Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Vragend praten

Waar komt dat toch vandaan, dat sommige mensen (en steeds meer) zo ongeveer elke tweede zin vragend afsluiten. Ik bedoel niet met een echte vraag, maar een buiging in de stem die een vraag doet vermoeden, maar het niet is. Zelfs een simpel: ik ben op het werk, wordt al : ik ben op het werk?
Ik hoor het wel bij Amerikanen op tv, komt het daar vandaan. En hoezo is dat een trend geworden? Best veel vragen eigenlijk?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Vic

Vic

19-09-2012 om 23:45

Dat herken ik niet

Dat verschijnsel dat jij bedoelt herken ik niet, maar mij valt wel iets anders geks op. Waarom praten pubers (mijn eigen incluis) tegenwoordig allemaal met tussenpauzes in hun zinnen. Hoogst irritant is dat. 'Mama, wil je .... even dat witte truitje met... die bloemetjes ... wassen?'

Fiorucci

Fiorucci

20-09-2012 om 07:29

Vic

Omdat ze ondertussen zitten te pingen/smsén/etc.

krin

krin

20-09-2012 om 08:32

Upspeak

of 'highrising terminal'. In het Engels hebben ze daar een woord voor omdat het daar meer voorkomt, vooral in het Australisch en in de VS (in Californië, waar iedereen de zin met 'like ' begint. Like, I went shopping today? And it was great? You know?)

http://grammar.about.com/od/tz/g/uptalkterm.htm

Ik moet zeggen dat ik het in het Nederlands nog niet echt ben tegengekomen. Geloof ik.

krin

krin

20-09-2012 om 08:34

Persoonlijk

vind ik het klinken alsof iemand na elke mededeling wacht tot de luisteraar op de 'like' knop klikt.

Silone

Silone

20-09-2012 om 08:37 Topicstarter

Echt niet gehoord nog?

Ik hoor het hier pubermeisjes wel doen. Plaatselijk verschijnsel misschien? Volwassenen had ik nog niet echt zo horen spreken, tot de informatieavond op school. Ik kreeg de neiging om op alles wat de mentor vertelde mijn vinger op te steken om het goede antwoord te geven

krin

krin

20-09-2012 om 08:57

Nee, volgens mij niet

Ik heb behoorlijk stellige mensen om me heen.
Er is een theorietje dat het iets te maken heeft met onzekerheid en een onderdanige positie, alsof je met elke mededeling toestemming vraagt aan je toehoorder. Mwah, lijkt me niet dat half Australië onderdanig is. Het komt wel meer bij vrouwen voor dan bij mannen.
En dat pubermeisjes hier het doen, tja. Die kijken dan vast naar de verkeerde tv-series. Waarna ze hun moeders aansteken? Of hun vaders, als de mentor een man was? Lichtelijk zenuwachtig, misschien?

Hombre

Hombre

20-09-2012 om 09:30

Onzekerheid onderweg

De spreker wil iets zeggen maar wordt naarmate de zin vordert onzekerder over de inhoud.

Er is volgens mij nog zo'n verschijnsel waarbij mensen in geschreven tekst een vraagteken zetten achter de zin omdat die (hoewel geen vraag) met een stijgende toon wordt uitgesproken?

Vreemd effect, maar helaas kan ik me even geen voorbeeld voor de geest halen...

O nee hè!

O jakkes, nee toch? Ik heb dit nog niet waargenomen, maar ik spreek eigenlijk nooit pubers. Mijn eerste gedachte, na de openingsposting, was ook: dat komt van die Amerikanen. Ook in Engeland schijnt dit verschijnsel zich inmiddels (al een tijdje) voor te doen, maar de wortel van alle kwaad ligt toch in de VS, vziw.

En ik vind het wel zo ontzettend lelijk...

Ik vind het al zo erg dat jongeren in heel Nederland tegenwoordig die gruwelijke hockey-r hebben (nog niet iedereen, maar dat zal vast niet lang meer duren), - en dat ze tegenwoordig heel uitspreken als hil, vuil als vul, school als schol en zeil als zel. Als ze dan ook nog allemaal gaan praten alsof ze in een Amerikaanse serie spelen wordt het helemaal vreselijk om aan te horen.

En dan heb ik straks natuurlijk 2 pubers die klagen "Mam, je luistert niet naar me" (of beter "Mam, je luistert niet naar me?")

Groeten,

Temet

Fatische functie

Misschien heeft het wel te maken met het ontbreken van de fatische functie in communicatie? Ik praat graag, zo ook tegen mijn man. Hij praat minder graag, ofwel hij vindt weinig woorden al genoeg, hij is er zuinig mee. Wanneer ik tegen hem praat komt er nauwelijks reactie en dan vraag ik me wel eens af of hij wel luistert. Bij mij resulteert dat in veelvuldig gebruik van het woordje 'hè?', misschien dat het zoiets is?

Temet

En niet alleen die afgrijselijke R, ik merk ook aan mijn kinders dat ze de L aan het eind van een lettergreep tot een soort "uw" vervormen. "Ik stuujjje zo een meeuwtje!"

Silone

Silone

20-09-2012 om 12:58 Topicstarter

érgerlijk! Zo versta ik vriend van zoon ineens niet meer. Die heeft zich in de vakantie ook een Gooische 'r' aangemeten, maar zijn mond werkt niet helemaal mee (die beugel zal ook niet helpen) waardoor het vreselijk onverstaanbaar wordt. Die 'r' geldt dan volgens mij wel weer regels voor. Wél aan het eind van een woord of bijna aan het eind, niet vooraan. Dus wel bij: voor, deur, maar niet bij de eerst r in voordeur.

Silone

Jij woont in het Oosten, toch? Die jongen heeft die hockey-r gewoon nog niet helemaal onder de knie, maar wie hier in Amsterdam met zo'n r spreekt gebruikt m vaak ook eerder in het woord.

Mijn beide kinderen hebben nog een tong-r, maar ik vrees met grote vreze. Zoon zit nu nog op een 'zwarte' basisschool, dat helpt, maar als-ie naar het VO gaat is er waarschijnlijk geen houden meer aan

Groeten,

Temet

Tirza G.

Tirza G.

20-09-2012 om 15:35

Ja en nee

Ik herken het niet echt, omdat ik het niet zo grondig analyseer. Ik vergader veel met Amerikanen en ik heb hier ook al eens gepost dat ik me zo kan verbazen over hun aarzelende manier van praten. Zo omfloerst ook allemaal. Het toppunt vond ik wel om bij iemand in de auto te zitten die de richting-instructies als volgt gaf: by the next traffic light you might wanna take a left turn.
Eeeh..........mot ik daar naar links of niet??? Ik ben zelf misschien te kortaf hoor, ik zeg in zulke gevallen: volgende stoplicht links - maar die constructie met 'might wanna' - daar word ik simpel van.
Dit draadje lezend denk ik dat het een combinatie van is van dat praten in bedekte termen en inderdaad het soort aarzelende toontje. Ze vinden mij altijd erg kordaat en kort door de bocht (terwijl ik kan ouwenelen of ik er voor betaald word) en dat heeft volgens mij te maken met het feit dat mijn zinnen aan het eind naar beneden gaan.

Tirza

Tink

Tink

20-09-2012 om 21:33

Oei ja genista

Die w! Dat gebeurt op tv al vreselijk lang. In plaats van 'heel veel' zeggen ze 'heeuw veeuw'. (En hebben het over een goede 'sweer', nog erger... wat is er moeilijk aan een f )

Er was ooit een Engelse serie over voetbalvrouwen, en daar zat 1 actrice in, ze speelde een nogal jong onnozel tiepje, die dat vragende praten wel heel overdreven had. Het maakte haar nog eens zo onnzel overkomen vond ik.

Maar goed, dat was er eentje, het is me verder nog niet zo opgevallen eigenlijk. Veel irritanter vind ik die 'creaky voice' van veel Amerikanen, vooral vrouwen/meisjes. Zó aanstellerig, bah. Veel mensen schijnen er zelfs logopedie voor te krijgen om die rare gewoonte weer af te leren

Huh?

Onder welke steen heb ik gelegen??? Ik woon in de buurt van Utrecht en herken echt helemaal niets van de afwijkende tongvallen/ spreekgewoontes/ hernieuwde hockey-r of spreken in vragende vorm waarover in dit draadje gesproken wordt......

Stenna

Stenna

20-09-2012 om 23:03

Rtl vaif

Ik woon ook in de buurt van Utrecht, Chris (oostelijk ervan) en ik herken het weer wel. Hoewel de gooise r hier al een eeuwtje of zo gebruikt wordt, door jong en oud.

Wat mij ergert is dat jongeren, ja ook mijne, geen ij meer kunnen zeggen. Wordt een ai. De ergste is trouwens geen jongere, maar een volwassen mannenstem op rtl die onder beelden van nog nieuw uit te zenden programma's verteld wanneer die komen: donderdag, 10 uur, op RTL vaif.

Tanneke

Tanneke

20-09-2012 om 23:53

Zeker niet iedereen krin.ot

Dat "like" en " you know" hoor ik hier weleens op de televisie,maar in het dagelijks leven nooit.
Mensen spreken soms zo vooral zo in het zuiden ; San Diego, Los Angeles. Surf steden, valley girls, dat soort plekken. En net zoals in Nederland( denk ik dan, aan de hand van dit draadje), praten eigenlijk alleen jongeren dan nog zo.Dat is maar een heel klein gedeelte van Californie. Verder word er weinig zo gesproken.Zeker niet door volwassenen, op scholen, in de winkels, etc.
Zeker niet IEDEREEN begint zijn zin met "like" dus.

Maar andersom zijn er ook van die misverstanden. Net zoals de Amerikanen het altijd hebben over "the Europeans", niet begrijpend dat Europese landen onderling zoveel verschillen dat de mensen en gewoonten niet te zijn vergelijken.

krin

krin

21-09-2012 om 08:17

Tanneke

Je hebt gelijk, sorry. Ik heb zelf te veel naar de verkeerde series gekeken, denk ik?

Stenna

Dat heet "Poldernederlands". Prinses Máxima schijnt een enthousiast, doch onbewust verspreider te zijn van de ai-ij en die hockey-r en wat er meer kenmerkend is aan het Poldernederlands. De nieuwe generatie jonge zelfbewuste vrouwen spreekt zo. Ik ben niet jong, over de rest zwijg ik, maar ik wil met een tongpunt-r spreken en met een ij.

't is onze eigen schuld...

http://nl.wikipedia.org/wiki/Poldernederlands
"wij vrouwen" hebben het gedaan, het vraagpraten, het Poldernederlands, kijk maar: http://www.onzetaal.nl/nieuws/vrouwen-maken-de-taal

Ella2007

Ella2007

21-09-2012 om 11:58

Wat leer ik hier toch veel

Voor wat betreft de vragende zin en het gebruik van "Like" , dat is mij ook al opgevallen in het amerikaanse taalgebruik van de jeugdigen.
Dat er een aparte naam was voor het gebruik van Jij (jaaj), dat had ik nou nooit bedacht. Ik dacht meer dat het de invloed was van de Noord Hollandse tongval, door het populair worden van het nederlandse lied en programma's als The Voice, met veel juryleden uit N-H.
Weer wat geleerd dus !

Tink

Tink

21-09-2012 om 13:34

Ella

Dat dacht ik dus ook.
Naast die aai ipv ij hoor je ook steeds vaker aauw ipv ou/au. In liedjes valt het enorm op. Ik haaauw van jaaauw. Brrrrrr.

Rode Vulpeninkt

Rode Vulpeninkt

21-09-2012 om 14:22

Aaaaaauw

Volgens mij is die aaaauw-klank (en de ij die aaaaai wordt) typisch iets van Noord Holland, vooral van boven Haarlem, dat geleidelijk richting zuiden is gezakt. Ik kwam vroeger vaak in die hoek en daar ken ik de klank nog van.

Ik blaif je traaauw

Volgens mij zingt Frans Bauer ook ongeveer zo. En bij mijn beste weten (maar ik zak tegenwoordig voor maatschappijleer) is hij geen Noord-Hollander.

Rode Vulpeninkt

Rode Vulpeninkt

21-09-2012 om 15:44

Genista

Frans Bauer is wat mij betreft net de dorpsbard uit Asterix: prima vent, zolang hij maar niet gaat zingen. Dus zodra die begint te kwelen vlucht ik, ik kan dan ook niet zeggen of hij de aaaaaaaauw wel of niet gebruikt

Rode vulpeninkt

Ik deel uw mening en smaak in dezen, maar ook tijdens carnavalsevenement kómen zijn keelklanken wel eens uit de luidsprekers. Evenals bij die vermaledijde vlieger van wijlen de heer Hazes blijf ik dan. Carnaval leert een mens verdragen

Guinevere

Guinevere

21-09-2012 om 16:31

Genista volslagen ot

Zo Genista, ik kom toch bij jou in het dorp wonen... hebben ze vanmiddag bekend gemaakt. ? (vraagteken is om toch nog wat on topic te doen). Moeten de carnavalsclubs ook maar fuseren?

Rode Vulpeninkt

Rode Vulpeninkt

21-09-2012 om 22:30

Genista

Carnaval is een goed excuus

Guinevere

...maar jij denkt tich niet echt dat ik híér carnaval vier? Ik reis ieder jaar zuidwaarts, daar in dat durp ben ik volledig ingecarnaburgerd Maar wellicht kunnen we wat frequenter koffiedrinken?

Merel

Merel

22-09-2012 om 09:51

Och ja

Ik kan me nog ergeren aan "Over de muur" van Klein Orkest. Prachtige tekst maar die uitspraak van het Aizeren Gordain.... in het westen willen zain... tenenkrommend.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.