Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Tihama

Tihama

13-10-2012 om 12:57

Foto's

Een collega van me is net bevallen. In een gesprek met andere collega's hadden we het daarna over namenpopulariteit. Ik zei tegen hen: zoek voor de grap eens met google op afbeeldingen. Ik zal je een naam geven en dan kan ik voorspellen wat de gemiddelde leeftijd is die je op de afbeeldingen zult zien.

Mijn collega's waren stomverbaasd. Je zag letterlijk per naam complete leeftijdcohorten op het scherm verschijnen. Namen hebben de neiging om gedurende ongeveer 15-20 jaar populair te zijn. Het komt op, heeft een sterke bloei en daalt dan weer.
De collega's (mannen) snapten niet hoe ik dat per naam kon voorspellen. Nou, omdat ik er heel uitgebreid naar gekeken heb toen we namen voor de kinderen zochten EN omdat zoals Rodebeuk treffend schetst: je het fenomeen dagelijks kunt waarnemen. Je hoeft niet verbaasd te zijn als je op een vakcongres een hele stapel Maarten, Martijn, Hans, Marc etc tegenkomt. Dat is de norm. Dat krijg je vanzelf als je een stapel mannen tussen 35 en 50 bij elkaar zet.
Voor de Tims moet je ongeveer 20 jaar jonger zoeken. Voor de Keessen juist 20 jaar verder.

Op scholen zie je effect het sterkste, want daar zitten al die kinderen op leeftijd gesorteerd. Op het werk merk je het effect vooral als je zelf rond de 40-45 bent. Als je veel jonger bent, dan zit een deel van jouw cohort nog op school. En als je veel ouder bent, dan is een deel al met pensioen.

Tihama


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tirza G.

Tirza G.

13-10-2012 om 13:02

Ja! en daarop volgende

Waarom zijn sommige namen 'van vroeger' nu weer populair juist omdát ze van vroeger zijn (he, gezellig, oudHollands) maar geldt dat voor andere namen niet? Waar zijn in de huidige generatie de Richards? En de Marja's?
En: waarom zijn sommige namen hip, maar gelijkende niet?
Tim en Pim zijn hip, Wim niet.
Bo en Do zijn hip, Jo en Ko niet.
Raar toch?

Tirza

Tihama

Tihama

13-10-2012 om 13:09

Interessante vraag

Veel oude namen van vroeger waren al generaties in de familie. Kinderen kregen die naam niet omdat de ouders hem mooi vonden, maar omdat er nu eenmaal vernoemd moest worden.

Misschien zit hier iets van een verklaring?

Tihama

Rode Vulpeninkt

Rode Vulpeninkt

13-10-2012 om 14:25

Klopt!

Ik heb het niet bij de hand en ben te lui om naar mijn werkkamer te lopen, maar er is een boek over voornamen, en dan vooral ook de sociale achtergrond van namen. Ofwel: het verschil tussen Wesley/Chelsea en Martijn/Merel. Ook erg interessant!

Wat namen/tijd betreft...
Mijn 17-jarige zoon had altijd 3 Kevins in de klas. Mijn generatie kende vooral Ingrids, Petra's, Karins en Moniques. Zelf ben ik ook gezegend met een modenaam

Ik schrijf regelmatig verhalen en maak gebruik van dit gegeven. Bejaarden heten vaak Riet of Hans. Vijftigers gaan door het leven als Coby, Inge of Ineke. Dertigers heten Marieke, Kim, Maaike of Nienke. Pubers heten Esmee of Kevin.

Daarbij hou ik ook rekening met het sociale milieu van het karakter. Zo zie je bij namen als Desmond, Shirella of Priscilla zelden een Goois milieu, en zet je Peter-Jan, Sterre, Merel of Arjen niet gauw in een Vogelwijk.

Het is zelfs streekgebonden. Anne kan een man uit Friesland zijn of een vrouw uit Utrecht. De naam Lei of Sjeng vind je niet snel buiten Limburg. Mohammed schijnt de meest voorkomende naam in de grote steden te zijn, maar in Wassenaar of Aerdenhout is dat gegarandeerd anders. En de familienamen als Jan, Kees en zo vind je veel terug bij kinderen in de Bible Belt.

Al dat soort gegevens gebruik ik in mijn verhalen. Ook dat van de geschiedenis van namen. Want een Rietje of een Gerda van 7 jaar zal je niet snel tegen komen, maar de bejaardensoos zit er vol mee!

Rode Vulpeninkt

Rode Vulpeninkt

13-10-2012 om 14:37

Tirza

Het komt nog wel voor dat kinderen vernoemd worden en zo een "oude" naam krijgen. Vooral in wat traditionelere streken (met name de Bible Belt) komt dat voor. Daar zal je best nog wel een Marja of een Gerda tegen komen!

Jo's, Ko's (Co's) en Wimmen ook wel

Verder zijn veel namen modegevoelig vanwege de tijd. In de nineties werd je doodgegooid met Engels: Kevin, Wesley... Ik heb uit pure dwarsigheid mijn kind géén Engelse naam gegeven (en met succes, ze zitten nooit met naamgenoten in de klas ).
Hoeveel Brenda's en Brandons lopen er niet rond, die inmiddels rond de twintig zijn, n.a.v. Beverly Hills 90120?
In de vroege jaren tachtig werden er heel wat Mariekes, Nienkes en Maaikes geboren omdat er een erg nostalgische golf was.
En wat dacht je van sporters? Ik ken meerdere Jari's en Kiki's (voetbal) en rond 1998 had je een lawine aan Gianni's (Romme). Je zal je kind maar Lance hebben genoemd ergens tussen 1999 en 2005...!
Of romankarakters: Ayla, om maar eens een heel bekende te noemen.
En waar komen alle Sterres, Luna's, Merels en Roosjes vandaan? Is ook een tijd een trend geweest (waar ik de oorsprong niet van ken).
Sinds het vernoemen niet meer algemeen is, zijn namen erg trendgevoelig en dat is niet altijd, maar wel vaak ergens in terug te vinden. En dat is best leuk om te doen!

Tirza G.

Tirza G.

13-10-2012 om 15:13

Biblebelt

Ik woon naast een klein biblebeltje, maar wat ik daar zie is dat er vooral heel crea gedaan wordt met ouwe namen. Johanna Cornelia wordt geen Jo of Co, maar 'Cornelieke'. Bijvoorbeeld. Maar de namen die jij noemt (Ingrid, Petra, Karin, Monique) die tref je ook niet meer bij kleuters.
De namen uit mijn jeugd: Ellen, Marja, Joke - die hoor je ook niet meer bij kleuters.
Andere nóg oudHollandser namen al helemaal niet (Bep, Truus, Rie) maar dan weer wel Grietje of Lieve.
Jan, Piet, Arie, Kees: ik ken kinderen in de basisschoolleeftijd met die namen. Schijnbaar toch weer retro. Zitten vrolijk in de klas naast Sem en Finn

Tirza

Leony

Leony

13-10-2012 om 16:22

Statistiek

Voor wie wil weten of een naam in opkomst is of juist afneemt is de site van Het Meertens Instituut interessant:
http://www.meertens.knaw.nl/nvb/
Je kunt hier mooi die populariteitsgolv van 15-20 jaar zien. Toets maar eens Karin in.
Leony

tonny

tonny

13-10-2012 om 16:39

Leuke site!

Je kunt ook namen vinden die de namen door in trek blijven. En de typische modeverschijnsels. Erg leuk.

Rode Vulpeninkt

Rode Vulpeninkt

13-10-2012 om 16:39

Tirza

Ja, inderdaad, die retro namen hoor je eigenlijk alleen bij jongens!

Hoewel ik mijn oudhollandsche meisjesnaam, waarvan ik dacht dat die al zo'n 40 jaar is uitgestorven, laatst toch nog hoorde bij een jong meisje. Vond ik wel opvallend!

Rode Vulpeninkt

Rode Vulpeninkt

13-10-2012 om 16:40

Leonie!

Geweldig! Dank je!

Margriet*

Margriet*

13-10-2012 om 19:31

Hier ook een retroseventies golf

Ik ken een Marieke, Nienke, Jasper, Joep en Steven. Verder toch wel veel apartere namen en overhippe namen (die dus geweest zijn) zoals Sterre, Luna. Verder ook een constante golf Friese en Scandinavische namen (waar laatste nou vandaan komt?).
De meeste namen zijn echter wel kort. Als ze 6/7 letters hebben is het veel.

Marieke

"Verder ook een constante golf Friese en Scandinavische namen (waar laatste nou vandaan komt?)."

Zweden, Noorwegen en Denemarken ;0)

skik

mijk

mijk

14-10-2012 om 10:55

Die mensen zochten namen in de kersttijd

en dan is er elke dag Linus op tv

Mijk

mama 5

mama 5

14-10-2012 om 11:44

Leuke website

Alleen in mijn familie is het de gewoonte om het kind een andere roepnaam te geven, dan de doopnaam is. Ik heet dus officieel heel anders, dan ik me noem. Dat is bij mijn zus en broers en mijn neven en nichten ook vaak zo.
Zo ken ik iemand die Riet genoemd wordt, maar haar officiele naam is Maria. Die staat dan natuurlijk als Maria bij het Meertens instituut.
(Ik vind het trouwens altijd nog verwarrend, dat dit instituut echt bestaat en niet bedacht is door Voskuil. )

Ely

Ely

14-10-2012 om 12:09

Herkenbaar, mama5

Ik weet nog dat ik me als kind realiseerde dat tante Riet, Mies, Miep, Ria, Mia, Mien allemaal Maria heetten . En dat terwijl ik Maria juist zo'n mooie naam vind

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Rode Vulpeninkt

Rode Vulpeninkt

14-10-2012 om 14:39

Klopt, mama 5

Mijn kinderen hebben twee doopnamen en daaruit is één roepnaam samengesteld. Hun (niet zo vaak voorkomende) roepnaam staat dus niet geregistreerd bij Meertens, hun doopnaam (wel een mode-roepnaam, wat ik overigens later pas realiseerde ) wel.

Abba

Abba

14-10-2012 om 17:24

Mijn kinderen

hebben allemaal een Scandinavische naam. En waarom? Omdat wij die leuk vonden! Wel gekozen voor namen die minder vaak voorkomen, dus geen Olaf, Niels, Sven enz.

Stenna

Stenna

14-10-2012 om 18:59

Biblebeltje van tirza

herken ik. Ik zie meteen aan de namen met wat voor gezin we te maken hebben (afgezien van dat het dan al vaak een groot gezin is). De Corneliekes inderdaad, en Jojannekes en Marliekes, etc.

Elisabeth B.

Elisabeth B.

14-10-2012 om 21:36

Regionaal

Uit onderzoek van het Meertens instituut (het bureau!) blijkt ook dat mode namen heel streek gebonden zijn. Zo zijn namen in Drenthe bijvoorbeeld jaren later in de mode dan in de randstad. Enige jaren geleden was in Drenthe bijv. Jeroen en Tim populair terwijl de hype landelijk al voorbij was.
In Amsterdam verschillen de top 10 namen per wijk. In centrum zijn Friese namen de afgelopen jaren erg in trek, vooral voor jongens. Hidde is bijv. een heel populaire naam op de grachtengordel. In Zuidoost.zijn fantasy namen erg in trek en in nieuw west voeren islamitische namen de lijst aan. Erg grappig op de Jaap Eden baan of in Artis waar alle Amsterdamse schoolkinderen periodiek heengaan, je kan bijna aan de namen al voorspellen uit welk stadsdeel de kinderen komen.

Margriet*

Margriet*

14-10-2012 om 22:25

Elisabeth

Gelukkig zijn mijn kinderen dan een uitzondering. Jouw weergave van mijn stadsdeel is iets wat beperkt....
Ik ken zo al drie Hiddes en die wonen niet aan een gracht...

Elisabeth B.

Elisabeth B.

14-10-2012 om 22:48

Margriet

Het is een onderzoek naar demeest populaire namen, dwz dat het niet zo is dat geen andere namen worden gegeven maar dat de top namen per stadsdeel wel verschillen.
Ik ken aardig wat kinderen met Friese namen en die wonen ook niet aan een gracht, niet eens in de hoofdstad

Valkyre

Valkyre

14-10-2012 om 23:58

Ouderwetse namen

Hier in de randstad komen ouderwetse namen best veel voor, tenminste in mijn vriendenkring (combi van HBO/WO en creatieve beroepen): Bob, Teun, Ot, Klaar, Kaat, Peer, Lieve, Marie, en zelfs Kee, etc. Wel jammer dat we een jongen krijgen, allerb omdat ik zó een handvol ouderwetse meisjesnamen zou weten voor onze baby...

Valkyre

Wel leuk...........

Maar ik ben wel blij dat de namen van onze kinderen die toch zo simpel te schrijven en te lezen zijn maar zo weinig voorkomen. De kans op een naamgenootje in dezelfde klas is voor beiden vrijwel minimaal.....Voor oudste zijn er 33 naamgenootjes en voor jongste zelfs maar 5 in heel Nederland en die zijn volgens jongste die daar ooit pogingen voor gedaan heeft om dat uit te zoeken ook nog een stuk ouder.
Mijn eigen naam komt in die tijd wat vaker voor, maar de schrijfwijze waarop je de mijne schrijft weer niet. Daarvan zijn er ook maar 42
Het zal dus wel erfelijk zijn dat wij niet houden van populaire namen.
groeten albana

Nog eentje

Moest er toevallig vanochtend nog aan denken: Menno.

Heeft oude rechten in Nederland, maar je hoort de naam maar zelden. Toch is-ie niet buitenissig. Ik betwijfel of de naam in Engeland en Duitsland voorkomt, maar de uitspraak zal geen aanleiding geven tot verwarring.

Zelf ben ik erg tegen namen als Bink, Bikkel, Spijker, Vlinder, Sterre, Storm en wat er verder nog in de natuur of de gereedschapskist voorkomt. Om allerlei redenen waaronder persoonlijke allergie maar een meer praktische overweging: als jij je zoon Bickel noemt en hij blijkt een zeer zachtaardig elfachtig jongetje te worden, dan wringt dat. Omgekeerd: noem je je dochter Fee of Vlinder en krijgt zij later het postuur van een kogelstootster(kinderen kunnen je op dit punt aardig verrassen) dan komt dat toch wat merkwaardig over...

Aan Menno kan je je geen buil vallen

En wat dacht je David? Was enorm populair, maar is volgens mij op zijn retour.

Overigens geheel 'uit', maar daarom misschien inmiddels aan een heropleving toe: de namen die in de jaren 60 en 70 populair waren: Mark, Frank, Erik, Erwin. Hoor je nooit meer, tussen al die Pelles, Jelles en Melles.

Groeten,

Temet

Klassen...

nouhou, als kersverse docent van zo'n 150 14 en 15 jarigen kan ik beamen dat het klopt. Ik werk in friesland, dus dat zal het landelijke beeld ietsje verstoren ( 2 Fardou's in 1 klas!) maar toch....

Volgens mij heb ik iets van 6 of 7 Tessa's verdeeld over al mijn klassen. En 5 Nienke's. ook zeker een stuk of 3 Diana's of Dianne's, en een heel klubje Irissen en Ilse's. Pffff!! ook 1 Ingrid trouwens! Die is echt origineel.

Bij de jongens grossier ik in de Wouters en Nielsen. ook Timmen heb ik er een paar van. En dan nog een hele horde echte friese Wisse's Simme's Jippe's en noem maar op...

Pfff....

Ingrid (herinner me trouwens dat ik ruim 20 jaar terug, toen ik als invaller ook voor de klas stond een klas had waar werkelijk ALLE jongens een scandibnavische naam hadden...Mats, Lars, Kaj, Sven, het hield niet op!

Tihama

Tihama

15-10-2012 om 13:00

Statistiek

Als je je kind een naam geeft die 1000 keer in 1 jaar gegeven is en er worden 100.000 kinderen van dat geslacht geboren: dan heeft je kind dus een kans van 1 op 100 om een naamgenoot te treffen. Zet 30 kinderen in een klas, en de kans op een naamgenoot is al opgelopen tot ongeveer 1 op 3.

Als je je kind een naam geeft die 10 keer gegeven is, dan is die kans dus extreem veel kleiner.

Natuurlijk kan het dan nog steeds gebeuren dat je een naamgenoot treft, maar hee, je kunt ook door de bliksem getroffen worden en die kans is maar 1 op 1 miljoen.

En 1000 keer in 1 jaar is voor een populaire naam heel normaal.

Tihama

Foutje

Mijn eerdere posting hier moest in het andere naamdraadje, excuses.

Groeten,

Temet

Tirza G.

Tirza G.

15-10-2012 om 14:12

Maar nogmaals

En dat argument voer ik altijd aan in namendraadjes: de geregistreerde namen bij namenbanken en kinderbijslagverstrekkende instanties zijn de *doop*namen. De officiele namen. Die kunnen mijlenver van de roepnaam waarmee een kind in de klas zit, afstaan. Dus de unieke naam van Albana's dochter komt officieel misschien maar 5 keer voor, als roepnaam komt hij misschien wel een miljoen keer voor - je weet het maar niet.
Johannes werd 60, 70 jaar geleden Jo. Maar 50, 60 jaar geleden werd het Hans. En 30 jaar terug misschien Jonas of Jomme. En vandaag de dag Jens. Terwijl hij toch écht als Johannes in het namenbank staat.

Tirza

margje van dijk

margje van dijk

15-10-2012 om 16:09

Ja, maar wat is dan in vredesnaam een doopnaam?

Blijkbaar is er een groot verschil tussen officiele (doop)namen en roepnamen. Volgens mij is dat een katholieke traditie. Ik ken dat helemaal niet, dat je eigenlijk heel anders heet dan je heet. Behalve dan bij de (sporadisch) katholieke mensen die ik ken, die dan Johannes Pieter Cornelis Maria heten of zo, en we noemen hem Hans. Dat kwam bij mij in de buurt niet voor, hoor, wij heetten gewoon zoals wij heetten.

Maar los van hoe vaak dat vroeger voorkwam (ik geloof je best), gebeurt dat tegenwoordig dan nog steeds? Volgens mij echt niet. Jonas of Jomme of Jens heet je dan dus, ook bij de burgerlijke stand. En geen Johannes meer. Dus dat zijn dan echt verschillend geregistreerde namen.

Margje

Kaaskopje

Kaaskopje

15-10-2012 om 16:10

Nee hoor ook protestant

Mijn moeder en vader hebben allebei andere doopnamen dan roepnamen en komen uit de vrijgemaakt gereformeerde kerk.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-10-2012 om 16:14

Oh ja

Je zegt niet in jouw buurt. Mijn vader komt uit Overijssel en mijn moeder is geboren in Rotterdam, haar vader had een rasechte Brabantse vader. Ik heb mijn jeugd in Noord Holland doorgebracht en woon er nog steeds en ook hier ken ik protestanten met doop- en roepnamen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.