Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Ovenschotel

Ik heb een paar pakjes Maggi ovenschotel gebruikt: plakjes gekookte aardappel, mix van groente en vlees, weer aardappel en dan het sausje uit een pakje, geraspte kaas erover en 45 min in de oven.
Graag tips voor een sausje dat ik zelf kan maken (zonder pakje/ zakje) omdat geheel wat smaak/ pit te geven.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tink

Tink

22-10-2012 om 21:36

Bibi - uitdaging 2

AARDAPPELGRATIN

Over gratineren...

Gratineren of "overbakken" is een kooktechniek waarbij de bovenkant wordt voorzien van een korst. Veelal wordt dit gedaan met kaas. De bovenkant wordt bestrooid met geraspte kaas en/of paneermeel en boter, waarna men het gerecht door verhitting in een oven een bruin korstje laat krijgen. Niet alleen wordt dit gedaan door middel van een oven, maar dit kan ook door middel van een brander.

Benodigdheden

Hoeveelheden voor 2 personen
•500 gram aardappelen
•1 pakje slagroom
•50 gram kaas
•20 gram boter
•1 ei
•1 teentje knoflook
•peper
•nootmuskaat

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes.
Kook ze 5 minuten.
Van het vuur halen en goed afspoelen met koud water.
Goed uit laten lekken en vervolgens bestrooien met peper en nootmuskaat.
Pel de knoflook, snijd hem één keer door en wrijf hiermee de ovenschaal goed in, vet vervolgens met de boter in.
Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de schaal. (Zorg ervoor dat de taart niet hoger dan 5 cm wordt).

Meng de room met het ei en schenk dit over de aardappeltjes.
Strooi hier de kaas over. Bak de taart op 200°C in 50 minuten goudbruin.

http://www.smakelijketenzonderzout.nl/recepten/hoofdgerechten/vegetarisch/aardappelgratin

Tink

Tink

22-10-2012 om 21:38

Bibi - uitdaging 3

BROCCOLI AARDAPPELGRATIN

Benodigdheden

Hoeveelheden voor 4 personen.
•1 pak aardappelschijfjes
•2 stuks broccoli
•100 gram geraspte natriumarme kaas
•vloeibare boter
•meel
•room
•kerrie
•peper

Bereidingswijze

De ovenschaal invetten (eventueel insmeren met knoflook) en de aardappelschijfjes met de broccoliroosjes erin leggen.
Intussen de boter laten smelten (pan met dikke bodem) en als het gesmolten is de pan van het gas halen.
Dan evenveel meel toevoegen. (1 eetlepel boter is 1 eetlepel meel)
Dan water toevoegen tot een dik papje ontstaat.
Dan verder room toevoegen op het gas goed roeren tot een dikke saus ontstaat.
Dan peper en kerrie erbij.
Kijken of het goed op smaak is.
Dit toevoegen aan de aardappelschijfjes en broccoli.
Vervolgens de kaas erover.
Dan in de oven op 175 graden ongeveer 40 minuten.
Houdt wel de kleur van je kaas in de gaten.

http://www.smakelijketenzonderzout.nl/recepten/hoofdgerechten/vegetarisch/broccoli-aardappelgratin

Tink

Tink

22-10-2012 om 21:40

Bibi - uitdaging 4

MACARONI MET KAAS EN TOMATEN

Benodigdheden

Hoeveelheden voor 4 personen.
•400 gram macaroni
•5 tomaten
•200 gram zoutarme kaas
•2 grote uien
•20 gram zoutloos beschuit
•vloeibare natriumarme boter

Bereidingswijze

De macaroni gaar en droog koken.
De fijngesneden tomaten, met de ui in de boter fruiten.
De kaas in dobbelsteentje snijden en zowel het tomaat/ui mengsel als de kaas door de macaroni roeren.
Verwarm de oven alvast 5 á 10 minuten voor, op 200°C.
Vet een vuurvaste schotel dunnetjes in met boter, en doe de macaroni er in.
Het geheel vervolgens met een kwastje besmeren met een beetje vloeibare boter, en dan bestrooien met gestampte beschuit
Dan weer tien minuten in de oven om er een bruin korstje aan te geven.

http://www.smakelijketenzonderzout.nl/recepten/hoofdgerechten/vegetarisch/macaroni-met-kaas-en-tomaten

Voorlopig kun je vooruit denk ik

bibi63

bibi63

22-10-2012 om 22:18

Das makkelijk zeg tirza

Je gaat er nog steeds vanuit dat ik alleen bremzout eten eet. Jammer je reactie weer, het was een serieuse vraag en volgens mij heb ik al diverse malen aangegeven zelf ook meestal zuinig te zijn met zout.
Maar goed, je toon begon onaardig en blijft dus ook zo. Laat maar verder.

bibi63

bibi63

22-10-2012 om 22:24

Dank tink, en vraag

Dank voor je recepten, wil ik proberen. Wel een vraag: waar koop ik natirumarme kaas, zoutloos beschuit en natriumarme boter...? Overigens vind ik dan sommige recepten weer erg vet: slagroom. Ik zelf kies dan altijd voor magere kookroom....
Maar ik ga het proberen.
Gr. Bibi

amk

amk

22-10-2012 om 22:55

Een antwoord

de meeste supermarkten hebben een zout-arm / dieet schap. Daar staan de producten genoemd.
En een recept is wat mij betreft een leidraad. Als je zelf magere kookroom gebruikt zou ik dat nu ook gewoon doen.

Zelf at ik vandaag een pompoenstamppot. Aan de stamppot wordt geen zout toegevoegd dat is zuiver gekookte aardappel met gekookte pompoen en dat door elkaar gestampt met wat warme half volle melk.
Er bij eten we dan met 4 personen een mengsel van 100 g mager gerookt spek dat uitgebakken wordt en vervolgens het vet afgieten en droog deppen, 2 of 3 gebakken paprika's en 2 grote uien. Op smaak gebracht met italiaanse keuken kruiden.

Dat mengsel levert bij ons al zo veel zout dat we de rest van de avond water blijven drinken. Voor het bakken leg ik het spek dan ook nog wel eens een uurtje in melk om het zout er uit te weken. Dan goed droog deppen en als nog bakken.

Vic

Vic

22-10-2012 om 23:04

100 gram met zijn vieren?

Dan eet je bijna vegetarisch In de eerder door mij genoemde zuurkoolschotel voeg ik ook geen zout toe. Wel vaak spekreepjes (bakje van 125 gram) omdat mijn vriend tofu vindt smaken als gebakken spons. En dan eten we zo'n schaal met zijn tweeën leeg (ik een kwart en vriend de rest).
Ik maak ook wel eens een paksoistamppotje met ui en speklapjes gemarineerd in sojasaus of ketjap. Dan voeg ik ook geen zout toe aan de stamppot

Tink

Tink

22-10-2012 om 23:15

Bibi

Ik weet niet of je het hele draadje hebt gelezen, maar over die natriumarme kaas had ik al iets geschreven. Altena heet het, bij Albert Heijn verkrijgbaar.
Zie verder wat Amk hierover schrijft.
Ik maak trouwens ook regelmatig een ovenschotel van gewoon broccoli, aardappelpuree (gekookt zonder zout, gewoon stampen en wat melk erbij) en rulgebakken rundergehakt, met eventueel een beetje zoutloos kruidenmengsel erdoor (maar niet altijd). In de bijbehorende jus zit dan weer wel wat zout, want die komt bij ons vaak uit een kant en klaar potje.

Carthy

Carthy

23-10-2012 om 10:11

Wat heerlijk

al die kant en klare recepten hier met uitleg voor bereiding. Ik ga er komende weken een aantal uitproberen. Dank je wel allemaal!

bibi63

bibi63

23-10-2012 om 14:08

Overigens mea

Ik las in een ander draadje dat je gaag met een goed boek én een zak chips op de bank gaat liggen. Die snap ik niet helemaal, hang je dan niet daarna uren aan de waterkraan??, zoals je eerder bij een avondmaaltijd aankondigde?

Ik houd het gewoon bij een snuf zout

Als ik spek en bouillon uit een potje moet gaan toevoegen om mijn zoutloos gekookte stampotjes op smaak te krijgen snap ik blijkbaar niets van zoutarm eten.
Ik vind dit hetzelfde als: "ik doe aan de lijn, graag zwarte koffie met een slagroompunt."
Ik laat potjes en pakjes in de supermarkt lekker liggen, kook vers en voeg zelf zout toe, weet ik in ieder geval wat/hoeveel ik toevoeg.
Zoutarm eten is redelijk smakelijk, met extra kruiden toegevoegd, maar zoutloos is ronduit niet lekker, vind ik.
Teveel zout wen je aan, dat is waar. Als je er door dit draadje achterkomt dat je dat doet lijkt me de eerste tip om een groot zoutvat te vervangen door een klein vaatje en beter op te letten wat je precies toevoegt. Maar om nu de aardappels zonder zout te eten?

Vera*

Vera*

23-10-2012 om 15:27

Zoute smaak

Ik heb pas een docu op de Belg (geloof ik) gezien en dat ging onder ander over zoutgehalte en zoute smaak proeven.
Chips lijkt bijv. heel zout maar dat zit allemaal aan de buitenkant en dat proef je dus gelijk.
Door de soep of de saus wordt het helemaal gemengd en proef je het naar verhouding veel minder, dat terwijl er wel veel meer zout in zit.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-10-2012 om 16:30

Ja dat kan best zijn

Maar als ik chips eet, ik hou alleen van naturel, vind ik een glaasje drinken erbij toch wel lekker. Die behoefte heb ik totaal niet bij de warme maaltijd. Alleen als we écht zoutig eten, met spek vooral, dan merk ik dat een flinke mok thee, zo'n uur later wel érg lekker is

Tijgeroog

Tijgeroog

23-10-2012 om 18:15

Aardappels zonder zout

Vinden we hier totaal geen probleem. Ben ik mee begonnen toen de oudste 6 maanden was en heb ik nooit gemist, man ook niet. Dus dat doen we er nooit meer doorheen, wel zo makkelijk. En sindsdien doe ik in recepten waar in staat dat je er zout in moet doen eigenlijk nooit meer zout. Wel over een ei of friet, daar mis ik het echt. En als ik brood bak, ik heb begrepen dat de gist niet geactiveerd wordt als er geen zout in zit. Maar je kan prima af met de helft van de zout die in het recept staat.

Tirza G.

Tirza G.

23-10-2012 om 19:25

Bibi63

Jammer dat je het zo opvat, want mijn reactie was serieus. Ik zou die ovenschotel dus zo maken, zonder zout in het gehakt (maar met andere kruiden), bloemkool niet koken in bouillonblokje maar alleen maar beetgaar koken in water, aardappels zonder zout en zelfs die kaas doe ik er overheen. Alles hetzelfde dus, behálve het toegevoegde zout.

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

23-10-2012 om 23:09

Bloemkool met bouillonblokje

Bloemkool met zout kan ik me voorstellen, maar groente gekookt met een bouillonblokje vind ik echt zonde van de smaak. Dan proef je de pure smaak van de groente toch niet meer?

Vic

Vic

23-10-2012 om 23:23

Pure smaak

Hmmm, je voegt toch wel vaker iets smaakmakends toe aan je groente? Zo'n bouillonblokje is natuurlijk een smaakkiller, maar ik gooi regelmatig een uitje of knoflook door mijn groente. Of gebakken uitjes van Conimex erover, ook lekker. Lekkerder dan puur, vind ik.

Kaaskopje

Kaaskopje

24-10-2012 om 01:14

Vic

Ik zat er later nog eens over na te denken. Als ik prei kook doe ik daar ook wel eens een snufje kerrie bij. dan gaat de prei dus al naar kerrie smaken. Dat is op zich niet beter dan een bouillonblokje, maar de smaak van een blokje is naar mijn idee toch iets te 'pompeus'. Met kerrie (bijvoorbeeld) proef je de prei en daarnaast de kerrie. Dat zijn maar twee smaken. Dat gaat ook op voor de uitjes die jij noemt, of de knoflook. (die conimex-uitjes zijn ook gewoon lekker om te snaaien) Kook je de prei in bouillon, dan proef je vooral bouillon, prei die naar soep smaakt.

Kruiderij

Afgelopen week was ik met een bevriend gezin op vakantie en we hebben de vader van dat gezin tot kok verheven. Hij kookt erg goed, dat wist ik al en houdt moet rekening met twee allergieën. Hij kookte dus vers, had zo het een en ander aan kruiderij meegesleept van thuis, maar ter plekke kwamen we erachter dat geen van ons zout had meegenomen. Toch hebben wij heerlijk gegeten, die week. Het kan makkelijk. Zout krijgt je genoeg uit brood en andere dingen die je zo eet op een dag.

bibi63

bibi63

24-10-2012 om 13:54

Dat is zo kaaskopje

als je (een stukje) bouillonblokje (of beetje bouillonpoeder) bij de bloemkoolstamp doet, geeft dat een andere smaak. Maar dat geldt natuurlijk net zo goed als je het anders kruid, met kerrie ofzo. Als je groenten wokt en je kruidt het met e.e.a. en/of ketjap, tomatenpuree, dan proef je ook de pure smaak niet meer.
gr. Bibi

Tink

Tink

24-10-2012 om 16:30

Ik vind het

... altijd zo jammer van bv de smaak van prei, om daar kerrie tegenaan te gooien . Dat je dat doet met iets neutraals als bloemkool vind ik dan logischer.
Maar goed, totaal o.t. dit

Sinds we hier een wokpan hebben ontdekken we ook weer nieuwe dingen. Soms is het zo simpel. Sjalotjes heb ik altijd wel liggen. Paar van die dingen klein snijden en fruiten in de wok. En dan zo'n grote zak spinazie halen, en pluk voor pluk mee wokken, het slinkt vrij snel dus de hele zak gaat er makkelijk in. Lekker!!! En zó klaar. Komt geen zout of wat voor kruiden dan ook aan te pas.
We eten er meestal (gebakken) aardappeltjes bij en een of ander vlees of vis.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.