Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Els van Diepen

Els van Diepen

17-03-2013 om 10:07

Oude poes steeds meer vervelende kuren... (lang)


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Volgens mij

Is iedereen het er wel mee eens hoor, dat je, als het niet meer gaat, de rottige weg naar dierenarts aflegt. Je hebt vele manieren van 'incontinent'..
Hopelijk heb je nog een fijne tijd met je kattenbeest, Els.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-03-2013 om 22:31

Naast de bak plassen

Fay zegt dat naast de bak plassen geen ondraaglijk lijden is, maar ik weet niet of dat zo is. En dan heb ik het niet alleen over de kat. Voor een kat is onzindelijk gedrag katonwaardig, maar ik vind het als baasje van de kat ook een groot probleem als een kat gewoon overal in huis plast en poept. Wij hebben daar momenteel heel erg last van met een kat die de zolder als een grote kattenbak ziet. Het is een open trapgat, dus we kunnen het ook niet dicht doen. Ik probeer daar iets op te vinden. Onze oudste kat heeft een poosje in huis gepoept, maar is tot mijn grote vreugde geheel op eigen initiatief op de kattenbak gegaan. Geweldig gewoon. Dat is een grote zorg minder.
Waar ligt de grens bij onzindelijk gedrag voor jullie?

Onze kat

Onze kat was heel oud heeft een maand of twee naast de bak geplast voor ze overleed. Echt fijn was dat niet, maar het was altijd in de buurt van de bak, ik vond het geen reden voor een spuitje. Zoals ze de laatste dag was, toen dacht ik als dat vanavond nog zo is moeten we naar de dierenarts. Maar ze heeft dat niet gehaald. Niemand hier in huis vindt dat we haar hadden moeten laten inslapen. Wat is er verkeerd aan gewoon doodgaan van ouderdom?

mix

mix

23-03-2013 om 00:20

Kaaskopje ot open trapgat

is het een optie er een goedkope vouwdeur in te zetten? Heb ik hier bovenaan de trap van begane grond naar de eerste etage. Naar de zolder zou er ook makkelijk eentje kunnen. Houd je die gewoon dicht en is de optie tot plassen op zolder ook weg.

Fiorucci

Fiorucci

23-03-2013 om 09:33

Fay

Katten vinden het zelf bijzonder naar, onzindelijk zijn, vandaar. Ik heb zelf een oude kater gehad die dat echt heel akelig vond, dus dat is dan lijden in mijn optiek.

Hoe weet je dat?

Wij hebben er niets van gemerkt dat kat het vreselijk en akelig vond om naast de bak te plassen. Ze gedroeg zich niet anders dan anders, behalve dat ze dan niet in de bak plaste. Echt niets van gemerkt dat kat eronder leed.

Eigen dier

Je kent je eigen dier door en door. Weet als het goed is wanneer het leven voor je dier niet meer leuk is. Anders zijn er dierenartsen om dit soort zaken mee te overleggen.
De moeder van Manda gaat bijvoorbeeld erg lang (onnodig) door met behandelingen van haar oude dieren. Maar ik vind daar ook de dierenarts schuldig aan. Die stemt blijkbaar in en voert zinloze operaties uit.
Ik heb niet het idee dat dit bij Els aan de orde is. Haar kat is gewoon oud en wat dementerend. Lastig, maar niet ondraaglijk. Misschien denk ik er anders over als ik 2 weken bij haar zou wonen en de kat 24 uur per dag mee maak. Ik vertrouw op het goede verstand van Els.

Fiorucci

Fiorucci

23-03-2013 om 11:29

Fay

Als katten niet zo enorm zindelijk zouden zijn, zou je nergens zijn met je kattebak natuurlijk. Voor een oude kat kan het in de bak klimmen net teveel van het goede zijn. En zoals katten meesters zijn in het verbergen van pijn, zo zullen ze ongenoegen niet snel uiten. Maar dat wil niet zeggen dat het niet bestaat.

Dus fio?

Nee sorry daar kan ik niets mee, katten die hun ongenoegen verbergen. Ik ben geen kattenfluisteraar. Als mevrouw haar eten niet op tijd kreeg liet ze haar ongenoegen luid en duidelijk weten . Ook de laatste dagen.

Els van Diepen

Els van Diepen

23-03-2013 om 13:52

Decorumverlies

Ik kan er iha wel wat mee dat een kat zich rot voelt bij onzindelijk gedrag. Het verbergen van hun poep en plas dient immers ook voor hun bescherming (van oudsher) en dat zullen ze niet zomaar even doen? Voorheen zou het bij deze poes echt een veeg teken zijn, dan zou ze ziek moeten zijn want ze is erg netjes (om het maar eens zo te noemen). In dit geval denk ik alleen dat poes al te dement is om zich druk te maken. Een soort decorumverlies... En daar ben ik wel blij mee. Ze is te ver heen om zich druk te maken.

Ik lees veel over demente poezen die chagrijnig worden maar daar is bij poes niets van te merken. Integendeel juist... De tabletjes zijn binnengekomen en er zat een speelgoedmuis bij met een veertje. Die legde ik naast haar neer, eerst negeerde ze hem maar toen ineens... tik! tegen de muis. Zo lief...

En zoals Wil zegt (dank je) ik ken mijn kat door en door. Ze is een beetje gek maar lijkt er niet onder gebukt te gaan. Vanavond krijgt ze haar eerste pilletje. Wordt vervolgd.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

23-03-2013 om 15:16

De kat bestaat niet!

Hier is er ook wel eens eentje die de bak niet haalt of een andere reden heeft om de bak links te laten liggen. En ik heb toch altijd het idee dat ik daar dan meer mee zit dan de dames zelf.

Ik denk dat het ook wel eens andersom is. Als een kat niet lekker in zijn vel zit uit ie dat weleens door op andere plekken zijn te plassen. Het is dus wel iets om alert op te zijn.

En verder lijkt mij ook dat Els haar kat het beste kent en dat ze heel goed zelf kan bepalen of ie nog een katwaardig leven heeft.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

23-03-2013 om 15:21

En els

Wij zijn heel ver gegaan voor onze snoes, ook financieel. En nu achteraf kan ik daar alleen maar troost uit putten. We hebben alles voor dat beestje gedaan dat in onze mogelijkheden lag totdat het echt niet meer ging. We hadden haar best anderhalfjaar eerder kunnen laten inslapen, maar ik denk dat ze toch best nog wel een mooi leven heeft gehad de laatste tijd. Het kantelpunt kwam wat ons betreft echt pas een paar dagen voor haar dood. Toen kon je aan haar merken dat er echt niks meer aan was voor haar.

Soms komt het antwoord op een moeilijke vraag dus vanzelf.

Els van Diepen

Els van Diepen

23-03-2013 om 19:54

Waardig bestaan

Het is wel een beetje een thema hier... Vorige maand met mijn vader gezeten en alles rondom euthanasieverklaring ed geregeld. Wanneer wel, wanneer niet, reanimeren of niet... En voor onze hond hebben we ook duidelijk afgesproken wat we onder een hondwaardig bestaan verstaan. Juist door al(als hond nog gezond is) te bepalen hoe ver we willen gaan, kunnen we volgens mij vrij eerlijk en naar eigen norm vaststellen wat hondwaardig is. Dat is denk ik een stuk moeilijker als de nood aan de man is en emoties etc zwaarder meespelen. Hond is geval apart, heeft een aangeboren afwijking maar weet niet beter. Die afwijking kan echter wel een rol gaan spelen als het erger wordt. Vandaar dat we ons hebben voorbereid. Voor poes hadden we dat niet gedaan. Maar inmiddels dus ook. Mede dankzij jullie ervaringen en inzichten.

Het is wel een moeilijk onderwerp. Mijn vader riep vroeger dat hij niet meer wilde als hij zus-en-zo was. En inmiddels is het zover en is het toch te dragen. Maar ja, dan hebje het over mensen die zelf aan kunnen geven hoe en wat. Kunnen relativeren etc. Bij poes en hond is dat anders. Wiens belang dien je? Wat sowieso bij huisdieren een bijzondere vraag is. Zijn zij er immers niet op de eerste plaats om ons te dienen, of in een behoefte te voorzien...?!

Kaaskopje

Kaaskopje

24-03-2013 om 01:24

Mix

Het is de bedoeling dat de zolder omgeturnd wordt tot slaapkamer van mijn dochter, dus we moeten hoe dan ook voor een oplossing van het trapgat zorgen. We zitten nu te piekeren over een eenvoudig luik.

mijk

mijk

24-03-2013 om 20:41

Onze dierenarts zei ons

Bij onze chronisch zieke hond, als het tijd is weet je dat en dat klopte helemaal. Lang getwijfeld en toen het moment daar was wisten we het allebei meteen.....

Die twijfel is voorbereidingstijd in onze ervaring...

mijk

typen op mijn i-pad is lastig!p

Tevreden poes

Ik denk dat je het zelf heel goed merkt hoor Els, als je kat zich ongelukkig voelt. Zeker als je haar zo goed kent als jij doet. Poes tevreden, jij tevreden... ik zie op het moment dan eigenlijk geen reden tot drastische acties.
Zolang jullie het samen fijn hebben is het volgens mij prima.
n@nny

Els van Diepen

Els van Diepen

25-03-2013 om 12:10

(

Poes heeft nu twee dagen Cholodin gehad. Ik merk nog niets. Of toch, vanmorgen heeft ze ons niet wakker gemauwd. Wel werd ik wakker van geklater toen ze om 6 uur op bed sprong en een dikke plas deed. Nu zit echt alles in de was, wat in de was kan zitten... Eergisteren ontdekt dat ze ook op mijn badjas had geplast, op bed. Dekbed is nu bij de stomerij. Vannacht was ik er op tijd bij dat de deken niet door kan lekken op deken en matras er onder. Poes is te goed om af te maken maar dat plassen maakt de situatie onhoudbaar. Picknickkleed houdt overdag het bed veilig maar halen we er onder het slapen vanaf... En daar gingen we dus. (((((((

Vanmorgen overleg met de DA gehad en het enige wat we nu nog kunnen doen is ruimte beperken en kat 'dwingen' weer de bak te gaan gebruiken. Blaasontsteking is niet aan de orde volgens hem omdat ze grote dikke plassen doet. dat zouden kleine plasjes moeten zijn. Mijn hart breekt, ze zit nu in een bench met haar lievelngsdeken, eten en een kattenbak. De DA raadt aan haar een week in de bench te laten en de ruimte stapje voor stapje weer uit te bouwen als ze eenmaal weer in de bak poept en plast. Gelukkig is poes er rustig onder maar dit is zo niet wat ik wil. Een alternatief zie ik echter niet. Ik troost me maar met de gedachte dat poes het voor alsnog prima vind. Laat ik er dan ook maar geen drama van maken.
Andere ideeen of tips blijven welkom.

Niet alles gelezen

Hoi Els,

ik lees niet alles, maar ik lees van jou wel telkens de uitdrukking 'afmaken' en ik denk dat daar ook een klein beetje doorschemert wat je bezwaar is om wat meer na te denken wat je zou willen met je kat...

Ik vind een kat in laten slapen (als het zijn/haar tijd is) niet 'afmaken' maar een zachte dood gunnen....ik benijd katten eigenlijk stiekem wel eens als ik mensen een lange weg zie gaan voor ze uiteindelijk overlijden..)..

Eigenlijk weet ik van onze eigen katten dat toen ze de kattenbak gingen missen (ernaast op vreemde plaatsen plassen) en oerkreten slaakten omdat ze dement werden, dat dat toen een voorteken was dat ze niet meer lang zouden leven.

Een kat hebben we nog (mis)behandeld met speciaal voer, wat ze niet lekker vond, medicijnen (wat wel makkelijk ging maar niet echt hielp) en daarvan had ik achteraf spijt bij de gedachte dat we het leven (lijden???) te lang hadden gerekt..

Ik denk dat als je kat verder gelukkig en tevreden lijkt, geen pijn heeft, dat je dan inderdaad moet proberen haar te dwingen in een kleine ruimte de kattenbak te leren vinden en gebruiken en daar ook een lekker plekje creëren zoals je nu gedaan hebt..dan merk je vanzelf hoe dat gaat..en kun je daarop verder borduren ...

Succes en sterkte, in mijn beleving waren zulke gedachten en tekenen vaak wel een teken dat er geen maanden meer te gaan waren..

Els van Diepen

Els van Diepen

25-03-2013 om 16:31

Mien

Dank je wel Mien voor je reactie. Ook de anderen trouwens maar nu specifiek vandaag raakt het me extra. Ik voel van alles dichter bij komen en besef dat dit de laatste strohalm is. Poes lijdt niet( althans voor zover in te schatten, en zover ik haar ken) en dat maakt het extra confronterend wat er nu allemaal gebeurt. Wij lijden namelijk onder haar... Maar ja... Dat hoort er bij als je dieren hebt. Zo confronterend dat ik nu geen kant met haar op kan en merk dat ik het nu wel heel lastig vindt. Alles in de was, de hele dag ermee bezig. Toevallig vandaag een vrije dag maar normaal hebben we de tijd gewoon niet om te poetsen, te wassen en te regelen. Althans niet in deze mate.

Ik ben het ermee eens dat afmaken als de tijd daar is, prima is. Vind het alleen zo moeilijk. Nu is de tijd niet. Althans niet omdat wij haar lastig vinden. Pas als zij gaat lijden, ook van ons... Ach...
Ik hoop dat dit helpt. Dat ze snapt dat het kattenbaktijd is en blijft!

je hebt deze periode nodig om afscheid te nemen, het akelig vond ik dat het afscheid definitief was, ik wist dat ik met een dode poes weer die deur in zou stappen, nooit meer haar vacht, gekwetter, pootjes, haar geur etc.

maar toch, ik heb er goed aan gedaan. Ik zelf merk aan mijn ieuwe poezen dat ik die band die ik met mijn oude ivy had niet heb, dat vind ik dan ook zo jammer. Ze zijn allebei ontzettend lief en leuk maar het is een totaal andere band dan ik had met Ivy, gewoon niet hetzelfde, minder hecht, minder op elkaar gericht. De nieuwe poezen zijn van iedereen hier, Ivy was alleen van mij en ik was van Ivy.

ja vreselijk maar toch, jouw poes is 19, dat is echt heel erg oud voor een poes. Zo oud dat ze niet meer door heeft waar ze moet plassen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

25-03-2013 om 16:48

Tipje?

Ander dekbed, eentje die wel in de wasmachine kan.
En voor de rest: ze zoekt blijkbaar specifieke plekjes op om haar plas te doen. Het kan goed dat de geur nog niet helemaal uit het dekbed verdwenen was en dat ze daarom een tweede keer de fout in ging.

Wat ik wel eens gedaan heb is de kattenbak bovenop de plasplek zetten, totdat deze weer in trek is. Nu is dat bovenop je bed wat moeilijk.

Eigenlijk denk ik dat de tip van de dierenarts zo gek nog niet is. En verder zou ik de drempel naar de bak zo laag mogelijk maken. Door bijvoorbeeld de bak in de ruimte te zetten waar ze het meeste is. En dan inderdaad een lage bak, met een makkelijke instap. Ik denk dat je een optimum moet vinden tussen je eigen woongenot en dat van poes. Ze heeft er ook niks aan als jij je helemaal over de flos werkt met dagelijks puinruimen. Is misschien overdag op slaapzak op bed en 's nachts in de bench een mooie tussenweg?

Els van Diepen

Els van Diepen

25-03-2013 om 21:51

Rust

Ik kom net van mijn werk en poes ligt in diepe rust in de bench. Het is inderdaad een periode van afscheid nemen.... En een goede tip om haar na deze periode s nachts in de bench en overdag, met picknickkleed op bed, eruit te laten. Dat had ik zelf niet bedacht maar is natuurlijk een prima tussenvorm.

Intussen is dekbed schoon en droog uit de wasserette terug en ik verheug me enorm op een rustige nacht. Althans rustig wat betreft droog slapen. Hopen dat poes zich blijft schikken en niet het hele huis wakker mauwt morgen.

Els van Diepen

Els van Diepen

26-03-2013 om 12:20

Sneu

Poes vindt het allemaal best. Ze geeft geen kik, behalve als we binnen komen in de kamer waar ze in de bench ligt. Dat doet ze altijd als ze ons ziet dus geen verschil. Ze probeert ook niet uit de bench te komen als ik dingen verschoon of bijvul. Wel sneu eigenlijk. Ligt ze daar in haar kooi....

Goede nieuws is dat ze al haar plassen in de (verlaagde) kattenbak heeft gedaan. Ik heb goede hoop dat we zo een patroon doorbreken. Gelukkig schikt ze zich zo gemakkelijk, dat maakt die week in de bench goed te doen. Maar goed, ik blijf het sneu vinden.

Ik overweeg boven te gaan werken en haar dan in die kamer vrij te laten (geen bed, wel haar buiten de bak-poepplaats). Dan kan ze bv lekker in het zonnetje gaan liggen oid. Of zou dat de opzet doorkruisen?

Tijgeroog

Tijgeroog

26-03-2013 om 21:04

Els

Ik vind het vervelend om te zeggen, maar... Weet je zeker dat je poes het nog naar haar zin heeft? Voelt ze zich echt niet ellendig, als ze de hele dag in de bench moet liggen? Want ik kan me zo voorstellen dat ze er nu juist behoefte aan heeft om dicht bij je te zijn, op schoot te zitten...

mirreke

mirreke

26-03-2013 om 21:36

Ik zie het heel anders

Ik denk dat de poes van els ongebreideld vertrouwen in haar baasje heeft. Ze weet dat els niets zal doen wat niet goed voor haar is en daarom ligt ze geduldig in de bench. Ik krijg uit els haar beschrijvingen niet de indruk dat haar poes ongelukkig is.
Els, ik zou als het mogelijk was idd bij haar op de kamer gaan werken. Dan kun je haar overdag uit de bench laten en heeft ze fijn aanspraak.
Verder: vertrouw op jezelf en je eigen intuïtie en op de band die je met je kat hebt. Echt, je wéét het als het niet meer gaat, dan is de twijfel weg.

mirjam (katten vanaf haar vierde, en al meerdere van dit soort wéétmomenten achter de rug...)

mix

mix

26-03-2013 om 21:55

Dan toch pas na die week

Het moet weer even in haar geheugen geprent worden en als je dat nu onderbreekt en haar dan juist ook nog in de kamer van buiten-de-bak-plassen doet, dan heeft ze er nu denk ik voor niets ingezeten.
Mijn kat heeft 3 weken in een grote bench gezeten met een knieschijfluxatie. Is prima gegaan, ook gewoon geaccepteerd. Als ze gaat klagen kun je haar er altijd nog even af en toe uithalen, maar deze week zou ik even doorzetten om eerlijk te zijn. En zet dan in die kamer de bak die je NU gebruikt, met wat van het grit wat er NU inzit, zodat ze goed de geur herkent. Gewoon even tijdelijk van bench naar kamer en dan haar leefruimte weer langzaam vergroten. Pakt ze het niet op, dan ga je weer een fase terug.

Tijgeroog

Tijgeroog

27-03-2013 om 00:20

Mirreke

Daarom vraag ik het ook aan Els, in plaats van een mening te geven. Want door wat ik lees denk ik aan een arme, oude en zieke poes die behoorlijk op is, met een lieve baas/personeelslid die heel veel van het beestje houdt.
En wij hebben vroeger ook katten gehad, dus ik weet ook wel hoe het is. En inderdaad ook het punt dat je weet dat het klaar is, helaas...

Els van Diepen

Els van Diepen

27-03-2013 om 12:24

Zo blij

Ik ben zo blij met jullie vragen, reacties en bespiegelingen. Fijn en ook dat ik mijn verhaal hier zo kwijt kan! Het houdt me bewust en kritisch.
Ik zal haar inderdaad nog niet loslaten de eerste week. Het terug bij af idee, en de dagen tot nu toe qua effect verloren, dat wil ik niet. Gisteren een weinig bemoedigend verhaal gehoord van een demente kat die ook op advies DA in de bench zat om het buiten de bak plassen af te leren. In de bench plaste die kat op de bak, maar zodra hij eruit was begon hij weer te plassen. Die mensen hebben de kat na een paar maanden laten inslapen. Daar was het echt een overgangsperiode zoals velen van jullie al noemden. En ik kan me voorstellen dat ik als dit niet werkt, ook andere keuzes ga maken. Voor een tussenperiode vind ik de bench prima. Maar als het definitief wordt is het geen katwaardig bestaan meer. Hier echter pas 2 dagen op weg nu. Over 5 dagen kijken we verder. In de tussentijd veel bij haar zijn en knuffelen (helaas is ze geen op schoot kat, wel een tegen je aanlig kat.

Poes is weliswaar oud maar niet ziek en zielig. Gek is ze wel, of met meer eerbied: dement. Ze heeft vannacht 2 keer even gemauwd. Een keer met een oermauw erbij. Maar verder ligt ze relaxed te slapen. De eerste dag zitliggend (met alle 4 pootjes op de grond) maar nu meestal op haar zij gerold. Meer relaxed dus zoals ik het uitleg. Poep en plas op de bak. Eet en drinkt goed.

Dank jullie wel voor het lezen en de reacties!

Els van Diepen

Els van Diepen

31-03-2013 om 11:30

Morgen

Morgen zit poes een week in de bench. Tot nu toe alles op de bak gedaan. Morgen zet ik de bench open en mag ze de hele kamer gaan gebruiken. Mijn idee is om dat ook een week te doen en als ze op de bak blijft gaan, de deur openzetten zodat ze weer bij de rest kan. Duimen jullie dat alles goed blijft gaan? Dank je wel!

mix

mix

01-04-2013 om 22:44

Natuurlijk

ik duim met je mee, want het is gewoon een heel vervelend probleem. Ben erg benieuwd of het heel langzaam vergroten van haar leefruimte haar op de bak houdt.
Zoniet, dan kun je altijd weer een stapje terug en kijken of dat wel goed gaat. Grote kans dat poes heel zo'n grote ruimte niet meer nodig heeft op haar leeftijd

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.