Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Nivea

Nivea

06-02-2009 om 23:28

Leven op aarde

Mijn zoontje (4,7 jaar) vraagt mij de oren van het hoofd over het ontstaan van de aarde, de eerste mens, etc. Ik probeer het zo goed mogelijk uit te leggen.

Ontstaan van de aarde: grote knal van gassen, die gassen koelen af. Zijn vraag? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Ik heb geen idee, misschien gebeurt het wel. Krijgen we er dan plotseling een nieuwe planeet bij?

Ontstaan van leven op aarde: blikseminslag maakte van een zandkorreltje een mini-minibeestje. Waarom gebeurt dat nu niet meer? Geen idee.

En ik moet nog even googlen waarom de dino's zijn uitgestorven (ik heb gezegd dat ik het niet wist; was het nu door ijstijd of door een meteorietentoestandknal waardoor het lang donker bleef op de aarde).

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Nivea

Nivea

06-02-2009 om 23:31

En nog eentje (die ik ook niet kan wikipedia-en)

Hoe konden de mensen heel heel vroeger nou zien dat de aarde precies 1 keer rond de aarde was gedraaid. Heeft dat iets met de maan te maken?

Nivea

Nivea

06-02-2009 om 23:37

Aarde om zon dus...

Hoe konden de mensen heel heel vroeger nou zien dat de aarde precies 1 keer rond de ZON was gedraaid.

reina

reina

07-02-2009 om 09:09

Nivea

Tja, die dino's, zullen we nooit meer achterkomen, denk ik, was het een meteoriet, was het klimaatsverandering, was het...?? Helaas, ook moeders kunnen niet overal een antwoord op geven, zelfs niet met google

Nivea

Nivea

07-02-2009 om 14:13

Pelle

Dank, dank! Zelf begrijp ik het nog niet, maar zoontje misschien wel?

Tinus_p

Tinus_p

07-02-2009 om 14:32

Planeten

Nivea:
"Ontstaan van de aarde: grote knal van gassen, die gassen koelen af. Zijn vraag? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Ik heb geen idee, misschien gebeurt het wel. Krijgen we er dan plotseling een nieuwe planeet bij?"
Planeten ontstaan alleen als er een compleet nieuw zonnestelsel met nieuwe zon ontstaat (http://en.wikipedia.org/wiki/Formation_and_evolution_of_the_Solar_System).

Tinus_p

Tinus_p

07-02-2009 om 14:36

Leven

Nivea:
"Ontstaan van leven op aarde: blikseminslag maakte van een zandkorreltje een mini-minibeestje. Waarom gebeurt dat nu niet meer? Geen idee."
Nou, dat idee van zandkorreltje>>minibeestje is wat kort door de bocht. Er is geen definitieve theorie over het ontstaan van leven.
Ontstaan van leven is waarschijnlijk het gevolg van een aantal extreem zeldzame, maar niet onmogelijke stappen. Bovendien zijn sommige van stappen mss nu niet meer mogelijk, omdat er al leven is (zo is een serieuze theorie dat t eerste leven (of iets wat half op weg was naar leven) alleen bestond uit RNA, een molecuul dat tegenwoordig snel wordt opgegeten door al aanwezig leven.

Tinus_p

Tinus_p

07-02-2009 om 14:38

Dino's

Nivea:
"En ik moet nog even googlen waarom de dino's zijn uitgestorven"
http://nl.wikipedia.org/wiki/Krijt-Paleogeen-massa-extinctie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Chicxulubkrater

Tinus_p

Tinus_p

07-02-2009 om 14:39

Jaar

Niivea:
"Hoe konden de mensen heel heel vroeger nou zien dat de aarde precies 1 keer rond de aarde was gedraaid. Heeft dat iets met de maan te maken?"
Hoeveel vroeger? Vergeet niet, dat t hele idee dat de aarde rond de zon draait pas zo'n 500 jaar oud is.

Ik neem aan, dat verandering in daglengte en seizoenen t eerste idee gaf van 'jaar'.

Nivea

Nivea

07-02-2009 om 15:58

Tinus

"Hoe konden de mensen heel heel vroeger nou zien dat de aarde precies 1 keer rond de aarde was gedraaid. Heeft dat iets met de maan te maken?"

Tinus: "Hoeveel vroeger? Vergeet niet, dat t hele idee dat de aarde rond de zon draait pas zo'n 500 jaar oud" is.

Nou dat vond ik dus ook zo "grappig". De jaartelling is veel ouder dan dat bekend was dat de aarde rond de zon draait etc.

Pelle heeft het uitgelegd (ik snap het niet goed genoeg om zoonlief het uit te leggen). Heeft het ook niet iets met die cirkels met hoge stenen (oooh, mijn geheugen is echt een zeef) te maken. Met schaduw enzo.

Tirza G.

Tirza G.

07-02-2009 om 15:59

Vroeger (licht ot)

Is volgens mijn kinderen in mijn jeugd. Ze zijn er maar moeilijk van te overtuigen dat wij niet in grotten woonden. Zoon (14) van de week over iets (weet niet eens meer wat): goh mam, hadden jullie dat toen ook al? Natuurlijk schat zei ik achteloos. Wij projecteerden dat gewóón via een beamer op de muur van onze grot. Hij keek zo van: tja. Moet kunnen. En ik lag onder tafel van het lachen. 3 gymnasium. Maar nádenken? Ho maar.

Tirza

Nivea

Nivea

07-02-2009 om 16:00

Leven

Tinus: "Nou, dat idee van zandkorreltje>>minibeestje is wat kort door de bocht. Er is geen definitieve theorie over het ontstaan van leven."

Tja, het is een vierjarige, ik kon het niet anders uitleggen. En "er is geen definitieve theorie", tja, daar neemt hij geen genoegen mee. En God dat vond hij ook maar een onzinverhaal, want wie heeft God dan gemaakt?

Nivea

Nivea

07-02-2009 om 16:03

Tirza...

Hier ook... was de opa van opa dan een aap of een mensaap. Kom jochie, we gaan het opa vragen! Hier groep 1, dat scheelt dan weer....

Guinevere

Guinevere

07-02-2009 om 16:07

Omavanomavanomavanoma enz

Ach, hier was de omavanomavanomavanomavanomavanomavanoma een aapachtige. En daarvoor was ze een rat en daarvoor een vis. Daarvóór een soort bacterie. Lekker simpel, het hoeft niet te moeilijk te zijn voor een 4-jarige. Als het basisprincipe er maar in zit, het tijdsbesef en de nuance komen later wel. En de wetenschappers zijn er ook nog lang niet over uit, er zijn nu theorieën over het ontstaan van leven in bubbeltjes in het ijs. Dus helemaal niet op een warme plek of met bliksem of wat dan ook.

Tihama

Tihama

07-02-2009 om 16:36

Grin

Leuk, he, zo'n kind.

Die van mij had op die leeftijd (4,5 jaar) ook van die 'makkelijke vragen'.
Hij: "Mam, waarom is lava vloeibaar?'
Ik:'Omdat het gesmolten stenen uit het diepste van de aarde zijn'
Hij:'Waarom is het dan gesmolten?'
Ik:'Omdat het in het binnenste van de aarde heel heet is omdat er geen lucht kan komen om het af te koelen'
Hij:'Waarom is de zon dan heet terwijl die in de ijskoude ruimte hangt?'
Op dat moment keek mijn man me aan met een grijns 'red je daar maar eens uit'
Dus ik grijnsde terug naar mijn man en antwoordde zoonlief:
"Omdat in de zon kernfusie optreedt'
Zoon:'Wat is kernfusie'..........

Okay. We hebben er nog een tijd om gelachen dat onze kleuter wilde weten wat kernfusie was

Er zijn trouwens een heleboel mooie boeken die je samen met je zoon kunt doorlezen. Ik zou eens gaan kijken bij een goede boekhandel. Bill Bryson is een optie, maar ook de hele serie Waanzinnig om te weten is de moeite waard. Ook de DVD's van Hoe en Wat zijn leuk. Tenminste: als je zoon meer van dit soort belangstellingen heeft. Het zoölogisch museum in Artis of Naturalis geeft hier ook veel antwoorden op.

Tihama

Tihama

Tihama

07-02-2009 om 16:41

Nog meer

De films van de BBC van Walking with dinosaurs en Walking with caveman zijn hier ook heel populair.

Ik ben zelf aardig beta, maar inmiddels (zoon is nu 11) stelt zoon vragen waar ik het antwoord niet zo maar op weet. Gelukkig kan hij nu zelf ook goed wiki-en.

Tihama

Tinus_p

Tinus_p

07-02-2009 om 19:51

Jaartelling

Nivea:
"Nou dat vond ik dus ook zo "grappig". De jaartelling is veel ouder dan dat bekend was dat de aarde rond de zon draait etc."
Ik heb het vermoeden, dat het idee van 'jaren' is gebaseerd op het wisselen van seizoenen ('de nieuwe lente'), en daar is verder geen enkele astronomische kennis voor nodig. Tegelijk is dat wisselen van seizoenen wel van groot praktisch belang, zeker voor landbouwers.

Overigens is de islamitische kalender daarvan afwijkend, die loopt niet gelijk met een zonnejaar (en de seizoenen), wat past bij het feit dat die kalender in een regio is ontstaan waar seizoenswisseling niet zo belangrijk is.

Tihama

Kuch, toch enige herkenning. Dochterlief begon eergisteren met vragen als: als er een planeet helemaal van vloeistof is, waardoor blijft hij dan bij elkaar? Dan denk ik ook, nu kan ik het allemaal nog uitleggen of opwikiën, maar wat vraagt ze als ze tien is?

Nivea

Nivea

08-02-2009 om 00:42

Tinus, jaartelling

"Ik heb het vermoeden, dat het idee van \'jaren\' is gebaseerd op het wisselen van seizoenen (\'de nieuwe lente\'"

Maar dat wisselt nogal per jaar, het moet mijn inziens iets precies zijn. Ik dacht aan de maan. Zoveel keer volle maan = 1 jaar. Geen idee of het klopt.

wimb

wimb

08-02-2009 om 09:05

Evolutie voor de kleintjes

Hier is een link naar een "evolutie" filmpje van de Simpsons. Leuk gedaan. Als je de kinderen dan nog vertelt dat elke seconde film in werkelijkheid een miljoen jaar duurt.


http://www.youtube.com/watch?v=faRlFsYmkeY
Toen ik nog van die kleine wijsneusjes had, zijn we een paar keer naar de volkssterrenwacht in Rijswijk gegaan. Heeft diepe indruk gemaakt en ze kunnen daar vragen wat ze willen, altijd is er wel een expert die een antwoord heeft.
wim

Tinus_p

Tinus_p

08-02-2009 om 10:06

Wim

wim:
"Als je de kinderen dan nog vertelt dat elke seconde film in werkelijkheid een miljoen jaar duurt."
Nouja, bij benadering dan.... Het laatste deel is wat overgewaardeerd.

Tinus_p

Tinus_p

08-02-2009 om 10:12

Zonnewendes

Nivea:
"Maar dat wisselt nogal per jaar, het moet mijn inziens iets precies zijn. Ik dacht aan de maan. Zoveel keer volle maan = 1 jaar. Geen idee of het klopt."
Nee, 12 keer een volle maan is ongeveer 354 dagen. Zie de islamitische kalender.

Ik heb hier eens wat gelezen (http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_astronomy), maar t is niet zo duidelijk. Het zou me niet verbazen als het idee van jaar stapsgewijs is gekomen (dus eerst: nieuwe seizoenen, en pas later 365 dagen) en dat daarbij niet de opkomst van de zon een grote rol speelt (zoals Pelle zegt), maar de hoogte van de zon op het middaguur. Er is ene punt dat de zon op zn hoogst staat (dus dan is de schaduw t kortst), en de lengte van die schaduw varieert in het jaar. De midzomer- en midwinterzonnewende zijn daar direct uit te halen.

Tinus_p

Tinus_p

09-02-2009 om 09:59

Zuiden

Pelle:
"Maar als je niet precies het middaguur weet en er schuift nog wel eens een wolkje voor de zon lijkt me dat ook lastig bijhouden."
De truuk is, dat je het middaguur juist afleidt uit de lengte van de schaduw (die is dan t kortst, en dat bepaalt of t 12 uur is), en daarmee is ook het zuiden vastgelegd.

Tinus_p

Tinus_p

09-02-2009 om 10:04

Wolkje

Pelle:
"Jaha maar als er rond 12 uur net bewolking is weet je dus NIET of dat om 12 uur was of om 11 uur "
T lijkt me geen toeval dat astronomie is uitgevonden in t wolkenloze midden-oosten

Hey die dino's

Die waren te laat voor de Ark van Noach

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.