Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Leony

Leony

21-09-2011 om 15:09

7-jarige cyclus

Iemand vertelde me laatst dat alles in je lichaam zich in 7 jaar tijd vernieuwt. Een serie van 7-jarige cycli dus. Bestaat er zoiets?
Ik ben wel benieuwd. Ben bijna 7 jaar geleden gestopt met roken. Toch een aardig idee als alles na 7 jaar mijn lichaam weer uit is.
Leony

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Hmm.

Ik heb een vriendin die erg into Chakra's is en zo. Staat me bij dat zij het ook altijd over zo'n zevenjarige cyclus heeft. Dat iedere chakra 7 jaar lang eehm, tja, hoe zeg je dat nou. En dan de volgende chakra 7 jaar. En dan heeft iedere chakra zijn eigen thema, wat dan die 7 jaar in jouw leven doorspeelt.

Ik heb helemaal niks met dat soort geneuzel (oops, sorry als ik nu iemand voor het hoofd stoot) maar dat 7 jarige kwam me zo bekend voor. Wie weet dat het daar vandaan komt? Nou is 7 sowieso zo'n typisch magisch getal dat vaker gebruikt wordt...(7 vette jaren, 7 magere, noem maar op)

Volgens mij is het allemaal kul. Maar 7 jaar gestopt met roken: chapeau! Ik zou gewoon blij zijn als ik jou was!

Ingrid

Rieke

Rieke

21-09-2011 om 15:35

Wel meer met 7 jaar

Ja dat heb ook wel eens gehoord van die 7 jarige cyclus. Zou niet weten wat ervan waar is. Dat wordt toch ook gezegd van een huwelijk; eerst 7 gelukkige jaren, dan 7 moeilijke jaren en dan breekt er weer 7 jaren geluk aan. En dito met verhuizen, een mens woont gemiddeld 7 jaar in een huis. Of het klopt weet ik niet.
En van het roken: mooi dat je er al 7 jaren af bent, en het zou helemaal mooi zijn als je lichaam weer als tevoren was.
Oh ja, en 7 is natuurlijk het getal van de volheid, in 6 dagen schiep God de hemel en de aarde en op de 7e dag rustte Hij.

Primavera

Primavera

21-09-2011 om 16:01

Nooit

Je wordt nooit meer helemaal schoon na roken. Cellen vernieuwen zich namelijk door te delen, waardoor eventuele schade aan DNA door roken dus gewoon doorgegeven wordt. Daarom is het ook zo verschrikkelijk schadelijk voor kinderen om in een omgeving van iemand die rookt te verblijven. Hun DNA is kwetsbaarder omdat ze nog vollop in de groei zijn en de gevolgen zullen ze hun hele leven meedragen ook al gaan ze later nooit zelf roken.
Wel is het zo dat hoe minder je gerookt hebt en des te eerder je stopt, hoe lager de risico's zijn.
Zie http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1519497/2006/07/31/Roken-Het-is-bijna-nooit-te-laat-om-te-stoppen.dhtml Ook 23 jaar na stoppen kunnen de gevolgen nog dodelijk zijn.
Groeten Primavera

7

7

21-09-2011 om 16:19

Levensfasen

In de antroposofie zijn de levensfasen ook verdeeld in blokken van 7 jaar.

Het zou best wel eens kunnen dat na 7 jaar je cellen vernieuwd zijn, al vraag ik mij af of dat voor alle cellen geldt. Er is vast wel iemand die er meer van weet?

Volgens bill bryson

Gaan lichaamscellen gemiddeld een maand mee voor ze vernieuwd worden. Behalve levercellen, die gaan jaren mee, en zenuwcellen, daar moet je het je hele leven mee doen. Alleen de onderdelen van die lever- en zenuwcellen worden wel telkens vernieuwd. Daarna schrijft hij, dat geen enkel onderdeel na 9 (!) jaar in je lichaam nog de originele is.

Sancy

Sancy

21-09-2011 om 18:18

Muv

met uitzondering van de eicellen, zo uit mijn hoofd. Je wordt geboren met een bepaald aantal en dat aantal neemt af, maar wordt nooit meer bijgemaakt of vervangen.

Massi Nissa

Massi Nissa

21-09-2011 om 21:22

En hersencellen

Die worden ook niet meer bijgemaakt. Wat je verkwanselt, bijft weg.
Groetjes
Massi

Atomen wel vervangen!

Het tempo van vervangen van cellen verschilt gigantisch per weefseltype. Sommige cellen gaan maar een paar dagen of weken mee maar er zijn ook cellen die nooit worden vervangen, zoals eicellen en de meeste hersencellen. Er worden wel wat nieuwe hersencellen aangemaakt, in de hippocampus bijvoorbeeld, maar dat zijn er niet veel.

Maar binnen die cel worden er ook continu stoffen vervangen. Dus al wordt die cel zelf niet vervangen, het kan best zijn dat na een bepaalde tijd geen enkel atoom in die cel nog dezelfde is. Hoe lang dat duurt zou ik werkelijk niet weten en dat zal ook afhankelijk zijn van de snelheid van stofwisseling in die cel.

Maar dat neemt niet weg dat opgedane schade inderdaad gewoon blijft en wordt doorgegeven. Een beschadigde cel die zich deelt, levert nieuwe beschadigde cellen op. Helaas. Anders zou je het recept voor eeuwige jeugd hebben. Als je te lang hebt gerookt, zijn bijvoorbeeld de trilhaarcellen in je luchtpijp dood en die krijg je nooit meer terug. Neemt niet weg dat het natuurlijk geweldig is dat je zo lang al bent gestopt. Heb je niet te lang gerookt dan zijn de trilhaartjes wel weer hersteld en ook raak je de teer uit je longen langzaam kwijt.

Leony

Leony

22-09-2011 om 16:05

Hmm

Dat verhaal over die levenslange schade tempert de vreugde hier wel een beetje.
Maar volgens mij is er ook nog zoiets als een dna-reparatie systeem in cellen. Niet alle foutjes zijn dus blijvend. En ook worden cellen die erg beschadigd zijn uiteindelijk opgeruimd. Althans, dat is wel de bedoeling.
De schade hangt dan dus af van het aantal keren dat ze zich gedeeld hebben voordat ze worden opgeruimd.
Nou ja. Dat ik niet eeuw jong zou blijven daar had ik me al bij neergelegd
Groetjes, Leony

Leony

Leony

22-09-2011 om 16:07

Typo

Eeuw moet eeuwig zijn natuurlijk.
Kwestie van te snel op send drukken, niet van gedegeneerde hersencellen
Leony

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.