Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Vegetariër geworden en hoe zit het nu met eters?

Hallo allemaal,

Ik ben een nieuwbakken vegetariër sinds een klein half jaar. Ik at al steeds minder vlees en eigenlijk wilde ik er al langer helemaal van af. Het één heeft tot het ander geleid, en ik eet sinds kort sowieso veel bewuster. Meer groenten, meer fruit, meer water en kruidenthee, minder alcohol. Maar ook eet ik een aantal andere dingen niet of nauwelijks meer, omdat ik me daar een stuk fitter van voel. Nu heb ik toch een aantal vragen.

1) Hoe doe ik het met eters? Ik ben vegetarisch, maar zij niet. Als mensen er nu op staan dat ze wel vlees eten elke avond? Van tevoren vragen of ze ook vegetarisch eten? Hoe los ik zoiets op?

2) Ik vind het lastig dat iedereen altijd overal zo'n oordeel/mening over heeft en ik heb het gevoel dat ik me te pas en te onpas moet verdedigen t.o.v. mijn nieuwe voedingsgewoonten. De één vind het belachelijk dat ik geen vlees meer eet want " hoe kom jij dan aan je ijzer", de ander vindt dat "koolhydraten uit brood" juist essentieel zijn....pfff en dát soort discussies. Er zijn zoveel tegenstrijdige berichten over wat goed is voor een mens en tenslotte wil ik gewoon graag eten waar ik me goed bij voel. Jarenlang gerookt, toen daar altijd gezeik over....en nu ben ik gezond bezig en kan ik me weer verdedigen. Ik vrees dat ik de one-liner nog niet het gevonden waarmee ik mensen deze discussies laat stoppen. Wie helpt?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Yta Chalne

Yta Chalne

22-06-2009 om 22:06

Ach

Gasten die bij jou komen eten krijgen geen vlees. Lijkt me geen issue. Wij eten zelf wel vlees (kleine hoeveelheden, niet dagelijks) maar bij gelegenheden waar veel eters komen maak ik eigenlijk nooit meer vleesgerechten. De helft van onze vrienden en kennissen is vegetariër, de andere helft vindt lekker eten zonder vlees ook prima. Neem ik aan, ik vraag het ze niet. Als mensen een voor hen belangrijk dieet volgen dan melden ze het wel, lijkt me.

Verder kun je toch gewoon zeggen tegen mensen dat je eet waar je je goed bij voelt en het daarbij laten? Vriendelijk glimlachen en de rest naast je neerleggen.

Yvon Meijer

Yvon Meijer

22-06-2009 om 22:11

Fiderelske

1) Iedereen gewoon vegetarisch eten, niet moeilijk doen. Vlees eten doen ze maar lekker weer thuis.
2) Zeg dat je vlees niet meer lekker vindt, vooral niet zeggen dat er iets principieels/gezondheidsargumenten meespeelt want dan ben je voorlopig nog niet van het gezeur af.
Groetjes, Yvon.

amk

amk

23-06-2009 om 09:39

Geen keuze geven

jij maakt een lekkere maaltijd en met allergieen of geloof houdt je rekening.
Gewoon niet zeggen dat er geen vlees in zit. Werkt ook prima bij mijn schoonvader, die al regelmatig heeft toegegeven niet eens gemerkt te hebben dat er geen vlees in zit. Hij realiseerde zich dit een keer in de auto dat er in het gerecht geen vlees gezeten kan hebben want zijn andere schoondochter die toen als enige volledig vegetarisch was had hetzelfde gegeten.

Soms is het gewoon beter mensen niet wijzer te maken als ze zijn.

maan.

maan.

23-06-2009 om 11:46

Smakelijk

Ik heb (nog) niet zoveel ervaring met vegetarisch eten maar tot nu toe vind ik het allemaal erg smakelijk; mijn broer kan erg lekker koken! Zelf doen we af en toe een vegetarisch dagje maar dat bestaat dan vooral uit het weglaten van vlees in bijvoorbeeld een aardappelschotel of een alternatief zoals de valess milner (mmmmm).

Als je visite krijgt die niet vegetarisch is dan hoef je dus nergens rekening mee te houden.. er is niets dat je voor hen hoeft weg te laten ze kunnen dus gewoon met jouw potje mee-eten.. als je dan een lekkere maaltijd neerzet (zoals mijn broer) zullen ze misschien het vlees niet eens missen.

Natuurlijk zal iedereen een mening hebben.. je wijkt af van het gemiddelde. (Het enige mogelijke probleem is volgens mijn broer vitamine B12 maar met voldoende zuivel compenseer je dat.)

Guinevere

Guinevere

23-06-2009 om 12:03

Persé vlees?

Hmmm, als iemand er op staat om vlees voorgezet te krijgen als ie komt eten bij een vegetariër, dan zou die persoon de pot op kunnen. En het is maar de vraag of ik iemand die zo op zijn strepen staat überhaupt ooit nog zou uitnodigen.
Maar in de praktijk zal dat waarschijnlijk reuze meevallen. Juist met vegetarisch koken ontdek je allerlei boeiende nieuwe producten en combinaties. De vleeseter bedenkt zich vermoedelijk pas achteraf dat ie het vlees "gemist" heeft. Je hoeft 'm niet eens in te lichten van te voren.

klokje 2

klokje 2

23-06-2009 om 12:13

Fiderelske

ik zou er ook geen punt van maken, jij kookt vegetarisch, dus je gasten eten gewoon mee. Misschien komen ze ook nog op goeie ideeen.
Opmerkingen moet je idd van je af laten glijden, daar is geen beginnen aan. Het ergst vind ik altijd als ze over je leren schoenen beginnen. 'Ja, maar die eet ik niet,' zeg ik dan. Ik zeg tegenwoordig dan ook (als het ter sprake komt, toevallig) dat ik vegetarisch eet, niet dat ik vegetarier ben. Dat lijkt te schelen. En wat ik daarbinnen wel of niet eet, gaat niemand wat aan, daar ben je toch vrij in? Aanvallen zijn dan ook volkomen onterecht, alsof je iets doet wat niet mag door om wat voor reden dan ook geen vlees/vis te eten. Zal wel schuldgevoel zijn, denk ik dan altijd maar.

Waarom geen keuze?

als ik vegetariers over de vloer krijg, hou ik daar rekening mee. Ik maak dan 2 schotels, dezelfde basis maar met en zonder vlees.

Je zou toch even apart wat visof scampi's / vlees kunnen voorzien, dat kost toch maar weinig moeite? Als jij uitgenodigd wordt verwacht je toch ook dat ze net even wat anders doen.

Als ik bij mijn vegetarische vriendin ga eten, en daar ook geen vlees krijg, vind ik dat eerlijk gezegd niet fijn. Om nog maar te zwijgen van de honger die veel sneller opsteekt.

En verder over vegetarier worden: je hoeft je helemaal niet te verdedigen over de keuze die je maakt. Ik zou gewoon zeggen dat ik geen zin heb om voor de zoveelste keer hetzelfde gesprek met dezelfde uitgangpunten en commentaren te beginnen. Natuurlijk zeg je dat veel vriendelijker.

Nely

Nely

23-06-2009 om 12:55

Vlees apart

zelf eet ik bijna geen vlees, hou er gewoon niet echt van eigenlijk. Maar voor de rest van het gezin doe ik het vlees dan apart erbij en dat gaat goed.

Paula B

Paula B

23-06-2009 om 13:27

Net als klokje

Grinnik, net als bij Klokje staat het antwoord 'ik eet meestal geen schoenen' hoog in mijn toptien veelgegeven antwoorden. En inderdaad: 'ik eet vegetarisch' wordt kennelijk neutraler opgevat dan 'ik eet geen vlees' of 'ik ben vegetarier'.

Maar op jouw vraag 2 wil ik nog even nuanceren. Het is waar dat er, vooral de eerste tijd dat je vegetarisch eet, van heel wat kanten kritiek komt. Na een tijdje accepteert je omgeving het gewoon, hoor. Maar in die eerste periode ben je waarschijnlijk ook gevoeliger voor kritiek op jouw (verse) keuze en kun je ook neutrale of geinteresseerde opmerkingen voor kritiek aanzien. Hoe langer ik al vegetarisch eet, des te vaker merk ik dat veel van dat soort gesprekken om te buigen zijn naar een echt gesprek over mijn beweegredenen (zonder bekeringsdrang) en de overwegingen van de ander om wel vlees te eten. Dat is een stuk prettiger dan een aanval/verdedigingsgesprek.

En op vraag 1: hoe ver strekken je principes zich uit? Vraag je af of het voor jou acceptabel is om voor anderen vlees te kopen en klaar te maken. Is het antwoord nee, dan zet je eters geen vlees voor. Vind je het wel acceptabel om vleeseten te faciliteren, dan kun je beide aanbieden of vleeseters soms wel, soms geen vleesgerecht bieden. Zelf kies ik voor het laatste. (Ik ben ook nog 's een liefhebber van koken en zal bekennen dat ik het klaarmaken van vleesrecepten ook wel weer 's leuk vind, soms ). Mijn grens ligt bij het type vlees. Als ik vlees klaarmaak, wil ik wel dat het scharrelvlees en liefst biologisch is.

klokje 2

klokje 2

23-06-2009 om 13:55

Pandia

ja hoor, als je voor je gasten kookt zoals je gewend bent, prima, het is jouw huis, niks mis mee. Je moet alleen niet gek opkijken als de vegetarisch etende medemens je vlees laat liggen en alleen geniet van de rest, die er ook best zal zijn.
Ik verschijn zelfs wel eens op bbq's, dan ik eet ik de dingen die ik wil eten, salades en zo zijn er altijd wel. Het gaat om de gezelligheid, alhoewel bbq's niet zo mijn ding zijn. Maar vleesloos eten is mijn keus, dus ik wil niemand lastig vallen. Mijn kat eet ook vlees, denk ik dan maar, het zij zo.

amk

amk

23-06-2009 om 14:41

Streng in de leer of niet

als je heel streng in de leer bent dan eet je ook geen gerecht waar vlees in gezeten heeft, of waar bv vleesboulion voor gebruikt is of kaas waarvan je niet weet of het met dierlijkstremsel is gemaakt.

Ben je soepeler in de leer zoals de meesten, dan ga je vissen: je vist de ballen uit de soep, het vlees uit de stoofpot etc. en je maakt je geen druk om de kaas die gebruikt is of over de ingredienten van het zakje kruiden.

Daarentegen kun je ook nog zeggen dat als je wel zuivel gebruikt je eigenlijk geen totale vegetarier kunt zijn want de stierkalfjes (die geen melkgeven) zijn nu slechts een bijproduct, dan kun je die ook wel nuttig gebruiken net als de koeien die geen melk meer geven. Eet die dan op. Dus biologisch rundvlees zou dan nog net kunnen.

margje van dijk

margje van dijk

23-06-2009 om 15:19

Volwaardige maaltijd

Er hangt nu een beetje een sfeertje in deze discussie (althans meen ik te bespeuren) dat eten zonder vlees geen volwaardig eten is. Mensen die het toch niet op prijs zouden stellen als er geen vlees bij zit, en die eerder honger krijgen.... volgens mij is dat echt geen goed beeld.
Als je kip serveert ga je je toch ook niet verontschuldigen dat er geen varkensvlees bij zit of zo?

Je moet een vegetarische maaltijd gewoon beschouwen (en ook bereiden) als een volwaardige maaltijd. Dat is gewoon wat jij gekozen hebt voor vanavond.

Voor mensen die bang zijn dat een vegetarische maaltijd te weinig calorieën bevat of te weinig smaak heeft kan ik een pittige kaas aanbevelen. Maak bijvoorbeeld een hartige taart (met bladerdeeg, een mengsel van groenen - bijvoorbeeld paddestoelen of geroosterde aubergine/courgette/paprika, of gewoon prei en ui, overgoten met een ei losgeklutst met een paar eetlepels volle yoghurt of creme fraiche en peper en evt zout - en daarop plakjes pittige boerenbrie van de kaasboer, en dat in de oven, 40 minuten op 220 graden of zo). Serveer er een groene (Griekse?) salade bij en vers stokbrood. Als het echt grote eters zijn, doe dan nog een (evt gebonden) soep vooraf. Nou, ik kan me niet voorstellen dat iemand nog honger heeft na zo'n copieuze maaltijd, en zo'n hartige taart heeft heel veel smaak. Echt, niemand mist er het vlees in. Zorg wel dat de brie een hele goede is, en vraag ook echt een pittige. Bij de kaasboer, niet gewoon van de supermarkt, maar zo eentje waar je bij de kaasboer normaal gesproken verlekkerd voor staat maar die je dan toch maar niet koopt omdat je er toch alleen maar dik van wordt als je die bij de borrel gaat nemen. Voor de mááltijd is natuurlijk heel wat anders, nu heb je ineens een excuus, grijp je kans

Ik wil wedden dat zelfs niemand maar op het idee komt om te vragen waar het vlees is. En zo zijn er nog veel meer vegetarische gerechten die volkomen gelijkwaardig zijn aan een vleesmaaltijd.

Margje

margje van dijk

margje van dijk

23-06-2009 om 15:46

PS Wij zijn 5 jaar lang volledig vegetariër geweest en mijn partner en ik hadden een verschillend beleid. Hij at buitenshuis ook geen vlees, maar ik wel. Ik at wat de pot schaftte, hij verzocht om voor hem in elk geval geen vlees te serveren.

Omgekeerd zou ik het in die tijd niet in mijn hoofd gehaald hebben zelf vlees te serveren voor gasten. Ik zou me ook zwaar beledigd gevoeld hebben als iemand dat gewenst zou hebben. Ik heb ook nu nog vegetariër-vriendinnen die het al schokkend zouden vinden als hun pannen gebruikt zouden worden om er vlees mee te bereiden. Ook dat kan ik me voorstellen, ik had toen ook pannen waar nog nooit vlees in had gezeten en dat zou ik ook niet gewild hebben.

Zoiets als kosher etende mensen vragen niet kosher voor jou te koken: dat kan echt niet. Vegetariër zijn is misschien voor de meesten wat minder erg maar voor sommigen echt niet hoor. Ik ken ze

(Tegenwoordig zijn wij deeltijdvegetariërs. Het uit zich erin dat we niet altijd vlees eten, en áls we vlees eten is het biologisch en gewoon minder. Echt nooit 100 g per persoon per maaltijd, eerder de helft. Bevalt heel goed.)

Margje

Hanne.

Hanne.

23-06-2009 om 16:00

Als je eters krijgt, serveer je dan per se vlees

Grappig deze discussie, ik heb er nooit bij stilgestaan dat het 'niet serveren van vlees' een issue is.

Ik ben op zich niet vegetarisch, maar eet wel regelmatig een vegetarische maaltijd. En dus krijgt mijn bezoek soms vlees, en soms een vegetarische maaltijd voorgeschoteld. Nooit opmerkingen over gekregen.

Fiderelsje

Fiderelsje

23-06-2009 om 16:23

Dank voor suggesties

Hoi,

Veel dank voor alle suggesties. Ik ben niet streng in de leer en ook niet van plan anderen te bekeren. Daar zou ik zelf ook niet van houden. Ik eet/drink al jaren geen zuivelproducten meer omdat mijn darmen daar ernstig tegen zijn...Dus ik ben goed op de hoogte van alle manieren waarop ik vervangend kan en moet eten om aan de nodige vitaminen, mineralen en anderen bouwstoffen te komen.

Mijn vleesliefhebbende vrienden doen soms nog wat lacherig over 'niet-vlees' en alle standaard opmerkingen over 'voor mannen vooral nuttig' en 'in de oertijd aten we ook al vlees' en 'leren schoenen' etc....dat is waar ik vooral wat moe van word. Ik heb vooral wat aan de tip van "ik EET vegetarisch". Dat dekt de lading wel. Want ik draag wel leren schoenen, en heb leren ook wel tassen. Etc. Ik ga hier op OOL maar niet opschrijven wát mijn beweegredenen zijn, want het gaat mij niet om de discussie over wel of niet vegetarisch en om welke redenen het wel of niet akkoord is. Ik wilde weten hoe je met gasten omgaat die nogal van de "vlezige" zijn en daar op menig moment nogal expliciet uiting aan gaven....dat het heel belangrijk (voor hen) is. Ik wil best vlees voor ze kopen, en ook koken. Maar het is gewoon ook extra werk, luiigheid....etc...dat ik gewoon liever met één gerecht af wil kunnen doen en zonder meteen onrespectvol te willen zijn. Iedereen die lekker vlees wil eten moet dat gewoon zo doen hoor en zo behandel ik mijn gasten ook. Het was geen vraag 'uit principe'.

Over de discussies: als ik nu gewoon zeg 'ik voel me er beter bij'. Dan ben ik toch van alles af? Gewoon als een soort grammafoonplaat 'ja...en ík voel me er beter bij'. Zoiets?

Groetjes,
Els

klokje 2

klokje 2

23-06-2009 om 16:59

Ja hoor

ja, dat zou genoeg moeten zijn. Als je dan maar niet per ongeluk je blik af laat glijden naar een evt. aanwezig buikje, want dan heb je het weer gedaan. Het blijft gevoelig liggen. Voor je het weet beginnen ze toch weer over je schoenen en het restafval. Ten aanval! Dus: koest houden en geen discussie aangaan. Jij hoeft je niet geroepen te voelen uit te leggen waarom je geen vlees eet, dat kan ieder zinnig mens zelf bedenken, anno 2009. Vind ik, hoor. Succes.

Tineke

Tineke

23-06-2009 om 20:52

Lol 2

Ik eet wel vlees, maar draag beslist geen leren schoenen. Wat ben ik nou?

Maylise

Maylise

23-06-2009 om 21:11

Vegetarische maaltijden

Ik ben geen vegetariër. Toch eten wij meerdere malen per week geen vlees. Ik maak de keuze om scharrelvlees te kopen wat duurder is en dan dus minder vaak vlees te eten. Bovendien vind ik vegetarisch eten oprecht ook lekker.
Als we gasten hebben dan eten we ook wel eens vegetarisch. Ik hoop niet dat mijn gasten denken dat ik ze daarmee te kort doe. Want dat is zeker niet de bedoeling. Ik vind alleen vlees niet een must-have bij elke maaltijd.
Als we mensen te eten krijgen waarvan ik zou weten dat ze dol zijn op vlees dan zorg ik uiteraard wel dat er vlees op het menu staat. Als we vegetariërs te eten krijgen kook ik vegetarisch (moet ik het wel weten van te voren). Als we hindoeïstische gasten hebben dan eten we uiteraard geen rundvlees.

Ik wil (als ik het weet) overal wel rekening mee houden. Maar dat is ook omdat ik zowel vegetarisch als vlees als vis prima vind. Ik zou nooit verwachten om bij vegetarische vrienden vlees te krijgen of bij Joodse vrienden een karbonade. Ik vind iets wel of niet koken omdat het tegen je overtuiging/levensstijl ingaat iets heel anders dan iets wel of niet koken omdat het de smaak van je gasten is.

Maylise

Kiki

Kiki

23-06-2009 om 21:57

Fiderelske,

mijn ervaring is dat als je als vegetarier afstapt van het groente, aardappelen en vervangende vegaburger en gewoon wat heerlijke vegaschotels neerzet niemand klaagt over het gemis van vlees.
Zoiets als Risotto, spinazie/kaasovenschotel, paddenstoelen/briequiche.

De rest laat je gewoon kletsen en nodig je niet meer uit voor het eten
o en voor de sceptici, van een spanazie/kaasovenschotel zit je net zo vol als met een biefstukje

Ilva

Ilva

23-06-2009 om 22:11

Eters

Ik heb twee vriendinnen die vegetarier zijn. Bij beide eet ik wel eens. De ene maakt voor ons wel eens vlees klaar, de andere niet. Voor mij hoeft het niet, eet je in iedergeval weer eens iets anders. En als ze bij mij komen maakt ik ook altijd iets vegetarisch. Je wordt er erg creatief van. Ooit eens een vegetarische indonesische rijsttafel gemaakt. Smaakte prima! (Vraag me geen recept, ik zou het echt niet meer weten.)

Succes, en trek je niets aan van andere. Gewoon doen zoals jij het wilt.

-Wendy-

-Wendy-

23-06-2009 om 22:28

Maar wat eten jullie dan?

Ik ben geen vegetariër, maar zou vlees wel graag wat vaker weglaten van het menu. Nu heb ik alleen het idee dat er in veel vegetarische gerechten noten zitten en die eten de kinderen niet. Op een enkele uitspattin na, kom ik dan ook niet verder dan een vegaburger of een ei ipv vlees. Kortom, wie heeft er tips voor smakelijke vegetarische gerechten?

En on topic, ik zou mijn vrienden ook gewoon vegetarisch laten eten. En inderdaad, als je geen zin hebt in een discussie; gewoon zeggen dat je vlees niet lekker vindt.

Wendy

amk

amk

23-06-2009 om 23:00

De toppers op dit moment

ipv vlees, gebakken camembert (vooral favoriet bij dochter van 3,5)
Chiliconcarne waar het vlees is vervangen door blokjes kaas
Pasta met saus waarin het gehakt is vervangen door quorn fijn gehakt. (zou ook met de chili kunnen)
Pompoenstamppot met daarboven op een mengsel van gebakken ui met gebakken paprika.
Spinazie rol met ricotta
Diverse hartige taarten
Broodjes falafel
gevulde pannenkoeken

Wat je niet moet doen is proberen het vlees 1 op 1 te vervangen. Je zult andere gerechten gaan maken. Of een andere presentatie van dingen die je gewoonlijk al eet.
Mijn dochter eet ook nog geen noten, daarom eet ik wel regelmatig vleesvervangers omdat die de benodigde toevoegingen hebben. Overigens eet zij bij haar vader wel weer vlees en eten wij ook 1x per week vis. Het valt haar niet op dat we bij mij geen vlees eten.

De carnivoren halen het thuis maar in

ik zie ook niet waarom je de niet-vegetariërs van vlees zou moeten voorzien. Mijn gasten krijgen bijvoorbeeld nooit gekookte aardappels met jus, want daar hou ik niet van. Als dat al ooit als een vreselijk gemis ervaren is (het is toch een peiler van de Hollandse keuken) dan heb ik het nooit gehoord.
Zelf vraag ik - sinds ik gehoord heb dat er mensen zijn die geen kaas lusten - altijd aan mensen of er dingen zijn die ze niet eten (om wat voor reden dan ook). Daar hou ik rekening mee, maar verder ga ik niet.

Ilva, een vegetarische rijsttafel: was je streng in de leer en had je ook geen trassi gebruikt?

Groeten,

Temet

Gewoon vegetarisch serveren!

Natuurlijk moet je gewoon vegetarisch koken voor je gasten! Mijn mond valt tot mijn schoenen open dat kennelijk sommige mensen per se vlees moeten hebben. Vegetariër word je niet omdat je vlees niet lekker vindt, maar uit principe. Milieuoverwegingen bijvoorbeeld: wist je dat er voor 1 kg biefstuk zo veel water wordt gebruikt dat je er 100 keer van kunt douchen? En dat is dan alleen nog maar het water! En een diepe afkeer tegen de bioindustrie. Dat zijn de redenen voor de meeste mensen om vegetariër te worden. Dan ga je dat toch niet aan de kant zetten voor je gasten? Werden er maar meer mensen vegetariër, dan zag de wereld er een stuk beter uit. Het verbaast mij dan ook altijd dat ík me moet verdedigen waarom ik vegetariër ben. Laat vleeseters maar eens uitleggen waarom zij willens en wetens de bioindustrie en enorme milieuvervuiling blijven steunen!
Nee hoor, iemand die er per se op staat om vlees te eten, die komt dan maar niet bij mij eten. Maar gelukkig heb ik daar nog nooit een probleem mee gehad!

Wat een onzin

Natuurlijk zou ik ook vegetarisch voor mijn gasten koken als ik zelf vegetariër zou zijn! Ik eet trouwens wel vlees, maar niet elke dag en bij voorkeur scharrelvlees.

De discussie herinnert mij aan een vroegere vriendin die vegetarisch at, maar als zij bij iemand at die daar geen rekening mee had gehouden en het vlees zat helemaal door het gerecht (tomaten-gehakt-saus op pasta oid) dan at ze het toch gewoon op. Ze noemde zichzelf daarom: VAGETARIËR!

Jesse_1

Jesse_1

24-06-2009 om 11:36

Elissa

"Vegetariër word je niet omdat je vlees niet lekker vindt, maar uit principe."
Je kunt natuurlijk ook vegetariër worden omdat je vlees niet lekker vindt.
Jesse

roquefort

roquefort

24-06-2009 om 11:37

Altijd die kaas

Ik ben jaren vegetarier geweest (zo opgevoed) en zette mijn gasten destijds nooit vlees voor. Nooit commentaar op gehad. Had ik wel commentaar gekregen, dan had ik vreemd opgekeken. Als je bij iemand gaat eten, dan eet je toch gewoon wat de pot schaft? Ik eet overigens al weer jaren af en toe vlees. Als er gasten komen, maak ik soms een vegetarische maaltijd, soms iets met vis, soms iets met vlees, net waar ik zin in heb. Ook daar krijg ik nooit commentaar op. (maar ik kan dan ook erg goed koken, ha ha)

Wendy, als je vaker vegetarisch wilt koken, zou ik beginnen met het aanschaffen van een vegetarisch kookboek of online vegetarische recepten zoeken. Op de site van Albert Heijn bijvoorbeeld staan veel aardige recepten, die niet al te ingewikkeld zijn.

Wat betreft het vegetarisch eten: het valt me op dat jullie zoveel kaas door het eten verwerken. Dat werd ik op den duur een beetje zat, steeds die kaas door het eten. Echt gezond is het niet (tis hartstikke vet en dan ook nog verzadigd vet). Ik ben dus al tijden op zoek naar vegetarische recepten zonder kaas. Meestal kom ik dan bij oosterse gerechten uit, Indiaas, Indonesisch, die hoek. Laat mijn jongste dat nou net niet zo apprecieren. Heeft iemand nog andere tips toevallig?

Oh, en Elissa, ik denk dat je een beetje al te positief bent over de voordelen van vegetarisch eten voor het welzijn van de wereld. Ook vegetarisch eten is belastend voor het milieu. Weet je hoeveel water het kost om rijst te produceren? Of pasta? En wat denk je van de milieubelasting van de productie van kaas?

amk

amk

24-06-2009 om 11:48

Beginner

als beginner zul je vaak kaas gebruiken denk ik, maar je leert de keuken beter kennen en gaat dan andere dingen toevoegen.
Net als bv de italiaanse keuken, je begint met een eenvoudige pizza of pasta en later ontdek je dat er nog veel meer is.

Daarbij zijn mijn dochter en ik best dol op schimmelkazen, dus die recepten zal ik sneller gebruiken dan iets waar geen kaas of schimmelkaas in zit.

Ik heb met gister weer zitten verlekkeren in mijn nieuwe kookboek met dagelijkse vegetarische gerechten. Ik had al een boek met dingen die je niet dagelijks maakt en dat is niet handig maar wel heel lekker.

Pandia - eten wat de pot schaft

Beatrijs Ritsema heeft in haar 'moderne manieren'rubriek in Trouw het uitgangspunt mooi geformuleerd, vind ik: je eet wat de pot schaft, maar waar je (religieuze, allergie- of andere) bezwaren tegen hebt, dat mag je laten liggen. Maar dat wil niet zeggen dat je dan per se aanspraak hebt op iets anders in plaats daarvan. Vegetariërs hoeven dus niet uit beleefdheid vlees te eten, maar lopen wel het risico dat ze dan alleen aardappels en groenten krijgen. Dat is dan maar zo.
Zelf vind ik het als je mensen uitnodigt wel zo netjes om rekening te houden met wat mensen niet eten. Persoonlijk kost me dat ook weinig moeite, ik ben zelf geen vegetariër maar kan er niet mee zitten als anderen dat wel zijn, dan kook ik met plezier vleesloos. Alleen veganisten, die zouden me lelijk in de problemen brengen vrees ik ...

Groeten,

Temet

amk

amk

24-06-2009 om 14:29

Idd pandia

Die ergernis heb ik ook.

In mijn ogen spreek je (tenzij het van levensbelang is, denk aan een pinda of andere allergie) een voorkeur uit hoe je het graag zou willen hebben.
En als het je dan niet aan staat, dan vis je een beetje er om heen. Of als het echt een probleem is voor je dan eet je niet en vraag je desnoods vriendelijk en beleefd (dus niet eisen) om een boterham indien mogelijk, of anders eet je later maar bij de mcsnack of thuis.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.