Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Vic

Vic

27-12-2011 om 15:08

Bibliotheek heringericht

Ik was vanmorgen voor het eerst sinds tijden weer eens bij de bibliotheek. In eerste instantie vond ik dat er wat weinig boeken in de rekken stonden, maar na even speuren bleek dat ze alles anders hebben neergezet. In plaats van normaal op alfabet, staan de boeken nu gerangschikt per thema. Dus familieromans, historische romans, politiek etc. per genre bij elkaar, en dan binnen het onderwerp gelukkig nog wel op alfabet. Volgens de bibliotheekmevrouw kregen ze alleen maar positieve reacties op hun nieuwe indeling. Ik kan me dat moeilijk voorstellen
Wat vinden jullie?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Meike

Meike

27-12-2011 om 15:21

Ik wil dat graag!

O dat lijkt me heel fijn! Ik vind het altijd zo lastig om alle ruggen te moeten bestuderen op zoek naar de icoontjes die mij bevallen.

Chippie

Chippie

27-12-2011 om 16:23

Super

Ik kom nauwelijk in de bibliotheek want ik koop veel liever een boek. We hebben hier een grote boekhandel en dan weet ik precies waar ik moet wezen: kinderboeken, reisgidsen en boeken die ik zelf lees. Kinderboeken staan op leeftijd, soort bij soort, klassiekers bij de klassiekers, een heel rek Geronimo's, etc. Nieuwe boeken hebben extra presentatie waardoor je in een oogopslag ziet wat leuk is. Er is een gedeelte met romans waarbij ik alleen de thrillers en de biografieen/waargebeurde verhalen hoef na te zoeken. Liefst iets recent, zodat ik een beetje bij blijf. Ik kan dus in kwartier voor iedereen in mijn gezin een leuk boek kopen (ik kan er ook rustig anderhalf uur over doen), probeer dat eens in een bibliotheek. Daar moet ik tussen de roze glitter paardenboeken op zoek naar een stoer boek voor mijn jongens waarbij een B boek te kinderachtig of veel te moeilijk qua belevingswereld kan zijn. Sowieso vind ik die saaie opstelling van rijen kasten behoorlijk saai. Hier zijn ze er langzaam mee gestart.

Ik vind die gealfabetiseerde bibliotheek een ramp. Totaal klantonvriendelijk en emotieloos.

Miss Elly

Miss Elly

27-12-2011 om 16:32

Is wel leuk zo'n nieuwe bibliotheek, maar

probeer maar eens wat te vinden. Zeker als je een bepaald boek zoekt, is dat lastig. Hoe weet je nu onder welke categorie het valt. Meestal is mijn logica anders dan die van de bibliotheek en moet ik eerst in de catalogus zoeken. Daarnaast is dat herinrichten meestal gewoon een bezuinigingsmaatregel. Bij ons is de buurtbibliotheek aangepakt en hebben ze bv geen boeken meer in vreemde talen en hebben ze vooral boeken voor bejaarden en kinderen. De rest moet maar naar de hoofdbibliotheek.

Logica systeem

Hmm, ik heb het daar niet zo op, zelf-denkende bibliotheken. Ik begrijp ook niet wat er mis is met het "good old" sorteren op alfabet. Tegenwoordig zoek ik me wezenloos naar boeken.
Bieb, laat ons lezer gewoon weer zelf denken! Dat kunnen we best!!
n@nny

Monique D*

Monique D*

27-12-2011 om 17:04

Via de computer kan je ook zoeken..

Je weet niet altijd bij welk categorie een boek hoort dat je graag wil hebben. Dan is het moeilijk zoeken.
Gelukkig kan je dat boek ook via de computer in de bieb opzoeken. De gewenste gegevens worden je dan aangereikt en je ziet dan ook gelijk of het boek is uitgeleend en in welk filiaal dat boek nog op de plank staat.

Hier is dat een paar jaar geweest

maar het is weer teruggedraaid naar lekker ouderwets alfabetzoeken. Ik heb t leiver op alfabet omdat ik dan nog eens een boek tegenkom wat ik anders nooit had gelezen. Kom wel weinig in de bieb omdat bij ons je een lijst met nieuwe boeken toegemaild kan krijgen en vanuit daar je meteen kan reserveren. wat ik dan dus meteen volop doe Dan hoef ik het alleen maar op te halen, het staat dan apart in een kast. Hier is alles voortaan zelfbediening( innemen/lenen/betalen), bij jullie ook?

De biebvrijwilligers vinden er niks aan, (o.t.)

aan die zelfbediening. Veelal oudere bezoekers ook niet, je gaat volslagen anoniem je gang en er komt geen praatje meer aan te pas.

Jesse_1

Jesse_1

27-12-2011 om 23:07

Hier min of meer

dus niet alle boeken per leeftijdscategorie op alfabetische volgorde, maar een aantal categorieën bij elkaar (spannende boeken: literaire thrillers & detectives staan dus bijvoorbeeld nog door elkaar).
Ik vind het heel praktisch! Als ik een specifiek boek zoek, dan gebruik ik even de computer - er is er altijd wel één vrij!

Site

Zie http://www.informatieprofessional.nl/nieuws/8122-bibliotheek-haren-vernieuwd-volgens-retailconcept.html en dan even klikken op de link naar het 'retailmarketingconcept' in de 2e regel van boven. Daar staat meer uitleg van hoe het in veel bibliotheken gaat worden.
Of google even op 'retailconcept bibliotheken', dan vind je nog meer links.
Onze bieb gaat die kant ook uit. Prestatiecontract, afgerekend worden op aantal uitleningen, aantal leners, aantal passanten per dag zelfs... het moet dus wel, de cijfers moeten omhoog. En dit concept schijnt voor flinke stijging te zorgen in o.a. het aantal uitleningen.
Ik ben erg benieuwd hoe het gaat worden, ik sta natuurlijk aan de andere kant als de klant

Hier ook

Ik vind persoonlijk wel dat jullie een beetje aan het 'miepen' zijn....Nee, alles moet blijven zoals het wás, voor eeuwig en altijd. Dát is de toekomst, kom op zeg! Nu al last van een generatiekloof??
Nou, ja na dit stichtende praatje, hier is die indeling ook al (erg lang). Eerst was er de indeling op genre (na de alfabetische, ik dacht dat dat allang uitgestorven was..). En nu dan die catogorieën, sinds ik dacht jaar of 2,3? In ieder geval tegelijk met het zelfbedieningssysteem.
Hoezo gaan tijd voor een praatje??
Hier lopen de mensen die eerder als een robot boeken langs scanners haalden nu gezellig rond, bieden je koffie aan in de krantenhoek, bieden hun hulp aan als je iets zoekt. Amper nog wachttijden bij de infobalie en kinderen en ouderen hélpen ze écht zoeken.Ze richten infogedoe dingen in, brengen speciale boeken onder de aandacht op appart tafels etc.etc.
In de p.c.'s kan je alles zoeken wat je wel. Ook op alfabet als je wil...En eerst stonden ze hier in 3 gedeeltes (die p.c.'s) een groepje bij elkaar. Dat is al veranderd, want het werkte niet, moest je soms nog van achteren uit die bied halverwege naar voren lopen om 1 titel te zoeken. Nu zijn er een heleboel p.c.'s op tafeltjes verspreid over de hele bieb, 2 aan 2 bij elke 2,3 kasten wel 2 p.c.'s.
Dus meestal om wat op te zoeken hoef je niet verder dan die kast af te lopen en dan 2 of 3 meter.
Ik vind de nieuwe indeling véél klantvriendelijker. En stukken eenvoudiger. Zéker voor kinderen...wat hebben die nu aan námen van schrijvers? Wat zegt de 'naam' óver een schrijver of z'n boek? Helemaal niks toch?? Dus waarom zou dát dan de leidraad moeten zijn?
Compleet onlogisch naar mijn idee.
En je komt zo veel makkelijker op 'nieuwe' boeken. Van schrijvers met een ong. dezelfde stijl en ong. dezelfde catogorie en ong. hetzelfde niveau .Wat kan mij de naam schelen?
En voor ouderen ook stukken makkelijker...die worden zo'n beetje 1 op 1 begeleid
Sinds die ombouwgedoe komen er steeds meer ouderen ik zie het zelf, héél vaak, rond 10.30 wemelt de bieb ervan...gratis koffie, lekker krantje gratis erbij...en aanspraak!
Wat wil een (oud) mens nog meer?
groeten albana

amk

amk

28-12-2011 om 10:07

Heerlijk

die nieuwe indeling.
Wat let je om eens lekker bij een ander genre te kijken als je dat normaal niet leest.

En dat reisverhalen bij de reisgidsen staan is toch ook niet zo heel gek.

Ik vind het heerlijk in onze bibliotheek. Dochter hangt meestal in de striptoren in de kussens met een boek, of toen ze kleiner was in de pretenboekenkamer met een knuffel en een puzzel. We zaten er zo de hele ochtend.
Broodje erbij, wat te drinken. Nog even langs de kunstuitleen die ook in het pand zit.
Ik heb juist het idee dat de medewerkers nu veel meer tijd hebben om mensen aan een leuk boek te helpen.

Kobalt

Kobalt

28-12-2011 om 10:56

Ook positief

Ik moest wel even wennen, maar ik vind de nieuwe indeling nu erg prettig. Het is allemaal veel overzichtelijker geworden. Natuurlijk is er weleens een boek ergens ingedeeld, waarbij ik dan vraagtekens heb, maar dat is niet onoverkomelijk.
Hier in de bieb zijn de Fantasy boeken gecombineerd met de detectives, dat vind ik wel een rare combinatie, maar ook dat went.

Jaymza

Jaymza

28-12-2011 om 11:02

Verbaasd

ik weet niet anders dan dat het op genre is ingedeeld. Ik ben heel verbaasd dat er kennelijk zoveel bibliotheken zijn waar alles op alfabet staat

Jaymza

Kobalt

"Natuurlijk is er weleens een boek ergens ingedeeld, waarbij ik dan vraagtekens heb, maar dat is niet onoverkomelijk."
Dat hou je altijd, met welk systeem dan ook. Er is altijd wel een of andere categorie die eigenlijk nergens echt bij hoort. Geen enkel systeem is 100% 'sluitend' zeg maar.
En de fantasy bij de detectives (en waarschijnlijk ook nog de spionage/thrillers, de pistooltjesboeken zeg maar) is niet zo onlogisch. Dan hebben ze ws een kast 'spannend' in jouw bieb. Dat is hier in sommige filialen ook zo, daar is geen ruimte voor een aparte kast voor élk genre, dus worden er genres gecombineerd. Romantisch en familie/streekromans staan dan bijvoorbeeld ook bij elkaar. En de overige romangenres in een kast 'algemeen'.

P.s. kobalt

Zolang je maar in de computer kunt zien waar een boek thuishoort!
(En dát moet ik nog zien met dat nieuwe concept. Met al die 'markt' tafels bijvoorbeeld, waarop elke keer een ander thema te zien is. Je kunt moeilijk elke keer de plaatsing van al die boeken gaan aanpassen in de computer.)

Vroegâh

Ik ben al jaren niet meer in een (nederlandse) bieb geweest, maar ik kan me herinneren dat waar ik altijd kwam (ook als kind), de boeken al op categorie waren gerangschikt.

Jawel

Boeken staan (hier) genoteerd op nummer en plek en je ziet of ze thuis zijn of niet.
Zijn ze 'thuis' dan kun je verder kijken, zijn ze gereserveerd of in 'bruikleen' of gewoon op hun plek.
Gereserveerd spreek voor zich, op hun plek kun je ze dus lenen, voor 'bruikleen' kun je je vervoegen bij de infobalie (waar ze dus nu écht tijd voor je hebben!!!).
Bruikleen kan verschillende dingen betekenen. Hij kan op een tafel liggen om er extra aandacht aan te schenken (je mag 'm dan lenen, bibliothecaresse vervangt jouw exemplaar voor een andere uit de bieb), hij kan onderdeel van een soort tentoonstelling zijn (b.v. boek over poppehuizen bij de poppehuizententoonstelling) dan mag je 'm niet lenen,maar wel reserveren. Of is hij is naar een kleine collectie van de bieb die ergens anders is ondergebracht (b.v. op scholen of in verzorgingshuizen) waar die dáár in de kast staat en weliswaar niet uitgeleend op dat moment maar dus onbereikbaar op dát moment. Die kan je ook reserveren en die laatsten zijn meestal dezelfde week al retour (die kleinere collecties worden wekelijks 1 keer geopend).
En als laatste kan het betreffende boek ook nog gegapt zijn En dus gewoon wég......Of gewoon 'zoek' doordat iemand 'm ergens anders heeft neer gezet.
Dat omwisselen en boeken op andere plek zetten en dit op p.c. aanpassen gaat juist zeer makkelijk. Namelijk met die scanner. Even boek eronder en erin zetten wáár die nu staat/is.
Ik vraag best vaak naar een boek, omdat ik er 1 in mijn hoofd heb b.v. of aangeraden door iemand of omdat ik 'm nodig heb voor werk ofzo.
Juist dat terugvinden van boeken gaat sinds het nieuwe systeem stukken makkelijker. Personeel zelf weet ook stukken beter wáár alles staat, w.s. omdat ze ook zelf meer tijd hebben om rond te lopen en het aan te passen.
groeten albana

Nou albana

Ik weet niet hoe groot jullie bieb is, maar geloof me: het is een heidens karwei als je voor elk tentoonstellinkje of displaytafel al die exemplaren moet omwerken. Je moet hem niet alleen scannen maar ook diverse 'veldjes' aanpassen in je computerscherm. Dat kost echt veel meer tijd dan jij denkt.
Wat we wel schijnen te gaan krijgen is een soort draagbaar scanapparaatje, waarmee je razendsnel langs kasten en tafels kunt gaan om een bepaald exemplaar op te snorren. Op zo'n tafel kunnen namelijk ook meerdere boeken (verschillende titels dus) óp elkaar liggen, dus is het een heel gezoek om net dat ene boek te vinden. Maar met zo'n scannertje zou dat sneller moeten gaan. Ook boeken die zoek zijn spoor je zo weer vrij snel op. Ze zijn er nog niet, die scannertjes (ik weet ook niet op welke termijn ze komen), we zullen het zien.
Tot dan toe moeten we er als personeel gewoon alert op zijn: ohja, er is een displaytafel met kerstboeken, misschien ligt het daar. Wat de huidige displaytafels zijn wordt dus ook heel goed aangekondigd, via mail, agenda, intern blog bijvoorbeeld.
En boeken in een tentoonstelling die niet uitgeleend mogen worden, dat gaat dus niet meer voorkomen hier. De bedoeling is juist dat er zoveel mogelijk boeken uitgeleend worden (denk aan dat prestatiecontract) dus dan moet je geen boeken gaan 'vasthouden' in je bieb. We maken best tentoonstellinkjes (laatst nog, snel een aparte tafel over Hella Haasse, de dag dat ze overleed stond ie er), maar die boeken mogen gewoon mee en als de tafel te leeg wordt vullen we aan.
Ohja, en collecties die naar verzorgingstehuizen zijn, blijven een half jaar weg . Die zijn niet zo snel terug hoor. Maar meestal zijn er van de titels die naar tehuizen zijn wel meer exemplaren in roulatie, dus als je die reserveert heb je hem inderdaad vrij snel toch te pakken. Scholen komen hier zelf lenen, per klas een pasje, boeken mogen 6 weken mee.

Vic

Vic

29-12-2011 om 15:44

Goh

De nieuwe indeling bij de bieb is net zo als in de informatie waarvan hierboven ergens de link staat, dus met werelden en genres. En wat grappig dat dat blijkbaar al heel lang bestaat, want ik ben nog nooit ergens (behalve in schoolbibliotheken) geweest waar de boeken niet op alfabet stonden. Ik ben van plan weer wat vaker boeken te halen, dus ik ga vanzelf ervaren hoe het werkt. Misschien is het wel heel handig, hoef ik alleen maar naar het hoofdje of torentje te zoeken.

Nee hier staat het er in..........

Alleen is dan de kwestie nog van wáár precies, want er zijn meerdere van die tafels.
De bieb hier is dacht ik middelmatig groot. Want is voor een groot gebied. En runt ook de kleine biebs in omliggende gemeenten, maar als boeken dáár zijn kun je dat ook zien en zijn ze dus niet thuis als je in onze bieb inlogt. Maar 'vroeger' ging ik wel eens met stiefpapa mee naar 'grote biebs' omdat hij voor zijn werk gespecialseerde boeken nodig had en die waren écht stukken groter. Maar in onze bieb is de afstand nog wel beloopbaar en dus het aantal tafels nog wel te overzien.
Hier zijn de meeste boeken die op de tafels liggen wel te leen....Of het moet een écht specefieke tentoonstelling zijn, zoals met dat voorbeeld over poppehuizen.
In ons verzorgingshuis worden boeken toch wekelijks meegebracht en geretourneerd door de vrijwilligers. Ze nemen aanvulling (op verzoek meestal) en brengen andere boeken retour die gereserveerd zijn. De 'basis' blijft eeuwig staan bij ons, die wordt ook niet halfjaarlijks omgewisseld. Of ze moeten 'kapot' zijn of compleet uit de mode ofzo. Ook brengen ze soms bepaalde 'thema's' mee. Zo hadden ze vlak voor de decembermaand een groot aantal boeken over de decemberfeesten en hun geschiedenis en verhalen bij zich. Die gaan dan(mits niet uitgeleend) zo weer terug want ze worden natuurlijk in die maand veel gevraagd.
Bij ons in huis is een blijvende bieb, in collegahuizen niet altijd, er zijn er die alleen een 'kar' hebben. Die voorraad haalt het niet bij de bieb in ons huis. Onze collegaburen ruilen wel eens boeken bij ons, uit onze kasten. Ook dat houden de vrijwilligers nauwgezet bij.
Na de uitleenmiddag gaan ze naar de gewone bieb, brengen daar alle uitleen en ruilgedoe in digitaal en klaar. Zo mogen dat ook doen vanuit huis of bij ons op locatie (door inloggen), maar dat vinden ze niet gezellig
Enkele scholen lopen hier naar de bieb, de rest heeft een 'eigen bieb' in huis. Systeem zoals in verzorgingshuizen en daar wordt geloof ik wel halfjaarlijks gewisseld. Dat is vooral om het heen en weer getrek met kinderen (bus in, bus uit) te voorkomen.
Het is eenvoudiger om halfjaarlijks een stapel boeken te halen/brengen dan al die kinderen elke 2 weken te brengen De scholen waar mijn kinderen op zaten hadden altijd een eigen bieb
groeten albana

Tijgeroog

Tijgeroog

31-12-2011 om 21:14

Hier weer ouderwets

Wij hebben hier in de bieb ook een indeling op genre gehad. Er waren 3 categorieen, waar de boeken in verdeeld waren. Ik denk dat het een jaar, misschien 2, geduurd heeft en toen hebben ze alles weer op alfabet gezet. Daar was ik erg blij mee.
Misschien dat het beter werkt als ze echt elke categorie apart zetten, maar nu stonden er teveel verschillende dingen door elkaar en moest ik alsnog alle boeken af om wat te zoeken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.