Buitenland Buitenland

Buitenland

Sukran

Sukran

11-01-2013 om 06:02

Home schooling

In het draadje hierboven al genoemd maar toch ook een aparte draad gestart. Zijn er Nederlandse ouders die voor home schooling kiezen in het buitenland en zo ja, hoe hebben jullie dat geregeld? Echt alles zelf, hoek in de kamer ingericht als klas, dat soort dingen? Of meer met thuisonderwijs door tutors die aan huis komen? Of online?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
mirreke

mirreke

11-01-2013 om 13:22

Ik lees geïnteresseerd mee

maar niet meer dan dat, want hier (Duitsland) is homeschooling verboden. Verder zitten onze kinderen (gelukkig) op een Nederlandse school, behalve eentje.
Mijn nicht woont in Engeland en daar mag homeschooling blijkbaar ook, zij geeft haar twee zoontjes zelf onderwijs. ik meen dat zij idd een kamer als schooltje heeft ingericht.
Geinteresseerd, want het lijkt me bijzonder leuk en boeiend, maar ook enorm zwaar, en een grote verantwoordelijkheid. Ik denk niet dat ik dat in combinatie met onze kinderen en een baan zou kunnen, ik denk ook dat we vast ruzie zouden krijgen... Zelf heb ik wel jongste Nederlands leren lezen, dat dan weer wel.
Als het goed gaat lijkt het me voor de kinderen deels ideaal, geen frustratie meer, maar ik zou het jammer vinden van het sociale aspect.

Gaan jullie de kinderen dan staatsexamen laten doen? Of is het doel om op Nederlands peil te blijven voor als je weer terug verhuist?

Sukran

Sukran

11-01-2013 om 15:41

Dan moet ik wel duidelijk zijn...

Ik heb een aantal jaar mijn zoon zelf Nederlands geleerd (oa met Koeienletters en Wereldschool) maar verder is hij altijd gewoon naar school gegaan. Eerst in Engeland en later in Australie. Gewone lokale scholen, zeker Australie want uiteindelijk is dat thuis. Omdat het er niet in zit dat we in Nederland gaan wonen, hebben we ons erbij neergelegd dat Engels zoon's eerste taal is. Au ja, ik weet het. Het Nederlands wordt spelenderwijs bijgehouden. Zoon leest zelfstandig Nederlandse boeken, praat heel behoorlijk Nederlands en weet zelfs nog de d's en t's op de goeie plek te zetten maar ik zit er niet (meer) bovenop. Hoewel het streven wel is, dat hij met plezier Harry Mulisch kan lezen later dus ik hou het wel in de gaten
Nu tijdens ons Maleisië avontuur zit zoon op een internationale school en daar zijn we niet helemaal blij mee dus home schooling zou in het Engels zijn, ter overbrugging tot we terug gaan naar Australie. En die kennis blijkt hier dus makkelijk te vinden.
Thuisonderwijs in het buitenland op een niveau zodat kind naar een Nederlandse school kan, dat lijkt me echt heel moeilijk. Maar dat komt ook doordat ik helemaal niet meer op de hoogte ben van het Nederlandse curriculum. Daarnaast lijkt het me een hele klus om alle materialen bij elkaar te vinden.
Het voordeel van home schooling in Amerika, Engeland en ook Australie (en hier dus ook) is dat er groepen zijn die weer dingen met elkaar regelen zoals excursies, kampen, sport en handvaardigheidslessen. Gewoon goed georganiseerd zodat het sociale aspect ook zeker aan bod kan komen. En dat lijkt me dan weer lastig met Nederlands. Hoewel er in de meeste landen ook weer NT onderwijs is of in ieder geval een uitgebreide Nederlandse gemeenschap.
Maar goed, ik zit in de onderzoeksfase, wel vrijwel zeker dat we in juli beginnen en vooralsnog positief. Helemaal nu zoon zo enthousiast is.

Veel keuze

Als je voor engelstalig gaat heb je gewoon veel meer keuze in curricula. Nederland biedt eigenlijk alleen Wereldschool.
Ken wat mensen die erg blij zijn met Canadese curricula, wat meer diepgang in vergelijking met Amerikaans en qua aanpak wat meer 'passend' bij Europeanen.

Voor het Nederlands, heb je hier al contact mee?
http://www.de-bontekoe.com/

Sukran

Sukran

12-01-2013 om 00:51

Mirreke

Thuisonderwijs is een dagtaak en het lijkt mij niet te combineren met een baan, zeker niet als kind leerplichtig is want dan moet je toch een heel curriculum aanbieden wat verder gaat dan tafels leren of lezen. Ben het met je eens dat het een grote verantwoordelijkheid is. Het gaat tenslotte wel om de toekomst van je kind. Ik heb het daarom ook altijd zo belangrijk gevonden dat kind leren/school leuk vind, hij moet nog zo lang!
In Engeland ging ik met zoon naar zo'n muziekgroep voor kleintjes: Jo Jingles (erg leuk!) en daar ontmoette ik wat moeders die thuisonderwijs deden. Zij deelden de last door samen dingen te organiseren en om de beurt elkaars kinderen les te geven en zo maakte ik kennis met het wereldwijde netwerk van home schoolers. Ik ben er toen ook al over na gaan denken maar zoon had een heel goede juf op nursery. De wetenschap dat in Engeland thuisonderwijs heel goed te doen is, goed georganiseerd is, vond ik fijn. Toch iets achter de hand als het niet lukt op school. We verhuisden naar Oz waar zoon thuis weer even thuis was omdat ze in zuid Australie pas met 5 fulltime naar school gaan. Die tijd heb ik toen opgevuld met Koeienletters en daarna Wereldschool, ook om de deur naar Nederland open te houden.
Zoon zit nog op lagere school dus dat durf ik wel aan maar secondary home schooling lijkt me toch andere koek en ik verwacht dat we dan ook weer in Australie zijn waar hij weer met z'n vriendjes naar school zal gaan. Probleem examen is daarmee ook van tafel. Wat dat betreft bewondering voor Dirksmama: Nederlands curriculum voor middelbare school terwijl je in het buitenland woont. Voorwaar een hele kluif!
Door de mogelijkheden ben ik niet zo bang voor het sociale aspect, dat is dus op te vangen maar dat vergt tijd en inspanning. Ik kan me voorstellen dat niet alle ouders daar zin in hebben en een kind toch in een isolement raakt als het thuis onderwezen wordt.

Sukran

Sukran

12-01-2013 om 01:24

Nederland?

Dirksmama, vraag van Mirreke houdt me bezig. Wat is je streven? Gaan jullie uiteindelijk terug naar Nederland waar de kinderen nog een stuk Nederlandse school doen? Ben trouwens ook helemaal kwijt waar nog echte Nederlandse scholen zijn. In Cairo zit er een, dat weet ik, maar daar houdt het ook op.
De kinderen van mijn vriendin gingen naar Bonte Koe in KL, met plezier en zeker veel geleerd. Helaas heb ik niet iets dergelijks in Penang gevonden maar heb er ook nog niet echt m'n best voor gedaan. Zal die mensjes eens bellen daar in KL, of er al een tak hier zit want ik weet dat zoon het wel heel leuk zou vinden.
In m'n eerste jaren in het buitenland riep ik altijd dat ik weer naar Nederland zou gaan voor het onderwijs, als ik een kind had. In de jaren daarna is dat behoorlijk veranderd. Ben er niet meer van overtuigd dat het allemaal zo goed is in Nederland en ik heb moeite met het gebrek aan keuze. Als ik die draadjes lees op de schooldraden van oo.nl dan breekt m'n hart soms. Wat een gedoe om een kind van school te laten veranderen, of op eigen niveau te laten werken. Hoeveel kinderen zouden er baat bij hebben, eens een jaartje thuis te mogen leren? 's Morgens om 10 uur pianoles in plaats van na school alles er nog in moeten proppen? Je huisdier de hele dag meemaken, moestuin bijhouden voor biologie, dat soort dingen. Helaas is het al moeilijk om een half dagje vrij te regelen, een inspecteur op de loer, dus thuisonderwijs is helemaal niet aan de orde. Maar ik denk, dat door de toename van buitenlandavonturen van gezinnen, er langzaam maar zeker vraag naar zal komen.

Serwe

Serwe

12-01-2013 om 17:34

Ervaring

Wij homeschoolen al enige jaren. We wonen niet in Nederland. We homeschoolen in zowel het Engels als het Nederlands.
Tot nog toe doen we alles zelf maar ik verwacht wel dat als ze ouder zijn ze misschien op een wat formelere wijze sommige vakken willen volgen; bijvoorbeeld op een school of via een correspondentie cursus. Bepaalde vakken zal ik misschien ook niet goed kunnen onderwijzen dus ik verwacht dat als ze naar de universiteit willen we op een gegeven moment daar wel een keuze voor gaan maken.

Toen we begonnen gebruikte ik 1 vast curriculum. Nu gebruik ik meerdere curricula door elkaar.

Ik ben een voorstander van in elk geval een deel text book based learning. Ik doe niet aan unschooling bijvoorbeeld hoewel ik natuurlijk wel mee veer met de interesses van de kinderen. Daarnaast gebruik ik ook wel wat Charlotte Mason. Google maar eens op die naam als je hier meer informatie over wil. Van Charlotte Mason heb ik vooral geleerd om school levendig te houden. Als we bijvoorbeeld een bepaald onderwerp behandelen beginnen we vaak niet met een tekstboek maar juist met een stapel non-fictie boeken en fictie boeken die het onderwerp levend maken. Daarna gebruiken we de tekstboeken vooral om hiaten aan te vullen en als samenvatting over wat we geleerd hebben. Van elk boek dat de kinderen lezen maken ze een samenvatting en praten we over de inhoud. Uiteindelijk maken ze dan een werkstuk over het gehele onderwerp. Verder heb ik het gebruik van nature journals ook over genomen van Charlotte Mason. Elk van onze kinderen heeft een nature journal en als we naar buiten gaan maken ze hier tekeningen en aantekeningen in en daarna zoeken we thuis op wat we gezien hebben en leren daar meer over.

We gebruiken de eetkamer hier als schoolkamer. Hier staan bureautjes voor de kinderen en elk kind heeft een eigen verschuifbaar laden kastje. Het zijn lichtje tafeltjes en stoelen zodat we die a) kunnen verschuiven als we mensen te eten hebben en b) als de kinderen in rust willen werken dan kan ik ze makkelijk even in een andere kamer zetten. Om deze reden dus geen laadjes in het bureau maar een apart kastje voor elk kind.

Wat curricula betreft. In het begin gebruikte we sonlight. Ik vind sonlight nog steeds goed (hoewel ik heb gehoord dat het minder goed is voor middelbare schoolwerk dan voor basisschool werk ) maar we gebruiken nu niet meer integraal een curriculum. Sonlight is christelijk en is opgebouwd rond literatuur en living history en heeft dus wel iets Charlotte mason achtigs. Het curriculum is vooral gecentreerd rondom geschiedenis en literatuur.

We gebruiken nog steeds delen van Sonlight en ik heb geen probleem om dit aan te bevelen maar zelf wil ik niet meer een enkel curriculum gebruiken. Naast Sonlight gebruiken we ook delen van My Father's World (ook Christelijk en charlotte mason achtig). Ik vind Sonlight zelf iets beter dan MFW maar daar denken sommigen weer anders over. Ik heb ook wat boeken van a beka liggen maar niet genoeg om over het hele curriculum te oordelen.

Voor rekenen gebruiken we op dit moment saxon math.Dat zit heel degelijk in elkaar. Voor sciene gebruiken we focus on en real science for kids.

Het gebruik van een heel curriculum heeft als voordeel dat je niet makkelijk een onderdeel mist en dat je er ook veel handleidingen bijkrijgt. Voor beginnende homeschoolers dus ideal.

Nederlandse geschiedenis heb ik zelf wat boeken voor gekocht. Ik heb tweedehands de van nul tot nu serie stripboeken gekocht en die vormen een goede introductie. Verder heb ik bij de Slechte een hele stapel geschiedenis boeken gekocht en die laten vervoeren.

Voor taal hebben we ook koeienletters gebruikt en de laatste keer in Nederland hield een bibliotheek uitverkoop en hebben we heel wat goedkope leesboekjes kunnen scoren op verschillende niveaus. Ideaal want juist die beginnersboekjes vind ik altijd zo zonde van het geld. Dat zijn geen boeken die je gaat herlezen.

Sukran

Sukran

17-01-2013 om 06:42

Serwe

Dank voor je uitgebreide uitleg over jullie thuisonderwijs. Wow. Zo te lezen hebben jullie het goed voor elkaar! Ik blijf heen en weer gaan tussen 'nog even aanzien' en 'toch maar thuis'. Zoon ziet het zelf helemaal zitten maar ik ben er niet van overtuigd dat ik zelf alle kwaliteiten in huis heb om dit in goede banen te leiden. Maar goed, ik heb nog even tijd om er over na te denken
De manier waarop ik het hier nog zou kunnen organiseren, gebruik maken van 'school' met docenten en contact met andere kinderen, lijkt vooralsnog ideaal en de kans is groot dat we daar voor de paar maanden dat het nodig is, voor kiezen. Zeker na het 10min gesprek dat ik gisteren met de juf had, heb ik niet zoveel hoop dat zoon op school aangeboden krijgt wat hij aankan.

Facebook

Had ik al geschreven dat er op Facebook ook een besloten groep is die Thuisonderwijs heet?

Loeske

Loeske

21-01-2013 om 06:40

Vanuit australie

Wij zijn ook homeschoolers, we hebben drie jongens (van 10, 10 en 8) en wonen nu in Australie sinds september. Hiervoor woonden we in de VS waar we met een van onze tweeling ook al homeschooling deden(het ging niet zo goed met hem op school, hij werd er helemaal depressief van). Nu met alledrie en het is hier goed geregeld. We hebben officiele toestemming van de Board of Studies en we volgen heel erg ons eigen plan, geen vast curriculum, behalve Singapore Math voor rekenen. Voor literacy gebruiken we boeken van RIC publications en ik heb onze jongens ook voor een writing class opgegeven voor de komende term. Er wordt hier heel veel voor homeschoolers geregeld - de writing class dus, verder is er koor, drama, gym, art, zwemmen etc. en wekelijkse parkdagen. Veel support dus en veel sociale activiteiten. Onze routine is dat we elke ochtend na het ontbijt samen aan de keukentafel zitten en werkboeken doen en in de middag zijn we meer 'vrij' -dan gaan we naar homeschool activiteiten, naar het strand, of doen de jongens aan hun hobbies (electronica, programmeren, lezen, schrijven, koken, bakken, tuinieren, etc. -ook goed voor homeschooling dus). We doen verder veel 'field trips'. Er is hier zoveel te doen en te zien. Ik vind het zeker nu de jongens wat ouder zijn, ontzettend leuk om te doen.. ik merk ook dat de band onderling veel sterker is geworden dit afgelopen jaar. Het is heerlijk om ons 's ochtends niet te hoeven haasten en veel tijd te hebben voor leuke en interessante en leerzame dingen. Het homeschoolen zelf is wel nodig maar het kost niet gek veel tijd om bij te blijven. Ze willen wel dat ze het curriculum van onze staat (NSW) volgen, maar het mag op onze eigen manier. Dus dat hou ik wel een beetje in de gaten. Onze jongens zijn zelfstandige werkers en leren graag, daar hebben we dan misschien ook wel mazzel mee.
succes met de beslissing!! groetjes uit Sydney!
Nynke

Loeske

Loeske

21-01-2013 om 06:42

Khan academy

oh, we gebruiken Khan academy ook voor rekenen, vinden onze jongens ook erg leuk. Is er goed!

Sukran

Sukran

26-01-2013 om 09:48

Nynke

Hihi, home schooling klinkt wel zo leuk zo! Eigenlijk precies zoals ik het me voorstel . Echter, hier maar 1 kind en wellicht is dat makkelijker maar het lijkt me voor hem wat eenzaam, vandaar dat ik blij ben met de constructie die hier mogelijk is. Daarnaast denk ik dat het voor zoon goed is om van meerdere mensen te leren en niet alleen van mij dus om die reden zou ik niet al te lang willen doen. Maar ja, dat wordt dan misschien weer ondervangen door die 'buitenhuis' activiteiten? Weet dat er in SA ook een heel actieve home school groep is, met inderdaad arts, sport, boekenclub, etc. alleen denk ik dat zoon daar wel weer naar school gaat. Ik ben er nog lang niet uit!
Veel plezier in Sydney! Ben er afgelopen juli eindelijk een keer geweest, en vond het tot mijn verrassing een leuke stad.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.