Buitenland Buitenland

Buitenland

dc

dc

21-03-2011 om 17:42

Andere opvoedgewoontes

Zoals hierboven gesuggereerd, lijkt het me een goed idee, een draadje over andere gewoontes waar we tegenaan lopen.

Ik heb vanuit mijn familie echt bergen commentaar gehad over het feit dat mijn kinderen pas vaak om 21u in bed lagen in frankrijk, dat kon toch echt niet. Nu ik in Engeland woon is het meer 19.30u en ik kan nu zeggen dat het verschil komt door:
1. School in Frankrijk duurt veel langer (pas om 16.30u uit), en jonge kinderen slapen op school.
2. Het is veel langer licht, en je bent vaak gewoon met de kinderen in het park tot een uur of 18.30
3. Er wordt veel later gewerkt. Mijn man was pas om 19u thuis, hier om 18.00u, en dat maakt wel een groot verschil uit.

Hebben jullie nog dingen, ideeen, opmerkingen??

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Schooluniform

Enkele familieleden en vrienden meenden, in het bijzijn van de kinderen negatieve opmerkingen te moeten maken over hun schooluniform. "Belachelijk zoals ze die kinderen erbij laten lopen/ ben blij dat ze dat in NL niet hebben/ als ze dat in NL zouden invoeren zouden de ouders wel heel erg protesteren"

dc

dc

22-03-2011 om 08:22

Ja, schooluniform

En ik vind het zoooo makkelijk. Hoef je nooit na te denken wat je het kind aantrekt. Niemand valt buiten de boot, want ze hebben allemaal hetzelfde aan. Ik vind het juist echt een goed idee!

Hibiscus

Hibiscus

22-03-2011 om 10:57

Inderdaad, uniform

Nederlanders hebben daar bijna altijd een negatieve mening over, terwijl het juist zo ideaal is. En dat terwijl ze er zelf dan totaal geen ervaring mee hebben en dus niet weten hoe fijn het is. Ik kan me overigens wel voorstellen dat in de puberjaren het uniform wat minder fijn gevonden wordt door de kinderen zelf.

Wat ook anders is, zijn de speelafspraakjes. In Nederland maakten we 's ochtends in de gang of op het speelplein een afspraak, of juist pas bij het ophalen 's middags. Hier worden de afspraakjes al een week van te voren ingepland door de moeders. En de kinderen komen voor tea, en blijven dus altijd eten. Dat gebeurde in Nederland weinig terwijl ik dat juist zo leuk vind. Hier dus gemiddeld eens per week 1 of 2 extra eters aan tafel, super.

De kinderen zijn hier minder zelfstandig, alleen naar huis lopen gebeurt niet, sterker nog, het mag bij de infants niet eens, en de juniors pas weer na Pasen. Ik moet 's ochtends bij dochter (year 2) ook erbij blijven tot juf komt. Ze zijn hier een stuk angstiger dat er iets gebeurt.

De steppen! Ieder kind heeft hier een Micro scooter, en ze zijn geweldig. Mijn kinderen krijgen hierdoor ook lekker beweging, van en naar school steppen. Die steppen moet ik eigenlijk in nl gaan importeren want ze zijn zo goed.

Hibiscus

pecas

pecas

22-03-2011 om 12:22

Over tijden en uniforms

Tja, toen ik hier kwam was mijn jongste 4 en oudste 11 en die bedtijden heb ik snel aan moeten passen, want als ze ergens gingen spelen en thuisgebracht werden, was dat pas rond 9 uur. In de vroege jaren vielen ze allemaal in slaap aan tafel al we het ooit in ons hoofd haalde om uit eten te gaan (restaurants gaan pas om 9 uur open, dus ja, je moet wel!) Inmiddels zijn we jaren verder en gaat het s'avonds zo dat man rond half negen wat te eten pakt maar oudste die altijd even met vriendin afspreekt, is pas rond 21.30 thuis dus dan eet de rest pas.

Werk is hier ook pas rond 20.00 klaar dus de avonden worden laat gerekt om toch nog maar wat tijd te hebben.

Uniforms hebben we hier ook jaren gehad, zalig is dat om dat gemiep niet te hebben. Alleen was het op één van de scholen moeilijk omdat de kinderen ook geacht werden er "netjes" bij te lopen en laat ik nu een van die kinderen hebben die het nooit voor elkaar krijgt z'n overhemd in z'n broek te houden of de knopen er aan te houden, dat was dus een eeuwige strijd want hij zal er na 7 uur school altijd uit alsof hij naar een slagveld geweest was!

Hibiscus, die steppen, die ken ik niet, stuur eens een link van een foto!
Pecas

Hibiscus

Hibiscus

22-03-2011 om 12:38

Step

Dit zijn de steppen, de maxi versie is voor kinderen vanaf een jaar of 6. Wij hebben er een met een knop ipv een stuur, en dat is erg leuk bij het maken van bochtjes. Ze rijden super soepel. Het is dat ik geen 50 kilo weeg, anders zou ik erop naar school kunnen steppen.

Pas om 21.30 eten, pff, daar zou ik moeite mee hebben. Op vakantie gaat dat prima, dan snacken we wat bij de borrel en dan hou ik het wel vol. Maar echt goed voor mijn gewicht zou het niet zijn als dat mijn dagelijkse leven was!
een aantal jaar geleden waren we op vakantie in Italie en hadden we half pension. Daar aangekomen bleek dat het avondeten idd pas om 9 uur begon, onze jongste was 4. We hebben heerlijk iedere middag een slaapje gedaan en dan ging het prima. Maar ja, daar is het leven hier helaas niet op ingesteld. Een siesta, dat mogen ze hier wel invoeren...

Hibiscus

+ Brunette +

+ Brunette +

22-03-2011 om 12:44

Andere slaaptijden

Het verhaal van dc herken ik helemaal, hier in Spanje gaan de kinderen ook veel later naar bed. De mijne probeer ik er voor negen uur ´s avonds in te krijgen, in het weekend mag het ook wel wat later. In Spanje vindt men het zelfs vroeg, negen uur. Het is de aanbevolen bedtijd in opvoedkundige geschriften, tien of elf uur wordt hier door veel ouders ook nog normaal gevonden. Dochter wordt tegen wekkertijd meestal spontaan wakker dus ze krijgt echt niet te weinig slaap. In Nederland klagen ouders vaak dat kinderen 's ochtends voor dag en dauw al aandacht nodig hebben, dat probleem heb ik dus niet.

Hibiscus

Hibiscus

22-03-2011 om 13:21

Over dat late slapen

Hoe doen jullie dat dan 's ochtends? Gaan ze ook later naar school? Onze zoon gaat om 21.00 slapen, en die krijg ik met veel moeite om 07.30 wakker.
Wennen kinderen eraan, kunnen ze met minder slaap toe of slapen ze 'smiddags?

Op vakantie is het makkelijk natuurlijk, heerlijk allemaal uitslapen.

Hibiscus

+ Brunette +

+ Brunette +

22-03-2011 om 15:12

School begint om half negen.

Dochter is zeven en wordt meestal om 7.00-7.30 spontaan wakker, er wordt geen middagdutje gedaan en ik heb ook niet de indruk dat ze een chronisch slaapgebrek heeft. Misschien dat ze met minder slaap toe kan dan een gemiddeld kind? Of dat het lichaam eraan went?

pecas

pecas

22-03-2011 om 17:51

Went gauw

Mijn jongste heeft nog een tijdje siesta op school geslapen toen ze 4 was maar dat was vlug voorbij. De andere kinderen die toen al 7, 8 en 11 waren hebben dat nooit gedaan, al kreeg ik wel kinderen over de vloer na schooltijd die op hun gemak even op de bank gingen liggen slapen!! Zó apart vond ik dat, echt van "ik ga nu eerst even slapen hoor". Maar ik weet het niet, het lijkt wel of hoe zuidelijker hoe minder slaap mensen nodig hebben, want mijn kinderen staan nu meestal tussen 7.30 en 8.00 op om naar school te gaan, maar die van 12 ligt er nooit voor 10.30 in en die van 15 en 16 nooit voor 11.30. Grappig is ook om te zien dat tv programmas pas om 22.00 uur beginnen, en die zijn dan pas rond 00.00 afgelopen! Ik en mijn man redden dat dus nooit, maar de oudste kinderen wel.

Meeste scholen beginnen om 9 uur hier trouwens.

Wat het eten betreft, dat went, moet wel zeggen dat wij absoluut niet zwaar eten s¡avonds, warm eten is tussen de middag, maar ik ken veel families die echt uitgebreid avondeten, pasta, gevulde paprikas of zoiets.

Pecas

Pecas

pecas

pecas

22-03-2011 om 17:54

Brunette

Zie je wel, het zal de spaanse lucht wel zijn! Geen tijd om te slapen en hoe ouder ze worden hoe erger, jaja!
Als ze eenmaal uitgaan is 6 uur s'ochtends héél gewoon, dus hou je maar vast!

dc

dc

22-03-2011 om 18:05

Zon

ik heb 2 jaar in Griekenland gewoond, en daar had ik echt veeeeeel minder slaap nodig dan hier hoor. Dus volgens mij speelt dat ook met kinderen erg mee.

Schooltijden

De vaste tijden op de middelbare school vond ik erg prettig. Geen vrije tussenuren/ later in/ eerder uit voor de eerste 5 jaren. Bij ziekte van een leraar kwam er een andere leraar in de klas, die orde hield en de kinderen kunnen dan hun huiswerk maken. Het is zelfs zo dat als er een kind in schooluniform op straat loopt en gezien wordt door patrouillerende agenten, deze niet te beroerd zijn om het kind even op school af te leveren. Op welke school het kind thuishoort is aan het uniform te zien ;o) Weinig kans om te spijbelen dus !

Maylise

Maylise

23-03-2011 om 01:31

Cultuurverschillen

Ik merk eigenlijk niet zoveel van enorme verschillen. Misschien ben ik ook nog niet lang genoeg terug dat kan maar ik zie verder niet zulke grote verschillen.
Later naar bed gaan speelt hier niet echt; in Nederland gingen ze ook laat naar bed. Ik ben 's avonds op mijn leukst en dan ben ik ook niet zo moeilijk als het om bedtijden gaat. Ze liggen er hier sowieso nooit voor 21:00 in maar dat was in Nederland ook niet zo. Kinderen gaan hier gemiddeld wel wat later naar bed maar niet zo laat als in Spanje denk ik. Eten is hier ook wat vroeger dan Spanje.
Er zijn natuurlijk wel kleine verschillen, zoals schooltijden, eet gewoontes en dergelijke.
Alleen in Nederland deden we dingen soms ook al anders dan gemiddeld en hier doen we ook dingen anders als gemiddeld. Wij zijn gewoon erg eigenwijs
schooltijden vind ik hier niet geweldig, vooral op de middelbare school zijn de dagen erg lang en is er weinig tijd voor ontspanning. Per jaar maken ze niet meer uren maar het is ongelijk verdeeld (lange vakanties tegenover lange dagen) Op de basisschool valt het nog wel mee.

+ Brunette +

+ Brunette +

23-03-2011 om 10:03

Minder slaap en zonnig spanje

Jullie doen er dan wel wat lacherig over maar ik denk dat het best zou kunnen dat iemand minder slaap nodig heeft als de zonnestralen in een rechtere hoek op de aarde neerkomen of dat de grotere hoeveelheid zonlicht in combinatie met de buitentemperatuur het lichaam meer energie geeft, is dan minder bezig met warmhouden. Ofzoiets. In Nederland had ik in de zomer ook altijd minder slaap nodig.

Asa Torell

Asa Torell

24-03-2011 om 20:46

Vreemd

Wat een commentaar allemaal zeg! Door dit draadje verbaas ik me er ineens over dat wij uit Duitsland (waar man vandaan komt) zelden zulke opmerkingen krijgen over verschillen in de opvoeding. Hooguit is men jaloers op de betere kinderopvangmogelijkheden. Terwijl duitsers toch net zo goed zijn in dit soort 'bij ons is alles beter' gedachtengangen als nederlanders. Maar ja, misschien durven ze niet zo goed tegen mij als nederlandse en zou het anders zijn als we allebei duits waren?

dc

dc

25-03-2011 om 08:45

Hierarchie

Bij mij speelt ook hierarchie mee. Ik ben de jongste

En o, wat is het fijn om in het buitenland te wonen!!

Uhh dc

leg eens uit, please ?!?!

dc

dc

25-03-2011 om 17:21

Commentaar

ik reageerde op Asa Torell "Wat een commentaar allemaal zeg!"

Oudere zussen geven denk ik sowieso makkelijker commentaar dan jongere aan oudere. En ook al ben ik gek op mijn familie, het is een stuk vrijer om ver weg te wonen!

Elx

Elx

27-03-2011 om 00:14

Vrijheid

Hoe moeilijk het soms ook is om ver van familie en vrienden te wonen, het geeft me wel heel veel vrijheid. Geen druk en "goede bedoelingen" over hoe je t moet doen. Ze zijn er niet tijdens de dagelijkse beslommeringen en je kan echt je eigen weg volgen.

Als ik weer in NL op bezoek ben geniet ik van de "warme deken" van liefde. En ik voel me nu ook sterk genoeg om mijn mannetje te staan bij evt vragen waarom ik iets op bepaalde manier doe. Ik denk dat als ik in NL was blijven wonen dat niet had gehad en als "kudde dier" het opvoeden gedaan zoals mensen in mijn omgeving.

Elk nadeel, heeft z'n voordeel, om Cruijff maar even te gebruiken...

Elx

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

+ Brunette +

+ Brunette +

27-03-2011 om 01:04

Elx

Helemaal mee eens, geen pottenkijkers. En wel die warme deken, op afstand.

dc

dc

27-03-2011 om 10:18

Izar

Ben elx wel niet, maar een groot voordeel van in het buitenland wonen, is dat je veel kunt gooien op "cultuurverschillen"
Er wordt gewoon verwacht dat je dingen anders doet, en dus heb je interessante discussies, maar veel minder commentaar.

Bovendien ligt commentaar van familie bij mij toch gevoeliger dan dat van vrienden/kennissen.

Elx

Elx

27-03-2011 om 11:10

Izar & dc

Dc heeft t goed omschreven. "Rare" dingen worden vaak op t cultuurverschil gegooid en dan kan je er inderdaad leuke openhartige gesprekken over hebben.

Ik bedoel vnl goedbedoelde adviezen van familie en vrienden van vroeger. Hier in Australië is men wat oppervlakkiger en zal men niet snel iets zegger wat uit de toon kan vallen. Misschien wordt er wel achter je rug om gekletst, maar de opvallende openhartigheid van sommige vriendinnen uit NL ken ik hier niet.

Soms wel jammer. Als ik ga winkelen met een vriendin wil ik echt dat zij eerlijk zegt als iets me niet staat. Maar ik zit niet te wachten dat iemand mij gaat vertellen dat ik iets totaal verkeerd aanpak met mijn kind. Als je er direct om vraagt, krijg je bij goede vriendinnen wel een verzachtend ingepakt antwoord. Direct en bloedeerlijk ken je hier niet zo.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

dc

dc

27-03-2011 om 19:01

Directheid

Ja, inderdaad, die nederlandse directheid en vaak (sorry) lompe openheid, daar ben ik echt niet meer aan gewend!

Met sommige dingen mis ik het wel, maar ik merk wel dat ik nu soms echt geschokt kan zijn als ik mijn vrienden in amsterdam onderling hoor praten! En dan ben ik hier nog vaak de meest directe

Asa Torell

Asa Torell

27-03-2011 om 20:55

Aha dc

Man is de oudste, dus wie weet ligt het daar inderdaad aan .
Overigens, a propos commentaar krijgen in het land waar je als immigrant woont... dat kunnen nederlanders heel goed, commentaar leveren op andere gewoonten (al is het maar op wat je meeneemt bij de lunch). Blijkbaar overtuigen ze graag iedereen van hun gelijk, in plaats van andere gewoonten voor kennisgeving aan te nemen (zoals dus elders wel gebeurt, zo te lezen).

Overal te gebruiken

Ik gebruik het excuus 'ach zo doen ze het elders' even hard als ik in Nederland ben, als 'zo doen Nederlanders het' als ik in het buitenland ben. Zo kan ik lekker mijn eigen gang gaan

De juffen

Hier op de opvang wijzen mij steeds weer op de verkoudheid van mijn zoontje. Of ik niet met hem naar de dokter moet, of hij chronische verkoudheid heeft.. Etc etc.

Ik merk dat ik vanuit Nederland het idee mee heb gekregen dat je niet te snel naar de dokter gaat, dat je pas in het allerlaatste geval antibiotica krijgt enz. Lijkt hier veel sneller en makkelijker te gaan.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

dc

dc

02-04-2011 om 16:12

Inderdaad

Wat dat betreft is zwitserland denk ik een beetje hetzelfde als frankrijk. Daar gaan ze ook bij alles naar de dokter.

Hier in engeland moet je ongeveer half dood neervallen voor je een afspraak krijgt

Hmm

Zou het te maken hebben met de dikke auto van de doler hier en de gratis health care (toch?) in uk?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

dc

dc

03-04-2011 om 21:39

Vast wel

En wat ik niet snap is, ik ben best bereid wat te betalen voor een doktersbezoek. Liever dan met een baby met 40 graden koorts naar huis gestuurd te worden op een vrijdag met de opmerking "geef maar wat paracetamol en ibuprofen, gaat vanzelf over", en de volgende dag met baby aan de beademing in het ziekenhuis te zitten (het was meningitis). Dit is dus echt 2 weken geleden gebeurd met een bekende van me. En dat soort horrorverhalen hoor ik dus de hele tijd om me heen.

Ik maak me echt zorgen en hoop en bid dat mijn baby het sterke gezonde type gaat worden!!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.