Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Vic

Vic

11-11-2012 om 21:29

Arme katjes ;-(


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Hier

ik heb T1 nog niet bekeken op haar buik, durf het niet aan. Ze is sinds vanmiddag weer thuis en heeft op een paar korte wandelingetjes door de woonkamer alleen maar in haar mandje geslapen. T1 is wel afgevallen, ze heeft blijkbaar een nogal snelle stofwisseling.

T2, het katertje, heeft de hele dag gezocht naar haar, toen ze er dan weer was waren ze direct weer lief tegen elkaar. T2 mag alleen niet bij haar sabbelen aan de buik (meneertje is 4 maanden maar ziet T1 nog steeds als moeder, al is het zijn moeder niet eens

Nou hopelijk beweegt ze morgen wat meer en wordt ze weer de oude bewegelijke T1.

Vic

Vic

24-11-2012 om 23:30

Wat een verschil

Poes lijkt er echt weinig last van te hebben. Ze is nog net zo dartel als voorheen. Nu moet ik nog wel 3 dagen pijnstilling/ontstekkingsremmer geven dus dat scheelt ook wel, denk ik. Eten doet ze als een bootwerker dus ik denk dat ik haar gewicht in de gaten moet gaan houden.

Oh?

hier geen poes met pijnstilling. Goh wat is het allemaal verschillend dan, bij mijn vorige poes ook geen medicatie mee gekregen (zover ik mij dat kan herinneren, ze is afgelopen mei dood gegaan na 15 mooie jaren ;-(

mevrouwtje is samen met meneertje lekker in de storm heen en weer aan het rennen, ze loopt dus ook al weer buiten, het gaat erg goed met haar, eet ook weer.

Pijnstilling?

Na sterilisatie? Dat kreeg ik helemaal niet mee voor de kat, en ze had t ook niet nodig geloof ik. Was meteen weer de oude.

Vic

Vic

25-11-2012 om 10:20

Apart toch

Ik sprak laatst iemand die er bij had mogen zijn toen haar kater werd gecastreerd. Dat gaat wel heel ver. Ook de metacam had zij niet gekregen. Hier doen ze vooraf een gezondheidscheck, als je in de maand voorafgaand niet bij de dierenarts bent geweest. Vervolgens 3 dagen pijnstillers, en na een week nog een wondcontrole. Ik heb wel begrepen dat onze dierenkliniek aan de bovenkant van het prijssegment zit (poes 147 en kater 82 euro. Het is dat hij om de hoek zit, dat is wel wat waard, en op afspraak werkt.

En dan mag je hopen....

Dat die pijnstillers een placebo zijn.
Katten en hondenlevers zijn niet zo geschikt voor pijnstillers als die van mensen. Een beetje pijn is voor een kat of een hond al snel een betere keus dan een beetje pijnstilling.
Groet,
Miriam Lavell

Miriram

wat een onzin war haal je dat nou vandaan, pijnstilling slaat op de lever ??

Van de dokter

Wat wil je horen Manda? Een medische verhandeling?
Groet,
Miriam Lavell

pijnstillers werken prima bij poezen. De stof wordt gewoon opgenomen en dit werkt bij elk zoogdier het zelfde.

Het mooie van pijnstillers is juist dat je bij dieren ziet dat het werkt en er bij dieren dus geen placebo effect is. Sterker nog, je kan een kat die pijn heeft een hele klein stukje paracetamol geven en je ziet heel snel verbetering.

Misschien was dat een dierenarts uit het jaar 0, toen er nog gedacht werd dat dieren en baby's geen pijn voelen.

Niet waar

Pijnstillers hebben bijwerkingen. Ook bij mensen. Zelfs het doodgewone paracetamol is niet zonder risico's als het om de lever gaat.
Zoek op pijnstillers en leverfunctie. Dan vind je een heleboel hits. Heftige verhalen, complottheorien, maar ook gewone van de leverpatientenvereniging, de maag lever darm stichting, etc.
Maar dat zijn mensen.
De levers (en andere organen) van honden en katten zijn nog kwetsbaarder, vertelde de dokter.
Dat gegeven neem ik aan.
Groet,
Miriam Lavell

Vic

Vic

25-11-2012 om 13:01

Zal vast wel

Als je gaat googelen op Metacam en de bijwerkingen krijg je het idee dat je kat ten dode opgeschreven is als je dat geeft. Aan de andere kant heb ik het idee dat hier in de dierenkliniek meer actuele kennis aanwezig is dan bij de doorsnee huis-tuin-en-keuken-praktijk, of ik laat me beet nemen (wat Miriam zal denken) omdat ze het zo professioneel opleuken. Ik ga sowieso 'verstandig' om met pijnstillers en als Poes nergens last van schijnt te hebben geef ik het niet 4 dagen alleen omdat de dokter het heeft gezegd.

Ho, niet doen, dodelijk!

Manda:"Sterker nog, je kan een kat die pijn heeft een hele klein stukje paracetamol geven en je ziet heel snel verbetering."
Daar las ik overheen. Dat moet je niet doen bij katten. Dat is dodelijk.
http://www.dapnoordwestfriesland.nl/pijnstillers.html
"Bij de kat:
Paracetamol is giftig voor katten en kan dodelijk zijn. Zelfs een lage dosering van 50-60 milligram per kilogram lichaamsgewicht kan fataal zijn. Dit komt overeen met 1 kinderparacetamol of een half tablet paracetamol voor volwassenen."
Groet,
Miriam Lavell

Ja dus

werkt pijnstilling prima tegen pijn bij dieren. En nee ik geef mijn dieren geen paracetamol maar het kan wel, in hele kleine dosis zoals ik al zei. De werkende stof is het zelfde.

Net als chocolade

Ook vreselijk giftig voor dieren, en onze hond maar chocoladeletters stelen en opvreten

Verwerkende eenheid

"De werkende stof is het zelfde."
Dezelfde als wat?
Maar vooral: de verwerkende eenheid is niet hetzelfde. Ik begrijp niet waarom je zo brommig en boos doet.
Mijn bewering heb ik niet uit de lucht gegrepen. Ik heb 'm van de dokter en even googelen levert een heleboel (dieren)dokters op die waarschuwen voor pijnstillers, juist ook bij katten en honden.
Nu kan dat natuurlijk een praatje zijn om ons vooral van zelfmedicatie te weerhouden, zodat we op consult komen.
Misschien weet jij meer dan ik.
Maar dan heb jij wat uit te leggen. Wat is er niet waar aan wat er op die site die ik aanhaalde beweerd wordt? http://www.dapnoordwestfriesland.nl/pijnstillers.html
"Gebruik dus nooit Paracetamol bij uw katten!.
Katten missen een specifiek enzym in de lever dat zorgt voor het op de juiste manier verwerken van Paracetamol. Als gevolg hiervan gaan ze het middel op een andere manier afbreken en dit veroorzaakt het ontstaan van giftige afbraakprodukten. Hierdoor ontstaat er een ernstige leverbeschadiging."
Laten we wel wezen, dit is een forum om informatie te delen. Ik heb gedeeld wat ik weet. Nu jij nog. Dat lijkt mij zinnig voor meelezers.
Overigens heb ik van wat ik weet onthouden dat je sowieso voorzichtig moet zijn met pijnstillers bij katten en honden. Ook die van de dierenarts.
Daarom schreef ik ook "Een beetje pijn is al snel een betere keus dan een beetje pijnstillers".
Groet,
Miriam Lavell

Kari1

Kari1

25-11-2012 om 19:51

Pijn

heeft veel nadelen voor het lichaam, ook bij huisdieren, doordat er hogere spiegels ontstaan van stresshormonen. Dat kan de wondgenezing vertragen en meer kans op complicaties geven.
Voor huisdieren zijn er gelukkig ook goede pijnstillers beschikbaar, die in de juiste dosering doen wat ze moeten doen. Ik help Vic daarom niet hopen dat de DA een placebo heeft voorgeschreven. Metacam is geen paracetamol.
Kari

Maarre

Hoeveel vangt jouw dierenarts voor die procedure, Vic? Eerst nog die gezondheidscheck EN wondcontrole? EN pijnstillers.. Hm.

Vic

Vic

25-11-2012 om 20:51

Vertigo

Dat zit (gelukkig!) allemaal in die 147 euro. Een heel bedrag, want de dierenarts een dorp verderop doet het voor 100. Dan zonder al die toeters en bellen natuurlijk.

maar het scheelt wel heel veel ontworminkjes enz. Voor alle kittens die je nu NIET krijgt!

Vind het wel meevallen hoor vic

ik bedoel mijn dierenarts zat ook op die prijs. Nu ben ik alleen deze keer niet naar mijn dierenarts gegaan maar mocht ik tegen kostprijs bij het asiel alles laten doen (inclusief chip), dat is dan weer het voordeeltje voor een paar maanden 7 asielkatten thuis op te vangen

gelukkig is mevrouwtje weer helemaal ok, al is dat kale buikje wel sneu (ze heeft een heel dikke vacht).

Vic

Vic

25-11-2012 om 21:59

Manda (o.t.)

Je krijgt toch wel een vergoeding voor de medische kosten voor je 'pleegdieren', of is dat helemaal op eigen kosten?

Vic

het hoeft niets te kosten inderdaad, maar ik moest regelmatig met de auto naar het asiel voor het 1 of ander. En ik heb het voer zelf betaald, bij het asiel hadden ze op dat moment niet het voer wat ik prettig vind en de moederpoes had diarree dus ik heb toen goed voer zelf gekocht. En ik vond mijn eigen kattengrit prettiger ruiken dus daar ben ik ook na vertrek van moederpoes op overgegaan. En met 7 extra katten in huis gaat het best snel, maar dat vond ik helemaal niet erg.

Als er iets met de katjes was ging ik naar de dierenarts in het asiel, dus dat heeft mij niets gekost inderdaad.

En dit is dan een soort tegenprestatie als vrijwilliger mag je dan met je eigen dieren tegen kostprijs langs. Ik kreeg ook korting op de aanschaf van meneertje (die hier dus als kitten van 1,5 week is binnen gekomen) ipv 100 euro heeft hij maar 70 gekost

Ben ik toch benieuwd

Kari:"Metacam is geen paracetamol."
Dat klopt. Maar het is ook niet zonder risico's http://www.metacam.com/index.php/Safety-Cats
Ja, pijn kan wondgenezing vertragen en complicaties geven. Maar hoeveel van de 72 katten die zonder pijnstiller na sterilisatie naar huis gaan, krijgen dat soort complicaties? Zie de bijwerkingen die Metacam zelf noemt bij dat aantal.
Ik zit niet meer zo in de katten, maar toen dat wel zo was was het tamelijk standaard om geen pijnstillers mee te geven.
Er bestaat niet iets als een onschuldige pijnstiller, zeker niet voor katten en honden. Daar is het middel snel erger dan de kwaal.
Maar ik ben wel benieuwd: willen 'we' dat soort dingen liever niet weten?
Groet,
Miriam Lavell

Kaaskopje

Kaaskopje

26-11-2012 om 13:32

Misschien ben ik niet lief

voor huisdieren, maar ik zal niet zo snel naar pijnstilling grijpen voor dieren. Een dier die geen pijn voelt zal snel over de grens van wat verstandig is gaan. Mijn ervaring is dat na sterilisatie al snel weer de draad werd opgepakt. Wij als mensen zouden dan veel langer gemiept hebben en tot niets in staat geweest zijn. Er over na kunnen denken heeft zijn nadelen. Een beest kan er niet over nadenken. De pijn houdt hem dus tegen om dingen te doen die niet verstandig zijn. En gebeurt dat toch een keer, dan heeft hij een ervaring meer. Sprong of holletje deed pijn... niet meer doen.

Medicatie

Toen onze poes geholpen werd kreeg ik ook tabletjes maar dit was geen pijnstilling maar antibiotica.
Zag bij Vic's reactie prijzen staan. Oef hier toch 40 euro per heer of dame goedkoper! Hier ook regel als je met twee of meer komt meteen korting, bijv. op inentingen ed.
Onze kater hoefde geen antibiotica want kleine ingreep en had daarvan een spuit gehad.
Valt mij op dat dieren in het algemeen veel sneller weer op de poot zijn dan wij mensen. Net geopereerd en hup het springt en dartelt weer rond (zeg een poes eens dat hij/zij niet mag springen!
Gr Rymcke

Kari1

Kari1

27-11-2012 om 12:59

Risico en complicatie

Er is geen enkel medicijn zonder risico, ook metacam niet. Sla een willekeurige bijsluiter op, voor mens of dier, die boodschap staat overal aanvullend bij. De boodschap in de link is "Proven safe for use in cats. No clinically relevant adverse events observed."
Er zullen niet zo vaak complicaties ontstaan als je geen pijnstilling geeft. En dat geldt denk ik ook voor mensen. Als je blindedarm eruit is gehaald, of na een keizersnee, zal die snee in je buik in de meeste gevallen ook gewoon goed genezen als je geen pijnstilling gebruikt daarna. Toch is het redelijk standaard om dat na een operatie wel te doen. Om het lichaam zo min mogelijk te stressen maar ook omdat het voor de geest iets prettiger voelt . Ik kan me levendig voorstellen dat dat voor dieren ook geldt.
Pijn is signaal, ja. Maar met pijnstilling wordt de pijn niet helemaal weggenomen, alleen de scherpste kantjes gaan er af. Waarschijnlijk blijft er voor het dier nog genoeg over om zich niet extra te beschadigen, anders was het snel exit pijnstiling in de diergeneeskundige wetenschap vermoed ik. (Is er een dierenarts in de zaal?)
Je kunt je ook nog afvragen of daar nou echt zo'n groot verschil met mensen zit...mensen kunnen nadenken over (on)gewenste beweging maar ik denk dat er in de praktijk toch vooral op geleide van de pijn bewogen wordt. Bij honden met versleten heupen wordt volgens mij ook pijnstilling gebruikt, net als bij mensen.
En het is hier al langsgekomen, het is nog niet zo erg lang geleden dat pijnstilling voor pasgeborenen en couveuzekinderen niet gegeven werd, niet nodig dacht men...
Ik denk dat ik mijn kat die pijnstilling wel zou gunnen.
Kari

Kiezen tussen kwaden

Kari, je vergelijking met mensen gaat niet op. Katten en honden zijn nu eenmaal veel kwetsbaarder voor de effecten van pijnstillers terwijl ze aan de andere kant heel anders belast worden door pijn.
De vergelijking met pijn bij baby's is helemaal naast het punt. Dat katten en honden pijn kunnen voelen, staat buiten kijf. Je kunt het gewoon zien. Al die ervaringen van mensen met gesteriliseerde katten zonder pijnstiller, vertellen hetzelfde: poes is er zo weer bovenop.
De kwestie is dat 'baat het niet, dan schaadt het niet' bij katten en honden niet opgaat. "voor de zekerheid toch wat geven" gooit een andere zekerheid overboord. "Doe desnoods een paracetamolletje" zoals in deze draad gezegd, past helemaal niet.
De dierenarts van Vic controleert de kat heftig en selecteert daarmee de grootste risico-gevallen uit. Die krijgen in ieder geval geen pijnstillers mee (oh..., zielig) Blijft over die groep met een risico dat buiten de telling van het onderzoek van metacam valt - 72 katten -. Die met een kans van 1:100 bijvoorbeeld.
Toch nog een vergelijking met mensen: Bij mensen zou dat verboden zijn.
Weet je wat triest is? Denken dat je (baat het niet dan schaadt het niet) aan het pijnstillen bent, om vervolgens je kat of je hond eraan te zien wegkwijnen.
Ik ken meer van die gevallen, dan katten die na een sterilisatie pijnstillers mee naar huis kregen.
Ondertussen ben ik het ook met je eens. Ik heb een hond met hernia. Pijn bestrijden is bij haar top priority. Bij het eerste signaal meteen een pil: hoe eerder, hoe minder ze nodig heeft. Wachten of zuinig zijn is in haar geval en in haar conditie nadelig.
Een volgende lange kuur zal ze (lever, maag, nieren) niet meer trekken. Dat staat nu al vast.
Het is kiezen tussen kwaden.
Groet,
Miriam Lavell

Kari1

Kari1

27-11-2012 om 17:15

Idd kiezen

"Al die ervaringen van mensen met gesteriliseerde katten zonder pijnstiller, vertellen hetzelfde: poes is er zo weer bovenop." Klopt. Toch worden er bij mensen na een ingreep vrij standaard pijnstillers gebruikt, terwijl ook mensen er na een ingreep vaak zo weer bovenop zijn. Dat dieren anders belast worden door pijn, jij zegt het, ik weet het niet. Ze zeuren minder, dat wel. Net als die babies vroeger.
"De kwestie is dat \'baat het niet, dan schaadt het niet\' bij katten en honden niet opgaat." En voor mensen ook niet.
"De dierenarts van Vic controleert de kat heftig en selecteert daarmee de grootste risico-gevallen uit. Die krijgen in ieder geval geen pijnstillers mee" dat lees ik niet. De DA van Vic doet voor de operatie een gezondheidscheck. Het lijkt me dat, als een kat niet gezond genoeg wordt bevonden om pijnstillers te krijgen, ze zeker niet gezond genoeg wordt bevonden voor de ingreep zelf.
"Denken dat je (baat het niet dan schaadt het niet) aan het pijnstillen bent, om vervolgens je kat of je hond eraan te zien wegkwijnen. Ik ken meer van die gevallen, dan katten die na een sterilisatie pijnstillers mee naar huis kregen." Dan zien we verschillende dingen in onze omgeving. Ik ken in mijn omgeving geen katten die weggekwijnd zijn van een paar dagen pijnstilling na een sterilisatie, jij ziet meerdere gevallen. Dat kan de blik kleuren natuurlijk.
En ja, het kan best zonder natuurlijk. Dat doen we immers al lang zo. Maar ik zou, zoals gezegd, niet zo bang zijn voor wat korte pijnstilling na een buikoperatie bij mijn kat.
Kari

DA

DA

27-11-2012 om 17:35

Pijnstillers

Ik heb nog weinig dieren zien wegkwijnen door gebruik van pijnstillers. Ik heb wel dieren zien wegkwijnen door niet gebruiken van pijnstillers als ze oud werden en erg pijnlijke gewrichten kregen.
Je kan ervan uitgaan dat een dier dat geopereerd is pijn voelt aan de wond. Of je dan pijnstillers wilt geven of niet moet je helemaal zelf weten. Ze zitten misschien wel stiller als ze ze niet krijgen, omdat ze dan pijn hebben, maar of dat fijn is voor je dier?
Paracetamol voor een kat is zeer af te raden, daar kunnen ze aan dood gaan. Metacam is goed uitgetest, dat kan je rustig een tijdje geven.
Voor Miriam:bij een hernia kan je ook andersoort pijnstillers geven dan metacam, die de maag en nieren niet zo belasten.
enne, de DA van vic is inderdaad wel prijzig, vergeleken met ons..

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.