Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Ayanna

Ayanna

06-10-2009 om 11:22

Wat is je lekkerste geur?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Welmoed

Welmoed

07-10-2009 om 18:19

Limoen!

Het allerlekkerste vind ik limoen ruiken. Vooral als je de schil er een beetje af moet raspen om door het eten te doen,mmmmm
Welmoed

Rembrand

Rembrand

07-10-2009 om 19:04

Polly

Jouw kinderen zijn vast en zeker uit de groene kool geboren dat ze naar potaarde roken
M.

Boenwas!

Was 'm bijna vergeten......boenwas! En ik weet dat het voor héél veel mensen (zeker ouderen) hetzelfde voelt. Elke kerst zet ik in het verzorgingshuis waar ik werk de tafeltjes in de gang/zaal enzo in de was. Niet dat dat écht nodig is.....maar het ruikt dan zo lekker naar 'kerst' , boenwas vermengd met wat kerstgeur (bomen niet, die mogen al jaren niet meer...)
En iedereen, werkelijk iedereen die binnen loopt zegt dat het zo lekker ruikt.....
zo lekker 'huiselijk'....
Wel hard nodig hoor. Alle geurtjes zijn zo'n beetje al uit huis verbannen met alle regeltjes die er de laatste jaren bij zijn gekomen.(Gek wordt je ervan...maar dat is een andere discussie) Maar op een verbod op boenwas is nog geen enkel ministerie gekomen!!!
Hahaha! En zolang poets ik dus tafeltjes.
Als ik er nog niet aan toe ben gekomen vragen ze er zelfs naar....bewoners én personeel
groeten albana

Lekkerste

De lekkerste geur is de geur van het haar van mijn zoon op een zomerse dag. het klinkt raar, maar dat is heel lekker. En de geur van pasgebrande koffie.

Het kastje van m'n moeder

Als ik een la van het kastje van mijn moeder opendoe, ruik ik nog steeds haar geur. Ze is al (pas) 3 jaar geleden overleden.
En verder: Chanel nr 19, nieuw onbehandeld hout, de geur van de koppies van mijn katten (die ik niet meer heb), plakkaatverf.

Ik ben het eens met de top 3 van nederland

Ik heb niets gelezen, zo'n draadje is er eerder geweest en het is meteen een enorm lange lijst berichten
Ik ga voor de geuren die ook echt in de top 3 schijnen te staan:
- vers gemaaid gras
- koffie die gezet wordt
- vers gebakken brood
Met als aanvulling: geur van sinaasappels die geperst worden.

Albana!

Grappig dat jij benzinegeur zo lekker vindt. Die vind ik echt op 1 staan van niet-lekkere geuren. Leuk die verschillen!

Reptielenbrein

Wees niet bang, de geur van reptielenbrein behoort niet tot mijn favorieten!

Maar ik herinner me van een verhandeling van Midas Dekkers dat de reukzin een van de zintuigen is die zetelen in ons reptielenbrein ofwel het limbisch systeem. Dat is het primitiefste deel van onze hersenen dat onze meest basale biologische functies bestuurt. Dit betekent dat geuren direct en zonder tussenkomst van je geest bij je binnenkomen en daarom ook zo ogenblikkelijk allerlei emoties en herinneringen oproepen. Ik vond dat altijd een mooi idee en het is volgens mij ook heel erg waar.

Het valt me op dat ik vrijwel alle geuren die in dit draadje genoemd zijn, lekker vind. In die zin is geurbeleving dus eigenlijk ook wel weer heel universeel.

Chris

Hilde

Hilde

08-10-2009 om 11:00

Geuren en herinneringen

Het valt me op dat velen hier een geur noemen die op het eerste gezicht niet zo bijzonder is, maar die ze fijn vinden omdat hij hen doet denken aan vroeger, aan hun vader of moeder. Mooi is dat!
Zo heb ik een ongelooflijke herinnering aan sandalwood. Het was het eerste flesje sterk geconcentreerde parfum dat ik ooit kocht toen ik zo'n jaar of 15 was, nu een goeie 30 jaar geleden, in een Oosters winkeltje. Als ik die geur ruik, bén ik echt opnieuw 15!

Wat ik ook heel graag ruik is verse tijm, en dan nog liefst in het wild. Deze zomer maakten we lange wandelingen in de Pyreneeën en soms rook je plots een vlaag van wilde tijm. Heerlijk!

Hilde

Hilde

08-10-2009 om 11:00

Chrish

Hé, we hebben tegelijkertijd gepost over geuren gelinkt aan herinneringen!

M-choice

M-choice

08-10-2009 om 11:05

Zon

De haren van je kind na een dag strand
De zee
Pasgebakken brood
gebrande cashewnootjes
versgemalen koffie
rozen
de sjaal van mijn moeder, als ik daar langs ga moet ik altijd even ruiken, Mijn moeder vind dat altijd erg grappig

'beleving'

Volgens mij koppel je geuren niet alleen aan herinneringen, maar ook aan 'belevingen'. Verse koffie vondt ik misschien 'vroeger' best lekker, maar hier niet ver vandaan is een koffiebranderij.....en als de wind verkeerd staat dan is dat écht niet prettig hoor! Het is zo'n overheersende geur....álles wordt er door doordrenkt, tot het je neus uitkomt. Zelfs je appeltaart in de oven ruikt niet meer naar appeltaart, maar naar koffie/appeltaart, je smaak wordt er ook door beïnvloed. Pizza's smaken enigzins verbrand (dat is die koffie-brand lucht dus) en zelfs gekookte aardappels smaken alsof ze in de koffieprut gekookt zijn. Dat is écht niet lekker.....en het beïnvloed iedereen hier thuis, ik hoor het ook van buurtgenoten.Onze kleren, gordijnen, álles stinkt ernaar. Afijn, nu heeft iedereen hier in de buurt dus een sterke afkeer van de 'lekkere koffiegeur'. Vers gezette koffie vindt ik dan weer wel mwah...dat ruikt wel prettig. Maar die brandlucht echt niet. Gelukkig gebeurd het niet zo heel vaak dat ze koffiebranden én de wind de verkeerde kant op staat...ze branden maar 1 keer in de zoveel tijd een heleboel tegelijk...en daarna zijn ze weken druk met inpakken, verpakken, vervoeren etc. etc.
Maar die 2 tot 3 keer per jaar is al genoeg om er méér dan genoeg van te hebben voor de rest van de tijd.
Denk ook maar aan patatlucht, lekker....vooral als je honger hebt. Maar als het vet 'oud' is(en dus veel geur verspreid) vindt ik het misselijkmakend stinken. Té veroorzaakt dan juist een afkeer...
groeten albana

krin

krin

08-10-2009 om 13:25

Idd albana

Zo word ik niet meer warm van de geur van versgebakken brood sinds ik als puber in een bakkerij heb gewerkt, als schoonmaker op zaterdagochtend vroeg. Dan kwam je binnen als de ovens net leeg waren, en de geur was dan veel te sterk om aangenaam te zijn.
Mijn favoriete geuren zijn ook de geijkte (gras, alle jaargetijden-geuren (zomerregen, een zonnige herfstdag, vrieskou), maar ook de handen van mijn vader. En nieuwe boeken. En knoflook met een uitje in olijfolie, a la Massi Nissa.

Jasmijn

Jasmijn doet me denken aan die backpack vakantie, langs allerlei eilanden in Griekenland met 4 meiden. Op Naxos gezoend met de allerleukste Belg die ik ooit tegenkwam (zeker 15 jaar geleden en ik weet zijn voor en achternaam nog....). Maar Jasmijn doet me vooral aan Samos en Naxos denken, heerlijk, ik kan echt nog heimwee naar Griekenland hebben.

Iris

Iris

08-10-2009 om 23:47

Veel dingen ruiken heerlijk, zoals..konijnen

De winterlucht, vers brood, ik had nog heel lang als ik het theekastje van mijn oma opendeed, die heb ik nu, dat ik dan haar huis rook en jeugdherinneringen. Nu is dat helaas eruit.
Inderdaad de haren van mijn kids. En konijnen! Lekker, als je ze op schoot hebt en je ruikt aan ze.

Margriet*

Margriet*

09-10-2009 om 09:16

Ja vrieskou

net als vanochtend zo'n heldere lucht en dat het prikt in je neus van de kou.
En koffieluchtjes, benzine (en merkstiften), een fris geluchte kamer, knoflook met uitjes gebakken en lucht in een oerwoud.

Niny

Niny

09-10-2009 om 13:34

Basilicum en vraagje praia

Geuren en herinneringen passen voor mij ook wel bij elkaar. Van een vakantie van 35 jaar geleden weet ik nog de geur van slakken in combinatie met lupines als je 's ochtends naar het zwembad liep. Niet zo lekker maar wel krachtig, ik heb het sindsdien nog een aantal keer geroken.
Dan lekkere geuren: basilicum is mijn favoriete geur, op de voet gevolgd door kamperfoelie, buiten gedroogd beddengoed, wokolie, lathyrus, versgebakken stokbrood (en dan op de fiets al een stukje eraf knagen, mmm, geweldige combinatie geur & smaak), zo'n ouderwetse sigarenhandel (ik rook al 14 jaar niet meer, maar dat blijf ik een lekkere geur vinden), oregano, pizza (eigenlijk al het Italiaanse eten met tomaat), een houtzagerij en er zijn er vast nog wel meer.
Praia, platanen zijn al mijn lievelingsbomen, maar ze ruiken dus ook nog lekker? Hoe ruiken ze dan?

Niny

Massi Nissa

Massi Nissa

09-10-2009 om 21:26

Niny

Lathyrus! Die was ik helemaal vergeten! En mijn knuffeldekentje waarmee ik al 35 jaar slaap.
Groetjes
Massi

Niny

Niny

10-10-2009 om 11:45

Massi

Ja lekker hè, lathyrus. Ik heb sinds twee jaar een soort zelfgeknutselde piramide van bamboe waar ik lathyrus omheen zaai. De hele zomer heerlijk geurende boeketjes!

Niny

Massi Nissa

Massi Nissa

10-10-2009 om 20:47

Lathyrus

Mijn beide grootvaders (geen verwanten of anderszins bekenden) hadden grote moestuinen met achterin een speciale lathyrushoek. Ik geloof niet dat er een bloem is die lekkerder ruikt.
Groetjes
Massi (helaas geen tuin, maar op een balkon doen ze het ook)

Starry Night

Starry Night

14-10-2009 om 17:26

Wasbenzine

Ja, sorry. Maar als ik ergens wasbenzine ontwaar dan moet je me daadwerkelijk wegtrekken.

Mariska

Mariska

17-10-2009 om 15:52

Ohja starry night mag ik meesnuiven?

wasbenzine.... zooooooooooooooo lekkerrrrrr!

Wat ik superlekker vind ruiken....

...... is Lenor wasverzachter. Zo lekker en blijft heel lang hangen! Dan loop ik echt aan de was te snuffelen...

Jujube

Jujube

18-10-2009 om 23:33

Toast

Geroosterd brood vind ik heerlijk ruiken, en basilicum. En herfstbladeren in het bos, die een beetje liggen te rotten. En was die buiten heeft gehangen.

Hepij

Hepij

20-10-2009 om 16:23

O ja

de geur van pasgebakken brood!

En ook: de openhaard.....

Iris

Iris

20-10-2009 om 21:59

Hee vreemd, over platanen

Mijn neus ruikt ook erg veel. Ik denk zelfs dat ik meer kan ruiken dan gemiddeld. Platanen, die vind ik dus naar dode vogels ruiken. Niet echt lekker, zo'n kadaverluchtje. Kwam er pas laat achter dat ik, iedere keer als ik een dood vogeltje rook er platanene in de buurt stonden. In groekenland, waar heel veel oude platanen staan, was de lucht echt heel doordringend. Echt lekker vind ik het niet. Blijkt dat platanen vaak van binnen hol en rot zijn, dat ruik ik dus! De proef gedaan mensen gevraagd of ze ook een lijkenluchtje roken. Niemand dus, behalve mijn dochter, zij ruikt het ook.
De lekkere geur die jullie ruiken zullen wel de bloemetjes zijn van de plataan?
Heeft iemand van hier wel eens die rottende lucht geroken?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.