Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

liora

liora

08-04-2013 om 18:20

Daar is ie weer Kosten dagelijkse boodschappen.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ik doe ook de albana manier hoor....

Ik koop een enkele keer wel eens een bamipakket, en ik heb altijd wat pakjes vers gesneden soepgroetne van de groenteboer in de vriezer liggen om snel soep te kunnen maken, maar voor de rest koop ik zelden of nooit iets voorgesnedens. Echt, een krop andijvie is binnen 1 minuut tot reepjes verwerkt, echt de moeite niet waard.

Ik ga 1 keer per week naar de groenteboer, met een vaag idee wat we de komende week allemaal gaan eten. Dus heb ik moussaka in mijn hoofd dan koop ik aubergines. Da's dus niet elke week.

Maar voor de rest koop ik erg veel seizoensgroente....en kool kan salade worden, in de soep gaan, in een stamppot, gewoon als groente worden geserveerd, als opgerolde bladeren met gehakt in de oven verdwijnen of onderdeel worden van een of ander curry achtig iets.

En dat geldt voor zoveel groenten....neem nou prei, winterwortel, tomaten, komkommer, bospeen, bleekselderij, courgette....het kan van alles worden, van hartige taart tot vulling in de pastasaus.

Ik gooi bar weinig weg. Van restjes maak ik wel iets leuksd: sope, of een spannende risotto. komt altijd op.

Eerlijk gezegd bedenk ik vaak op de dag zelf wat we precies gaan eten, en dat is dan niet 'sperziebonen' of 'bloemkool' maar meer iets in de geest van 'pasta' , 'maaltijdsalade' od 'iets lekker voedzaams uit de oven met een laagje puree of zo'. En 9 van de 10 keer ligt er dan genoeg leuke groente in de la om met dat plan ook echt uit de voeten te kunnen. En lukt dat echt niet (omdat ik opeens zin heb in iets obscuurs) dan haal ik dat alsnog. Of maak het een paar dagen later, als ik weer bij de breonteboer geweest ben.

Enne P...door de langst houdbare groentepakketten achter uit het vak te pakken en die dezelfde dag op te eten draag jij ook bij aan de afvalberg...want hoe meer mensen dat doen, hoe meer pakken voorgesneden spul in de supermarkt 'over datum' zullen gaan, en dus worden weggegooid. Niet in jouw vuilnisbak, maar voor het overall probleem van voedselverspilling maakt dat niet uit. Heb trouwens ook wel eens gelezen dat er gruwelijk veel water wordt verspild bij het wassen van al die voorgesneden groenten. kan ik me ook wel iets bij voorstellen.

Nee hoor, ik snij wel lekker.

Ingrid

Maylise

Maylise

13-04-2013 om 16:35

Ik wist eigenlijk niet dat de voorgesneden groenten zo populair zijn. In de supermarkt zijn de meeste groenten niet voorgesneden dus ik ging er eigenlijk vanuit dat de meeste groente die verkocht wordt niet gesneden is.
Dus de Albana methode is niet zo uniek neem ik aan.

Voor onze situatie heeft niet voorgesneden groente veel voordelen:

1) goedkoper
2) makkelijker aan te passen aan hoeveelheid eters (kan hier erg verschillen nu de kinderen ouder en uithuiziger zijn)
3) blijft (veel) langer goed
4) milieuvriendelijker
5) logistieke makkelijker (we doen niet zo vaak boodschappen dus het is handiger om niet al te precies in te hoeven koken)

Nadeel is dat het meer werk is. Echter ik vind snijden niet zo erg. Het is het soort klusje wat je makkelijk kan doen terwijl je toezicht houdt op huiswerk maken bijvoorbeeld of terwijl je een gesprek voert. Het is ook het soort klusje wat kinderen heel goed kunnen doen. Vanaf een jaar of 4/5 kunnen ze prima helpen met snijden (onder toezicht) en op een gegeven moment kunnen ze het helemaal zelfstandig. Ik laat vaak mijn kinderen (een deel van) het snijwerk doen.

Tegenwoordig zit ik in een helemaal luxe positie omdat mijn man nu bijna altijd altijd eerder thuis is en dus het koken op zich neemt.

Overigens bami pakketten in de pasta zoals iemand hierbij schreef lijkt me nou echt helemaal niet lekker.

liora

liora

13-04-2013 om 16:57

Bah

Dat is zo Hollands: pasta met prei... Gatver.

P

P

13-04-2013 om 17:37

Ingridt

Ja daar ben ik mij van bewust maar ik denk ook dat het een inkoopprobleem is en dat ze te vroeg de verse groenten in het vak stoppen.

Met inkoopprobleem bedoel ik dus dat ze teveel hebben ingekocht van die eerdere data. Het advies is gewoon om groenten in zak van een zo laat mogelijke datum te kopen en zo snel mogelijk te consumeren. Winkel moet daar op inspringen door goed in te kopen.

Fiorucci

Fiorucci

13-04-2013 om 20:15

Haha liora

Ik koop weleens diepvriespizza die ik opleuk met veel prei en wat extra kaas...heerlijk!

Yaron

Yaron

13-04-2013 om 20:19

Ook bah

Witte kool in de macaronipakketten, nog erger dan prei in de pasta.

Verstuurd met de Ouders Online iPad app.

3 keer per week

Ik ben ook totaal niet van 3 keer per week boodschappen doen. Ik ga 1 keer en heb dan ook nog 'over' van vorige week (geen probleem met verse groenten die gaan niet over datum). Als ik al de supermarkt in ren is het voor brood of een pizza ofzo....Voor de rest heb ik eigenlijk alles al in huis.
Moet er niet aan denken dat ik elke keer wéér van alles moet kopen.
Volgens mij kost dat oeverloos boodschappen doen ook meer tijd dan dat snijden.
groeten albana

Fiorucci

Fiorucci

14-04-2013 om 09:06

Nadeel

Ik vind het wel een nadeel dat veel groente en fruit uit de koeling komt. In de winkel ziet het er nog goed uit, maar eenmaal thuis is het snel bedorven. Dus voor een hele week groente en fruit kopen lukt echt niet op die manier. Ik kocht maandag een mooie paprika, die dinsdag al begon te rimpelen. Die hou je dus geen week meer goed.

Rafelkap

Rafelkap

14-04-2013 om 09:09

Fio

dat ligt er dan aan waar je de groente en fruit koopt. Wij kopen op de markt, dat blijft wel een week goed (in de supermarkt zijn ze denk ik al 'ouder' als je ze koopt). Wij doen 1x per week alle boodschappen en dan ongeveer 1 keer tussendoor wat op of vergeten is.

Koken met wat je in huis hebt

Ik ben een fan van koken met wat ik nog in huis heb. Ik kook dan verreweg het creatiefst. Ook daarom koop ik groenten niet voorgesneden, dat prikkelt mijn fantasie niet en het plundert mijn portemonnee. Ik hoop meestal groenten die in de aanbieding zijn bij bijvoorbeeld Lidl of AH en nog wat losse dingen die ik graag in voorraad heb. Van die groenten heb ik vaak nog wel een tijdje restjes liggen. Een supermakkelijke restverwerking die het goed doet is groenterestjes (geen bladgroenten maar stevige groenten), blokjes aardappel (zelf geschild natuurlijk) en bijvoorbeeld wat aangemaakt gehakt, wat kippenvleugeltjes of desnoods wat spekjes, door elkaar roeren met olijfolie, zout kruiden en knoflook en dat 3 kwartier in de oven zetten. Geen werk, je hebt direct je handen vrij zodra het in de oven staat en als het eruit komt ziet en smaakt het als een recept uit de krant. Wel opletten dat bijvoorbeeld sperziebonen onderin moeten om gaar te worden. Aardappelen ook zoveel mogelijk onderin. En de vette dingen (vlees) bovenop. Tussendoor nog eens roeren. Groenterestjes blijven verrassend lang aanvaardbaar. Ze drogen wat in en zijn dan alleen in zo'n ovenschotel nog goed te verwerken. Gesneden groenten zijn binnen enkele dagen glibberig van bederf, die moet je echt snel opmaken. Boerenkool koop ik trouwens wel voorgesneden, al was het maar omdat ik het in supermarkten niet aan de stronk vind.

Gelatine

Mooi recept, maar niet zo handig als je weinig tijd hebt. Want daarom worden voorgesneden groenten gebruikt, om tijd te winnen. Tenminste dat is voor mij een reden.
Ik snij het liefst alles zelf (smaakt beter) en heb ook geen weekmenu. Wel bereid ik weleens maaltijden voor, voor de dagen dat ik om 6 uur thuis ben en man later. Maar daar heb ik niet altijd zin in, en dan zijn kant en klare aardappelschijfjes, of curry uit een pot, gesneden kipblokjes (die ik dan weer niet was), diepvriesspinazie of al gewassen spinazie etcetera wel handig. Ik kan in mijn pauze boodschappen doen .
Wij gooien ook nooit groenten weg.

Kaaskopje

Kaaskopje

14-04-2013 om 10:54

Bewaren

Waar bewaren jullie die ongesneden groente? Albana heeft meen ik een kelder. Wij moeten het in de open keuken kwijt, die gewoon mee verwarmd wordt in de winter of warm wordt in de zomer.

Maylise

Maylise

14-04-2013 om 11:35

Kaaskopje

In ons huidige huis: bijkeuken met koele kelder.

In ons vorige huis: voorraadkast in de schuur in de winter. Als het echt heel warm was vond ik dat niet de meeste geschikte plaats en dan werd het in de gang in een mand.

Verder bewaar ik een deel van de groente in de koelkast. Dan blijft het echt lang goed. Groente kan ook buiten de koelkast dus moet soms plaats maken voor vlees en zuivel maar als er enigszins ruimte is dan bewaar ik ook groente in de koelkast.

Mijn man gaat 1 x per week naar de markt en haalt en daar groente. Ik haal 1 x per week boodschappen en dan vul ik de groente nog wat aan mocht dat nodig zijn. Ik kan geen hele weekvoorraad in de koelkast bewaren dus de meest kwetsbare dingen gaan in de koelkast en en de rest in de bijkeuken/kelder.

P

P

14-04-2013 om 14:24

De markt wat is dat?

.... oh die toestand op donderdag van 9 tot 13 uur.... tja dan werk ik gewoon. Hoe lang blijft zoiets nog bestaan zeg, daar gaat op een gegeven moment toch ook geen hond meer naar toe?

Zaterdagmarkt

Op heel veel plaatsen is de markt op zaterdag.
Overigens heb ik juist de ervaring met groenten van de markt dat je ze niet zolang kunt bewaren. Wat ik daar koop eet ik hetzelfde weekend op.

Rafelkap

Rafelkap

14-04-2013 om 16:32

Markt

Inderdaad, gewoon op zaterdagochtend. Voorgesneden groenten kopen wij nooit. Is duurder en vaak minder vers. Wel makkelijk natuurlijk als het voorgewassen is maar ik vind groente snijden niet veel werk (behalve bv pompoenen). En zelf snijden is goedkoper.

P

P

14-04-2013 om 16:33

Tja

Niet het hele land kan allemaal een markt hebben op zaterdagochtend natuurlijk. Wat doen die marktlui dan de rest van de week

Rafelkap

Rafelkap

14-04-2013 om 16:35

Fay

Wij hebben kennelijk een goede groenteboer op de markt. Ook marktlui kunnen net als supermarkten groente hebben die (te) lang in een vrachtwagen zitten.

Vic

Vic

14-04-2013 om 16:42

In een van de winkelcentra in H (F) zit een Turks groentezaakje waar ze marktprijzen hanteren. Ik vind de groente er beter dan van de AH, maar bijv. fruit blijft een stuk minder lang goed. Wat dat betreft is AH natuurlijk precies het tegenovergestelde. Als je volgende week trek hebt in bananen, moet je die nu bij AH kopen.

Ik heb vrienden die met fruit op de markt staan en inderdaad hebben ze kleinere kraam (en dus minder personeel nodig )dan 10 jaar geleden. Ze "staan" op 5 verschillende markten waaronder een zaterdagmarkt en de rest van de tijd naar veilingen/ groothandels om hun fruit te kopen en op te halen/ te laten leveren :o)

Tihama

Tihama

14-04-2013 om 18:56

Koelkast

Ik heb een grote koelkast met extra groenteladen. Dat is een goede keuze geweest, want ik kan veel groente en fruit nu echt weken bewaren. Ook het fruitvliegjesprobleem is weg. Vroeger was het altijd knokken tegen de tijd: we aten van zaterdag tot en met dinsdag vers, daarna blik of diepvries, want langer kon ik het niet goed houden.
Die koelkast met groenteladen was ook een bewuste keuze.

Verder gebruik ik graag smulweb.nl. Ik tik de ingrediënten in en smulweb levert mogelijke recepten.
Met genoeg kruiden op voorraad is dan vrjjwel elk recept te maken.

Tihama

Precies tihama...

zo doe ik het ook vaak. Gewoon een receptje zoeken met de ingredienten. Levert vaak de lolligste dingen op.

En voor echt ongedefinieerde restjes is iets curry-achtigs, soep, of risotto vaak een uitstekende oplossing. Ik heb altijd wel parmezaanse kaas in huis, curry pasta, vis en vlees in de vriezer om het feest compleet te maken.

Als je een standaardvoorraadje peulvruchten, rijst, pasta, bladerdeeg en zo in huis hebt, in combi met wat leuke blikjes (tomaten, mais, ansjovis, tonijn, dat soort dingen), wat vlees/vis in de vriezer en een gevulde groentela dan kun je altijd alle kanten op.

En echt dames heren...een krop ijsbergsla ligt bij mij soms wel 2 of 3 weken in de groentela. He-le-maal niks mis mee. Ook nog eens fijn dat ik die lekker niet was als de buitenste bladeren er eenmaal af zijn.

Ga trouwens volgende week mijn minimoestuin maar eens klaar maken voor nieuwe slaplantjes...die moet je echt goed wassen,. maar jongensjongens, da's pas echt lekker, sla die je binnen het uur na plukken opeet!! En NOG goedkoper!!

Ingird

Kaaskopje

Kaaskopje

14-04-2013 om 23:59

De markt

Net als P werk ik ook als hier markt is. Zowel de zaterdagmarkt in de stad als de woensdagmarkt in een buitenwijk vallen op mijn werkdagen. De markt zit ook helemaal niet in mijn systeem. Ik hou niet van de markt. Als het moet ga ik wel hoor, maar dat gedoe bij zo'n kraam als het een beetje druk is en je in de gaten moet houden wanneer je aan de beurt bent en of een ander niet voor zijn beurt probeert te gaan. Ik heb het er gewoon niet voor over om daarvoor naar de stad te gaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-04-2013 om 00:06

Koelkast

Wij gebruiken de groentela voor de vleeswaren en kaas. Maar als wij al aangesneden groente moeten bewaren doen we dat ook in de koelkast. Appels blijven veel langer goed in de koelkast, heb ik gemerkt.
Als er een ruimte in huis was waar we groente koeler kunnen bewaren, zou ik het ook wel overwegen, maar die ruimte hebben we dus echt niet voldoende. Dat is jammer.

Fiorucci

Fiorucci

15-04-2013 om 07:12

Vic

Ik koop juist weleens bananen van AH die vers lijken, maar binnen twee dagen bruin zijn...of die nog groen van buiten zijn, maar binnen twee dagen rot van binnen.

Fiorucci

Fiorucci

15-04-2013 om 07:13

Ingrid

Ja, heerlijk, ik heb al pluksla gezaaid,echt zalig.

Even met een nick

Even met een nick

15-04-2013 om 08:32

Hier koop ik mijn groente & fruit

http://www.het-boertje.nl/cms/index.php?page=Homepage

en nog veel meer andere spullen ook: levelt koffie en thee, noten en ook kant en klaar verse salades die ze daar dagelijks zelf vers maken.
Vandaag eten we sla, want in de aanbieding: maar 25 ct per krop.

Even met een nick

In de schuur/garage

Ik bewaar de hele bubs op de koelkast in de schuur/garage. Wel bereikbaar binnendoor (hoef dus niet door de regen) en ligt naast de keuken. Is koel 1 steensmuurtje 's Zomers is ie minder koel natuurlijk. De aardappels staan in grote zak in de hoek en daar vul ik de aardappel-schil-bak uit. De aardappelschilbak staat op de koelkast(wel hoog maar ik kan er prima bij). En de rest van de groenten ernaast in een kratje. Aangesneden niet zo grote groenten in de koelkast la (b.v. halve krop sla). Dat is vooral om de kinderen ter wille te zijn. Eerst dus kijken in de koelkast en anders erbovenop. Mijn voorraad aan vers is dus buiten die koelkast 1 zak met 25 kilo breed. Lijkt me nu ook nog niet spectaculair veel ruimte. Heb ook nog een kleine koelkast zonder diepvriesgedeelte in de keuken. Maar daar ligt amper groente. Wel wat appels en fruit. Misschien de halve komkommer die we eergisteren gebruikten. En het rest(je) van de andijvie ( was wel gesneden) die moét vandaag door de sla, morgen is die verlept. Is van zaterdag (stamppot andijvie). Er viel er 1 af bij de maaltijd dus had iets teveel.
En hier is de markt 2 keer per week en wel de hele dag. Dus als ik vroeg werk kan ik er nog met gemak heen.
groeten albana

Fiorucci

Fiorucci

15-04-2013 om 09:21

Albana

Heb je geen last van muizen?? Want ik bewaar geen levensmiddelen in de schuur vanwege muizen.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-04-2013 om 12:24

Fiorucci

Wat?? Heb jij je katten niet verteld wat hun taak is?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.