Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

kerkkogel

kerkkogel

08-04-2012 om 22:35

Tips verhuizen naar amsterdam

De kogel is door de kerk.. We gaan richting amsterdam wegens nieuwe baan, met onze 2 jonge dochters.
Ben benieuwd wie er van jullie in of rond a'dam wonen en vooral wat jullie ideaal vinden.. En of het raadzaam is iets te gaan kopen of eerst te huren. Als dat al te betalen is..

Alvast bedankt! Ben benieuwd.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
kerkkogel

kerkkogel

10-04-2012 om 23:04

Ten eerste: partner wil liefst fietsen en heeft eerder al 20 km heen en dan weer terug gefietst. Dat komt wel goed.
Ten tweede: die opbouw. Was meer terloplops opmerking maar ik ken mensen die in die straat (!) dat hebben gedaan en dat was in een dag gepiept, vandaar dat dat me vrij eenvoudig leek.
Ik geloof op zich wel in een beetje minimalisme, het logische verloop is dat je in je leven groter gaat wonen en meer mooie/ duurzame spullen wilt/vergaart. Doordat we in het buitenland hebben gewoond nu, hebben we een deel vd inboedel achter moeten laten en we missen het amper.
Wat dat betreft komen we echt met een frisse start terug in NL.

Dorry (ea): natuurlijk moeten we gaan rondfietsen, sfeerproeven enz. En echt bedenken of we wel willen kopen want oef, er kot veel bij kijken! Je moet daar echt een beetje brutaal/assertief voor zijn (Miriam, ben jij inhuurbaar? ).. Ik denk trouwens dat we wel tot 200.000 zouden kunnen gaan. Dan zouden we een laag bod kunnen uitbrengen op iets van 225 en kijken wat er gebeurt.

Weesp, diemen.. Zuidoost. Inderdaad, we moeten gaan kijken. Maar als het een treinreis inhoudt, ga ik net zo lief in Utreg zittten want die stad ken ik wel als mijn broekzak (en is ook duur en uitgewoond)

Oog bedankt voor de tips over noord en oost. Ook vrienden uit A'dam zijn vooral enthousiast over hun eigen wijk, haha!

Wij vallen zelf niet op oud ouder oudst. Liever een degelijke, ruime jaren 80 woning dan 'karakteristieke' kopstootbalken. We zijn niet de types om daarom te malen denk ik.
Noord trekt ons op zich wel als het een beetje in de 'schrale kunstenaarssfeer' zit.
Kale mannen met blaffende honden, die liever niet als buur (volgt iemand die serie op v 'de wooncoorporatie?). Behalve als ze lief zijn.

Dank weer vd tips en we zullen de reacties er zeker bijhouden.
Intussen zijn aanvullingen welkom!

Goedkoop en oud in oost

Kerkkogel, kijk eens op de site van Stadgenoot (stadgenoot.nl, niet verrassend). Betondorp wordt uitverkocht. 85 m2 met 3 kamers (scheidingswandje?) voor onder de 2 ton. Dat zijn ex-huurwoningen. Deze bijvoorbeeld http://www.stadgenoot.nl/aanbod/aanbod/amsterdam/oost/betondorp/ploegstraat-215, maar er zijn er meer.

Nadeel van Betondorp (deze huizen zijn overigens niet van beton maar het hoort wel bij Betondorp) is, volgens een recent artikel in het Parool, dat het steeds doodser wordt. Vroeger waren er veel voorzieningen - het was echt een soort dorpje - en dat wordt allengs minder. Vooral voor de oude garde een groot gemis. Het is wel een ontzettend leuk buurtje om te zien, en historische grond die kanjers als Cruyff en de gebroeders van t Reve heeft voortgebracht. (je ziet, Dorry, ik ben niet geheel gespeend van historisch besef ;- )..).

Vanwege dat historische denk ik dat een verdieping erop niet snel zal lukken trouwens.

Vanaf daar fietsend naar de Plantagebuurt 20 minuten, hooguit. Eerder een kwartier denk ik.

Groeten,

Temet

kerkkogel

kerkkogel

10-04-2012 om 23:10

Temet

Dank, ik ga es even mijn funda app opstarten
En op je vraag oer de kinderen: de jongste is bijna 4 als we vehuizen denk ik. Oudste is dan 6.

kerkkogel

kerkkogel

10-04-2012 om 23:11

Lin,k niet app

Oh sorrie, ik ga dus je link bekijken..

Mea Proefrok

Mea Proefrok

11-04-2012 om 09:23

Temet (ot)

Je mist Oost nog steeds, he? Ik ook, meid. Ik ook.

Sommetje

Eergisteren was Pauw en Witteman compleet gewijd aan de malaise op de woningmarkt.
Er kwamen drie concrete voorbeelden langs. Ik kies er een:
Jongen koopt eind 2008 een studioflat (20m2) voor 84.000€. Met kosten koper (toen nog 10%) kost 'm dat 92.500€. Tweeenhalf jaar later ( begin 2011) zet hij de woning weer te koop voor 99.750 k.k. Dat ding staat (logischerwijs) nog steeds te koop.
De werkelijkheid is natuurlijk dat de woning niet in waarde gestegen is, maar gedaald. De prijs zou 75.600€ k.k. moeten zijn, afgaande op de waardedaling.
Voor die jongen betekent dat dat hij (minimaal) een verlies moet nemen van de kk (8.400€), de waardedaling (8.400€) zijn netto hypotheeklasten (3-400€) en natuurlijk zijn maandelijkse bijdrage aan de vereniging van eigenaren: ca 42 mnd x 90€.
Stel dat die jongen dat huis verkoopt voor die 'normale' prijs, dan heeft hij voor 790€ per maand in een kamertje gewoond.
Uit dit vorbeeld blijkt heel duidelijk hoe kopen duurder kan zijn dan huren, ook bij een klein aankoopbedrag.
Precies daarom ook zal hij die hut niet kunnen verkopen, tenzij hij op een prijs uitkomt die wel concurreert met kamerhuur. Dat gaat niet alleen om het maandbedrag voor de hypotheek, maar ook over bijdrage vve, erfpacht (eventueel) en kostenkoper. Hoe korter er gewoond wordt, hoe hoger die posten per maand uitkomen.
Let daar goed op. Bereken hoe lang je moet wonen om die kosten zo uit te smeren dat het totaal, hypotheeklasten + kosten, kan concurreren met huur.
Toch voor kopen kiezen in zo'n geval is extra duur wonen. En dat mag natuurlijk. Dat is zelfs verstandig als dat het huis op de plek is waar je gelukkig van wordt.
Moet je het wel kunnen betalen natuurlijk.
Groet,
Miriam Lavell

Mea

yep.

kerkkogel

kerkkogel

11-04-2012 om 21:52

Oost

Oost, Indiache buurt.. Die spreken tot nu toe wel aan voor mijn vriend. Hij is al aan het zoeken geweest naar scholen met continurooster, en we zullen maar es gaan informeren goe het zit met inschrijving - je moet toch ergens beginnen.

En huren is misschien niet zo gek om mee te starten maar dat wordt dan idd een viavia-mazzel verhaal. (amsterdammers: bij deze : iemand een huis over?)

Of doortastend op zoek gaan naar de juiste vrije sector makelaar - hebben we al eerder succes mee gehad. Soms heb je geluk dat ze jou ook wel willen in die woning

Iig positief erin stappen want anders kun je van tevoren wel opgeven!

Kopen of huren

De Tobias Asserlaan 272 Diemen is te huur (780€ pm) en te koop (189.000€). Geen erfpacht (eigen grond). Het zijn woningbouwwoningen (er zijn er meer te koop/huur in dat blok).
http://www.funda.nl/huur/diemen/appartement-47333935-tobias-asserlaan-272-hr/kenmerken/
http://www.funda.nl/koop/diemen/appartement-47308186-tobias-asserlaan-272/kenmerken/
Even voor het sommetje: Koop kost je aan hypotheek ca: Bruto € 926,- Netto ca € 631,-. Daar komt dan nog wel 228,75 p.m. bijdrage vve bij. + de kosten koper ca 11.340€ + de waardevermindering in de komende jaren (dat moet nog een stukje om het betaalbaar te laten zijn voor de doelgroep).
Het sommetje is snel gemaakt. Ook bij huur zal er trouwens iets als service-kosten gerekend worden, maar dat mag niet alles zijn. Je koopt het niet tenslotte.
Gek genoeg levert de makelaar van de flats in Diemen geen info over verhuur.
Maar geen nood. Hier http://www.ymere.nl/ymere/folders/huurders-en-kopers-in-een-complex.pdf info van een woningbouwvereniging over dit soort situaties.
Groet,
Miriam Lavell

Nog wat

Niet alles wat woningbouw te koop of te huur heeft staat op funda. Lijstje links: www.eigenhaard.nl www.de-alliantie.nl www.ymere.nl www.dekey.nl www.hetnieuwehuis.org www.afwc.nl www.samenwerking.org www.stadgenoot.nl www.rochdale.nl
En als je toch wilt kopen: ook met een woningbouw kun je onderhandelen. De prijzen zakken op dit moment als een baksteen. 20% onder de vraagprijs bieden kan gewoon.
Maar goed: doe dat alleen voor een huis dat je ook echt in bezit wilt hebben. Voor de heb. Niet voor de winst.
Groet,
Miriam Lavell

Geen gek plan

Mijn indruk van de vrije sector huur in de populairdere wijken van Amsterdam is dat de hoge prijzen vooral worden ingegeven door een luxe afwerkingsniveau en niet door een fors oppervlak (als ik het mis heb hoor ik graag voorbeelden van het tegendeel) Betaal je de hoofdprijs vanwege de mooie inbouwkeuken, alsof je daarop zat te wachten. Koop in Oost/Wgm/Indische buurt is ook erg duur als het oppervlak redelijk is, daarom vielen die prijzen in Betondorp me in positieve zin op.

En daar komen Diemen en Duivendrecht om de hoek kijken: daar krijg je voor je huurpenningen wel vierkante meters. En voor een geoefende fietser is de afstand naar de Plantagebuurt heel goed te doen. Daarnaast bereikbaar met zowel de trein als het GVB, en dat laatste is een voordeel als de NS weer eens kuren heeft.

Kan je ondertussen wachten tot de huizenmarkt nog verder inkakt en je dat ruime huis in Oost kan kopen. Alleen zijn er erg weinig ruime huizen in Oost, kan ik je melden.

Groeten,

Temet

En door de hypotheek

Dat wat er te huur staat op funda is meestal particuliere verhuur omdat ze de woning niet verkocht krijgen. In de huurprijs zit alles: de maandelijkse hypotheeklasten (zonder aftrek), de bijdrage vve, belastingen, etc.
Het is dat wat de woning de eigenaar kost.
"Alleen zijn er erg weinig ruime huizen in Oost, kan ik je melden. "
Nou ja, die zijn er wel, maar die beginnen bij 3,5 ton. http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-47205128-plantage-badlaan-1-f-en-g/plattegrond/
Daar kan best nog 20% vanaf, maar dan is het nog steeds niet te betalen met een iets boven modaal salaris.
Groet,
Miriam Lavell

Hoe ik dat zelf doe

Ik kijk naar de wijk, voor wie die ooit gebouwd is en wat er gewoond heeft. Zo woon ik zelf in een arbeiderswoning, gebouwd in een tijd dat dat soort woningen werden toebedeeld aan kaderpersoneel. Dan heb je het dus inderdaad over een iets boven modaal salaris, al was dat in die tijd veel minder. De huur was ook lager moet je maar denken.
Mijn huis (70m2) werd bewoond door een gezin met 5 kinderen. Beetje krap, maar gelukkig heeft de doelgroep daar zelf wat op gevonden: ze krijgen minder kinderen. Mijn buren wonen er met 2 kinderen. Kan best.
Het bijpassend inkomen zou iets boven modaal zijn. Om dat te kunnen kopen mag het niet duurder zijn dan 1,5 ton. Kortom: ik heb een ton teveel betaald.
Als de markt echt instort en ik de nood aan de man krijg, moet ik erop rekenen dat ik die ton moet inleveren bij verkoop.
Er is nog wel een dingetje: het huisje is inmiddels een stadsmonument. Daar wordt deftig over gedaan, maar in economische zin is dat onterecht. Wonen in zo'n huisje is namelijk duurder (onderhoud, herbouwwaarde).
Ik kan daardoor wel het geluk hebben dat ik tegen een koper als Dorry aanloop, waardoor ik minder inlever. In feite ben ik zelf ook zo'n koper. Nou ja, mijn ega dan. Die wilde zo graag.
Kijk je in Oost, dan zijn de etages van 40-50 m2 ooit heus bedoeld en gebouwd voor complete arbeidersgezinnen. De koopprijs zou nu rond de 80.000 moeten liggen. Alles wat je meer betaalt is lucht. Hoge prijzen die kunnen bij de gratie van 'mode' en het aandeel alleenstaande goedverdieners (meestal mannen) dat zo'n etage voor zichzelf bewoont.
Zodra die doelgroep de wijk kiest naar een andere buurt (joepie, we gaan naar IJburg?) dan raakt de wijk weer aangewezen op 'gewone' mensen en moet de prijs naar beneden.
Groet,
Miriam Lavell

Margriet*

Margriet*

12-04-2012 om 21:07

Adama

"In vind Oost echt veel fijner dan West (Centrum-West, Kinkerbuurt, Staatsliedenbuurt, Nieuw-West, etc.), omdat het minder druk is en je veel eerder de stad uit bent (je kunt zo een fietstocht maken in Waterland of richting Weesp, Muiden, of langs de Amstel en verder), Plantagebuurt en Watergraafsmeer zijn heel groen, rustig en mooi, het Flevopark en Oosterpark vind ik prachtig en helemaal niet druk, Flevoparkbad is een fijn buitenbad, en er zijn erg veel leuke dingen te doen in de buurt, en je bent zo in Centrum."

Dat je iets fijner vindt betekent niet dat je het ook feitelijk juist hebt. Je kent NW duidelijk niet!

liora

liora

12-04-2012 om 21:21

Even zoeken

Ik ga nu op Funda zoeken op woningen met minimaal drie kamers, minimaal 70 m², 150.000 e.

liora

liora

12-04-2012 om 21:29

Voornamelijk flats in Geuzenveld of Noord. Wil je dat? En zijn drie kamers genoeg?

Liora

Margriet*

Margriet*

12-04-2012 om 21:36

Duivendrecht

Ik zou er niet dood gevonden willen worden. Lelijk dorp met veel lelijke huizen/flats en een weg er dwars doorheen en overal die lelijke metro's.
Kun je in de stad nog wel iets beters vinden.
Overigens fiets ik vanuit NW in 25/30 minuten naar Artis.
Dit zou ik zelf wel een uitdaging vinden: http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-47335889-uj-klarenstraat-3/.
Meer in de stad in een wijk in opkomst: http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-47323511-baetostraat-18-huis/omschrijving/

kerkkogel

kerkkogel

12-04-2012 om 22:12

Inmiddels

Zoeken we al vrolijk op 250.000, dat is leuker en er wordt toch nog afbepongeld.

Maar even serieus, natuurlijk slaan de prijzen in het centrum nergens op. En ik vraag me af pf mijn weserhelft de romantische stadwoonwens volhoudt bijzoveel voordeel een paar wijken verserop
Sommige woningen binnen de ring die qua prijs haalbaar zouden zijn, zien er gruwelijk uit - daar moet je dan doorheen willen kijken. Ben ik goed in maar vriend heeft liever een kant en klaar geheel.. De jaren 50 meubels en gordijnen wil ik er wel bij trouwens.

Wel fijn dit draadje en om te volgen wat jullie allemaal vinden en weten, dank! Miriam vooral voor het onuitputtelijke geven van links en info we gaan het zeker gebruiken en ons snel inschrijven/ laten informeren bij diverse woonstichtingen.

En dan beslissen wanneer het gaat gebeuren en dergelijke.

Kijk ook eens op de website van actys

www.wonenmetactys.nl

In de buurt van lijn 9

Zou ik gaan wonen. Dat loopt van de Sniep tot Artis in 10 minuten (en evenzoveel op de fiets). Dus Betondorp, Watergraafsmeer en Diemen. Beter betaalbaar dan centrum, meer kans op tuin, meer rust dan in Oost, eigen grond (in Diemen), weinig parkeermoeilijkheden, schoolkeuze te over, woningbouw van de 19e eeuw tot volledige nieuwbouw eensgezinswoningen.

liora

liora

12-04-2012 om 22:56

Oh nou

Doe er nog twee ton bij en klaar ben je!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.