Buitenland Buitenland

Buitenland

Hibiscus

Hibiscus

15-05-2010 om 22:05

Informatie over engelse scholen

Volgens mij zitten hier een aantal vrouwen die mij al zijn voor gegaan en in de UK wonen. Wij gaan deze zomer verhuizen naar zuid west Londen en zijn bezig met het zoeken naar scholen voor onze kinderen. We hebben natuurlijk de keuze uit prive scholen en state schools en moeten daar nu over beslissen. In principe kunnen we (al doet het pijn ) een prive school betalen. Maar er zijn een aantal erg goede state schools in de buurt (allemaal Ofsted reports met enkel "1-tjes") en die zijn wel erg aantrekkelijk. Die zijn allemaal echter erg vol en de kans dat we beide kinderen op dezelfde school kunnen krijgen is best klein.

Hoe zijn jullie tot een keuze voor een school gekomen? Hebben jullie gewoon de school genomen die het meest dicht bij was en waar toevallig plek was. Hebben jullie kinderen op verschillende scholen gehad en zo ja, hoe vonden ze dat. Het lijkt me juist zo fijn om de kinderen samen te hebben, voor hun gevoel van veiligheid. De oudste kan waarschijnlijk wel direct op een goede state school terecht en de jongste komt dan bovenaan de wachtlijst als sibling.
Hebben jullie ervaring met het verschil tussen state en prive scholen. We hebben Engelse vrienden die er allemaal erg verschillend over denken.

Alle andere tips die jullie hebben zijn uiteraard welkom! We hebben al eerder in Engeland gewoond, we hebben er vrienden en kennen the way of life goed. Maar dat was voor we kinderen hadden, het is nu allemaal anders...

groetjes,
Hibiscus

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Engelandvaarder

Engelandvaarder

17-05-2010 om 15:27

Ervaring op state school

Hibiscus, hoe oud zijn je kinderen? Als je jongste nog niet naar school gaat komt die min of meer automatisch op de school waar je voor je oudste een plekje krijgt. Als beide kinderen in moeten stromen kan er inderdaad wel tijdje tussen zitten, dat zou natuurlijk niet ideaal zijn. In Zuid Londen zijn erg goede state schools te vinden, soms zelfs beter dan de privescholen. Ikzelf ben een voorstander van het idee van state schools, m.n. gelijke kansen en geen selectie aan de poort. Er is wel wat aan te merken op de manier waarop huizenprijzen in de praktijk als selectiemiddel werken (vaak kunnen alleen gezinnen met een goed inkomen zich veroorloven in de catchment areas van erg populaire scholen te gaan wonen). Als je het zo bekijkt is er wellicht minder verschil met privescholen dan je denkt.
Onze kinderen zijn hier geboren, dus de situatie is wat anders, maar we zijn wel verhuisd toen onze zoon in yr2 zat. We hebben toen een (huur)huis gezocht dicht bij een van de goede scholen die we op het oog hadden. Omdat we in het catchment area kwamen wonen, en ze in yr2 toevallig net een plaats vrij hadden kon onze zoon instromen. Een paar jaar later kreeg onze dochter toen ook een plaats als sibling.
Ik ken ook families die een of twee trimesters de kinderen op verschillende scholen hadden omdat ze niet direct twee plaatsen op de school van hun keuze konden vinden.
Ik denk dat instromen in Reception en yr 1 over het algemeen moeilijker is dan in latere jaren. Het ligt dus een beetje aan jullie situatie.

Ook state school

prima school.
Misschein iets om over na te denken: toen mijn man aan zijn baas vroeg waar hij zijn kinderen naar school ging doen zei deze baas: een state school natuurlijk, mijn kinderen zouden zich absoluut niet thuis voelen op een prive school omdat daar een ander type mensen opzit (echte kak, met heel veel geld, zeker in deze tijd, waar mensen die het zich eerst nog wel konden permiteren, nu toch hun kinderen op state schools doen omdat veel mensennu toch minder geld hebben)
Op de meeste state schools is het een wat gemengder publiek, maar wat jose zegt is natuurlijk waar, de huizenprijzen in de omgeving van de scholen bepalen ook wel weer het publiek.

Hibiscus

Hibiscus

17-05-2010 om 18:19

Bedankt

Hoi Jose ( zo heet je toch Engelandvaarder?) en Kroet voor jullie bijdragen.

We hebben inderdaad een huis gehuurd in een straat die in de buurt van een aantal heel erg goede state schools ligt. Onze toekomstige wijk hanteert niet echt catchment areas, ze kijken gewoon welk huis het meest dichtbij ligt, hoe dichterbij de school, hoe hoger op de wachtlijst.

Onze oudste zou in year 5 instromen, onze jongste in year 2. De oudste is dus geen probleem, voor hem is op de meste scholen nog we een plek of hij staat als eerste op de wachtlijst. De jongste is dus wel een probleem. Jullie hebben dus wel gehoord van mensen die kinderen op twee scholen hebben. Ik denk dat wij dat ook zullen doen, en dan maar hopen dat de jongste geluk heeft en dat er iemand weggaat. De scholen zijn inderdaad erg goed, en we gunnen onze kinderen een goede stateschool. Maar als het alternatief een priveschool of een slechte stateschool is, dan kies ik toch het eerste, al is het dan tijdelijk.

De oudste heeft natuurlijk nog maar 2 jaar en dan moeten we een middelbare school vinden, dan beginnen de problemen pas echt heb ik begrepen. Onze vrienden, die veelal kinderen op stateschools hebben, dromen er niet van hun kinderen naar een comprehensive te sturen. Het moet of een goede grammar school zijn, of prive. Hoe staan jullie daar tegenover?

Ik vind het wel fijn hoor, even iets te horen van andere Nederlanders in Engeland. Ik weet dat tienduizenden mij zijn voorgegaan (en ik heb zelf eerst als kind en later als net afgestudeerde in Engeland gewoond) maar ik vind het toch wel erg spannen allemaal. Maar vooral erg leuk!

groetjes,
Hibiscus

Engelandvaarder

Engelandvaarder

19-05-2010 om 16:23

Tja

Ik probeer mijn hoofd een beetje koel te houden als het om (middelbare) schoolkeuze gaat. Dat is niet altijd makkelijk in een land waar het gros van de ouders ervan uitgaat dat de toekomst van je kind vastligt zodra de middelbare schoolkeuze is gemaakt. Natuurlijk heeft dat dan ook consequenties voor de lagere schoolkeuze, en geloof het of niet, de creche waar je je kind heenstuurt. (Ik weet nog dat ik jaren geleden naar een vergadering van de creche van mijn kinderen ging waar ouders zich beklaagden dat er geen huiswerk voor Frans mee naar huis kwam. Compleet geschift!)
Het is goed om in je achterhoofd te houden dat kinderen van deze ouders het waarschijnlijk goed zouden doen op elke school. Alle ingredienten zijn er: ouders zijn vaak goed opgeleid, hebben geen grote financiele zorgen en vinden onderwijs belangrijk.
Bovendien is niet ieder kind geschikt voor Grammar School. Onze zoon heeft er de intelligentie waarschijnlijk wel voor, maar heeft leerproblemen waardoor hij nooit door de test zou komen. Nu kunnen we wel kijken of hij niet op een andere manier getest kan worden, maar ik vraag me af of hij erg gelukkig zou worden op een school waar hij zich continu met de slimsten moet meten. Bovendien hadden we dan al jaren geleden met het 'bond-programma' moeten beginnen
Wij wonen vlakbij een aantal 'outstanding' comprehensives, en daar gaan wij uit kiezen. We hebben gelukkig iets meer keuzevrijheid omdat onze zoon een statement heeft.
Het is denk vooral zaak om je niet te laten gekmaken door de ouders om je heen.
groeten,
Jose (inderdaad)

Hibiscus

Hibiscus

20-05-2010 om 08:53

Inderdaad, niet gek laten maken

Hoi Jose,

je hebt gelijk, ik moet me ook niet gek laten maken. Ik vind het alleen wel lastig kiezen. De kinderen doen het nu hier goed op school en wij kiezen ervoor om ze uit hun veilige omgeving weg te halen. Dan moeten wij er ook wel voor zorgen dat ze daar goed terecht komen. Ik heb dan steeds van die scenario's in mijn hoofd van mijn dochter die op het schoolplein door een aantal meisjes gepest wordt. Slaat helemaal nergens op natuurlijk, trouwens, mijn dochter kan zich prima weren

Onze vrienden zeggen hetzelfde als wat jij zegt, kinderen die de juiste achtergrond hebben met ouderlijke steun doen het goed, dan maakt de school niet zoveel uit. Ik denk juist wel dat we zoveel keuze hebben uit zoveel goede scholen, dat ik het zonde zou vinden de kinderen de kans te ontnemen op de best mogelijke school.

Frans op de creche, meoten we hier ook eens introduceren... Je kunt nit jong genoeg beginnen toch

nogmaals bedankt voor je nuchtere advies. Ik zal straks vast vaker in deze rubriek terug komen als we er eenmaal wonen.

groetjes,
Hibiscus

Engelandvaarder

Engelandvaarder

21-05-2010 om 13:18

Nuchter

Het is ook lastig kiezen, en ik herken het zware gevoel van verantwoordelijkheid, je wilt dat je kind minstens net zo blij wordt op haar nieuwe school als ze op haar huidige school is. Ik weet ook maar al te goed dat als een kind niet lekker gaat op school dat een enorme impact kan hebben. Bij onze zoon is de verandering van school heel erg meegevallen, een nieuw kind is natuurlijk altijd erg interessant en kan op veel aandacht van de kinderen rekenen.
Ik moet ook toegeven dat ik het af en toe ook maar moeilijk vind om nuchter te blijven. Ik heb net een een aantal middelbare scholen gebeld om uit te zoeken welke ondersteuning ze onze zoon kunnen bieden en het valt niet mee om een goed beeld te krijgen van wat ze concreet doen. Ik zal blij zijn als de beslissing genomen is, want ik weet wel dat het uiteindelijk wel goed komt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.