Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Fransien

Fransien

27-01-2013 om 12:40

Astma

Dochter (5) heeft haar eerste astma-aanval gehad en direct 5 dagen op de IC mogen bivakkeren. Ze zit nu op de verpleegafdeling en langzamerhand gaat het beter met haar. Nu komt ook alles op ons af zoals hoe kunnen we voorkomen dat ze ooit nog eens zoiets gaat krijgen. We roken niet, nooit gedaan, hebben geen huisdieren, op alle slaapkamers ligt laminaat, alleen een stuk van de woonkamer heeft vloerbedekking. Kan het door huisstofmijt komen of moeten we het meer in de richting van een allergie zoeken? Ze had het rs-virus net als kleine broertje en dat kon ook een oorzaak zijn. Ze heeft ook koemelkallergie maar krijgt echt niets met koemelk, daar ben ik heel nauwkeurig in (anders blijf ik aan het smeren met die eczeem van haar). Heeft er iemand tips?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tineke

Tineke

27-01-2013 om 14:09

Tips

Goede adviezen zou je van de kinderlongarts en de astma-verpleegkundige moeten krijgen. Vraag daar dus naar.
Tip 1: ter voorkoming van dit soort ellende zou je dochter aan de medicatie moeten. De kinderlongarts zal vast het een en ander voorschrijven. wees hier heel nauwkeurig in en beslist niet terughoudend.
Tip 2: ja, de vaste vloerbedekking in de kamer zal er uit moeten, met een huisstofmijtenallergie is zoiets echt te prikkelend. Kijk ook naar je gordijnen. Denk aan beddengoed, knuffels. Wie niet tegen huisstofmijten kan, is allergisch. (dus niet of-of). Is er een allergie-test gedaan?
Tip 3: kijk ook hoe gezond de school is (vloerbedekking van 25 jaar oud, schimmelplekken op plafonds, etc.) Hierbij kan ook de astma-verpleegkundige heel helpend zijn.
Tip 4: Kijk ook naar de plekken waar ze regelmatig komt, bijv. oma, vriendinnetje, etc.
RS-virus en astma is echt een heel beroerde combinatie, dus dat RS-virus zal haar nu echt de das omgedaan hebben. Neem de tijd om uit te zieken, ook als ze straks weer thuis is. Goed aansterken voor ze weer naar school gaat en een nieuw virus te pakken heeft.
Ik wens jullie heel veel sterkte, want dit valt niet mee. Helaas weet ik er alles van.

Longfonds site

Op de site van het astmafonds (tegenwoordig heet het longfonds) staat veel informatie.

http://www.longfonds.nl/astmakids

Verminderen

Hoe meer acties je onderneemt hoe meer je de kans vergroot dat je dochter er minder last van heeft.
Allergie zou ik inderdaad ook verder uitzoeken. ik heb hier zelf antimijt matrasjes geregeld en zodra er uitslagen waren kon dat een keer bij aanschaf vergoed worden. Toen ze klein waren was het elke 14 dagen beddengoed verschonen en luchten met beddegoed en kussens in de tuin.
Stofzuigen door de werkster als kind niet thuis was. Nat de vloer doen ipv stofzuigen zodat er geen stof gaat wervelen.
Inderdaad goed letten op de medicatie. De techniek was in het begin bij ons nog weleens niet helemaal goed.
Ook bewaarden we op advies het voorzetstuk dat kind als peuter kreeg. Ingeval ze last kreeg was het effectiever om meer medicijnen binnen te krijgen dan met de inhaler.
Verder had ze altijd pufjes bij zich in haar schooltas en een periode waarschuwde de juf haar om deze te nemen.
Ook aten we hier verder hypoallergeen, met een minimum aan kruiden en vers.
In de Kerstperiode had ze op school altijd veel last. Omdat ze veel meer binnen was. Veel buiten zijn helpt. Omdat de ruimtes dan minder gelucht worden vanwege de koud. En omdat er gesleep met spullen is vanwege Sint- en Kerst activiteiten. Dan verhoogden we de medicatie en letten scherp op of ze deze wel nam.

Fransien

Fransien

27-01-2013 om 17:45

Huisstofmijtallergie is niet vastgesteld

Het was alleen het eerste waar de kinderarts mee kwam. Ik weet dus echt niet of ze dat heeft. De vloerbedekking ligt er al haar hele leven en ze heeft nooit eerder zitten piepen of het benauwd gehad, dus ik weet het gewoon niet.
Voedselallergie ben ik heel alert op, maar ik heb van de kinderarts te horen gekregen dat voedsel geen astma uitlokt en dat allergie niet direct op de luchtwegen slaat, en eczeem door koemelk rechtstreeks was ook buitengewoon onwaarschijnlijk volgens haar. Nou heb ik bij haar kleine broertje een soja-allergie gezien waarbij het wel direct op de luchtwegen sloeg (piepen en blauwe lippen), maar dat bestond volgens haar niet. Ik weet dus gewoon niet hoe betrouwbaar haar informatie is en ik zit overal naar informatie te zoeken. Mijn ervaring is dat het forum nog de meest betrouwbare bron is
Puffen doet ze volgens de verpleegkundigen prima, met voorzetkamer want dat vindt ze prettiger (en ik vind alles best zolang er maar goed gepuft wordt).
School heeft gelukkig overal zeil en geen schimmelplekken, maar het kan geen kwaad om met een astma-verpleegkundige te gaan kijken, ik wist niet eens dat die bestonden.
Voorlopig moet ze nog in het ziekenhuis blijven, ze kan nog niet van de zuurstof af, dus we hebben nog een kans om de kinderarts te spreken en een verwijzing naar de longarts te vragen (kinderarts zit vandaag meer op de eerste hulp met benauwde kinderen dan boven, het rs-virus gaat nogal rond blijkbaar).
Het is dus haar eerste astma-aanval ooit, ze doet het wel direct goed.

Tineke

Tineke

27-01-2013 om 18:01

Kinderlongarts

Is er geen kinderlongarts? En dan bedoel ik dus geen algemeen kinderarts, en ook geen longarts? Mijn ervaring is toch wel dat er een groot verschil in kennis en ervaring is.
Huisstofmijtallergie bouw je op, het kan dus zomaar dat je jaren er geen last van hebt, en dan ineens wel.

Allergie

Blijkbaar is allergie aanleiding voor een regenboog aan meningen onder artsen. Voor mij is het een praktische zaak. Ik heb zelf benauwdheidsaanvallen gehad van voedsel. Dus ik benader het altijd maar praktisch. Mijn ervaring is ook dat je onder stress of ziekten als griep in een negatieve spiraal kunt komen. Niet alleen op koemelk maar op allerlei allergenen gaan reageren. Voor mij is het een soort aanleg. Dus in tijden van stress en ziekte en seizoensgebonden kwetsbaarheden is het altijd zaak om de zaak weer aan te scherpen.

Testen

Je kunt in elk geval je kind laten testen op huisstofmijt en voedsel. Zelf ben ik een aantal keren getest en dat bleek conform de klachten. Ik heb ook een tijdje zelf een huisstofmijtallergie gehad na de overgang naar een werkgever met tapijt. Die allergie is ook weer weggegaan. Na een stressvolle periode en ziekte testte ik op alles wat bewoog positief. Dat is ook weer weg gegaan. Nu test ik op alles negatief. Maar inmiddels wel een chronische ziekte die mogelijk gewoon een transformatie is van de allergie.
Je kunt verschillende reacties hebben op voedsel. Overmatige slijmvorming bijvoorbeeld bij melk. Irritatie aan het longweefsel. Je kunt ook last hebben van samentrekken van de ademhalingsspieren of een bloedvatverwijding of shock waardoor de ademhaling beinvloed wordt. Heb ik allemaal gehad, soms bij anderen gezien, hadden allemaal te maken met voedsel. Hoe denk je dan dat het zit met een pindaallergie? Gelukkig had ik al wat ervaring bij mijzelf voor ik kinderen kreeg.

Rode Vulpeninkt

Rode Vulpeninkt

27-01-2013 om 23:40

Alles is mogelijk

Om te beginnen: huisstofmijtallergie komt veel voor, volgens mij kan ze daarop getest worden. Ga pas gericht je huis saneren als je zekerheid hebt! Er wordt al te gauw gezegd dat tapijt en gordijnen en ook de kat uit huis moeten, en achteraf blijft de oorzaak heel anders te liggen.
Verder is RS-virus heel gemeen en astma-oproepend voor wie er gevoelig voor is.
En tenslotte: het weer van de afgelopen weken is niet bepaald vriendelijk geweest voor een aantal astmapatiënten (kou). Ik ben zelf vorige week, toen er een snijdende wind stond, een aantal dagen aan huis gebonden geweest omdat ik al dichtsloeg als ik even de deur op een kier deed. Gelukkig wist ik van tevoren dat het er aan kwam, dus ik kon lopende afspraken afzeggen en er waren genoeg boodschappen in huis. En toch heb ik er nog een veeg van meegekregen (waarschijnlijk toen ik een vuilniszak uit de keukenemmer in de container deed - naast de keukendeur).

Kortom: alles is mogelijk.

Rode Vulpeninkt

Rode Vulpeninkt

27-01-2013 om 23:44

Annej

"Je kunt ook last hebben van samentrekken van de ademhalingsspieren of een bloedvatverwijding of shock waardoor de ademhaling beinvloed wordt. Heb ik allemaal gehad, soms bij anderen gezien, hadden allemaal te maken met voedsel."

Met name het samentrekken van die spieren heb ik veel gehad, en nu ook nog wel eens. En dat was nooit voedselgerelateerd in mijn geval. Ik had het vroeger met bepaalde dieren. Later als ik verkouden was (heel irritant want elke eenvoudige verkoudheid liep hopeloos uit de hand). En nu heb ik het met kou, mist, smog en bepaalde luchtjes (sigaretten, bepaalde bakluchtjes). Het lijkt wel of de boel dan in een kramp schiet, heel akelig

Inderdaad, mijn dochter had ook last van kramp bij de ademhaling als we naar buiten gingen in de kou de afgelopen weken. Er zijn allerlei triggers. Voedsel is er maar een van wat mij betreft.

Koemelkeiwitallergie

Ook de kinderarts van mijn zoon wist te melden dat zoon dan wel positief testte op koemelkeiwitallergie maar dat zijn diarree niet hoefde te verklaren. Hij hield het liever op peuterdiarree door appelsap, die zoon niet kreeg. Nadat zoon mee ging doen met het zero tolerance koemelkeiwitdieet van dochter was de diarree binnen een paar dagen over. Had hij toch jaren gehad. Alles werd onderzocht tot aan tropische parasieten. Ik wist zelf niet dat je zo'n dieet bij kleintjes zo absoluut moest doen omdat ik zelf altijd wel iets aan koemelkeiwit verdraag. Net als mijn kinderen nu.
Dat heeft mij wel overtuigd.

Artsen en eten

Ook wij hebben ervaring met klachten die we zelf aan eten wijten terwijl dat volgens artsen niet kon.

Ik snap niet zo goed waar dit hardnekkige misverstand toch vandaan komt. Ook hier enorme verbetering na weglaten van irriterende stoffen, ook hier acute benauwdheidsklachten bij bepaalde etenswaren.

Tegenwoordig ga ik de discussie niet meer aan met artsen, ik weet dat ze er anders over denken, of erger nog dat hun vakkennis dit soort klachten uitsluit.

Oh en fransien

Heel veel sterkte ermee, ik kan me voorstellen dat je enorm geschrokken bent!

Sterkte!

Hier een zoon (12) die sinds zijn tweede astma heeft. Alles went en er is over het algemeen goed mee te leven hoor. Zoals gezegd zou ik even voorzichtig zijn met saneren. De aanval kan door zoveel oorzaken getriggerd zijn, dat het zonde zou zijn om meteen je hele huis aan te passen. Huisstofmijtallergie komt veel voor, maar hoeft niet in relatie te staan tot de astma.
Belangrijk zijn volgens mij de afspraken die je maakt met school. Zeker in de kleuterklassen (ik neem aan dat, gezien haar leeftijd, je dochter daar nog inzit?) is er enorm veel stof. Kleuters lopen nog heel veel rond, er zijn misschien verkleedkleren of knuffels. Dit wordt wel beter als ze in groep 3 komt, maar het is nu misschien even iets om samen met de juf naar te kijken.
Schakel ook vooral de astmaverpleegkundige in. Anders dan de arts, zal hij of zij heel praktisch met je meekijken wat op dit moment moet gebeuren. Wij hebben veel aan deze info gehad.
n@nny

Fransien

Fransien

28-01-2013 om 16:35

Kinderlongarts

Gelukkig was de kinderarts het met me eens dat de kinderlongarts wel de aangewezen persoon was om dochter verder te behandelen, dus we kregen een afspraak. Toen ik vroeg of dat kon terwijl ze nog op zaal lag werd ik zo vreemd aangekeken, dat deden ze normaal nooit... Ze hebben een afdeling vol hijgende piepende kinderen op het moment en de kinderlongarts loopt dan geen visite samen met de kinderarts. Ben ik nou gek dat ik dat vreemd vind?
De longverpleegkundige komt ook langs om dochter te leren hoe ze benauwdheid kan herkennen bij zichzelf en dat ze dan aan de bel moet trekken. Ook erg nuttig.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.