Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Lys Lionne

Lys Lionne

16-10-2008 om 23:58

Frogers in de bijstand

Iemand het programma gezien? Ik vind het zelf wel 'aardig' om te volgen en als ik er wat bespaartips vandaan kan halen is dat helemaal super. Maar ik vraag me eigenlijk af wat mensen voor wie dit de dagelijkse realiteit van dit programma vinden.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
hilda

hilda

19-10-2008 om 14:34

Armoedeval

In onze gemeente heb je een witgoedregeling. Bijstandgerechtigden krijgen geld voor een wasmachine, koelkast met vriesvak of gasfornuis. Ook een vergoeding van 112,50 euro per jaar voor krant/internet/telefoon (naar keuze) Verder 75 % vergoeding voor bibliotheekabonnementen en zwemabonnementen. Plus nog div. andere regelingen. Een kennis van me die in de bijstand zat en die nu 40 uur jper week werkt in een callcenter is er financieel op achteruitgegaan. Een andere kennis van me die ruim 20 jaar in de bijstand zit zegt dat ze het prima kan redden. Ze mag er op weekbasis bijna 30 euro bijverdienen van de uitkeringsinstantie. Zij heeft totaal geeen behoefte aan werk, omdat ze er financieel nieets mee opschiet.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2008 om 14:52

Goed verwoord miriam

We hebben het hier steeds over de bijstand, maar het minimumsalaris is maar een fractie meer. Om eerlijk te zijn schrok ik gister van het kleine verschil wat er nog maar is tussen een bijstandsuitkering voor een gezin met kinderen en het minimumsalaris voor een 23> volwassene. Dat scheelt een goede week boodschappen doen. En inderdaad is dat net het verschil tussen alles weer moeten betalen of kwijtschelding krijgen. Zo kan het inderdaad gebeuren dat je met het minimumloon minder overhoudt dan een bijstandsgerechtigde. Iemand die een uitkering heeft kan soms ook iets meer van hulp gebruik maken dan iemand die zijn boontjes zelf moet rooien. Ik vind dat best krom. Dat vond ik al toen we nog een uitkering hadden en nu met twee salarissen nog steeds. Ik vind dat de voordelen die iemand met een uitkering heeft doorgetrokken moeten worden naar mensen met een minimumsalaris. Pas als het inkomen niet onder bijstandsniveau zakt door gemeentebelastingen e.d. mag het er weer bij.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2008 om 14:53

Boontjes moeten gedopt worden

en aardappels gerooid

Je krijgt niks

hilda:"Bijstandgerechtigden krijgen geld voor een wasmachine, koelkast met vriesvak of gasfornuis. Ook een vergoeding van 112,50 euro per jaar voor krant/internet/telefoon (naar keuze) Verder 75 % vergoeding voor bibliotheekabonnementen en zwemabonnementen."
Dat krijg je niet, daar moet je om vragen. De praktijk is dat de meesten dat niet doen. Gene, onhandigheid, niet om kunnen gaan met formulieren of zelfs een agenda.
hilda:"Een kennis van me die in de bijstand zat en die nu 40 uur jper week werkt in een callcenter is er financieel op achteruitgegaan."
Dat is mogelijk, maar vaak ook een beetje vertekend. De kwaliteit van de ziektekostenverzekering kan hoger zijn. Er kan een pensioenvoorziening zijn. Een bijscholingsbudget, een eindejaars bonus, noem maar op. Het punt is dat je al die dingen niet in je maandelijkse loonzakje treft. Het voelt niet als een vooruitgang, maar dat is het vaak wel.
hilda:"Een andere kennis van me die ruim 20 jaar in de bijstand zit zegt dat ze het prima kan redden. Ze mag er op weekbasis bijna 30 euro bijverdienen van de uitkeringsinstantie. Zij heeft totaal geeen behoefte aan werk, omdat ze er financieel nieets mee opschiet."
En ook dat is mogelijk, zeker als het om iemand gaat die niet of slecht geschoold is. De kans dat zo iemand via werk naar beter betaald werk klimt, is klein.
Kaaskopje:"Ik vind dat de voordelen die iemand met een uitkering heeft doorgetrokken moeten worden naar mensen met een minimumsalaris."
Dat gaat niet helpen. Ook Jan Modaal houdt netto niet heel veel meer over dan iemand in de bijstand. Voor een deel door het missen van bepaalde voorzieningen, voor een ander deel door het wel doen van dingen die bijstandsgerechtigden niet doen: Internet, commerciele zenders, de kachel een graadje hoger. Dat zijn allemaal kleine kosten, maar die tikken wel aan. Vergeet vooral ook niet de credietwaardigheid. Jan modaal heeft vaak wel een auto. Een bijstandsgerechtigede krijgt er geen lening voor.
Hoe dan ook: Pelle heeft gelijk. Die 600 euro is een reëel bedrag voor een gezin in de bijstand. De vraag is nu wat het gezin Froger daar allemaal van moet doen. Het zou mooi zijn als de wasmachine inderdaad stuk gaat en ze thuis met elkaar de afweging moeten maken of ze naar de gemeente stappen om aanvullende bijstand, of dat ze dat uit gene toch maar laten.
Groet,
Miriam Lavell

amk

amk

19-10-2008 om 17:10

Regelingen

bij de meeste gemeenten zijn de regelingen overigens niet alleen voor bijstandontvangers maar voor mensen met maximaal bv 130% van het minimumloon zoals bij mijn gemeente en die van mijn vader (verschillende provincies) Dus zelfs als je iets meer verdiend als minimumloon kom je nog voor heel veel regelingen in aanmerking, alleen weten veel mensen dit niet en voelen ze dit als hun hand op houden. Terwijl je er gewoon recht op hebt, die regelingen zijn er niet voor niets natuurlijk.
Ik denk dat het in het geval van schuldsanering anders zal zijn omdat je dan eigenlijk een hoger inkomen hebt, maar dat dat (on)vrijwillig gekort is.

groet,
Angela

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2008 om 17:12

Het is geen 1275 euro

Ook nogmaals: je krijgt geen 1275 per maand in handen. Er gaat nog zo'n 60 euro af voor vakantiegeld. Ik heb het uitgerekend en ik denk dat wij zo'n 400 euro overhielden na aftrek van alle normale maandelijkse kosten en in ons geval nog minder door andere kosten, maar die doen er hierbij niet toe. Zelfs de periode waarin we het relatief goed hadden bleef er echt geen 600 euro over. En dan bedoel ik echt om van te eten, eventueel nog verminderd met onverwachte kosten, zoals een stukke wasmachine (die hebben wij toen bij de kringloop vandaan gehaald voor 125 euro. Dat is ook een klap geld maar minder dan een nieuwe. Het eerste wat ik deed toen we weer wat ruimer in het sop zaten was spullen kopen die aangevuld moesten worden of armoedig waren geworden. Pannen zonder oren bijvoorbeeld heb ik weggekieperd en een nieuwe pannenset voor gekocht. Mensen die niet uit die krappe situatie raken kunnen dat soort dingen ook niet doen, behalve als ze goedkope spullen kiezen die ook weer snel stuk gaan.

Jesse_1

Jesse_1

19-10-2008 om 21:58

Volgens mij

moet René Froger bijv. ook nog de benzine betalen, en hij moet natuurlijk naar allerhande optredens. Dan ben je volgens mij al wel € 50 per week kwijt? (Dan ga ik even uit van het ww verkeer van mijn man, die iets meer dan een week doet met voor € 65 diesel).
Alles wat hij krijgt bij optredens/schnabbels (bijv. fles wijn, kadobon etc) moet hij deze maand trouwens ook inleveren.

Jesse_1

Jesse_1

19-10-2008 om 22:01

Dus

(te snel gedrukt), voor de dagelijkse boodschappen blijft er dan € 100 per week over, incl. evt kleding (die ze nu een maand niet hoeven kopen), kado's etc.
En natuurlijk doen genoeg mensen het met € 100 per week, maar voor iemand met een 'makkelijk' uitgavepatroon is dat echt lastig!
Jesse

Gelezen

Ik heb ergens gelezen dat de Frogers echt alles van dat geld moesten doen, dus inderdaad, benzine (ook toen Rene's moeder in het ziekenhuis lag), oppas als ze aan het werk waren (Natasja heeft daardoor veel vergaderingen 's avonds bij haar thuis gehouden voor haar programma), eten etc. Op een gegeven moment hebben ze ook wat dingen verkocht.
Ik vind het in ieder geval een dappere onderneming van ze, ze stellen zich best kwetsbaar op, ze zijn het niet gewend om zo te leven en voor hen is het in ieder geval een enorme stap terug. Vantevoren kunnen ze veel kritiek verwachten (zoals ook hier of ze niet teveel geld hebben om een maand van te leven) en daar gaan ze tot zover prima mee om.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2008 om 22:53

Vakantiegeld

Pelle, je hebt niet gezegd dat het niet inclusief vakantiegeld was, maar het is niet realistisch om 1275 te noemen als maanduitkering, want dat krijg je niet per maand. Dat scheelt tocht gemiddeld 15 euro per week.
De zorgverzekering kan hoog uitvallen als je een kind hebt die een beugel moet.
Lijstje:
Huur met huurtoeslag 300
Zorgverzekering 230 (moet deels hoog in verband met orthodontist)
Energie 150
TV en internet 50
Telefoon 40
En reserveringen voor contributies, verzekeringen die ieder jaar betaald moeten worden, e.d.
Je komt een heel eind.
In 'onze' tijd was de bijstand 1160. Ik neem aan dat het leven duurder is geworden en de 1214 van nu ook hard nodig is.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-10-2008 om 01:53

Ah, daar heb je gelijk in

Dat was ik om eerlijk te zijn vergeten. Dat scheelt toch.

dynastie

dynastie

21-10-2008 om 18:50

Heb even opgezocht...

wat zo'n mooi huis in deze stad nou moest kosten. Ik kwam op 650 euro gemiddeld uit, en dat is teveel voor huurtoeslag. Die 600 euro kan dus nooit een reeel bedrag zijn in deze situatie, daar wonen ze te mooi voor.

dynastie

dynastie

21-10-2008 om 23:31

Snap je niet, pelle

"Ons huis was TOEN in de sociale huursector, nu mogen ze deze huizen voor veel meer verhuren en idd daar komen mensen met een minimumloon niet eens in met huursubsidie. In de wijk van de Frogers heeft 80% een inkomen onder modaal dus TOEN gingen die huizen gewoon naar mensen met een minimuminkomen. "

Ik ben bang dat ik je niet helemaal snap. Ik ontken niet dat er mensen zijn die voor minder een soortgelijk huis zullen huren, zo is het tenslotte altijd als je al een poosje ergens woont. Maar het gaat me om nu, niet om toen. Zij zijn er dit jaar 'komen wonen', dus de prijzen van nu gelden dan toch, volgens mij. Vandaar dus mijn 'in deze situatie', want er zullen zeker mensen goedkoper uit zijn in soortgelijke huizen, omdat ze er al even wonen.

Tinus_p

Tinus_p

22-10-2008 om 11:47

Dynastie:
"wat zo'n mooi huis in deze stad nou moest kosten. Ik kwam op 650 euro gemiddeld uit, en dat is teveel voor huurtoeslag. Die 600 euro kan dus nooit een reeel bedrag zijn in deze situatie, daar wonen ze te mooi voor."
Vergeet niet dat het TV is..... Het huis gewoon 'geregeld' en staat blijkbaar in een buurt met veel minima. Voor TV is dat goed genoeg.

Dons

Dons

22-10-2008 om 12:00

En dat niet alleen

Vergeet niet dat zulke programma's geregisseerd worden. Het lijkt allemaal spontaan maar daar zit een heel draaiboek achter. Zo lees ik in diverse berichten dat ze hopen dat de koelkast van de Frogers kapot gaat. Nou geloof me, natuurlijk gaat ie kapot en komt Rene Froger zonder bezine te staan en weet ik veel wat ze nog meer verzinnen voor problemen. Alles wordt uit de kast gehaald om het programma te laten scoren. Ook zei iemand dat een buurman zo vriendelijk was om de Frogers naar het ziekenhuis te brengen terwijl hij nog nooit van Rene Froger had gehoord dus dat was heel attent van die man. Jaja, en die camera's allemaal dan? Hoezo. De buurt is vast en zeker op de hoogte gesteld van deze soap en dit noem ik geen spontane actie.

Kaaskopje

Kaaskopje

25-10-2008 om 11:11

Te mooi voor de bijstand

Afgelopen week komt er een dakbedekker bij ons aan de deur met de vraag of ons dak ook gedaan moet worden. Ik keek hem wat glazig aan en vroeg 'ons dak?'. De mannen waren bezig om daken om ons heen op te knappen en wist niet zeker of ons huis daar ook bij hoorde. "Dit is toch een koophuis?" Nou nee, gewoon een huurhuis, waar we met bijstand en met huursubsidie/-toeslag in gewoond hebben. Zolang de huur binnen de grens van de huurtoeslag ligt kun je gewoon in je eigen huis blijven wonen en zo kan het gebeuren dat buren niet aan je brievenbus kunnen zien wat voor inkomen je hebt.
Ik kan me de reactie van Sassefras op het huis ook wel weer voorstellen. Het is denk ik toch het beeld wat veel mensen hebben van stadse bijstandssituaties. Er zijn zeker in steden nu eenmaal buurten en wijken waar de huren laag zijn en de bewoners dus vaak uit lage inkomens al dan niet met bijstand wonen. Maar dat wil niet zeggen dat het kleine krotwoninkjes zijn. Mijn zus heeft ook tijdelijk in zo'n straat gewoond omdat haar eigen huis gesloopt was en haar huis was gewoon een leuk eensgezinshuis. Het voldeed alleen niet meer aan de eisen van deze tijd.

Tinus_p

Tinus_p

25-10-2008 om 13:12

Nikus

Nikus:
"Niks, menig bijstands moeder woont hier in ons dorp zo, ook veel mensen wonen anders en kleiner maar goed...dat ligt er ook aan wanneer je een huis toegewezen krijgt en welke er net vrij is."
Ja, maar das dan ook Oude Pekela, daar hebben ze niet eens flats

Hahaha tinus

Tinus:
"Ja, maar das dan ook Oude Pekela, daar hebben ze niet eens flats "
Dat klopt, gelukkig niet meer

Je hebt gelijk nikus

We hebben wel flats. Ze zijn niet zo hoog en er wonen bejaarden, maar we hebben wel flats........

Sassefras

Sassefras

27-10-2008 om 10:53

Nikus

"Wat een bijzonder beeld heb jij van mensen die in de bijstand leven."
Vindt je, Nikus? Nee hoor, neem van mij aan dat ik heel goed weet waar ik over praat. Maar het zal ongetwijfeld uitmaken waar je woont in dit land en de mate van beschikbaarheid van goedkope huurwoningen. In het westen zal je bijvoorbeeld na een toelating in de schuldsanering niet snel je 'te dure' huurhuis uit hoeven, omdat er simpelweg geen goedkopere op korte termijn te krijgen zijn. Overigens ken ik ook gevallen in het noorden van mensen die er in de bijstand beroerder bijzitten qua huis dan de Frogers in Hilversum. Misschien Nikus, is dit land toch íets groter dan slechts 'ons dorp'??
Sassefras

Dropke

Dropke

27-10-2008 om 23:00

Leuk programma, met een knipoog

Want het is maar voor een maand, alles is al keurig voorberekend en de frogers wacht hun eigen dikke warme nest. Toch vind ik het een goed initiatief. Ze brengen het onder de aandacht. Er zijn echt genoeg mensen in Nederland die de eindjes aan elkaar moeten knopen. En juist die mensen zouden er wel om kunnen lachen. Alles voorberekend en dit mag je opmaken. Das makkelijk ! Die boekhouder erbij is wel makkelijk lijkt me. Ze willen aandacht voor de voedselbank en het taboe daarop een beetje minder maken. Ja ! Daar ben ik voor ! Dat het niet echt de realiteit is, ik denk dat ieder mens in NL dat wel snapt. Geldzorgen kan heel veel stuk maken, maar ik heb ook geleerd dat je dan het leven ook veel meer kan waarderen.

Dropke

Kaaskopje

Kaaskopje

28-10-2008 om 00:29

Nou, ik heb het toch nog gezien..

Ik vind het een sympathiek programma. Het voorval van de lekke band vond ik een tekenend voorbeeld van hoe confronterend plotseling geldgebrek kan zijn. Het is niet leuk om aan je kinderen uit te moeten leggen dat bepaalde zaken niet meer vanzelfsprekend of zelf onmogelijk zijn geworden. En dat lichtzinnig gedrag gevolgen heeft voor iedereen die er mee te maken heeft. Maar het blijft een 'leuk' programma. Je leeft mee met het een maand durende avontuur waarin de Frogers op avontuur gaan in bijstandland. Elke dag een uitdaging. In het echt is het wel moeilijk om het als avontuur te zien.

Vooroordelen opzij gezet

Ik heb ook mijn vooroordelen opzij gezet en ben gewoon een keer gaan kijken. Ja, het is een sympathiek programma. Het is amusement, met een 'opvoedend' aspect. Ik vind het prima dat ze het doen, daarbij de aandacht voor de Voedselbank en de problemen die mensen met (zeer) lage inkomens hebben, vind ik niet verkeerd.

Ik ben het met je eens, Kaaskopje, dat het in het echt wel iets lastiger is

groetjes,
Jons

Nasha the first

Nasha the first

28-10-2008 om 21:54

Misschien een tip

ik heb me onlangs aangemeld bij een Club op internet http://www.clubs.nl/community/default.asp?clubid=386684 Supergoedkope recepten. Ben nog niet zo gestructureerd dat ik me er aan houd, maar je kan een compleet weekmenu voor 20-25 euro aanschaffen volgens hen

amk

amk

28-10-2008 om 22:27

En dat werkt nasha

ik ben er ook al een tijd lid van. Toen zat het nog op MSN als de low-budget-keuken.
Erg leuke community net als hier. Ik wissel er voornamelijk tijdschriften momenteel.

En die menu's die kloppen ook gewoon qua prijs, en nog lekker ook. Wij eten heel vaak de pasta met tonijn en spercibonen.

groetjes,
Angela

Kaaskopje

Kaaskopje

02-11-2008 om 20:50

Ach hun nek uitsteken

Zoals ik al eerder schreef vind ik het programma wel sympathiek, maar of ik het nu moet zien als dat ze hun nek uitsteken? Als iemand zijn nek voor een ander uitsteekt loopt die iemand het risico op schade als het slecht afloopt en dat zie ik in dit geval niet gebeuren. Er zijn wat negatieve kritieken, maar dat is het enige. De Frogers zullen er uiteindelijk geen boterham minder om eten. En dat is meteen ook wat er rammelt aan het programma. Je wéét dat het tijdelijk is. Je ziet wel hoe erg het bij de buren is, daardoor krijg je misschien iets meer begrip voor hoe het voor mensen in de bijstand of met nog minder moet zijn, maar zoals dat bij veel gaat zal de belangstelling daarvoor ook weer wegebben.

Nasha the first

Nasha the first

02-11-2008 om 23:27

Ik vind

dat het juist goed is een BN-er te nemen, juist omdat het vaak mensen treft die ook van veel inkomen op bijstand uitkomen, is het goed om dit te laten zien....Nee, ze hoeven er niet in te blijven, over een maandje (nu dus al) pakken zij hun luxe leventje weer op, maar voor mijn gevoel laten de Frogers het daar echt niet bij, en wellicht zullen ze de voedselbank op een of andere manier steunen, wellicht financieel.....(had Froger niet ook al toegezegd de bus voor de helft mee te betalen.....?)

Lys Lionne

Lys Lionne

03-11-2008 om 00:50

Buren

Op de buurtborrel was de bewuste buurvrouw ook in beeld, rokend! Nou vraag ik me werkelijk af waarom je nog rookt als je maar 20 euro per week te besteden hebt met 1 (of meer?) kinderen en 2 of meer (grote) honden in huis....Daar kan ik me dus echt serieus over verbazen. Deze moedige vrouw (want dat vind ik haar namelijk wel!) heeft geen wasmachine, maar geeft wel 1/5 van haar weekbudget uit aan tabak?!

Laminaat

Laminaat

03-11-2008 om 08:21

Lys

Lys,

"Nou vraag ik me werkelijk af waarom je nog rookt als je maar 20 euro per week te besteden hebt"
Tsja, en kinderen in sloppenwijken geven hun laatste centjes uit aan lijm om te snuiven... Verslavingen zijn nou eenmaal niet zo rationeel.
Laminaat

reina

reina

03-11-2008 om 08:50

Lys lionne

Het feit dat ze blijft roken zal aangeven dat ze niet kan stoppen. En misschien is het haar enige 'luxe', en wil ze zich dat ook niet af laten pakken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.