Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Emma B

Emma B

16-10-2008 om 11:29

Aboutaleb nieuwe burgemeester rotterdam?

Ik lees net dat Aboutaleb misschien de nieuwe burgemeester van Rotterdam wordt. Laat ik daar nu zomaar een enthousiast gevoel aan over houden? Het lijkt mij wel wat na al die jaren van Lpf-achtigen in het bestuur hier in Rotterdam.
Kan ik niet een steuncampagne beginnen voor Aboutaleb? Aboutaleb voor Rotterdam?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kaaskopje

Kaaskopje

16-10-2008 om 11:39

Leuk

Ik moet wel even aan het idee wennen dat hij van Amsterdam overstapt naar Rotterdam (ik weet dat hij inmiddels staatssecretaris is), maar het lijkt mij voor hem en ook voor Rotterdam een mooie kans. Dus ik steun je campagne! (Mijn moeder is er geboren, dus toch een beetje recht van spreken)

Bastet

Bastet

16-10-2008 om 12:10

Emma

Ik lees het net ook,mij bekroop ook enig enthousiasme,terwijl ik niet eens in R'dam woon..)
Ik duim mee!
Groetjes,Bastet

Dirkje

Dirkje

16-10-2008 om 12:10

Ook genoemd:

de huidige burgemeester van Maastricht: Gert Leers. Heb hem in een radiointerview gehoord en hij ontkende niet dat ie in de race was. Ben benieuwd. Volgens mij wordt er vanmiddag over vergaderd door de raad van Rotterdam.
Groet,
Dirkje

Wat heeft aboutaleb

eigenlijk bereikt ? Ik vind het een zeer sympathiek ogende man als ik hem weer zie langs komen bij Pauw & Witteman maar mij is niet duidelijk wat zijn verdiensten nu zijn geweest in A'dam.

Maar....

....dan verliezen we wel een goed politicus voor de landelijke politiek. Ik vind persoonlijk dat iemand zijn vier jaar minstens vol moet maken. Maar hee, wie ben ik? Geen PvdA-fan i.i.g. maar Aboutaleb is okee!

Marith

Mmm

Ik heb een wat tweeslachtige houding t.o. Aboutaleb. Geen onsympatieke man, extra punten voor het feit dat hij zo hoog is gestegen vanuit zo'n bescheiden achtergrond (kijk, minister worden als je Donner heet is een minder grote prestatie). Als wethouder in A'dam deed hij goede en minder goede dingen. Nu als staatssecretaris: goed dat 65+-ers met een niet-volledige AOW en zonder voldoende aanvullend pensioen(lees: mensen die lang in het buitenland gewoond hebben) nu automatisch via de SVB een aanvulling gaan krijgen ipv dat ze aanvullende bijstand bij de gemeente aan moeten vragen. Lijkt reuze technisch maar is m.i, echt een enorme verbetering. Minder leuk dat hij wil doorvoeren dat uitkeringsgerechtigden huisbezoeken altijd moeten toestaan, ook als er geen enkele concrete verdenking van fraude bestaat. Dat vond-ie trouwens als wethouder ook al.
Maar ja, PvdA en respect voor de privacy, daar had ik toch al geen hoge pet van op...

En ach, altijd beter dan en leefbaren, uiteraard.

Maar heb ik iets gemist? Die burgemeestersposten worden toch door de grote partijen in een onderling handjeklap verdeeld? Of ben ik nu te cynisch?

Groeten,

Temet

Miss Elly

Miss Elly

16-10-2008 om 18:22

Toch wel

Staat nu op nu.nl dat de Rotterdamse gemeenteraad Aboutaleb heeft voorgedragen. Dan zal hij het toch wel worden.

Ardnax

Ardnax

16-10-2008 om 21:21

Al jaren blij

Ik ben al jaren blij met de politiek, maar ach, dat zorgt ook voor mijn inkomen.
En nee, burgemeester aanstellen is geen achterklap.
Gewoon een sollicitatieprocedure met een commissie die een aantal selecteert en een raad die de beste kiest.

Maar ook, als zeker geen PvdA-er, ik ben blij met Aboutaleb. Betrouwbaar en sympathiek.

Grtz.
Ardnax

Tinus_p

Tinus_p

16-10-2008 om 22:55

Emma

Emma:
"Zit naar Sorensen te kijken bij nova, dát is dus waar we in Rotterdam al jaren mee lopen te tobben. Oh, ik hoop toch zo dat Aboutaleb dat aan banden kan leggen."
Ik heb t gemist, wat was er aan de hand?

Tinus_p

Tinus_p

16-10-2008 om 23:41

Ja maar ja maar

Wat heeft Sorensen dan _gezegd_?

Ook blij

Ik ben ook blij, al had de beste man eigenlijk minister moeten zijn.Maar misschien komt ie nu wel meer tot zijn recht.

Damajo

Gefeliciteerd!

Ben blij voor jullie ! Wel benieuwd wie nu de min szw wordt.

'leefbaren' wat een misplaatste naam is het toch, de 'leefbaren' en 'DE Rotterdammers'. Ik hoop dat het nooit deze kant op komt, bah.

Ik heb zitten slapen

foei, Temet, de kranten niet gelezen. En dat jarenlang. Al sinds 2002, zo las ik vanochtend in de Volkskrant, wordt de burgemeester door de gemeenteraad gekozen, ipv door het Haagse kartel. Was mij geheel ontgaan.

Gisteren nog een leefbaar-iemand horen roepen dat het niet kon, Aboutaleb was immers een 'representant van een groep die problemen veroorzaakt'. Lekker dan. Wouter Bos is Feyenoord-supporter, heb ik begrepen, is die ook een 'representant van een groep die problemen veroorzaakt'?

Vanochtend in de al genoemde Volkskrant: Aboutaleb zal het repressieve veiligheidsbeleid in Rotterdam voortzetten. En dan vermoedelijk de voortwoekerende bemoeizorg daar ook. Kortom: goede keus, dapper van de man zelf ook, een stuk beter dan de Leefbaren, maar wie het goed voorheeft met de klassieke grondrechten moet zijn ogen en oren open blijven houden...

Groeten,

Temet

Emma b

Jij bent optimistischer dan ik. Repressie is in, ook in de PvdA, en ik heb volstrekt niet de indruk dat Aboutaleb een uitzondering op de trend is. Als er een verandering komt, dan eerder doordat die trend zelf weer verandert.

Maar ik hoop dat jij gelijk hebt, en ik ongelijk.

Groeten,

Temet

Hij was natuurlijk staatssecretaris, sorry hoor.

Ardnax

Ardnax

17-10-2008 om 20:51

Toch leuk

Dat jullie allemaal nog denken dat het de burgemeester is die beleid maakt en uitvoert.
Het is de gemeenteraad die beleid maakt en het college (wethouders) die het uitvoert in opdracht van diezelfde raad.
Er is een collegeprogramma die het in grote lijnen uitzet voor de aankomende 4 jaar.
De burgemeester is TECHNISCH voorzitter van de gemeenteraad en heeft in dat opzicht geen klap te vertellen en voorzitter van het college van Burgemeester en Wethouders en krijgt in die hoedanigheid een paar portefeuilles mee die hij moet uitvoeren zoals opgegegeven door de raad.
Verder is hij gemandateerd voor spoedeisende zaken maar wel in de lijn die door de raad is uitgezet.
Een burgemeester zal ook niet handelen naar zijn politieke achtergrond, die politieke achtergrond is alleen maar kenmerkend voor zijn portie ervaring. (er zijn inmiddels ook burgemeesters zonder politieke achtergrond maar met een managment achtergrond)
Dus nee, er zal in rotterdam niks veranderen zolang de raad nog hetzelfde is. Ongeacht of de naam van de burgemeester nu Opstelten, Aboutaleb of Katja Schuurman is.
Grtz.
Ardnax

Geruststelling

Ik hoorde zojuist op de radio dat hij de gemeenteraad "gerustgesteld" heeft : dat hij ondanks zijn reputatie van "jobhopper" van plan is om minstens 6 jaar in deze functie te blijven.

Ik zie het gerustgestelde gezicht van Sörensen al voor me

Damajo

Ardnax

Ardnax

18-10-2008 om 09:31

Altair

Wat ik al schreef, er zijn inmiddels ook managers die burgemeester worden.
Echter in de wereld van de politiek is het wel heel erg makkelijk als je de politiek kent en je leiding moet geven aan een aantal politici (politici zijn namelijk allemaal stronteigenwijs )
En verder is het wel makkelijk om een burgemeester dezelfde politieke voorkeur te laten hebben als de grootste politieke of één van de grootste politieke partijen in die gemeente.
Ik noem maar een voorbeeld, maar als jij een politieke partij aanhangt die heel erg vóór windmolens is, is het bijna onmogelijk om een raad te vertegenwoordigen die fel tegen windmolens is bij de overige betrokken instanties. Maar het is wel wat hij moet doen als burgemeester (en ook doet)
De kracht van een burgemeester is het met verve en volle overtuiging naar buiten brengen van een opgezet beleid door de gemeenteraad (of in ieder geval de coalitiepartijen) en zijn eigen mening in te slikken.
En nogmaals, WE benomen niemand. Dat doet de koningin, na een selectieproceduren door de raad (volksvertegenwoordiging)
Grtz.
Ardnax

liora

liora

18-10-2008 om 13:17

Oneens ardnax

Hoi Ardnax,

De raad stelt de kaders vast, het college doet voorstellen voor beleid en uitvoering. Inderdaad is de Raad het hoogste orgaan, maar het beleid wordt echt gemaakt door het college. Dus de doelen die moeten worden gerealiseerd stelt de Raad vast, en het college bepaalt hoe die doelen gerealiseerd worden.
Vandaar dat beleidsadviseurs, zoals ik, de burgemeester en wethouders adviseren, en niet de Raad.

Liora

Ardnax

Ardnax

18-10-2008 om 13:32

Liora

Er is een doormandatering aan het college vanuit de raad, dat is vanuit de gemeentewet geregeld. Echter, iedere gemeente bepaald daar bovenop wat er nog verder aan het college gemandateerd wordt.
Een beleidsprogramma moet goedgekeurd worden door de raad, anders kan jij als beleidsmedewerker/adviseur nog altijd niets uitvoeren.
Je zegt het zelf, het college doet voorstellen en als de raad nee zegt, is het toch echt nee. Ook al heb jij als beleidsadviseur zo je best gedaan.
De raad bestuurd inderdaad op hoofdlijnen, stelt de kaders vast en controleert achteraf. Maar die controle achteraf kan ook op details en zelfs een wethouder de kop kosten (maar niet de beleidsadviseur).
Meestal gaat het goed, omdat een college uit de coalitiepartijen komt en dus in hun beleid de meerderheid achter zich heeft, alleen als ze eigenwijs gaan zijn, fouten maken of niet goed genoeg informeren hebben de meeste collegeleden toch echt een probleem.
De allergrootste fout die ambtenaren maken is niet te erkennen dat de raad het hoogste orgaan is en zijn soms echt stomverbaasd als een voorstel afgewezen wordt (terwijl een verkiezingsprogramma doorlezen al een heleboel problemen had kunnen voorkomen)
Gelukkig heeft de raad in het dualistisch stelsel een griffier gekregen en kan een heleboel voorkomen worden (als beleidsmedewerkers overleggen met een griffier)
grtz.
Ardnax

liora

liora

18-10-2008 om 18:04

Ach

Hoi Ardnax,

In onze organisatie weten alle beleidsadviseurs dat de Raad het hoogste orgaan is.

Liora

Damajo

Jij schrijft het, ik dacht het ook al

Groeten,

Temet

Ardnax

Ardnax

19-10-2008 om 11:43

Altair

Om onpartijdigheid te waarborgen ?
En nee, er is niks mis met jouw idee over het tot stand komen van een college. De formateur (meestal grootste partij) vormt de coalitie en dus indirect ook het college van wethouders (zonder burgemeester).
Vergelijk het eens met een vereniging van minderheden. Hierin zitten rechts-extremisten, moslims, links-extremisten, gereformeerden, homoseksuelen en senioren.
De rechts-extremisten zijn de grootste groep en leveren dus ook de voorzitter (in jouw geval). Denk je dat vergaderingen waarin gezamenlijke besluiten genomen dienen te worden goed voorgezeten worden ? Zal er niet een zeer grote twijfel zijn of dat onpartijdig voorgezeten is ?
Denk je dat de moslims tevreden zouden zijn ? Of het idee hebben dat zij hun zegje kunnen doen ?
Overigens heeft een burgemeester gewoon zijn portefeuille en verantwoordelijkheden, opgedragen door de raad. En ja, zit soms in een spagaat, als voorzitter van het college én voorzitter van de raad.
Grtz.
Ardnax

Tinus_p

Tinus_p

19-10-2008 om 21:19

Bounty

Emma (even geleden):
"Ik kan me voorstellen dat hij niet van de een op de andere dag een ander beleid kan faciliteren, zeker niet met al die tegenstand van Pastors en consorten. Maar op de langere termijn hoop ik toch echt op verandering."
Ik vrees eigenlijk, dat Aboutaleb in een bijzonder slechte positie zit om ander beleid te faciliteren. Er is juist kans dat hij in de rol van bounty (zwart van buiten, wit van binnen) duikt, en dat hij, om de schijn van al te veel partijdigheid te voorkomen, juist bijzonder vriendelijk zal moeten zijn voor de Leefbaren..

Los daarvan, wat wil je nu precies anders?

Tinus_p

Tinus_p

19-10-2008 om 21:21

Aanvulling

Emma, waar ik moeite mee heb, is dat ik veel onbestemde haat tegen de Leefbaren, Sörensen, Pastors etc proef, zonder dat je duidelijk kunt maken waarom. Om eerlijk te zijn, dat lijkt me nu juist een typische Wilderiaanse houding, maar dan in spiegelbeeld: Alles van de Leefbaren is per definitie slecht.

Tirza G.

Tirza G.

19-10-2008 om 22:29

Ik denk dat tinus

mijn gevoel verwoord. Juist het feit dat er nu zo gejuicht wordt omdat het iemand van Marrokaanse afkomst is, geeft mij een raar gevoel. Nou En??? Al komt-ie van de máán! Het feit dat zijn Marrokaanse achtergrond wel eens zou kunnen bijdragen aan oplossingen met allochtonen-problemen bevreemdt mij. Blijkbaar is de man dus niet gewoon een man, niet gewoon een blanke meneer met een opleiding en een functie, neeeeee, hij is in de allereerste plaats Marrokaan.
Ik vind het net zoiets als op Obama stemmen omdát-ie zwart is. Dat is toch in feite net zo racistisch als níet op hem stemmen omdat-ie zwart is?

Tirza

Ardnax

Ardnax

20-10-2008 om 10:35

Altair

Ik wist niet dat JP Balkenende voorzitter van de tweede kamer is ??????
Gôh, nu heb ik toch wat gemist.....
(oftewel, je vergelijking gaat niet op)
Grtz.
Ardnax

Tinus_p

Tinus_p

20-10-2008 om 12:05

Emma

Emma:
"Het gaat om het feit dat het een burgemeester wordt die SAMEN wil leven."
De vraag is, of Aboutaleb daar een geschikt symbool voor is. Ik vrees dat de gemiddelde Leefbaar-stemmer moeite zal hebben om hem als samen-symbool te aanvaarden. Dit los van de inhoudelijke verdiensten van Aboutaleb.
Het rottige is, dat Aboutaleb die voorbeeldfunctie alleen kan krijgen door zich als een extreme Bounty te gedragen -en de vraag is, of dat is wat je wil.

Overigens staat hij daarmee in een lange PvdA traditie; De door jou bewierookte Cohen was één van de strengste staatssecretarissen voor vreemdelingenbeleid ooit. Ritzen heeft studeren voor arme studenten veel zwaarder gemaakt. Etc etc etc.

Tinus_p

Tinus_p

20-10-2008 om 12:06

Rotterdammers

Emma:
"Al die mensen die gewoon op een prettige manier met elkaar samenleven ( en dat zijn er heel wat, ook al denken mensen van buiten de stad daar heel anders over) worden door die leefbaren in de hoek gezet? Alleen omdat zij zelf allerlei frustraties hebben, die ze delen met mensen die nu in Barendrecht of in Oostvoorne wonen?"
Nou, de mensen die op Leefbaar Rotterdam stemden, wonen toch echt in de gemeente Rotterdam.

Onbekend en onbemind (tikje ot)

Wat dat onbekend en onbemind betreft speelt er waarschijnlijk nog iets anders: witneuzen die bang zijn voor/ een hekel hebben aan 'buitenlanders' maken dat ze wegkomen uit wijken waar die naar hun smaak teveel zitten. Het percentage mensen met een afkeer van 'buitenlanders' wordt daardoor juist in de witte gebieden hoger.

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.