Buitenland Buitenland

Buitenland

+ Brunette +

+ Brunette +

10-02-2012 om 20:47

Leren jullie je kinderen fietsen?

Mijn dochter had een fiets met zijwieltjes, die is gestolen toen ze kleuter was en sindsdien is het erbij gebleven, fiets is duur, waar moet ik het ding laten en ach, in Spanje is ze niet de enige die niet kan fietsen. Toch heb ik soms het idee dat ik in gebreke blijf door het haar niet te leren. Of is dat mijn Nederlandse geweten? Zijn er meer mensen die hun kinderen niet leren fietsen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
dc

dc

10-02-2012 om 23:19

Hier wel

Mijn kinderen leren fietsen hoor. Maar ik fiets hier ook nog veel, en nu ik 3 kinderen heb, is het handig dat de oudste zelf mee kan fietsen. Zou niet weten waar ik hem anders zou moeten laten

Hier ook!

beide inmiddels teenagers kunnen fietsen, de jongste doet het als hobby, racet van de bergen af... (yep... best wel griezelig!)

Onze kinderen

konden al fietsen toen we naar Schotland kwamen, maar hebben nooit meer een andere fiets gekregen toen ze "uit hun fiets" gegroeid waren. Hier is een fiets geen vervoermiddel, veel te gevaarlijk. Zelf hadden we wat sportievere fietsen gekocht maar ook weinig gebruikt.
Maar.....afgelopen zomer zijn man en dochter weer begonnen ( ja ze kon het nog zo/'n 12 jaar ;o) . De fietsen worden in de auto geladen en ze fietsen dan op de inmiddels aangelegde recreatiepaden, een hele inspanning met alle heuvels.
Als je niet denkt dat je dochter in de toekomst een fiets nodig zal hebben, zou ik er niet in investeren.

Hier

Veel bergen, mijn fiets met zitjes staat weg te kwijnen (hoe naief!!).

app-sent

Ho vervolg

.. Maar de fietsjes gaan bij mooi weer mee achterin de auto en op vlak terrein wordt er heel wat afgeracet! Ze vinden het veel te leuk. Stepje is ok vervanging op de heuvels/berg.

Wel goed denk ik, als ze lekker kan fietsen. Toch ook gezond (al zijn veel meer dingen gezond..) Dus tja. Net wat zij ook wil..

Maylise

Maylise

12-02-2012 om 00:07

Mijn jongste kinderen zijn in Nederland opgegroeid dus die hebben daar leren fietsen. De oudste kinderen zijn voornamelijk in Frankrijk opgegroeid(en een paar jaar in nog andere landen). Kinderen hebben daar ook leren fietsen. Als kleuters hebben ze in het park leren fietsen en later ook wel in de stad. Inderdaad bij dagjes uit de fietsen mee. Op de vakantie opvang gingen ze ook fietsen. Eerst op een vlak parcours (uitgezet op een parkeerplaats) en later crossfietsen op een parcours of mountainbiken in de bergen.

Op vakantie in Nederland huurde ik wel eens fietsen voor ze als we in een huisje zaten en dan vonden ze het echt geweldig om naar de buurtwinkel of zo te fietsen.

In Frankrijk wordt ook best veel gefietst. Zeker de laatste jaren. Toen mijn oudsten klein waren was het minder maar nu we hier weer wonen valt het me op dat hier nu ook veel meer gefietst wordt; vooral in de steden.

Waar we nu wonen kunnen kinderen ook best op de stoep rustig fietsen. Mijn zoon fietst hier in de buurt ook rond. Dat mag van ons mits hij voorzichtig is en niet op de grotere wegen rijdt want ze zijn fietsers nog altijd iets minder gewend hier en je hebt weinig aparte fietspaden.

mirreke

mirreke

13-02-2012 om 09:50

Ja ook in duitsland

althans in het deel waar wij wonen, wordt veel gefietst. Veel meer dan vroeger is mij verteld. Kinderen krijgen ook allemaal fietsles en verkeersexamen op school. En ook les over fietsen, hoe een fiets functioneert en wat er allemaal goed moet werken (alles dus . Maar onze kinderen fietsen wel veel vaker en ook veel beter dan veel andere kinderen die ik ken. Zij konden dan ook al fietsen voordat we naar Duitsland verhuisden.

Fietsles

Ha een herinnering. Toen onze oudste zoon 1 jaar in Schotland woonde kreeg de klas ook fietsles: rondjes rijden op het schoolplein, sommige kinderenn kregen voor die gelegenheid een fiets. Later hoorde ik van zijn juf dat hij geweigerd had mee te doen: hij had 2 jaar daarvoor (was toen bijna 8 jaar) meegedaan in Nederland met de fietsvierdaagse: 4 x 40 km, hij was de held van de klas.

+ Brunette +

+ Brunette +

14-02-2012 om 20:24

Hmm, ik krijg de indruk dat ik in gebreke blijf.

Maar waarom zou mijn kind in godsnaam moeten kunnen fietsen? Dat wordt letterlijk een rondje om de kerk. Nogal nutteloos, zelf fiets ik ook niet, veel te bergachtig, mij niet gezien. Wel een beetje onhandig als we in Nederland zijn maar dan moet ze maar achterop.

Shonagh, enig idee hoelang de klasgenoten erover deden om te leren fietsen?

Brunette

De meeste kinderen hebben als kind ook op zo'n fietsje met zijwieltjes ( en later zonder) gefietst, gewoon als "speelgoed". Dus de basis is er meestal wel, deze kinderen
( 10/11 jaar) konden het zo, gewoon veel oefenen op het schoolplein en bij de meesten verdween de fiets daarna in de schuur om er nooit meer uit te komen.
Ik zou er helemaal geen punt van maken, je zou het in Nederland is kunnen proberen op een leenfiets, als ze het leuk vind kan ze het zo en anders......... jammer dan :o)

dc

dc

15-02-2012 om 09:25

Een week

Mijn zoon heeft het in een week geleerd. Ik zou gewoon in nederland eens wat fietsen huren ofzo, dan komt het vanzelf wel goed toch?

Lusitaantje

Lusitaantje

15-02-2012 om 13:19

Fietsen en schaatsen

Hier ook te bergachtig om ergens naartoe te fietsen als transportmiddel, maar ze kunnen allebei goed fietsen en rijden regelmatig een rondje door de vallei waar we wonen. En in de winter hebben ze ook schaatsen geleerd op allerlei tijdelijke "pistas de gelo" die er in de kerstvakantie zijn. Het schaatsen vinden ze vooral zelf leuk en het fietsen vinden wij als ouders ook wel belangrijk. Voor eventueel bezoek aan NL en eigenlijk ook wel een beetje als deel van de Nederlandse opvoeding.

Ik vind trouwens fietsen niet echt heel duur hier (Portugal). Voor minder dan 70 euro hebben wel al een fiets met flink wat versnellingen, nieuw. Niet zo compleet als in NL, maar goed genoeg voor mooi-weer-fietsen.

Lusitaantje

Primavera

Primavera

19-02-2012 om 22:37

In het buitenland vaak later

Hallo Brunette,
Ik merk dat in het buitenland vaak later dan in Nederland wordt geleerd te fietsen. Stomweg omdat er niet al die redelijk veilige fietspaden zijn en veel wegen ronduit gevaarlijk zijn voor fietsers.
En als ze het dan later leren ergens tussen de 7-10 jaar (misschien wel later) dan hebben ze het kunstje zo door en vraag je je af waarom je als ouder eigenlijk zo moeilijk zou doen met driewieler-zijwieltjes en eindeloos oefenen om te fietsen in de kleuterleeftijd, terwijl ze het later het hele proces van fietsen binnen een week of zelfs een dag onder de knie hebben.
Je zou je dochter als je weer eens voor vakantie in Nederland bent kunnen leren fietsen. Ik durf te wedden dat je zo van iemand daar een geschikte fiets kan lenen.
Voor zwemmen gaat eigenlijk hetzelfde op, maar het zit wel een stuk rustiger op het strand of in het zwembad als je kinderen goed kunnen zwemmen, dus dat heb ik ze wel vroeg laten leren ook al wist ik dat het op die manier meer tijd kost.
Groeten Primavera

+ Brunette +

+ Brunette +

20-02-2012 om 13:27

Primavera - dank.

"En als ze het dan later leren ergens tussen de 7-10 jaar (misschien wel later) dan hebben ze het kunstje zo door en vraag je je af waarom je als ouder eigenlijk zo moeilijk zou doen met driewieler-zijwieltjes en eindeloos oefenen om te fietsen in de kleuterleeftijd, terwijl ze het later het hele proces van fietsen binnen een week of zelfs een dag onder de knie hebben."

Dat is goed nieuws, zoiets hoor ik nou graag!

In Nederland willen ze misschien dat een kind snel leert fietsen omdat het kind dan niet meer bij je achterop hoeft en er is vast ook sprake van een zekere competietiedrang, een oudere kleuter die niet kan fietsen wordt in Nederland vast raar aangekeken.

Maylise

Maylise

20-02-2012 om 19:11

Brunette

In Nederland is er vooral veel gelegenheid om jong te leren fietsen. Veel mensen met kleine kinderen wonen toch wel in een buurt waar buiten gespeeld kan worden en makkelijk kan worden gefiets. De kleintjes spelen dus van jongsaf aan met fietsjes en op een gegeven momenten geven ze vanzelf aan dat ze aan wat meer toe zijn dan met een driewieler/loopfietsje rommelen. Als ze het zelf willen dan hebben ze het kunstje ook zo door. Die van mij hebben steeds binnen een dag of twee leren fietsen maar de leeftijd verschilde per kind, zo tussen de 3 en 6 ongeveer. Als ze eenmaal wilden dan was het fanatiek oefenen en dan hadden ze het ook zo door.

Wat dat betreft is het sowieso anders dan zwemmen. Leren fietsen is niet iets waar je eindeloos lang mee bezig bent; ongeacht de leeftijd. Ze moeten het alleen wel zelf willen want anders gaat het toch geen succes worden. Maar als ze zelf willen dan gaat het meestal wel vlot.

Fietsen in het verkeer is wat anders. Een drie jarige kan je natuurlijk nog niet in het verkeer laten fietsen en een 6 jarige kan je daarmee (onder begeleiding) mee laten beginnen. Mijn jongste zoon kon op zijn derde al best goed fietsen maar het was een enorm ongeleid projectiel dus ik nam hem echt nergens op de fiets mee naar toe.Overigens is dat laatste sowieso nooit mijn sterkste kant geweest want ik fiets zelf nauwelijks. Verkeerservaring hebben mijn kinderen dus pas later opgedaan. Fietsen was/is hier vooral recreatief. Ook in Nederland gebruikte ik de fiets nauwelijks als transportmiddel.

Maylise

Maylise

20-02-2012 om 19:15

Primavera

Je hoeft echt niet eindeloos te oefenen met een peuter/kleuter. Een kind wat echt niet wil gaat het toch niet bij lukken ondanks eindeloos oefenen. Als ze zelf willen hebben ze het echt zo door. Daar ben je echt niet eindeloos mee bezig.

Driewielertjes zijn meer voor de leuk dan dat ze echt voorbereiden op fietsen. Loopfietsen schijnen wel goed te zijn voor het evenwicht maar de meeste ouders schaffen dat soort dingen gewoon voor de 'leuk' aan. De meeste kinderen in Nederland leren ook pas ergens tussen de 4-6 jaar echt fietsen.

Primavera

Primavera

21-02-2012 om 11:58

Maylise

Ik maakte de vergelijking met zwemmen in de zin dat dat ook een activiteit is waar als je er later mee begint het kind in veel minder tijd de techniek onder de knie krijgt. Gewoon een kwestie van ouder zijn en een rijpere motoriek.
Misschien heb ik van die onhandige kinderen, maar voor mijn gevoel duurde het wel eindeloos voordat ze eindelijk het evenwicht vonden en zelf konden fietsen. Dat was niet omdat ze het niet wilden, maar omdat het eerder niet lukte en ik heb nog herinneringen van eindeloos de kinderen op de oprijlaan heen-en-weer duwen als ze eenmaal het kunstje van zonder wieltjes wilden leren. Ook herinner ik me van vroeger dat mijn moeder hele fietstochten met me ondernam om het me te leren, waarbij ze me wel de hand op de schouder moest houden tijdens het fietsen, want anders viel ik om.

Verder vindt ik het grappig dat jij het woordje 'pas' gebruikt als je het hebt over leren fietsen tussen 4 en 6 jaar. Hier wordt met 6 jaar kunnen fietsen echt als 'al' met 6 jaar kunnen fietsen gezien.
Groeten Primavera

Maylise

Maylise

22-02-2012 om 10:13

Primavera

Ik hou zelf helemaal niet van fietsen dus waarschijnlijk heb ik daarom nooit echt veel geoefend hierop. Ik heb ze wel in de gelegenheid gesteld om te leren fietsen door een fiets ter beschikking te stellen. Maar eindeloos oefenen deed ik niet. Ze fietsen met zijwieltjes totdat ze zelf die dingen er af wilden en dan ging het ook redelijk vlot. Wat me enigszins verbaasd aangezien mijn kinderen verder nou nooit enorm uitblinken op sportgebied of zo. Maar blijkbaar konden ze dit dan wel redelijk makkelijk.

Leeftijd zal ook veel te maken hebben met de gelegenheid. Wie weinig oefenmogelijkheden voor de deur heeft en afhankelijk is van de tijd die de ouders beschikbaar hebben zal ongetwijfeld pas later leren fietsen dan iemand die voor de deur een stoep en grasveld heeft om te oefenen.

Ik heb geen idee hou oud kinderen hier in Frankrijk gemiddeld leren fietsen. Ik ben al wat uit de kleine kinderen. Ik zie hier wel altijd heel veel kleintjes in het park op fietsjes en driewieler. Laatst was er een evenement op de basisschool en moesten de kinderen een verkeerstest doen op een afgeslopen parkeerplaats waar voor de gelegenheid wat borden waren neergezet, niet heel nuttig dus. Ouders uitgenodigd om te kijken. Dat ging dus op de fiets. Daarvoor waren fietsen beschikbaar gesteld. De kinderen die meededen waren tussen de 6 en 9 en konden op een na allemaal fietsen. Maar goed geen idee hoe representatief dat is voor het hele land of voor de streek. Overigens leren ze dan wel fietsen maar op de middelbare school wordt nauwelijks gefietst. Niet hier althans maar ik weet van steden in het noorden (waar het platter is) dat daar meer middelbare scholieren fietsen. Volwassenen zie je weer vaker op de fiets.

mirreke

mirreke

23-02-2012 om 13:16

Fietsen

In Nederland is de fiets een gewoon vervoersmiddel. Hier waar wij wonen (nogal dicht tegen de grens met Nederland aan) wordt toch een stuk minder gefietst dan in Nederland, hoewel er toch veel fietspaden naast b-wegen zijn aangelegd. Hier wordt fietsen niet gezien als een vanzelfsprekende vervoersmogelijkheid. Fietsen is een sport, of een bezigheid die het hele gezin op zondag samen doet. De kinderen zijn dan tot op het overdrevene ingepakt tegen alle mogelijke gevaren die samenhangen met deze gevaarlijke bezigheid. Ze hebben nog net geen harnas aan. Maar hele slierten kinderen op de fiets naar school zie je hier niet. Wel als men vlakbij school woont, dan ga je wel op de fiets, maar anders kun je met de bus.
Nu wordt er trouwens wel bezuinigd en moeten mensen een deel van de buskosten gaan betalen. Dat zorgt al wel voor iets meer fietsers. En omdat er steeds meer Nederlanders komen wonen, dan zie je ook meer fietsers.
Maar onze, heel sportieve en atletische, buurjongen wil voor geen goud op de fiets gezien worden als hij naar zijn werk gaat. Schijnbaar is dat niet 'cool' of zo. Fietsen is dus nog geen normale keuze als het om vna A naar B gaan gaat.

Tanneke

Tanneke

24-02-2012 om 18:03

Niet echt

Hier (Californie) word er niet veel gefietst, behalve dan als sport/ ontspanning.Niet om naar school te komen, of boodschappen te doen bijvoorbeeld.
Dan kun je fietsen in bepaalde parken,maar niet op de straat.
De afstanden zijn ook veel groter en er zijn nergens fietspaden.
Je leert hier ook niet om op fietsers te letten zoals in Nederland als je je rijbewijs haalt en ik vind het bijna zelfmoord hier op de fiets. (bovendien zijn de verpakking veel groter: als ik een boodschap haal op de fiets, dan zit de fietstas vol na een pak melk).

Dus nee, we fietsen hier niet veel.
Mijn zoon heeft een fiets,maar kan het eigenlijk helemaal niet zo.
Ik zat er toevallig van de week ook aan te denken over dat fietsen.

Eigenlijk vind ik wel dat hij moet leren fietsen, want we zijn ook best veel in Nederland bij mijn ouders en daar fiets ik wel weer veel. Ga toch maar weer eens met hem proberen. Maar dan word het dus eigenlijk een activiteit voor de leukigheid en niet voor A naar B inderdaad.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.