Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

leermoeder

leermoeder

16-01-2013 om 22:59

Ik wil moeilijke woorden leren!

hahah. beetje domme tekst alsof ik geen moeilijke woorden weet (nou, heel veel, in mijn beroep), maar ik wil gewone, nederlandse, maar moeilijke woorden en hun betekenis weten. Soms weet ik wel vaag wat het is maar kan ik bijv. aan mijn kind de betekenis niet uitleggen.
Wie helpt me! (gewoon, met woorden, hier).


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Vic

Vic

16-01-2013 om 23:14

Alles opzoeken

Ik heb ooit het boek Het verdriet van België aan de kant gelegd omdat ik van iedere bladzijde vijf woorden moest opzoeken in het woordenboek. Dat doe ik sowieso altijd met woorden die ik niet ken. Hoewel, tegenwoordig google ik Ik weet niet in welke klas je kind zit, maar de mijne (2 vwo) krijgt bij Nederlands moeilijke woorden en gezegden. Die komt ze altijd bij mij vragen, dus dan ben ik er ook weer even mee bezig.
Nou, omdat je ernaar vraagt: flegmatiek, communautair, consciëntieus. Of zijn die niet 'moeilijk'?

Karina

Karina

16-01-2013 om 23:18

Hier

Ik weet niet helemaal of ik je goed begrijp, maar ik heb hier naast mijn computer constant een woordenboek staan, daar zoek ik regelmatig een woord op. Inderdaad weet ik zo ongeveer wel wat het betekent maar in het woordenboek staat het vaak veel duidelijker (kan het natuurlijk ook op de computer opzoeken, maar ik vind het woordenboek net zo snel gaan).
Dus misschien is dat een idee, woordenboek erbij? Je kan er eventueel ook gewoon in bladeren en willekeurig ergens je vinger op plaatsen en kijken of je het woord kent/kende. Eventueel samen met de kinderen er een spel van maken is ook leuk.
Een hele tijd geleden al leerde ik bijv. stoicijns en pragmatisch, het laatste woord werd constant door een collega gebruikt en ik durfde niet te vragen wat het nou toch betekende, nu vergeet ik 'm nooit meer
Op recente woorden kan ik even zo snel niet komen.

leermoeder

leermoeder

16-01-2013 om 23:38

Ja, zo iets

consentieus en stoicijns ken ik.
flegmatisch, ja, eh...
rest niet. hahah ja zijn dus goede woorden. Ik hoef bijna nooit een woord op te zoeken maar zit nu toevallig in een of andere raad waarin er een stel slimmerds bijzitten en dit soort woorden gebruiken.
eh. opzoeken. ja. ik denk dat ik het steeds vergeet omdat ik het 'ergens' hoor en dan het woord vergeet.

koentje

koentje

17-01-2013 om 00:28

Kijk hier eens...

www.woordspot.nl
Maar zorg dat je de woorden die je hebt geleerd, ook gebruikt. Anders heb je er weinig aan: het beklijft dan niet.
Huh.... beklijven? Wat is dat nou weer?☺

Bellefleur

Bellefleur

17-01-2013 om 09:47

Spelling

het is consciëntieus. En een van mijn favoriete woorden. Je kunt er zo mooi over struikelen. Provocatief is ook een mooi woord: provocatief leidinggeven. En de allermooiste is contemplatief. Ik vind het heerlijk om zo'n woord gebruiken.

krin

krin

17-01-2013 om 10:00

Veel lezen

Dat helpt vast ook al. En dan inderdaad niet over onbekende woorden heen lezen, maar eerst proberen uit de context te halen wat het ongeveer betekent, en dan het woordenboek erbij. Een synoniemenwoordenboek is ook handig.
Overigens vind ik dat moeilijke woorden niet bestaan, alleen woorden die je nog niet kent.

rode krullenbol

rode krullenbol

17-01-2013 om 10:01

Wat dacht van het woord ...

´volledig´?

Onbegrijpelijk, niet?

Eclectisch

en ethos, bijvoorbeeld arbeidsethos.
Ik kijk ook meestal gewoon woorden na die ik tegenkom.

krin

krin

17-01-2013 om 10:22

Suffisant

en florissant. Astrant. Mooie woorden genoeg.
Je kan het ook andersom proberen: voor regelmatig gebruikte woorden de 'dure' variant opzoeken en je aanwennen die te gebruiken. Klinkt al snel heel, eh... urbaan, gesofisticeerd, mondain, geraffineerd.

Bellefleur

Bellefleur

17-01-2013 om 11:21

Klinkt ook

heel erudiet.

dc

dc

17-01-2013 om 12:10

Kun je googlen

http://www.woordjesleren.nl/chapters.php?book=1878&description=Woordenlijst+Moeilijke+Woorden

Je kunt er ook voor kiezen om frans te leren. Dan sla je 2 vliegen in een klap. Veel moeilijke nederlandse woorden snap je dan, en je hebt er gelijk een taal bij

Ik heb zelf oud-grieks en latijn gehad, en dat helpt echt enorm. Het komt echt maar zelden voor dat ik een woord niet ken eigenlijk. En dan is het meestal juist een woord dat gebruikt wordt door jongeren. Een modewoord dus.

Aan tafel

Wij deden vroeger toen we puber waren met regelmaat het spelletje 'moeilijke woorden' aan tafel tijdens het eten.
Met onze ouders (beide onderwijzers, hahaha dat zal 't m'zijn) en onze soms mee-etende stiefbroers en soms mee-etende vrienden en vriendinnen enzo.
De bedoeling was dat je iets vertelde dat die dag gebeurd was en dat zei met zoveel mogelijk erg moeilijke woorden. En dan antwoord de ander dus net zo.
Dus: "De furieuze leraar gaf stoïcijns de klas op om de gehele tekst te analyseren." En dan zei de ander: " Wat een provocatieve actie zeg, van die leraar."
Nou ja, zo'n soort gesprek voerden wij dan dus....
We schakelden soms zo over van een gewoon gesprek naar dit soort zinnen.
Ik herinner me dat ik soms in de klas (saaie les..) al zat te broeden op zoiets. Ik heb zelfs schriftjes gehad, waar mijn probeersels in stonden. Mooie moeilijke woorden en die ik dan toevallig hoorde en dan probeerde te gebruiken in een verhaaltje.
Wij vulden ook in het weekend crytogrammen in. Die van de volkskrant, met z'n allen. Daar leer je ook veel woorden van.
groeten albana

Van dit alles

word je vast zeer eloquent. Laat ons verder epibreren

Woord van de dag

Op mijn Android mobieltje heb ik een Engels woordenboek geïnstalleerd (http://www.thefreedictionary.com/) en die geeft elke dag een "word of the day", dus toen ik dit topic zag dacht ik, hé, dat moet je ook voor Nederlandse woorden hebben. Inderdaad:
http://www.vandale.nl/woord-van-de-dag

en natuurlijk ook apps voor op de mobiel.

Woord van vandaag: "kauwdrug", een ander woord voor qat.

Abberant

Geen idee wanneer te gebruiken maar dit woord heb ik op moeten zoeken...

Nog een

Ik heb vandaag dispensatie gekregen om snowboots te dragen in de klas.

Lelietje van Dalen

Lelietje van Dalen

17-01-2013 om 14:06

En ik ben

...weer eens enorm aan het procrastineren; mooie boel is dat.

Ik vind het

infaam en abject.

skik

krin

krin

17-01-2013 om 15:52

Voortaan

heb je geen ruzie meer, maar ben je gebrouilleerd, ga je niet meer naar een vakantiehuisje maar naar een pied à terre, heb je geen geld meer maar ben je solvabel, ben je niet meer egocentrisch maar een solipsist, komen er uitsluitend nog colporteurs aan de deur, feliciteer je zwangeren met hun fecunditeit, is niets meer bijzonder maar alleen nog frappant en zeg je niet meer dat je geen chocola van een mailtje kunt maken, maar dat de tekst ook na grondige exegese enige coherente gedachte ontbeert en/of dat de portee je ten enenmale ontgaat.

Merel

Merel

17-01-2013 om 19:17

Fijn die woorden

Aangezien ik ze echt niet allemaal ken, die moeilijke woorden, zou ik in een gesprek met jullie dus heel glazig maar wat staan knikken, ik neem toch aan dat dat ook niet de bedoeling is?
Ik bedoel, ik zou ze wel willen leren, maar waarschijnlijk niet vaak gebruiken, ik denk om de reden dat andere mensen me niet begrijpen of misschien wel denken dat ik probeer interessant te doen ofzo

krin

krin

17-01-2013 om 21:25

Merel

Woorden zijn mijn favoriete speelgoed, geen martelinstrumenten. Uitspattingen met uitzinnig en archaïsch taalgebruik veroorloof ik me over het algemeen alleen tegenover mensen met dezelfde afwijking (of als er om gevraagd wordt, zoals hier).

Ella2007

Ella2007

18-01-2013 om 09:47

Skik, dat is bram!

Ik heb nog nooit zo vaak het woord abject gehoord, dan in de afgelopen jaren, omdat Bram Moscowicz in Boulevard zit. Bij abject zal ik altijd aan Bram denken. Heeft -ie dan mooi voor elkaar.

Ella2007

Ella2007

18-01-2013 om 09:50

Oh krin, heerlijk!

Ik kan het zelf niet, maar ik kan er onwijs van genieten , zulk taalgebruik ! Prachtig.

Nog een paar vergaderwoorden: participatie (deelname), discrepantie (verschil), congruentie (overeenstemming), connotatie (bijklank), synergie (som der delen is meer dan twee).

Mensen die 'moeilijke' woorden gebruiken, doen dit trouwens niet per se om interessant te doen. Voor hun is dat taalgebruik volstrekt normaal en ze beseffen soms niet dat anderen hierdoor de weg kwijtraken.

leermoeder

leermoeder

18-01-2013 om 10:51

Haha leuk

wat een reakties; nou er staan woorden in die ik echt niet ga gebruiken omdat iedereen me dan glazig aankijkt... het zijn wel gebruikswoorden; groot deel ken ik wel van 'naam' maar weet niet wat ze betekenen. Sinds kort (nederlans van zoon) weet ik wat archaisch betekent hahaha. cool.
Dus: niet te moeilijke woorden graag. ik ben best hoog opgeleid hoor en weet veel woorden maar niet direct die vergaderwoorden en woordgebruik van 'gedrag' bijvoorbeeld. ga zo door.

Merel

Merel

18-01-2013 om 10:53

Een paar

Ik ken er ook wel een aantal hier en daar, vaak voortkomend uit de vergaderingen op het werk die ik bijwoonde. En inderdaad, ik denk dat je het zelf niet meer door hebt dat je wellicht voor anderen moeilijke woorden gebruikt. Zelf durf ik trouwens zelden te vragen wat het woord dan betekent, doet iemand hier dat wel? En zou je het raar vinden als iemand je onderbrak en vroeg 'wat betekent connotatie (bijv.) eigenlijk?"

krin

krin

18-01-2013 om 10:56

Vragen

Hangt van de setting af, denk ik. Ik zou er geen vergadering voor onderbreken, als de betekenis niet onmisbaar is voor de inhoud, maar in een gewoon gesprek zou ik het wel vragen, volgens mij.

Voordeel

Van bijna 100% van deze woorden is dat ze uit het Latijns via het Frans afkomstig zijn. Niet moeilijk voor mij dus Verder heb ik niet de illusie om zo veel slimmer te zijn maar de betekenissen van moeilijke woorden weet ik dus bijna altijd. Zeer handig!
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Sinilind

Wil jij een homogeniseertoestelletje bij je koffie met additieven?

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

18-01-2013 om 16:49

Gekke oplossing

Toen ik tien jaar geleden een abonnement op de NRC kreeg moest ik na de eerste krant bijna huilen. Hbo-opleiding en ik snapte amper de ingezonden brieven. Nu lees ik de krant diagonaal en bepaalde artikelen helemaal. Zonder probleem.
Boeken die misschien wat buiten je comfortzone liggen kunnen ook erg verrijkend zijn.

Rosa van der Zanden

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.