Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

tonny

tonny

25-03-2012 om 15:22

Ontvolking oo


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Gezeur over "anoniem" smeagol

Is Smeagol jouw IRL naam? Ik begrijp dat gezeur over anoniem iets zeggen hier niet zo. Iedereen is toch anoniem? Er is maar een persoon die onder haar eigen naam post. Maar die ga ik nu even niet met naam en toenaam noemen, haha.
Maar gezellige bijdrage van je joh, Gollem (dat is je echte naam toch?).

Chippie

Chippie

28-03-2012 om 09:06

Smeagol

Dit is nu zo'n niets bijdragende kriebel bericht waardoor mensen af gaan haken, ben ik bang.

Hoezo anoniem, het is toch duidelijk dat ik naar Miriam verwijs. Alleen gaat het helemaal niet om Miriam maar om het gebruik van dure-woorden. Anoniem wordt daar door afgeschrikt, ik geef aan dat ze zich daar niets van af hoeft te trekken. De meerderheid van de mensen kent dergelijke woorden niet en ja, ik vind het gewichtigdoenerij om niks. Dat vind ik en dat blijf ik vinden. Of het nu Miriam is of iemand anders. Daarmee zeg ik niet dat dergelijke woorden niet gebruikt mogen worden, da's namelijk niet mijn pakkie an. Het is een persoonlijk gevoel dat het bij mij oproept. Bij anoniem roept het een gevoel op van onzekerheid en dat vind ik dus jammer. Is nergens voor nodig.
En ik begrijp best dat dat spelen met taal soms grappig kan zijn.

Chippie

Chippie

28-03-2012 om 09:44

Izar

Dat bedoel ik niet, ik vind het ook leuk. Ik zeg alleen tegen ik-weet-niet-meer-wie-maar-iemand-die-zich-daardoor-hier-minder-thuis-voelt: Trek het je niet aan, bekijk het gewoon van de andere kant! That's it. Mijn nieuwsgierigheid is weer helemaal geprikkeld: defenestratie.

tonny

tonny

28-03-2012 om 11:22

Ongeletterde ouders = tokkie ouders?? - persoonlijk -

Waar slaat dat nou op???

Mijn vader werd geboren in 1913. Zijn vader was al oud, en toen mijn vader van de lagere school kwam moest hij gaan werken. Gewoon, omdat er geld voor het gezin moest zijn. De bovenmeester - zo heette dat toen- kwam vragen of hij zou mogen 'doorleren', maar daar was geen sprake van. Eten gaat voor.

Zo is het gebleven, hij heeft nog wat schriftelijke lessen ter algemene ontwikkeling gemaakt maar verder kwam het niet. Hij is op papier tot aan zijn dood ongeschoold arbeider gebleven.

Hij was een intens lieve en lankmoedige man aan wie ik met veel goede herinneringen terugdenk. Het is erg jammer dat hij weinig heeft gezien van zijn nageslacht, want hij stierf - fysiek moegewerkt- niet lang na zijn pensioen.

Ik herinner me de elitaire wiskundeleraar die zeer tot zijn ergernis voor onze brugklas stond, niet zo lang nadat de HBS verleden tijd was geworden. Ik herinner me nog hoe ellendig ik me voelde toen hij stond af te geven op luie bouwvakkers. Mijn vader was in die tijd opperman ( ter algemene ontwikkeling: dat is geen functie waarin je de leiding hebt) en werkte keihard.
Die leraar had geen flauw benul.

Ik maak er ernstig bezwaar tegen als ongeletterdheid gelijk wordt gesteld aan tokkiegedrag!

Euh...smeagol

Je hebt toch hopelijk wel door dat je nu precies hetzelfde doet als tijdelijkenik? Dus misschien moeten we voor jou dan ook maar even applaudiseren?

Defenestratie

Geweldig! Werkwoord defenestreren? Ik denk dat ik hem vandaag nog kan gebruiken

Moeilijke woorden

Cobi heeft het al mooi gezegd. Door dure woorden "gewichtigdoenerij" te noemen geef je er een bepaalde lading aan.

Zou het zo kunnen zijn dat er mensen zijn bij wie die moeilijke woorden, die gewoon in de van Dale staan, als eerste te binnen schiet? Dat dat zeg maar bij die mensen hoort? Dat dat vogeltje zo gebekt is?

Als die mensen dan weer hun dure woorden naar simpeler woorden vertalen zijn ze eigenlijk juist aan het door-de-knieën gaan, aan het betuttelen.

Dus als je al gaat oordelen, dan kan je bezig blijven.

Kobalt

Kobalt

28-03-2012 om 12:00

Dure woorden - betutteling

Ik ben opgegroeid in een familie waarin 'duur doen', gezien werd als opschepperij en genadeloos werd afgemaaid. Dus daar geen dure woorden. 'Als je het niet begrijpelijk kunt vertellen, heb je het zelf zeker niet helemaal begrepen.'
Bij mijn schoonfamilie worden moeilijke woorden gewoon niet begrepen. Dat is een echt arbeidersgezin.
Als ik met deze groepen praat, die voor mij heel belangrijk zijn, gebruik ik geen moeilijke woorden. Dat is geen betutteling, dat is zorgen dat de ontvanger je boodschap binnen krijgt.
Het is trouwens heel erg leuk, om dure woorden te normaliseren. Misschien wel net zo leuk als defenestratie op zoeken op internet en dan een filmpje van Hans Teeuwen kijken.

Chippie

Chippie

28-03-2012 om 12:54

Dure woorden - gewichtigdoenerij - cobi

Ik heb kort bij de overheid gewerkt. Ik hoef mezelf niet op de borst te kloppen maar ik was de enige die een fatsoenlijk brief kon schrijven die mensen aan de andere kant ook gewoon begrijpen.

Een van de personen gaf aan dat hij zichzelf niet wilde associëren met Jip en Janneke taal.

Het duurde even voordat ik mensen er van kon overtuigen dat het bij communicatie er om gaat dat de ander jou begrijpt ipv dat jij begrijpt wat je zelf hebt opgeschreven.

Een brief naar een advocatenkantoor kan er anders uit zien dan naar de gemiddelde Nederlander. Stelregel (geleerd in communicatiecursus); richt je zinsbouw, taalgebruik etc op niveau MAVO 3. Dat is voor iedereen begrijpelijk. Als je lager dan MAVO 3 (het is enige tijd geleden dat ik die cursus heb gedaan) gaat zitten wordt het lastig om volledig te zijn.

En op een forum in een algemeen draadje (dus niet in een taalspeeldraadje) zou ik uitgaan van de gemiddelde Nederlander. Anders schrikt het mensen af, en dat was nu net de discussie, dat willen we volgens mij nu net niet (tenminste ik niet...)

Dat is mijn punt. En het punt dat ik maak is gericht op de persoon die zich laat afschrikken door 'moeilijke woorden'. Niet nodig. Dat zijn jij en ik eens. Jij vindt het leuk, voor een ander is defenestratie een woord dat als eerste binnenschiet en soms wordt het gebruikt als gewichtigdoenerij. So be it, laat je er niet van weerhouden om aan dit forum deel te nemen. Jip en Janneke taal is meer dan prima en ik maal ook niet om een spellingsfout (dat vind ik persoonlijk dan weer vreselijk geneuzel...)

Mea Proefrok

Mea Proefrok

28-03-2012 om 12:54

Ik begrijp het niet meer

Je mag geen dure woorden gebruiken, maar tegelijkertijd is het prima om je te schamen voor laagopgeleide ouders? Dit hele draadje neemt een wending die mij de pet ver te boven gaat. Nog even en ik defenestreer mezelf. Kan iemand hier misschien een hagiografie brouwen ter mijner zalige nagedachtenis.
Helemaal eens met Tonny, trouwens.

Berber, geweldig!

Oh mèn, ik had dat filmpje alleen niet moeten kijken tijdens mijn lunch, ik verslikte me zowaar in mijn bekertje melk whahaha! Dank je wel!
Overigens moest ik wel eerst opzoeken wat defenestratie betekende, dat dan weer wel.
Sanneke*

En nog even on-topic

Ik kom hier nu zo'n jaar of, tja, wat zal het zijn, ruim 8 denk ik. Ik was net zwanger van mijn oudste of wilde dat worden. In de loop der tijd heel veel tips gehad, over leuke dingen, over lastige dingen. Meegelachen met leuke dingen, grappige postings. Meegehuild met Geerke, Mayte en nog vele anderen. Meegeleefd met zieke ouders/vrienden/kinderen. Hier en daar wat tips gegeven (geen idee of men er iets aan heeft gehad). Afgelopen jaren heeft OOL een grote rol gespeeld in het vormen van mijzelf als moeder, het omgaan met mijn kinderen. Of kuchende collega's
Ben zelf (bijna) midden 30, 1 van de jonkies wellicht, maar omdat ik al vrij lang meedraai heb ik daar geen erg meer in. Ik vind de tips van de ongeveertigers juist fijn, ook al worden ze soms wat pinnig gegeven, ik prik er wel doorheen.
Sommige mensen ken ik via de meeting IRL, dat voegt voor mij echt wel wat toe. Ook wel een paar keer heel gezellig gegeten met Berber (wanneer gaan we weer??). Gezwaaid naar Tonny op haar fiets, of begroet haar tijdens een rommelmarkt (binnenkort weer Tonny!).
Kortom, OOL is voor mij altijd belangrijk hoewel ik soms een tijd meer lees dan schrijf, ik ben elke dag wel op dit forum te vinden.
Sanneke*

krin

krin

28-03-2012 om 13:14

De oo-paradox

Ik stel voor dat iedereen alles mag zeggen, maar niets hoeft te pikken. Is dat te combineren, denk je?

Kobalt

Kobalt

28-03-2012 om 13:16

Nee joh beemer

Geen sneer, joh.
Ik vind het oprecht leuk om woorden op te zoeken die ik niet ken. Google is my friend.
Maar andersom vind ik het ook leuk. Het is echt opvallend, dingen kunnen soms zo veel makkelijker gezegd worden.

Ik vind het trouwens niet prima om je te schamen. Dus ook niet voor je laagopgeleide ouders. Als mensen mij daar op menen te moeten afrekenen, zeg dat iets over die mensen. Dat is dan hún makke, hun domheid en beperkte blik. Ik vind niet dat ik me daar iets van aan hoef te trekken.

Vogeltje zo gebekt

Zou het zo kunnen zijn dat er mensen zijn bij wie die moeilijke woorden, die gewoon in de van Dale staan, als eerste te binnen schiet? Dat dat zeg maar bij die mensen hoort? Dat dat vogeltje zo gebekt is?

Precies!

Ik kom ook uit een 'eenvoudig nest'. Maar ik ben ook 'zo gebekt'.

Voor mij is een forum een plek waar je jezelf kan zijn, en niet een plek waar je verteld wordt dat je minder 'deftig' moet doen, omdat tante Hanny die 'dure woorden' niet begrijpt.

Lentezon!

Lentezon!

28-03-2012 om 18:35

Maar henk

is het bij jou geen compensatie omdat je uit een eenvoudig nest komt? Mesnen willen er zooooo graag bijhoren.....

Smeagol

Smeagol

28-03-2012 om 18:55

Anoniem & anoniem

FayW, je hebt IRL anoniem en forum anoniem. Ik schrijf al jaren onder de naam Smeagol. Natuurlijk is dat niet mijn echte naam. Maar als een vaste forummer als Ingridt of tonny nu onder een nu-even-niet!-nick gaat inhakken op iemand, dan vind ik dat kinderachtig en láf.

Ely

Ely

28-03-2012 om 19:03

Wat ik altijd heb geleerd

Is dat de waarde van je communicatie bepaald wordt door de mate waarin je begrepen wordt. En dat je daar dus zelf voor verantwoordelijk bent.

Maar wellicht is niet van elke posting en/of van elke poster het doel om begrepen te worden. Dan gaat bovenstaande vlieger niet op

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Dus ely

Je moet je altijd richten op de kleinste gemene deler? Ik vind het net als Henk erg prettig dat dat hier niet hoeft (i.t.t. in mijn dagelijks werk). We schrijven hier toch geen persberichten of teksten voor een site van de gemeente?

Chris

Fiorucci

Fiorucci

28-03-2012 om 20:29

Smeagol

Maar wie zegt dat het een vaste forummer is die hakt? Dat is helemaal niet gezegd, nicks kunnen je hevig op het verkeerde been zetten. (Er circuleren hier overigens nicks die de indruk wekken dat het de echte naam is van iemand, maar niks is minder waar.)

mijk

mijk

28-03-2012 om 20:44

Märthe

Wat vind ik het leuk om jou hier eens te zien. Wel een dilemma want als ik dan meld dat ik me dat allemaal zo goed herinner dan is dat natuurlijk weer een rede om hier niet te komen zeg maar !

En wat naar: oudste ziek! Sterkte!

Mijk (die hier al sinds 2001 rondloopt en zich nog regelmatig een outsider voelt zelfs na een meeting!)

Ely

Ely

28-03-2012 om 21:27

Chrish

Nee dat is niet wat ik bedoel. Maar als jij door iedereen begrepen zou willen worden is dat wellicht wel de manier. Maar dat is toch aan jou?

Ik denk dat soms iemand een 'moeilijk woord' gebruikt als humor, soms omdat hij/zij dat een mooi treffend woord vindt in de context, soms zonder zich te realiseren dat het voor anderen een moeilijk woord is, soms om zijn/haar tekst meer gewicht te geven etc etc.

Veel redenen voor 'moeilijke woorden', ik kan me niet voorstellen dat het vaak voorkomt dat de reden is dat je die dingen gebruikt om iemand anders een rotgevoel te geven. Toch?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

tonny

tonny

28-03-2012 om 21:37

Smeagol - o.t.

Ik neem aan dat je Ingridt en mij als denkbeeldige voorbeelden noemt?

Je kunt me van alles in de schoenen schuiven maar niet dat ik een hakker ben. Niet als Tonny en niet als mijn andere nick.

Tijdelijkenick wacht even!

Opeens denk ik te weten wie je bent en ik heb jouw bijdragen de laatste tijd juist gemist!
Als je bent wie ik denk.

Het ga jou ook goed dan maar! Jammer maar begrijpelijk. Het forum moet zorgen wegnemen, niet veroorzaken, in eerste instabtie. Toch?

tonny

tonny

28-03-2012 om 21:40

Tijdelijkenick

even een paar nachtjes over slapen joh.

Verscheidene forummers hebben wel eens zo'n koude-douche-gevoel gehad, daar ontkom je op termijn meestal niet aan, menselijke communicatie is ingewikkeld en soms schiet zo'n plat scherm tekort.

Alle goeds in elk geval!

Hoho!

Ik heb mijzelf in mijn hele forumcarriere nog nooit nuevenniet genoemd of iets wat daar op lijkt. En al helemaal niet om under cover ind e aanval te gaan. ALS ik me al eens meld als Truusjedeboer of bloemenvaas dan is het meestal omdat ik zoef iets post wat me te privacygevoelig is om onder mijn normale nick te doen. Dan verzin ik er idd voor de rookgordijnerigheid ook nog wel eens een kind bij, en een andere woonprovincie of zo.

Moest ik toch even kwijt.

En ik lees mee in deze draad, maar ben even druk deze dagen. Dus niet afwezig omdat ik in deze draad een gelegenheidsnick heb aangenomen.

Ingird

En (proest)

als ik al eens een tijdelijke nick neem dan val ik meestal acuut door de mand door mijn ongeevenaarde aantal typefouten.

Ingrid

Vic

Vic

28-03-2012 om 21:58

Moeilijke woorden

Volgens mij weet iedereen wel wat defenestratie betekent, maar al die verwijzingen naar een dichter die Prufruk heet hebben mij hoofdbrekens bezorgd. Ik lees nooit poëzie, dat kan mij absoluut niet boeien. Gelukkig riep er ook nog iemand iets over een treinbestuurder, dat snap ik dan weer wel

Prufruk - ingridt?

.. Geef jij je nu uit voor Vic?

Rosase

Rosase

28-03-2012 om 23:12

Je hebt dure woorden

en je hebt leuk kunnen schrijven.

Ik hanteer het MAVO-3 niveau alleen als ik iets probeer uit te leggen waar ik als professional veel vanaf weet. Dan ga ik bewust een beetje door de knieen om er voor te zorgen dat ik vooral ook duidelijk ben. Net als dat ik zou doen als ik zulke teksten voor mijn werk schrijf.

En de rest van de tijd schrijf ik gewoon wat in me opkomt. Ik werd vroeger door mijn omgeving voor woordenboek uitgescholden (ja schatjes waren het), nu heb ik daar verder geen trauma aan over gehouden, maar het geeft wel aan hoe taal en taalbeleving kan verschillen. En het is ondoenlijk om (of moet ik nou zeggen: niet te doen jezelf continu geweld aan te doen. Ik pas me in het dagelijks leven wel een beetje aan aan het niveau van mijn ontvanger, maar dat is wel maar beperkt. Want van dat aanpassen ga je heel gekunsteld praten en dat maakt dat je moe van jezelf wordt.

En dat vind ik allemaal weer heel wat anders dan te pas en te onpas dure woorden laten vallen om te laten zien wat je allemaal wel niet weet. En om je opponent het gevoel te geven dat je toch wel een stapje hoger staat op de ladder van de verbale intelligentie. En dat vind ik dan weer heel wat anders dan iemand die leuk schrijft, een paar onmogelijke woorden leuk aan elkaar plakt en daar toch nog een leuk zinnig stukje van weet te maken. Zo iemand moet columns gaan schrijven (maar dat heb ik laatst geloof ik al eens gezegd....), want dat is gewoon kunst. En kunst kun je niet op je knieen doen, dat moet je rechtopstaand en uit volle borst doen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.