Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Kleindochter

Kleindochter

24-08-2012 om 12:08

Dilemma cadeautje voor oma

Mijn oma is morgen jarig en wordt 88. Het zal vermoedelijk haar laatste verjaardag worden omdat ze al een paar weken soort van ziek (klaar met leven), en bedlegerig is. Ze eet minimaal en krijgt nutridrink. Nu wilde ik haar een flesje advocaat en slagroom geven voor haar verjaardag. Vroeger nipte ze elke avond wel een glaasje weg en dat was haar feestmomentje van de dag.
Zou ik dat kunnen maken, of is dat een heel raar idee?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Lust ze dat nog wel

Lust ze dat nog wel? Het kan natuurlijk zijn dat dingen die ze vroeger lekker vond, haar nu tegenstaan.

En verder - ik neem aan dat ze verpleegd wordt, je zou dan wel even moeten checken dat er geen overijverige verzorgende het spul (foei! alcohol!) afpakt.

Maar als ze het nog lust en er zijn geen praktische bezwaren: geweldig plan. Ja, het is ongebruikelijk, maar dat is toch niet erg?

Groeten,

Temet

Doen

prima idee
Of ze het lust weet je als je het geeft.
En ik heb voor mijn vader een fles port meegenomen naar het verpleeghuis, gewoon even de verpleging ingeseind. Geen probleem.

Gewoon

Als je anders ook een fles advocaat meeneemt heb je kans dat ze dit gewone gebaar in een bijzondere omstandigheid, haar naderende einde, juist zeer kan waarderen. Of ze het nu opeet of niet. Het leven gaat gewoon nog een beetje gewoon, net als altijd, dat kan mensen juist een fijn gevoel geven.
Overigens denk ik dat advocaat, want dik vloeibaar, juist goed genuttigd kan worden, tenminste als haar smaak er naar staat. Als ze er zin in heeft.

Lees ik dat goed?

"En verder - ik neem aan dat ze verpleegd wordt, je zou dan wel even moeten checken dat er geen overijverige verzorgende het spul (foei! alcohol!) afpakt."

Gebeurt dat echt? We hebben het hier toch over volwassen mensen? Of gebeurt dit vooral met dementerenden?

Doen

Doen hoor kleindochter. Ik denk dat ze het erg op prijs stelt ongeacht of ze het opeet of niet.

@henk, ik denk echt dat er van die 'draken' van hulpen zijn.

Klaartje

Klaartje

24-08-2012 om 14:35

Zeker doen

Enkele dagen voor mijn moeder stierf, vroeg iemand waar ze zin in had. Medicijnen ed weigerde ze al, ze at bijna niks, alleen dronk ze nog wel. Ze antwoorde zonder erover te moeten denken, een glaasje donker bier. Ze heeft een flesje verdeeld over enkele momenten heerlijk leeggedronken. Als je iemand zo blij kan maken zou ik het zeker geven. Wilt ze het niet dan zet je de advokaat in haar kastje voor "een andere keer"

Henk

Dat is pure speculatie van mijn kant. Maar ik kan mij voorstellen dat er in principe dieetvoorschriften gelden en dat dan de eerste reactie zou kunnen zijn "dat mag u niet hebben" . Sta je daar met je verjaarscadeau ...

Mijn oma bleek in het bejaardentehuis op enig moment nogal stevig te drinken, en daar is toen de fles achter slot en grendel gegaan. Maar a) die was in principe nog redelijk gezond (hoewel ze geestelijk wat achteruit ging) en b) de alcohol werd niet verboden, maar wel beperkt tot 1 consumptie per dag. Overigens is de familie daar toen in gekend.

Groeten,

Temet

En oma zelf?

"de alcohol werd niet verboden, maar wel beperkt tot 1 consumptie per dag. Overigens is de familie daar toen in gekend."

En oma zelf? Is zij gekend in die beslissing?

Kleindochter

Kleindochter

24-08-2012 om 15:27

Bedankt

Wat fijn al die positieve reacties. Ik heb de advokaat gekocht en hoop dat ze er blij mee is.

Genieten

Ik hoop dat je oma er van zal genieten. Toen mijn schoonoma oud en der dagen zat was en in een verpleeghuis verbleef, viel het me op dat veel oudjes in de kantine aan de advocaat met slagroom zaten. Al dan niet met minihapjes tegelijk gevoerd door familie. Ze leken er erg van te genieten. 'T lijkt me ook makkelijk te behapstukken door de structuur. Een fijne tijd gewenst die je nog resteert met je oma.

skik

Pleegzuster

Pleegzuster

24-08-2012 om 18:54

Op mijn werk

Ik werk in een verpleeghuis en het is daar heel gewoon om alcohol te drinken. Maar wel met mate. Bij sommige bewoners mag het echt niet ivm medicatie. En op de afdelingen met psychiatrische problematiek (niet dementie, maar psychoses e.d.) en op de korsakow afdeling, is alcohol verboden. Lijkt me logisch, maar de bewoners zijn het daar over het algemeen absoluut niet mee eens.

marjanne

marjanne

25-08-2012 om 09:24

Wat een ontzettend leuk kado

Wat leuk bedacht !.........Als je zo oud en ziek bent mag je toch alles eten wat je wil ?? Als ze het flesje herkent is dit al een feest ...... en dan een flinke toef slagroom !! Mijn moeder, die in een verpleeghuis woont, haar ogen gaan stralen als ze dat krijgt

Fiorucci

Fiorucci

25-08-2012 om 09:33

Goed idee

Het is een heel goed idee! Ik ben heel benieuwd hoe ze het vindt.

Verzorginghuis ook geen probleem

Nou in ons verzorgingshuis is een glaasje alcohol ook geen enkel probleem. Op hoogtijdagen bieden we het zelfs aan en ook op zondagen wel eens. Overmatig alcoholgebruik word wel in de gaten gehouden. Er wonen nu eenmaal oudere mensen die allemaal 'iets' hebben anders wonen ze nu eenmaal niet bij ons. En of dat iets nu psychisch, geriatrisch, lichamelijk of wat dan ook is, er worden ook veel medicijnen gebruikt, wat niet altijd fijn samengaat....En al die 'probleempjes' vormen ook een risicofactor voor té veel alcoholgebruik. Iemand die depressief is kan dat gebeuren en ook iemand die geriatrisch is, die dan niet meer weet dat ze er al 3 op heeft en dus nu aan de 4de begint. Dat het in de gaten word gehouden heeft dus meer te maken met de problemen/handicaps die iemand heeft als met de alcohol an sich. Als ze opeens overmatig zouden gaan sporten zou de verzorging zich daar w.s ook mee bemoeien, dat gaat ook niet zo goed samen met een oud lichaam en medicatie. En als er ingegrepen moet worden word dat natuurlijk éérst besproken met diegene zelf en meestal ook met de familie en worden er afspraken gemaakt waar iedereen achter staat, ook de betrokkene zelf.
Zulke verzorgenden die iemand zonder reden niet eens 1 glaasje advocaat niet gunnen ben ik nog nooit tegengekomen.
groeten albana

Henk

Weet ik niet, eigenlijk. Ik was niet een van de gesprekspartners van het tehuis en ik heb het er met mijn oma nooit over gehad natuurlijk (goh oma, wat hoor ik nou, aan de drank? - ik kon goed met haar opschieten, maar zo'n band hadden we dan ook weer niet).

Ik neem aan dat ze erin gekend is, maar betwijfel ernstig of een nee van haar kant tot een andere uitkomst zou hebben geleid. Zie ook het verhaal van Albana. Er kunnen redenen zijn om in te grijpen als je je bewoners redelijk gezond en heel wilt houden.

Groeten,

Temet

Tirza G.

Tirza G.

25-08-2012 om 23:50

Albana

Of je mn schoonmoeder beschrijft 't Goeie mens is 92, behoorlijk dement, en als ze 's nachts wakker wordt, neemt ze lekker een portje. Of 2. Of 3. Want inderdaad: ze vergeet dat ze het al heeft genomen.......
Ze heeft een bewegingsmelder, dus als ze in het donker door d'r kamertje loopt te stommelen, komen ze kijken en proberen het te beperken. c
Henk: in het huis waar mijn schoonmoeder woont, zijn ze erg gericht op de wensen van de bewoners. Maar: je zit er niet voor je zweetvoeten. De combinatie alcohol en medicatie is vaak niet zo'n fijne en het risico op vallen neemt gigantisch toe. En dan ben je pas echt in de aap gelogeerd.
En wat ik bij mijn schoonmoeder ook zie (ik koop eens in de week een fles port voor haar) is dat ze niet wil dat ik weet dat ze meer drinkt. Dus ze gaat zelf naar de supermarkt om port te kopen (dat kan ze helemaal niet meer qua verkeers- en geldinzicht, maar ja, hou ze maar eens tegen) én ze gaat lege flessen naar de glasbak brengen - ipv ze aan mee te geven zodat ik dat kan doen. En ik heb al 100 keer aangeboden om voortaan twéé flessen in de week te kopen, maar dat wil ze niet want ze wil het niet weten. Ik heb een periode lang gewoon uit mezelf twee flessen gekocht, maar dat ze dan zelf niet meer bij hoeft te kopen zit niet in haar systeem (en krijgen we er ook niet meer in), dus dan dronk ze 3 of 4 flessen in de week. En da's best veel

Tirza

Meestal....

Over het algemeen staan de cliënten er ook wel 'achter' als er al beperkt word. Het zijn geen notoire alcoholisten, want daar zijn andere voorzieningen voor, die daar meer op toegerust zijn. Het gaat om gewone mensen. En ook jij kan b.v. op je oude dag gaan vergeten dat je al 3 portjes op hebt en zomaar de 4de nemen en ook denken dat het vandaag Zondag is dus drink je een wijntje zoals elke Zondag en misschien wel 4. En morgen is het wéér Zondag. Dat is fijn zeg...En voor je het weet heb je een best wel groot 'probleem'. Omdat de cliënten een heel ander beeld van zichzelf hebben (ze drinken alleen op Zondag en dan niet meer dan 2 glaasjes) staan ze zelf ook vierkant achter die beslissing. Dat is meestal geen enkel probleem. Ze zijn gewoon de 'regie' over hun eigen leven kwijt en die word zoals zij wensen en zouden leven als ze dat nog wel konden overgenomen door de zorg. Net zo als dat een sjieke, schone dame haar haren niet meer wast omdat ze dat 'gisteren' nog gedaan heeft....Dan word die 'regie' ook overgenomen als ze constateren dat ze al 4 weken gisteren haar haren heeft gewassen. Zolang mensen nog wel de regie over wat dan ook aan kunnen mogen ze onbeperkt wat dan ook doen.
groeten albana

Kleindochter

Kleindochter

26-08-2012 om 12:55

Ze was er blij mee

Oma was blij met haar cadeau (maar dat is ze met al haar cadeaus), maar hoefde om 11 uur nog geen glaasje advocaat. Ze moet sowieso voorzichtig zijn met wat ze eet, maar het ministukje slagroomgebak beviel haar goed. Ik heb tegen de verzorging gezegd dat ze na de lunch of diner maar even moesten vragen of oma een borrel wilde Ik maakte me trouwens het meest 'zorgen' over de reacties van familie, en vooral mijn vader die als een waakhond overal bovenop zit, maar die waren ook positief.

Heel en gezond

Nog even voor TS: Mooi om te lezen dat het cadeau zo gewaardeerd werd.

De verhalen die ik hier lees lijken redelijk genuanceerd. Zoals dat verhaal van de regie niet meer in handen kunnen nemen, of 'vergeten' dat je er al 1 op hebt, of dat het gister ook zondag was.. Dan is het redelijk om restricties toe te passen, van een 'beslissing' is er dan geen sprake meer.

"Ik neem aan dat ze erin gekend is, maar betwijfel ernstig of een nee van haar kant tot een andere uitkomst zou hebben geleid. Zie ook het verhaal van Albana. Er kunnen redenen zijn om in te grijpen als je je bewoners redelijk gezond en heel wilt houden."

Hier heb ik dan toch wat moeite mee, (er van uitgaande dat oma, alhoewel ze geestelijk wat achteruit ging nog niet dement was).

Alcohol is zeker ongezond in combinatie met klachten die je in een verzorgingshuis doen belanden.En inderdaad, er kunnen redenen zijn om in te grijpen als je je bewoners redelijk gezond en heel wilt houden

Toch vraag ik me af of dat rechtvaardigt dat je voor een andere volwassene beslist hoeveel borrels zij per dag mag hebben.

Is genieten niet net zo belangrijk? Stel dat haar definitie van genieten is dat ze er 3 per dag drinkt. Niet goed, nee, maar we hebben het over een bejaarde. Als die die 3 borrels prefereert boven 'zo lang mogelijk gezond en heel blijven', is dat toch haar goed recht?

Als ouder persoon hoef je niet meer van alles te laten om oud te worden, je bent het al. Juist die groep mag van mijn part doen en laten wat ze willen (zolang ze er zelfstandig over kunnen oordelen).

Tirza G.

Tirza G.

03-09-2012 om 17:48

Maar henk

Met 'geestelijk wat achteruit' kom je echt niet in een verzorgingstehuis. Het moet écht niet meer gaan thuis (zowel lichamelijk als geestelijk) wil je in aanmerking komen.
Mijn oma hanteerde de zoutput nogal flink. Je smaak gaat namelijk ook achteruit en al dat laffe verzorgingshuis-eten, blergh. Ik weet dat het niet goed voor me is riep ze dan, maar ik moet toch ergens aan dood gaan! Maar dat was in een andere tijd, mijn oma verhuisde kwiek en fit op haar 65e naar een bejaardenhuis.......en heeft daar 30 jr gewoond. Zo is het echt niet meer. Ik denk dat er niet veel mensen zijn die langer dan 5-10 jr in een verzorgingshuis wonen.

Tirza

Kleindochter

Kleindochter

03-09-2012 om 22:34

Eten in het verzorgingstehuis

Toen mijn oma in het tehuis ging wonen had ze flink overgewicht. Ze kookte nogal ouderwets (duh), de slavinkjes braden in een half pakje Croma en dat soort werk. In het tehuis is ze razendsnel afgevallen want daar wordt alles afgepast en uitgemeten verantwoord aangeleverd in elke dag dezelfde 'bouillon' (i.p.v. jus).

Arme oma..

"Met \'geestelijk wat achteruit\' kom je echt niet in een verzorgingstehuis. Het moet écht niet meer gaan thuis (zowel lichamelijk als geestelijk) wil je in aanmerking komen."

Op zo'n manier. Er zitten dus geen ouderen die verstandelijk nog helemaal scherp zijn in een verzorgingstehuis, dus dit probleem bestaat in de praktijk niet.

" In het tehuis is ze razendsnel afgevallen want daar wordt alles afgepast en uitgemeten verantwoord aangeleverd in elke dag dezelfde \'bouillon\' (i.p.v. jus)."

Arme oma..

Pleegzuster

Pleegzuster

04-09-2012 om 15:31

Kleindochter

In het verpleeghuis waar ik werk, is het echt niet de bedoeling dat bewoners afgepast eten krijgen.
Sommigen zijn wel ontremd met eten en dan wordt na een paar boterhammen wel gezegd, dat ze niet meer krijgen. Die vergeten dan dat ze al gegeten hebben. 'Ik heb de hele morgen nog niets gehad.' Ik geef dan vaak wat fruit of zo, zodat ze toch weer iets hebben.
Maar bewoners mogen echt wel zelf bepalen wat ze eten en hoeveel. Op sommige afdelingen, wordt er op de afdeling gekookt, dan is het helemaal open. Op andere afdelingen komt er eten uit een centrale keuken. Dan kun je van te voren opgeven wat voor een portie je wilt. Brood en tussendoortjes zijn altijd wel voldoende aanwezig.
Sommige mensen vallen af, omdat ze niet meer de conditie hebben om voldoende te eten. Daar kun je niet zoveel aan doen. En sommige bewoners eten slecht, omdat ze zich ongelukkig voelen. Dan gaat het personeel zoeken waar ze die persoon een plezier mee kunnen doen. Er is een programma van de dietisten, waarbij tussendoortjes 'op maat' worden bedacht. De een houdt van een lekkere moorkop, de ander wil liever een broodje bal. Dat kan in principe allemaal.
Misschien is het een goed idee om het familielid wat de eerste contactpersoon van je oma is, hier vragen over te laten stellen bij de arts of de teamleider van de afdeling. Misschien kan de dietiste bij je oma langs komen, om te kijken wat haar voedingsbehoeftes zijn.

Fiorucci

Fiorucci

04-09-2012 om 16:14

Henk

Ja, hoor, mensen die nog verstandelijk helemaal scherp zijn zitten soms ook in verzorgings/verpleeghuizen. Ook als het puur lichamelijk niet meer gaat, is dat een indicatie natuurlijk.

Scherp

"Ja, hoor, mensen die nog verstandelijk helemaal scherp zijn zitten soms ook in verzorgings/verpleeghuizen. Ook als het puur lichamelijk niet meer gaat, is dat een indicatie natuurlijk"

Ah, ok. Ik reageerde op Tirza, die zei dat je alleen in een verzorgingshuis kwam als het lichamelijk én geestelijk niet meer ging.

Tirza G.

Tirza G.

05-09-2012 om 20:08

Soms

Het toverwoord is 'soms'. En voeg daar maar 'heel' aan toe. Wonen in een verzorgingshuis is hartstikke duur (alhoewel daar nu natuurlijk inmiddels enorm geldbesparende maatregelen voor verzonnen zijn, zoals het scheiden van wonen en zorg) en men zal proberen je zo láng mogelijk thuis te verplegen/verzorgen/ondersteunen. Bij mijn buurvrouw komt vijfmaal per dag de thuiszorg en dan nog schoonmaakhulp en 'hou je leven op de rails'-hulp. Al jarenlang.
En omgekeerd is het natuurlijk ook nog zo, dat Alzheimer (om maar eens een grote te noemen) ook lichamelijke consequenties heeft. De meeste mensen weten wel dat het een geheugen-ding is enzovoort, maar ook lichamelijk ga je achteruit (mn je evenwicht).
Kwieke bejaarden die sprinten achter hun rollator en scherp van geest de verkiezingsdebatten volgen zijn in verzorgingshuizen op de vingers van één hand te tellen.

Tirza

Fiorucci

Fiorucci

06-09-2012 om 08:35

Tirza

Maar is het juist niet zo dat de zorg in verzorgingstehuizen steeds zwaarder wordt voor personeel, dat daar ook clienten verblijven die vroeger allang in een verpleeghuis zouden wonen? Dat is al sinds een aantal jaren toch een bekende klacht van personeel aldaar. En dat geldt dus ook voor mensen die louter lichamelijke problemen hebben.

Tirza G.

Tirza G.

06-09-2012 om 12:59

Dat is zo, mensen wonen langer in een verzorgingshuis en zijn ook veel ouder als ze er in komen. Vanaf 85 heeft ruim een derde van de mensen Alzheimer - om nog maar te zwijgen over alle andere vormen van dementie en vergeetachtigheid.
De mensen die Henk graag wil de gezonden van geest met wat 'minor' lichamelijke probleempjes, de 90-jarigen die nog scherp meedebatteren in het huidige politieke veld met een sigaar vanachter hun rollator: dat is echt maar een hele kleine groep.
En in verzorgingshuizen wordt nou eenmaal gekookt (etc.) voor de grootste gemene deler.

Tirza

De gezonden

" de gezonden van geest met wat \'minor\' lichamelijke probleempjes, de 90-jarigen die nog scherp meedebatteren in het huidige politieke veld met een sigaar vanachter hun rollator: dat is echt maar een hele kleine groep. "

Ik wil helemaal niemand natuurlijk, ik zou het alleen erg vinden als over het hoofd van die groep werd beslist hoeveel borrels ze mochten.

Maar dit is dus een praktisch niet voorkomende situatie ; )

Fiorucci

Fiorucci

06-09-2012 om 13:20

Tirza

Ja,dat is zo, mijn opa (96) zonder sigaar maar nog zo helder en scherp als wat, woont ook nog op zichzelf,met rollator.. Ik denk dat je deze groep nu veel in aanleunwoningen zult vinden, of zelfstandig wonend.
Ik doelde op mensen die grote lichamelijke problemen hebben maar geestelijk scherp zijn.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.