Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Maritin

Maritin

31-08-2010 om 14:08

Zijn jullie niet bang voor overstroming?

http://www.nu.nl/binnenland/2323159/nederlanders-onderschatten-kans-overstromen-huis.html

Ik vind dat er zo weinig gepraat wordt over de kans dat we binnen tijdje wegspoelen. Hier een bericht dat vandaag op nu.nl stond. Ik vermoed er een manier van de overheid achter om het onderwerp voorzichtig aan te snijden. Maar dat is natuurlijk natte-vinger-werk/ in het duister tasten van mij. Vrienden van mij zeggen dat ze er totaal niet over nadenken. Ik wel (we wonen in een kustprovincie). Wie ook, wie niet?

Martin


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Mamvantwee

Mamvantwee

31-08-2010 om 14:11

Niet dagelijks

Wij wonen achter zo'n rivierdijk. Verhoogde dijk, dat wel. Ik denk er niet dagelijks over na. Als ik over de dijk fiets en ik zie het water hoog staan, realiseer ik me wel opeens dat we kwetsbaar zijn. Maar om er nou elke nacht van wakker te liggen, nee. Wat kan ik er persoonlijk aan doen? Verhuizen ja, maar verder?

Groet, Mamvantwee

Niet zo groot

Martin:"Ik vind dat er zo weinig gepraat wordt over de kans dat we binnen tijdje wegspoelen."
Die kans is ook niet zo groot.
Het is mogelijk dat er ergens een dijk doorbreekt, maar daarmee staat niet iedereen meteen onder water. Dat beperkt zich dan toch tot een wat kleiner gebied.
Het nieuwsbericht heeft het ook niet over de kans op overstromen, maar over het gebrek aan kennis over het waterniveau als er een gebied overstroomt.
Dat kan wel twee meter zijn.
Bij mij is het 1,50, weet ik zeker. Zo hoog is de rivier namelijk.
Die 50 cm is het verschil tussen zwemmen of verzuipen.
Groet,
Miriam Lavell

Puck

Puck

31-08-2010 om 14:38

Precies miriam

Ik onderschat niet de gevolgen van een overstroming maar ik ga me er ook echt geen zorgen om maken (terwijl ik -6 m NAP woon). De kans DAT het namelijk gebeurt is heel klein. De kans dat ik morgen een auto-ongeluk krijg is vele malen groter volgens mij.

ilsepilse

ilsepilse

31-08-2010 om 14:45

Verzuipen

ik hoop dat we dan heel snel verzuipen in de polders ...
want we zitten al onder de zeespiegel hier....

Maakt niet uit

Half Nederland ligt meters onder de zeespiegel. Maar dat betekent niet dat dat deel ook met een dijkdoorbraak overstroomt.
Het is allemaal keurig verdeeld in stroomgebiedjes. Als er een dijk doorbreekt kan dat tot indrukwekkende plaatjes leiden, maar daarmee is niet gezegd dat een achterliggend gebied ook overstroomt. Zelfs niet als dat nog lager ligt. Er zit altijd wel nog een dijk tussen.
Groet,
Miriam Lavell

Puck

Puck

31-08-2010 om 15:24

Helaas ilse

Wat ik begrepen heb is dat juist in de polders waar wij wonen het water heel langzaam zou gaan stijgen omdat het zo'n groot gebied is waar het water zich kan "ophopen". Je hebt dus genoeg tijd om je rubberboot op te blazen en door je dakraam het immense IJsselmeer op de dobberen.

Sancy

Sancy

31-08-2010 om 15:30

Grin miriam

"Half Nederland ligt meters onder de zeespiegel."
*mompelt iets over een rapport van het klimaatpanel en foutjes in de informatie daarin*

Sancy

Sancy

31-08-2010 om 15:32

Hier

Zit ik 20-30 meter boven NAP. Maak me niet veel zorgen. Hoewel. Bij die wolkbreuk donderdag kolkte het even door de straat.

Maxime.M

Maxime.M

31-08-2010 om 15:40

Wel over gedacht

Maar we zitten hier 35 boven NAP en geen water (rivier,meer,zee) binnen 10 km dus ik maak me niet druk.

Maxime

Ja en dan?

Wat schiet ik op met bang zijn?
Rubberbootje op het schuurdak leggen of zo?

Jij denkt er dus wel over na Martin, en wat is het feitelijke gevolg van dat nadenken? Tweede huisje in de Alpen gekocht of zo?

Massi Nissa

Massi Nissa

31-08-2010 om 16:31

Amersfoort aan zee

Op al die bangmakerige klimaatkaartjes van een ondergelopen Nederland ligt Amersfoort altijd gezellig op haar heuvels - aan zee. Lijkt me wel wat. Ik maak me dus geen zorgen. Mocht er hier een natuurramp uitbreken a la Day After Tomorrow (warme golfstroom neemt andere route, nieuwe ijstijd), dan ga ik ervanuit dat we een poosje naar Marokko verhuizen. Ofzo. Wie dan leeft... ik heb wel wat dingen voor noodgevallen in huis, maar ook niet overdreven veel. Rubberbootje trouwens niet. Is een opblaaskrokodil ook goed?
Groetjes
Massi

Dat gaat niet helpen

Sancy "Zit ik 20-30 meter boven NAP. Maak me niet veel zorgen."
Dat gaat niet helpen tegen overstromen. Is er een rivier in de buurt (vast wel)?
Ik zou trouwens ook niet weten wat 'we' met die informatie moeten doen. Het is net zo informatief als het verkeersbord
'vallend gesteente'. Een paraplu helpt echt niet
Groet,
Miriam Lavell

Hier niet zo

Ik zit onder zeeniveau maar ik ben er hier niet zo heel erg vaak mee bezig.
Wel als ik in Frankrijk ben, tussen de bergen in een rivierdal. De plaatsen waar wij naar toegaan zijn al verschillende keren overvallen na enorme regen door fikse overstromingen (met doden) zodat ik daar in Frankrijk als het fiks begint te regenen wel altijd voor ik ga slapen de rivier check, de auto klaar zet boven het eventuele stroomgebied en licht slaap omdat ik iedere verandering in het riviergeluid scan.
Thuis niet zo.

Gezegend zijn de veengebieden

Nee weinig kans......omringd door laaggelegen veengebieden. Met die hevige regenval hebben wij zo'n beetje het meeste gehad van heel nederland. En het stroomde lekker af....eerst naar 'het veen' en daarna naar ons omringende plaatsen die allemaal zo'n beetje 50 cm onder water stonden (die allemaal op t.v.waren i.v.m. de evacuaties enzo...).
Geen dijken in de buurt..en water een uitgraving (is wel groot) en een klein zijriviertje dat weer stort op grotere rivieren...en die weer op nog grotere. En zelfs als die overstroomt zal het niet in bebouwd gebied zijn...daar ligt het riviertje namelijk hoger dan in het buitengebied (ja het veen...) (heet rivier, maar is meer een beek)
gr. albana

Sancy

Sancy

31-08-2010 om 18:25

Grin miriam 2

Nou, dat dus. Wat Albana zegt ongeveer. Volgens mij wonen zij en ik niet heel ver van elkaar vandaan.
Geen (grote) rivieren hier, wel wat beken die aan de andere kant van mijn woonplaats lopen. Die zijn vol gelopen maar hé, laten ze nu net een grootscheepse herinrichting van verschillende waterwegen gedaan hebben? Meer natuurlijke loop terug, en ook nog de walkanten aangepast en verbreed voor de overloop.
De vijver in het park naast mijn deur stond wel +1.20 meter, maar het bleef nog droog in de rest van het park.

Martin

Martin

31-08-2010 om 19:59

Wat ik doe?

Nou euh, draadjes als dit starten om eens te peilen hoe het bij anderen zit. En verder hetzelfde als de meesten hier: me afvragen of zorgen maken opportuun is, overwegen of ik moet verhuizen (maar kan niet vanwege oude ouders en co-ouderschap kind)dan bedenken dat het wel mee zal vallen, of niet.

Martin

Martin

Martin

31-08-2010 om 20:01

Bromvlieg

wat een defensieve toon. Waarom?

Natte voeten en droogte

Ik vind het een ingewikkeld probleem, waar ik wel over nadenk. Het is niet vanzelfsprekend dat we met een paar verhoogde dijkjes alles wel droog houden. En dan ben ik niet zozeer bang voor dijkdoorbraken als wel voor natte voeten.
Onlangs bij een tentoonstelling 'Hoe hoog komt het water' in Krimpen aan de IJssel geweest. Prachtige waterfoto's (geen rampen of zo) van Jaap van den Berg. Mag wel even reclame maken, zie www.beeldenmeer.nl. Daar hield de dijkgraaf een verhaal, waar ik ademloos naar heb geluisterd. Dijkgraaf is betrokken bij Deltaplan 2, de dijken worden er opgehoogd. Wat vooral indruk maakte is, dat we de laatste honderden jaren steeds weer kunstmatig de grondwaterstand verlagen. Elke 10 jaar 3 centimeter lager, door te pompen (als ik het goed onthouden heb, het verhaal staat helaas niet op de website. Dan wordt gedaan om droge voeten te houden, vooral voor de koeien en de landbouw. Door die verlaging klinkt de grond steeds verder in. Het gevolg is al de 6 meter onder zeeniveau die we hebben bereikt. Dijken moeten het water tegenhouden, verhoogde dijken moeten zelfs het toekomstige water tegenhouden. Maar het verlagen van de grondwaterspiegel kan niet eindeloos gecombineerd blijven worden met verhoogde dijken. Financieel redden we dat niet, maar ook technisch gezien komt er een keer een eind aan. Stoppen met pompen kan al helemaal niet, want dan stroomt alles onder. De pompen draaien 24 uur per dag door.
Nog ingewikkelder wordt het als we tegelijkertijd het probleem van verdroging hebben. Hier in mijn woonplaats zijn in een bepaalde wijk huizen half ingestort, vermoedelijk door inklinkende grond. Bij een vriendin ligt nu een systeem rondom haar huis om te bekijken of het zin heeft kunstmatig water in te brengen in de grond. Ingewikkeld: eerst wordt het water opgepompt (nog lagere grondwaterstand) om vervolgens via een systeem weer ingebracht te worden in de grond.
Ik was dus blij met de overvloedige regen, want de grond hier was echt heel erg droog. Maar ja, onmiddellijk stroomt het riool over, worden de pompen weer aangezet en wordt het broodnodige water heel snel weggepompt. Ingewikkeld toch? Natuurlijk wil ik geen overstromende wc-pot en een achterpad waar je met een bootje over kunt varen. Maar zoveel zoet water zo snel afvoeren, dat is toch zonde?
De lage grondwaterspiegel is een probleem. Maar tegelijkertijd wil iedereen, inclusief ikzelf, dat we droge voeten houden en dat er dus gepompt wordt.
Ik vind het een ingewikkeld probleem. Zelf voel ik er wel wat voor om de regenafvoerpijpen vanaf het dak door te snijden, en het water rechtstreeks in de grond te laten komen, maar dat zou eigenlijk wel wat gedoseerd en gecontroleerd mogen gebeuren, want anders heb ik te vaak natte voeten. Iets met grote regentonnen die automatisch gedoseerd water in de grond laten lopen. Als iemand zo'n systeem zou ontwikkelen zou ik mijn hele tuin ervoor overhoop halen. Ik vind zoet water eigenlijk te kostbaar om zomaar het riool in te laten lopen.

Tsjor

Martin

ach nou ja, dat is mijn bromvliegenhumeur

Sorry.

Nasha 1st

Nasha 1st

31-08-2010 om 21:38

Hier

weet ik dat, wanneer een dijk doorbreekt, ik op het dak moet gaan zitten om droog te blijven. In 1953 zwommen de koetjes hier in de rondte zal ik maar zeggen, toen was hier ook een dijk door, dus door de verhalen van mijn ouders weet ik hoe ernstig het hier zou kunnen zijn....Een aantal jaar geleden (wanneer was dat ook al weer?) kwam het langzaam dichtbij en toen is het wel even spannend geweest, maar meer dan het nieuws op de voet volgen heb ik niet gedaan. Want je kunt het toch niet tegenhouden, ik kan niet met mijn vinger in de dijk gaan zitten toch?

Kaaskopje

Kaaskopje

01-09-2010 om 02:01

Laatst in de trein

zat ik zo eens over het land te staren en dan valt op dat op de ene plek meer water blijft liggen dan op de andere plek. Volgens mij woon ik op geest- en kleigrond. Door het 'geest'-aandeel denk ik dat het lang kan duren voor het om ons heen zo ondergelopen raakt dat we op ons dak moeten gaan zitten. Volgelopen straten, schoolpleinen, e.d. zijn vrij snel weer droog, op een paar plasjes na. Dus ondanks dat wij in de polder wonen, lager dan de zee, ben ik niet echt bang dat het binnenkort al mis zal gaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-09-2010 om 02:04

Tja...

en als de duinen doorbreken helpt daar geen lieve moeder meer aan natuurlijk, maar ook dat gebeurt niet snel vermoed ik.

Regenpijp

tsjor:"Zelf voel ik er wel wat voor om de regenafvoerpijpen vanaf het dak door te snijden, en het water rechtstreeks in de grond te laten komen,"
Ja. Zoiets gebeurt ook bij nieuw aangelegd riool (bij mij bijvoorbeeld) en daar waar rioleringen hersteld worden. Regenwater moet niet meer in het riool. Het moet gewoon in de sloot.
De waterschappen hebben hier trouwens boter op hun hoofd. Ze weigeren verantwoordelijkheid voor de waterstand om woningen. Dat gebeurt op kleine schaal (bij mij, midden in het land. Ik moet zelf de inlaat bedienen), maar ook op grote.
Elke vijf jaar wordt het peilniveau vastgesteld. Ik krijg daarvoor wel een uitnodiging waarbij ik geinformeerd wordt en bezwaar kan maken (ik hoor bij de boeren). Jij niet. Jij (en alle andere (stads)wijkbewoners) bent overgelverd aan het overleg dat waterschappen hebben met woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars.
Dat levert vanzelfsprekend, ten bate van het geheel, deelgebiedjes op waar het water permanent te hoog staat, maar ook waar het water permanent te laag staat.
Alleen de bewoners merken dat. Aan natte voeten, of aan instortende huizen.
Veel beter dan een regenton met een ingewikkeld doseersysteem is gras op je dak. http://www.llink.nl/Tip.1518.0.html?&tx_llpidatabase_pi1[tip_id]=93
Dat reguleert het afstaan van water uit zichzelf.
Groet,
Miriam Lavell

Vandaag in de krant

Vandaag in de krant dat onderzoek van Alterra in Wageningen aangeeft dat het risico op overstroming door Nederlanders zwaar wordt onderschat en dat 87 procent niet is voorbereid op een eventuele overstroming terwijl die kans dus helemaal niet zo ondenkbeeldig is.

Daar hoor ik ook bij vrees ik, maar goed wij zitten ook in een stukje Nederland dat in Al Gore's film nog droog blijft.

Chris

Nederland.risicokaart.nl

hier zal het niet overstromen, het industrie terrein in de buurt wel dus dat levert dan gevaar op, maar het huis niet.

Tihama

Tihama

01-09-2010 om 10:42

Wij wonen -4,5 onder NAP. De voormalige Zuiderzee. Onze zolder blijft droog. Daar liggen ook de reservedekens. En de campingspullen. Ik moet er nog steeds een aantal flessen water neerleggen. Verder is ons noodpakket daar helemaal compleet. Als de zon schijnt hebben we zelfs stroom daar. Het woudlopershandboek ligt er ook

Ik beschouw de kans op een overstroming niet als denkbeeldig, maar net zoiets als een ongeluk. Met dat verschil dat ik me erop kan voorbereiden.

Ik herinner me trouwens de evacuatie van het rivierengebied in 1995 nog heel erg goed. Ik ben ook opgegroeid met de realistische gedachte dat de rivierdijken zouden kunnen doorbreken.

Dus ja: cognitief ben ik er mee bezig. Emotioneel niet.

Tihama

He-le-máál niet!

De heren waterwerken beheer (hoort onze W.A. daar niet ook bij?) vinden het veel te mooi om de nieuwste water"verdedigingswerken" te bedenken en uit te voeren.
Daar vertrouw ik voor de volle 100% op.

Gr. Poezie.

cqcq

cqcq

01-09-2010 om 15:10

Is al uitgevonden tsjor

http://www.duurzaamthuis.nl/afkoppelen-regenwater-oplossing-wateroverlast

of

http://www.waterbewust.nl/verlagingplusgrindkoffer.html

of

http://www.rhenen.nl/Smartsite.shtml?ch=int&id=66007

In veel gemeentes kun je er zelfs subsidie voor krijgen als je zoiets aanlegd in je tuin.

Inspirerend

cqcq, met dank voor de mooie link, heel inspirerend en zodra is de gelegenheid heb ga ik ermee aan de slag. subsidie of niet (verhuizen wordt bijna aantrekkelijk).
Voor het groene dak zal ik toch medewerking van de buren moeten krijgen, want een groen dak in een rijtje met gewone daken lijkt mij wat vreemd, maar op het platte dak zou het kunnen. Ik heb daar eerder naar gekeken, maar volgens mij ben ik me toen rot geschrokken van de kosten. Er zitten al veel mossen op het dak en ik had al begrepen dat dat geen schade zou opleveren, maar juist goed was. Als ik daarmee iets anders wil moet ik ook weer naar de buren.

Gelukkig heb ik aan die kant goede buren.

Maar de tuintjes met diverse wateropvang-opstellingen zijn heel erg inspirend en mooi.

Hier is mijn bijdrage nog beperkt: ik vang het koude douchewater 's morgens op in een emmer en plaats die naast het toilet. Mocht het overdag nodig zijn heb ik altijd vers schoon water (5 liter) en anders wordt het 's avonds wc-water.

Een gewone regenton heb ik eerder wel gehad, maar het water stroomde over of het stond te lang stil.

Maar er is inmiddels dus meer tussen hemel en aarde.

Met dank.

Tsjor

mirreke

mirreke

02-09-2010 om 15:54

Wel mee bezig

Regelmatig eigenlijk, en niet paniekerig maar vrij rationeel. Wij zijn enkele jaren geleden verhuisd, en hebben bij het zoeken naar een nieuw huis ook gekeken naar de lokatie qua overstroomgevoeligheid.
Wat ik idd vrij debiel vindt is het systeem waarbij water van het dak rechtstreeks in het riool verdwijnt. Dat is hier (Duitsland, grensregio) ook zo. De rioolpijpen onder de straat zijn werkelijk gigantisch, maar ik vind het zo zonde.
Het water van de schuurtjes en garages komt wel bij ons in de tuin. Dat laat ik niet zo wegstromen. Over het onderbreken van de afvoerpijp heb ik ook al gedacht, het zou via een pijp met gaatje die je horizontaal met afschot over de grond laat lopen al veel beter verdeeld kunnen worden.
Hier heeft trouwens bijna iedereen een tuinwaterpomp. Daarmee kun je de tuin sproeien, badjes vullen, je auto (op eigen) terrein wassen, enz. Maar daarmee wordt zo lijkt mij, het grondwaterpeil toch ook verlaagd.
Ik ga straks even kijken op de link van cqcq. Hier (Duitsland dus...) mag dat vast niet. Te veel creativiteit en eigen ideeën wordt in hoge mate ontmoedigd...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.