Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Pelle

Pelle

22-10-2010 om 11:24

Eerste reis naar mars wordt een enkeltje....

HOUSTON - De astronauten die als eerste naar Mars vertrekken, zullen er nadien geen stoere verhalen aan hun kleinkinderen over kunnen vertellen. De eerste missie naar de rode planeet - goed voor een trip van 8 maanden - wordt volgens twee Amerikaanse wetenschappers namelijk een 'enkele reis'. Dat vertellen ze in het blad Journal of Cosmology.
"De kosten om de astronauten weer veilig terug naar de aarde te brengen, zijn te hoog om een reis naar Mars binnen afzienbare tijd uit te voeren", zeggen natuurkundige Paul Davies en geoloog Dirk Schulze-Makuch.

"Daarnaast kan de exploratie alleen maar plaatsvinden op basis van enkele reizen. Er moet een permanente basis komen die constant bemand wordt. Zie het als een missiepost. Denk aan de eerste ontdekkingsreizigers die Europa verlieten. Zij hadden ook weinig kans op een terugkeer."


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Snap er niks van

Waarom zou je iemand wel naar Mars kunnen brengen maar hem dan niet meer veilig terug kunnen krijgen? Daar snap ik nou niks van. O wacht, nu ik het teruglees: het gaat om de kosten. Wat een kul. De kosten van het terugbrengen horen bij de kosten van het totale project. Dus dan is het verhaal gewoon: de kosten zijn te hoog, dit project gaat voorlopig niet door.

Een permanent bemande post kan trouwens prima gecombineerd worden met retourtjes. Gewoon af en toe een paar nieuwe onderzoekers. Er is geloof ik ook een permanent onderzoeksstation op de Zuidpool en daar werkt het precies hetzelfde.

Maar goed, het is dus 8 maanden heen, 8 maanden terug, en dan moet je er natuurlijk nog een tijdje blijven anders is het de moeite niet. Je bent dus 2-3 jaar weg, minimaal. Geen mogelijkheden van tussentijds verlof.

Ik zou denken dat de kandidaten ook in dat scenarip niet staan te dringen, maar wie weet

Groeten,

Temet

Bastet

Bastet

22-10-2010 om 12:26

Ik las in de krant dat er wel degelijk animo voor was.

Bastet

Bastet

22-10-2010 om 12:39

Citaat

Ondanks dat het om een enkele reis zou gaan, merken de twee wetenschappers dat er vrijwilligers genoeg zijn voor een 'enkeltje Mars'. Bij presentaties op Universiteiten melden mensen zich spontaan aan bij de wetenschappers. "De beweegredenen zijn dubbel: wetenschappelijke nieuwsgierigheid en avontuurlijkheid."

Eén van de vrijwilligers die meteen 'ja' zou zeggen tegen een reis naar Mars is wetenschapper en Masrfanaat Arno Wielders. Hij ziet het als een grote ontdekkingstocht zoals Columbus op zoek ging naar Amerika. "Ja ik zou gaan. Ik heb dit soort gesprekken al gevoerd met mijn vriendin. dat was meer filosofisch getint, maar met het voortschrijden van de techniek komt het steeds dichterbij. Als het kan, zou ik gaan", vertelt hij in het AD. En alle aardse vrienden en familieleden dan? "Via telefoon en internet is veel mogelijk tegenwoordig."

bastet

Tihama

Tihama

22-10-2010 om 12:45

Langdurig verblijf in de ruimte

Er is nog een andere reden waarom je eigenlijk niet meer terug kunt naar de aarde: botafbraak. Bij langdurig in gewichtsloze toestand verblijven krijg je botafbraak. Astronauten oefenen zich suf om in elk geval hun spieren op peil te houden, maar tegen botafbraak is niet zoveel te doen.
Als je dus 16 maanden (heen en terug) in de ruimte bent, dan heb je een heel serieus probleem als je weer in de aardse gravitatie komt.

En dat er mensen zijn die dit willen: ja hoor. Ik heb net een boekje gelezen (uit 1969 over de aanloop naar de reis naar de maan. Er zijn heel wat astronauten tijdens dit traject doodgegaan. Maar dat weerhield ze geen seconde. Je moet er gewoon een beetje gek voor zijn

Tihama

Die heeft niet nagedacht

Had die Wielders ook het scenario "enkele reis"voor ogen toen hij zo enthousiast reageerde?

Ik zie enige bezwaren.

Ten eerste: normaliter wordt een mens betaald voor zijn werk. Hoe moet dat met meneer Wielders? Hij krijgt dan wel geld, maar hij heeft geen gelegenheid om het uit te geven (verdraaid weinig winkels en restaurants daar namelijk) en die gelegenheid gaat hij niet krijgen ook. Kan hij het net zo goed onbetaald doen.

Maar goed, dat is een ondergeschikt puntje, de man staat te trappelen van wetenschappelijke nieuwsgierigheid, dus die laat zich door zoiets platvloers niet ontmoedigen, evenmin als door het deprimerende vooruitzicht zijn geliefden nooit meer te zullen ontmoeten, het idee opgesloten te zitten met een aantal lieden die hij niet zelf heeft uitgezocht, en de wetenschap dat het eten er waarschijnlijk weinig inspirerend zal zijn.

Maar dan het grootste probleem van het enkele reis scenario. Tenzij meneer Wielders in de kracht van zijn leven onverwacht dood neerploft zal hij ouder worden en bij dat ouder worden ook van alles gaan mankeren. Nu gaat er ongetwijfeld een dokter mee, of twee, maar toch geen volledig ziekenhuis inclusief geriatrische afdeling?

Hoe moet het als meneer Wielders begint te kwakkelen? Te dementeren? En wat moet hij dan doen, de hele dag, want een beetje gaan wetenschappen is er niet bij. En we hebben het over de eerste pioniers, dus dat ze een bewerkbaar lapje grond krijgen om op hun oude dag een beetje te kunnen tuinieren ofzo lijkt me ook uitgesloten.

Krijgen ze een pil van Drion mee? Ligt in de VS wat gevoelig meen ik.

Stel je voor: je zit met een beperkte groep mensen opgesloten in een soort luchtbel, je kan er niet uit, en je weet dat jij nooit meer bij de aarde komt en de aarde niet bij jou.

Na een paar jaar kan je mekaar niet meer uitstaan en dan wordt het moord en doodslag. Letterlijk vermoedelijk. En ongestraft, uiteindelijk, want oom agent kan niet even langskomen.

Groeten,

Temet

Tihama

Tihama

22-10-2010 om 13:00

"De Amerikaan David Wolf verbleef in 1995 4,5 maand in het Russische Mir ruimtestation en na zijn ruimteavontuur bleek de man 40% spiermassa, 12% botmassa en 11 kilogram lichaamsgewicht kwijt te zijn."

Het herstel daarna gaat heel langzaam en het typische is dat de nieuwe botstructuur ook definitief verandert.

Ik weet niet hoe het nu met Valeri Poljakov is. Die heeft het record van 14 maanden.

Tihama

Ruzies

Het doet denken aan het Biosphere 2-project, waar ik ook niet zo heel veel vanaf weet behalve dat daar de pleuris uitbrak.
http://en.wikipedia.org/wiki/Biosphere_2#Psychology_and_conflict

En die mensen konden nog weg.

Groeten,

Temet

mirreke

mirreke

22-10-2010 om 13:28

En toch...

kan ik me heel goed voorstellen dat er animo voor is. Dit soort dingen trekt mij heel erg. Als ik in een andere leefomstandigheid verkeerde (25 jaar jonger, geen kinderen en nog zo wat) zou ik denk ik best serieus kunnen gaan kijken hoe het zit met aanmelden en zo.
En salaris, ik denk dat het daar absoluut niet om te doen is. Grenzen verleggen, de grens van de menselijke wetenschap, het nieuwe, de spanning, avonturisme... ja ik kan me er wel iets bij voorstellen. Overigens is het met geld zo op te lossen dat je familie er op aarde over kan beschikken of zo, of dat het in een fonds komt. Of dat je je partner bevroren zaadcellen of eicellen schenkt, en dat het geld ten goede komt aan een eventuele baby, als die er al niet is. Als je een partner hebt (dat zou ik dan weer niet willen). Of misschien gaat die partner ook wel, selecteren ze daar op. Als het überhaupt ooit zou doorgaan.
Mirjam (innerlijk immer avontuurlijk...)

Fianna

Fianna

22-10-2010 om 13:33

Maar

Wat ik dan niet snap: wat is er avontuurlijk aan? Daar ben je dan op Mars aangekomen naar 8 maanden reizen. En dan? Hoe ziet het avontuur er uit? Volgens mij verveel je je te pletter na een week en wil je weer terug.
Ik snap het niet dat er mensen zijn die het echt overwegen. Van het idee alleen al krijg ik het benauwd. Alsof ik mezelf vrijwillig levenslang zou opsluiten, brrrr....

Massi Nissa

Massi Nissa

22-10-2010 om 13:54

Temet, lol

Toen ik jouw posting "die heeft niet nagedacht" las, dacht ik meteen: Biosphere 2! Ik heb een boek over B2 waarin uitgebreid uit de doeken wordt gedaan hoe het daar allemaal misliep. Niets menselijks was die pioniers vreemd, zal ik maar zeggen.
Groetjes
Massi

mirreke

mirreke

22-10-2010 om 14:02

Het lijkt me sowieso ongelooflijk

om de aarde van een afstand te zien. Alleen daarom al zou ik best de ruimte in willen...
Het geeft mij juist een gevoel van ongelooflijke vrijheid, de gedachte aan de oneindigheid van de ruimte, en daarin te zweven, op weg te zijn. Mars, een nieuwe stap op weg naar nieuwe werelden, naar meer dan deze aarde...

mirreke

mirreke

22-10-2010 om 14:04

Psychologische aspecten

daar zijn natuurlijk al boeken vol over geschreven, films over gemaakt, en experimenten genoeg over gedaan. Niets menselijks is mensen vreemd, en zeker niet in ongelooflijke omstandigheden...

mirreke

mirreke

22-10-2010 om 14:06

Grijnzz..

Ow Pelle, dat was ik wel even vergeten...

De oplossing

De oplossing is gewoon wachten tot er wel genoeg geld is voor een retourtje (als ze toch geen salaris hoeven te hebben, hup in het fonds voor de terugreis). Dan heb je alleen dat botprobleem nog, nou ja als ze dat op het spel willen zetten, prima, ik zou het niet doen.
En Mirreke, de aarde van een aftsandje zien zou me wel gaaf lijken, maar dan is de maan ook prima, of effe heen en weer door de dampkring, ik hoef niet perse jarenlang op zo'n planeet te zitten

Ik bedoel natuurlijk

Ik bedoel natuurlijk pas gáán als het geld er is voor de terugreis.

Maylise

Maylise

22-10-2010 om 14:42

Inderdaad als ik geen kinderen zou hebben en geen man en bovendien ook nog eens enig nut zou hebben voor NASA dan kan ik me best voorstellen dat ik zou willen gaan. Ik kan me ook goed voorstellen dat mensen willen gaan. Net zoals ontdekkingsreizigers vroeger ook op zoek gingen naar het einde van de wereld. Het is het avontuur, het gevoel van de eerste te zijn, verder te zijn gegaan dan ooit iemand was, iets te doen voor de toekomst van de mensheid, je naam in de geschiedenis boeken te laten voorkomen maar bovenal de enorme drang om te weten wat er daar is. Het pioniersgevoel.

Ik kan me de animo dus heel goed voorstellen. Groots en meeslepend willen leven

Overigens over heel oud worden op Mars zou ik me niet te veel zorgen makken. Kans is groot dat er natuurlijk wat mis gaat tijdens de reis.

Maylise

Verschil

En toch is er een verschil, denk ik. Die poolonderzoekers hadden een kans om levend terug te komen. Geen grote kans misschien, maar die kans was er wel. Als je al van tevoren weet dat je zeker niet terugkomt, hoe aantrekkelijk is het dan nog?

Maar dan nog. Ik wil nog best aannemen dat er mensen genoeg te vinden zijn die zich in een dergelijk avontuur willen storten, zelfs als ze weten (of ze het werkelijk beseffen is wat anders) dat ze nooit meer terug naar de aarde komen.

Maar de aarde gaat dat niet doen, althans, dat mag ik hopen. Ten eerste: mensen die lachend hun ondergang tegemoet gaan zijn niet helemaal lekker in de bovenkamer, en de vraag is of je een kolonie met zulke lieden wilt bevolken. Ze moeten daar wel een flinke tijd blijven namelijk, anders krijg je geen leefbare planeet van de grond (nog een verschil met die poolonderzoekers).

Zelfs al zou je volledig stabiele mensen bereid vinden om de stap te wagen: eenmaal daar breekt er narigheid uit. Vroeg of laat, maar het gaat een keer gebeuren. En dan kun je niet ingrijpen, zelfs niet op termijn (uitgaande van het 'enkele reis'scenario). Dus je stuurt een groep kwartiermakers de ruimte in waarvan je al vantevoren weet dat ze op zichzelf teruggeworpen zullen worden en dat de thuisbasis al rap geen feitelijk gezag meer over ze heeft.

Dan levert het toch helemaal niks meer op? Althans, niet in vergelijking met de enorme kosten die met zo'n project gemoeid zijn.

Groeten,

Temet

Een groot voordeel:

Je bent in ieder geval van Wilders af!

Dat kan simpeler

Op zich heb je gelijk, Isabella, maar daarvoor hoef je niet helemaal naar Mars. Verhuizen naar Duitsland is genoeg. Handig, dat vrije personenverkeer binnen de Unie

Groeten,

Temet

Kiki

Kiki

22-10-2010 om 22:12

Nou temet

http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article3236181.ece/Duitsland_vreest_de___rsquo_Wilders-partij_rsquo__.html

Misschien maar niet naar Duitsland. Maar waar kan je dan nog wel heen?

Guinevere

Guinevere

22-10-2010 om 22:22

Hmm

Hmmm, het vriendje van mijn zoon wil ruimtevaarder worden. Nog wel. Gelukkig heeft mijn eigen zoon zijn plannen bijtijds veranderd.

Massi Nissa

Massi Nissa

23-10-2010 om 08:47

Kiki, isabella, temet

Duitsland maar niet inderdaad, maar ik heb in deze tijden mijn hoop gevestigd op Canada en Finland als eilanden van gezond verstand in een zee van waanzin. het zal niet toevallig zijn dat twee van mijn beste vrienden respectievelijk Canadees en Fins zijn, dus mijn beeld van hun landen is vreselijk positief ingekleurd. Weet iemand of het gras daar ook echt groener is?
Groetjes
Massi

mirreke

mirreke

23-10-2010 om 16:30

Hoezo verhuizen naar duitsland temet (even ot)

Ik krijg niet de indruk dat het in Duitsland erger is dan in Nederland. De laatste tijd totaal niet zelfs, ben ik zelfs blij dat ik niet in Nld woon, vind ik wat er in Nld gaande is onbegrijpelijk.
Idd Nederland gidsland. Van de Wilderswaan welteverstaan.

mirreke

mirreke

23-10-2010 om 16:39

Enne, maatschappelijk onaangepast

Ik denk dat alle kolonisatie, van alle tijden, in eerste instantie gebeurde door maatschappelijk onaangepasten, mensen voor wie de toenmalige maatschappij te klein was, teveel een keurslijf vormde, of voor wie door bv. criminaliteit geen plaats meer was. Om nou te vrezen dat daardoor nieuwe koloniën niet zouden werken, of daardoor besmet zouden raken... Tja, nu
Beetje naïef ook om te denken dat kolonisten van toen wel een hoop hadden om terug te keren. Ooit was men er serieus van overtuigd dat de aarde zo plat was als een pannenkoek en dat je er vanaf zou kunnen vallen. Als je terugkijkt met de kennis van nu lijkt het peanuts, maar vergeet niet dat ook de apparatuur, boten, kleding, enz. enz. niet te vergelijken was met nu. Deze mensen keken echt de dood in de ogen bij zo'n onderneming.

Xerxes

Xerxes

23-10-2010 om 16:42

Hangt er vanaf, massi

Hoeveel moslims en andere niet-westerse allochtonen wonen er in Finland, Massi?

Ik zag van de week een aardige twitter van een Randstad-Marokkaan (gezien zijn naam) die in Groningen zo verbaasd was dat hij in iedere uitgaansgelegenheid welkom was.

Ik vond het grappig dat hij zich niet afvroeg hoe dat kwam...

Nederland: 5.8% moslims
Finland: Minder dan 0.1% moslims
Canada: 1.9% moslims
(bron: CIA world fact book)

Van Canada is het bovendien de moeite waard om je te realiseren dat ze daar een echt immigratiebeleid hebben. Je komt er alleen binnen als je scoort op een puntensysteem (opleiding, geld, taalkennis,etc). Als ik een dergelijk systeem wil invoeren in Nederland valt heel het OO forum over me heen omdat ik een fascist ben en niet wil zorgen voor zielige mensen in het buitenland.

Nee, in Finland en Canada hebben ze geen Wilders. Die hebben ze er blijkbaar (nog) niet nodig.

Ik was laatst ook in Groningen. Net of je 40 jaar teruggaat in de tijd. Bijna iedereen is blank en blond.

Gerdina

Gerdina

23-10-2010 om 18:07

Xerxes

Dan heb je niet goed gekeken. Bij dochter in de klas was zeker de helft niet blank en blond.
En in de wijk waar wij woonden (Oosterpark) hadden we meer last van de o zo sociale blanke nederlanders als van die zogenaamde buitenlanders, die meestal natuutrlijk ook gewoon nederlander zijn.
Waar mee ik niet wil zeggen dat er op andere plekken geen overlasten van groepen allochtonen kan zijn, dat geloof ik best. Maar dat was niet onze ervaring.

Xerxes

Xerxes

23-10-2010 om 18:26

Gerdina

Ik zal wat overdrijven, maar voor een Randstedeling was het in Groningen (je hebt het niet over Finland neem ik aan) opvallend blank (en grotendeels blond).

Asociale Hollanders (de blanke variant) zat, daar hoef je mij niets over te vertellen. Overlast is ook vooral een zaak van sociale klasse. Van hoog opgeleide (NW) allochtonen heb je weinig last (vaak zelfs plezier). Helaas is dat maar een klein deel van die 20%, de meeste die hier naartoe willen zijn van een 'lagere' sociale klasse.

Een voordeel van blanke aso's is dat ze je niet van racisme beschuldigen als je er iets van zegt, maar heel veel schiet je daar ook niet mee op.

Massi Nissa

Massi Nissa

23-10-2010 om 19:07

Xerxes

Over iedereen blank en blond: mijn moeder woont in een gat op acht minuten rijden van Amersfoort en die hele goegemeenschap is zo blond als de grote peroxideleider. Ik geloof dat ze een verdwaald Iraans gezin hebben daar. Paar jaar geleden moest de ME nog uitrukken op oudejaarsavond, zo weinig last hebben ze daar van ongeregeldheden wegens het ontbreken van Marokkanen.
Over Groningen: het valt mijn man en mij elke keer als we naar het hoge Noorden gaan (voor ons is dat Friesland, Groningen, Drente en de kop van Overijssel) dat er daar zoveel aardiger wordt gereageerd op iemand met een Noord-Afrikaans uiterlijk. Het is misschien niet geheel toevallig (let op, hier komt een valse steek onder water, haha) dat die gebieden ook veel roder stemmen dan de rest van Nederland. Daar woont gewoon leuk linksvolk .
Canada heeft een immigratiebeleid wat Nederland als de bliksem zou moeten overnemen. Helemaal mee eens. We zullen die hoogopgeleide buitenlanders straks nog hard nodig hebben.
En dat het een klasseprobleem is in plaats van een etnisch probleem, roep ik al jaren. Helaas is het door alle gedoe van de laatste pakweg tien jaar ook voor hoogopgeleide, Roomser-dan-de-paus allochtonen met een moslimachtergrond niet zo leuk meer in Nederland.
Finland heeft trouwens een onderwijssysteem waar ik blind voor zou tekenen. Alle docenten en leerkrachten (ook de kleuterjuffen) zijn universitair geschoold. Kom daar maar eens om met al die omhooggevallen PABO-analfabeten hier te lande.
Ik vind trouwens je openingsvraag (Hoeveel moslims en andere niet-westerse allochtonen wonen er in Finland, Massi?) onvriendelijk. Misschien niet zo bedoeld, maar mijn dochter is ook een niet-westerse allochtoon en Finland mocht willen dat ze zoiets prachtigs binnen de landsgrenzen hadden (ik chargeer, haha, maar ik hoop dat het punt duidelijk is).
Groetjes
Massi

Xerxes

Xerxes

23-10-2010 om 19:24

Massi

Ik heb het niet over je dochter en ook niet over mijn hoogopgeleide buren. En zelfs niet over alle laagopgeleide nw allochtonen, maar jij en ik weten dat het aantal nw allochtonen wel degelijk iets zegt over de sfeer in een land.

Dat was mijn punt. Het is heel makkelijk multicultureel en tolerant te zijn zolang het aantal nw immigranten laag is of de 'kwaliteit' hoog zoals in Finland en Canada.

Zwaantje

Zwaantje

23-10-2010 om 23:49

Aso's

Hier in mijn stad in de Randstad maakt het in overlast geen moer uit of je het hebt over asociale moslims of asociale autochtone Nederlanders, kwa overlast maken ze elkaar niet zoveel. Sociale klasse, buurt, instelling, opleiding en opvoeding maken beide groepen even vervelend.
Dat is ook waarom die hele discussie over moslims zo zinloos is. Er zijn namelijk heel veel geslaagde moslims. Daar is de multiculturele samenleving heel goed gelukt, net als in Duitsland.
Alleen er is een groep mensen in de samenleving die zich absoluut niet weet te gedragen, asociaal en onverantwoordelijk. En volgens mij stemmen de autochtonen uit de groep vaak Wilders.
Het zou haast komisch zijn als het niet zo griezelig was.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.