Home » Forum » Een compleet recht gebit

Een compleet recht gebit

Heeft je baby moeite met doorslapen?

Met deze tips heb je gauw weer een fijne dromer in huis!

14 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Brugklasmoeder
Een compleet recht gebit

Ik sprak van de week iemand die zei dat het voor zijn generatie (begin 20) heel ongewoon is om niet een perfect recht gebit te hebben. Nu heeft tegenwoordig natuurlijk minstens de helft van de kinderen een beugel, maar ik had het idee dat dat vaak functioneel is. Althans, dat hoor ik van ouders. Mijn eigen 12-jarige heeft een mooi gebit, maar haar tanden staan niet 100% keurig kaarsrecht in een rijtje. De middelste voortanden staan een fractie voor de snijtanden daarnaast. Volgens de tandarts is een beugel onnodig en dochter vindt het zelf ook prima zoals het is. Maar ja, zo'n uitspraak over perfecte gebitten zet me dan toch aan het denken.
Wat vinden jullie?

Lizelot
Goed is goed

Mijn dochter had mooie voortanden.Helaas stond haar kaak niet goed en daardoor vielen haar kiezen naar binnen.Dus beugelen.door de beugel zijn haar 2 voortanden afgesleten.dus haar gebit is er op zicht juist niet op vooruit gegaan.Maar het was wel echt nodig.Mijn zoon z'n tanden staan ook niet precies recht ,maar hij hoeft geen beugel.Ik vind het ook iets persoonlijks een gebid,het hoeft niet allemaal netjes recht.Mijn dochter heeft ook discussies gehad met de ortho,die het natuurlijk precies recht wilde hebben.Ze heeft een beetje overbeet niet overdreven,dat wilde hij ook nog recht zetten,haar kiezen paste wel in elkaar,dus het was enkel voor het zicht,niet omdat het moest.Dat wilde we niet,daardoor zou haar gezicht veranderen,dat wilde ze niet.Ze zei ook,het is nu zoals ik ben,dat wil ik niet veranderen.
Dus als het niet nodig is en je dochter is tevreden met haar gebid,zou ik het niet doen.

bromvlieg
Optimistisch

Ook al is je kind een paar jaar trouw behandeld door de orthodontist, dat wil nog niet zeggen dat al die gebitselementen tijdens het volwassen leven zo blijven staan.
De ergste oneffenheden worden tijdens de behandeling verwijderd, maar door de loop der tijd blijft het keurige rijtje niet geheel zoals op de einddatum van de behandelingen. Dat is tenminste wel mijn ervaring.

Vind dat totaal geen probleem, trouwens!

ChrisH
Karakter

Allemaal dezelfde Amerikaanse filmsterglimlach lijkt me erg saai. Kleine imperfecties in het gebit geven je gezicht ook karakter. Was het niet Japan waar schots en scheve gebitten nu erg in de mode zijn? Ze laten dat ook echt bij de tandarts doen.

Met de stijgende kosten voor de gezondheidszorg en de tandarts verwacht ik trouwens dat die trend dat alle kinderen standaard aan de beugel gaan wel zal overwaaien.

Chris

Fiorucci
Het mooie

Twee van mijn kinderen beugelen of hebben gebeugeld voor het mooie en ook vanwege de noodzaak. Nummer drie beugelt niet voor het mooi maar vanwege de noodzaak. Bij alledrie kon de ortho het prima onderbouwen.

Isabella
Scheef wordt steeds schever.

Oudste moest een beugel en jongste mocht zelf kiezen. Ze had scheve tanden en heeft er uiteindelijk zelf voor gekozen om een aantal maanden een beugel te dragen.
Redenen: Wat nu al scheef staat wordt alleen maar schever naarmate je ouder wordt. Wij hebben hier trouwens ook enkele duidelijke voorbeelden van in de familie. Scheve tanden die over elkaar heen staan zijn moeilijk schoon te houden en geven dus sneller cariës. Dus niet alleen om esthetische reden heeft jongste gekozen om haar tanden recht te laten zetten maar vooral omdat ze geen gaatjes wil.

Kaaskopje
Achteraf gezien

hadden wij het anders aangepakt. Mijn oudste dochter heeft in totaal 3 jaar met beugelvarianten rondgelopen. De tandarts annex orthodontist annex tandtechnicus heeft er flink, lees 'het maximum bedrag', aan verdiend. Gedurende het project kwamen er steeds meer geluiden dat we niet bij de beste tandarts zaten voor dit klusje. We hadden gewoon in het ziekenhuis moeten gaan. Daar ben ik met mijn jongste heen gegaan. En inderdaad: minder kosten, een kortere beugeltijd en prima resultaat. De oudste had ook weer achteraf gezien eigenlijk niet eens zo'n beroerd gebit. Ze had het er best mee kunnen doen. Achteraf gezien had ik haar geen beugel moeten laten dragen. Maar achteraf weet je het altijd beter. De jongste had er wel baat bij. Niet dat het vreselijk was, maar het is nu beter.
Eigenlijk vind ik dat er nu teveel nadruk wordt gelegd op een recht gebit. Schots en scheef ziet er misschien niet geweldig mooi uit, maar moet het echt perfect?

bertje1
Niet nodig

ook ik heb wat scheve voortanden, niet storend, juist wel leuk, ik vind als het normaal staat en je er later geen last van kunt krijgen, een beugel niet nodig.

purk
Ik ben zo'n volwassene met beugel

Ik ben dus zo'n volwassene met een slotjesbeugel. Eén van mijn twee voortanden staat scheef (uhhh...stond, ze staan nu bijna recht naast elkaar) en in de loop der jaren is deze steeds schever gaan staan. Vroeger stoorde ik me er nooit aan. Het hoorde bij me en zo was het.
Tot een paar jaar geleden. Het viel me op dat die voortand steeds schever ging staan. Ook voelde ik dat hij mijn onderlip ging raken.
Toen mijn oudste voor een eerste consult naar de ortho moest (ja, echt noodzakelijk, geen schoonheidskwestie) heb ik gevraagd of ze ook eens naar mijn tanden wilde kijken en hoe zij inschatte dat de behandeling zou zijn. Mijn gebit is namelijk verder gezond, geen enkel gaatje en ik het zweet breekt me al uit als ik er aan moet denken dat er een kies of zo getrokken zou moeten worden.
Goed....dat hoefde volgens haar niet. Later toen ik na anderhalf jaar wachten aan de beurt was, heeft ze me wel een slapeloze nacht bezorgd door achteloos te zeggen dat er misschien in de bovenkaak twee botankers geplaatst moeten worden. Na enig speuren op internet heb ik besloten dat die ingreep te doen moet zijn. En sinds 5 december ben ik dus de gelukkige eigenaresse van een slotjesbeugel. Tot nu toe, op de dagen na vlak na het plaatsen van een nieuwe draad, valt het me reuze mee en ook het resultaat laat zich al snel zien.
Kortom...ik ben er reuze blij mee en ook blij dat de mogelijkheid er is om het te laten doen. Wel realiseer ik me dat wij goed verzekerd zijn. Tot 2500 euro dekt de verzekering het namelijk.

Dus bij mij is het in eerste instantie noodzakelijk, want door het steeds meer scheef gaan staan, trokken ook de andere tanden meer naar binnen en sloten de kiezen en tanden van boven en onderkaak niet meer goed aan. En nu die tand recht gaat staan, moet ik eerlijk zijn, mijn toch al stralende lach wordt nog mooier :-)

groetjes van Purk

p.s. en nog een prettige bijkomstigheid....ik ben al vijf kilo afgevallen, want tussendoortjes laat ik nu staan, al die kruimels en rotzooi tussen die slotjes vind ik niet prettig voelen, dus de lust tot eten vergaat me enigzins.

Fiorucci
Jeetje purk

Anderhalf jaar wachttijd?? Wat onwijs lang!

purk
Fio

inderdaad...anderhalf jaar. Wat een handel. Soms denk ik weleens als ik in één van die vijf behandelstoelen lig die daar op een rij staan...."ik heb het verkeerde beroep gekozen".

groetjes van Purk

Fiorucci
Purk

Onze ortho, die het heel druk heeft, hanteert toch het motto dat er geen wachtlijsten zijn, dus je kunt snel terecht, vandaar mijn verbazing!

Lilian1
Hier...

zoon met 2 voorstanden die ietsje voor de snijtanden staan, en 1 snijtand die iets uitwijkt. Je ziet het zo eigenlijk neit en de fotograaf waar we laatst waren complimenteerde hem met zn mooie gebit/lach.
Toen gingen we naar de tandarts. Die zei: mm eigenlijk toch een beugel, maar kiezen staan erg mooi.
Ik zei dat t m ook wel wat karakter gaf:) en toen zei hij: ja je straft kinderen die niet helemaal mooie rechte tanden hebben zo wel, terwijl als t echt nodig was je t wel deed... Ik was even beduusd dus ik vroeg bedenktijd en toen we terug kwamen voor het gaatje zei ik: kun je een verwijzing geven dan wil t graag even met de ortho doorspreken, vooral omdat zijn kiezen goed staan en ik het echt nog niet weet.
Zegt hij:mmmm ze staan best wel goed,ja iets ervoor maar die tand draait misschien nog wel( die stond nml eerst veel schever maar is al bijna helemaal teruggedraaid)Ik wist niet wat ik hoorde!

Nou wij wachten dus nog een poosje he?

Jade
Mijn beide kinderen...

...hebben wel een beugel (gehad). I.v.m. niet op elkaar staande kiezen en dochter had o.a. een overbite.

Mijn zoon heeft nog een klein stukje ruimte tussen 2 tanden (als je het niet weet zie je het niet;-)), maar we vonden het allebei onzin om daar nog iets aan te doen.

Ik heb toen voor de grap mijn gebit aan de ortho laten zien: 1 scheve ondertand, de rest niet (boventanden staan niet voor de volle 100% naast elkaar)......mijn kiezen staan zo mooi op elkaar dat de ortho het niet nodig achtte een beugel te plaatsen.

Als je tanden schots en scheef gaan staan, je krijgt er last van dan vind ik het logisch dat je een beugel neemt op volwassen leeftijd.

Een vriendin van mij heeft kaarsrechte boventanden, haar ondertanden zaten behoorlijk scheef. Zij heeft nu een blokjesbeugel, ik kan het me voorstellen.

Onderwerp gesloten

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.