Relaties Relaties

Relaties

Sannie

Sannie

13-10-2011 om 16:20

Als schoonmoeder komt, pfftttt....zenuw...


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Roosje Katoen

Roosje Katoen

16-10-2011 om 20:39

Maylise en dc

Dank voor jullie uitleg! Ik kan me er inderdaad wel wat bij voorstellen dat je gemakkelijker afspreekt met andere buitenlanders, als je allemaal in dezelfde situatie zit. Bovendien is de 'noodzaak' van vrienden maken ook groter als je niet al een bestaand netwerk hebt. Leuk om te lezen dat dat jullie gemakkelijk afgaat. Misschien moet dat ook wel in je aard zitten als je überhaupt de stap neemt om te emigreren

dc

dc

16-10-2011 om 23:06

De botheid is vooral gericht op het bekende oprotbakje "wil je nog een bakje koffie voor je gaat?"

En in nederland was ik studente, met andere studenten als vrienden. Niet drukke zakenmensen die er ook nog een familie op nahielden met tig organisatorische problemen. Beetje triest als je dan al een agenda nodig hebt. Ik nam het ze niet kwalijk trouwens, maar ik werd er echt heel erg gestressd van (want natuurlijk krijg je dan zelf ook zo'n agenda leven) en diep ongelukkig. Het is echt een van de redenen dat ik weg ben gegaan.

En hoe het gaat? Je belt of sms't gewoon even "hee, ik ben in de buurt, ben je thuis?", zo niet, jammer, zo wel, ga je langs. Dat lukte me ook prima toen ik voltijd werkte, ik zie het probleem niet zo eigenlijk. Maar dat werkt natuurlijk niet bij mensen die wel hun hele week, uh maand, hebben volgepland!

Vanmiddag ging ik met kinderen naar een park wat verderop, vlak bij vriendin nummer 1, dus daar even aangebeld. Eerst even thee gedronken, en toen zijn we met z'n allen even naar het park gegaan. Wat moet je daar in hemelsnaam nog verder moeilijk over doen? En als ze er niet waren geweest of druk waren, dan een ander keertje gewoon.

Rosase

Rosase

16-10-2011 om 23:37

De truc is juist dat je dan niet afspreekt, maar wel ziet.

Gewoon af en toe binnenwaaien, en dan heb je soms geluk en soms niet.

Ely

Ely

16-10-2011 om 23:45

Wat jammer dat je je zo aangevallen voelt. Nooit de bedoeling geweest. Ik denk dat met dit soort dingen het heel simpel is: wat werkt voor jou, werkt voor jou, prima dan toch? Voor mij werkt dat anders.
Ik heb ook weleens afspraken staan, zeker als het om meerdere mensen tegelijk gaat maar ik merk dat ik een groot deel van mijn (schaarse) vrije tijd vul met lastminute afspraken en daar nu erg van geniet. Maar dan bedoel ik ook vaak overdag, als ik niet werk. Is dus geen dagelijks fenomeen.
En raar genoeg krijg ik het dus een beetje benauwd van mijn agenda al twee maanden vooruit plannen. Kan het ook niet uitleggen

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

tonny

tonny

17-10-2011 om 10:52

Niks mis met een 'oprotbakje'

het is gewoon een signaal en als het goed is smaakt het prima.

Aan het eind van een feestavond komt er toch ook koffie? Er is een tijd van komen, er is een tijd van gaan.
Ik zie de botheid echt niet hoor.

krin

krin

17-10-2011 om 12:09

Inloopvriendinnen

Bij inloopvriendinnen, P, neem je de gok. Je maakt geen afspraak, je neemt het risico dat iemand niet thuis is, je belt een straat verderop desnoods voor alle zekerheid, en anders is het pech en zet je je dag voort. Het punt is JUIST dat het geen afspraak is; het hoeft niet door te gaan. Het kan vijf minuten duren, of een paar uur, en alles ertussenin. Feitelijk hoef je er geen tijd voor te hebben, want het gaat tussen de bedrijven door. Bovendien zou zo'n inloopvriendin weten op welke avonden jij die kindersport hebt, dus dan komt ze alvast niet. Of ze ziet je daar, omdat haar kind dezelfde sport doet. En dan gaat ze met je mee naar huis, met kinders, en omdat je genoeg in huis hebt voor een tweede pan pasta blijven ze eten (al is er dan misschien minder vlees pp).
Of die moeder van dat vriendje dat jouw kind heeft meegenomen naar het strand omdat ze toch ging, stuur je tegen het eind van de middag een sms's of ze straks blijft barbecuen. En voordat je het weet blijft haar zoon bij jouw zoon logeren. Zo maar zonder agenda.
Het hele punt is dat het niet hoeft te passen in het schema, omdat het met het schema meeveert. En nee, dat werkt natuurlijk niet met een zus op drie kwartier rijden. Daar werkt wel dat als je bijvoorbeeld op een dag naar iets op een kwartier rijden van die zus gaat, je even belt of ze er is, en dan doorrijdt. En dan veer je met haar schema mee. Het kan. Echt.
Maar je hoeft het natuurlijk niet te willen.

Asa Torell

Asa Torell

17-10-2011 om 13:54

Goh

Ik ben een enorm agendafiguur, mede dankzij de omgeving zoals alleen al mijn ouders die ook maanden van te voren ingepland moeten worden. Maar toch ook hier wel inloopafspraken, met name rond de kinderen juist. Zoon belt tenslotte een vriendje of hij die dag kan spelen, en eventueel ga ik dan diezelfde dag bij de moeder theedrinken of zij hier. En ook op afstand is het een kwestie van bellen 'zullen we dit weekend langskomen', daar zien mijn zwager en schoonzus uit Duitsland helemaal geen been in. Het enige wat je ervoor nodig hebt is af en toe een lege dag (of dagdeel) in je agenda.
Maar ik denk dat P. evengoed wel een punt heeft, want het gaat veel makkelijker om ongeplande dingen te doen als je hele omgeving daarin meedoet. Anders zit je agenda gewoon al vol. En als je dan diegene die eigenlijk spontaan had willen komen toch wilt zien, maak je weer een nieuwe afspraak en zo blijft de agenda altijd vol.

dc

dc

18-10-2011 om 12:46

Tonny

Ik heb gisteravond mijn franse man even gevraagd wat hij van de vraag "wil je nog een kop koffie voor je gaat" vindt?

Hij kwam niet bij van het lachen! Geloof me, in andere culturen kun je mensen er niet zo direct uitwerken.

Het is wel praktisch, dat ben ik met je eens, maar bij de meeste andere culturen bepaalt de gast wanneer die gaat. En eet hij/zij automatisch mee. Dus vanuit die gewoonte is het heel erg bot en ongastvrij.

Nederlandse schoonmoeder

De schoonmoeder waar dit draadje over gaat komt uit Nederland. Heel boeiend hoe het ontvangen van gasten gaat in andere culturen. Jammer dat een aantal Nederlandse gewoonten zo belachelijk zijn voor mensen uit bijv. Frankrijk.
Maar wat het te maken heeft met het te logeren krijgen van een schoonmoeder in Nederland bij een gezin in Nederland begrijp ik niet zo.
Misschien kan er wat geleerd worden van de gastvrijheid in andere culturen, maar het hoeft niet. Het moet ook een beetje bij je passen. Ik vind de Nederlandse gastvrijheid ook prima.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

18-10-2011 om 16:54

Koffie voor je gaat is geen oprotkoffie!

Wanneer mijn gasten aanstalten maken om te vertrekken bied ik altijd nog koffie of iets anders aan. De koffie is niet om aan te geven dat de visitetijd 'op' is, maar juist om te laten zien dat ik hun bezoek waardeer en ze graag nog iets aanbied zodat ze nog even kunnen blijven.

Rosa van der Zanden

Asa Torell

Asa Torell

18-10-2011 om 17:34

Fayw

Het is een blijkbaar 'on-nederlands' lang logerende schoonmoeder, gezien de reacties. Vandaar dat het draadje daarop terecht is gekomen lijkt mij.

Asa

Ik vind het best aardig om te weten hoe eea in andere landen gaat. Maar het is jammer als daarbij Nederlandse gewoonten belachelijk gemaakt worden. Ik heb nog nooit heel hard zitten lachen om een gewoonte uit een ander land.

dc

dc

18-10-2011 om 20:25

Jeetje fay

Je neemt het wel heel serieus hoor. Je moet mij tegen hem af en toe over de fransen horen!

En het is inmiddels inderdaad aardig off topic, gebeurt wel vaker, zie niet in wat daar mis mee is.

dc

dc

18-10-2011 om 20:26

Rosa

Het wordt wel vaak zo gebruikt hoor.

Asa Torell

Asa Torell

18-10-2011 om 20:38

Fayw

Daar ben ik het mee eens (al kwam dat blijkbaar anders over dan dc bedoelde).

Maylise

Maylise

18-10-2011 om 22:32

Fay

Nou er zijn ook Nederlanders met Nederlandse ouders die wel hun ouders en schoonouders weken/maanden over de vloer willen hebben. Zoals ik bijvoorbeeld. Mijn moeder logeerde vroeger altijd weken achter elkaar bij mij. Ze woont nu op een steenworp afstand dus logeren is niet meer nodig. Wel eet ze bijna elke avond hier. En ik ben niet de enige. Ik denk nu aan verschillende helemaal 100% Nederlandse familie die ik ken die ook langere tijd bij elkaar doorbrengen. In elk geval ken ik genoeg hele hechte Nederlandse families waar bij vaak/langdurige bezoek van de ouders heel normaal is.

Dus zo raar is het niet dat schoonmoeder 8 dagen bij Sannie en man komt logeren; ook niet in Nederland.

ps: het is allemaal perspectief. Hier schrijven veel mensen over ongastvrije Nederlanders. Ik woon in Frankrijk en hier praten de buitenlanders (Arabieren/Afrikanen) altijd over de ongastvrije Fransen Kortom het is net maar hoe je het ziet.

Fiorucci

Fiorucci

19-10-2011 om 08:05

Klopt rosa

En dat doe je ook om te zorgen dat iemand niet dorstig naar huis gaat. Als iemand een lange rit voor de boeg heeft maak ik ook altijd nog even wat broodjes klaar.

Oh maar ik vind het geen probleem om te specificeren hoor

Mijn complete NL familie min P en M, en E en O, maar verder IEDEREEN

Vervolg..

(raakte return ipv capslock)

Nou ja dus de hele familiekring plus alle kennissen.

En verder. Als mensen een algemene trend benoemen willen ze daarmee helemaal niets over individuen zeggen. Die verschillen veel te veel van elkaar binnen die algemene trend. Spreiding!

Maar waarom...

...zou je niet gewoon accepteren dat, nog los van culturele invloeden, mensen gewoon verschillen? Wij hebben, zoals ik al zei, een "huis met elastieken muren". Als er vanavond 4 mensen hier zouden willen neerstrijken, kan dat. En soms kan het niet. Sommigen kunnen hier heel lang blijven, maar ik ben er eerlijk in dat sommige visite net zozeer worden gewaardeerd als vis (en dat zeg ik als visliefhebber ), maar gewoon even langskomen mogen ze.
Maar dat gegeven houdt niet in dat ik dat meteen van heel mijn vriendenkring verwacht! Er zijn er waar ik ook zo kan neerstrijken, al is het 's nachts. Maar ik heb ook echt heel dierbare vrienden en vriendinnen die toch echt liever hebben dat ik eerst bel. Heb ik een reden om me dan ongewenst te voelen? Welnee, zij voelen zich prettiger als ze weten dat er iemand op de koffie komt. Waarom zou ik dan niet bellen? Ik heb er zelfs in de familiekring die zelf altijd graag onverwacht willen langskomen (krijg je een telefoontje: wil je me even vanhet station halen? ik heb mijn tandenborstel bij me), maar bij wie wij niet onverwacht moeten langsgaan omdat we in de buurt zijn. Het zij zo. Dan doe ik dat toch niet. 't Is geen halszaak...
Oh, en echt goede vrienden kan ik gerust vragen: "Willen jullie nog een oprotbakkie?"

tonny

tonny

19-10-2011 om 15:09

Zo is dat, mensen verschillen

Binnenkort krijg ik vijf dagen een loge. Nou ja, logeetje. Maar wel een voor wie het hele leven ineens anders is: ze is anderhalf en ik ben haar oma.

Haar zoon ziet dat logeren bij ons als puur leuk, genieten en gezellig - maar ik zit er best tegenaan te hikken. De verantwoordelijkheid, de zorg voor zo'n ukkie dat aan alle kanten ondernemend is, de vroege ochtenden - ik ben daar totaal uitgegroeid. Rare oma he.
Ik gun haar ouders hun uitstapje, zeker wel, maar ik hik er toch tegenaan. Ook al hoor ik dat als oma niet te doen

Vic

Vic

19-10-2011 om 15:18

Tonny

Ach gut, wat leuk! Ik vind 1,5 zo'n leuke leeftijd en die vroege ochtenden vallen waarschijnlijk reuze mee. Kinderen slapen toch altijd gewoon door bij oma?

Tonny

Ik wens jullie beiden toe dat het verrassend leuk blijkt te zijn, zo'n logeerpartij bij oma. Dat kan zomaar

tonny

tonny

19-10-2011 om 15:47

haar zoon moet natuurlijk haar vader zijn Het is míjn zoon.

Maar alvast bedankt voor jullie bemoedigingen. Tja mijn jongste kind is 20, dan is eentje van anderhalf wel héél lang geleden. En ik zie haar ook niet vaak, eigenlijk alleen bij verjaardagen en zo. Ze wonen niet in de buurt, ik ben geen oppasoma (dan had ik er natuurlijk niet zo tegenaan gehikt). Andere oma woont even ver, maar een andere kant op. Zij krijgt het kleine broertje van een half jaar.

krin

krin

19-10-2011 om 17:55

Ik vind het niet niks

Meteen vijf dagen een dreumes over de vloer. Ook niet raar dat je daar tegen opziet. Dat hebben vast meer oppas-oma's. Troost je, volgens mijn moeder is het net als fietsen, je grijpt vanzelf weer terug op de ingesleten reflexen. En het is een goede manier om elkaar wel goed te leren kennen, toch?

Asa Torell

Asa Torell

19-10-2011 om 22:51

Tonny (ot)

Ben benieuwd of je net als mijn moeder de 'ingesleten reflex' gaat vertonen om het logerende kleinkind met de naam van je jongste aan te spreken (het geslacht klopt ook nog eens, net als bij ons). En verder vind ik het al heel oma-achtig dat je het überhaupt gaat doen! Wat fijn voor je zoon en schoondochter.

tonny

tonny

19-10-2011 om 23:06

Haha, net als fietsen - sorry, draadje gekaapt

nou we zullen het gaan beleven. Het is in elk geval geen logé die zichzelf bezighoudt, in zoverre klopt het met de schoonmoeder uit het begin van deze draad. Verder is alles anders.

Inderdaad is vijf dagen een mooi poosje. Maar ja, haar ouders gaan het land uit en anders is het niet de moeite he

Haar met de naam van onze jongste aanspreken - hee, da's grappig, we zullen zien.
En P heeft gelijk, met onze jongste van 20 is het allemaal nog niet zo lang geleden; alles in het leven is relatief.

Hoezo is dit echt oma-achtig Asa? Hoe bedoellu? Positief hoop ik?

Asa Torell

Asa Torell

20-10-2011 om 13:59

Ja!

Dat het heel fijn is voor je zoon dat hij een moeder heeft waar zijn kind bij terecht kan en hij samen met zijn vrouw iets kan gaan doen! Dat vind ik hartstikke lief van je!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.