Buitenland Buitenland

Buitenland

Naar amerika

Mijn man en ik overwegen naar Amerika te emigreren.
Ik heb een aantal vragen en wie weet kan iemand er een paar voor mij beantwoorden.

Huis kopen? Ik heb begrepen dat het erg moeilijk is om een hypotheek te krijgen. Je hebt een goede 'credit hystory'. Hoe lang duurt het voordat je goede kredietwardigheid hebt opgebouwd als nieuwkomer?

Kinderen en spelen. Ik hoor heel vaak dat kinderen vrijwel niet buitenspelen, zonder toezicht en dat het moeilijk is om playdates te regelen? Klopt dit? Of valt dit wel mee?

Parttime werken: is het moeilijk om parttime (zeg 3 dagen in de week) te werken.

Kinderopvang? Is dat goed geregeld, beetje betaalbaar. Bestaat er zoiets als naschoolse opvang?

Wie kan mij een beetje helpen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Annie Tsung

Annie Tsung

21-07-2009 om 04:43

Vanuit california

Hoi Suzie,
Het ligt er denk ik heel erg aan waar in Amerika je terecht komt.
Wij wonen op een half uur rijden van San Francisco.
Heel veel hier draait juist om de kinderen.Op elke hoek van de straat ligt een park,een veld, een zwembad,waar kinderen kunnen spelen.Het is hier meestal mooi weer en dus leeft men vooral buiten,met de kinderen.

Er gaat bij ons geen dag voorbij of we hebben kinderen over de vloer of we zijn in het (water)park,waar kinderen allemaal met elkaar spelen.Delen, samenspelen, etc word hier meer aangemoedigd dan waar ik woonde in Nederland.

Wat me wel opviel en waar ik heel erg aan moest wennen,was dat in veel gezinnen de ouders allebei werken(hoge woon en leefkosten in de Bay area), en dat kinderen vaak ook na schooltijd op school blijven (extended care).De meeste scholen hebben naschoolse opvang,uiteraard tegen betaling.
Dit houd in veel gevallen in dat mensen blij zijn dat het vrijdag is en naar hun gezin gaan en dat ook graag met het gezin willen doorbrengen omdat men elkaar door de week niet veel ziet.
Je komy er vaak maar moeilijk tussen als je echt vriendschap wil sluiten.

Daar komt wel bij dat er allerlei groepen zijn voor moeders, nederlanders, en noem maar op.
Het is niet vanzelfspreken zoals ik het vond in Nederland.Veel dingen gaan op afspraak en als je nog niet veel mensen kent kan het weleens eenzaam zijn.

Na het eerste jaar vond ik dit eigenlijk allemaal wel prettig hoor.
En ik weet niet hoe oud je kinderen zijn,maar je kunt via school ook vrij makkelijk contact maken en speelafspraakjes.
Ik moet er wel bij zeggen dat het dan meestal ook echt een speel afspraak is voor de kinderen, dus reken er niet op dat je ook daardoor de ouders goed leert kennen, uitzonderingen daar gelaten.

Je kind word hier ingedeeld bij de school binnen het district waar je woont,dus je kunt niet kiezen welke school.Als je in een bepaalde buurt woont, ben je dus verplicht om naar die school die bij jouw buurt hoort te gaan (dat geld niet voor prive scholen of voor wachtlijsten voor scholen buiten je district).
Het voordeel hiervan is dat je kind in de klas komt met kinderen die allemaal in jouw directe buurt wonen.

Alles is gewoon heel erg anders,maar als je niet gaat vergelijken en dingen aan neemt zoals ze hier gaan,dan is het erg prettig wonen hier en heb je het weer druk met alles, voordat je het in de gaten hebt.

Kinderen gaan hier officieel naar school als ze 5 zijn (kindergarten),of eerder als ze voor 1 december 5 worden.
De scholen duren meestal van 8 tot 14:00 ofzoiets en kinderen eten op school.
Als je je kind naar school wil voor die leeftijd,is het een prive school.(pre-school).
Wij betaalden ongeveer 900 dollar voor 3 dagen in de week,van 8:00 tot 14:30.

Wat buiten spelen betreft; kindern spelen hier inderdaad niet buiten met speel afspraakjes, in elke geval niet zoals je in nederland een paar kinderen over de stoep ziet fietsen of stoepkrijten ofzo.
Er word wel heel erg veel georganiseerd gespeeld in parken,kampen (in de zomer) enzo.

Mijn zoon roept vanuit zijn bed, dus ik moet ervandoor.Als je meer wil weten, dan help ik graag.
Sorry als mijn antwoord zo lang is,maar ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven.

Als je geinteresseert bent en in deze area komt wonen, dan kun je ook eens googlen op nederlandse groepen of een forum,of wat ook in amerika.Er zijn er heel veel en er is heel veel informatie te vinden.
Ik ben meer van de dagelijkse praktische dingen.Moet tot mijn schaamte zeggen dat ik in de administratieve dingen hier nog steeds niet zo thuis ben, omdat mijn man dat regelt( die komt hier vandaan).

Kan het wel voor je navragen.

Suziel

Suziel

21-07-2009 om 11:48 Topicstarter

Annie tsung

Dank voor je verhaal. daar heb ik wel wat aan.
Californië ken ik wel, ook San Fransisco. Erg mooi daar. Heb zelf in het zuiden van Californië gewoond, in de 'woestijn' toen ik kleuter was.
Mijn vader komt nl uit VS en woont er nog steeds. Hij woont in New Jersey en dat is ongeveer waar we heen willen. De oostkust dus. Vooral handig omdat mijn man wrs vrij makkelijk aan de slag kan in NY City. Ik zel heb een Amerikaans paspoort, dus in principe kunnen we er zo heen.
Ik kan dus ook veel aan mijn vader en zijn vrouw en dochter vragen, maar ik vind het juist ook fijn om andere ervaringen te horen. Amerikanen zien hun land toch anders dan bijv Nederlanders. Iemand uit Nederland begrijpt beter wat voor ons moeijlker zla zijn en meer wennen.
Wat ik echt jammer vind is dat er geen buiten speel cultuur is zoals in Nederland. Mijn kinderen genieten van buitenspelen. Zo zijn ze al de hele ochtend bezig met kikkers vangen. Het zou voor ons een enorme stap terug zijn als dat niet meer mogelijk is. Volgens mijn 'stiefzus' wordt er wel buitengespeeld zonder toezicht, mar ik heb het idee dat ze dat zegt omdat ik dat graag wil horen

Hebben jullie een huis gekocht, of huren jullie? want kopen is ook erg moeijlijk heb ik begrepen. Nou is huren voor een tijd natuurlijk ook geen probleem.
Hoe lang wonen jullie er al? Mis je Nederland erg?

Mijn kinderen zijn overigens 2, 4 en 6.

Annie Tsung

Annie Tsung

21-07-2009 om 17:18

Dat scheelt

in elk geval met de papierwinkel, dat je een Amerikaans paspoort hebt..

Ik weet niet zo goed hoe het eraan toe gaan met scholen en buiten spelen aan de oostkust.

Mijn man heeft zijn huis 7 jaar geleden verkocht hier en is naar nederland verhuist.Drie jaar geleden zijn we hier weer heen gegaan.
Wij zijn bij aankomst een week in een hotel gegaan en hebben van daaruit een appartement gezocht.Dat gaat hier vrij makkelijk,maar de meeste verhuurders willen toch inderdaad je credit checken.
Het is een beetje krom,want zonder bankrekening kun je geen credit opbouwen,maar zonder credit history krijg je geen creditcard/bank rekening.

En bij bijna alles checken ze je daarop.Als je een auto koopt,een huis huurt of koopt,etc.

Na een jaar in het appartement begon het hier te rommelen met bedrijven die sluiten,ontslagen overal,dus wij bleven gewoon maar zitten.
We zijn nog steeds op zoek naar een huis,maar wachten alles een beetje af en kopen wanneer het voor ons juist is.We zijn inmiddels wel verhuist naar een gewoon huis met tuin.

Nederland mis is steeds minder,maar mijn familie mis ik steeds meer.Ik heb soms ineens zo's vlaagvan vreselijke heimwee,maar kan gelukkig naar "huis" als ik echt wil.
Daarbij komen mijn ouders ongeveer twee keer per jaar hier.
Ik vind het vooral moeilijk als er iets is met een van mijn ouders of vrienden.Als er iemand ziek is en je kan niet even langs of zelf zien hoe het is.

We hebben wel steeds bezoek uit nederland,dus dat is heel erg leuk.

Ik vind inderdaad wel dat spelen hier erg geregeld is allemaal, in omgeving die speciaal voor kinderen is opgezet ,zoals het park,de speelafdeling in het winkelcentrum,etc.Alles is super safe.
Daar staat tegenover dat je dat een beetje zelf in de hand hebt natuurlijk en volop gebruik kan maken van alle openbare parken, nationale parken en dergelijke.

Ik weet niet hoe dat gaat in het oosten hier,maar wij zijn binnen eenhalf uur aanhet strand,in d bossen of in de stad.En mijn zoon kan uren krabbetjes vangen en rotzooien aan het strand,, tussen de rotsen of hutten bouwen in de parken als we kamperen.
Er is zoveel te doen!

Veel succes met alles.Als je verder iets wil weten hoor ik het wel..

Wat is overigens heel erg mis is een lekker vers bruin broodje, met een hard korstje.Brood is hier zacht en zoet en blijft rustig een week goed..Dat is iets waar ik echt niet aan kkan wennen.
Soms mis ik een kroketje,gewoon een klef,lullig kroketje...haha.

Je moet een beetje alles opnieuw uitvinden.In het begin deed ikk veel dingen nog zoals ik was gewend,maar dat hou je niet vol.Alles is nieuw;boodschappen doen was een uitdaging,want alles is anders.Maar wel leuk.

Annie

Suziel

Suziel

21-07-2009 om 18:45 Topicstarter

Annie

Dta is iets waar ik mij het meeste zorgen om maak: dat ik mijn familei zal missen. Ik heb eerder in het buitenland gewoond, zo'n anderhalf jaar en had vreselijke heimwee. Maar het land waar ik woonde beviel me ook absoluut niet.
Amerika ken ik een beetje dus weet wel een beetje wat ons te wachten staat. Plus mijn vader woont er, dat helpt wel.
En ja dat brood in Amerika is vreselijk!! Maar daar tegenover staat wel dat ze de lekkerste steaks van de wereld hebben!
En heel grappig wat je schrijft over een kroket. Ik weet dat toen ik in het buitenland woonde ik op een gegeven moment droomde van kroketten, terwijl ik zie hier amper eet...
Ik zelf hoop eigenlijk dat als we gaan we eerst enkele weken bij iemand kunnen logeren en dan een huurwoning zoeken. eerst dus een bankrekening openen!
Toch snel gegaan dan bij jullie na een week hotel iets kunnen huren en dat zonder credit hystory.

Ik heb overigens een forum gevonden over Amerika met een schat aan informatie. Dat was een goeie tip!

Wat ik me overigens herinner toen ik in Californië was als kind dat ik uren bezig was met het zoeken van sanddiggers (zo heten ze toch, die gekke krabbetjes die zich ingraven?).
Tja, aan de oostkust geen tekort aan bossen overigens, dus dat is heerlijk. Waar wij heen willen zal wel wat verder weg van de kust zijn, maar nog wel te doen.

Suziel

Suziel

21-07-2009 om 19:12 Topicstarter

Oja nog een vraag

Ik heb begrepen dat jij Nederlandse bent en je man Amerikaan? en dat jullie op een gegeven moment vanaf Nederland naar Amerika zijn gegaan? Onze situatie is zeg maar omgekeerd: Ik ben Amerikaanse (met wel een verschil, ik heb zelf amper in de VS gewoond) en mijn man heeft een EU paspoort. Wat ik heb begrepen van de website van het Amerikaanse cosnulaat is dat het een kwestie is van een aantal formulieren invullen, een fee betalen en hoppa een greencard voor man en kinderen. Is dat echt zo eenvoudig? Of komt er toch stiekem ineens van alles bij kijken.
ik weet het, ik moet het consulaat bellen met deze vragen, maar ik dacht er nu even aan.

Annie Tsung

Annie Tsung

22-07-2009 om 02:10

Weet het niet

Ik zal het morgen even aan mijn man vragen, of hij je kan uitleggen hoe dat gaat met die papieren.
Je kunt altijd alles nazoeken op de website van het consulaat in Amsterdam.
Het gaat niet zonder slag of stoot; hij moest zijn financiele gegevens inleveren, we moesten ik weet niet hoeveel inentingen en rontgenfoto's ivm tbc enzo.
Daarvoor moet je naar een aangewezen arts in Amsterdam, die ook de juiste papieren in het Engels levert enzo.Het consulaat werkt daarmee samen.

Het duurt wel even dus reken er niet op dat het met twee weken is gebeurd.

Wij hadden hier dus een bankrekening en konden dus "bewijzen" dat we onszelf kunnen onderhouden enzo.
Ik weet eerlijk gezegd niet hoe hat is als je allebei zeg maar "nieuw" binnenkomt,zonder enige vorm van inkomsten of vangnet hier.

Mijn man had zijn bankzaken nog hier lopen,dus gewoon nog credit history.
Je kunt wel appartementen huren als je extra borg betaald ofzo hoor,maar het is niet de makkelijkste manier.

Als ik in nederland ben is het eerste datik doe altijd een berenhap eten met pinda saus of een kroketje.
En dan weet ik weer waarom ik het vroeger niet veel at,maar als je het niet hebt,he?
Net als een lekker vies frikandelletje speciaal...aaahh..

Wij hebben heel veel boodschappen gedaan en veel weer weggegeven tot ik dingen vond die ik wel lekker vond.
Mayo, boter (geen roomboter binnen een straal van 40 kilometer),brood, filet americain, boterham beleg en waldkornbrood met oude kaas mis ik het meeste.
En vlees van de slager.Hier enorme hompen die ik twee jaar terug niet kon thuisbrengen.
Niks geen vitrine met tartaartjes of een slavink.
En geen boterhamworst, smeerworst,cervelaat enzo.Vooral kipfilet en kalkoen en pastrami hier...

Als je gaat kijken naar wat er vooral NIET is hier, dan blijf je bezig.
Als je gaat kijken naar hoe makkelijk het leeft en wat er wel is, dan zit je goed.

En iets dat ik heel erg miste eerst was gewoon op een terras een wijntje drinken met vrienden en wat kaas erbij en lekker lummelen.Doen ze hier niet.

Ik vraag mijn man morgen even, hij is weg voor werk.

Annie
Je vind vanzelf je weg.

Sylvia

Sylvia

22-07-2009 om 10:37

In virginia

Er zijn op internet verschillende forums over wonen en werken in Amerika. Een goeie is die van allesamerika (www.allesamerika.com), daar staat ook hele lijst van webloggers op die in Amerika wonen. Dan kun je eens lezen hoe het andere "lotgenoten" vergaat.
Wij hebben zelf net 3 jaar in Virginia gewoond, in de buurt van Washington DC. Idd heeft Amerika niet zo'n buitenspeelcultuur als Nederland maar eigenlijk tref je die in geen enkel ander land aan. Zeker voor kinderen die wat jonger zijn is het de bedoeling dat er wel toezicht is van een volwassene als ze buitenspelen. Wel zijn er heel veel speeltuinen waar je gerust met een boek op een bankje een hele middag kunt doorbrengen (deed ik vaak).
Wij hebben die 3 jaar een huis gehuurd. Je kind moet idd naar school in het district waarin je woont. Soms kan 2 straten verder wonen een andere school betekenen die misschien beter of minder goed is. Voor referentie over scholen kun je kijken op www.greatschools.com Daarop kun je de resultaten van de school terugvinden maar ook de "culturele mix" etc.
Volgens mij is er trouwens in NJ ook een Nederlandse school, misschien ook handig? Weet niet meer hoe hij heet, misschien even googlen?
Succes!

Nynke Gensemer

Nynke Gensemer

23-07-2009 om 17:30

Leuk!

..dat jullie onze kant opkomen!
Het bevalt ons hier supergoed.. de jongens spelen bijna de hele dag buiten! Heerlijk de ruimte.. we gaan ook vaak het bos in met ze.. echt geweldig hoor om die natuur om ons heen te hebben (we wonen trouwens in CT niet zo ver van Hartford)...
Met veel vragen kan ik je verder niet zo heel goed helpen.. ik heb hier nooit gewerkt (trouwens wel omdat het lastig is hier part-time werk te vinden wat ik leuk zou vinden, maar ik vind het ook wel prima om voorlopig thuis te zijn met de jongens).
er is altijd goede kinderopvang te vinden denk ik en ook naschoolse opvang ,maar je betaalt er wel voor.. en dat hangt er dan weer vanaf waar je precies woont. Dat kan heel veel schelen (ook in huizenprijzen).
Mij is het altijd erg meegevallen om andere mensen te leren kennen en playdates te organiseren.. juist gemakkelijker dan in NL (daar hebben we ook een paar jaar gewoond).
Over het kopen van een huis.. wij hadden vrijwel geen goede "credit history" (nooit een credit card gehad en ooit wat schulden gehad, etc) en toch was het gemakkelijk om een huis te kopen (dat was in 2001).. zelfs met niet zoveel down payment.. Hoe het nu zit, weet ik niet zo, er is vast veel veranderd. Wel heb ik van vrienden gehoord dat het vrij gemakkelijk is om een huis te kopen nu.

Mijn man is Amerikaan en het krijgen van een greencard was gemakkelijk.. maar je moet er wel wat tijd voor uittrekken inderdaad en alle juiste formulieren goed invullen etc.. en heel goedkoop is het niet.. Ik heb het twee keer moeten doen (1 keer in de VS, 1 keer in A'dam), maar het viel eigenlijk reuze mee (als je een beetje georganiseerd bent, gewoon goed de websites bestuderen).

Succes!!

Annie.. leuk om je ook weer tegen te komen hier.. zo te lezen bevalt het je wel goed daar! Wij wonen dus nu in CT, in een heel mooie omgeving.. op een kost-school. Erg interessant.. groetjes!

(de komende 2 weken ben ik op vakantie dus ik kan niet snel reageren op eventuele verdere vragen)..

groetjes, Nynke (nu even in NL op vakantie!)

Suziel

Suziel

24-07-2009 om 13:17 Topicstarter

Annie

'Het gaat niet zonder slag of stoot; hij moest zijn financiele gegevens inleveren'

Wat bedoel je daar mee? hoeveel je verdient enz? Dat wordt misschien wel leuk omdat ik weinig werk en niet veel verdien.
Nou ja, stap 1 is dus contact opnemen met consulaat.

Op zich hebben we wel een vanggnet in de VS, heb familie daar oa mijn vader. Hij kan wrs ook mijn man aan een baan helpen, of in ieder geval uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Oja, ik denk dat ik op een terrasje zitten ook er zou missen! In Amerika hangen ze eerder bij elkaar thuis rond.

Suziel

Suziel

24-07-2009 om 13:23 Topicstarter

Syl en nynke

Dank voor julie reacties.
Sylvia, blij dat je weer weg bent of mis je het?

Nynke, CT zou ook een optie zijn voor ons. Moeten even uitzoeken welke plekken redelijk te forensen zijn naar NY City.
Bij jullie is het dus erg makkelijk gegaan een huis kopen. Dat verbaast mij! Maar goed dat is dus wel 8 jaar geleden. Ik heb ook begrepen dat heel veel afhangt van de staat waar je wil kopen. De ene heeft strengere regels mbt down payments en credit hystories dan andere. Misschien val CT wel onder een makkelijke.

Annie Tsung

Annie Tsung

26-07-2009 om 20:51

Suzie

Toen wij terug gingen naar de USA moesten er op het consulaat een heel pakket formulieren ingevuld worden.
Daar was een formulier bij met financiele gegevens, waarop je moest invullen wat je verdiend,of je spaargeld hebt en dat soort dingen.Het was niet moeilijk ofzo,maar ik bedoelde ermee dat er gewoon veel ingevuld moet worden.
Het was niet ingewikkeld ofzo,maar het kost tijd,want je moet dingen acherhalen die je misschien niet zo 123 bij de hand hebt.Ik moest zelf bijvoorbeeld ook mijn werkgevers,banen,scholen met jaar van dienst en afstuderen invullen.Dat soort dingen.
Beetje een uitzoekerij,maar niet moeilijk.

Volgens mijn man moest er een minimun aan inkomsten of spaargeld zijn,zodat je kunt aantonen dat je jezelf kunt onderhouden en niet zonder centen hier aan komt.Zoiets.

Als je bij het consulaat je aanvraag doet, geven ze je vanzelf de papieren die jij nodig hebt en vragen ze om de informatie die zij van je nodig hebben.
Ik denk dat dat per geval verschilt, in verband met nationaliteit enzo.

Ik ben erg laat met reageren,maar ik heb hier twee zieken thuis.Loop me gek; apotheek,soep, boekjes lezen,etc.
Ben er nu dus alweer vandoor,maar als je iets nog wil weten,dan help ik graag (aangenomen dat ik het weet Er is zoveel nog steeds nieuw voor mij).

Annie

KarinK

KarinK

29-07-2009 om 20:04

Hoi,

Wij wonen in NJ en hebben een huis gekocht hier zonder credit history en dat was eigenlijk geen enkel probleem. Mijn man werkte in Manhattan en ging dus op en neer vanuit NJ elke dag. Ik zeg werkte want wij gaan verhuizen naar IL deze zomer. Er is in Summit een NL school waar ze les geven na school en vond mijn dochter leuk om heen te gaan. Mijn dochter is al wat ouder nu maar buiten spelen doen ze hier ook gewoon in de straat en spelen bij vriendjes ook. Nooit een probleem geweest. Part time werken heb ik geen ervaringen mee dus daar kan ik je niets over vertellen. Ik weet niet over welke hoek in NJ jullie denken maar als je meer info wilt dan kun je me altijd mailen: [email protected]

groetjes,
Karin

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.