Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Tirza G.

Tirza G.

13-07-2011 om 21:34

Hoe weten ze bij de krant dat iemand dood is?

En dan bedoel ik niet de rouwadvertenties. Afgelopen week zijn hier in de buurt twee zware ongevallen gebeurd met 'locals'. Verslag in de krant, zoveel ambulances, zoveel brandweer, zoveel traumahelicopters, zoveel slachtoffers overgebracht naar bladibla (academische ziekenhuizen in de regio, dan weet je al dat het zwaargewonden zijn).
De volgende dag stond in de krant dat één van de zwaargewonden alsnog was overleden. En de volgende dag stond er weer een berichtje dat de andere zwaargewonde ook was overleden. En toen zat ik te denken: hoe wéten ze dat bij die krant? Kijk, dat ze mee uitrukken met politie/brandweer - dát snap ik nog wel. En dat ze gewonden tellen ter plekke: snap ik ook. Maar wie licht zo'n krant nou 1 of 2 dagen later alsnog in? Je gaat toch als nabestaande niet opbellen? Zou de politie dat doorgeven - en waarom dan?

Tirza

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Phonehacking?

Tja, ik woon in het land van (ex)News of the World :o)

jessica 5

jessica 5

13-07-2011 om 22:41

Tirza

De krant krijgt vaak van de politie een automatische mail als het om dodelijke afloop gaat. De politie krijgt n.l wel bericht vanuit het z.h. als het om een dodelijke afloop gaat. Waarom ze het doorgeven,het is nieuws (hoe triest ook).

Belle Époque

Belle Époque

13-07-2011 om 22:41

Persberichten

Ik ben enigszins bekend met journalitiek op regionaal niveau.

Als er net iets is gebeurd verschijnt dat ook. Zo kan je brandweermeldingen live volgen op Twitter, zo moeilijk is het niet. Wat minder openbaar zijn ambulance- en politiemeldingen. Er zijn na een melding lokale journalisten en hun informateurs die daar achteraan gaan. Het meeste haalt de media niet eens, omdat het gewoon niet interessant is.

Er worden na de eerste meldingen, dienprimair zijn bedoeld voor de hulpdiensten, indoen nodig ook persberichten uitgegeven als er iets is gebeurd dat verder gaat dan een kapotgereden achterlicht. Als het goed is gebeurt dat al vrij snel. Als er een (lokale) bekendheid bij is betrokken wordt (tenzij de nabestaanden dat niet willen, vermoed ik) ook bekend gemaakt om wie het gaat.
Goede journalisten zoeken dat dan verder uit en plaatsen een bericht niet klakkeloos neer (hoewel het wel eens gebeurt dat er via o.a. twitter al wat uitlekt) voor ze dat hebben gedaan.
Dat er een bekend iemand is verongelukt kan volgens mij zowel van politie komen (met toestemming van de nabestaanden) als van de nabestaanden zelf.

Afluisterpraktijken worden bij dit soort dingen niet gedaan voor zover ik weet. Ik kan niet uitsluiten dat er onderzoeksjournalisten zijn die dat wel doen. Maar die zijn vaak met heel andere dingen bezig en niet met ongelukken. Het gaat dan bijvoorbeeld om misstanden, fraude en zo. En dan nog moet je heel voorzichtig zijn.

Belle Époque

Belle Époque

13-07-2011 om 22:44

Jessica

Dat is dus zo'n persbericht waar ik op doelde. Wordt vaak al snel uitgegeven (tenminste, dat is de bedoeling).
Maar volgens mij wordt de identiteit van het slachtoffer alleen bekend gemaakt als de familie op de hoogte is. Zie Twente, vorige week, toen werd nadrukkelijk gezegd dat over de identiteit van het slachtoffer nog niets kon worden gezegd tot de familie was ingelicht.
En het gebeurt wel eens dat nabestaanden het absoluut stil willen houden. Dat wordt gerespecteerd (hoewel het vaak toch wel via-via naar buiten komt, door collega's, buren, studiegenoten en zo).

Tirza G.

Tirza G.

13-07-2011 om 22:44

Zou het

ook nog te maken hebben met verschil in 'beoordeling'? Dus dat als je zeg maar het slachtoffer bent van een aanrijding met een andere auto en je hebt een blauwe plek dat het minder zwaar 'telt' dan wanneer je dood bent/gaat? Straftechnisch-politieachtig zeg maar?
Ik heb ooit een eenzijdig ongeval gehad (tegen een boom) en dan krijg je bijv. later een bekeuring wegens het beschadigen van provinciale eigendommen

Tirza

Belle Époque

Belle Époque

13-07-2011 om 22:46

Nog even over persberichten

Bij zoiets ernstigs als vorige week in Twente of laatst in Alphen wordt zo'n politie-persbericht al snel in alle media openbaar gemaakt, bijvoorbeeld via de burgemeester. Dan wordt het rechtstreeks "aan de grote klok gehangen".

Dat is een heel rechtstreekse manier om op de hoogte te worden gebracht en gebeurt vooral bij calamiteiten van dit soort omvang. Auto-ongelukken gebeuren vaker minder rechtstreeks. En dan lees je het de volgende dag in de krant.

Belle Époque

Belle Époque

13-07-2011 om 22:53

Tirza

Ik weet dat er meer politieberichten verschijnen dan er uiteingelijk in de pers verschijnen. En ik vraag me af of de politie zelf ook voor elk gebroken achterlichtje een bericht maakt. Volgens mij is het afhankelijk van de mate waarin de hulpdiensten moeten uitrukken.

Had die bekeuring nog gevolgen of was het een formaliteit?

Tirza G.

Tirza G.

13-07-2011 om 23:00

Die bekeuring indertijd

was een formaliteit.

En bij de autoongelukken die ik bedoelde, stond geen naam hoor. Er stond alleen iets van: de X-jarige man uit de gemeente X is aan de verwondingen van het ongeluk van *datum* bij *locatie* bezweken. Maar ja, in een regionale krant staat de rouwadvertentie dan een bladzij verder zeg maar. Ik vroeg me gewoon af hóe de krant aan dat berichtje van overlijden komt, want waaaaaarom zou een ziekenhuis dat de volgende dag melden aan de politie? En waaaaarom geven die dat door aan de krant? Nou ja - dat laatste snap ik dan nog wel

Tirza

Belle Époque

Belle Époque

13-07-2011 om 23:37

Tirza

Dat bericht van overlijden komt altijd van de politie en klinkt redelijk "standaard". Ook als er later alsnog iemand overlijdt als gevolg van het ongeval, wordt dat in dat persbericht bekend gemaakt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.