Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

dani

dani

12-10-2012 om 17:12

Wat is het probleem als kind te licht is

Onze zoon (9) is klein voor zijn leeftijd en slank, erg slank, en begint nu zelfs onder de BMI richtlijn te duiken ( < 13.5 is te mager las ik net).

Ik vraag me af, wat is eigenlijk het probleem met te dunne kinderen? Waarom is dat niet gezond? (En wat kan ik er aan doen? Hij doet wel zijn best maar heeft nooit zoveel trek, eet heel langzaam en lust niet heel veel. Eet bijvoorbeeld liever yoghurt of waterijs dan een calorierijk toetje?!)


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Niks mis mee

Als ie verder goed eet en gezond is, niks aan de hand! Wij hebben ook zo'n mager exemplaar

.....

Te vroeg verstuurd.
Maar onze oudste zit ook onder d'r bmi maar is gezond, eet erg goed en sport vrij vaak. Qua lengte groeit ze prima dus ik vind het goed zo. Schoolarts vond haar ooit ook te licht maar daar trek ik me dus niks van aan

Tinus_p

Tinus_p

12-10-2012 om 18:47

Twee dingen

dani:
"Ik vraag me af, wat is eigenlijk het probleem met te dunne kinderen? Waarom is dat niet gezond?"
1. Geen reserves bij ziekzijn.
2. 'te dun' is een aanwijzing (geen bewijs!) dat er één of andere ziekte aan de gang is. Denk aan zaken als coeliakie.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

12-10-2012 om 19:54

Dun

Mijn zoon van 11 is ook relatief klein voor zijn leeftijd en erg tenger. Hij eet wel graag en veel echter omdat hij ADHD-medicatie slikt, eet hij na zijn ontbijt (en pil) overdag nauwelijks. 's Avonds, als de medicatie is uitgewerkt, eet hij wel weer heel veel.
De kinderarts ziet het (nog) niet als een probleem omdat hij verder gezond is en groeit. Hij volgt ook keurig zijn eigen groei- en gewichtscurve. BMI is niet echt een goede maatstaf, zeker niet voor kinderen. Pak liever zijn groeicurve erbij en kijk of lengte/gewicht in verhouding is op zijn eigen lijn en vooral of hij niet afbuigt naar beneden toe.
Dun/slank/tenger zijn is niet erg, te dun wel. Het lichaam en de hersenen moeten genoeg energie krijgen om te groeien, te ontwikkelen en om extra energie te hebben in geval van ziekte. In geval van twijfel, even naar de huisarts en desnoods door laten verwijzen naar de kinderarts.

dani

dani

12-10-2012 om 22:30

Adhd

Dank voor de reacties.

Zoon zit al vanaf dat hij anderhalf is op de lagere curves van lengte en gewicht. Botleeftijd loopt achter, maar is verder kerngezond en superfit. Vanwege ADHD nu ook medicijnen idd en dat betekent nog minder eetlust en afvallen... Hoe belangrijk is gewicht (lengte/groei vind ik belangrijker) in verhouding tot de voordelen van de medicatie... Beetje twijfels. Zo meteen weer een gesprek m et de kinderarts, maar nu even vast zelf nadenken.

Ely

Ely

12-10-2012 om 22:30

Het lijkt mij

Dat er twee situaties te onderscheiden zijn;
1) kind eet voldoende maar blijft mager. Zou wellicht kunnen wijzen op stofwisselingsprobleem maar hoeft niet. Ik ken mensen die nou eenmaal heel veel moeten eten maar niet aankomen en wel gezond zijn.
2) kind eet onvoldoende en is (dus) mager. Dan lijkt me het risico vooral dat er te weinig voedingsstoffen binnenkomen en je immuunsysteem daar onder te lijden krijgt. En de groei natuurlijk.

En eens met eerdere postings: te mager geeft minder reserves.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Guinevere

Guinevere

13-10-2012 om 08:52

Eetmomenten beter afstemmen

Het lijkt me toch geen goede zaak dat hij nu echt afvalt. Een gewicht een klein beetje onder de curve is niet erg als dat een stabiele lijn is. Maar verder naar beneden duiken, daar zou ik iets aan doen.
Ik zou 'm toch op de momenten dat hij meer trek heeft proberen iets extra's voor te zetten. Bijvoorbeeld 's morgens en 's avonds. Geen magere yoghurt maar volle yoghurt, een banaan, een hand noten. Een extra plak kaas op zijn brood. Geen halfvolle melk maar volle melk (doe ik sowieso bij de kinderen, sinds ik dat doe geen obstipatie meer). Extra scheut olijfolie over de avondmaaltijd, geen halvarine smeren maar roomboter of margarine. Etc. Maar misschien deed je dat allemaal al lang.

Tinus_p

Tinus_p

13-10-2012 om 11:47

Werkt t

dani:
"Vanwege ADHD nu ook medicijnen idd en dat betekent nog minder eetlust en afvallen..."
Ja, dat is een bekende bijwerking. Ritalin is een goede afslankpil
Hoe dan ook, wat vind je zelf? HELPT de medicatie iig? En zou het zonder medicatie nog werkbaar zijn?

dani

dani

13-10-2012 om 11:57

Reactie

Guinevere: dank, dat zijn goede tips. Die volle melk jhad ik ook al bedacht, maar verder niet zo'n expert op voedingsgebied (en volproppen met koek en snoep, dat kan ook niet de bedoeling zijn). Helaas houdt hij niet van slagroom of sauzen. Maar een beetje "vals" speel ik wel, soms.

Tinus_p: het helpt wel, maar zoals bij elk medicijn moet je voor- en nadelen tegen elkaar afstrepen. En is het ook de vraag, komt het (voor/nadeel) echt door de medicijnen of ligt dat ergens anders aan? Hij is gezond, eigenlijk maak ik mee zorgen over zijn lengte dan over het gewicht. Hij is toen hij 4 was (geen medicijnen!) ook eens afgebogen naar beneden qua lengte, nooit een verklaring gevonden. Wel loopt hij achter in botleeftijd.

Tinus_p

Tinus_p

13-10-2012 om 12:49

Variaties

dani:
"Tinus_p: het helpt wel, maar zoals bij elk medicijn moet je voor- en nadelen tegen elkaar afstrepen. En is het ook de vraag, komt het (voor/nadeel) echt door de medicijnen of ligt dat ergens anders aan?"
Dat kun je alleen zeker weten door een tijdje te stoppen, en te zien hoe het dan gaat. Verder, adhd komt in veel variaties, en eigenlijk kan alleen jij zien of het zonder ritalin werkbaar/leefbaar is.

dani:
"Hij is gezond, eigenlijk maak ik mee zorgen over zijn lengte dan over het gewicht. Hij is toen hij 4 was (geen medicijnen!) ook eens afgebogen naar beneden qua lengte, nooit een verklaring gevonden. Wel loopt hij achter in botleeftijd"
Maar ga daar dan eens over praten met de kinderarts -want mss staat dat gedoe met de botleeftijd wel los van de ritalin.

anna van noniemen

anna van noniemen

13-10-2012 om 13:17

Zoon2 hier

is ook zeer mager, en heeft ook ADHD en PDD-Nos. Voor hij met medicatie zou starten heb ik zelf gevraagd om een lichamelijk onderzoek bij de kinderarts. Hij is helemaal binnenste buiten gekeerd, tot en met poeponderzoek aan toe. uiteindelijk blijkt er lichamelijk niks te zijn en hij volgt gewoon zijn eigen lijn. Wel op/onder de onderste lijn van de groeicurve. Mocht hij methylfenidaat krijgen blijft hij wel onder controle voor die groei. Logisch.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

13-10-2012 om 15:20

Botleeftijd

Als de botleeftijd achter loopt blijft een kind een tijd kleiner dan het gros van zijn/haar leeftijdgenootjes maar groeit hij/zij meestal wel wel langer door dus halen ze de oorspronkelijke achterstand wel in. De groeischijven sluiten zich dan later. Dat je zoon nu relatief klein is, is dus te verklaren. Echter, waardoor loopt die botleeftijd achter? Door een groeihormoonstoornis, schildklierafwijking of iets anders? Is dat uitgezocht?
Over die lengte zou ik me nu dus even niet al teveel zorgen maken; juist wel over dat gewicht. De grootste bijwerking van ADHD medicatie is een gebrek aan eetlust. Je kan dat enigszins opvangen door je kind stevig te laten ontbijten, voordat hij zijn medicatie neemt. En als de medicatie is uitgewerkt goed laten eten. Mijn zoon eet 's avonds na het avondeten en voor het naar bed gaan alles wat los en vast zit dus per saldo krijgt hij genoeg binnen. Op zondag en in de vakanties hoeft hij zijn medicatie ook niet te nemen en dan bunkert hij ook lekker bij. Verder idd vooral volle melk, vette kaas, noten, olijfolie en andere hoogcalorische zaken in de voeding integreren. Overigens is uit onderzoek gebleken dat enige mogelijke achterstand in de lengte/het gewicht door (ADHD) medicatie later meestal ingehaald wordt maar moet de lengte/groei wel regelmatig door een kinderarts worden gecontroleerd.

koentje

koentje

13-10-2012 om 15:39

Hier ook

een slanke den en concerta slikker. Sinds hij wat later naar bed gaat en ik hem met name in de avonduren meer zijn gang laat gaan met snoepen (chips, mars) is nu lekkerder op gewicht. Terwijl hij overdag weliswaar minimaal maar toch de benodigde hoeveelheden net binnenkrijgt.

anna van noniemen

anna van noniemen

13-10-2012 om 17:54

Oh ja

mijn oudste heeft alleen ADHD, was niet zo heel dun, maar ook geen dikkerdje. Hij is de kleinste van de klas, maar toch begint hij ineens door te schieten, hij is nu 14. Kleding was ineens wel 2 maten er bij met vorige winter!! Schrok me rot hahahaha, hij heeft al sinds hij bijna 8 was medicatie, eerst ritalin, later concerta, maar inderdaad, de groei lijkt hij nu wel in te gaan halen....en ach, dan maar geen 2 meter, in zijn geval.
Dus belangrijk blijft, wat zegt de kinderarts!

Oh, over die eetlust, biij oudste was in het begin, toen hij net medicatie had, inderdaad de eetlust wat minder. Maar dat is allang niet meer hoor! Wat die wegstouwt nu.....!!!

Karmijn

Karmijn

13-10-2012 om 20:15

Hier

Onze concerta gebruikende zoon van 13, is ook aan de magere kant. Hij maakt zich daar zelf ook wel zorgen over. Wat helpt: soepjes en tosties als hij uit school komt. Om drie uur heeft hij in feite een extra maaltijd. En 's avonds voor het naar bed gaan nog lekkere dingetjes eten. Bananen, sausijzenbroodje, musli, kiwi's, bakje nootjes, worst, dat soort dingen.Bij hem is het vooral de afwisseling die het hem doet.

Ondergewicht

Hier ook een negenjarige magere jongen. Qua lengte zit hij op het gemiddelde voor zijn leeftijd, qua gewicht er ruim onder. Op de BMI-meter zit hij net in het vakje ondergewicht.

Hij is kerngezond, nooit verkouden, heeft alleen de waterpokken gehad tot nu toe, verder nog geen griepje. Fit is hij ook ondanks het feit dat hij niet sport en niet vaak buitenspeelt. Hij houdt niet zo van eten, heeft ook zelden honger. Ik geloof niet dat wat mager zijn slecht is voor zijn gezondheid. Soms dring ik wel aan dat hij die ene boterham die hij bij het ontbijt nuttiggt nou eens helemaal opeet, maar ik heb niet als doel gesteld dat zijn gewicht boven de ondergewichtgrens komt.

skik

Guinevere

Guinevere

14-10-2012 om 13:47

Chips en mars?

Het eten van chips en Mars in de avonduren lijkt me nu niet de beste manier om ondergewicht te bestrijden of op gewicht te blijven. Zeker niet voor een kind dat "de benodigde hoeveelheden net binnenkrijgt". Ik ben echt niet tegen een beetje chips en snoep, begrijp me goed. Maar stimuleer liever om iets te nemen met goede voedingsstoffen erin. Desnoods boterhammen met beleg. Het gaat niet alleen om dat vetlaagje.

bertje1

bertje1

14-10-2012 om 16:16

Bmi, ondergewicht,

er is een bmi voor kinderen (tot 18 jr) waarin naar lengte, gewicht, geslacht en leeftijd wordt gekeken. als een kind 'wat' te licht is, is het mi niet zo'n probleem als er geen klachten zijn. Belangrijk denk ik is fitheid, heeft hij er last van en buigt de groeicurve niet af.
succes

koentje

koentje

14-10-2012 om 16:30

Guinevere

Hij krijgt de benodigde voedingsstoffen binnen. Dan kan ik daarnaast kiezen of ik hem in de avond laat snoepen zodat ie wat steviger wordt of dat ik hem niks geef. Dan blijft ie een schiel mannetje.
Mars en chips zijn op zich geen gezonde dingen maar voor magere mensen zitten daar toch wel degelijk stoffen in die helemaal niet zo slecht zijn. En een boterham krijg ik er echt niet meer in hoor.

Dietiste traject doorlopen

Situatie hier: zoon 6,5 jaar en 16.5 kg. Veel te licht dus. Zijn lengte is wel gemiddeld, maar in zijn blootje kan de de ribben tellen.

Wij zijn destijds doorgestuurd naar een dietiste en alles stappen doorlopen: dus volle melkproducten, vette toetjes, vette tussendoortjes (mars, gevulde koeken e.d.). Hielp niks. Toen Fantomalt erbij, hielp niks. Toen dieetvoeding erbij (Nutricia drankjes en toetjes), geen gewichtstoename. Toen speciale voeding die ook zieke mensen krijgen, dat moesten we door zijn eten mengen. Dat was zo smerig dat hij vervolgens niks meer at, bovendien werd eten door al deze praktijken niet leuk meer, altijd ruzie aan tafel.

Coeliakie is ook aan gedacht, dat kan je hebben zonder klachten, alleen blijft dan de lengtegroei ook achter. Dat was bij ons niet het geval.

Nu geven we hem gewoon gezond eten. Zoon is geen snoeper en houdt van tomaatjes, sla, fruit. Ik laat het los en kijk naar hem. Hij is gezond, nooit ziek, geen rare stoelgang o.i.d. Hopelijk komt er een tijd dat hij aan gaat komen maar voor nu accepteer ik het gewoon.

Maar als iemand een tip heeft, die wij nog niet hebben geprobeerd, houd ik mij aanbevolen.

Gebruik maken van hongermomenten?

Hier een mager meisje dat nu ze in de puberteit is gekomen toch wat minder opvallend mager is. (he,he eindelijk). Had ook altijd ondergewicht. Het ergste vond ik het als ze ziek werd of was....dat hoefde maar een simpele verkoudheid te zijn en dan at ze minder en werd ze nog magerder...'graatmager' dan. En dat moest er dan allemaal weer 'bijaangegeten' worden erna.
Niet dat ze vaak ziek was....maar ik vreesde het wel.
Om haar op gewicht te houden in ieder geval maakten wij gebruik van 'hongermomenten'. Zoek de hongermomenten. Hier heeft jongste dat als ze uit school komt. En soms als ze uit sport komt. En dan zorgden wij altijd dat er volle happen klaar stonden voor haar. En wel dingen die ze ook wel 'lekker' vindt. Volle melk, kaas, worst, popcorn, vis, croissantje etc.etc.
Oke dan eet ze minder van de maaltijd zo misschien. Maar als we de hongermomenten oversloegen (dus alleen een kleinigheidje uit school) dan at ze ook weinig maaltijd. Daar zat geen verschil in, in ieder geval konden wij het niet ontdekken.
Als ze weinig at of vette happen/drinken, de maaltijd was altijd gelijk, het had dus geen enkele invloed daarop zover wij konden zien. Dan ging haar hongermoment vanzelf voorbij en was het over tegen de tijd dat de maaltijd kwam.
Zo raar. Maar zo is ze.
groeten albana

Yta Chalne

Yta Chalne

15-10-2012 om 09:05

Lastig

Hier is jongste flink afgevallen tijdens ziekte. Hij is nu 1.32m en 23 kilo (7 jaar, breed gebouwd), en heeft geen eetlust, is snel moe en pikt elk rondzwervend virus op. Meer eten dus, maar dat is een lastig te doorbreken cirkel. Wij zijn op de lijn van lekkere broodjes, calorierijkere drankjes en samen appeltaart bakken, maar ook extra zwemmen en wandelen om meer eetlust te krijgen en een beetje betere conditie. Als een kind het prima doet met een laag gewicht zou ik er geen tijd in stoppen, mensen zijn nu eenmaal verschillend.

dani

dani

15-10-2012 om 18:42

Langzaam eten

Die hongermomenten, die probeer ik ook te pakken bij zoon, hier voor het naar bed gaan inderdaad. Ontbijt is niet veel, bakje cornflakes. Verder eet hij zo langzaam dat er ook in de schoolpauzes weinig ingaat, met het avondeten is hij altijd pas klaar als wij ons toetje al lang en breed op hebben en van tafel willen...

Wel heel fijn om alle andere ervaringen/tips te lezen hier!

bibi63

bibi63

15-10-2012 om 22:07

Toch vind ik

dat (te) magere kinderen niet volgestopt moeten worden met slechte vetten. Ik weet heus wel dat slechte vetten funester zijn voor volwassenen, dan kinderen in de groei, maar toch...
Wat tips:
Boter: Ik heb ontdekt dat Latta echt lekker is en net als roomboter smaakt (in tegenstelling tot halva/margarines). Kinderen vinden dit meestal wat dikker op het brood wél lekker, maar het is toch een plantaardige halvarine. Ook een stukje stokbrood met Latta is lekker (ondanks dat we meestal niets moeten denken aan een stukje stokbrood met marga/halvarine).
Maak bij het vlees een lekkere jus van vloeibare bakboter. Of gebruik flink (olijf)olie in een eenpans gerecht.
Noten zijn heel voedzaam, gezond en calorierijk. Als je kind daarvan houdt: geven.
Volkoren pannenkoeken bij het ontbijt: werkt hier super!
Gr. Bibi

Tinus_p

Tinus_p

16-10-2012 om 09:57

Bibi

Bibi:
"dat (te) magere kinderen niet volgestopt moeten worden met slechte vetten. Ik weet heus wel dat slechte vetten funester zijn voor volwassenen, dan kinderen in de groei, maar toch..."
Wat zijn slechte vetten?

Overigens, ik zou dunne kinderen juist veel suiker geven, vanwege het anabole (dikmakende) effect van insuline.

Noten

Jongste kán niet tegen noten. Krijgt ze buikkrampen van en daarna poept ze stukjes noot.
Dus dat gaat 'm niet worden om vet te mesten (het komt er toch allemaal weer uit onverteerd).
Ik denk dat het 'hongermoment' juist wél leuk moet blijven. Als je aan komt zetten met allerlei dingen die wel gezond zijn en de goede vetten bevatten, maar daar hebben ze nu net geen zin in....Dat de lust tot 'op dat moment eten' ze al snel vergaat.
Het mag best gezond zijn....dat is 'm niet, maar prioriteit is 'eten' en laat het vooral ook leuk blijven anders is het snel gedaan.
Fruitdranken vers gemixt deden het hier ook goed.
En ik denk dat deze dame al misselijkheidsneigingen heeft als ze alleen maar denkt aan pannekoeken bij het ontbijt Dat is niet 'haar ding' zeg maar.
Dus dan maar liever kaas en worst en popcorn 's middags met een versfruitmixdrankje erbij.
groeten albana

ishtar

ishtar

16-10-2012 om 13:52

Nou

elke dag chips en patat (met veeel saus) zou er hier best in gaan. Ondanks dat ik er één (redelijke eter) ruim in het ondergewicht-deel heb, en 2 (slechte eters) aan de onderste rand van gezond gewicht, zou ik daar toch niet blij van worden. Er zit een groot gebied tussen 'slechte vetten' en 'Gezonde Hap'
*gezegend met kind dat liever tomaatjes eet dan koek*

Elisa Gemani

Elisa Gemani

16-10-2012 om 14:00

Eten

Ach welja. Wij eten al redelijk gezond maar als zoon 's overdag tussendoor of 's avonds trek krijgt, ga ik niet al te moeilijk doen over "gezond". Hij is nu fan van custardcakejes, melkbroodjes en sultana appel. En als toetje lust hij nu graag Oetker kloppudding die ik maak met volle melk. Of een bepaald merk rijstdessert en dan flink wat slagroom uit spuitbus erop.
Het zijn allemaal fases. Straks zijn ze 15 of 16, eten ze de oren van je hoofd en schieten ze opeens boven je hoofd uit. Eten moet wel ongedwongen zijn en blijven. Ik heb zoon ook nog nooit gedwongen om zijn bord leeg te eten of zijn bord helemaal volgeschept. En ook wij houden ons niet aan drie eetmomenten per dag; je eet wat als je honger/trek hebt.

Tink

Tink

16-10-2012 om 14:16

Bibi, over lätta

Lätta is een stuk zouter dan andere soorten boter of halvarine (210 mg natrium per 100 gram). Ook iets om rekening mee te houden denk ik...

http://www.calorielijst.nl/product/?calorie=10618

Hier ter vergelijk de hele productlijst oliën, vetten en jus: http://www.calorielijst.nl/?prodgr=9
In de meest rechtse kolom staat natrium, je kunt dus direct vergelijken.

bibi63

bibi63

16-10-2012 om 15:36

Tinus

Wat bedoel je met 'wat zijn slechte vetten'? Volgens mij is dat dierlijk vet o.a. ivm transvetten. Vetten die het slechte cholesterol verhogen. Ik ben er absoluut tegen om kinderen (zeker) te magere, vet te onthouden, maar kies voor het bereiden van producten dan wel voor de vloeibare varianten of olies. Slechte vetten zitten al in genoeg dingen, die ongetwijfeld ook naar binnen gaan (koekjes bijv). Overigens worden chips tegenwoordig vaak in zonnebloemolie gebakken en ook friet in vloeibaar vet of olie (en dat kan je sowieso thuis ook doen). Dus wat dat betreft kun je ook thuis regelmatig aan de friet met een te mager kind. Ik zou het niet zo zoeken in volle melk, slagroom, vette kaas, worst enzo. Maar goed, dat is mijn idee. Die dingen kun je best eten, maar m.i. niet als extra om aan te dikken, kies dan voor de andere mogelijkheden.
Gr. Bibi

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.