Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Jippie

Jippie

18-10-2009 om 22:24

Eigen vermogen

"Hij had trouwens ook die 100 miljoen die hij van het ministerie wil hebben zelf uit eigen geld kunnen aanwenden. Hij zou toch staan voor meer dan 200 miljoen eigen vermogen. Of anders verkoopt hij gewoon de boot, oh nee, het vliegtuig, oh nee het stadion ) "

Je vergeet nog zijn museum met uitgebreide kunstcollectie...
Maar je geeft het zelf al aan: hij mag dan een hoop geld hebben, het zit grotendeels vast in allerlei investeringen. Dat geld kan hij er niet zomaar binnen een week uittrekken. Frisia en Becam zullen hem ook geen geld willen lenen met die bezittingen als onderpand

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2009 om 00:30

Failliet

Hoe je het ook bekijkt... de onzekerheid voor de werknemers van DSB is nu ten einde. Net als iedereen die op zo'n manier zonder werk komt te zitten wens ik het deze mensen ook niet toe. Dus voor eventuele OOlers die nu hun baan kwijt zijn... sterkte.

De schurkenbank

is failliet
te gek voor woorden om te lezen dat Dirk S een week of wat geleden 7 ton van de dsb rekening heeft gehaald,en het later toch maar weer terug te storten om niet de schijn te wekken..

miske

miske

19-10-2009 om 10:13

Fijnzo, sophie

Ik wens jullie sterkte met alles! Het is niet mis wat er de afgelopen tijd en met name de laatste week gebeurd is. En dat zal ook veel impact hebben gehad op jullie.

Wat mij een tikje verbaast

Is het "spandoek" cq de tekst op de ramen van Scheringa's hoofdkantoor: "Wouter bedankt". Is het nu echt zó vreemd dat Wouter Bos niet van plan was er in dit stadium nog eventjes 100 miljoen in te stoppen? Waar het meest waarschijnlijke scenario zou zijn dat iedereen die er nog een cent uit wist te slepen, dit ook direct zou doen en de bank op zeer korte termijn alsnog failliet zou gaan, als nog kalere kip dan nu en verdampte 100 miljoen?
Ik vind het jammer voor iedere DSB-er die zijn/haar baan kwijt is, zoals ik het iedereen gewoon toewens dat ze niet op zo'n manier ontslagen worden. Maar de houding nu vind toch wel een melodramatische manier van reageren. We zullen zien wat Dirk om 11 uur te zeggen heeft.

Bastet

Bastet

19-10-2009 om 12:10

Genista

Ik zou heel verbaasd zijn geweest als Bos juist wel bereid zou zijn geweest...Dus ja,zeer melodramatisch!
Bastet

Sancy

Sancy

19-10-2009 om 12:16

Genista en nog iets

Genista, het is vanuit DSB volslagen logisch om dat spandoek te hebben hangen denk ik. Ik vermoed dat de bedrijfscultuur inderdaad "sekte-achtige" trekjes aangenomen had, en wat past daar beter bij dan een gemeenschappelijk en eenvoudig te identificeren vijandbeeld? Voilà, Wouter Bos. Zie ook de kop van de Volkskrant in het bericht van 11.28: http://www.volkskrant.nl/economie/article1304743.ece/Scheringa_We_zijn_gewoon_kapotgemaakt
Verder had Dirk Scheringa 7 ton van zijn rekening gehaald toen hij hoorde dat hij zijn bestuursfunctie moest neerleggen en zijn aandelen moest verkopen van DNB. Later heeft hij dat teruggestort, althans, afspraken gemaakt over het terugstorten (zo hoorde ik vanmorgen) "omdat hij niet het verkeerde signaal wilde afgeven". Ja, lauwe loene; geld onttrekken aan een onderneming waarvan je weet of kunt vermoeden dat die op punt staat in surseance of failliet te gaan, is vziw gewoon strafbaar hoor, of in ieder geval aansprakelijk.

Sancy

Sancy

19-10-2009 om 12:18

Oeps, laat ik voorzichtig zijn

dit "geld onttrekken aan een onderneming waarvan je weet of kunt vermoeden dat die op punt staat in surseance of failliet te gaan, is vziw gewoon strafbaar hoor, of in ieder geval aansprakelijk"
moet zijn:
"geld onttrekken aan de eigen onderneming waarvan je weet of kunt vermoeden dat die op punt staat in surseance of failliet te gaan, is vziw gewoon strafbaar hoor, of je kunt dan in ieder geval aansprakelijk gesteld worden"

miske

miske

19-10-2009 om 12:55

Dacht ik al

Toen gisteren die brief gericht aan Bos bekend werd, uitlekken wil ik het niet noemen, dacht ik al dat in ieder geval Bos vandaag aangewezen zou worden als schuldige want hij persoonlijk wilde niet die 100 miljoen geven. En terecht heeft hij dat niet gedaan, want als 1000 spaarders een ton weg zouden halen, is die 100 miljoen al weer verdampt. In inderdaad, grote kop in de telegraaf: "Wij zijn kapot gemaakt." Tuurlijk, want zij zijn groot en ik is klein en dat is heel oneerlijk.
Tja, Scheringa heeft in eerste instantie ook 7 ton weggehaald en Van Goor ook. Waarom hij dat heeft gedaan en waarom hij dat heeft teruggestort is mij niet duidelijk. Niet uit nobele motieven. Misschien omdat geld onttrekken aan een eigen bedrijf in zwaar weer strafbaar kan zijn? En waar is Van Goor eigenlijk gebleven? Ik heb hem al een tijdje niet meer gezien.

Miske

Van Goor was op de persconferentie van vanochtend en heeft zelfs een paar woorden gezegd. Drukdrukdruk geweest volgens hemzelf - en dat zal echt wel waar zijn.

Miske

Miske

19-10-2009 om 13:12

Genista

Ok, ik heb nog geen beelden gezien, dus ik wist niet dat hij er weer bij was.

Tinus_p

Tinus_p

19-10-2009 om 13:41

Tijdrekken voorbij

Miriam:
" De DSB bank niet omdat de bank geen systeembank is én omdat de bank het grootste probleem aan zichzelf te danken heeft. Overigens krijgt Lakeman met de tijd steeds meer gelijk. Scheringa (de persoon) zelf is een probleem en een directe bedreiging voor het voortbestaan van de bank en het belang van de spaarders, hypotheekhouders."
Ja, duidelijk. Daarom deed Scheringa ook verwoede pogingen om een overname/doorstart te regelen; dan blijft hij in control. Nu staat hij definitief op een zijspoor. Die deal met st hypotheekleed was (vrees ik) ook alleen maar om tijd te rekken. Dat is nu voorbij.

H.

H.

19-10-2009 om 17:56

Sterkte

Heel veel sterkte medewerkers DSB! Ik vind het jammer dat het allemaal zo is gelopen. Het lijkt me vreselijk om op die manier je baan kwijt te raken, volgens mij was DSB een geliefde werkgever. Ik heb met jullie te doen en ik heb te doen met de gedupeerden.

Laten we alsjeblieft niet denken dat alleen DSB zo'n schurkenbank is. Ik zelf moest deze week op zoek naar een andere bank want ik was klant van DSB. Nou, het is lastig om uit alle kwaaie één goeie te kiezen. Ik zag er in ieder geval geen. De één staat bekend om zijn graaiers en bonuspakkers in de top, de ander heeft een bedroevend slechte reputatie op het gebied van provisies en kosten en weer een ander op het gebied van service en dienstverlening. Ga dr maar aan staan.

Minke

Minke

20-10-2009 om 19:54

Triodos bank

Quote H
'Laten we alsjeblieft niet denken dat alleen DSB zo'n schurkenbank is. Ik zelf moest deze week op zoek naar een andere bank want ik was klant van DSB. Nou, het is lastig om uit alle kwaaie één goeie te kiezen. Ik zag er in ieder geval geen. De één staat bekend om zijn graaiers en bonuspakkers in de top, de ander heeft een bedroevend slechte reputatie op het gebied van provisies en kosten en weer een ander op het gebied van service en dienstverlening. Ga dr maar aan staan.'

Waarom geen groene en eerlijke bank zoals bv. Triodos?

amk

amk

20-10-2009 om 22:21

Idd

gewoon een bank die op een normale manier groeit de triodos bank.
Weet je ook nog eens dat je geld duurzaam geinvesteerd wordt en niet in bv wapentuig of kinderarbeid.

Misschien ietsepietsie minder rente soms. Maar het geeft mij wel een goed gevoel. Nadeel alleen is dat het internetbankieren zo meeeegaaa traag is. Het wordt maximaal 5x per dag bijgewerkt.

Daarom ben ik toch overgestapt naar de ASN. Nog steeds groen, maar ook rente op je betaalrekening (1%) en veel sneller bijgewerkt.

Tinus_p

Tinus_p

21-10-2009 om 09:23

Triodos heeft ook merkwaardig verleden

http://www.gebladerte.nl/10293l18.htm

Of je het allemaal moet geloven weet ik niet, maar merkwaardig is et wel.

Unieke schurk

"Laten we alsjeblieft niet denken dat alleen DSB zo\'n schurkenbank is."
DSB is een bepaald soort schurk. Dat zit in het verdienmodel dat inderdaad niet uniek is. Het is het model dat vaker voorkomt bij financieel-adviseurs die in feite tussenpersoon zijn (verkopers van bank- of verzekeringsproducten van anderen).
Tussenpersonen zijn (itt wat ze beweren) zelden onafhankelijk. Ze zijn door provisies, of zelfs door aandelen verbonden aan grotere tussenpersonen of bank-verzekeraars.
Ja, er zijn tussenpersonen die vooral draaien op de inkomsten uit hoge provisies. Ja er zijn banken (bankverzekeraars) die daarvan een graantje meepikken via hun aandelen in dit soort bedrijfjes. Maar er was maar één bank die zich als bank volledig gedroeg als tussenpersoon. Dat was de DSB.
SNS Reaal zit er tegenaan trouwens, maar het verschil tussen SNS en DSB maakt meteen helder wat er werkelijk aan de hand is.
Scheringa was eigen baas in zijn bank en duldde helemaal geen invloed van anderen. Banken horen zo niet georganiseerd te zijn. Het is geen fietsenfabriek met een eigen stijl en eigen baas, maar een maatschappelijk functionerend orgaan dat zich in de organisatievorm door die maatschappij moet laten beinvloeden.
Vooral: banken handelen in geld. Dat kun je niet op eigen initiatief bij of nieuw maken als er met dat geld iets mis is. Dat kan met fietsen wel.
Achter een verdienmodel hoort een correctiemodel met geld te zitten dat uitkeert bij schade, zoals achter elke fietsenverkoop een garantiemodel (productverantwoordelijkheid) hoort te zitten dat een nieuwe fiets uitkeert als het ding niet aan de verwachtingen voldoet.
En dáár zit nu net het grootste schurkengedrag van Scheringa. Hij heeft geen productverantwoordelijkheid willen dragen.
Scheringa is een unieke bankschurk.
Groet,
Miriam Lavell

Unieke bankschurk

met de dag worden er nieuwe beerputjes geopend, heerlijk om de stukken in de NRC te lezen.

Nou we wachten de film en het boek af, hopelijk blijft de Partij voor de mensen (kots) ons bespaard ik dacht dat we deze types bij de lpf leefbaar en rot-op-rita al hadden gezien.

We waren al zo blij met 'alles' wat hij "voor de maatschappij" heeft gedaan "om terug te geven" (welke achterlijke architect heeft voor hem toch al die monsterlijke panden willen ontwerpen, echt vreselijk zijn ze, werkelijk van een niveau wat te vergelijken is met de gemiddelde bedrijfsloods van tunnelplaat).

(ja het is weer de tijd van de maand, ben ik extra gevoelig voor schurken. Hopelijk krijgen de mensen die bedrogen zijn hun geld terug)

Sancy

Sancy

21-10-2009 om 11:28

Ach ja, de film

Die film van Scheringa... gaat die ook op één dag opgenomen worden?
;-p

Lol

1 dag opgenomen, haha !

Kaaskopje

Kaaskopje

22-10-2009 om 01:30

Lakeman

Hopelijk krijgen de mensen die bedrogen zijn hun geld terug===
Laat ik verzekeren dat ik niet 'pro' Scheringa ben, hooguit iets genuanceerder dan de eenzijdige mening dat Scheringa een schurk is waar we nu mooi van verlost zijn. Zoals man zegt: als Scheringa je een hand geeft moet je natellen of je al je vingers nog hebt. Maar bij een zinnetje als 'hopelijk krijgen de mensen die bedrogen zijn hun geld terug' moet toch ook genoemd worden dat de heer Lakeman als een olifant in een porseleinkast heeft rondgestampt. Notabene als voorzitter van een club die zich inzet voor slachtoffers van hypotheekleed, maar daarbij totaal geen rekening houdend met het effect van zijn actie op mensen die dat hypotheekleed ondergaan. Als er al problemen waren dan zijn die nu helemaal huizenhoog gestegen. Ik betwijfel of Lakeman daar wakker van ligt. Ik wil maar zeggen... het verhaal heeft 2 kanten.

En dus?

heb je wel opgelet Kaaskopje ? Enig idee hoeveel er al tekort was op het moment dat Lakeman iets zei ? En hoe weet je dat de problemen rondom de hypotheken nu verergerd zijn, is er dan al wat bekend over wie en hoe die hypotheken overgenomen zijn ?

het verhaal heeft 2 kanten ? Schets dat eens feitelijk uit voor mij want ik zie niet wat je bedoelt.

Interessante kwestie

"moet toch ook genoemd worden dat de heer Lakeman als een olifant in een porseleinkast heeft rondgestampt. "
Ja. Lakeman heeft gedaan wat consumenten van toezichthouders verwachten. Hij heeft hardop gezegd wat de bedenkelijke status van DSB was.
Over die bedenkelijke status was iedereen het wel eens. Waar onenigheid over was, was de vraag of en wanneer dat naar buiten gebracht moest worden. De AFM en DNB hebben die status zo lang mogelijk geheim gehouden ook al leverde dat nieuwe slachtoffers op. Voor een deel uit valse hoop dat het misschien nog goed zou komen, maar voor het belangrijkste deel omdat zij niet het verwijt willen krijgen dat Lakeman nu krijgt.
Op dit moment is hetzelfde aan de hand met nog 5 aanbieders die ook bestaan van het soort bedrog dat DSB groot heeft gemaakt, die bij de AFM bekend zijn, maar waarvan wij, consumenten, de naam nog niet mogen kennen.
De ondernemers krijgen een 'eerlijke kans' om hun leven te beteren. Het risico van die kans ligt echter wel volledig bij de consumenten.
En zo bestaan er twee beweringen naast elkaar: Het toezicht heeft gefaald (de consument onvoldoende beschermd of gewaarschuwd), Lakeman heeft te luid gesproken (de consument te veel verteld).
Groet,
Miriam Lavell

Onbegrijpelijk

maar dat mensen zo vast willen blijven houden aan het positieve beeld wat ze hebben van Scheringa.

Ok, het systeem van bonussen, te hoge salarissen, de illusie van zelfregulering binnen deze sector (bij the bank of scotland zijn de bonussen na een jaartje crisis weer gigantisch heb ik begrepen) hebben ook zo zijn invloed gehad.

MAAR bovenal is de enige die zijn bedrijf als eigenaar gezond had moeten houden Scheringa zelf. Goed Lakeman's zetje wordt uitgelicht, maar naast Bos en Wellink zijn er ook geen andere personen waar je naar kan wijzen als je in het Scheringa kamp zit.

Mi is het allemaal nu heel duidelijk en simpel. Scheringa is ondernemer, hij was directeur eigenaar en zelf verantwoordelijk voor het faillissement. Er waren te weinig consumenten over die vertrouwen hadden in zijn bedrijfsvoering en daarom is de liquiditeit verdampt daaraan vooraf waren alle eigen ontrekkingen van honderden miljoenen voor zijn 'hobbies'.

Ik ben benieuwd hoeveel Scheringa nu achterhoudt, ik kan mij namelijk niet voorstellen dat hij niets meer heeft. Hij is veel te slim om alles in zijn bedrijf en hobbieclub te stoppen.

Niks

Ik denk dat Scheringa op papier een complete kale kip is, misschien zelfs met schulden aan zijn DSB beheer. Zijn kinderen hebben echter een leuk startkapitaal.
Ja, Scheringa is slim. Je uitgekleed voordoen is een eenvoudig boekhoudkundig trucje waarin hij meester is.
Groet,
Miriam Lavell

Kaaskopje

Kaaskopje

22-10-2009 om 11:55

Kan het niet beter uitleggen dan miriam

Het is voor mij ook echt een te moeilijk onderwerp om er met klinkende feiten over te praten. Ik moet het doen met wat ik hoor en lees. Wat ik begrijp is dat het Lakeman kwalijk te nemen is dat hij op een bankrun heeft aangestuurd. Een mening van slimme afgestudeerde mensen. Iemand van Clingendael bijvoorbeeld acht ik wel deskundig.
Scheringa heeft nog een aantal huizen. Het hangt ervan af of zijn bezit meegerekend wordt in het faillissement of niet of hij daar eigenaar van blijft of niet. Ik hoorde volgens mij dat hij zei dat hij het huis in Spanje wilde verkopen.

Kaaskopje

tuurlijk heeft Lakeman op een bankrun aangestuurd !

Kaaskopje

Kaaskopje

22-10-2009 om 12:19

Manda rijn

En dus? Is alles in orde?

Ja hoor

met mij is alles prima.

Toezichthouderscrisis

"Wat ik begrijp is dat het Lakeman kwalijk te nemen is dat hij op een bankrun heeft aangestuurd."
Het is maar de vraag of dat verwijt terecht is. Tegelijkertijd namelijk wordt de toezichthouders verweten dat zij niks hebben gezegd. Datzelfde verwijt is ook gemaakt over IceSave. Ze hebben niks gezegd uit angst voor de gevolgen; een bankrun en verwijten als die nu aan Lakeman gemaakt worden.
Maar wat heb je aan toezichthouders die consumenten willens en wetens in de waan laten dat er niks aan de hand is? Die toezichthouders zijn er toch om burgers te beschermen?
Dus of Lakeman heeft de kolen uit het vuur gehaald voor de toezichthouders. Of je vindt dat toezichthouders helemaal niet de taak hebben om burgers tegen het wangedrag van banken (en anderen) te beschermen.
Zeg het maar.
Groet,
Miriam Lavell

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.