Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Vegetariër geworden en hoe zit het nu met eters?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Reactie

Als eerste: er bestaan ongetwijfeld vegetariërs die vegetariër zijn geworden omdat ze geen vlees lusten. Maar dat zijn er maar heel weinig! Ik ken veel vegetariërs, maar niemand die dat om die reden is geworden.

Roquefort: "Oh, en Elissa, ik denk dat je een beetje al te positief bent over de voordelen van vegetarisch eten voor het welzijn van de wereld."

Nou ja, leven is altijd helaas belastend voor het milieu. Maar vlees eten maakt het wel gigantisch veel erger. Dat komt doordat dat dier de producten eet die wij ook zelf kunnen eten. Maar het dier moet daar vele kilo's eten om 1 kilo vlees te kunnen produceren. Dat kost veel extra energie, veel extra water, en zorgt ook voor veel extra uitstoot en door inefficiënt gebruik van grondstoffen ook voor hongersnood. Ter vergelijking:

"Gemiddeld kost de productie van 1 kilo vlees(waren) 14,7 x meer energie dan de productie van een kilo plantaardige voeding. Om een kilo kalfsvlees te produceren heb je 100 keer zoveel energie nodig als om een kilo aardappels te produceren. Een normale akker met grasland "produceert" ongeveer 330 kilo vlees. Hetzelfde stukje grond kan ook 40.000 kilo aardappelen produceren."

En ook:
"Wanneer alle Nederlanders zouden besluiten 3 dagen per week geen vlees te eten, zou dat de hoeveelheid broeikasgassen in ons land evenveel reduceren als wanneer 3 miljoen auto’s van de Nederlandse wegen gehaald zouden worden."

Dit komt van:
http://www.animalfreedom.org/paginas/informatie/vleeseten.html

Overigens

Overigens doe ik niet heus moeilijk hoor, als ik ergens eet waar niets vegetarisch is. Maar leuk is anders. Meestal bied ik ook aan om zelf iets mee te nemen.

Als je vegetarier bent omdat je vlees zo milieubelastend vindt..

dan kun je trouwens ergens anders beter gewoon mee-eten als er wel vlees op tafel komt. Anders gaat dat energie-vretende-vlees dat over is misschien wel in de vuilnisbak, en ga jij thuis nog 4 dikke volkorenboterhammen met kaas opeten. da's nog veel milieuonvriendelijker!!

Ingrid (grappige discussie trouwens. Als je dingen vies vindt dan is het 'netjes' als je ze indien voorgezet toch wegkaant, maar als het iets principieels is mag je weigeren....ik ga er eens over nadenken.)

Ingridt

Dat klopt helemaal. Een hele tijd heb ik dat dan ook gedaan. Inmiddels doe ik dat niet meer omdat ik de hele bio-industrie zo weerzinwekkend vind dat ik het niet meer voor elkaar krijg. Maar je hebt helemaal gelijk als je dat niet rationeel vindt.

reina

reina

24-06-2009 om 17:00

Juist

Juist als je eters hebt die niet vegetarisch zjn is het dé gelegenheid om hen kennis te laten maken met de heerlijkheden van de vegetarische keuken!

Primavera

Primavera

24-06-2009 om 19:09

Je vergeet wat elissa

Ten eerste is er een hoop grond waar niks eetbaars verbouwd op kan worden, maar waar wel eetbare dieren op kunnen leven. Denk aan: heide, dijken, uitwaarden, rotsgrond, bos, gras langs wegen, enz.
Ten tweede geen kalfjes, lammetjes, enz. wil zeggen geen melk = geen zuivel.
Ten derde als we allemaal vis zouden eten dan zouden de zeeën en wateren zo leeggevist zijn.
Minder vlees eten is uitstekend voor het milieu, maar iedereen helemaal geen vlees meer eten zou wel eens niet zo gezond voor de planeet kunnen zijn. Sojateelt is nou ook niet bepaald geweldig voor het milieu gebleken.
Als je echt een serieuze bereking zou maken van populatie en beschikbare voedselproductie dan zou uit die vergelijking wel eens een heel wat minder romantische oplossing kunnen komen voor de minste impact op onze planneet. Misschien wel iets van een mix van zeer intensieve genetisch gemodificeerde teelt en chemisch geproduceerd spul om toch grote gebieden met puur natuur te kunnen houden.
En wat zullen we doen met al die gezelschapsdieren? Die vreten ondertussen ook een hoop reserves op en worden niet eens uiteindelijk zelf door ons opgegeten. Pure verspilling gezien vanuit een milieublik.
Groetjes Primavera

Rafelkap

Rafelkap

24-06-2009 om 19:24

Gezelschapsdieren

Als je je kat weer muizen laat eten (in plaats van die drap uit een blikje) en je hond weer konijnen etc. etc. is de cirkel weer rond

Kiki

Kiki

24-06-2009 om 21:32

Daar heb ik ook nooit over nagedacht coby,

maar inderdaad, ik vind het weleens vervelend als ik bij een vriendin eet (zie je goed he, geen verkleinwoordje) en ze heeft geen koffie.
Ik denk dan weemoedig aan die kleine moeite die het is om kopje koffie te serveren aan je gasten.

Nooit bij stil gestaan dat je dat kan vergelijken met een vegetarisch/niet vegetarisch discussie en of je moet eten wat de pot schaft

Ok Vegetarische recepten zonder kaas.
Zalmrisotto met courgette.
Ui, risotto, visbouillon, een glas witte wijn, zalm, dille, crème fraîche en gesnipperde zalm.
In bijna alle Aziatische vegetarische recepten zit geen kaas. Mijn favoriet, gewokte groenten in zwarte bonensaus
Alle veganistische recepten zijn kaasloos, vind ik zelf een wat mindere keuken, maar misschien vind je wel iets van je gading.

Katrien

Katrien

24-06-2009 om 21:38

Kiki

Hmm, misschien begrijp ik je verkeerd, maar zalmrisotto is toch geen vegetarisch gerecht, er zit vis in. Vegetariers eten ook geen vis.

Katrien

Primavera

"Ten eerste is er een hoop grond waar niks eetbaars verbouwd op kan worden, maar waar wel eetbare dieren op kunnen leven. Denk aan: heide, dijken, uitwaarden, rotsgrond, bos, gras langs wegen, enz."
Een beetje wel ja, maar lang niet genoeg voor de gigantische vleesconsumptie die men nu eist. Dus moet er voer worden geteeld en ingevoerd. Je noemt de sojateelt die niet zo goed is voor het milieu, maar weet je waar die soja met name voor wordt gebruikt? Precies, veevoer. Als we die soja gewoon zelf op zouden eten dan hoefde er maar eenvijfde tot eenzevende van de huidige productie te worden gemaakt. Dan is er ruimte zat en hoeven er geen regenwouden voor te worden gekapt zoals nu het geval is.

"Als je echt een serieuze bereking zou maken van populatie en beschikbare voedselproductie dan zou uit die vergelijking wel eens een heel wat minder romantische oplossing kunnen komen voor de minste impact op onze planneet. Misschien wel iets van een mix van zeer intensieve genetisch gemodificeerde teelt en chemisch geproduceerd spul om toch grote gebieden met puur natuur te kunnen houden."
Dat zou zeker kunnen. En dan is dat misschien wel de beste oplossing. Maar zeker is dat vlees niet in die beste oplossing voor zal komen.
"als we allemaal vis zouden eten dan zouden de zeeën en wateren zo leeggevist zijn."
Daarom eet ik ook geen vis!
"En wat zullen we doen met al die gezelschapsdieren? Die vreten ondertussen ook een hoop reserves op en worden niet eens uiteindelijk zelf door ons opgegeten. Pure verspilling gezien vanuit een milieublik."
Dit gaat wel erg richting stropop. Het 'maar je draagt ook leren schoenen' argument.

Fraz

Fraz

24-06-2009 om 23:10

Geen stropop

Want al die honden en katten die we voor de leuk hebben en daarom fokken eten toch behoorlijk wat vlees lijkt mij. Kun je beter een vegatarisch beestje hebben. Die zijn ook lief en knuffelig maar eten geen vlees (dus etc etc)

Ik ben trouwens geen vegatariër maar ben mij er wel van bewust dat we (incl ik zelf) teveel vlees eten. Echter ben er ook van overtuigd dat een mens wel een beetje vlees nodig heeft.

Kaaskopje

Kaaskopje

25-06-2009 om 02:01

Spuit 11

wil ook nog even d'r mening geven
Ik vind het best gek dat sommige mensen het normaal vinden als een vegetariër vlees gaat staan bakken voor zijn vleesetende vrienden. Het zou werkelijk niet in mijn hoofd opkomen om dat te verwachten. Ik ga er namelijk vanuit dat een vegetariër in 9 van de 10 gevallen vegetarisch is uit principe, ik wil dus niet dat hij zichzelf geweld aan moet doen door voor gasten vlees te kopen en te braden. Ik zou dus aanschuiven en me laten verrassen.
Ik eet als het even kan nooit meer een pizza met vlees. Een kaaspizza, of met spinazie vind ik véél lekkerder. Heel af en toe neem ik er een met tonijn.

Katrien

Katrien

25-06-2009 om 09:01

Pelle

Een "echte" vegetariër eet geen vis, want een echte vegetariër eet geen dode dieren en vissen zijn dieren.

Als je vis eet, ben je geen vegetariër, ook al noem je jezelf graag zo.

Katrien

margje van dijk

margje van dijk

25-06-2009 om 11:15

Het is zo strikt niet

Volgens mij betekent 'vegetariër' in de strikte zin des woords wel dat je geen vlees en ook geen vis eet, maar in de praktijk heb je vegetariërs in alle soorten en maten.

Mensen die vlees noch vis eten, mensen die geen vlees maar wel vis eten, mensen die alleen niet-kweek-vis eten, of juist-wel-kweekvis, of alleen vis die op een bepaalde lijst staat, etcetera.

In veel buitenlanden is kip of spek ook geen vlees, en wordt dat ook zonder enige vorm van schroom geserveerd aan mensen die gevraagd hebben om een vleesloze dis (ik spreek uit ervaring).

Ik heb een vriendin die niet van hetzelfde bord wil eten als waar iemand een boterham met worst van heeft gegeten (zonder dat daar ook maar iets van te zien is), zoals laatst tijdens een picknick bleek.

Je hebt ook vlees- en viseters die bepaalde vis niet willen eten. Mijn man hoef ik echt geen tonijn meer voor te zetten sinds de verontruste berichten over de tonijnvangst.

En om dan nog maar niet te spreken van de islam-vrienden die wij ook wel eens over de vloer krijgen die je dus weer geen varkensvlees voor mag zetten.

Het lijkt me dus niet erg constructief om een vegetariër te gaan verwijten dat-ie wel of geen vis eet, volgens mij is de term op zichzelf sowieso niet voldoende en moet je als vegetariër gewoon iedere keer erbij vertellen wat je wel en niet eet.

Margje

Katrien

Katrien

25-06-2009 om 11:46

Margje

Vegetariër is een duidelijk omschreven term die aangeeft dat je geen vis, vlees of gevogelte en geen voedsel waarvoor een dier moet sterven, dus geen gelatine van dierlijke afkomst en geen kaas gemaakt van dierlijk stremsel.

Nu zie ik zelf ook nog in dat dit laatste niet voor iedere vegetariër een issue is.

Maar voor de rest zijn mensen die vis eten, geen vegetariërs. Het zijn gewoon mensen die geen vlees eten. Niet meer dan dat.

Het is juist omdat mensen die geen vlees eten, om wat voor reden dan ook, zichzelf nogal graag onterecht vegetariër noemen dat de echte vegetariër iedere keer weer moet uitleggen wat ze wel en niet eten. In die zin is die discussie wél constructief. Dan weten restaurants bijvoorbeeld ook duidelijk dat een vegetarische schotel geen vis bevat, geen vlees- of vis- of kippenbouillon, enz. En krijgen vegetariërs die moeilijk doen over vis, niet naar hun hoofd geslingerd dat vis geen vlees is en dat vegetariërs dat dus eten.

Je kan, als je geen vegetariër bent, maar bepaalde dierlijke produkten niet eet, dat ook gewoon op die manier zeggen, zonder de term "vegetarisch" te gebruiken.

Katrien (overigens zelf geen vegetariër)

margje van dijk

margje van dijk

25-06-2009 om 12:00

Tja

Daarover verschillen we dan van mening, Katrien.
Je hebt uiteraard gelijk dat een restaurantskok moet weten wat er wel en niet thuishoort in een vegetarisch gerecht.

Maar om nou al die mensen die wel vis eten dus te verbieden zich vegetariër te noemen vind ik ook weer niet handig. Dan ben je dus géén vegetariër, maar je eet geen vlees. Volgens mij maak je de verwarring bij iedereen dan nog groter (behalve bij de restaurantkoks).

Margje

Katrien

Katrien

25-06-2009 om 12:29

Margje

"Maar om nou al die mensen die wel vis eten dus te verbieden zich vegetariër te noemen vind ik ook weer niet handig. Dan ben je dus géén vegetariër, maar je eet geen vlees. Volgens mij maak je de verwarring bij iedereen dan nog groter (behalve bij de restaurantkoks)."

Wat is het meest verwarrend? Iemand die zichzelf vegetariër noemt, maar het eigenlijk niet is? Of iemand die geen vlees eet en gewoon zegt "ik eet geen vlees"?

Katrien

Katrien

Katrien

25-06-2009 om 13:09

Overigens

Ik verbied helemaal niks. Voor mijn part noemt iedereen zich vegetariër. Alleen komt de verwarring omtrent vegetarisme niet van de vegetariërs, maar van de would-be vegetariërs, zij die zichzelf zo noemen, maar het niet zijn.

Katrien

Kaaskopje

Kaaskopje

25-06-2009 om 14:00

Collega

Ik heb een collega met een Hindoestaanse man en 'uiteraard' eet ze geen vlees, maar wel vis. Van mij mag ze, maar op de een of andere manier 'verdien' je in mijn ogen dan ook niet het predikaat 'vegetariër'. Als vegetariër eet je geen beest, of het nu een landbeest is of een zeebeest.
Als je geen vlees eet omdat je het niet lekker vindt, ben je in mijn beleving geen vegetariër. Mijn dochter eet bijvoorbeeld niet uit principe geen vlees, ze slaat gewoon veel over omdat ze veel niet zo lekker vindt.

Graag nieuwe termen

Ik vind het zelf ook vaak irritant dat mensen voetstoots aannemen dat ik dus wel vis eet als vegetariër. En vaak zijn ze nog verontwaardigd ook als ik zeg dat ik dat ook niet eet. "Ja maar je bent toch vegetariër, die eten wel vis hoor!" Het zou veel misverstanden voorkomen als er aparte termen voor werden gebruikt. Die bestaat trouwens wel: een pescovegetariër is iemand die geen vlees maar wel vis eet. Maar dat weet dan weer bijna niemand.

Iemand zei trouwens 'leven en laten leven'. Grappig, dat is nu juist een van de redenen waarom ik vegetariër ben!

Primavera

Primavera

25-06-2009 om 16:12

Termologie

Van Dale
http://www.vandale.nl/vandale/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord=vegetari%C3%ABr
ve·ge·ta·ri·ër de; m,v -s iem die geen vlees eet
Op de italiaanse wikipedia hebben ze een leuke classificatie van alle soorten vegetarische en niet-vegetarische diëten (de termen van de nederlandse vertaling zullen vast niet helemaal kloppen, maar het is wel duidelijk waar het over gaat.):
OVERGANGSDIETEN (in de zin van tussen vlees en een vegetarisch dieet in):
bijna-vegetarisch, waar voedsel van dier geen belangrijke rol meer spelen wat caloriën of voedingsstofffen betreft.
thuis-vegetariër, waarbij dierlijk voedsel alleen op bijzondere gelegenheden wordt genuttigd.
vis-kip-vegetariër, dieet waarbij alleen rood vlees uitgesloten wordt.
vis-zuivel-ei-vegetariër, dieet waarbij alleen vlees, zowel rood als wit wordt uitgesloten.
vis-vegetariër, dieet waarbij alle dierlijke produkten behalve vis uitgesloten worden
VEGETARISCHE DIETEN:
zuivel-ei-vegetariër, dieet waarbij vis en vlees totaal uitgeloten wordt, maar ei en zuivel zijn toegestaan. Dit is het klassiek bekende vegetarische dieet.
ei-vegetariër, sluit alle dierlijke produkten behalve eieren uit.
zuivel-vegetariër, sluit alle dierlijke produkten behalve zuivel uit.
veganisme, ook vegan of strikt vegetarisch genoemd, het dieet sluit alle produkten die van dieren afkomen of waar dierlijk produkt in verwerkt zijn uit.
rauwe-vegetariër, dieet wat alleen rauw voedsel van plantaardige oorsprong eet en iedere vorm van termisch bereiden uitsluit.
fruit-vegetariër, dieet wat alleen uit vruchten en zaden bestaat.

Primavera

Primavera

25-06-2009 om 16:40

Terug on topic

1) Eters.
Als ik bij een één of andere soort vegetariër te gast ben verwacht ik niet dat ze daar apart vlees voor me gaan koken. Wel zou je me een plezier doen als je me geen nep-vlees vleesvervanger voor de neus zet, maar een gerecht waar gewoon al van nature geen vlees in hoort. Daar mis je het vlees dan ook niet in. In de italiaanse en oosterse keuken zijn daar vele voorbeelden van te vinden. Dat is verder geen must, maar gewoon mijn persoonlijke smaak, al zou ik als het gebeurt ook de vleesvervanger wel braaf naar binnen werken. Maar dan kom ik dus alleen voor de gezelligheid en niet voor het eten.
2)Uitleg over vegetarisch zijn.
Geen uitleg geven. Waarom zouden ze aan je vragen waarom je vegetariër bent geworden? Dat is jouw keus. En als iemand het dan echt vraagt een "daar voel ik me beter bij" voldoet prima. Zelfde antwoord wat ik geef als iemand mij vraagt waarom ik geen paardevlees of hondevlees, hagedissen of insekten eet. Voedseltechnisch niks mis mee, maar psychologisch voelt het toch wat moeilijk.
Ik heb er ook geen moeite mee als iemand vertelt dat dit haar manier is om een steentje bij te dragen, maar dan hangt het er wel vanaf hoe het gebracht wordt. Als het wordt gebracht zoals in dit draadje dat vlees, welke hoeveelheid dan ook verschrikkelijk slecht voor het milieu is en dat het nooit weinig genoeg is, maar je al het diervoedsel moet uitbannen dan is dat impliciet een aanval en veroordeling voor degene die besloten heeft om wel vlees te eten. De discussie zal dan al gauw de kant op gaan van wat iedereen wel niet voor het milieu doet en waarom je dan geen konijntje houdt ipv een hond of leren schoenen draagt. Iemand heeft dan ook het recht om te verkondigen: "maar ik heb geen auto, dus kom op met die biefstuk". Of waarom laat je de auto niet staan of zet je de verwarming niet uit of ga je niet kleiner wonen ipv vegetarisch te worden, enz. enz.
Groetjes Primavera

Lusitaantje

Lusitaantje

25-06-2009 om 23:05

Nog een mogelijke reactie voor de eters:

"Ik ben niet zo goed in vlees bereiden". Ik ben niet vegetarisch, maar we eten weinig vlees en vaak geen vlees. Voor de gezinsleden die graag een biefstukje hebben, die weten dat dat er thuis niet in zit, want daar ben ik helemaal niet goed in. Dat is dan ook vaak de eerste keus als er buiten de deur gegeten wordt. Mij best, koks in restaurants kunnen dat beter dan ik.

Kipfilet, gehakt, kalkoensalami en dat soort dingen wil ik best in het eten stoppen, maar dat was het wel ongeveer. Bonen met rijst, rijst met linzen, kaas, mosselen en kikkererwten enzovoort maak ik met plezier, maar ik ben gewoon geen ster met vlees maken, en dat begrijpen evt. eters prima.

Die van fiderelske vast ook wel

Groet,
Lusitaantje

Je vergeet er eentje primavera

Een semi-vegatariër.
Die eet alleen planteneters
(loesje)

klokje 2

klokje 2

26-06-2009 om 10:32

Cobi/kiki late reactie

Cobi: 'Vlees zou ik niet missen, maar met een kopje kruidenthee na de maaltijd ipv een goeie bak koffie zou je me niet blij maken'
de vegetarisch etende medemens gebruikt gewoon koffie hoor, deze is van een plant. Alhoewel koffie van levende bonen natuurlijk het allerlekkerste is. Het is wat bewerkelijk en er is nogal moeilijk aan te komen, je kunt het in toko's proberen. Verpakt per zakje. Laat dat zakje ook vooral goed dicht tot gebruik, want als ze er uit springen (en dat doen ze!), heb je een vet probleem. Er heb ze wel eens over mijn keukenvloer gehad, een ramp. Je krijgt ze bijna niet meer te pakken en ze vreten al je planten in no time kaal. Bovendien jongen ze verschrikkelijk aan, voor je het weet heb je een plaag. Alhoewel die kleintjes wel heel schattig zijn, maar nee, niet aan beginnen. Beter is het, om ze direct uit het zakje in kokend water te kieperen. Dan gaan ze heel hoog gillen ja, dat is vreselijk. Maar het is zo gebeurd, mag ook niet te lang want dat gaat ten koste van het aroma. Dan laat je ze een beetje afkoelen en dat kun je de pootjes eruit trekken. Dat moet echt, want ze hebben leren schoentjes aan en die verstoppen je filterzakje. bovendien is het als vegetarier natuurlijk niet verantwoord om leren schoenen te eten, of in dit geval te drinken. Het komt ook door die schoentjes dat ze zo goed kunnen springen overigens. Ja, dat lees je niet op wikipedia hè?
Nou, dan zet je gewoon koffie, malen hoeft niet eens, dat scheelt. Maar het blijft toch best bewerkelijk, vandaar dat je ze eigenlijk nergens meer ziet. Je kunt het ook eens op boerenmarkten proberen, of toko's dus, zoals gezegd.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

26-06-2009 om 12:25

Haha klokje

Erg grappig, leuk geschreven

Ik eet al zo'n 25 jaar geen vlees en heb de laatste jaren geen lastige discussies meer gehad... gebeurt eigenlijk alleen als ik met 'nieuwe' mensen eet. Verder is het vleesloze eten in mijn omgeving toch wel ingeburgerd, op feesten en partijen worden er meer vleesloze hapjes geserveerd dan met vlees. Etentjes met vrienden zijn ook vrijwel altijd zonder vlees, een enkel keertje maken ze voor mij een apart gerecht maar meestal is het vleesloos. Scheelt wel dat ik zelf ook heerlijke vegetarische recepten voor mijn gasten maak, je oogst wat je zaait (ofzo)

Vic

Vic

26-06-2009 om 12:52

Grappig

Ik kwam er van de week achter dat een collega van mij al 30 jaar vegetariër is. Toen ik vertelde dat mijn gezin (incl ikzelf) bestaat uit echte carnivoren, zei hij: 'Hé, en jij bent toch helemaal niet dik'. Rare ideeën kunnen mensen toch hebben. Ik heb maar geantwoord dat hij er ook best gezond uit ziet, geen zielig bleekneusje

Terpi

Terpi

27-06-2009 om 14:08

Wat eet een vegetarische kannibaal?

.... groenteboeren!

bibi63

bibi63

28-06-2009 om 14:48

Terpi, net als met halal

Ik merk nu ook op m'n werk als er eens een keer broodjes e.d. besteld worden, dit altijd halal moet zijn. Ondanks het feit dat er maar een paar niet-varkensvlees etende medewerkers zijn, wordt dit toch de trend.
Groetjes,
Bibi

Maylise

Maylise

28-06-2009 om 18:09

Bibi

Maar dat is natuurlijk ook het makkelijkst. Als twee mensen halal of kosher eten en de rest niet kan je of voor die twee mensen apart wat bestellen of je kan voor de hele meute halal of koosjer vlees bestellen. Dat laatste is goedkoper en makkelijker. Ook mensen die niet halal eten hebben er meestal geen probleem mee om halal vlees te eten terwijl de mensen die wel halal eten er meestal wel een probleem mee hebben om niet halal te eten. In prijs en smaak maakt het tussen kip van de halal slager of kip van de supermarkt ook niks uit. Dan bedoel ik natuurlijk de niet biologische variant. Maar biologisch vlees krijg je toch zelden ergens.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.