Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Vic

Vic

11-11-2012 om 21:29

Arme katjes ;-(


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kaaskopje

Kaaskopje

28-11-2012 om 00:38

Hernia, versleten heupen vs sterilisatie

Als een dier aan chronische pijn lijdt, dan zou je wel erg Spartaans reageren als het beest daar geen pijnstiller voor krijgt. Het mag dan niet volgens de natuur zijn, maar als we de middelen hebben om een dier een prettiger leven te geven, dan moet je dat doen. Ik vind dat ook iets anders als een kortstondige pijn, zoals na een sterilisatie. Ik ben een aantal keren geopereerd en ik weet dat een operatiewond wel gevoelig is, maar niet persé onhoudbaar pijnlijk hoeft te zijn.

Welke andere?

DA:"Paracetamol voor een kat is zeer af te raden, daar kunnen ze aan dood gaan." en "bij een hernia kan je ook andersoort pijnstillers geven dan metacam, die de maag en nieren niet zo belasten."
Dat maar helder is dat dat aan de hand is met deze medicijnen. Daar ging het me eigenlijk alleen maar om.
Maar om dan ook zelf wat aan dit draadje te hebben: Welke andere? Ik ken geen pijnstillers die deze effecten niet hebben op katten en honden.
DA:"Ik heb wel dieren zien wegkwijnen door niet gebruiken van pijnstillers als ze oud werden en erg pijnlijke gewrichten kregen."
Oh, die ken ik ook hoor. Maar langdurig pijnstillen is de oplossing niet. Ik ken er hordes die wel braaf die medicijnen kregen, daar niet zo heel veel aan hadden, maar die uiteindelijk het loodje leggen door een maagbloeding, aangetaste lever of nieren.
Ik ga dat dus niet doen met mijn hond. Ook niet die met hernia. Een korte interventie met pijnstillers moet helpen (en niet te vaak nodig zijn) en als dat niet werkt, dan komen de eeuwige jachtvelden.
Groet,
Miriam Lavell

3 dagen

Misschien ben ik wel het watje. Er is niks 'uiteindelijk' aan in mijn perceptie. Als de hond smakkend de pijn staat weg te mediteren, roerloos omdat elke beweging zeer doet, dan moet ik daarvan huilen. Dat mag dat geen dagen duren. De eerste keer duurde het 3 dagen, ik had het te laat gezien.
Nu weet ik wat er aan de hand is en ben ik alerter. De laatste keer (3e aanval in 3 jaar), duurde het 7 uur en was het niet zo ernstig. Ik had het meteen (binnen een uur) gezien. 1 pil was genoeg.
Ik ga niet nog een keer dagen op verbetering wachten. Op dag twee is het tijd voor de jachtvelden.
Oude hond (boven de 10), heeft al verschillende pijnstilkuren achter de rug (dat tikt aan), de prognose is helder: dit gaat alleen maar vaker voorkomen. Het wordt niet beter.
Groet,
Miriam Lavell

Guinevere

Guinevere

28-11-2012 om 10:47

Hier voor de kat

Wijlen mijn oude kat had ernstig last van gewrichtsslijtage, maar verder was ze eigenlijk nog prima. Dus zij kreeg regelmatig een kleine dosis pijnstiller (ik geloof het hier genoemde spul) door haar voer. Dat heeft haar leven nog 2 jaar lang behoorlijk aangenaam gemaakt, waar het daarvoor een martelgang was omdat ze niet eens meer op de bank kon springen en elke stap pijnlijk leek te zijn. Daarna sprong ze weer op de bank, vensterbank en maakte haar ommetje door de tuin weer. Dankzij de medicatie is ze 18 geworden.

Kari1

Kari1

28-11-2012 om 21:14

Ha, da

Leuk dat je er bent. Maak ik gelijk gebruik van de gelegenhied om nog een nieuwsgierige vraag over het onderwerp pijn bij dieren te stellen.
Bij mensen is het veld van de pijnbestrijding nog steeds in beweging. We doen een aantal dingen anders dan vroeger, zoals eerder (niet wachten tot het erg zeer doet maar een spiegel proberen te handhaven) en jonger (ook voor couveuzekinderen) en naar een betere communicatie (nonverbale pijnscores bij jonge kinderen).
Er wordt meestal postoperatieve pijnstilling gegeven en sterker nog, ook peroperatieve pijnstilling. Als de patiënt onder narcose is en daardoor geen bewuste pijn beleeft wordt er toch pijnstilling gegeven. Omdat pijn een negatieve stressor is.
Ik begrijp uit deze discussie dat postoperatieve pijnbestrijding bij dieren begint plaats te vinden. Hoe is het met de peroperatieve pijnbestrijding, gebeurt dat ook? Zo niet, wordt daar over gedacht, is dat veld in beweging?
Kari

Vic

Vic

28-11-2012 om 21:24

Kari

Bedoel je preoperatief? Ik durfde het al niet meer te zeggen, maar ik heb de katten ook de avond voor de operatie Metacam gegeven op advies van de DA.

ishtar

ishtar

28-11-2012 om 21:55

Kari

Ik ga ervan uit dat narcose en 'kunstmatig in slaap op de IC' met net even wat andere middelen werkt, maar ik heb wel gezien dat een patiënt ondanks kunstmatig in slaap (en al met morfine) erge pijn kan ervaren. En daar ook lichamelijk op reageert. Ik kan me goed voorstellen dat dat tijdens een operatie niet handig is.

Waarom dan?

Kari, ik begrijp niet goed waarom je met mensen blijft vergelijken. Ik heb je vorige reactie gelaten voor wat ie was omdat verdieping volgens mij off topic is, maar nu je er zelf op doorgaat, toch nog een reactie.
Je schreef:"Dat dieren anders belast worden door pijn, jij zegt het, ik weet het niet. Ze zeuren minder, dat wel. Net als die babies vroeger."
Zeuren is dan ook geen indicatie voor het meten van pijn bij baby's. Wel hartslag. Zo kan ook gemeten worden dat sommige baby's bij wie wel pijn verondersteld wordt, toch geen pijn hebben. ZIe http://nos.nl/artikel/345892-geen-pijn-bij-babys-met-open-rug.html
Zo zie je maar: zelfs voor baby's gaat de vergelijking 'zal wel pijn hebben want (andere) baby's (mensen) hebben het ook, niet op.
Jij gaat nu nog verder: mensen krijgen ook post operatieve pijnstelling, waarom honden en katten niet?
Ik denk dat metacam en de dierenartsen dat ook graag willen. Maar er zijn goede redenen om zuinig te zijn met pijnstelling bij deze dieren. De eerste is dat ze kwetsbaarder zijn voor pijnstilling, de tweede (al eerder genoemd maar daar ga je niet op in) is dat het onderzoek dat er wel is naar de effecten van medicatie bij huisdieren, ontzettend veel minder kritisch is dan dat voor mensen.
Zie dat onderzoek van metacam. 72 katten. Jemig. Wees maar blij dat er met mensen zorgvuldiger wordt omgegaan.
Dit "Ik ken in mijn omgeving geen katten die weggekwijnd zijn van een paar dagen pijnstilling na een sterilisatie, jij ziet meerdere gevallen. " is trouwens een flauwe opmerking die voorbij gaat aan de kern van het probleem.
Schade aan organen nav pijnstilling, doet zich aanvankelijk zonder zichtbare klachten voor. Je kunt het wel achteraf meten, maar dat gebeurt bij huisdieren niet.
Het komt wel als een boemerang in je gezicht op het moment dat je geen keus hebt en wel pijnstilling/narcose/etc. moet geven (spoedoperatie, whatever).
Je kunt pijnstilling als een soort dierenrecht opvatten (mensen krijgen het ook, dusss), maar ik sta nog steeds op het standpunt dat je het beter kunt bewaren voor als het echt nodig is.
Dat kan overigens ook na een sterilisatie zijn. Dat het dier pijn heeft en dat die situatie onvoldoende verbetert, kun je gewoon zien. Dan geef je toch nog een pilletje. In alle andere gevallen bewaar je de veerkracht van (de organen van) het dier voor een ernstiger situatie waarin pijnstillen of niet geen keus is maar een must.
Groet,
Miriam Lavell

Kan bij dieren ook

Ishtar, ik had een hond die tijdens de narcose op de operatie tafel de dierenarts beet. Wat dat betreft is pijnstilling en narcose sowieso nog een mysterie. Zelfs bij mensen. Laat staan bij huisdieren, waar het onderzoek een stuk minder kritisch is.
Is niet anders.
Groet,
Miriam Lavell

Niet praten, toch pijn

Ik zie ineens dat er nog wat mist over die babys.
Over dreumesen is nooit beweerd dat die geen pijn hebben. Niet omdat die wel kunnen praten. Niet kunnen praten is dan ook nooit een belemmering geweest om pijn waar te kunnen nemen.
Katten/honden zijn geen babys. Ze zijn in hun gedrag en reacties beter te vergelijken met dreumesen die nog niet kunnen praten.
Ja, je kunt zien dat ze pijn hebben.
Groet,
Miriam Lavell

DA

DA

29-11-2012 om 12:19

Kari

Bij dieren is dit ook de gewoonte. Niet wachten tot ze erg pijn hebben omdat je dan een hogere dosis pijnstiller nodig hebt. idd preoperatieve pijnstilling en postoperatief.
Geen pijnstillers geven omdat het slecht is voor de nierfunctie en dan je hond laten inslapen omdat hij teveel pijn heeft? dat klinkt toch een beetje dubbel.Dan had hij het met pijnstillers toch nog langer wat leuker kunnen hebben. Maar het is natuurlijk nooit verplicht. Als een eigenaar het niet ziet zitten houdt het op.
Miriam: je kan tramadol geven bijvoorbeeld.
Alle medicijnen hebben bijwerkingen, ook diegene die wijzelf van de huisarts krijgen of bij de drogist ophalen.

Andere ruil

Da:"Geen pijnstillers geven omdat het slecht is voor de nierfunctie en dan je hond laten inslapen omdat hij teveel pijn heeft?"
Het gaat om een andere ruil. Als chronische pijn om chronische pijnstilling vraagt, dan bewandel je het pad 'net zolang pijn stillen tot het niet meer gaat'. De jachtvelden komen dan pas na (meerdere) ervaringen van ernstige pijn. En dat terwijl je op je vingers na kunt tellen dat dat gaat komen.
Je kunt je dier dat ook besparen.
"je kan tramadol geven bijvoorbeeld."
Los van de bijwerkingen is juist van dit soort middelen de herbeleving van de pijn het bezwaar. Er treedt tolerantie op, het middel werkt niet meer dus moet de dosis worden opgehoogd.
Ik zou niet weten waarom je je dier telkens weer door pijnbeleving moet laten gaan.
Mijn hond heeft het die beleving een keer gehad. De volgende keer duurt geen drie dagen meer. Op dag twee zijn er de eeuwige jachtvelden. Een daaropvolgende keer zal ze daarom zeker niet meer hoeven doormaken.
Groet,
Miriam Lavell

Kari1

Kari1

29-11-2012 om 17:02

Vic

Nee, ik bedoelde echt peroperatief, dus tijdens de operatie, als de patiënt onder narcose is. (Pre- en post- pijnstilling gebeurt natuurlijk ook.)
Bij mensen is dat vrij standaard. Al is er geen bewuste pijnbeleving, het lichaam reageert toch op pijn, met verhoging van hartslag en bloeddruk en het maken van stresshormonen. "In de natuur" is dat nuttig, pijn als signaal, fight en flight enzo, maar onder narcose op tafel is dat nut er niet zo en resteren vooral de nadelen van die reactie. Vandaar ook pijnstilling (meestal met morfine-achtigen) tijdens de operatie.
Ik was benieuwd of dat bij dieren ook gebeurt.
Kari

Kari1

Kari1

29-11-2012 om 17:15

En vic

Die pre-operatieve pijnstilling houden we gewoon onder ons .
Ik zei het al, ik zou daar ook niet zo moeilijk over doen. Als ik zelf knetter van de hoofdpijn dan neem ik een paracetamol, ibuprofen o.i.d. Dat hoeft niet. Die hoofdpijn gaat namelijk ook weg als ik niets neem en meestal is dat zelfs binnen 2-3 dagen. Met het nemen van medicijnen neem ik een risico op ongewenste bijwerkingen, schade aan mijn organen etc, want geen enkel middel is onschuldig. Ik weeg dat af en kies er voor om dat pilletje te slikken, en dat maakt het leven op dat moment een stuk prettiger.
(Miriam, zou dat onderzoek bij die 72 katten het enige onderzoek betreffende (de veiligheid van) metacam zijn?)
Kari

Dat zou best kunnen

Kari:"Miriam, zou dat onderzoek bij die 72 katten het enige onderzoek betreffende (de veiligheid van) metacam zijn?"
Ik weet het niet. Ik heb geen ander kunnen vinden. Dat kan aan mij liggen. Maar ik denk het niet. Waarom zou zo'n fabrikant? Onderzoek is duur en de regels voor medicijnen voor diergeneeskunde zijn aanmerkelijk soepeler dan die voor mensen.
En ja, ik neem ook wat als ik hoofdpijn heb. Maar ik ben geen kat.
Groet,
Miriam Lavell

DA

DA

29-11-2012 om 21:36

Ook peroperatief

Ja natuurlijk gebruiken we ook pijnstilling tijdens de operaties, dat zou wel heel akelig zijn, en dier wel zo verdoven dat hij niet kan reageren en dan opensnijden...

DA

DA

29-11-2012 om 21:47

Onderzoeken

Als je op google scholar 'meloxicam cat' intypt, kan je meer info vinden, en meer onderzoeken.

Dank da

Bij de first hit vond ik dit http://vetmedicine.about.com/b/2010/10/29/metacam-meloxicam-now-includes-warning-for-cats-on-label.htm
De warning die de FDA op de doos wil hebben "Repeated use of meloxicam in cats has been associated with acute renal failure and death. Do not administer additional injectable or oral meloxicam to cats. See Contraindications, Warnings, and Precautions for detailed information."
Voor het overige is en blijft diergeneeskunde meer een beroep van ervaringsverhalen dan van degelijk onderzoek.
Dat vond ik nu ook juist zo treffend blijken uit de eerste link die ik gaf in dit draadje. http://www.dapnoordwestfriesland.nl/pijnstillers.html
"In Engeland is een pijnstiller voor honden op de markt waar een combinatie van Paracetamol en Codeine in zit. De merknaam hiervan is: Pardale V tablets. Ze bevatten per tablet 400 mg Paracetamol en 9 mg Codeine fosfaat. Volgens de bijsluiter mag je het maximaal 5 dagen geven. Hieruit blijkt dus dat Paracetamol in principe niet giftig is voor honden. "
Bewijs geleverd. Maar welk bewijs precies?
Groet,
Miriam Lavell

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.