Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Hoe word je een skelet

Een lugubere vraag van mijn dochter van zeven.

Hoe gaat het vlees eigenlijk weg van je botten? Ik zei dat ik dacht dat het door bacteriën kwam. Haar tweede vraag was dan waarom het vlees van je voeten dan niet weggaat wanneer je op blote voeten over de grond loopt.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Zus

Zus

30-08-2010 om 18:48

Leuke vraag!

Echt iets voor een 7-jarige
Vlees van je botten wordt aangevreten door wormen, torretjes en maden e.d. in de grond en bacterien en schimmels verteren de rest. Dat je voeten niet worden weggevreten komt doordat de wormen etc en de rottingsbacterien specifiek dood weefsel lusten en niet levend vlees. Soms heb je door een wond wel dat er bacterien binnenkomen en weefsel verteren, maar er zijn veel bacterien die vele andere ziekten veroorzaken dan het opeten van je vlees. Je immuunsysteem speelt ook een rol, die doet het niet meer als je dood bent.

guera

guera

30-08-2010 om 18:49

Wiki is your friend

Zie hier het proces van ontbinden waarvan bacterien een onderdeel uitmaken.
Daarmee is ook het antwoord deels gegeven. Ontbinden en wegrotten van vlees komt niet alleen maar door bacterieen. Daarbij duurt het ook nog es vrij lang. Een van de voorwaarden is dat je vitale functies stoppen en dus de toevoer van bloed en energie. Anders gaat het ontbinden niet lukken

bron wiki:
Door het ontbreken van de vitale functies wordt de toevoer van energie naar de cellen stopgezet. Zonder toevoer van energie blijven deze nog korte tijd leven, van enkele minuten voor zenuwcellen tot enkele dagen bij sommige bindweefselcellen. Daarna gaan de cellen dood: de cellulaire dood, waarna het ontbindingsproces begint.

Verrotting van het dode lichaam of dierlijke materiaal wordt veroorzaakt door twee factoren: autolyse, het verteren van weefsels door de eigen interne chemische processen en enzymen in het lichaam; en de aantasting van weefsels door micro-organismen o.a. bacteriën.

Veel bacteriën zitten in het spijsverteringskanaal, die vrij spel krijgen als het afweersysteem wegvalt. De dode cellen worden voedsel voor deze bacteriën, waarbij gassen als CO2, H2S, NH3 en CH4 vrijkomen. De snelheid van het ontbindingsproces hangt sterk af van de omgevingsomstandigheden: hoe warmer en vochtiger, des te sneller. De huid verkleurt in de dagen na overlijden eerst tot groen en na ongeveer 2 weken wordt de huid zwart. De tijd die hiervoor nodig is hangt sterk af van de omgevingstemperatuur. De lichaamstemperatuur, die na het overlijden gedaald was tot de omgevingstemperatuur, begint na enige tijd weer te stijgen door de warmte die bij de afbraakprocessen vrijkomt. Door de geproduceerde gassen zet het lichaam op en kan een waterlijk gaan drijven. De verschillende gassen zorgen tevens voor de typische lijkenlucht.

De haren laten na 5 tot 8 dagen los. Na een week begint het lichaam op te zwellen door de gassen en vorming van het rottingsvocht. Na 2 weken ontstaan de rottingsblaren. De nagels laten 10 dagen na overlijden los.

Uiteindelijk zijn, na enkele weken, de weke delen (organen, huid, ...) verteerd en omgezet in gassen en vloeistoffen en blijft het skelet over. In voor bacteriën ongunstige omstandigheden kan het lichaam mummificeren.

De mate en snelheid waarin en de manier waarop een organisme na de dood verrot, wordt sterk beïnvloed door een aantal factoren, zoals:

* blootstelling aan micro-organismen zoals bacteriën, waarbij de
o temperatuur en de
o vochtigheid een belangrijke rol spelen.
* blootstelling aan insecten
* blootstelling aan carnivoren
* blootstelling aan knaagdieren
* grootte en gewicht van het lichaam
* balseming (al dan niet)
* diepgevroren
* bewaring in vloeibare stikstof: cryopreservatie

Hmmm

Ik ga er nog even mee wachten geloof ik...

koentje

koentje

31-08-2010 om 09:32

Zo liat

vertaal je het zelf even in kindertaal?

Mamvantwee

Mamvantwee

31-08-2010 om 09:55

Eet smakelijk

Zo, ik heb even geen honger meer.
(burb...)

Dan maar dino's en het heelal voor mijn kinderen voorlopig.

Ooievaar

Ooievaar

31-08-2010 om 10:19

Televisie

Er moet ook televisie zijn van dit proces. Ik herinner me een uitzending van ik meen de VPRO over een "body farm" waar ze lijken buiten leggen. Ze kijken dan hoe het ontbindingsproces verloopt en welke insecten in welk stadium een rol spelen. Om te kunnen vergelijken voor forensisch onderzoek. Misschien zwerft die uitzending nog wel ergens op internet. Maar ja, geen geschikte kindertelevisie, denk ik. Ik heb erover na zitten denken hoe ik het zou uitleggen. Vergeleken bij guera's verhaaltje is het "stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren" wel zo vriendelijk. Ik zou dat zinnetje omzetten in Jip en Janneke taal en het daarbij laten, geloof ik. brrrrr

neteret mut

neteret mut

31-08-2010 om 10:35

Jammer

dat je niet bij mij in de buurt woont. Deze zomer hebben er al meerdere muizen op het terras gelegen en het van muis tot skeletproces was goed te volgen. Het vel bleef wel zitten, dat aten de insecten niet op. Bij 1 muis zag je de buik op een bepaald moment helemaal bewegen ( net alsof er een heel beweeglijke baby in zat), vol met maden, maar het vel dus nog wel bijna intact. Binnen een week is zo,n muis tot een geraamte met vel, denk zelfs ong 5 dagen. maar of het met mensen ook zo gaat en zo snel , tja dat weet ik ( gelukkig) niet.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.