Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Bea2

Bea2

10-03-2013 om 20:51

Kapotte broeken: hoe doen jullie dat?

Ik vraag me al langer af of ik nou zulke uitzonderlijke jongens heb en zo niet, hoe andere ouders dat oplossen. Mijn jongens zijn 8 en 6. Broeken zijn vaak al snel door op de knieën. Bij ons op school (rijke wijk, witte school) zie ik zelden kinderen met gerepareerde broeken. En veel kinderen dragen wel merkkleding. Hoe gaat dat daar dan? Doen die zo veel langer met een broek? Ik wissel zelf tussen verschillende oplossingen en ben nergens tevreden over: de broeken toch repareren, alleen goedkope broeken kopen (10 a 15 euro), toch duurdere broeken kopen. Ik vind duurdere broeken vaak wel echt mooier zitten, maar als die dan stuk zijn, baal ik toch. Gerepareerde broeken vind ik zelf prima, maar soms ben ik bang dat mijn kinderen er op school op aangekeken worden. Hoe pakken jullie dit aan?
En dan over het repareren: hoe doen handige ouders dat? Ik heb al van alles geprobeerd. Er plaatjes op strijken (die laten los in de wasmachine), plaatjes erop strijken + vastnaaien (een rotklus want het is dikke stof en laat soms alsnog los in de wasmachine), speciaal ervoor gemaakte spijkerstof-lapjes van de markt erop strijken (laat los in de wasmachine en is wat armoedig gezicht omdat het vaak net niet de goede kleur is), en nu heb ik oude broeken aan stukken geknipt en die erop genaaid. Tot nu toe de beste oplossing maar ook dit gaat niet lang mee omdat de randjes gaan rafelen of de boel loslaat bij het spelen.
Ik kan toch niet de enige zijn met dit probleem???


Hanne.

Hanne.

10-03-2013 om 21:10

Niet de enige

Je bent zeker niet de enige. Mijn 8 jarige heeft ook altijd dunne en zeer vaak stukke knieen. Gelukkig (afkloppen) wordt het langzamerhand wat minder (groep 5).

Mijn oplossing is 'all of the above' dus goedkope broeken (en een mooie voor 'net') en de broeken repareren of desnoods met een scheur er in dragen. Gelukkig maakt het mijn zoon niet uit.

Mijn ervaring is dat repareren het beste werkt als de broek nog (net) niet door is. Ik heb uit een oude spijkerbroek een aantal lapjes geknipt en als ik zie dat een broek dun wordt lijm(!) ik die aan de binnenkant op de broek. Je ziet er niets van en de broek langer heel te blijven. Ik gebruik overigens gewoon bizontix, dus geen bijzondere textiellijm oid.

Silvester

Silvester

10-03-2013 om 21:13

Hier ook

Oudste , bijna acht, heeft heel wat broeken versleten, jongste (nog) niet zo. Laatste jaar ging het beter trouwens. Strijklapjes en dat soort dingen werkten hier ook niet. Kan zelf niet echt met een naaimachine overweg. Maar heb een heel handige en lieve schoonmoeder die de broeken repareert.
Het beste gaat hier dat van oude broeken vierkante lappen worden geknipt en die tussen de zijnaden van de broekspijpen worden vastgezoomd, wel veel werk denk ik... Schoonmoeder doet het heel netjes vind ik. En het leukste staat het als je de achterzakken van een oude spijkerbroek lostornt en die op de knieën naait, rafelt ook niet en staat grappig. Ik heb niet het idee dat zoon er opmerkingen over krijgt en het maakt hemzelf ook niks uit en mij ook niet.
Ik koop nooit echt dure spijkerbroeken, dat vind ik zonde; bij C en A, Ter Stal en ook Name it heeft vaak acties van2 broeken voor 15 of 25 euro ofzo en dat vind ik een redelijke prijs.

Merel

Merel

11-03-2013 om 00:19

Ook lijmen

Net als Hanne lijmde ik dan ook lapjes aan de binnenkant van de broek (een oude broek opofferen voor de lapjes) Ook als er al een gat zat deed ik dan aan de binnenkant een lapje (staat heel stoer en is volgens mij nog steeds niet uit) o.t. dochter kocht een tijdje geleden zelfs een 'boyfriend' jeans met dat soort lapjes. Je kunt als je creatief bent ook een ander kleurtje of dessin erachter doen. Alleen ik lijmde wel met textiellijm van bison, dan blijft het geheel zacht en je kunt het prima wassen (ik heb met andere lijm toch het probleem dat de plek dan hard wordt, zelfs met textiellijm van pattex, die gebruik ik dus niet meer)

Bea2

Bea2

11-03-2013 om 09:24

Bedankt!

Ik kende de lijmtip niet en ga meteen textiellijm kopen! Bedankt!

Bea2

Bea2

11-03-2013 om 09:26

Silvester

Dat klinkt ook goed. Maar daar ben ik zelf niet handig genoeg voor en hier wel een lieve schoonmoeder maar niet voor dit soort klusjes

Goedkope broeken

Ik koop echt alleen maar goedkope broeken. Vooral zoon van 8 is meestal binnen een week of 2 al weer door een nieuwe heen gesleten. Die lééft op zijn knieën... Het grappige is: alledrie mijn zoons slijten altijd eerst door hun linkerknie heen. Maar mijn dochter eerst door haar rechterknie. Zou dat nou typisch een j-m verschil zijn, of gewoon toeval?
Maar ook dochter kan er wat van trouwens... Ze lopen hier dan ook best wel eens met een broek met gat. Tot voor kort repareerde mijn moeder veel broeken, maar die kan het helaas niet meer. Zelf ben ik er niet zo handig mee. Ik krijg gelukkig regelmatig een lading kleding van een vriendin. Hoe het kan dat daar nog wel hele broeken bij zitten weet ik niet, hier komen de broeken dus nooit aan een 2e eigenaar toe.
Het goed nieuws is: het gaat een keer over. Mijn oudste zit in de brugklas en die groeit nu uit zijn broeken voor ze versleten zijn!

Beetje

Beetje

11-03-2013 om 10:32

Zo herkenbaar

Mijn zoons hadden broeken voor verschillende situaties:
Nette, voor bijvoorbeeld op visite of schooluitvoeringen, dit waren de duurdere broeken.
School, dit waren leuke broeken zonder gaten, altijd goedkoop ingekocht in de uitverkoop, of tweedehands.
Oud, de broeken met gaten, al dan niet gerepareerd. Direct uit school deden ze deze broeken aan om naar hartelust buiten te spelen of op hun knieën door het huis te sjezen.

Lizelot

Lizelot

11-03-2013 om 11:47

Lijmen

Echt 1 van de beste tips die ik van het forum heb!!!!Doe het nu al jaren!!!Werkt perfect.

Bea2

Bea2

11-03-2013 om 12:49

Voor beetje

Die 3 stapels broeken, daar zie ik ook wel wat in.
Accepteerden jouw kinderen dat makkelijk?
Dat ligt hier wat moeilijker, maar dat komt doordat oudste zoon (8 jaar) veel PDDNOS kenmerken heeft (volgens psycholoog niet erg genoeg voor de diagnose maar wel in de richting van). Hij kiest zelf zijn kleren, maar dat moet makkelijk zijn: ik zorg dus ook dat er geen kleren in zijn kast liggen die niet geschikt zijn voor het weertype, etcetera. Anders heb ik elke ochtend problemen. Hij draagt het liefst zo oud mogelijke broeken, want hij is bang dat hij ze anders kapot maakt. Hij accepteert mijn inmenging in welke broek geschikt is voor vandaag, moeizaam. Twee stapels heb ik al geprobeerd maar hij raakte steeds in de war en we kregen ook discussie over welke gelegenheden bij welke stapel hoorden. Ook vindt hij omkleden heel moeilijk en vervelend, dus uit school omkleden is te veel gevraagd.
Ik ga sowieso lijmen en kijken of dat er netter uitziet dan mijn niet al te beste naaikunsten. En dan gaan we 1 broek reserveren voor net, en 1 of 2 voor scouting en bos-uitjes, en de rest moet dan ook maar gewoon naar school!

Bea2

Bea2

11-03-2013 om 13:28

Aanvullende vraag

Het is fijn te lezen dat jullie ook vooral goedkope broeken kopen ivm dit probleem. Ik blijf me verbazen over de jongens op school die altijd in dure merk-spijkerbroeken lopen.
Maar: ik ben wel een beetje kritisch. Mijn jongens zijn smal en ze vinden wijde broeken niet lekker zitten. Ik vind het zelf ook minder mooi.
Waar kopen jullie goedkope broeken met (een klein beetje) model?

Rafelkap

Rafelkap

11-03-2013 om 13:46

Frenz

Ik vind bij v&d de Frenz broeken wel prima, ook de smalle broeken. En een stuk goedkoper dan Virgino. De knieen slijten bij merkbroeken net zo hard als bij goedkopere broeken merk ik.

Goedkoop

Ik heb voor mijn smalle jongens altijd spijkerbroeken van WE, de slim fit. Kosten 19,95. Vind ik niet goedkoop, maar vergeleken met een merk als Vingino wel

C&a

C&A heeft smalle spijkerbroeken.
H&m en Hema heb ik enige tijd geleden afgezworen, die zakken bij mijn zoon van zijn gat af.

Groeten,

Temet

Temet

Ik scoor af en toe een tweedehandse, maar nog goed uitziende broek van bijvoorbeeld Bo Dean of Blue Seven. Die vallen ook smal.

Beetje

Beetje

12-03-2013 om 10:36

Bea2

Bea, mijn oudste heeft ook kenmerken van PDD nos. In zijn kast lagen op grijphoogte de broeken voor school, die hij 's morgens zelf aantrok. Na school lag er een oude broek klaar, die hij dan aandeed. Het was hier een gewoonte en oude broeken zitten het lekkerste, dus hij heeft er nooit moeilijk over gedaan. Als we iets hadden waar hij een nette broek voor nodig had, dan mocht hij die van de nette stapel (twee kastplanken hoger) uitkiezen. Mijn vriendin met twee autististische kinderen heeft ook dit systeem voor de broeken en volgens haar werkt het als een trein.
De "slim"broeken bij C&A zijn betaalbaar en passen mijn jongens altijd. Duurdere nette smalle broeken koop ik soms ook bij WE of V&D.

Carolien

Carolien

12-03-2013 om 13:00

Lijmen

wat een goed idee, lijmen! Waar koop je die textiellijm eigenlijk?

Carolien

Goedkope leuke broeken

Ik koop altijd de spijkerbroeken van mijn zoons (5 en 9) bij C&A. 2 broeken voor 25,00. Niet duur, goed model, staan leuk en ja, ze gaan ook stuk bij de knieen hier, maar ze doen er meestal wel even mee. Ze lopen ook door met een broek-met-klein-gat.

Korte broek

Ook hier alleen goedkope spijkerbroeken. Ik knip bij kapotte knieën de broekspijpen eraf en maak zo een korte broek. Zo ligt er iedere zomer een stapel klaar.
m.e.a.

Korte broek

jaa, en zo snel als het weer het enigszins toelaat natuurlijk het kind in korte broek. Dat scheelt!

Limi

Limi

12-03-2013 om 16:36

Carolien

Ik heb de textiellijm bij een kleine doehetzelfwinkel gekocht.

P

P

12-03-2013 om 19:08

Hier

Ik heb twee jongens (14 en 11) en die van 14 heeft nog nooit een broek stuk gemaakt en die van 11 doet het aan de lopende band, altijd de rechterknie. Hij bleef zitten in groep 2 en toen verzuchtte ik: ojee NOG een jaar spelen op de grond...

Helaas heeft het niets uitgemaakt, hij zit nu in groep 7, de broeken houden het echt wel wat langer uit maar ze gaan nog steeds stuk, op de rechterknie. Heel toevallig heb ik laatst voor het eerst naar een klein gaatje staan kijken en de broek drie keer omgedraaid: het gaatje zat links!

Maar goed, ik wilde maar zeggen dat ik mijn oudste zo de duurste merkbroeken durf aan te geven (maar ik ben niet gek en mijn portemonnee ook niet). Ze hebben hun hele leven broeken van oudere neven gekregen en jongste draagt de broeken van oudste af. Zo'n drie jaar geleden heb ik voor het eerst voor oudste een spijkerbroek gekocht

We kopen nu altijd die slimbroeken van de C&A (1 voor 20 twee voor 30). Ideaal met een elastiekje erin.

Bermuda

Ik houd zelf niet van die opgelapte broekje (dus letterlijk met lapjes erop) dus ik laat schoonmoeder er een bermuda van maken voor de zomer. Zo heeft broek toch een 2e leven.

Mijn oudste is overigens extreem mager helaas (7 jr, 17 kg) en Vingino is zowat het enige dat hem goed staat. Dan krijgt hij geen plofbillen door het aansnoeren van het elastiek. Frendz van V&D valt ook smal, maar H&M, Name It of WE hoef ik niet te proberen. Gelukkig doet hij zo een jaar met een broek dus dat scheelt.

Lijm - wasdroger

Klinkt goed die lijmtip. Maar blijft de lijm ook goed als de broeken de wasdroger in gaan?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

Aan de afknippers

Zeker de goedkopere spijkerbroeken gaan met zulke snelheden kapot, dat ik binnen de kortste keren de halve buurt zou kunnen voorzien van korte broeken en nauwelijks een lange broek zou hebben. Soms wel 2 a 3 broeken per week. Daarom lap ik toch ook maar, of ik het nu wel of niet van hou of "vind kunnen". Maar die textiellijm is een goede tip, die ik hier ook heb gevonden en sindsdien dankbaar toepas. En ik heb wat snij-afval van leer (van een motorzadel) en dat laat zich best tot stoere lappen verknippen. Die achterzakken vind ik ook een geinig idee.Goed, bij de jongste gaan de broeken dus in een erg hoog tempo kapot. Ligt dat anders bij degenen die de broeken afknippen? Het zou bij ons een dure grap worden, zeker 16 tot 20 broeken per winter.

Hanne.

Hanne.

13-03-2013 om 09:36

Hier ook

Al ik zou knippen zou ik van de zomer ook heeeel veel korte broeken hebben (geen 20 maar toch). Ik ben dus begonnen met knippen maar al snel naar een alternatief gaan zoeken.

Merel

Merel

13-03-2013 om 10:07

Veel genista

Jee Genista, dat is best veel slijtage 16 tot 20 broeken per winter. Ik kocht voor mijn zoon altijd wat dikkere broeken bij de zeeman (en ik was ook een fervent lijmer) maar die broeken van een wat dikkere jeans stof (de niet hippe, want donkerblauw, geen stonewash) gingen wel langer mee. En inderdaad leren stukken op de knieën, een leuk idee (en stevig denk ik!)

Lapmams

Lapmams

13-03-2013 om 11:13

Lapperdelap

Ik lap. Stukje jeans uit oude broek erop, festonsteekje erom... klaar. Binnen 10 minuten gepiept. Wordt me te gortig om steeds weer nieuwe broeken aan te schaffen bij gat op de knie. Afknippen zou een kortebroekenoverschot veroorzaken komende zomer. En ben blij dat mijn kind zo vaak zo lekker en intens speelt dat zijn broeken daarvan slijten. Wie weet: misschien schort het wel daaraan bij die kinderen die altijd in puntgave kleding rondlopen?

Laptechnieken

Ook ik heb al heel wat broeken opgelapt. Er zijn verschillende mogelijkheden. Als de naaimachine er aan te pas komt ben je zo een half uurtje bezig. Je moet eerst een broekspijp lostornen. Hoeft maar aan 1 kant. Veel broeken zijn aan 1 kant dubbel doorgestikt, dus ff opletten dat je opentornt aan de kant die enkel is gestikt. Bij H en M hebben ze leuke applicaties, maar die zijn niet altijd groot genoeg om het gat te bedekken. Er zit een lijmlaagje op, eerst ff vast strijken, dan kun je de applicatie er op stikken zondercdat deze verschuift tijdens het naaien. Vaststikken is een must anders echt kansloos, na 1x dragen of wassen laat de applicatie gegarandeerd los. Je kunt natuurlijk ook een spijkerlapje (idd oude broek) gebruiken. Het beste werkt het aan de binnenkant oplappen, zoals hierboven al genoemd.

Naast de al genoemde methode met textiellijm is er ook opstrijkbaar spijkerstof te koop, in stoffenwinkel of op de markt. Dat zijn lapjes met een lijmlaag. Ze zijn er in verschillende jeanstinten, maar dat is alleen boeiend als je het aan de voorkant erop wilt zetten. Geldt hetzelfde voor als bij de applicaties, wel vaststikken, anders gaat het loslaten. Toch nog ff naaien dus. Maar je kunt het ook aan de binnenkant strijken en dat is zo gepiept! Omdat je tegen de binnenkant aanstrijkt doet de kleur er niet toe, achter het gat komt dan de onderkant van het lapje, zie je eigenlijk niet. Dus broek binnenstebuiten, lapje knippen, vaststrijken en klaar. Wel het strijkijzer stilhouden, als je beweegt kan je de lijm lostrekken. Misschien zijn deze lapjes iets duurder dan textiellijm, dat weet ik niet. Ik vind textiellijm best duur en heb het gepresteerd om mijn strijkijzer met lijm te bevlekken, niet zo handig dus. Voordeel is verder dat je geen naaimachine nodig hebt, de lapjes blijven goed zitten. Mochten je jongens net zo onverbeterlijk zijn als die van een vriendin van me: zij strijkt direct al lapjes in de nieuwe broeken!

P

P

13-03-2013 om 14:26

O wacht

Ik heb nooit wat gedaan aan die kapotte broeken, dus jongste verslijt er geen 16-20 per winter. Gewoon in die kapotte broek naar school. Daar heb ik geen probleem mee aangezien ze ook op school kapot gaan volgens mij.

Toevallig zit ik momenteel wat ruimer in de broeken en heb ik alle broeken met een gat bovenin de kast gelegd om inderdaad te verknippen tot korte broek (netjes naaien daar doe ik ook niet aan) anders zou jongste ze gewoon door dragen (ze zitten zo lekker mam!).

Marktplaats

ik koop alle kinderbroeken op mp. Kost zelden meer dan € 3. En zijn toch vaak wel merkbroeken. Ben er mee begonnen als wanhoopsmaatregel vanwege alle gaten. Maar bevalt nu al een aantal seizoenen heel goed

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.