Buitenland Buitenland

Buitenland

Helen Hesselink

Helen Hesselink

26-01-2009 om 21:21

Wat is er nou beter?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Engelandvaarder

Engelandvaarder

02-02-2009 om 13:56

Hier in zuid london ook sneeuw

Hier sneeuwt het ook, en hoe! Vanmorgen om 8 uur lag er al meer dan 20 cm, en het blijft maar sneeuwen. De school is dicht, en mijn universiteit ook. Gezellig, met zijn allen ijsvrij

sumiya

sumiya

02-02-2009 om 20:01

Arantxa

Balen dat je misschien weg moet uit Spanje zeg. Ik begrijp dat je man wel nederlander is? Hier zou het absoluut uit d'n boze zijn want mijn man, ook al vindt hij het allemaal geweldig geregeld in Nederland, kon z'n draai niet zo goed vinden daar.

Waar woon je trouwens?

Nou moet ik eerlijk zeggen dat hier in Spanje ons ook wel dingen tegenstaan hoor, vooral hier in Valencia dan, we noemen het dan maar "falta de educación" wat we aan de telefoon krijgen (banken bv) of per email (zakenrelaties) Het is gewoon anders het spanjaarden zijn tegen alle verwachtigen van alle buitenlanders in, toch vooral erg kortaf (eerst) en daarna véél te langdradig, ook tot grote wanhoop van mijn kinderen die daar helemaal niet van gediend zijn, mijn oudste vertrekt dan ook volgend jaar naar de Uk om te studeren, ziet dat hier helemaal niet zitten!

Maar ik moet wel nog bij mijn rijtje zetten:

- inderdaad het zelfstandig zijn, hier wordt niet gefietst, wonen buiten de stad dus mijn 16 jarige moet gebracht en gehaald worden

- wel vind ik ook lange openingstijden prettig, je went er vlug aan om om 10 uur nog even naar de supermarkt te kunnen.

- de films beginnen hier pas om 10.00 uur, dan val ik direct in slaap! Maar 20.30(op Nl antenne, is weer net te vroeg in de winter, en in de zomer véél te vroeg).

ENfin, ik heb als in verschillende landen gewoond en het ideale land bestaat inderdaad niet.

Sumiya

mirreke

mirreke

06-02-2009 om 00:38

Het onderwijs!

Hier (in Duitsland) is het onderwijs belabberd. Het is saai, ouderwets, en vooral de houding van ouderen (leraren, ouders) naar jeugd vind ik erg vervelend. In Nederland wordt veel geklaagd over het onderwijs maar nu ik daar weg ben weet ik pas wat we missen. Inmiddels is dochter weer in NL op het vo (we wonen redelijk dichtbij de grens) en het ziet er naar uit dat ik voor jongste misschien ook nog wel op en neer ga karren naar een basisschool in NL. Enorme wachtlijsten voor de paar redelijk moderne Kindergärten, en de andere zijn om te huilen. Mijn ventje vindt het er vreselijk. Mijn oudste zoon heeft nu ook weer problemen op de naschoolse opvang, en wil daar niet meer heen. Die mensen gaan gewoon vreselijk met kinderen om. Gek, want buiten een schoolsituatie is iedereen juist zo vriendelijk... Het schijnt in Berlijn en het hele voormalige Oostduitsland heel anders te zijn, maar ja, daar wonen we niet.
Het Nederlandse onderwijs dus, dat zou ik graag importeren hier.

Helen Hesselink

Helen Hesselink

06-02-2009 om 08:41

Mirreke

Goh, zeg. Dat bericht verbaast mij. Ik heb nooit in Duitsland gewoond hoor. Maar dat landen zo verschillend kunnen zijn, terwijl ze buurlanden zijn zelfs. Het klinkt zeker niet leuk hoe jij het beschrijft. Als de verschillen dan ten nadele van je kids werken is dat schrijnend, he.
Ik woon in Oostenrijk en hier kan ik alleen maar oordelen over de speelzalen en de kleuterscholen tot nog toe. Natuurlijk hoor ik van vriendinnen wel hoe de basisscholen zijn. En ik ben alleen maar heel erg positief!
Trouwens, mijn zoon van 3 legde mijn zoon van 5 gisteren uit waarom hij beter op moest letten op de kleuterschool.. Omdat, als hij straks op de "Volksschule" komt, hij dan wel moet "folgen"! Daarom heet het volgens hem dan ook "Folgschule"..
Ha ha, hij heeft dat woord dus altijd alternatief geinterpreteerd. Hihi, leuk!
x

mirreke

mirreke

07-02-2009 om 16:36

Tja

Ik had dit ook helemaal niet verwacht. Ik heb me vrij goed voorbereid op onze verhuizing, maar blijkbaar niet goed genoeg. Inmiddels heb ik wel wat verklaringen:
Kijk, als eerste, we wonen in de grensstreek op het platteland en we komen uit de Randstad. De overgang is natuurlijk vrij groot, en blijkbaar uit zich dat vooral in het onderwijs.
Dan wonen we in NRW en ik geloof dat dat het op twee of één-na slechtste Bundesland is qua onderwijs. Ik hoor veel over het onderwijs op de radio en blijkbaar is er veel in beweging. Hier merk ik dat zelf nog niet zo (één van de problemen zal iedereen wel bekend voorkomen en dat is geldgebrek), maar in grotere steden is het onderwijs moderner. Bovendien hoor ik hier om me heen dat er al heel veel veranderd is.
En dan, ik hou helemaal niet van vooroordelen en stereotypen, maar blijkbaar zijn die er toch niet voor niets. Er klopt hier namelijk heel veel van. Duitsers hebben een enorm ontzag voor gezag, wat zich uit in klakkeloos doen wat er gezegd wordt, en er achteraf over mopperen. Dit uit zich ook in het onderwijs, wat op regeringsniveau (per bundesland en ook op nationaal niveau) wordt bepaald. Kortom, erg logge organen. Veel ouders vinden zelf ook dat het onderwijs moet veranderen, en ze klagen onderling heel veel, maar dus niet tegen de docenten of tegen de directie...
Het punt wat voor de kinderen het moeilijkste is, is hoe ouderen, docenten en begeleiders bv. zich tegenover kinderen/jeugd gedragen. Echt vanuit een positie van gezag, en ervan uitgaan dat er dus gebeurt wat men zegt. Niet vanuit een overlegsituatie, of een uitlegsituatie (ik wil graag dat dit en dit gebeurt omdat..., maar: doe dit!).
Positief puntje, ook in onderwijsland zijn er godzijdank verlichte geesten te vinden met wie goed te praten valt.

Lerares in nl

Ik, van Duitse afkomst, ben tot voor kort docent geweest in de VO.
Hier in NL les geven vraagt van een docent heel veel. Want sommige leerlingen hebben absoluut geen respect voor anderen, laat staan voor leraren. En dat is niet alleen mijn persoonlijke mening, wij hebben dit op school vaak besproken. Bij alles wat je doet moet je uitgebreid uitleggen, waarom het zo moet gebeuren. Je bent in de les heel erg veel tijd kwijt om een rustige lessituatie te creëren, en die tijd mis je voor je uitleg en voor het begeleiden van matige leerlingen.
In D is idd veel verschil tussen het platteland en de grote steden. Toen ik ruim 35 jaar geleden op het VO zat gingen we sommige docenten al tutoueren.
Wat ik wel erg lastig vind in D is, dat je weinig keus hebt. Je gaat naar de school in de buurt. Montessorionderwijs is zeer zeldzaam en het is moeilijk om daar te komen. Heeft weer als voordeel dat er minder zwarte scholen zijn, want je moet een hele goede reden hebben om je kind naar een andere basisschool te brengen.
Er is, zoals Mirreke al zei een groot verschil tussen de deelstaaten. Gemiddeld zijn duitse scholen minder dan in NL, maar Beieren, Thüringen en Baden-Württemberg doen het heel erg goed.
Angelika

Dicht bij de grens

Wij wonen in het oosten van NL, dicht bij de grens, maar ik zou daar echt niet aan de Duitse kant willen wonen. Ook al is ons gezin tweetalig. Het is een omgeving met veel werkeloosheid, weinig voorzieningen, en ook de natuur is niet veel anders dan in NL.
Als we evt. later in Duitsland weer willen gaan wonen, moet het of in een grotere stad of in een landelijk gebied met bijzondere natuur zijn.
Want dat is het enige dat ik echt mis in NL, mooie natuur. Gelukkig is men in NL de laatste 10 jaar bezig om te 'renatureren', vooral bij de rivieren, maar waar kun je nou een uur dwars door een natuurlijk bos lopen? Nergens toch.
Wij houden dus vaak korte vakanties in mooie Duitse steden of in de middengebergtes.
Wat ik wel over de grens prachtig vind zijn de mooie grote supermarkten, veel groter en meer uitgebreid dan bij AH.
Angelika

mirreke

mirreke

16-02-2009 om 18:22

Lesgeven

Zelf ben ik ook docent en weet ik ook wel een beetje waar ik over praat...
Ik kan dat juist heel erg waarderen, het discussiëren en uitleggen van dingen. Ik denk dat ook veel afhangt van duidelijke regels en consequent zijn, als docent, maar ook als school. Achteraf gezien hebben mijn kinderen op een hele goede basisschool gezeten, waar regels heel helder waren, en iedereen ze naleefde. Hier in DL valt mij juist op dat de regels onduidelijk zijn, en dat de ene docent dit zegt en de andere docent weer wat anders, en bij de Betreuung is het weer anders. Het is volslagen onduidelijk, maar omdat de kinderen hier geleerd hebben om domweg naar autoriteit te luisteren is dat voor de meesten niet echt een probleem. Ik vind ook dat er een onprettige afstand tussen ouderen en jeugd is, kinderen die bij ons thuis komen zijn verbaasd als blijkt dat mijn kinderen alles heel open met ons bespreken, en dat wij niets gek vinden.
Idd is hier veel werkloosheid, en weinig uitzicht op een goede opleiding, omdat je hier eerst een stageplek moet hebben. Echt heel veel Duitse kinderen doen hun vervolgopleiding in Nijmegen en Arnhem.
Wij wonen trouwens vlakbij het bos, heerlijk, echt een beetje zo'n woest bos.
Maar nogmaals, NL onderwijs in Dl lijkt me helemaal heerlijk. Ik hoor al van meerdere kanten dat we zelf maar een school moeten oprichten... Wel veel werk...

Hilde

Hilde

17-02-2009 om 16:04

Pinnen in nl

Ja, in veel winkels in NL kan ik met mijn Belgische debetkaart pinnen, maar niet bij AH (enkel in Maastricht en - ik dacht - Terneuzen). Hun betaalsysteem is daarop niet voorzien, hebben ze mij ooit in een mail geantwoord.
Tja, jammer voor AH, maar dan ga ik wel ergens anders.

Hilde

mirreke

mirreke

18-02-2009 om 14:00

Idd pinnen in nl

Ik kan met mijn Duitse betaalkaart (gewoon zo'n bankpas met het Maestro logo) in heel veel winkels in NL niet pinnen. Belachelijk. In het buitenland kun je met een NL pas overal pinnen maar andersom is het dus een stuk moeilijker. En als ik dan uit een betaalautomaat in NL geld haal blijkt dat ineens 5 euro te kosten. Behoorlijk duur ook nog.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.