Home » Forum » Actie reactie ietwat kille uitstraling

Actie-reactie, ietwat kille uitstraling

22 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Asper
Actie-reactie, ietwat kille uitstraling

Ik heb een kameraad, een heel vreemde eigenschap bij hem is dat zijn reacties soms 'achter' blijven, het lijkt alsof hij niet goed weet hoe een gesprek af te ronden, dat is ook zo bij bvb een chat, dan is hij ineens 'weg' zonder uitleg, of geeft geen antwoord op een sms-vraagje, terwijl dat volgens mij niet uit slechte wil komt. Zou het te maken kunnen hebben met bvb asperger ofzo ? Hij kan erg vreemd 'koud' overkomen, en geeft ook eerder weing gezichtsexpressie, maar het lijkt mij dat hij wel goed uitdrukkingen opvangt en begrijpt, hij heeft een goed diploma, dus het ligt niet aan zijn intelligentie
relaties heeft hij maar enkele heel korte gehad,
Het vreemdste aan hem vind ik dus het gebrek aan reactie als er hem iets gemaild, gevraagd of gesmst wordt en ook de 'koude' uitstraling tijdens bvb een etentje ofzo, terwijl hij wel zijn best lijkt te doen en het goed lijkt voor te hebben....
Herkent iemand dit ? dat beetje wereldvreemde

Sassie
?

…"dus het ligt niet aan zijn intelligentie omdat hij een goe diploma heeft?" Dit moet je me even uitleggen.
Ik ken mensen die zeer intelligent zijn (univairsitaire graad) en ook zo reageren hoor. Heeft niets met intelligentie te maken.
Mensen met autisme kunnen ook zeer intelligent zijn, dus dat zou ook kunnen. Maar intelligent zijn betekent zeker niet automatisch dat je dus ook altijd netje en adequaat bent in de communicatie.

Rafelkap
Omscholing

maar wil je je omscholen tot psychiater?

Asper
Wereldvreemdeling

neen, hij werkt ook in de sociale sector, hij weet prima hoe mensen psychologisch in elkaar steken of horen te steken, alleen is hijzelf een vreemde eend in de bijt wat hemzelf aangaat. Prive, dingen wat hemzelf aangaan, daar blokkeert hij in, HIj heeft bvb geleerd hoe groepsgesprekken werken, en kan dat echt prima, maar hij probeert een etentje te vermijden omdat het dan niet allemaal volgens de regels loopt denk ik, Ik weet niet of hij asperger heeft, maar hij heeft zo 'andere' kenmerken als dat ik bij andere vrienden heb, het lijkt alsof hij heel graag zijn werk doet, maar in paniek raakt als hij een 'gewoon' spontaan gesprek moet aangaan , de actie-reactie in de gewone omgang, het spontane...
het lijkt mij zelfs dat hij niet goed doorheeft hoe je omgaat met sms, (hij ontvangt dat heel graag, maar weet blijkbaar niet echt wat er dan vab hem verwacht wordt, ook zo met chat, heel vreemd, maar hij weet niet hoe je zo spontaan reacties geeft of het afsluit ed
zijn er mensen wat hier iets in herkennen ? (wat is asperger juist ?als het dat zou zijn)

Asper
Proberen te begrijpen

neen, rafelkap, ik wil geen psychiater spelen, ik wil enkel mijn kameraad proberen te begrijpen, er wat vat op krijgen edm

Rafelkap
Accepteren

Oh, maar dan ken ik ook een heleboel Aspergers of wereldvreemde types. En ik ben chat en sms ook niet en ben niet dol op zakelijke etentjes (behalve het eten). En waarschijnlijk vind jij mijn man al helemaal totaal wereldvreemd, toch houdt hij niet zo van social talk (beleefdheidspraatjes) en heeft gewoon andere interesses dan zijn collega's.

Om aan een diagnose als autisme/asperger te voldoen is langdurig psychiatrisch onderzoek nodig, dat kan niet met een paar kenmerken. Het ergert me altijd als mensen daar zo makkelijk over denken en zo graag een diagnose willen stellen.
Ook iemand die teveel blowt of depressief is, of met onverwerkt verleden, kan contactgestoord overkomen, ik noem maar wat.

Hij zelf zit misschien met een probleem, maar misschien ook helemaal niet en heeft hij dit wel van zichzelf geaccepteerd. Dan is het toch jouw probleem? ik denk dat je hem beter kan accepteren zoals hij is. Jij kan hem niet veranderen.

Asper
Ach rafelkap

Ik ken geen enkele asperger (voor zover ik weet) En mijn vraag stel ik omdat ik met mijn kameraad inzet, zie dat hijzelf het er moeilijk mee heeft, en ik het totaal niet kan thuisbrengen, het graag wil begrijpen en er wat inzicht in zou krijgen (of lijkt het jou beter een schop onder z'n kont te geven en links te laten liggen omdat hij sociaal het zo moeilijk heeft,ik wil er nl wel moeite voor doen om zijn vreemde sociale communicatie te begrijpen, Hij heeft daardoor al zo weinig prive relaties !)En het is juist totaaal niet mijn bedoeling hem te veranderen, ik wil zijn houding proberen te begrijpen, eerder mij aanpassen aan hem als andersom
(eigenlijk komt jouw reactie nogal gefrustreerd over, maar dat is OT, mijn onderwerp gaat erover om inzicht en begrip te krijgen ivm eigenschappen van een kameraad ;)

Marlie
Moeilijk

Ik snap dat je je kameraad wilt helpen, maar ik denk dat dit heel moeilijk is. Ik heb iemand in mijn familie, die op contact-gebied ook nogal 'raar' op me overkomt. Kan naar collegaś heel sociaal doen, maar naar anderen toe lijkt hij soms geen idee te hebben wat normaal is. Kan zomaar de telefoon neerleggen, reageert niet op een uitnodiging, praat alleen over zichzelf, het voelt ergens heel vreemd. Maar het is niet slecht bedoelt.
En mijn dochter, die is sociaal in sommige opzichten, als het gaat om contact, ook wat onhandig. Wat door buitenstaanders ook misschien als vreemd gezien kan worden. Maar ik weet dat ze wel wil, maar soms niet weet hoe. Heb het aanvankelijk bij zowel familielid als dochter ook wel een klein beetje in de autisme-richting zitten zoeken. Je voelt het als je kind net wat anders is. Maar weet je wat ik denk? Mensen laten zich niet snel in een hokje stoppen. Je kan misschien wel enkele kenmerken van asperger hebben, of wat van add, of wat dan ook. Iedereen is uniek op zijn eigen manier.

Maar wat ik me afvroeg, is waarom je je vriend niet zelf vraagt hoe hij het zelf ervaart? Of je hem kan helpen? Of dat je hem uitlegt hoe het bij jou overkomt dat hij niet reageert op sms of chat? Misschien zijn er heel andere redenen. Of is hij zicht te weinig bewust van zijn uitstraling. Of is het probleem voor jou groter dan voor hem? Maar als hij echt eens soort van contact-stoornis heeft, dan zal jij toch niet degene zijn die hem daarin kan helpen. Er gewoon zijn voor hem als goede vriendin, hem accepteren zoals hij is, is dan denk ik het beste wat je voor hem kan doen.

Asper
Cocon

Ja, dank je Marlie, zo is het een beetje,ik denk ook dat ik het gewoon moet accepteren,en dat wil ik ook wel. soms lijkt het mij dat hij er een beetje voor wegvlucht, maar ik begrijp we dat het moeilijk voor hem is, iets waar hij al heel zijn leven mee geconfronteerd wordt en ook niet zo positieve ervaringen mee heeft
Wat ik voor mij moeilijk vind is dat het mij lijkt of bijna alles van mij uit moet komen, als ik ernaar vraag laat hij mij wel duidelijk zien dat hij het graag heeft, ervan geniet, er dankbaar voor is, maar uit zichzelf vertrekt zo weinig, wat mij soms nogal 'koud' overkomt, Het is een lieve goede man, maar hij heeft op een bepaalde manier weinig uitstraling (op ander vlak is hij dan wel weer heel dankbaar en lief) maar ik heb dus vaak het gevoel dat alles van mij uit moet gaan, dat hij een beetje in zichelf opgesloten zit, maar er eigenlijk wel uit zou willen...

Merel
Vragen stellen

Maar heb je hem wel eens gevraagd waarom hij dan niet reageert op je sms-je? Misschien heb jij hem iets medegedeeld per sms en denkt hij van nou prima dan weet ik dat (dat het dus een mededeling was in zijn ogen, waar hij niet op hoefde te reageren) Bijv. je sms-t, ik kom wat later. Daar hoeft hij dan niet op te reageren in zijn ogen. Anders is het uiteraard wanneer jij hem een vraag stelt per sms. (misschien is dat zijn logica?)
Ik heb trouwens een vriendin die ik vaak op de chat spreek maar die zich ook nooit afmeld, dan ineens hoor ik een uur niets van haar (we waren dan tussen het werken door aan het chatten hoor, niet netjes zin na zin) en dan bleek dat ze even de kinderen van school gehaald had.
Maar ik zou het hem eens vragen, waarom ga je zomaar weg terwijl we zitten te chatten? Je kan hem zeggen/uitleggen, dat hij dan beter even kan melden, ik ga nu, moet nog even wat doen.

Asper
Binnenin

Dat is nou net het vreemde, het kent de regels van communicatie wel, heeft die op school geleerd en kan ze je allemaal prima uitleggen, maar het vreemde is dat hij deze op zichzelf niet kan toepassen of aanvoelen, dat is dus ook wat ik bedoel met 'wereldvreemd', hij kent de regels, weet hoe het hoort, zou deze echt wel heel graag willen toepassen (want kan het prima uitleggen aan anderen) maar hij voelt het bij zichzelf niet aan. Ik snap dus wel dat het geen kwaadopzet is, hij zou niets liever willen als de communicatievoorschriften kunnen toepassen, maar hij kan dus moeilijk 'uitzenden' wel ontvangen, is blij dat ik tijd en aandacht aan hem geef, maar hij kan niet hetzelfde of iets in die zin teruggeven, ookal zou hij wel willen, dat lukt hem niet, kan hij niet heeft hij gewoon niet, en dat geeft een kilte welke niet de bedoeling is, in zichzelf is hij wel een warme man.... hij kan wel geven door nuchter te zeggen dat hij het fijn vindt ed hij laat zien dat wat ik geef welkom is, maar kan niet hetzelfde geven, terwijl ik dat ook graag zou krijgen, gewoon enkele woorden welke bij de meeste mensen gewoon normaal zijn. Als hij tijdens de chat eraan denkt dat hij bvb kinderen moet gaan halen (hij heeft geen kinderen, wist niet hoe hij een partner kon krijgen/houden) dan denkt hij niet aan de chat-partner, maar vertrekt gewoon...(zonder schuldebesef)

Catherine
Chat

Is dat zo raar dan, om ineens lange tijd niet meer te antwoorden danwel weg te gaan als je toch al niet direct op elkaar reageert steeds, maar bijvoorbeeld iedere 5 minuten? Het is toch inherent aan chatten dat de andere partij ineens weg kan zijn? Ik heb me daar echt nog nooit aan gestoord. Misschien ging bij de ander wel de telefoon, of de deurbel, of was de wasmachine klaar, of moest die ineens weg. Blijft er iemand ineens stil, dan ga ik uit van dat soort redenen. Niet van sociaal onvermogen.

Asper
Maar een voorbeeld

de chat is maar een voorbeeld, ook in het gewone contact is het 'anders', als 'killer/kouder' te omschrijven, Ik zou het mij ook niet kunnen inbeelden als ik er niet zelf mee te maken zou hebben, ik zoek info omdat ik het nog bij niemand ooit eerder ben tegengekomen, het is volgens mij niet weten hoe je je naar buiten toe kan openstellen, (enfin, wel weten uit de boeken hoe het moet, maar zelf anders in elkaar steken, je niet kunnen outen, dat niet aanvoelen ofzo ?

Rafelkap
Gevoelig

Ik zeg alleen maar dat jij hem niet kan veranderen en hem beter kan accepteren zoals hij is. Of hem adviseren een psycholoog/therapie etc. als hij er last van heeft. Maar zo'n advies ligt erg gevoelig en ik weet niet hoe 'intiem' je met hem bent.
Misschien vond jij mij gefrusteerd klinken omdat ik je vraag wat meerderwaardig vond overkomen. Zou hij het fijn vinden als jij hem bespreekt op een openbaar forum? Ik zou zelf liever niet geanaliseerd willen worden. En je noemt jezelf Asper, dat klinkt al zoals jouw vermeende diagnose. En dat zou ik dus niet doen, diagnosticeren, daar help je hem niet mee.

Asper
Rafelkap

ik zeg opnieuw dat ik hem niet wil veranderen, wel begrijpen, Een psycholoog heeft hij dus niet nodig, hij kent de modale mens beter dan veel modale mensen zelf, dat hij anders is, dat is gewoon een feit
Ik ben ervan overtuigd dat hij het wel fijn vindt dat ik zijn wereld probeer te begrijpen of er toch moeite voor doe, ik ken collega's van hem welke hem met autisme vergelijken, en ik denk dat hij idd er wel een aantal kenmerken van heeft, maar ik hoef geen etiket, wil we graag ervaringen van anderen in soortgelijke omstandigheden en welke verwachtingen er in zulke situaties kunnen zijn, vanuit welk oogpunt zij zoiets zien, aanvoelen, beleven.
Hij is op andere vlakken een 'grote, dikke' meneer , hij heeft mij in andere situaties heel goed geholpen, ik wil hem dus wel wat teruggeven, maar het is een heel ongelijke, verwarrende wederkerigheid door zijn kenmerken en eigenaardigheden (jaja, ik weet dat ik ook mijn eigenaardigheden heb, maar dat is OT, ik wil alleen het zijne positief kunnen een plaatsje geven en begrijpen

Sassie
Asper

ja, nu ik je verhaal zo lees, voel ik wel aan wat je bedoeld. Heb zelf een schoonzus en schoonmoeder (in mindere mate welliswaar) die ook zo kunnen reageren. Tch redelijk sociaal vaardig tijdens haar werk waar ze toch veel verschillende klanten ziet, maar verder totaal niet communicatief. Waar je een reactie verwacht, komt die gewoon niet. Op vragen kan ze soms heel kort en zelfs bot antwoorden. Vrienden/vriendinnen heeft ze niet en als ze eens gevraagd wordt om mee uit te gaan dan is het antwoord: "nee waaroom? Ik doe dat nooit, dus waarom nu wel?". Alles moet aangedragen worden en als zij iets wil moet de buitenwereld het voor haar mogelijk maken. Uit zichzelf komt gewoonweg niets. Alles moet volgens een vast patroon gaan.
En deze schoonzus is zeer intelligent kan ik je zeggen. Wij vermoeden zelf Asperger omdat wij zelf druk bezig zijn met onderzoeken in die richting van ons kind en ons daarin hebben verdiept. We schrokken van de overeenkomsten in kemerken die schoonzus heeft tav Asperger (schoonmoeder trouwens ook).

Snap helemaal wat je bedoeld. Mensen met Asperger kunnen door hun vaak hoge intelligentie hun stoornis verdoezelen alsof het lijkt dat ze prima functioneren. Aan mijn schoonzus merk je nagenoeg niets als ze werkt. Je merkt het pas echt als ze thuis is in haar eigen omgeving.

Vic
Aangeleerd

Ik heb geen Asperger, maar ben geen sociaal wonder. Door allerlei cursussen (communicatieve vaardigheden e.d.) heb ik wat 'trucjes' geleerd waardoor ik best sociaal overkom. In mijn werk bijv. kom ik vrij snel to the point, maar het wordt op prijs gesteld om een gesprek te beginnen met een praatje over niets en vragen hoe het gaat met de ander. Ik kan ook geen stemmingen aanvoelen, dus als iemand niet heel duidelijk laat merken wat hij ergens van vindt, heb ik het niet door. Dan blijkt soms dat iemand behoorlijk kwaad aan het worden is, terwijl ik denk dat we gewoon een discussie hebben ;-) Of ik kom er te laat achter dat een reactie van mij gewenst is. Allemaal van die grappige voorvallen ;-) Gelukkig weten de meeste mensen in mijn omgeving wel hoe ik in elkaar zit, en in het zakelijk verkeer is het geen probleem omdat ik dan een 'draaiboekje' heb waar het onderwerp 'koetjes en kalfjes' bovenaan staat.

Vic
Overigens

Ik ken wel wat mensen met 'Aspergertrekjes', maar waarschijnlijk te weinig punten voor een diagnose. Vaak zijn dat best prettige mensen in de omgang. Lekker duidelijk en je hoeft van hen geen vreemde wendingen te verwachten. Mijn vriend en ik hebben ooit eens erg gelachen om een hoteleigenaar in wiens hotel wij verbleven. Wij houden allebei van vastigheid en raken een beetje van slag als 'ons' tafeltje in de ontbijtzaal bezet is. Die hotelman had last van hetzelfde ('Oh, wilt u geen ei, maar gisteren en eergisteren wel' ;-) en kwam direct in actie om 'onze' tafel vrij te maken.

partner
Vic

Tsja, dat zijn toch wel zo'n beetje *leuke* trekjes die je opnoemt, als je het hebt over echte kenmerken dan is het echt een stukje minder leuk. Het gaat dan bijv over écht géén initiatief nemen in bepaalde (veel) zaken. Het gaat over echt ontwrichtende, zwaar beperkende zaken. Die best lastig uit te leggen zijn, want ze lijken best op *gewoon vreemd gedrag*, maar het is echt een wereld van verschil.
Ben al jaren samen met partner, maar nu nog heb ik het idee dat ik nog meer zijn beperkingen ga zien, alsof ik na al die jaren nog steeds niet goed doorhad hoe anders hij wel niet is. Het valt gewoon niet zo op. Na jaren merk je pas dat hij bijv steeds maar weer handelingen afmaakt waar ik mee start, daardoor lijkt het alsof hij zelf start met zaken maar dat is dus niet zo. Hij volgt slechts. En dat komt tot uiting tot in de kleinste zaken. Partner komt helemaal niet to-the-point ook, want hij verzandt helemaal in details.

Sassie
Ja vic

dat ken ik….dat totaal, maar dat ook totaal geen initiatief nemen. Ik heb altijd het gevoel alsof ik een zak zand achter mij aansleep. Je kunt ook totaal niet zien of ze iets leuk of niet leuk vinden; ze zijn niet te peilen. Verzanden inderdaad in pietluttige dingen waaraan ze zich op een obsessieve manier vastklampen…haast op het belachelijke af.

Zo had de zus van schoonmoeder en haar man mijn schoonouders meegevraagd op een uitje naar een (wat later bleek) nieuw vakantiepark in Duitsland. De huisjes waren opgetrokken in de traditionele stijl (met van die latjes aan de voorgevel); heel leuk bedacht. Ook de beplanting was uiteraard jong. Bij thuiskomst, kon mijn schoonmoeder alleen maar praten over de boompjes die zo dun waren en bleef het maar herhalen….achteraf vond ze het huisje ook te klein…(altijd negatief dus).
Ze verzint altijd wel iets wat niet klopt in haar beleving en klampt zich daaraan vast en blijft dat dus ook tot in den treure herhalen en herhalen….Je begrijpt dat wij niet met schoonouders en schoonzus ergens naartoe gaan….

Een ander voorbeeld is wanneer schoonmoeder iets graag wil. Daar loopt ze dagen en dagen over te zeuren, maar zelf eens gaan kijken hoe en wat…dat doet ze niet. Een ander moet het voor haar doen en dan weer steen en been klagen als het net een milimeter verschilt. Ze wil van alles, maar doet zelf niks. Alles moet eerst voorgekauwd worden.
Ook het afhaken op het allerlaatste moment is zo eentje. Ineens beseffen schoonmoeder en schoonzus dat er meer mensen komen (ze wil ook altijd precies weten wie er komt en hoeveel mensen er komen) en haken ze ineens af. Nou ja, zo kan ik nog wel een tijd doorgaan. Monotoon praten wat ze allebei doen, piepjes horen, geen gesprek op gang brengen of zelfs de noodzaak daarvan niet inzien..(ze snapte dus echt niet dat een nieuwe buurvrouw 10 min tegen haar stond te praten….dat vond ze zooo vreeemd). Grappen snappen ze niet en ze weten gewoon niet dat ze anderen kunnen beledigen met hun opmerkingen, houding……dat hebben ze helemaal niet door zelfs.

Primavera
Ik krijg weer zo'n dèjà-vu gevoel

Asper, ik wil niet flauw zijn maar vorig jaar en het jaar ervoor waren er ook van die berichtjes over een kameraad/vriend met acedemische titel die niet op sms-jes reageerde en 'koud' aan deed en je je afvroeg of dat geen teken van asperger/autisme was.
Wat wil je nu bereiken met steeds die postings over te doen? Welke informatie zoek je nog nadat hier al uitgebreid op gereageerd is?
Persoonlijk vindt ik het niet zo sympathiek als leken anderen op grond van een aantal kenmerken alvast maar even als autisme of asperger diagnosticeren en snap ook niet waarom ze daar telkens weer een precies eender draadje over opstarten, waar vervolgens nooit iets mee gedaan wordt.
Groeten Primavera

Genista
Eens met primavera

Overigens: als je hem gewoon wilt accepteren, accepteer hem dan gewoon. Ik vraag me ook af wat je met deze draad cq eerdere draden wilt.

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.