Buitenland Buitenland

Buitenland

Terug naar nederland

Naar jaren in buitenland te hebben gewoond moeten wij terug naar Nederland na dit schooljaar. Dit is geen vrijwillige keus helaas.

Zijn er ouders die kinderen hebben op een internationale school in Nederland? Hoe bevalt het? wat zijn of waren de obstakels? en voor mensen die al wat langer in Nederland wonen inmiddels. Hoe bevalt het leven in Nederland?

Onze kinderen hebben nooit Nederlandse les gehad, alleen maar volgens het Engelse systeem en zitten op middelbaar onderwijs.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Heel duur

Mijn kinderen zitten in het buitenland op een internationale school.
Ik heb ooit wel eens wat werk gedaan voor een internationale school in Nederland, maar daar zitten vrijwel GEEN Nederlandse kinderen op.

Internationale scholen zijn namelijk HEEL ERG DUUR in Nederland. Als je noodgedwongen naar Nederland moet, kun je dat dan wel betalen?

O, en hou rekening met een fikse cultuurshock de eerste 1 a 2 jaar. Ik ben nu al 4 keer teruggekeerd naar Nederland na langer verblijf in het buitenland en het valt elke keer weer heel vies tegen. Nederland is geen leuk land om terecht te komen als je uit het buitenland komt!

maricarmen

maricarmen

10-04-2009 om 02:25 Topicstarter

Ervaringen?

hallo dirksmama.

Mijn kinderen zitten ook op een internationale school, in het buitenland dus.

Ik weet niet wat jij duur vindt maar het bedrag wat wij moeten betalen op de huidige school is duidelijk veel meer dan in Nederland. Daarbij heb ik niet de reden van ons vertrek uit het buitenland vermeld. Dit is namelijk geen financiele kwestie.

Er zitten wel degelijk Nederlandse kinderen op diverse internationale scholen. Wij hebben er diverse al bezocht.

Tussen een bezoekje brengen en ervaringsverhalen zit natuurlijk een groot verschil, vandaar mijn vraag.

ik zoek met name ervaringen van de kinderen zelf, niet van de ouders

Esjee

Esjee

10-04-2009 om 02:50

Terug naar nederland

Hallo Maricarmen,

Een poosje geleden vroeg ik ook om ervaringen. Toen waren er een paar mensen op dit forum met ervaring met middelbare school kinderen. Misschien krijg je snel een reactie van hun. In ieder geval kan je even terug kijken wat zij erover zeiden. Het is wel moeilijk om op dit forum eerstehand ervaringen te horen. Misschien kun je het proberen via expatica.com. Daar kon ik wat info vinden.

Misschien kun je ook de school coordinator vragen of er kinderen zijn die eens een kwartiertje met jouw kinderen zou willen praten over hun school?

Ik wilde je de site www.sio.nl geven maar las net dat je al scholen bezocht had. En over de prijs, er zijn ook scholen die gesubsidieerd worden door de Nederlandse overheid en die prijzen zijn stukken lager dan de Amerikaanse en Britse scholen (en zeker vergeleken met wat je betaald op een internationale school in het buitenland!).

Wij staan ook op het punt om terug te gaan naar Nederland. Mijn kinderen zijn alleen jonger. Het grootste probleem waar wij tegen aan lopen is dat alle scholen wachtlijsten hebben. Zowel scholen waarop in het Nederlands les wordt gegeven als in het Engels. We hebben oa. gekeken in Amsterdam en meerdere malen werd ons verteld dat de wachtlijst 3 jaar was, een keer 2 jaar of dat inschrijven voor wachtlijst geen zin meer heeft. Hopelijk is dat anders voor middelbare schoolkinderen.

Kinderen zelf?

Op dit forum posten ouders...

maricarmen

maricarmen

10-04-2009 om 13:02 Topicstarter

Brugjaren?

Ja er zijn wachtlijsten maar vooral op de internationale (gesub.)basisscholen wij hebben 2 kinderen op middelbaar niveau maar nog in de eerste klassen year 7 en year 8. in het Engelse systeem zijn dat een soort van brugjaren..

Ik ken het Nederlandse systeem niet helemaal meer dus ik kan het niet vergelijken denk ik. Het enige wat ik wel weet is dat één kind nog op een Nederlandse basisschool zou komen als het een nederlandse school zou zijn.

Het middelbaar onderwijs volgens het Engelse systeem begint bij 11 jarige leeftijd.

Ik vraag natuurlijk om ervaringen van kinderen geschreven door ouders. Ik begrijp dat iedere ouder een andere mening kan hebben mbt wonen in Nederland en of buitenland.

Dirksmama: mag ik je vragen welke school je hebt gewerkt? en hoe heb je dit ervaren?

maricarmen

maricarmen

10-04-2009 om 13:12 Topicstarter

Esjee

Hi Esjee,

Moet je nu in je huidige land blijven wonen voor enkele jaren of heb je een andere oplossing als er geen plaats is op de scholen?

Het is mij erg opgevallen dat de kwaliteit van de Nederlandse internationale scholen erg goed lijkt te zijn. Ook de resources ed.

Ik weet niet in jouw woonland maar dit is mijn ervaring.

Randstad

i.v.m. herkenning noem ik geen namen van scholen, maar ik heb in de Randstad gewerkt.

IS zijn heel goed in hun PR! Ze hebben echter wel een probleem met het werven van personeel, omdat de salarissen in Nederland aanzienlijk lager liggen dan in andere landen (zijn gebonden aan de Nederlandse onderwijsCAO), en dat heeft natuurlijk ook z'n weerslag op de kwaliteit soms.

Nederlands onderwijs kun je inderdaad niet vergelijken met het Engelstalige systeem. Dirk gaat na de zomervakantie naar de IS middle school, maar als we in Nederland zijn nog lekker naar de basisschool.

Als je jongste in aanmerking komt voor groep 7 of 8 op een Nederlandse school, dan zou ik persoonlijk daarvoor kiezen, je bent dan toch een stuk minder geisoleerd als kind. Maar het hangt ook van jullie toekomstplannen af. Komen jullie tijdelijk naar Nederland of blijvend?

Veel Internationale Scholen in Nederland hebben in hun toelatingsbeleid staan dat ze alleen Nederlandse kinderen toelaten die maximaal 4 jaar in Nederland blijven (tussen twee uitzendingen door).

Als het je oudste vooral om het IB of CC gaat: er zijn meerdere middelbare scholen in Nederland die dat programma volgen.

maricarmen

maricarmen

11-04-2009 om 02:02 Topicstarter

Kwaliteit internationale scholen in nederland

De kwaliteit van de Internationale scholen in Nederland is gewaarborgd door de ECIS, CIS en internationale crediteringen waar de scholen bij aangesloten zijn. Internationale scholen die gesubsidieerd zijn door de overheid worden door de Nederlandse inspectie beoordeeld. De inspectie rapporten zijn ook te lezen op de website.

In het land waar wij nu wonen zijn er internationale scholen die leraren niet meer dan 1000 tot 1200 netto per maand betalen voor een 40 urige werkweek.

Ik denk dat dit per land verschillend is. Dus om nu alle internationale scholen in alle landen over een kam te scheren vind ik niet correct.

In principe zou een Nederlandse school natuurlijk prima zijn maar omdat de kinderen nog nooit in Nederland gewoond hebben, nog nooit Nederlandse les hebben gehad kunnen zijn dit niet meer tijdig inhalen. Zij hebben naast Engels als eerste onderwijs taal nog een andere onderwijs/nationale taal die zij ook als 1 (of 2e?) taal in woord en geschrift beheersen op native niveau. Ze spreken wel Nederlands (zonder accent gek genoeg)

Ik weet van het bestaan van diverse scholen waarvan zij het IB aanbieden. Dit heeft zeker onze voorkeur als het mogelijk zou zijn.

Het blijft een moeilijke keuze natuurlijk want over de kwaliteit en aanbod van onderwijs maken wij niet zoveel zorgen. Wij zouden graag willen weten hoe kinderen het ervaren om vanuit het buitenland naar Nederland te vertrekken. Hoe zij de school ervaren, de mentaliteit van de kinderen op internationale scholen. de tips en do´s en don´ts etc..

Of wij permanent in Nederland blijven weten wij niet. Ons vertrek is niet helemaal gepland.

maricarmen

maricarmen

11-04-2009 om 02:06 Topicstarter

Dirksmamma

Ik begrijp het niet helemaal. Je ben 4 keer vertrokken uit het buitenland om in Nederland te wonen en nu ga je weer terug? of vertrek je weer?

naar Nederland of buitenland?

4 keer

4 keer na langere tijd wonen/werken/studeren in het buitenland teruggekomen in Nederland. Dus 4 keer cultuurshock.
Momenteel woon ik in het buitenland, maar kom ik 2 a 3 keer per jaar een langere periode in Nederland, gedurende welke de kinderen gewoon in Nederland naar school gaan. IS in onze woonplaats heeft nl. geen goede moedertaalvoorzieningen, terwijl wij dat wel heel belangrijk vinden.

Persoonlijk vind ik terugkomen in Nederland altijd tegenvallen. Nederlanders zijn nou niet bepaald begrijpend, warm en verwelkomend t.o.v. mensen die naar Nederland komen.

De sfeer op een internationale school voor kinderen is trouwens heel anders hoor! Kinderen daar hebben echt het idee in hetzelfde bootje te zitten, veel verhuizen, veel wisselingen, veel veranderingen. Mijn ervaring is dat de sfeer op een IS vaak heel open is, en dat kinderen zich snel thuis voelen.

Maylise

Maylise

11-04-2009 om 17:09

Ervaring

Ik ben ruwweg bijna 10 jaar geleden naar Nederland terug gekomen naar een lang verblijf in het buitenland. Mijn kinderen hadden ook nog nooit in Nederland gewoond dus voor hun was het ook nieuw.
De oudste drie waren toen bijna 18, 15 en 15 en moesten respectievelijk nog één en nog twee jaar naar school.

Wij hebben onze oudste kinderen zelf de keuze gelaten of ze mee wilden komen naar Nederland of ter plaatse hun middelbare school wilden afmaken en dan in een internaat. Ze kozen voor de eerste optie.

We hebben toen wel voor een internationale school gekozen omdat we vonden dat op die leeftijd de sprong maken naar een onderwijssysteem in een andere taal wel veelgevraagd was. Bijkomende complicatie was ook dat de oudste heel slecht Nederlands sprak.

De internationale school was duur en er zaten eigenlijk geen Nederlandse kinderen op en ook geen kinderen die lang in die omgeving zouden blijven. Het was dus echt een loszand sfeertje. De leerlingen hadden het leuk met elkaar en deden ook buiten school van alles met elkaar daar niet van maar doordat sommigen ver van de school woonden, anderen maar het halve jaar in NL waren en veel kinderen ook vrij vlug weer weggingen was het moeilijk om echt diepe vriendschappen te ontwikkelen. Mijn kinderen werden heel hartelijk welkom geheten en vanaf dag 1 hoorden ze erbij maar hun klacht was dat het vaak zo oppervlakkig was. Echter dat is ook een soort survival mechanisme denk ik van de leerlingen. Veel waren al vaak verhuisd in hun leven dus als ze in een nieuwe omgeving zijn dan passen ze zich gelijk aan en vergeten hun vorige omgeving en het contact verwaterd dus vlug zodra een van de partijen verhuist.

Onderwijs technisch zat het prima in elkaar. Mijn kinderen hebben zonder vertraging hun diploma kunnen halen en ze vonden het verder prima daar op school en hebben een leuke tijd gehad.

Mijn jongere kinderen waren 10,8,5,2 en de jongste was er nog niet. Die zijn allemaal gewoon naar een Nederlandstalige school gegaan. Deels vanwege het geld en deels ook omdat ik denk dat integreren zo veel makkelijker gaat.

Die van 10 en 8 hebben het moeilijkst met de verhuizing gehad. De oudste kinderen (die vrijwillig waren meegekomen) waren redelijk positief.

Onze verhuizing naar Nederland stond ook niet in de planning en hoewel het geen gedwongen verhuizing was waren er zeer zwaarwegende redenen om naar Nederland te gaan. Oorspronkelijk zouden we hier ongveer 4 jaar blijven maar inmiddels zitten we hier dus al weer bijna 10 jaar.

Ik heb de verhuizing in zijn geheel niet als negatief gezien. Ik heb gewoon geprobeerd er positief in te blijven staan en naar de leuke dingen te kijken. Bureaucratisch was het allemaal erg makkelijk om hier alles te regelen vond ik en ook sociaal heeft het uiteindelijk niet heel lang geduurd om mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken. Hoewel het nog steeds niet de bedoeling is dat we hier voorgoed blijven ben ik zeker niet ontevreden over de beslissing die we hebben gemaakt om hier te komen.

Maylise

Oppervlakkigheid

Die oppervlakkigheid die je noemt Maylise, die herken ik wel, zie je overal ter wereld op internationale scholen en in expat-communities.

mirreke

mirreke

11-04-2009 om 23:26

Vraagje maricarmen

je zegt dat je kinderen wel Nederlands spreken, maar niet schrijven en lezen. En dat dat je reden is om ze op een IS te plaatsen. Ga je wel definitief terug of is het de planning om in NL te blijven?
Wij zijn sinds kort in DL gaan wonen waar mijn kinderen (4 stuks) naar een gewone DU school zijn gegaan, zonder dat zij Duits spraken. Het Duits is nog wat moeilijker dan het NL, grammaticaal, maar het gaat prima met de kinderen. Alleen mijn dochter is na ruim een half jaar toch in Nederland naar school gegaan, maar dat had niet te maken met de taal maar met het te grote verschil tussen de Nederlandse en Duitse manier van omgaan met jongeren en met het feit dat het Duitse onderwijs behoorlijk achterloopt.
Het lijkt mij dat kinderen die al Nederlands spreken toch snel goed moeten kunnen meedraaien op een NL school. Er zijn ook al redelijk wat middelbare scholen die tweetalig onderwijs geven, NL en (Cambridge) Engels. Verder is het zo dat veel scholen ondersteuning geven aan kinderen die Nederlands als tweede taal hebben en het niet goed beheersen.
Kortom, ik zou de mogelijkheid van een gewone Nederlandse school zeker niet direct afwijzen.
Aan de andere kant, als je binnen een aantal jaren weer met de kinderen naar het buitenland vertrekt en ze nu ook al op een IS zitten zou ik ze in NL vanzelfsprekend ook op een IS doen.

maricarmen

maricarmen

12-04-2009 om 02:33 Topicstarter

Eerste, tweede en derde taal

interessant om de diverse ervaringen te lezen.

antwoord op je vraag mirreke, nee de reden dat ze het Nederlands niet kunnen schrijven is niet de belangrijkste reden. Zij spreken het omdat wij beiden, ouders dus, Nederlands zijn, geboren en getogen en een Nederlandse opvoeding hebben gehad Wij praten thuis Nederlands (als er niemand op bezoek is)

Zij hebben naast Engels als eerste onderwijs taal nog een andere onderwijs/nationale en omgevings taal die zij ook als 1 (of 2e?) taal in woord en geschrift beheersen op native niveau. Ze spreken dus 3 talen, waarvan 2 talen ze kunnen lezen én schrijven, spelling ed in beide talen. zitten op een niveau van een native en near native.

Dit is met het Nederlands niet zo. Zij kunnen dit alleen spreken.

Kinderen die jong zijn nemen natuurlijk ook heel veel stof automatisch op en leren de talen vloeiend mits het aanbod constant, zo niet uitgebreid wordt. Bij middelbare school kinderen lijkt het ons niet zo verstandig om alleen maar met een taal bezig te zijn omdat ze zoveel moeten leren in een paar jaar en dat kan alleen als je een (of meer) taal of talen goed beheerst in woord en geschrift.

Verder zitten onze kinderen nu ook op een Internationale school en kennen de klappen van de zweep. maw. zijn gewend aan komende en vertrekkende kinderen. Het is jammer vind ik persoonlijk, mijn jeugd is totaal anders geweest, altijd op een school met vaste vriendin.. maar ik ben ook realistisch, onze kinderen weten niet beter, de wereld tegenwoordig gaat natuurlijk ook veel sneller, zij schijnen er nu geen last van te hebben.

Waar ik wel bang van ben is de hardheid van de jeugd in Nederland, tenminste dat denk ik.. Als ik de kranten en het Nederlands nieuws lees, schrik ik vaak. natuurlijk is dit het nieuws en kranten schrijven vaak te veel. Maar onze kinderen zijn vrij beschermd opgevoed.

en zoals ik al eerder schreef wij weten niet of wij permanent in Nederland blijven of niet.

Middelbaar onderwijs

Als je de taal al spreekt en twee andere talen al kunt spreken en schrijven dan is het echt niet zo moeilijk om in het Nederlands middelbaar onderwijs mee te draaien hoor. En groot voordeel is wel dat je dan meteen ook in de Nederlandse cultuur wordt ondergedompeld EN dat je meer dan bij IS de kans heb langduriger relaties op te bouwen.

Zo moeilijk is het niet voor een verhuizende puber, eventueel kunnen ze eerst nog naar een Internationale Schakelklas (heet tegenwoordig 'eerste opvangschool')

Thuiskomen

Ik heb in het verleden verschillende expats zien komen en weer naar huis gaan. De 'reverse-culturshock'is blijkbaar iets wat veel voor komt en volgens mij niet alleen met Nederland te maken heeft. Ik heb engels expats zien terugkomen naar Nederland vanuit hun thuisland UK. Ze konden er niet meer aarden. Recent is mijn vriendin terug naar de US omdat haar ouders iek werden. Ze baalt als een stekker. Alhoewel, ik ken ook mensen die blij waren weer uit Nederland te vertrekken.
Het ligt aan het aard van het beestje en of het een welbewuste keuze of gedwongen keuze is.

Verder lees je wel e.e.a. op de site wereldexpat.nl en op expat-blogging.com

Heel veel succes trouwens, Leen

mirreke

mirreke

12-04-2009 om 18:02

Nederlandse jeugd

Nou of die Nederlandse jeugd nou zo hard is...? Ik denk dat dat heel erg afhangt van de omgeving waar je terecht komt en van het schooltype.
Even ter vergelijking: wij zijn vanuit de Randstad verhuisd naar een plattelandsdorp in de buurt van een redelijk kleine stad in Duitsland. Onze kinderen waren werkelijk geschokt door het gedrag van de Duitse kinderen: er wordt gepest, kinderen lachen elkaar uit in de klas als ze iets niet kunnen, er wordt gelogen, en ik vind ze zelf erg achterbaks (jeweetwel, wegrennen als ze aan het klieren zijn en jij als volwassene komt eraan om er wat van te zeggen). Dit speelde trouwens evenzeer op het Duitse Gymnasium. Oh, en er wordt ontzettend gekeet en lawaai gemaakt in de klas als de leerkracht niet oplet. (Drie kinderen op drie verschillende scholen, bij alle scholen is dat zo.) Ook worden vreemde kinderen niet erg gemakkelijk opgenomen in het begin.
Mijn dochter is nu inmiddels weer in NL op school waar de jeugd veel gemakkelijker en opener naar elkaar is. Het kan zijn dat we het per ongeluk zo getroffen hebben, dat het toeval is, maar in ieder geval heeft ze een heel fijne school getroffen, een rustige klas waar niet wordt gepest en waar de kinderen elkaar accepteren. Dit was op de vorige (basis)school in NL ook zo.
Ik vind de Nederlandse kinderen dus niet hard. Kinderen in NL zijn wel heel open en heel mondig, laten hun mening duidelijk weten en komen voor zichzelf op.

Maria

Maria

13-04-2009 om 12:00

Dirksmama en nog meer

Dirksmama zegt: "Nederlanders zijn nou niet bepaald begrijpend, warm en verwelkomend t.o.v. mensen die naar Nederland komen."

Je bent zelf ook Nederlandse, neem ik aan, dus ik ga er vanuit dat je zelf ook wel weet dat je nogal generaliseert.

Ikzelf (ook ervaring) vind dat het heel erg afhangt van je eigen verwachtingen, hoe je je terugkomst ervaart. Als je denkt dat iedereen juichend op het vliegveld zal staan en je nog maandenlang overstroomt met telefoontjes om te weten hoe het nu met je gaat.... tja, dan kom je van een koude kermis thuis (ik overdrijf nu, maar doe dit om me goed duidelijk te maken). Maar als je beseft dat het leven in Nederland ook gewoon doorgaat en dat het eigenlijk niet heel erg veel uitmaakt of jij er nu wel of niet bent (uitzonderngen daargelaten), dan valt het allemaal reuze mee.

Hetzelfde geldt voor naar het buitenland vertrekkende Nederlanders: de ervaring van hun verblijf in het buitenland wordt voor een groot deel bepaald door de verwachtingen die je had van je emigratie of buitenlands verblijf.

Persoonlijk denk ik dat het succesvol terugkeren heel erg afhangt van je eigen situatie, maar vooral ook hoe je daarin staat. Stressvol is het wel, bijna altijd, net als een verhuizing, een scheiding, ontslagen worden etc.

Wat kinderen betreft... ja, ik lees ook al die vreselijke dingen die de "jeugd van tegenwoordig" uithalen en dan slaat de angst me ook om het hart. Maar ook waar ik woon (in het buitenland dus), komen dat soort dingen voor, alleen weet ik hier waar dat soort excessen voorkomen en wie de daders zijn en ik weet dat mijn kinderen niet gauw met deze groepen in aanraking zullen komen. Doordat de verhoudingen in Nederland nu onbekender voor je zijn, zie je het gevaar eigenlijk overal. Zoiets als "onbekend maakt onbemind".....

Maria

Algehele tendens maria

Nee, ik verwacht helemaal niet dat mensen juichend op het vliegveld staan. En als je meerdere keren terugkomt dan WEET je heus wel wat je kunt verwachten hoor. Ik ben so wie so op dat punt nogal realistisch, ik geloof namelijk echt niet dat men op me zit te wachten, waar ter wereld dan ook.

Maar ik vind het toch wel een algehele trend in Nederland, ook als je kijkt naar de regelgeving etc. de support die consulaten en ambassades geven. Ik ken meerdere landen die op dat punt een heel andere attitude hebben.

Is ook al heel oud hoor, soort van mentaliteit van 'schaf ons maar af' en 'weg is weg'. Nederlandse emigranten kregen in de vorige eeuw al te horen om maar zo snel mogelijk helemaal geen Nederlands te horen. Over de behandeling van de vluchtelingen uit Indonesie eind jaren 50 en in de jaren 60 (de 'spijtoptanten') nog maar te zwijgen.

Maria

Maria

13-04-2009 om 17:09

Nou....

Sorry Dirksmama, maar ik vind je wel erg negatief. Maar ja, misschien komt dat wel omdat je Nederlandse bent en ook wat van die mentaliteit hebt meegekregen

Maria

maricarmen

maricarmen

13-04-2009 om 19:29 Topicstarter

Verliezen en vriendelijkeheid

Het Lijkt mij niet echt een logische stap om na een half schoolleven in een Internationale school bij verhuizing naar Nederland direct in het Nederlandse systeem te plaatsen terwijl ze 2 andere talen veel beter zijn in woord en geschrift.

Dit zou zonde zijn want op een Nederlandse school is het niveau van het Engels en de 2 taal niet zo hoog dan op een Internationale school. Zoals ik begrepen heb beginnen ze in Nederlands pas met de talen Engels, Duits, Frans en Spaans op de middelbare school. Mijn kinderen zijn nu in twee van deze talen verder dan middelbaar niveau op een Nederlandse school terwijl ze het Nederlands vrijwel van voren af aan moeten beginnen.

Begrijp het niet verkeerd maar ze krijgen niet alleen de taal Engels en de nationale taal, ze krijgen alle vakken in deze talen. dus ook geschiedenis, biologie, rekenen, natuurkunde ed. en sommige vakken ook in de nationale talen. (een dubbel curriculum)

Verder ben ik het helemaal met de meeste mensen eens. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met je afkomst, instelling, verwachtingen en economische situatie.

Wij wonen erg lang in het buitenland maar vinden Nederland not steeds een prachtig land met nog steeds veel mogelijkheden voor een carriere ed ondanks de crisis, althans dat denken wij. Maar voor onze kinderen is de stap veel en veel groter, zij kennen nederland van de jaarlijkse bezoekjes, erg leuk natuurlijk met familie en feestdagen. Zij hebben er nooit gewoond. kennen niet de dagelijks gebruiken, gewoonten en al helemaal niet de straattaal ed want ondanks dat wij Nederlands zijn, wij leven zoals de bewoners van dit land.

Wat ik niet begrijp bij dirksmamma is dat ze per jaar een paar keer een langere tijd naar Nederland komt, de kinderen op een Nederlandse school doet, en in buitenland een internationale, terwijl ze de internationale scholen en expat community oppervlakkig vindt. Ik wist niet eens dat dit mogelijk is. dus als je 2 of 3 maanden in Nederland verblijft kunnen je kinderen naar school in Nederland?

Ik heb in tegenstelling tot mijn woonland, geen slechte ervaringen met de vriendelijkheid, gastvrijheid van mensen in nederland. Toch woon ik erg graag in het land waar wij wonen.

Het zal ongetwijfeld goed komen.

Kind betrekken bij keuze

Beste Maricarmen,

Wij zijn nu ruim anderhalf jaar geleden naar Nederland teruggekomen. Dat was niet onze wens, maar gebeurde wel. Onze oudste moest naar een middelbare school (in NL 2e klas middelbare school). Ik heb met haar, in het laatste trimester voor we terugkwamen, een aantal scholen bezocht. Internationaal, tweetalig VWO en regulier VWO. Uiteindelijk hebben we in overleg een keuze gemaakt. Oudste vond tweetalig VWO het best passen, en wij konden dat begrijpen. Oudste zit nu in 3VWO TTO en is erg op haar plek. De klas is internationaal ingesteld, meer kinderen de langere of kortere tijd in het buitenland gewoond hebben. Met haar vriendinnen spreekt ze vaak engels. De TTO vakken sluiten redelijk bij het britse onderwijssysteem aan. Nederlands hadden we bijgehouden en was geen probleem.

Wat voor ons kind belangrijk was, was het gevoel dat er serieus rekening gehouden werd met haar wensen. Deze keuze zouden we, voor haar, zo opnieuw maken.

Overigens was (en is) het nederlandse systeem wel wennen. Ze moet nu toch veel zelfstandiger werken, huiswerk bijhouden. En ook buiten school kent ze meer vrijheid (zelf op de fiets erop uit, zelf met bus of trein, zelf naar vriendinnen, zelf naar de flm enz.) pas nu, na meer dan een jaar, kan ze daar echt van genieten.

Ook kostte het wat tijd voor oudste gewend was aan de directheid van de klasgenoten, richting medeleerlingen maar meer nog richting leraren.

Succes met de keuze,

Karin

Hier

Mijn neef en nichtje kwamen vanuit een vergelijkbare situatie op een gewoon Nederlands VWO terecht. In de 3e en in de 5e. Dit was niet makkelijk! Ten eerste het Nederlands, wat ze alleen als spreektaal binnenshuis in het gezin beheersten. Maar ook hun beide andere talen ( Duits en Engels) wat ze als native speaker beheersten stelde hen voor problemen. Want ze kenden de Nederlands vertaling van de woorden niet! IPV tienen haalden ze aanvankelijk maar 6jes en 7-ens. Pas na een tijdje, toen ze het Nederlands beter beheersten en toen ze niet meer hoefden te vertalen in de klas kwamen de 10-en.
Ook aardrijkskunde en Maatschappijleer viel niet mee in het Nederlands.
Ze hebben het allebei gered, met een zeer meewerkende school. Maar mocht je in de buurt van een internationale scholen komen te wonen en je kan het betalen dan zou ik onderwijskundig voor je kinderen voor een internationale school kiezen.
Het veel zelfstandige op de Nederlandse middelbare school en het zlef er heen en terug kunnen fietsen was wel iets wat ze geweldig vonden. De Nederlandse middelbare scholier is een stuk zelfstandiger dan de Duitse en Amerkaanse die zij kenden.

Reden

Nogal gemakkelijk: in onze woonplaats IS alleen een internationale school voor ons toegankelijk.
En die oppervlakkigheid in Internationale Scholen en expatcommunities bedoel ik verder niet negatief. Het is gewoon een soort veiligheidsmechanisme dat men inbouwt als men vaak van woonland verandert. Het positieve erbij is de openheid en hartelijkheid van mensen, het 'schuif maar bij aan tafel er zit genoeg in de pan', wat veel mensen die ik ken in Nederland juist missen.

En verder: ik ben inderdaad Nederlander, ben daar trots op (al durf je dat met sommige hedendaagse politici nauwelijks meer te zeggen), maar Nederland HEEFT nou eenmaal naast alle hondenpoep nog een paar minder leuke kantjes. En daar ben ik ook mee in aanraking gekomen.

De 'hardheid' bij Nederlandse tieners die eerder genoemd werd herken ik trouwens absoluut niet! Ik denk wel dat je als puber meer aansluiting met de Nederlandse cultuur vindt op een reguliere school, maar daar moet je als puber dan ook wel zin in hebben.
De leeftijd van de pubers speelt ook een rol. Iemand van 15 of 16 zul je minder snel naar het VWO sturen, dan iemand van 13 of nog jonger. Al ken ik ook mensen die op hun 16e nog vanuit IS naar VWO gegaan zijn, i.v.m. de voorbereiding op je IB is het minder logisch.

Zelf zou ik zeggen: kinderen uit het PYP gewoon naar een Nederlandse school, kinderen die in het MYP vragen wat ze zelf het beste zien zitten en kinderen die al in de IB-fase zitten gewoon naar een IS.

Verder: als een kind VWO-niveau aankan is TTL een goede optie.

Maylise

Maylise

14-04-2009 om 00:50

Mentaliteit

Ik heb de verhuizing naar Nederland niet ervaren als iets vervelends. Ik heb ook niet het idee dat men in Nederland nou zoveel onvriendelijker wordt behandeld als (terugkerend) immigrant dan in andere landen. Het zal allicht verschillen waar je heen gaat en vandaan komt. Ik vond het niet moeilijk om hier weer onze weg te vinden en natuurlijk is een landsverhuizing altijd lastig in sommige opzichten. Je valt bij de bureaucratie regelmatig buiten de standaardhokjes en daar is men niet altijd blij mee. Dat is echter niet typisch Nederlands. Uiteindelijk is het me meegevallen hoeveel tijd het heeft gekost om alles hier te regelen.

Of pubers hier een vervelende en hardere mentaliteit hebben dan elders zou ik niet weten. Ik vind kinderen in Nederland soms wel erg brutaal moet ik zeggen. Hun ouders noemen dat dan mondig Maar niet alle kinderen zijn natuurlijk zo. Mijn oudste kinderen hebben dus een internationale school afgemaakt en zijn daarna in Nederland gaans studeren. Ik geloof niet dat ze moeite hadden met de mentaliteit hier. Mijn andere kinderen waren nog veel jonger. Mijn dochter en zoon van toen 10 en 8 hebben het moeilijkst gehad. Ze moesten erg wennen aan een andere school, andere vriendjes, andere manier van les krijgen en de taal. Ze hadden echter vrij vlug vriendjes en werden ook vrij vlug opgenomen in de groep. Toch hebben ze het wel even lastig gehad, veel huilbuien en heimwee. Heel zielig. Toch is het uiteindelijk goed gekomen en ze zijn nog steeds in Nederland en ook niet van plan voorlopig weg te gaan.

Maylise

mirreke

mirreke

14-04-2009 om 08:36

Zelfstandigheid en engels

Die zelfstandigheid van de Nederlandse jeugd vind ik ook heel herkenbaar -en prettig-, althans in vergelijking met de kinderen hier. Onze kinderen worden soms wel enkele jaren ouder geschat dan ze zijn. Andersom lijken mij de Duitse kinderen echt jaren jonger toe dan ze zijn, pubers van 18 vind ik net 15. Nogmaals, we wonen niet in Berlijn of een andere grote stad, daar zal het heus wel anders zijn. Maar het is ook inherent aan de wijze waarop jeugd hier benaderd en gezien wordt, wat zijn weerklank vindt in het onderwijs.
Ook hier fietsen onze kinderen gewoon naar school of station, niet eens overdreven ver, een kilometer of 6, 7 maar, en naar vrienden. Dit vindt men echt heel erg vreemd en ik word door sommige ouders bijna als slecht en verwaarlozend gezien, omdat ze het maar gevaarlijk vinden dat bijv. mijn dochter naar vrienden fietst (gewoon overdag, over goede fietspaden met normaal verkeer ernaast...). Duitse ouders zijn net taxi's...
Over de Engelse taal: Engels wordt inmiddels ook op de basisschool onderwezen, nu al op veel scholen vanaf de kleuterklas. En TT VWO (TT HAVO heb je trouwens ook al) is beslist niet gemakkelijk. Maar Spaans, Duits en Frans begint idd pas op de middelbare school.Tegenwoordig heb je wel veel meer mogelijkheden voor bv. slimme kinderen. Als je vantevoren zou kunnen gaan praten kun je ook bespreken wat de mogelijkheden voor jouw kinderen zijn, wie weet extra werkstukken in het Duits of zo? Nou denk ik niet dat op een IS de kinderen ook les krijgen in het Spaans, Duits en Frans, daar is toch ook het Engels de voertaal? Daar zullen ze ook geen biologie krijgen in het Frans bijvoorbeeld.
Niet dat ik je kinderen persé op een reguliere Nl middelbare school wil hebben, maar ik denk echt dat het onderwijs daar niet minder goed is. Het Nederlandse onderwijs presteert internationaal vrij goed. En ik denk dat het voor kinderen zelf leuker is omdat je dan veel directer contact krijgt en beter kunt wortelen.
En ja, als je drie maanden in NL bent kunnen je kinderen gewoon naar school. Het is zelfs verplicht, want je kinderen hebben gewoon leerplicht. Andersom in een ander land geldt precies hetzelfde.

Niet kunnen, maar moeten

"Wat ik niet begrijp bij dirksmamma is dat ze per jaar een paar keer een langere tijd naar Nederland komt, de kinderen op een Nederlandse school doet, en in buitenland een internationale, terwijl ze de internationale scholen en expat community oppervlakkig vindt. Ik wist niet eens dat dit mogelijk is. dus als je 2 of 3 maanden in Nederland verblijft kunnen je kinderen naar school in Nederland?"

Niet KUNNEN, maar MOETEN. Alle kinderen die in Nederland verblijven hebben te maken met de leerplicht. Ook als je 2 of 3 maanden hier bent.

mirreke

mirreke

14-04-2009 om 12:29

Dirksmama

Ik schreef het ook al
Maar andersom is het toch ook zo? Als je in een ander land verblijft moeten de kinderen toch ook naar school? Hier in DL is er iig ook leerplicht en is het niet toegestaan om je kinderen thuis onderwijs te geven, evenmin als in NL trouwens.

maricarmen

maricarmen

14-04-2009 om 15:32 Topicstarter

Reacties

erg interessant de reakties te lezen.

volgens mij klopt het niet helemaal mbt de laatste reaktie..

Kinderen die in Frankrijk, Spanje en Italie hebben langer zomervakantie en zijn in voor zoverre ik weet niet verplicht naar school te gaan in Nederland als ze deze tijd daar verblijven.

Ik heb namelijk een vriendin die kinderen naar haar Nederlandse ouders sturen voor een kleine 3 maanden. zij heeft geen 3 maanden vakantie De eerste weken gaat ze mee en daarna blijven de kinderen dus langer in Nederland. Dit gebeurd al jaren zo. Het gaat nog steeds goed en de kinderen zijn nu ouder en vinden het nog steeds erg leuk.

mirreke

mirreke

14-04-2009 om 18:30

Klopt wel

De kinderen volgen de leerplicht van het land waar men ingeschreven is. Maar bv. de kinderen uit Spanje weghouden in een tijd dat het daar geen vakantie is kan weer niet. Tenminste, bij mijn kinderen zat het zo:
Toen we eenmaal in DL waren bijgeschreven zijn we nog enkele weken heen en weer gereisd. De ene week in DL, de andere in NL. Toen wilde de Duitse school wel zekerheid hebben dat onze kinderen in de tijd in NL wel naar school gingen. Anders was het ongeoorloofde afwezigheid.
Het is niet zo dat kinderen die in een Spaanse vakantie in NL zijn in NL naar school zouden moeten als de vakanties niet gelijk lopen.
Mijn dochter woont in DL maar gaat nu in NL naar school alwaar de vakanties jammer genoeg totaal niet gelijk lopen met die in DL. Zij heeft dus vakantie als onze andere kinderen alweer bijna naar school gaan. Hoewel ze hier woont is het bij de gemeente bekend dat ze in NL onderwijs volgt. Ze komen dan ook niet op de deur kloppen om haar naar school te sturen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.