Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Lorwyn

Lorwyn

19-10-2010 om 13:37

De "gewone" man.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
fladder

fladder

29-10-2010 om 11:39

The harder they come...

Ik heb even geen cijfers bij de hand, maar de recente nederlaag van het CDA vind ik een mooi voorbeeld van "vallen". Ook van de PvdA zijn achtbaan-uitslagen (was dat niet in de tijd van de LPF dat die zo onderuit ging?). En uit een ver verleden D66 die ooit enthousiast hoog scoorde en later ver wegzakte.
Ik moet toegeven dat de bliksemstart van de PVV écht heftig is, maar ik ben benieuwd wat er gebeurt als G.W. zijn achterban niet het beloofde (moslimvrije) land kan geven.

Scenario 3

is het scenario waar veel aan gedacht wordt, dat het wel minder gaat worden. Maar ik denk dat het juist goed is als de oppositie ook nadenkt over een nabije toekomst waar dat niet gebeurd, dat wat er ook gedaan en getrokken wordt vanuit de oppositie die achterban het niet gaat accepteren dat het moslimvrije land er niet komt, en daar zal Wilders echt wel met een vaatje olie bij staan.

Wat is het Wilders waard, is het een land met grote onrust waard, rellen, scholen en moskeen in brand, mishandelingen en moorden etc. Tot hoever is Wilders bereid te gaan ? Blijft hij dan zuiver en onderscheid maken tussen (zoals hij nu doet in de rechtszaak) nationaliteiten en religies ? Is zijn eigen achterban eigenlijk zelf bereid dat onderscheid te willen maken, of is het puur een racistisch uitgangspunt ? Maakt het de gewone man uit of die buitenlander Christelijk is of Islamitisch ?

Ik weet het nog niet hoor, ik zie eerder een nog veel erger scenario voor mij dan een Pvv die weer overwaait. Ook als de crisis verder wegzakt en er weer meer banen zijn zijn juist de minima en middenmoot die de klappen krijgen van de bezuinigingen en die groepen zijn volgens mij heel makkelijk te neppen, "het is de schuld van VVD en CDA dat jullie er niet op vooruit zijn gegaan, daarom heb ik de boel laten klappen".

fladder

fladder

29-10-2010 om 13:13

Neppen

"Ook als de crisis verder wegzakt en er weer meer banen zijn zijn juist de minima en middenmoot die de klappen krijgen van de bezuinigingen en die groepen zijn volgens mij heel makkelijk te neppen"

Er zijn ook minima en middenmoters die wél nadenken, en ook de rijkere klasse is te neppen. Hoewel dat niet nodig is, want die hebben meer macht. Waardoor minima en middenmoters eigenlijk maar weinig te vertellen hebben. En een aantal daarvan stemmen vervolgens PVV, maar er zijn ook minima en middenmoters die hun gezond verstand proberen te gebruiken en niet meehobbelen met de waan van de dag.
En voor de rest hoop ik dat je heel erg ongelijk hebt... Ik ben misschien een struisvogel, want ik begrijp je redenatie, maar ik blijf hardnekkig vasthouden aan mijn eigen scenario.

Anders word ik nog gekker dan ik al ben met de sombere toekomst die er sowieso aan zit te komen voor mensen die niet zo lekker mee kunnen draaien in de maatschappij...

The harder they come

Boer Koekoek met zijn boerenpartij, de CP, later CD schieten me zo snel even te binnen.

Gisteren in p&w ramsey nasr

Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr schreef een uit zeven strofen bestaande pastiche op een gedicht van Hendrik Tollens. Tollens' Wien Neêrlandsch bloed was meer dan een eeuw het officiële Nederlandse volkslied.

Wie neerlands bloed in d’aders vloeit
van vreemde smetten vrij
wiens hart voor volk en orde gloeit
verhef uw zang als wij.
Vandaag zien wij weer één van zin
de vlaggen afgestoft.
Vandaag zet ik mijn feestlied in
voor vaderland en schoft.

Ik eer de leiders van mijn land.
Hun vlekkeloos parcours
leert mij wat macht vóór al verlangt:
’t geweten van een hoer.
Ik eer mijn leiders hemelhoog
en ’t hoogst zit een fascist
die u en mij zolang gedoogt –
zolang als hij beslist.

Beschermt gij, leiders, onze grond
waar vreemde adem gaat
gij die zo rein zijt, kerngezond
en zuiver op de graat.
Wij smeken om een harde hand
in aangewreven haat.
Behoud voor ’t lieve vaderland
de blanke natiestaat.

Braakt uit, gij vrienden, vrij van zin
uw krop, uw kreet, uw gal.
Niets is taboe en niets te min
uw bagger minst van al.
Verneder dus wat u niet zint
sla stuk wat niet bevalt
laat zien hoe u dit land bemint
omhels het op zijn smalst.

Hoe klopt ons hart, hoe zwelt ons bloed
bij ’t rijzen van dees' toon.
Klonk ooit een zuiverder gemoed
een leger hart zo schoon?
Waar hoorde men die koekoekszang
voor volk en vaderland?
Dat was toen in het landsbelang
een heel volk werd verbrand.

Dood nu wat afwijkt van uw bloed
en van uw onderbuik.
Bewaar het niet, verdelg het goed
zodat dit land ontluikt.
Wie hier nog onze mildheid zoekt:
los op in brandend veen.
Waar elk verschil werd opgedoekt
zijn staat en burger één.

Wie neerlands bloed in d’aders vloeit
van vreemde smetten vrij
die fabel staat weer eens in bloei
in dwazen zoals wij.
Veel liever word ik door een volk
van hunnen aangerand
dan mee te gaan in deze kolk
van schoft en vaderland.

Tinus_p

Tinus_p

29-10-2010 om 20:26

Wilders is onintereesant

Manda:
"scenario 2: Wilders wordt vermoord."

fladder:
"[scenario 3] Het zal niet voor het eerst zijn dat een partij slachtoffer wordt van Hosanna Kruisigt Hem. Nederland wordt echt niet het Beloofde Land waar 1,5 miljoen mensen op hopen en dus valt hij van zijn voetstuk."
In beide gevallen lost dat niets op. Wilders is niet het probleem, hij is slechts een symptoom van breedgedragen onvrede. mensen die dat niet zien, nouja, die vind ik inmiddels een beetje dom
De oplossing van het probleem Wilders bestaat dan ook uit het oplossen van die onderliggende onvrede; elke andere aanpak (ihb methodes gebaseerd op een moreel appél dat Wilders niet kan) zijn totaal zinloos. Anders is het mogelijk (zelfs waarschijnlijk) dat als Wilders van het toneel verdwijnt, hij gewoon wordt opgevolgd door een (mogelijk nog engere) rechtspopulist. Net zoals hij de opvolger is van Rita Verdonk, Winnie de Jong/Mat Herben, Pim Fortuin, en Jan Nagel.

Wilders is dus verder ook niet zo interessant, de analyse van de onderliggende problemen wel. Van die onderliggende problemen zijn de immigratie/integratie problemen het meest controversieel, maar ik denk dat de onveiligheid op straat, de dysfunctionerende overheid (+ de toekomst ban de EU) en de crisis van de sociaaldemocratie eigenlijk veel grotere problemen zijn.

Andere route

Tinus, er is een hoop waar men ontevreden over kan zijn. Wilders richt alle aandacht op de moslims. Het lijkt mij in dat licht helemaal niet zo'n gekke gedachte dat als Wilders onderuit gaat er een andere volksheld opstaat die zijn/haar pijlen op iets heel anders richt. De falende terugtredende overheid en de zich almaar uitbreidende macht van het bedrijfsleven, ik noem maar een dwarsstraat. Zie hoe Youp vt H een open zenuw geraakt lijkt te hebben. Daar zit groeipotentie, zou ik denken.

Heb je nog steeds dezelfde onvrede, dezelfde instabiliteit, dezelfde tendens iemand eerst met veel poeha op het schild te heffen om hem er nadien weer af te laten lazeren maar ik vind het verschil niet oninteressant.

Kijk naar het succes van de SP. Dat is nooit een multicultipartij geweest, maar hun houding tegenover moslims/de islam is toch wel een wat andere dan Wilders. En ze bedienen deels dezelfde markt.

Zoals gezegd, ik vind het verschil wel interessant. En ware ik moslim, dan zou ik het verschil nog stukken interessanter vinden.

Fladder, Manda, ik hoop ook van harte dat Wilders niet wordt vermoord. Niet alleen uit principieel oogpunt, maar ook uit een praktisch: een martelaar kunnen we missen als kiespijn. Wel stort de PVV dan natuurlijk in, maar wie weet of er niet een kloon opduikt.
Nee, ik hoop op het scenario-Haider: auto tegen een boom en nadien lijken die uit de kast vallen. Maar ja, de man rijdt waarschijnlijk niet zelf, dus die kans is gering.

Groeten,

Temet

Tinus_p

Tinus_p

29-10-2010 om 21:09

Klopt temet

Temet:
"Tinus, er is een hoop waar men ontevreden over kan zijn. Wilders richt alle aandacht op de moslims. Het lijkt mij in dat licht helemaal niet zo'n gekke gedachte dat als Wilders onderuit gaat er een andere volksheld opstaat die zijn/haar pijlen op iets heel anders richt."
Klopt, je analyse bevat veel waars.
Het is daarbij wel goed om te bedenken dat Wilders het anti-moslim argument niet voor niets zo effectief kan gebruiken. Hij kan namelijk makkelijk een link leggen met allerlei zaken die (weliswaar vaak losjes) met de islam te maken hebben:
-Mohammed Bouyeri
-Marokkaanse hangjongeren/criminelen
-De onvoltooide secularisatie van Nederland
-De verhouding immigratie-verzorgingsstaat.

Daarom heeft het zin, om deze problemen systematisch aan te pakken.

Tinus

nou ik vind mezelf helemaal niet dom, althans niet over mijn ideeen rondom Wilders en aanhang.

Ik vind Wilders namelijk van een enorm hoog kaliber, hij verbaasd mij door al zijn talenten. Jarenlang was die achterban er al zonder aansprekende leider. Het is echt de combinatie, Hitler was ook uniek en begaafd en zo waren er meer in de geschiedenis die het voor elkaar kregen zo groot te worden.

Ik geef je direct gelijk over de tijd waarin we leven en dat extreem rechts daarbij hoort. Maar kijk eens naar de andere extreem rechtse figuren van afgelopen decennia, Haider wordt genoemd, toch echt van een heel ander kaliber dan onze Wilders.

Dus nee, dit is mi echt veel erger.

Maar toch troostend voor mijzelf: Ik ben wel benieuwd wat er gebeurd als we nu eens breeduit de dubbele nationaliteit van Mevrouw Wilders op de voorpagina van de Telegraaf krijgen, of over de dubbele nationaliteit van Bart de Liefde doorzagen, of over de Indische oma van Wilders, over alle uitspraken van Wilders afgelopen decennia die nu haaks staan op wat hij nu allemaal uitkraamt.

Winnie de jong?

hahaha, nou ik heb toen na het ontdekken wie Winnie de Jong was direct geloofd dat we het met haar niet lang hoefde uit te houden, jezus wat was dat een ontzettende halve zool zeg, zelfs de domme racistische ontevreden 'gewone' man vond dat.

(ik heb nog steeds een heel ander beeld bij de term gewone man, maar goed ik gebruik hem even om niet bij elke posting verder ot te gaan


http://www.youtube.com/watch?v=DDP65XkRDkw (ZOOO leuk om weer even terug te zien !)

Tinus_p

Tinus_p

29-10-2010 om 21:36

Wilders, haider etc

Manda:
"Maar toch troostend voor mijzelf: Ik ben wel benieuwd wat er gebeurd als we nu eens breeduit de dubbele nationaliteit van Mevrouw Wilders op de voorpagina van de Telegraaf krijgen, of over de dubbele nationaliteit van Bart de Liefde doorzagen, of over de Indische oma van Wilders, over alle uitspraken van Wilders afgelopen decennia die nu haaks staan op wat hij nu allemaal uitkraamt."
Realiseer je, dat Pim Fortuin veel meer verdiende dan welke politicus dan ook (hoe dacht je anders dat hij dat Palazzo Pietro kon betalen). Toch noemde geen enkele pimplist hem een zakkenvuller. De simpele moraal is, dat je je veel kunt veroorloven, zolang je geliefd bent en (in de ogen van de kiezer) het juiste doet. Het is niet zo, dat Wilders ooit ten val zal komen door verhalen over het dubbele paspoort van zijn vrouw. Het is omgekeerd; zodra hij valt, zal hij dmv verhalen over het dubbele paspoort van zijn vrouw een trap na krijgen.
Kortom, je hoopt op het verkeerde. En Wilders aanpakken op deze manier (joop.nl doet dit actief) is totaal zinloos.

Manda:
"Ik geef je direct gelijk over de tijd waarin we leven en dat extreem rechts daarbij hoort. Maar kijk eens naar de andere extreem rechtse figuren van afgelopen decennia, Haider wordt genoemd, toch echt van een heel ander kaliber dan onze Wilders."
Welnee, dat is teveel eer voor Wilders (of een bewijs van het gat waar Haider in is gevallen). Destijds werd er over Haider net zo gesproken, zo niet erger, dan over Wilders. een nuttige relativering, dat wel.

Auto boom lijk kast

hm, ja dan is het een complot ook als het niet zo is en omdat het natuurlijk een complot is stort de boel eerst indd in Krijgen we overal van die gekke neo-classistische beelden van hem op stoffige pleintjes en dito luidruchtige tochten.

Hij is in tegenstelling tot Haider ook geen homo (daar waren ze in Oostenrijk niet blij mee, bleek die Haider zo'n vieze Schwule te zijn !)

En dan nadat al wat afgebroken is weer opgebouwd komen we er achter dat Wilders stiekem een Islamitische of nog liever een Marokkaanse oma had, een bal mistte ooit afgebeten tijdens een bezoek aan een theehuis door een Ethiopische kat, hem alleen met geweld stijf kon krijgen en ooit afgewezen is bij een Islamitische kunstacademie, ja dan wordt het anders.

Oh ja oh ja

Fortuyn zei ook nog eens pochtend dat hij met die Marokkaantjes neukte ! Ach ja en dat vergaf iedereen hem direct, sterker nog daarmee bewijs hij dat hij echt geen racist was.

En dat was ik nu achteraf ook wel eens met die mensen, een racist was het niet. Hij wou ook goed zorgen voor de mensen die er al wel waren en die hun best deden.

Wilders daarentegen is het wel. Die moet helemaal niets hebben van 'goede Marokkanen', daar heeft hij nog nooit iets over gezegd. Hij heeft het altijd over de 'slechte'.

Ach ja die Pim met die hondjes en die butler en Bentley, zo emotioneel, met zijn losse handjes, maaktte overal ruzie, zocht zijn heil bij elke partij en eindigde bij LPF.

duifje

duifje

30-10-2010 om 08:11

Mogelijk scenario

Een ander scenario : kabinet zit er 4 jaar en wordt herkozen. De mening van zowel links als rechts is dat er geen buitenlanders meer welkom zijn. De mening van de meeste nederlanders is zeer vijandig ten opzichte van de Islam. Ook van degene die dat nu niet zijn, publieke opinie is veranderd. Veel buitenlanders zijn vertrokken uit Nederland vanwege dit klimaat.

Het ergste zou zijn als er geen discussie gevoerd meer worden over de vraag of iets discriminatie is maar dat er gewoon gediscrimineerd wordt. (dus geen verontwaardiging als een politicus discrimineert, maar dat iedereen dat gewoon acceptabel vindt.)

Ik hoop niet dat dit uitkomt, maar het zou me niet verbazen. Wat dat betreft kan Wilders maar beter flink afgeven op "links"dat houdt wel een groep wakker.

groeten Duifje

groeten Duifje

Onwenselijke gedachten

tinus:"De oplossing van het probleem Wilders bestaat dan ook uit het oplossen van die onderliggende onvrede;"
Waarmee je doet alsof de stroming inclusief gevolg louter gebaseerd is op redelijke gedachten die ook nog eens gevoelig zijn voor argumenten en concrete oplossingen.
Dream on.
Gisteren Bosma bij Pauw en Witteman gezien? Die man is net zo bang voor de Islam als een ouderling voor Harry Potter. Lees de boekenweekdiscussie er nog eens op na. Het gaat helemaal niet om bommen en granaten. Het gaat om gedachten. De Islam is in zijn ogen net zo gevaarlijk als de linkse elite. Hij gaf voorbeelden van de Islamitische dreiging en verduidelijkte: net als Paul Rosemöller.
De Islam is zo gevaarlijk als het communisme was in de tijden van McCarthy.
Of Wilders zelf precies dezelfde motivatie heeft, weet ik niet. Voor hem kan loyaliteit aan zijn fundamentalistische vrienden in Israël en Amerika (daar krijgt hij zijn geld vandaan), voldoende zijn om het spel zo te spelen.
En dan de aanhang van deze club. Discussieren met hen op basis van argumenten is net zo ingewikkeld als discussieren met Johan Neijenhuis over een Sint poster. Merk op dat er hordes volstrekt redelijke mensen ook bijzonder gevoelig blijken te zijn voor zijn toch vooral emotionele argumenten.
Dan is er nog een enorme aanhang van mensen die zich gevoed weten in emoties die onderling volstrekt onsamenhangend zijn. Ze kunnen niet eens onder woorden brengen wat er nu aan schort, zie de eerdere discussie met Xerxes. Het enige wat zij doen is zich bedienen van de one liners en daarbij een voldaan 'lekker puh' voelen. Het is altijd op anderen gericht, niet op hen zelf. De inhoud gaat volstrekt aan ze voorbij.
Jouw voortdurende roep om verdieping gaat voorbij aan wat populisme is en met mensen, vooral massa's, doet.
Daar zit niks anders achter dan de veiligheid van de groep.
Waarom nu dan? Omdat er nu ruimte is voor die groep die zich er veilig bij voelt.
Hoe werkt dat werven dan? Eenvoudig, door al het andere als onveilig te benoemen. Selectief omgaan met voorbeelden als 'bewijs' van die onveiligheid is daar onderdeel van. Precies zoals Bosma gisteren deed alsof Paul Rosemoller net zo gevaarlijk is als Mohammed Bouyeri.
tinus:"-De onvoltooide secularisatie van Nederland "
Ja. Maar daar is geen aanpak van. Wilders verspreidt een nieuw geloof met alle kenmerken daarvan. De mens is kennelijk geneigd om te geloven. Kenmerk van alle geloven is dat er niet alleen gedragsvoorschriften zijn, maar ook gedachtenvoorschriften.
Daaruit rolt een inconsistent verhaal dat alle neuzen een kant op wijst. Wilders mag wel vrij zijn mening uiten, Ramsey Nasr niet.
Groet,
Miriam Lavell

Massi Nissa

Massi Nissa

30-10-2010 om 12:03

Juist

Miriam: "Hoe werkt dat werven dan? Eenvoudig, door al het andere als onveilig te benoemen." Inderdaad. Google eens op 'populism' en 'exclusion' en je krijgt 327.000 resultaten. De ware populist definieert de eigen "veilige" groep door x = niet y, dus door te benoemen wie er NIET bijhoort. De termen van uitsluiting zijn opvallend vaak zo geformuleerd dat het praktisch onmogelijk is om door bijvoorbeeld gedragsverandering WEL binnen de normen te vallen. De populist roept dat het hem gaat om assimiliatie, maar maakt vergaande aanpassing onmogelijk door de kaders die er gesteld worden. Het gaat ook helemaal niet om aanpassing van de 'ander', het draait primair om (de gevoelens binnen) de eigen groep.
Ik zie hierin trouwens weinig verschil tussen Wilders cum suis en moslimfundamentalistische netwerken. Ook daar kom je als gewone moslim niet tussen, de gewone moslim is net zo goed de 'ander'. En hoe hard men ook roept dat het doel is dat iedereen wahabist wordt (of iets in die richting), het gaat er vooral om dat men ontevreden is en gehoord en gezien wil worden.
Groetjes
Massi

suus36

suus36

30-10-2010 om 15:35

Temet

"Nee, ik hoop(!) op het scenario-Haider: auto tegen een boom en nadien lijken die uit de kast vallen. Maar ja, de man rijdt waarschijnlijk niet zelf, dus die kans is gering"

Dit vind ik dus echt heel eng. Iemand dood hopen/wensen. Dan vind ik je (of aardiger geformuleerd jouw opvatting) geen haar beter dan Wilders of een willekeurige geloofsextremist.

En volgens mij zit daarin een crux in de huidige discussie. Als meningen niet overeenkomen, dan wens je elkaar gewoon dood.

Groeten,
Suus

Amen!

en ik zeg het nog een keer: Miriam Lavell Amen!

Zembla

Uitzending van Zembla gezien over Spijk? Dar waar de Rijn echt ons land binnenkomt? Veel PVV-stemmers. Zeer verhelderende documentaire. Bijvoorbeeld dat mensen de meeste informatie over buitenlanders halen uit 'opsporing verzocht'. En dat mensen zeggen 'vol is vol', terwijl het grootste probleem juist de leegloop van het dorp is, waardoor voorzieningen verdwijnen.
Wat mij bijbleef is, dat de doorgevoerde gemeentelijke vergrotingen met zich meebrengen dat kleine leefgemeenschappen in die grotere gemeentes de dupe worden, omdat de bestedingen naar de grotere dorpen gaan, waar meer mensen ervan kunnen profiteren. Gevolg: een intens ervaren gevoel van in de steek gelaten worden.
Iets groter: het zou de moeite waard zijn om eens te analyseren of 'leegloop' en 'PVV-stemmen met elkaar te maken heeft. Dan heeft de gemeentelijke herindeling mogelijk meer bijgedragen aan de trek naar de PVV dan de 'tsnuamie van moslims'.
Een van de ergernissen van de PVV vind ik overigens het verkopen van one-liners die aantoonbaar onjuist zijn. Bovengenoemde tsunami komt niet overeen met het feitelijke emigratie-overschot dat Nederland al jaren kent. Ja, ook moslims emigreren.

Tsjor

Volksmennerij

tsjor:"Een van de ergernissen van de PVV vind ik overigens het verkopen van one-liners die aantoonbaar onjuist zijn."
Maar dat is dan ook niet het doel van de one-liners. Bij de PVV worden complete dagen per week besteed aan het verzinnen van nieuwe items en one-liners die het goed doen in de kroeg. Met als enkel doel dat mensen elkaar na gaan praten, waarna ze uit opportunistische overwegingen zich achter elkaar en achter Wilders scharen: "Iedereen zegt het, dus zal het wel kloppen".
De inhoud van de one-liners krijgt in iedere kroeg een eigen logica en uitleg die niet met de realiteit overeen komt. Zo zal schrappen in cultuur juist vooral dorpen als Spijk treffen: weg met de kroeg, het dorpshuis en de laatste subsidie aan de vereniging en het vlagdraaien. Er is nu eenmaal niks anders om op te bezuinigen in Spijk, dus zal het dat moeten worden.
Dit samen met schrappen op zorgtoeslag, kinderopvang en huurtoeslag. Aan het in stand houden van HRA hebben ze in Spijk helemaal niks. Er blijft wel nog minder geld over voor de bewoners in Spijk, dus zullen ze zelf ook minder geld hebben om die laatste voorzieningen in stand te houden.
tsjor:"Iets groter: het zou de moeite waard zijn om eens te analyseren of \'leegloop\' en \'PVV-stemmen met elkaar te maken heeft. "
De afbraak van voorzieningen heeft met toegenomen gevoeld ongemak te maken. Dat gaat over het verdwijnen van winkels, banken, postkantoren, het zwembad, de kleine school, etc. Dat gebeurt niet alleen in krimpende kernen. Het gebeurt ook al jaren in de Randstad waar wijkvoorzieningen verdwijnen, gemeentes fuseren, stadsdelen worden opgeheven en dat alles om met een gebouw meer mensen te bedienen dus per burger goedkoper te zijn.
En die afbraak, door zowel overheden als bedrijfsleven (supermarktketens), is het directe gevolg van het 'no nonsense' beleid van Lubbers: eigen broek ophouden, franje schrappen. Het voldoet ook geheel aan de roep om de kleine overheid: geen bemoeienis meer met het in stand houden van voorzieningen (VVD, PVV) en de middenkaderpolitiek van het CDA (laat de verenigingen het zelf maar oplossen).
Wat Wilders met zijn one liners met succes doet, is de schuld van dit fenomeen leggen bij buitenlanders: het geld is op en dat komt omdat al die buitenlanders geld, wasmachines, huizen en moskeëen krijgen (zij wel).
En dat is niet waar natuurlijk. De PVV heeft geen enkel plan om de ongenoengens van de mensen in Spijk of in any van voorzieningen verstookte wijk op te lossen. Het tegendeel juist. Al denken PVV stemmers vaak juist dat het geld dat bespaard zal worden op de 'linkse hobbies' bij hen terecht zal komen.
Maar ja, zij _zijn_ een linkse hobby. Het is de groep die feitelijk vraagt om een grotere overheid die er ook voor hen zal zijn.
Maar helaas. Het geld is op. Het gaat naar veiligheid, naar jeugdrepressie, naar hogere straffen, uitzetcentra, naar elektronische dossiers, naar asvalt en naar HRA.
In het economische rekenmodel wordt efficiëncy vertaalt naar een rendement waarbinnen elke euro zoveel mogelijk mensen moet bedienen.
In Spijk, of in die verlaten stadswijk, wonen nu eenmaal te weinig mensen om dat rendement te halen. Dat vindt niet alleen de (lokale) overheid, maar ook de supermarkt, de post, het schoolbestuur, etc.
Die rekensom klopt.
Groet,
Miriam Lavell

Kaaskopje

Kaaskopje

31-10-2010 om 15:15

Ernstig

Ik zit steeds meer met het gevoel dat het behoorlijk ernstig is wat er nu gebeurt. Ik was duidelijk al niet blij met de gang van zaken rond de PVV en het nieuwe kabinet, maar als ik zie in welk tempo alles afgebroken wordt, afgekapt wordt enz. wat hiervoor nog als normaal werd beschouwd kan ik wel janken. Ik begrijp echt wel dat er bezuinigd moet worden, maar er wordt nu ronduit gehakt in plaats van voorzichtig gesneden.
Daarnaast die achterlijke afkeer tegen de Islam in zijn algemeen. Oh ze kennen allemaal wel gematigde moslims hoor, heel erg aardig die mensen. Maar als puntje bij paaltje komt moet de meest gematigde moslim net zo gewantrouwd worden als de extremist. En op dat punt kom ik helaas toch uit bij een 'herhaling van zetten', maar nu met een andere geloofsgroep. 'Ze' zijn de oorzaak van alles.

fladder

fladder

31-10-2010 om 15:36

*sarcasme aan* foei!

Dat mag je toch niet zeggen, dat dit je allemaal doet denken aan een bepaalde Heel Erg Foute Tijd in onze regionen?
*sarcasme uit*

Tot vervelens aan toe (maar ik doe het lekker toch nog een keer) refereer ik aan mijn bezoek aan het Vredesmuseum in Caen, waar krantenkoppen uit de jaren dertig te lezen waren. Vervang "jood" door "moslim" en "communist" door "linkse lobby/kerk" et voila...
"Ja, maar de joden pleegden geen aanslagen en de moslims wel!"
De joden werden toen vooral beschuldigd van het veroorzaken van de crach van 1929. Immers, joden waren handelaren en "geldwolven" (iets wat overigens is ontstaan en gegroeid omdat ze niet tot gilden mochten toetreden in vroegere eeuwen) en als ZIJ er niet waren, zouden WIJ nu niet in armoe moeten leven, zo beredeneerde men.
Vooral in Duitsland, waar ze naar de verloren 1e Wereldoorlog in een financiële wurggreep waren genomen, ging dit er in als een preek in een ouderling.
En nu heb je De Moslim die onze uitkeringscenten pikken, en onze keurige wijken, en onze dochters achter de ramen zetten (loverboys), en hun vrouw achter het aanrecht terugslaan, en er alles aan doen om ons aan de Koran te krijgen, en als we dat niet willen ontploffen ze (daar hebben De Vliegende Panters zo'n geweldig liedje over gemaakt!).
Als we dan toch moeten wijzen naar groepen buitenlanders in Nederland die vervelend gedrag vertonen, dan weet ik er nog wel een paar. Maar daar hoor je de PVV niet over. Zelfs niet in mijn woonplaats, waar een bepaalde groep uit een bepaalde bevolking echt grotere problemen veroorzaakt dan De Moslim. Maar nee, de lokale PVV die zo daverend de gemeenteraadsverkiezingen hebben gewonnen praten liever over hoofddoekjesverboden en zo...
Dat er problemen zijn geloof ik direct!!! Ik noem mezelf nog steeds trots "links", hoewel je dat tegenwoordig beter kan verzwijgen want alles schijnt "onze schuld" te zijn. Maar ik zal nooit ontkennen dat er problemen zijn met bepaalde personen uit bepaalde groepen buitenlanders! Het accent ligt echter op De Moslim...
En wat het bezuinigen betreft: ik vermoed dat een heel grote groep kinderen straks een verloren generatie gaat worden. Ik vermoed dat er zo met de botte bijl wordt gehakt omdat er in bepaalde kringen wordt vermoed dat de meeste "steuntrekkers", "armoeizaaiers" en "zieken" on- of halfgeletterde allochtonen zijn met kinderen die amper een woord Nederlands spreken. Mensen die zich uit luiheid verschuilen achter kwaaltjes maar zo wel lekker profiteren van ons sociale stelsel. Door dat sociale stelsel op te blazen jaag je ze weer terug naar hun eigen land, volgens die groep mensen (al zal die groep dat nooit hardop uitspreken).
Dat je hiermee ook een groep kwetsbare Nederlanders, van vreemde smetten vrij, treft, ach, ja, shit happens, en het past niet in hun heilstaatdroom, dus goed knijpen op de gezondheidszorg, dan gaan ze vanzelf wel eerder dood...

Tirza G.

Tirza G.

31-10-2010 om 17:03

Intrekken cultuurgelden

Dat vind ik toch wel een briljante move van de huidige overheid. Voor je het weet wordt "onze" veel te dik overgewaardeerde en betaalde linkse-hobby-cultuur overgenomen door Roemenen met accordeons. De Turkse schilder doet het voor minder.
Hahahhaha, juist de partijen die zo ontzettend vasthouden aan de NL cultuur schaffen de subsidie er op af. Wie het begrijpt, mag het zeggen

Tirza

Verschillen en overeenkomsten

Kaaskopje:"Maar als puntje bij paaltje komt moet de meest gematigde moslim net zo gewantrouwd worden als de extremist. "
Dit is niet het standpunt van de doorsnee PVV-er. Het is wel het standpunt van de PVV top, maar dan op het niveau van het wantrouwen jegens ongelovigen dat ook wekelijks van menig kansel wordt gepreekt.
Net zo gevaarlijk als de SGP dus. Niet fijn, niet aardig, moreel verwerpelijk en een bedreiging van moderne verworvenheden, maar ondertussen toch zonder plannen van bloed vergieten (de uitzonderingen daar gelaten).
Wij, wie niet voor ons is is tegen ons, zijn de verwerpelijke en te verachten soort en het voornemen is om het bij dat verwerpen en verachten te laten.
De Spijk PVV-ers denken dat er met een immigratiestop enorme hoeveelheden geld bespaard kan worden, waardoor er wel een fietspad kan worden aangelegd en dit volgens de redenatie:"weet je wel wat dat allemaal kost, dat geintergreer"
Fladder:"waar krantenkoppen uit de jaren dertig te lezen waren. Vervang "jood" door "moslim" en "communist" door "linkse lobby/kerk" et voila... "
Ja. De zwartmaaktechniek is hetzelfde. Het is gewoon propaganda. Hitler had Gobbels als tekstschrijver en bedenker van one-liners. Wilders heeft Bosman.
Tot zover de overeenkomst. Er liggen geen plannen voor boekverbrandingen of kristalnachten. Die electorale ruimte is er ook niet, hoewel er onder de extreme aanhang wellicht wel animo voor is.
Toch: De verschillen zijn belangrijker dan de overeenkomsten.
Zoals het met de extreme moslims niet zo'n vaart zal lopen, er zijn er te veel gematigd om onder hen animo voor geweld te werven, zal dat met de PVV en aanhang ook wel loslopen.
Fladder:"En wat het bezuinigen betreft: ik vermoed dat een heel grote groep kinderen straks een verloren generatie gaat worden. "
Dat weet ik zo net niet. Zie de bewoners in Spijk. Die kijken niet alleen opsporing verzocht. Die hebben decennia lang de vaart der volkeren via de tv kunnen volgen, booming economie, maar bij hun gebeurde er niks. En er gebeurt steeds minder. Je kunt de achteruitgang zien.
En dat zal steeds meer regio's overkomen. Simpelweg omdat het piramidespel van de kan-niet-op economie voorbij is. Overigens: dat spel komt van rechts.
Er is niks aan de hand als er een overheid komt die doet waar een overheid voor bedoeld is: het vangnet zijn voor die burgers die niet uitkomen.
Het zou goed zijn als dat eens een minimumnorm krijgt. Ik denk dat wasmachines niet tot dat pakket kunnen horen. Dat is te duur. Maar je kunt inderdaad niet in de ene gemeente wel wasmachines uitdelen en in de andere niet. Dat is ongelijk. Dat geeft scheve ogen.
Groet,
Miriam Lavell

Tinus_p

Tinus_p

31-10-2010 om 21:32

Miriam

Ik:"De oplossing van het probleem Wilders bestaat dan ook uit het oplossen van die onderliggende onvrede;"

Miriam:
"Waarmee je doet alsof de stroming inclusief gevolg louter gebaseerd is op redelijke gedachten die ook nog eens gevoelig zijn voor argumenten en concrete oplossingen."
Streep in deze zin de woorden 'redelijk' en 'argumenten door, en je houdt dit over
"Waarmee je doet alsof de stroming inclusief gevolg louter gebaseerd is op gedachten die ook nog eens gevoelig zijn voor concrete oplossingen."
Dan denk ik, dat hier een waarheid als een koe staat. De onvrede is te herleiden tot concrete, soms zelfs banale problemen, die echter via een proces van miskenning, polarisatie en rare gedachtekronkels spectaculair (en soms onherkenbaar) veranderen.
Dat is (wat mij betreft) ook de duidelijke historische les; demagogen, volksmenners etc deden het altijd goed in tijden van crisis. Dat was ook zo in 1933.

Tinus_p

Tinus_p

31-10-2010 om 21:42

Fladder

Fladder:
"Dat mag je toch niet zeggen, dat dit je allemaal doet denken aan een bepaalde Heel Erg Foute Tijd in onze regionen?"
Van mij mag je het best zeggen -ik ben het alleen genuanceerd met je oneens.
In feite gebruik je een soort slippery-slope argument: Wilders staat op dezelfde glijdende schaal als Hitler, en de enige bescherming tegen die glijdende schaal is door er helemaal niet op te gaan staan. Dat is een bekende drogreden (wikipedia is je vriend op dit punt
Ondertussen is een of andere variant van xenofobie etc in vele tijden en culturen normaal geweest, zonder dat het nou meteen tot genocide leidt.
Wat ik belangrijker vind; dit soort vergelijkingen blokkeren de discussie slechts, en ontnemen daardoor het zicht op de werkelijke oorzaken van de populariteit van Wilders (en Fortuin etc). Terwijl ik geloof, dat het veel effectiever is om wat aan die oorzaken te doen.

Fladder:
Dat er problemen zijn geloof ik direct!!! Ik noem mezelf nog steeds trots "links", hoewel je dat tegenwoordig beter kan verzwijgen want alles schijnt "onze schuld" te zijn."
nee. het is de schuld van Wim Kok en zijn geloofsgenoten (BLair, Schröder, etc). Hen valt idd wel wat te verwijten. Mijn analyse is, dat hij de sociaaldemocratie heeft ingeruild voor de heilloze weg van het neoliberalisme, daartoe geïnspireerd door de val van de muur en het einde van het communisme.

fladder

fladder

31-10-2010 om 22:20

Tinus

En ik ben het weer oneens met jou maar gelukkig is dit met wederzijds respect, dat waardeer ik in je

Met één ding ben ik het wel met je eens. Je schrijft: "In feite gebruik je een soort slippery-slope argument: Wilders staat op dezelfde glijdende schaal als Hitler, en de enige bescherming tegen die glijdende schaal is door er helemaal niet op te gaan staan. Dat is een bekende drogreden (wikipedia is je vriend op dit punt "

Dat zal ik nooit beweren! Wilders is absoluut geen Hitler volgens mij, die fanatiek heel Europa wilde bezetten en daar oorlog voor gebruikte. Daar kan ik Wilders niet van beschuldigen. Ik vergelijk alleen hoe men toen over joden en commies dacht, en nu over moslims en linkse lobbies/kerken. Hoe men elkaar op zit te jutten en Wilders dat vuurtje opstookt.
Hitler gebruikte dat met veel militair vertoon en parades en "sieg heil, sieg heil" om de verloren gegane macht van een wereldmacht weer op willen krikken. Met nadruk op "militair". Hier zit echt een enorm verschil en wat dát betreft is er géén overeenkomst. Hitler zocht een gemeenschappelijke zondebok om zijn snode plannen uit te voeren.

Wat je zegt over links: "nee. het is de schuld van Wim Kok en zijn geloofsgenoten (BLair, Schröder, etc). Hen valt idd wel wat te verwijten. Mijn analyse is, dat hij de sociaaldemocratie heeft ingeruild voor de heilloze weg van het neoliberalisme, daartoe geïnspireerd door de val van de muur en het einde van het communisme."
My 2 cents: er zijn in het verleden groffe fouten gemaakt door de problemen in de verschillende steden te bagatelliseren en te ontkennen. Het was taboe om te zeggen dat je een cödmarokkaan naast je had wonen, terwijl er wel degelijk rotte appels in de mand waren. Dat was hartstikke dom en fout. Pas toen Pim op een daverende overwinning afstevende begon "men" zich te realiseren dat het best wel eens écht hommeles zou kunnen zijn onder het volk.

Of dat onder Kok, Blair en Schröder mis ging weet ik niet, volgens mij gebeurde het al eerder. En ja, de herinnering aan WO2, "dit nooit meer" speelde daarbij een te doorslaggevende rol. Met gevolg: er mócht niet meer over problemen worden gepraat, ook als ze er wél waren!

Het sloeg door.

En nu slaat het weer door, de andere kant op. Een groep rellende bontkraagjes die je intimiderend aankijken in de trein zijn echt niet een complete bevolkingsgroep. En om even een heel gewaagde uitspraak te doen: de Antillianen die hier in Almere de fiets onder je reet vandaan stelen en een schietwapen of mes onder je neus douwen zijn niet de hele bevolkingsgroep van de Antillen!
Die moet je aanpakken! De bontkraagjes, de Oosteuropeanen die illegaal aan de kost komen, de criminele Antillianen die ook nog eens supergevaarlijk zijn!
Niet de Marokkanen moslima zoals mijn thuishulp, die bij cliënten geweigerd wordt omdat ze bij een man liever een hoofddoek draagt maar ondertussen een pittige tante is en behoorlijk geëmancipeerd, met wie ik recepten en levensvisies uitwissel! Niet de Antillianen in mijn flat, die keihard werken voor de kost, een voorbeeld zijn in "sociaal vangnet" binnen hun gemeenschap en van wie ik nog nooit één centje last heb gehad!
Links heeft fouten gemaakt door de "kutmarokkanen" en de gevaarlijke Antillianen te ontkennen. Rechts gaat nu de fout in door de (vele!) goede Moslims en Marokkanen (dat er ook Marokkanen zonder koran bestaan vergeten ze even) op één hoop te gooien en De Islam de schuld te geven.
Net zoals men de Joden en de communisten de schuld gaf van het kwaad in de jaren dertig. Sorry, Tinus de achtergronden zijn misschien anders, maar ik zie toch overeenkomsten. En die zitten vooral in "zondebokje kiezen"!

(enne... je hoeft het nog steeds niet met me eens te zijn, hoor )

Tinus_p

Tinus_p

01-11-2010 om 13:11

Fladder2

Fladder:
"My 2 cents: er zijn in het verleden groffe fouten gemaakt door de problemen in de verschillende steden te bagatelliseren en te ontkennen. Het was taboe om te zeggen dat je een cödmarokkaan naast je had wonen, terwijl er wel degelijk rotte appels in de mand waren. Dat was hartstikke dom en fout. Pas toen Pim op een daverende overwinning afstevende begon "men" zich te realiseren dat het best wel eens écht hommeles zou kunnen zijn onder het volk."
Jups, maar het is goed te beseffen dat het probleem breder is dan dat. De woede is deels getriggerd door 'cödmarokkanen', maar er is ook een aspect dat losstaat van de migratie en de minderheden. Dat de PvdA afscheid heeft genomen van de sociaaldemocratie heeft wel veel onvrede veroorzaakt, maar staat los van 'cödmarokkanen'.
Of mss ook niet. Wat er wel is gebeurd (ff kort generaliserend samengevat) is dat eind jaren 80 de verzorgingsstaat is ingeruild voor een principe van meer eigen verantwoordelijkheid (iig in naam), maar dat dat (opnieuw iig in naam) niet is gedaan voor de groep mensen die er eind jaren 80 het slechtste aan toe was -nietwesterse allochtonen. En dat is heel erg fout gewest, denk ik. Het is nooit handig om het lievelingetje van de juf te zijn

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.