Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

#~ TESS ~#

#~ TESS ~#

09-08-2009 om 15:21

Daan als meisjesnaam

even een vraagje... is Daan ook een meisjesnaam?
en dan bedoel ik niet Daantje of Dani maar echt Daan

Het gaat om een vernoeming namelijk maar er wordt een beetje getwijfeld of je ook Daan als meisjesnaam kunt gebruiken...


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Nasha 1st

Nasha 1st

12-08-2009 om 16:25

Oei....(ot)

Wij hadden vroeger een Ricky in de buurt wonen, vervelia eerste klas, en wij riepen hem altijd toen, Ricky met je kleine ..... (ja, inderdaad....)....nee, zo zou ik een meisje noooooooit noemen....

Nasha 1st

Nasha 1st

12-08-2009 om 16:53

Niet echt verbaasd...

in de grote steden wonen denk ik relatief meer moslims dan in kleinere plaatsen....

Toch gek

In het Parool staan altijd de namen van pasgeborenen, aangegeven bij de burgerlijke stand. In principe worden alle namen doorgegeven aan de krant, tenzij de ouder bezwaar maakt (weet ik van vriend die beide kinderen destijds heeft aangegeven).

Ik lees die lijstjes regelmatig, en het valt mij op dat je juist vrij weinig Moham(m)eds tegenkomt. Althans, veel minder dan je zou denken. Ik had ook het idee dat die naam waanzinnig populair was, maar ik vind hem echt betrekkelijk weinig terug in de lijstjes (minder dan Luna en Sofie heb ik het idee): ook de moslimbevolking lijkt wel eens wat originelers te willen. Ook Fatima zie ik niet zo gek veel langskomen.

Uit hetzelfde stukje van de Volkskrant, trouwens de mededeling dat de PVV het kabinet gevraagd heeft welke namen in de grote steden het vaakst gegeven worden."de partij stelde die vraag nadat gebleken was dat de top 7 in Brussel veel buitenlandse namen bevat als Mohamed, Amine en Hamza"

Nee, dat kunnen we niet hebben natuurlijk. Roep het kabinet terug van reces! Er moet een wet komen om te zorgen dat moslimouders kiezen voor de degelijke Hollandse namen als Jayden en Wesley

Groeten,

Temet

Nuancering

Wat mij opviel: bij jongens staat een Arabische/Islamitische naam bovenaan, bij meisjes bestaat de top uit Nederlandse namen. De conclusie dat dit -dus- bewijst dat moslims de overhand krijgen, lijkt me niet daarom niet terecht. Er worden immers (bijna) net zoveel meisjes geboren, maar daar staat geen Arabische naam bovenaan.
Ik denk dat het komt omdat Mohamed een zeer populaire (de populairste?) jongensnaam is onder moslims. Zoiets als "Jan" vroeger bij ons. Bij meisjes is er niet echt 1 superpopulaire naam. De spreiding bij meisjesnamen is dus veel groter - meer verschillende namen, en daarom lager op de lijst. Bij Nederlanders is, net als bij Arabische meisjes, niet 1 superpopulaire jongensnaam aan te wijzen.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat de 2e Arabische naam op de jongenslijst is (gokje: Abdoellah), en op welke plek deze staat....
groet
Emel

Het liefst

had ik onze kinderen (meisje bijna 10 en jongen bijna 9) beiden een unisexnaam gegeven. Alleen viel Robin bij manlief niet in goede aarde voor onze dochter en vond ik Guus niet leuk voor een jongen. Gelukkig hebben we wel hele stoere namen voor de kinderen kunnen vinden, maar echt unisex? Hoewel Lot(te) in de bijbel een man was...

Emel

Dit denk ik dus ook. Het is niet dat er meer Mohammeds worden geboren dan kaaskopjes, maar de naam Mohamed is zo populair onder moslims dat de verdeling in namen veel ongelijkmatiger is in die groep dan onder de kaaskoppen.
Wat daarbij mee zou kunnen spelen is dat de namen Fatima en Khadija - vziw ook heel populair in moslimkringen - door Turken en Marokkanen anders worden gespeld, zodat daar de buit ahw verdeeld wordt. Er zijn dacht ik wel Turken die Mohamed heten (hoewel ik ook wel Muhamet gezien heb)

Maar ik zei het al, ik krijg de indruk dat de huidige generatie moslimouders misschien wat meer afwisseling wil. Zal nog eens een tijdje de lijstjes in het Parool in de gaten houden, misschien heb ik wel gewoon een paar Mo'tjes gemist.

Groeten,

Temet

Sera

Sera

12-08-2009 om 22:56

Pelle

Nu snap ik waarom je Rick niet zo'n leuke naam vind. Ik had er helemaal niet bij stilgestaan dat het op zo veel dingen rijmt. Ik vind het niet een hele mooie naam maar ook weinig mis mee. Het is inderdaad maar net of je die associatie maakt.

Mijn zoontje heeft trouwens een bijbelse naam die op een a eindigt, Joshua. Ik ben christelijk opgegroeid dus ik ken al die bijbelse namen wel goed en in de kringen van mijn ouders bijvoorbeeld komen ze veel voor. Dus daarom heb ik misschien wel een heel ander beeld.

Bieke

Bieke

13-08-2009 om 18:15

Als alles goed gaat

Een 'meisjesnaam' voor een jongen of een 'jongensnaam' voor een meisje is meestal leuk. Behalve als je als kind wat erg groot of klein bent uitgevallen t.o.v. je leeftijdgenoten of als je dodelijk verlegen bent dan is zo'n naam die tot verwarring kan leiden wel een last.
Ik heb een meisje gekend met een zogenaamde jongensnaam, in de puberteit groeide ze uit tot een beer van een meid, ze heeft haar voornaam officieel bij de burgelijke stand laten veranderen in een 'echte' meisjesnaam.

Bieke

Om eenzelfde reden vind ik ook namen als Beer, Wolf, Sterre, Vlinder etc niet handig (ik vind ze ook gewoon vrij belachelijk, maar dat is mijn gebrek aan tolerantie natuurlijk).

Stel dat ik mijn zoon Wolf had genoemd. Echt, er is niets wolfachtigs aan. Of je geeft je dochter zo'n lief schattig elfennaampje en ze groeit inderdaad uit tot het type Russische-gewichthefster - dan is dat toch wat minder gelukkig, vind ik eigenlijk.

Groeten,

Temet

Nasha 1st

Nasha 1st

13-08-2009 om 21:35

Hahaha...

ja Vlindertje....en dan komt me daar een 2 meter lange gewichtheffer de hoek om hahahahaha....

Het belangrijkst van al

Wat ik eigenlijk het belangrijkst vind in dergelijke kwesties, is dat alles went. Mensen met de vreemdste namen hebben zich in de loop der jaren aan me voorgesteld en uiteindelijk blijkt alles te wennen. Persoonlijke smaak staat er los van, want bepaalde namen zal ik gewoon nooit mooi gaan vinden, maar zelfs Storm en Splinter en meisjes-Jippen en -Danen en Hipkje en zelfs Pelle ga ik uiteindelijk normaal vinden als er iemand met die naam in mijn omgeving opduikt.

Echt alles

Zelfs de grote, struise Vlindy, zelfs de tengere Beer, zelfs de lieve, vriendelijke, blonde Wolf. Nee, het zou mijn keus niet zijn, maar het went wel.

Asa Torell

Asa Torell

14-08-2009 om 21:34

Genista

Voor jou went die ene Wolf of Vlindy wel. Maar voor Wolf, Vlindy, en meisjesDaan zelf? Die blijven voortdurend mensen tegenkomen voor wie hun naam nieuw is, met de bijbehorende verbazing/opmerkingen/grapjes... nee dat lijkt me echt vervelend.

Asa

Asa, in principe geef ik je gelijk en mede daarom hebben mijn kinderen dus ook "gewone" namen. Maar ach, ik heb ook een zeldzame en grapbare achternaam. Het went ook. Ook mijn kinderen zijn redelijk slagvaardig op dat punt. En dat heb ik ook wel van Wolven, Vlindy's en meisjes-Guzen gehoord.
Natuurlijk zijn er wel die gebukt gaan onder geplaag met hun naam en ik kan me dat voorstellen. Maar in principe kun je zelf je roepnaam bepalen in Nederland. Alleen je officiële voornamen zijn vastgelegd, de roepnaam kun je naar believen veranderen als die je niet bevalt. En ik ken dus een meisjes-Rudy die zich een hele tijd Trudy heeft laten noemen. En een Guus die zich Maartje laat noemen. Dat is nog een voordeel ten opzichte van een grapzame achternaam

buuv

buuv

16-08-2009 om 14:49

Namen

Wij hebben ook gezocht naar een naam waar mee onze kids niet zo makkelijk gepest kunnen worden.Hier is een buurvrouw die haar zoontje Peer heeft genoemd dat vind ik dus echt zielig ! Hier in de buurt komt Peer echt niet voor.Haar reactie is ach van pesten wordt hij een sterke man dat kan ik me dus echt niet voorstellen

Nasha 1st

Nasha 1st

16-08-2009 om 21:00

Op een andere forum

las ik over een tweeling die Gras en Bloesem waren genoemd, dan vind ik Peer nog meevallen (kan afkorting van Peter zijn namelijk)

Berber

Dan noemt Gras zich toch gewoon Gijs
Gras en Bloesem... hoe komt iemand op het idee. Maar ja, welke ziel is er ooit op het idee gekomen om zijn dochter te noemen naar de maand waarin zij geboren is. April, June, ik vind het nog steeds heel raar, terwijl het in sommige landen toch gangbaar is. "Januaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaari, éééééten!!"

Kari1

Kari1

18-08-2009 om 11:42

Fruit

Peer klinkt mij niet in de oren als een vreemde naam, misschien omdat ik een heel aardig persoon ken die zo heet. Maar dan wel op de scandinavische manier geschreven: Per. De schrijfwijze op z'n Nederlands geeft idd associaties met fruit.
Genista, die maand-namen zijn eigenlijk alleen de liefelijke lentemaanden, April, May, June. Nou vooruit, Julie zou je er ook nog onder kunnen vatten. En voor de jongens gaan we nog door tot Augustus (meisjes worden Augusta), maar dan houdt het wel zo'n beetje op, dan wordt het teveel herfst denk ik.
Kari

Nasha 1st

Nasha 1st

18-08-2009 om 17:18

Of...

Zomer, ook een naam die ik weleens voorbij heb zien komen...

Dirkje ( die hier al jaren zo heet)

Dirkje ( die hier al jaren zo heet)

18-08-2009 om 19:16

Nou,

het gaat bij de namen die komen van de maanden echt niet alleen om de liefelijke lente- en zomermaanden. Autumn is ook een gangbare meisjesnaam.
Meer on topic: Daan als meisjesnaam ken ik zelf alleen als afkorting van Daniëlle, niet als 'eigen naam'. Vind ik geen van beide leuk. Daan nog wel minder erg dan Daniëlle. Stoere meisjesnamen vind ik wel weer leuk trouwens
Groet,
Dirkje

Even terugkomend op daan

Mijn nichtje van 4 heet zo en eerlijk gezegd ik begin er nu aan te wennen, probeer ook erg om het niet af te verkleinen naar Daantje vinden haar ouders ook niet leuk.

Ik heb wel toen mijn zwager belde met de mededeling dat ze een dochter hadden en hij de naam vertelde wel 3x gevraagd hoe de naam nu was en uiteindelijk zei ik nog " het is toch een meisje??" Tja dat vond hij niet zo leuk maar een ieder in onze directe omgeving reageerde zo zo ook de grootouders.

Dus eigenlijk zou ik willen zeggen denk er goed over na en laat als het kan als ze ouder word haar haar groeien of doe haar duidelijk meisjes kleren aan anders kan de verwarring heel groot zijn.

gr Ingmyr

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.