Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Pluk53

Pluk53

04-01-2011 om 10:06

Rookverbod

Ik was blij met het ingezette beleid, maar de lobby tegen het rookverbod is blijkbaar effectief. Zie http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdieping/article3363559.ece/Twintig_jaar_effectief_tegen_rookverboden_.html
Is een algemeen rookverbod in de horeca betuttelend, of moeten er juist nog meer ontmoedigende maatregelen genomen worden?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
koentje

koentje

04-01-2011 om 10:28

Misschien betuttelend

wel zo gezond. Het is net zo goed betuttelend van de rokers om te vinden dat niet-rokers niet moeten zeuren en de rook accepteren.
Dus, ja niet roken beleid:doorzetten!

Arbo

In arbo-technische zin is het rookverbod hetzelfde als het verbod om met asbest of thinner te werken. Dat is niet betuttelend maar beschermend naar werknemers die zelf niet de macht hebben hun arbeidsomstandigheden per gifstof bij te houden en gezond te houden.
Maar thuis of in je eigen eenmansbedrijf de asbest verwijderen of je parketvloer met thinner schoonmaken, mag.
In het aanvankelijke rookbeleid zijn de doelpalen juist op dat punt wel verschoven. Het is niet meer alleen om werknemers te beschremen, maar om het ganse volk tegen de rook te beschermen, ook rokers.
En dat is raar.
Zeker als je dat beleid naast het asvalt- en snelheidsbeleid legt waarvan de schadelijkheid (fijnstof) voor het ganse volk minstens zo ernstig is.
Zou het om gezondheid gaan, dan moet er niet alleen een rook- maar ook een autorijverbod komen of op zijn minst een algemene snelheidsbeperking tot 60 km per uur.
Het selectieve onder het mom van 'gezond' is in filosofische zin wat ik het meest problematisch vindt. Hier 'kiest' de overheid wat wel en niet zo zorgelijk is dat er wat mee moet voor het ganse volk, ongeacht de feitelijke gezondheidseffecten.
Ik heb geen bezwaar tegen een restrictief rookbeleid. Ik heb bezwaar tegen een selectief beleid.
Selectief beleid doet alleen maar alsof een overheid netjes de schadelijkheid van het bestaan buiten de deur houdt. In werkelijkheid schept het kansen om voor lobby's te zwichten.
Er is niet alleen een rooklobby, maar ook een asvalt, (kern)energie-, bouwmaterialen, olieproducten, voedingsproducten, hypotheekrenteaftrek etc. lobby.
Ik heb liever een overheid die op de feiten afgaat en daarbinnen gelijkwaardig de risico's beperkt.
Groet,
Miriam Lavell

Roosje Katoen

Roosje Katoen

04-01-2011 om 11:32

Irritant

Heb het artikel ook gelezen. Heel irritant dat het rookverbod in veel horecagelegenheden aan de laars wordt gelapt. Roken is zo ontzettend asociaal.

Wat ik niet begrijp is waarom er niet gewoon een rookverbod komt voor alle openbare gelegenheden, zonder dit te koppelen aan de werkomgeving. Dat is zo'n gekunsteld gedoe, dat vraagt om mazen in de wet. Volgens mij is dat in andere landen ook niet zo geregeld.

Tja

Persoonlijk ben ik helemaal voor een rookverbod in de horeca. Maar de NL overheid heeft het buitengewoon onhandig aangepakt door het als arbo=probleem te benaderen. Als je een regel maakt met als doel het beschermen van personeel dan moet die zich ook beperken tot dat doel, en dan vallen horecagelegenheden zonder personeel daar dus buiten.
Dat had dus anders gemoeten: een regeling maken in het belang van de volksgezondheid, en om die reden het roken in de horeca verbieden (waarbij ik even voorbij ga aan wat Miriam opwerpt). Maar een volksgezondheidsregeling maken die je vermomt als een arboregeling, dat kan niet ongestraft. En als jurist kan ik dat dan weer niet erg vinden.

Wat ik wel erg vind trouwens is al dat gepaf op terassen, waardoor je nu in de zomer voor frisse lucht het café in moet in plaats van dat je ervoor in het zonnetje kunt gaan zitten

Groeten,

Temet

Temet

Maar in het zonnetje zitten wordt over een paar jaar ook wel aan banden gelegd hoor! Véél te gevaarlijk, al dat UV-licht, iedereen krijgt maar huidkanker en dat kost ook veel te veel geld

Van mij mag het worden aangescherpt

Bijvoorbeeld dat roken op het terras voor het café ook niet meer mag. Temet heeft gelijk, je moet in de zomer als niet-roker gedwongen binnen zitten om niet in de rook om te komen.

Dat sommige landelijke media roken predikaten als 'mjammie' en 'rebels' meegeven, helpt ook niet echt. Zolang de staat verdient aan roken denk ik eerlijk gezegd niet dat het ooit wat wordt met dat rookverbod, de rokerslobby is veel te machtig.

Chris

Yura

Yura

05-01-2011 om 10:58

Oh dat terras

Ja waardeloos, die rookwolk waar je je door moet worstelen. Ook zo gezellig als je uit eten bent met een paar rokers, dat je tafel continu half leeg is. Wat is er nou zo lekker aan dat je liever buiten in de kou staat dan bij je vrienden aan tafel?

Maxime.M

Maxime.M

05-01-2011 om 12:46

Geluidsoverlast

In het cafe waar mijn man komt, wordt nu door de omwonenden enorm geklaagd. Het cafe had geen terras, maar nu staan er dagelijks, de hele avond lang (afwisselend natuurlijk) mensen buiten te roken, én te praten en te lachen. Dit geeft een enorme geluidsoverlast, want voorheen stonden er nooit mensen langdurig buiten te praten naast een café. Kunnen ze niet allemaal aan de nicotinepleisters ofzo?? (ik rook niet en vind het dus erg ongezellig om alleen aan tafel achtergelaten te worden omdat de rest moet roken)

Aïda

Aïda

06-01-2011 om 09:52

Ik niet, maar

ik rook niet, maar vind het nou ook niet bezwaarlijk dat andere wel roken.
Ik vind het heerlijk dat er in restaurants niet meer gerookt mag worden, mijn eten smaakt stukken beter.
En als ik met rokers weg ben, en die gaan buiten even roken, dan ga ik gewoon gezellig mee, zo blijf ik niet alleen aan de tafel zitten, en blijf je in het gesprek.

En op het terras erger ik me niet aan de rokers of aan hun rook. Ik zit daar voor mijn eigen plezier en die neem ik mijzelf niet af door me te ergeren aan de rook.

Ik denk dat zowel de rokers als de niet rokers wat minder fel tegenover elkaar moeten komen te staan. Iemands parfum kan namelijk ook heel hinderlijk zijn.
leven en laten leven.

Inderdaad leven en laten leven

Van iemands parfum krijg ik geen longkanker

Chris

Pluk53

Pluk53

06-01-2011 om 10:54

Eenmanszaken

rook geeft wel wat meer overlast/schade dan stinkparfum. Miriam stelde terecht, dat de overheid het gezondheidsaspect van de maatregel wel heel selectief hanteert.
Wat ik niet snap is de geaccepteerde uitzondering voor kleine eenmanszaken. Ik geloof niet, dat zo'n eigenaar-uitbater alles alleen doet: poetsen/repareren/voorraad-aanvullen. Dat betekent dat er altijd anderen in een door rook vervuilde omgeving moeten werken. Temet, hoe zit dat? Dit geeft toch voldoende basis voor een totaalverbod?
ARBO blijft denk ik de enige kapstok, want anders mag de overheid zich (nog) intensiever met de alcoholconsumptie gaan bemoeien; en de "vette happen".

Vic

Vic

06-01-2011 om 11:10

Toch apart

Jullie zijn voornamelijk anti, zelf heb ik niet echt een mening. Hoewel ik het wel verwonderlijk vind als ik commentaar krijg als ik geheel volgens de regels op een buitenterras een sigaret opsteek. Als je er last van hebt, ga je maar ergens anders zitten, binnen ofzo. Maar dat terzijde... Hier in het dorp zit een cafe-restaurant met een aparte rookkamer. Geen aftands hok, maar gewoon een leuk aangeklede ruimte, waar geen bar is (en dus geen personeel). Als ik er wel eens langs loop, zit altijd minstens 80% van de klanten in die rookkamer.

Aïda

Aïda

06-01-2011 om 11:33

Chris

Nee je krijg geen kanker van parfum, maar iemand met ernstige longklachten zit wel gelijk 2 uur langer aan de zuurstof die dag.
Iemand met astma moet wel een extra keer inhaleren.
(want ik heb het wel over de walm die sommige om zich heen hebben hangen)

Maar het feit is er dat rokers vinden dat niet rokers niet moeten zeuren. En niet rokers vinden dat de rokers eigenlijk alleen in hun eigen huis moeten roken, en sommige vinden dat ze dat dan ook nog niet mogen doen als zij op visite komen..
Dit blijft een discusie met geen aanwijsbare "winnaar".
Dat roken kanker veroorzaakt dat weet iedereen, en als je er persoonlijk voor kiest om niet in iemands rook te willen zitten, dan is er niemand die jou (als in de derde persoon) daar op aankijk. Ga je eisen van de roker dat hij maar moet verkassen omdat jij er last van heb, dan krijg je scheven gezichten.

En daarom vind ik laat ieder in zijn waarde, als ik van iets/iemand last heb ga ik hem/haar/dat zelf uit de weg.

Fiorucci

Fiorucci

06-01-2011 om 12:11

Chris ot

Mijn man wordt echt hondsberoerd van parfum.
Nee, je krijgt er geen kanker van, maar het je kan je dag op die manier grondig verpesten.

Het verschil

Fiorucci, ik kan me voorstellen dat dat echt vervelend is voor je man, maar hij is daarmee wel een uitzondering. Meeroken is voor *iedereen* schadelijk, ook als hij of zij in principe geen last heeft van sigarettenrook.

Chris

Pluk

"Wat ik niet snap is de geaccepteerde uitzondering voor kleine eenmanszaken. Ik geloof niet, dat zo'n eigenaar-uitbater alles alleen doet: poetsen/repareren/voorraad-aanvullen. Dat betekent dat er altijd anderen in een door rook vervuilde omgeving moeten werken. Temet, hoe zit dat? Dit geeft toch voldoende basis voor een totaalverbod? "

Lijkt me twijfelachtig. Ten eerste denk ik dat de eigenaar daadwerkelijk alles zelf doet, of toch in elk geval het leeuwendeel. Hij en zijn eventuele mede-eigenaar. Als de schoonmaakster ook voor eigen rekening werkt en dus geen werknemer is dan geldt ook voor haar dat zij niet de bescherming heeft die een werknemer heeft.

Blijven over de werknemers van Heineken die het bier komen afleveren. Dan zou Heineken bij de eigenaar van de eenmanskroeg een rookverbod moeten bedingen om zijn (Heinekens) werknemers te beschermen. Maar zolang iemand geen eigen werknemers in het pand heeft rondlopen biedt de arbowet denk ik geen basis voor een verbod in een eenmanszaak.

En wat Heineken betreft, ik denk dat de blootstelling van de werknemers aan rook in zo'n kroeg zo gering is (op het moment van aflevering is de kroeg vaak dicht) dat dat geen strijd met de arboregels oplevert.

Jouw redenering kan ertoe leiden dat je ook binnenshuis niet mag roken omdat je ook weleens een collectant of de meteropnemer binnenlaat.

Groeten,

Temet

Pluk53

Pluk53

06-01-2011 om 14:25

Heineken

ik denk dat Heineken desnoods zijn werknemers met adembescherming laat werken; alles voor de omzet.
"Jouw redenering kan ertoe leiden dat je ook binnenshuis niet mag roken omdat je ook weleens een collectant of de meteropnemer binnenlaat" Van mij mag het . Maar anderzijds: ieder heeft "recht" op zijn verslaving. Je kunt mensen niet dwingen om gezond te leven (als je al kunt aangeven hoe dat zou moeten). Ik heb 16 jaar gerookt, en heb daarvan de laatste 11 jaar ontelbare stoppogingen gedaan; het is een rotverslaving, en niks anders.

Pluk

"ik denk dat Heineken desnoods zijn werknemers met adembescherming laat werken; alles voor de omzet. "

Dat kan een oplossing zijn inderdaad, als de blootstelling van de werknemers aan tabaksrook zodanig is dat het een arbo-probleem wordt.

Blootstelling volledig uitsluiten zal wel niet verlangd worden neem ik aan, want ook mensen die buiten werken worden wel eens aan rook blootgesteld.

Ik zou me kunnen voorstellen dat als je een andere manier vindt om je werknemers tegen rook te beschermen je ook als caféhouder-met-personeel wel onder dat verbod uit kan komen. Maar aangezien het niet echt aantrekkelijk is om serveersters met gasmaskers op de bestelling te laten opnemen zal dat in de praktijk niet snel gebeuren

Maar goed, dit gemier krijg je dus als je werkelijke doel (althans, dat neem ik aan) - minder mensen aan de sigaret - wordt vermomd als iets anders.

""Jouw redenering kan ertoe leiden dat je ook binnenshuis niet mag roken omdat je ook weleens een collectant of de meteropnemer binnenlaat" Van mij mag het . "

Nou, ik denk niet dat je dat wilt. Arbovoorschriften kunnen behoorlijk verstrekkend en gedetailleerd zijn, het is al lastig genoeg als je die moet naleven voor de bescherming van je eigen werknemers, je moet er niet aan denken dat je ze ook moet gaan naleven ter bescherming van andermans werknemers.

Wat mij trouwens op de volgende vraag brengt: hoe zit dit met mensen die thuishulp hebben? Moeten die ook een rookvrije werkomgeving garanderen? Ik zou menen van wel, eigenlijk, maar is dat ook echt zo? Weet iemand dit?

Groeten,

Temet

Roosje Katoen

Roosje Katoen

06-01-2011 om 15:46

Vic

"Jullie zijn voornamelijk anti, zelf heb ik niet echt een mening. Hoewel ik het wel verwonderlijk vind als ik commentaar krijg als ik geheel volgens de regels op een buitenterras een sigaret opsteek. Als je er last van hebt, ga je maar ergens anders zitten, binnen ofzo."

Als iets volgens de regels is, betekent dat niet dat anderen er geen last van hebben.

Dus ik moet binnen gaan zitten als ik last heb van jouw sigarettenrook? Bijzonder!

fladder

fladder

06-01-2011 om 16:23

Als ex-roker...

...waak ik ervoor om zo'n fanatieke antirookgoeroe te gaan worden. Ik weet al te goed wat voor kl***-verslaving het is... Maar ook toen ik nog rookte probeerde ik rekening te houden met niet-rokers (zo af en toe heb ik ook wel eens politiek correcte neigingen ) en ook toen ik nog rookte stond ik wel eens versteld van de houding van bepaalde rokers. Zo te lezen is het niet veel beter geworden...
Onderstaand artikel vond ik in de Almere Vandaag:
http://www.almerevandaag.nl/nieuws/almere/article5758661.ece/Rokers-bedreigen-directeur

Quote:
ALMERE / PETER HENDRIKS - John Nijs, directeur van het Almeerse callcenter Call2day, heeft tientallen anonieme bedreigingen ontvangen. De bedreigingen kreeg Nijs naar aanleiding van een brief aan zijn medewerkers. Daarin stelde hij dat zijn rokende employees gebruik moeten maken van het rookhok. Zo niet, dan zou ontslag volgen.

,,Die bedreigingen doen me eerlijk gezegd niets’’, reageert Nijs, die dan ook geen aangifte gaat doen. ,,Als mensen me anoniem uitschelden of met de dood bedreigen, dan moet ik daar eerder om lachen. Als je een andere mening hebt, ga dan de discussie aan, maar stuur geen anonieme mailtjes en bel zeker niet op om mijn secretaresses voor rotte vis uit te schelden. Wel heb ik veel respect gekregen voor mensen die dagelijks met dit soort malloten te maken hebben als Rita Verdonk en Geert Wilders. Blijkbaar kan dit tegenwoordig allemaal in Nederland.’’
Twee medewerkers hebben echter bedankt voor een langer verblijf bij Call2day. ,,Ik heb met hen gesproken en zij weigeren gebruik te gaan maken van het rookhok, terwijl die in overleg met de rokers is samengesteld. Hun keuze, maar dan nemen we wel per direct afscheid van elkaar. Daar stonden zij overigens zelf ook helemaal achter.’’
Het balletje kwam gisteren aan het rollen toen een voormalig medewerker Nijs een hak wilde zetten en de brief op de website van Geenstijl publiceerde. ,,Vervolgens kwam ik in een grote mediahype terecht’’, vertelt Nijs. ,,Van Radio538 en het programma Hart van Nederland van SBS6 tot zo’n beetje iedere Nederlandse krant; iedereen wilde me over die brief spreken. Een hele gekke gewaarwording was dat. Grappig genoeg kreeg ik in eerste instantie juist heel veel positieve reacties. Die oud-medewerker sorteerde juist het omgekeerde effect.’’
Nijs staat ook nog altijd achter de inhoud van zijn brief. ,,Ik heb helemaal niets tegen mensen die roken. Waarom zou ik? Het gaat mij om het feit dat het een zooitje was voor de deur van mijn callcenter en dat daarmee de huisregels niet werden nageleefd. Ik heb een bepaalde opvoeding genoten waarin netheid gewoon heel erg belangrijk was. Die lijn trek ik door in mijn eigen bedrijf. Nederland verloedert al snel zat.’’

Vic

Vic

06-01-2011 om 16:39

Roosje

Als ik binnen mocht roken, zou ik met alle plezier daar gaan zitten. Dat mag dus niet, en als je last hebt van mijn gerook op het terras, terwijl er binnen genoeg plek is, vind ik inderdaad dat je daar mag gaan zitten.

Pluk53

Pluk53

06-01-2011 om 17:06

Vic

zou het bij je kunnen opkomen dat een niet-roker ook graag in het zonnetje op het terras zit? Typisch dat sommige rokers totaal geen begrip hebben voor de overlast die ze geven. Maar vaak is er wel wat te regelen met wat ruilen van stoelen, zosat de rokers in elkaars rook zitten; dubbel genieten.

Rosase

Rosase

06-01-2011 om 22:22

Roken is vies!

En dat vind ik echt. En verder heb ik er als astmapatient ook echt last van.

Ik ben dan ook zo blij dat er niet meer gerookt mag worden op de werkplek. Vroeger zaten we met zijn 4-en op een kamer waarvan er 2 rookten en nog fors ook. Ik vond het vaak zo vervelend om er wat van te moeten zeggen, behalve dan toen ik zwanger was. En nog was het dan maar een compromis. Ik weet niet meer wat we precies hadden afgesproken, maar het was voor hun te weinig en voor mij teveel, dat weet ik nog wel. Niemand echt blij dus.

En ik ben ook heel blij dat de horeca rookvrij is. Het scheelt zo veel qua stank, prikkende ogen, kriebelhoest etc.

Hadden we vroeger een maatschappij waarin roken vanzelfsprekend was en waar je als niet-roker maar mee moest leren leven. Tegenwoordig is het tegenovergestelde.

Ik kan me dan ook goed voorstellen dat het voor rokers niet leuk meer is zo. Als ze dan zelfs ook niet meer op het terras mogen roken, waar dan nog wel?
En beetje verdraagzaamheid kan inderdaad geen kwaad.

Al moet ik zeggen dat ik ook wel erg baal als in de zomer de rook van onze buiten rokende buurman via het openstaande slaapkamerraam boven mijn bed hangt. Ga dan toch binnen roken denk ik dan. Maar ja, daar zitten weer andere mensen die vinden dat ie maar buiten moet roken.

Wat moet je daar nu mee?

Vic

Vic

07-01-2011 om 09:17

Terras

Ik heb overigens nog nooit meegemaakt dat iemand mij op een buitenterras verzocht om elders te gaan roken. Wel is het wel eens voorgekomen dat ik vanaf een ander tafeltje (onderling) gemopper hoorde, of dat mensen heel hard met hun arm zaten te waaien. Met dat soort vage signalen doe ik niets.

Tihama

Tihama

07-01-2011 om 10:14

Ik bewonder je. vic

Ik wil al jaren dat ik net zo ongevoelig kan zijn voor het belang van andere mensen. Maar het lukt me gewoon niet. Het echte a-sociale krijg ik er maar niet in.

Dus mijn complimenten dat jij hier zo relaxed puur naar je eigen belang kunt kijken.

Tihama

Vic

Vic

07-01-2011 om 10:21

Tihama

Ja, ach, zo hebben we allemaal wat. Zoals ik al zei is mij nog nooit vriendelijk verzocht om elders te gaan roken. Van dramatisch gewapper trek ik me niet zoveel aan, dat vind ik ook niet getuigen van beleefdheid.

Tijgeroog

Tijgeroog

07-01-2011 om 10:31

Vic

Het is nog niet bij je opgekomen dat de drempel om zoiets aan een vreemde te vragen behoorlijk hoog is?
Ik doe dat niet, wie weet wat voor ellende ik allemaal over me heen krijg.

Tihama

Tihama

07-01-2011 om 10:31

Vic

De meeste niet-rokers zijn opgegroeid met het gegeven dat ze gezien worden als een enorme zeikerd als ze vragen of het roken wat minder mag. Per slot van rekening hoort roken bij gezelligheid en zijn niet-rokers de saaie nono's. De tabakslobby heeft voor dit imago natuurlijk een geweldige prestatie geleverd.

Je voelt je als niet-roker ontzettend bezwaard om erom te vragen. Ik hoop eigenlijk ook altijd rokers aan te treffen die gevoelig zijn voor non-verbale signalen, maar inmiddels weet ik wel dat bij de meeste rokers dit empathisch deel vertroebeld wordt door hun nicotineverslaving.
Ik start mijn motor ook nooit pal voor het terras. Ik duw dan de motor beschaafd een eindje verderop om te voorkomen dat ik een groep mensen in de uitlaatgassen zet.

Maar bij de rokers doe ik maar mijn best om aan de bovenwindse kant te blijven.

Tihama

Fiorucci

Fiorucci

07-01-2011 om 11:50

Vic

Mijn dochter van tien, die erg benauwd wordt van rook, heeft het eens beleefd gevraagd. Ze kreeg een blik alsof ze ter plekke mocht neerstorten, waarvan ze nogal van slag was. Wat denk jij de volgende keer, durft ze dat dan nog?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.