Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Nederlandse literatuur

Zijn er hier nog mensen die dat lezen? Ik weet uit mijn hoofd dat er hier ook mensen zijn die alleen maar engels lezen.

Ik heb in mijn vakantie "Over de liefde" gelezen van Doeschka Meijsing. Veel grachtengordelgeneuzel en intellectueel zelfbeklag, maar ik heb het toch maar uitgelezen om eens te weten hoe dat soort boeken is. Ik was niet online, toen ik thuiskwam zag ik tot mijn gruwel dat dit boek de AKO-literatuurprijs had gewonnen. Hoe is het godsmogelijk!

Ik realiseer me dat ik eigenlijk alleen nog maar E en D literatuur lees, en veel non fictie. Bij Engelse literatuur kom ik niet overal doorheen (Everything is illuminated wil maar niet lukken bijvoorbeeld), Duits lees ik heel veel klassiekers, echt oud, dus 19de eeuws. Sütterlin-schrift geen bezwaar. Oh ja, poezie lees ik ook.

Maar die Doeschka Meijsing, is dat nou maatgevend? Kijk, Maarten 't Hart, daar kan ik nog weleens om lachen. Die leen ik dan nog eens bij de bieb.

Iemand die me kan uitleggen hoe je van NL literatuur kunt genieten? Mis ik iets? (de clou/een gen/humor/combinatie van het voorgaande)?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ik sluit me aan

Natuurlijk braaf op school de lijst voor nederlands doorgeworsteld. Maar uiteindelijk is het toch nooit wat geworden tussen mij en Nederlandse schrijvers.

Massi Nissa

Massi Nissa

02-03-2011 om 09:57

Roerend mee eens

Jonathan Safran Foer lukt mij ook niet om door te komen, haha. En ik heb het min of meer opgegeven met Nederlandse literatuur. Hier en daar vind ik wel iets moois, vooral gedichten eigenlijk - ik heb iets met Lucebert en Bloem. Ik heb een voorliefde voor bepaalde schrijvers uit de vorige eeuw: Louis Paul Boon (maar dat is een Vlaming) bijvoorbeeld, Belcampo, Nescio. Ik vind Arnon Grunberg ook best goed (al moet je die niet vaker dan een keer per jaar lezen, het gaat erg op elkaar lijken). Wat ik wel in het Nederlands lees vanwege de vaak uitstekende vertalingen: Russische literatuur. Ilf en Petrov, Platonov, Bulgakov.
En verder eigenlijk niets. Ik heb precies dezelfde ervaring als jij, telkens weer valt het allemaal zo tegen. Waarom dat nu precies is, weet ik niet. Die schrijvers lezen toch ook andere (buitenlandse) schrijvers, die begrijpen toch wel dat er een internationale standaard is? Of zijn Nederlandse schrijvers per definitie zo navelstaarderig dat ze niet verder kijken dan hun eigen nauwe leventje?
Ik mis dus blijkbaar ook een gen. En ik blijf het jammer vinden, ik kan namelijk echt genieten van de Nederlandse taal.
Groetjes
Massi

Asa Torell

Asa Torell

02-03-2011 om 10:13

Ik lees het ook niet

en dat terwijl ik ontzettend kan genieten van een goed in het nederlands vertaald boek - zoals de serie waar mijn nick uit komt, prachtig die taal. Dat zou toch ook rechtstreeks zo geschreven moeten kunnen worden denk ik dan, maar de NL boeken die ik wel eens probeer hebben algauw zo ontzettend veel bijzinnen, bijvoeglijke naamwoorden en andere opsmuk waar ik meestal niet van houd.
Overigens vond ik sommige oudere literatuur ondanks al die bijzinnen etc wel prachtig, ik heb genoten van Louis Couperus en Maria Dermout. Zoiets zou ik ook nog steeds lezen als ik niet gewoon een heel beperkte luie detective lezeres was - oja waaruit meteen blijkt dat ik eigenlijk niet iemand ben om deze vraag aan te stellen.

Krin

Krin

02-03-2011 om 10:17

Aan mij hebben jullie ook niks

Al baseer ik mijn mening op veel te weinig titels. Veel van wat ik van Nedlit gelezen heb, vind ik humorloos, zelfingenomen, zwartgallig, geforceerd en dat soort dingen meer.
Maar: Grunberg is te hebben, inderdaad af en toe, van Kader Abdolah heb ik best genoten, van Hafid Bouazza trouwens ook (Par Avion), Schaduwkind van Thomèse is onovertroffen, Joost Zwagerman is vermakelijk, en verder vond ik met Nicolaas Matsier (Gesloten huis), Arthur Japin (Zwarte met het witte hart), Oek de Jong (die zomerjurken), Roosenboom (ja, nu nemen jullie me natuurlijk niet serieus meer niet veel mis. Of met Vonne vander Meer. Of Annejet van Zijl (Sonny Boy).
En Vlamingen. Erwin Mortier, Kristien Hemmerechts.
Kijk aan, zo is er stiekem best nog iets lezenswaardigs te vinden.

dc

dc

02-03-2011 om 10:40

Zelfde

Ik heb me door de literatuurlijst doorgeworsteld, heb daarna nog wel het een en ander geprobeerd maar over het algemeen vind ik nederlandse literatuur saai, niet grappig, veel te serieus, en te intellectueel. Ik vind dat een goed literatuurboek ook leuk om te lezen moet zijn, en je dan ook nog stof tot nadenken moet geven.

fladder

fladder

02-03-2011 om 11:12

Ook hier...

Niet elke literatuur vind ik "niks". Mülisch kan me wél boeien en ik wil dolgraag de laatste van Japin lezen. Maar er is behoorlijk veel dat ik zonde vind van het papier.
Vanaf kind las ik zo ongeveer de bieb leeg, ook (jeugd)literatuur. En eerlijk gezegd: vaak snap ik de ophef niet rond bepaalde schrijvers. Wie bepaalt überhaupt dat de ene wel en de ander niet tot de "eliteratuur" behoort?
Ik schaam me er niet voor om te zeggen dat Anton Coolen, Toon Kortooms, Wil den Hollander en Maria Oomkens (a.k.a Scheherazade) mijn favoriete schrijvers zijn. Wil den Hollander vanwege haar prachtige manier van observeren, de andere drie omdat ik hun boeken niet kan lezen zonder brede grijns op mijn gezicht. Net als Godfried Bomans zijn dat schrijvers die door de "eliteratuur" liever als lectuurschrijvers worden gezien.
Wat is literatuur eigenlijk? Waar ligt de scheiding tussen lectuur en literatuur? Er zijn allerlei definities over waar ik weinig mee kan. Ik heb keukenmeidenromannetjes gelezen die ik meer literatuur vond dan bijvoorbeeld de platte praat van Herman Brusselmans. Ik heb het ook nooit begrepen waarom ik als meisje van 15 op mijn school verplicht boeken moest lezen over onderwerpen waar ik nog helemaal niet aan toe was, en waarom men moeilijk deed over "Beekman en Beekman" (die ik uiteindelijk toch op mijn lijst mocht zetten, en ik kreeg een 9 ).

Ik hou niet van literatuur

ik lees momenteel alleen studieboeken

Ik heb wel zo'n beetje alles gelezen van Zwagerman (vroeger, nu al jaaaaren geen boek van hem gelezen) en Giphart.

Fiorucci

Fiorucci

02-03-2011 om 11:18

Sommigen

Ik heb aardig wat nl lteratuur gelezen, en ik vind niet alles even mooi. Schaduwkind van PF Thomese, Meisje met het rode haar van Teun de Vries, sommig werk van Zwagerman en Grunberg, en vast nog wel een aantal. Ik denk dat smaken verschillen. Mijn vader las met veel plezier Het Bureau van Voskuil, elke letter heeft hij verslonden, ik vond het niet om doorheen te komen..

krin

krin

02-03-2011 om 11:20

Ja, wat is literatuur nog in dit land

Op de scheidslijn lectuur-literatuur heb ik ooit nog eens een semester lang gestudeerd, en de voornaamste conclusie was toch dat je honderd jaar moet wachten om te weten wat er nu in de canon met "eeuwigheidswaarde" zit en je dus over honderd jaar gelezen moet hebben. Plus dat je daarbij rekening moet houden met de focus in de loop van die eeuw - zitten er erg veel witte oude mannen onder de canonvormers, dan kan er allerlei moois van schrijvers met kleurtje of zonder piemeltje buiten de boot vallen.
Wat mij betreft is alles wat mijn blik op de wereld (of de taal) kan laten kantelen 'literatuur', in de zin van het (her)lezen waard.

Kari1

Kari1

02-03-2011 om 11:24

Om nou

Meijsing De Nederlandse Literatuur neer te zetten en die daarom af te schrijven is misschien wat kort door de bocht? Meijsing vind ik persoonlijk ook niet om door te komen. Roosenboom, Grunberg, mwah, liever niet. Japin, Van der Zijl, Thomése wel met veel plezier gelezen.
Ik denk dat dat voor Engelse literatuur net zo op gaat. Veel schrijvers lees ik graag, anderen echt niet, ook al hebben ze prijzen gewonnen.
Kari

Hibiscus

Hibiscus

02-03-2011 om 11:31

Herkenning

Zoals zovelen hier heb ik me door de literatuurlijst gelezen, maar daarna is het niet echt meer iets geworden tussen mij en de Nederlandse auteurs. Ik heb het geprobeerd, echt waar, maar ik ben iedere keer zo teleurgesteld. Mulisch vind ik onderhoudend, literatuur, mwah. japin, nee. Grunberg, getsie. Alle zogenaamde literaire thrillers, ik begin er niet eens aan. Het meest erge boek wat ik ooit gelezen heb moet toch komt een vrouw zijn, maar dat is natuurlijk helemaal geen literatuur.

Het lijkt wel dat het of gewoon slecht is, of zo hoogdravend, gekunsteld en zelfingenomen is dat het niet meer leuk en leesbaar is. Ik vind Mulisch daarbij de kroon spannen, als ik zijn boeken lees, zie ik alleen dat hoofd van die man.

Hier ook dus vooral veel Engelse literatuur en af en toe Duits. Ik kan op de een of andere manier Engelse simpele literatuur veel beter kan hebben dan Nederlandse. De wat makkelijker toegankelijkere boeken lees ik dolgraag, afgewisseld met wat moeilijkere materie. Wat simpeler vind ik dan Audrey Niffenegger, Rose Tremain, Kate Atkinson, Jodie Picoult. Dat soort boeken zou ik in het Nederlands waarschijnlijk niets eens overwegen omdat ze dan meteen zo slecht geschreven zijn. Tenminste, dat vooroordeel heb ik, misschien ten onrechte.

Jonathan Safran Foer vond ik trouwens prachtig, Everything is illuminated vond ik op sommige punten wel moeilijk door te komen, maar ik heb er ook om moeten lachen.

Ik heb altijd veel aan de boekendraadjes hier, ik maak een lijstje en verwen mezelf met een bezoekje aan de Waterstones hier. Ik ben erg gevoelig voor hun 3 for 2 aanbiedingen en geef veel te veel geld uit, ook voro de kinderen. Heerlijk, ik kan uren in zo'n grote boekwinkel doorbrengen, kopje koffie drinken en dan weer doorsnuffelen. De bieb hier is jammer genoeg minder goed. Beetje viezig ook en dan vergaat me het plezier van te voren al, al die smoezelige boeken, brrr.

Hibiscus

Uit principe niet

"Meisje met het rode haar van Teun de Vries"
Ha, kijk nou!. Theun die Vries is via een ingewikkelde constructie van scheiden en trouwen een soort van familie. Ik was 17 toen ik deze koe bij de horens wilde vatten: laat ik, nu ik toch verplicht ben Nederlandse literatuur te lezen, ook eens iets van die man lezen. Dat geeft misschien ook nog een familie-inkijkje voor mij.
Ik nam bewust _niet_ het meisje met Het Rode Haar, maar een wat minder bekend werkje.
Ik kreeg een 1 van de juf. Theun de Vries, sprak ze, dat is geen literatuur maar streekroman.
Even heb ik nog gedacht aan bezwaar met bijgevoegd een copie van zijn PC Hooftprijs voor zijn hele oevre. Maar toen dacht ik: krijg de hik maar met je Nederlandse literatuur.
Ik lees wat voor mijn neus komt. En als het leuk is, dan lees ik het in één ruk uit. Ik zou niet weten of het werk het predicaat 'literatuur' draagt of niet.
Dat interesseert me hoegenaamd geen ene moer.
Groet,
Miriam Lavell

Vic

Vic

02-03-2011 om 12:31

Fiorucci

Grappig is dat. Ik heb Het Bureau met heel veel plezier gelezen. Net als Binnen de huid. Ik moet nu nog Bij nader inzien, maar die is telkens uitgeleend bij de bieb.
Voor het overige vind ik Nederlandse literatuur nogal hoogdravend en lastig doorheen te komen. Mijn literatuurlijst op het v.o. bestond voor het grootste gedeelte uit Couperus, dat vond ik dan wel weer boeiend.

Rieke

Rieke

02-03-2011 om 13:34

De oplossing

ik zit bij een leesclub, en daar lees ik de nederlandse literatuur die ik anders zou overslaan.
Al veel mooie boeken gelezen, ook wel mindere, maar ook minder bekende boeken van bekende auteurs. dat maakt het wel leuk en verrassend.
Rosita Steenbeek: IC
Arthur Japin: de overgave
tessa de Loo: zoon uit spanje
jaap scholten: de wet van sprengler
Thomese: de weldoener
kees van Beijnum: paradiso
Stefan brijs: de engelenmaker
cees Nooteboom: scheepsjournaal
Bernlef: de onzichtbare jongen
jeroen brouwers: datumloze dagen
Anna Enquist: contrapunt.
Zomaar uit mijn hoofd een greep.
Alllemaal stuk voor stuk mooie boeken, sommigen spreken meer aan dan anderen. Leuk om met elkaar te bespreken.
we lezen ook vertalingen van buitenlanders, ongeveer de helft is nederlandse literatuur. er zijn buiten nederland natuurlijk zoveel meer auteurs die boeiend zijn, neem al die geweldige amerikaanse auteurs waar ik van smul, maar dat doe ik dan wel weer buiten de club om.

notje

notje

02-03-2011 om 13:41

Literatuur en cobi?

Ja wat is literatuur?Je leest waar je zin in hebt.Met veel plezier heb ik Japin gelezen (zwarte met het witte hart en Vaslav).Maar ik heb hier nog de de Correctie's liggen van Franzen waar ik halverwege ben afgehaakt.
Ik lees veel,moet vanwege mijn werk en dat doe ik met veel plezier.Maar het ligt ook erg aan mijn stemming,soms kom ik gewoon niet door een boek heen,en 3 maanden later wel.De nieuwste Herman Koch was weer zo uit!

Cobi heb je Het lot van de familie Meijer gelezen?Of Sashenka?Vast iets voor jou als je van familiegeschiedenis houdt.

notje

notje

02-03-2011 om 13:50

Berber

Ja dat kun je met een gerust hart lezen,erg mooi en leest als een trein.

Fiorucci

Fiorucci

02-03-2011 om 15:36

Miriam

Grappig, want meisje met het rode haar stond op mijn literatuurlijst op de middelbare school. En aangezien ik ook de film had gezien, was dat boek een mooi onderwerp voor mijn mondeling eindexamen..

Margriet*

Margriet*

02-03-2011 om 16:46

Beetje lastige discussie

Tja als je al altijd geinteresserd bent in niet Nederlands literatuur en je leest het dan wel een keer en het valt tegen, kun je dan concluderen dat het niets is NL literatuur? Dat geldt niet alleen voor Rode Beuk maar voor meer schrijvers in dit draadje. Ik vind de opsomming van Berber wel goed, dat zijn ook de schrijvers die ik erg prettig vindt lezen. Daarnaast lees ik ook veel buitenlandse schrijvers, nooit in het Engels (dat moet ik al genoeg voor mijn studie doen pfff) en eigenlijk alleen in de vakantie.
Als je alleen veel buitenlandse 'literatuur' leest weet je eigenlijk ook niet wat je mist. Ik vind dat de Nl literatuur niet op een hoop kan worden gegooid. En Doesjka Meijsing vindt ik ook niet door heen te komen.

Rafelkap

Rafelkap

02-03-2011 om 19:33

Massi nassa

De nieuwe Doeschka Meijsing, tja daar begin ik niet eens aan. Meteen weer verkopen, rode beuk (op bol.com?)! Sowieso vind ik weinig hedendaagse schrijvers interessant, op bv Grunberg na. Allemaal popi jopi en teveel van hetzelfde.
Grappig dat mijn voorkeur ook overeenkomt met die van Massi Nassa, ben ook dol op Nescio, Belcampo, Elsschot etc. en o.a. veel Russische schrijvers als Gogol, Gontsjarov (Oblomov)
maar er is zoveel moois, gewoon vertaald! Ik kom tijd tekort!

rodebeuk

rodebeuk

02-03-2011 om 19:37 Topicstarter

Soo heuij

Dat gaat hard!

Even wat dingen rechtzetten.
Doeschka Meijsing heeft vijftigduizend euro gewonnen met dat boek. Dan kan je niet volstaan met de conclusie dat je gewoon geen DM moet lezen, daar ben ik zelf wel achter. Maar kennelijk was het niveau van de collega's nog lager, of hoe moet ik dat zien?
Verder veel herkenning.. er zijn zeker NL boeken die ik mooi vond. Van het bureau heb ik genoten, helemaal uitgelezen. Meesterlijk. Kon er geen genoeg van krijgen.
Pauperparadijs ook superboek, net als alle boeken van haar man (Frank Westerman) - maar da's dan alweer non-fictie.
Bloem idd, wel nogal depressief hoor Massi, als je de verzamelde gedichten erbij pakt!
Verder is er her en der nog een NL fictieboek genoemd waar ik graag een uitzondering voor maak. Kom nu even niet op de hier genoemde titels. Maar boeken als de Max Havelaar, Een nagelaten bekentenis van Emants, idd veel boeken van Theun de Vries, ja, daar geniet ik ook wel van. Oh ja Elsschot natuurlijk.
Wat cobi noemt is ook helemaal mijn ding, familieverhalen enzo. Ik ga zo ver dat er gewoon heel weinig mag gebeuren ook in boeken, zelfs in van die familiesaga's. Ze hoeven geen fortuinen kwijt te raken of te vergaren.
En ja, wat Lidwientje zegt, biografieen en veel van de Slegte. Ach mens, praat me er niet van, mijn kastje naast het bed ligt vol. Vaak lukt het niet om dikke pillen te lezen, die blijven maar liggen, en ondertussen lees ik alweer een lading non-fictie uit de bieb. Ook wel zelfhelpgenre. Momenteel veel theologische dingen omdat ik me op mijn belijdenis voorbereid (zo, da's ff een ontboezeming tussendoor).
nee, ik kom wel rond, maar iedereen bedankt voor de reacties. het was gewoon de combi van mijn indruk van dat boek en 50.000 euro!!! die me dit draadje deed starten.
Oh en fladder: dit draadje ben ik niet begonnen vanwege het onderscheid lectuur/literatuur. Van mij mag je sowieso alles lezen . Beschrijvingen zijn idd heel belangrijk. Twas meer het idee dat mensen 20 euro neerleggen voor zo'n raar boek, of nou ja, niet dat die mensen dat neerleggen, maar dat het zo werkt dat dit boek voor 20 euro wordt aangeboden.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

02-03-2011 om 20:49

Ik wel

Nog niet genoemd in dit draadje: Hella Haase. Haar schrijfstijl kan ik bijzonder waarderen: die vrouw heeft een prachtig gevoel voor taal. 'Heren van de thee' bijvoorbeeld, ja, mooi.
De engelenmaker van de Belgische Stefan Brijs: ook zo'n goed boek. Anna Enquist heeft ook mooie boeken geschreven. En zo zijn er nog heel wat meer!
Het al genoemde Pauperparadijs vind ik ook een aanrader, maar valt voor mij niet echt onder de definitie 'literatuur'. Is meer een bijzondere journalistieke productie.

Massi Nissa

Massi Nissa

02-03-2011 om 21:11

Rodebeuk

Over dat depressieve van Bloems gedichten: bij mij werken ze juist op mijn 'vrolijke' spieren als ik in een dip zit. Niet dat ik in een deuk lig, maar ik vind die intens gevoelige gedichten juist relativerend werken - en dat terwijl ik ook nog geniet van de alliteratie, het ritme, het slepende van al die klinkers. Mijn man gaat er juist helemaal in mee, hij houdt van Bloem omdat hij zich ook graag wentelt in emotie.
Lucebert is voor mij een soort muziek, denk ik.
Groetjes
Massi

Roosje Katoen

Roosje Katoen

02-03-2011 om 21:22

Conny palmen

Marcel Möring, Anna Enquist. Jan Wolkers kan ik ook wel waarderen, Turks Fruit bijvoorbeeld is veel beter dan de film doet vermoeden.

rodebeuk

rodebeuk

02-03-2011 om 21:51 Topicstarter

Ja massi

Ik denk dat het een soort lakmoespapier is, die dichtbundel.
Ik heb een aantal depressieve episodes gehad en ik denk dat ik daardoor wat minder depressief gemijmer kan hebben. Dat ik zelf een beetje opstandig irritant vrolijk kan zijn. Maar er zit idd heel veel schoonheid in, en ook grappige observaties, zonder meer.

Ken je trouwens die anekdote dat Bloem bij zijn baas werd geroepen.. op het matje omdat hij zo vaak te laat op zijn werk was.. zegt ie "U vergeet één ding, ik kom niet alleen te laat, maar ik ga ook altijd te vroeg weg".
Ja, dat mag ik wel. Opa van man was Bloem-fan, die kon hele lappen citeren.

rodebeuk

rodebeuk

02-03-2011 om 21:57 Topicstarter

Ja, ja ja, maar zijn er hier nou doeschka meijsing-fans?

Want die kunnen me de clou uitleggen. Waarom Heeft Dat Boek de Ako Literatuur Prijs Gewonnen.... iemand???

Vic

Vic

02-03-2011 om 22:40

Ik heb 'm

Ik moest even kijken, maar ik heb dat boek van Doeschka Meijsing. Ik stond in een depressieve bui bij de boekhandel en dacht 'laat ik er nog een schepje bovenop doen'. In mijn herinnering was het niet heel slecht, ik heb het uitgelezen en dat lukt niet met alle boeken, maar er is me niets van bijgebleven.

Margriet*

Margriet*

02-03-2011 om 23:43

Voor de liefhebbers van annejet

Jagtlust is ook een leuk boek. Over kunstenaars in het Gooi langgeleden.

Jujube

Jujube

03-03-2011 om 00:14

Yep

Ik vind veel nederlandse schrijvers/schrijfsters gewoon niet goed schrijven. Wat ik wel lees: Arthur Japin, Arnon Grunberg, Remco Campert. Ik vind Kluun en Joost Zwagerman bijvoorbeeld echt niet te pruimen. Rutger Kopland heeft mooie gedichten geschreven, evenals Judith Herzberg.

Cultuurbarbaar

Ben ik vast. Ik houd absoluut niet van gedichten. Geen één, behalve sinterklaasgedichten, die vind ik leuk. Ik heb er gewoon niets mee. Ik heb te weinig gevoel denk ik, of inlevingsvermogen, of taalgevoel of wat ook. Ik heb ook wel gedichten aan kinderen voorgelezen die pasten bij hun leeftijd, die hadden/hebben er ook niets mee.

notje

notje

03-03-2011 om 11:09

Kluun?

Literatuur?Mmmm,ik heb alleen de laatste gelezen, Haantjes,is dat literatuur?Ik vond het aardig,maar binnen één avond uit,dat vind ik al een minpunt.En bovendien niet uitnodigend om één van zijn andere boeken te lezen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.