Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Sociale huisarts

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/01/den-haag-misleidt-haar-inwoners-al-met.html
Denk nou niet dat dit een academisch opgeleide deskundige is. Achter deze titel zitten als vanouds de functies van BJZ en het huidige CJG maar nu in een wijkteam. Ik snap niet zo goed dat mensen niet begrijpen dat 'arts' een beschermde titel is.
En ik denk dat het goed is om te weten met wie je hier te maken hebt.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kaaskopje

Kaaskopje

27-01-2013 om 00:24

De term huisarts

lijkt hier inderdaad misplaatst gebruikt te worden. Maar dat zegt op zich niets over de kwaliteit van de hulp die geboden wordt.

Hè?

Maar Anne, waar maak je nu uit op dat er geen arts (basisarts) of huisarts aanwezig is op die post?
De Jeugdarts van CJG/BJZ is ook een basisarts, vaak met specialisatie bedrijfsarts. Dus ja, er zitten academisch opgeleide deskundigen bij CJG/BJZ.
De term 'sociale huisarts' bestaat niet in het big register. Dat betekent overigens niet dat die dan zomaar gebruikt mag worden voor uitvoerenden die geen artsen/huisartsen opleiding gedaan hebben.
Groet,
Miriam Lavell

Leen13

Leen13

27-01-2013 om 09:48 Topicstarter

Maatschappelijk werkenden

"De ‘sociale huisarts’ in de wijk
Met al uw vragen in het dagelijks leven kunt u bij ons terecht. Samen met u kijken we naar oplossingsmogelijkheden. Wij zijn de ‘sociale huisarts’ bij in uw buurt.
Het Haags Maatschappelijk Werk en Dienstverlening wordt aangeboden door de Haagse Welzijnsorganisaties. Maatschappelijk werkers bieden in heel Den Haag een identiek aanbod aan hulp bij vragen in het dagelijks leven. Met de term ‘sociale huisarts’ zijn maatschappelijk werkers niet alleen gericht op het vraaggericht ondersteunen, maar ook op het voorkomen van problemen en het verslechteren van leefomstandigheden.
Zie ook: http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/01/gemeente-amsterdam-misleidt-ouders-van.html
"Op termijn zouden werkzaamheden van medewerkers bij gemeenten en instellingen, zoals de jeugdverpleegkundige, schoolmaatschappelijk werker, jeugdzorgmedewerker, jeugdhulpverleners en de aansluitfunctionaris van Jeugdzorg op kunnen gaan in de functie van sociale huisarts"
Mijn probleem is dat ik ernstig vragen heb bij het functioneren van dit soort clubjes. Je wil zo graag dat ouders en kinderen geholpen worden maar de realiteit is dat er 'ingegrepen' wordt en dat het leven van mensen onder de dwang van justitie terecht kan komen in plaats daarvan. Het advies van Jeugdzorg Dark Horse is om naar de opvoedpoli te gaan en als je psychische problematiek vermoedt dat je je via de huisarts laat verwijzen naar een echte vrijgevestigde arts of psycholoog, of orthopedagoog.

Leen13

Leen13

27-01-2013 om 09:55 Topicstarter

Kwaliteit

Niets mis met de hulpverlening door maatschappelijk werkenden, jeugdverpleegkundigen of anderen. Er kunnen in een gezin al snel zaken uit de hand lopen, weet ik ook uit eigen ervaring als je opvoedstress hebt, dat kan je gezin ernstig ontregelen. Maar ik ben tegen gedwongen hulpverlening. En met die kindermishandelingshysterie wordt je hulpvraag zo omgetoverd in een gevalletje kindermishandeling. Daarom is het aanbod zo schijnheilig. En blijkbaar is er nog steeds geld teveel en willen we o zo graag kinderen redden, maar die red je niet met justitie. Dat gaat ten koste van echte hulp. En dat stigmatiseert mensen.
Gisteren gehoord van een school waar de problematiek zogenaamd heel moeilijk was voor de leerkrachten. Bleek dat het met name om gedoe met OTS, gezinsvoogden en op scherp gezette echtscheidingsproblematiek te gaan. Dan weet ik al weer genoeg. Wat er heftig aan is is dat er 'ingegrepen' is door dit soort instanties. De goegemeente denkt dan echter dat de ouders zo'n laag soort kindermishandelaars is.

P

P

27-01-2013 om 10:03

Miriam

Daar duidt toch die hele link op?

Tinus_p

Tinus_p

27-01-2013 om 10:58

Aanvulling

Miriam:
"De Jeugdarts van CJG/BJZ is ook een basisarts, vaak met specialisatie bedrijfsarts."
Even voor de volledigheid; dat klopt half. Zowel bedrijfsgeneeskunde als jeugdarts zijn aanvullende opleidingen, die een basisarts kan volgen. Maar het zijn korte opleidingen (vziw een paar weken, iig was dat vroeger zo), niet te vergelijken met een medische specialisatie. Onder artsen staan deze opleidingen/beroepen in laag aanzien -'ik kan altijd nog cb-arts worden'.
Verder eens: Het gebruik van het woord 'huisarts' is titelmisbruik, en dat is strafbaar.

Sancy

Sancy

27-01-2013 om 12:07

Niet meer

Nee niet meer, Tinus. De specialisatie bedrijfsarts duurt bij de RU (en volgens mij bij elke andere vergelijkbare universitaire opleiding) 4 jaar na de opleiding tot basisarts. Daarbij wordt uitgegaan van een aanstelling in het veld voor minstens 50%. Voor jeugdarts is het bij mijn weten tenminste 2 jaar.
Huisarts is geen beschermde titel volgens de BIG, de beschermde titels luiden: Apotheker, Arts, Fysiotherapeut, Gezondheidszorgpsycholoog, Psychotherapeut, Tandarts, Verloskundige en Verpleegkundige.

Ik weet het niet

P, ik zie het niet.
En tinus, het klopt niet half, maar helemaal.
Het maakt helemaal niet uit dat dat een lager aanzien heeft. De vraag of zo iemand zich arts mag noemen is helder: ja, dat mag.
Huisarts is weer wat anders. Dat mag inderdaad alleen iemand die als huisarts gespecialiseerd is.
Overigens roep ik al sinds de invoering van de gratis zorgverzekering voor kinderen, dat dit het voorland is: Gratis, maar geen toegang meer tot de echte huisarts. Ga maar naar het (veel goedkopere) CJG en de jeugdarts aldaar.
Je kunt ervan uitgaan dat die firma zo suf is om zich strafbaar te gedragen, maar het is best mogelijk dat er wel degelijk een huisarts aan die praktijk verbonden is.
Een sociale huisartsenpraktijk (voor een deel een fantasienaam, maar dat is 'cosmetisch chirurg' ook). Met vele assistentes.
Volgens mij is dat niet verboden, als er maar een huisarts rondloopt (hoeft er maar 1 te zijn).
Anne j, heeft er al iemand met deze haagse firma gebeld/gemaild voor uitleg? Is er aangifte gedaan bij de IGZ?
Groet,
Miriam Lavell

Leen13

Leen13

27-01-2013 om 12:10 Topicstarter

Knmg

Uit het eerste bericht:
"Redactie Jeugdzorg Dark horse: Wij hebben contact opgenomen met de juridisch adviseur van de arstenfederatie KNMG (Diederik van Meersbergen) en die is duidelijk; 'Arts' en 'huisarts' zijn beschermde beroepen, als iemand die niet staat ingeschreven bij de KNMG zich uitgeeft voor arts is hij/zij strafbaar."

Welles

Sancy uit antwoord kamervragen van de minister Schippers:"Conform artikel 3 van de wet BIG is arts een wettelijk beschermde titel. Iedereen die als arts is ingeschreven in het Big-register mag zich ook arts noemen. Vervolgens zijn er registratiecommissies van de beroepsorganisaties die specialistenregisters bijhouden. Dit gebeurt op basis van artikel 14 van de Wet Big. Deze titels zijn wettelijk beschermd. Dit betekent dat men zich niet voor huisarts mag uitgeven als men niet in het register van de Huisarts en Verpleeghuisarts Registratie Commissie (HVRC) is ingeschreven. "
(25 nov 2011 of SOS-arts 101023-100176-CZ)
Groet,
Miriam Lavell

Leen13

Leen13

27-01-2013 om 12:14 Topicstarter

Aangifte

Aangifte kun je doen bij de inspectie. Voor zover ik weet is dit hier nog niet gebeurt. De inspectie loopt niet zo hard. Er zijn regelmatig aangiften van kwakzalvers die zich als dokter uitgeven. Maar dan gaat er vaak wat mis bij de procedure en moet je er zelf bovenop zitten dat het tot de boete van 3.700 euro leidt.
Zelf denk ik dat, onder invloed van de media, de naam sociale huisarts wel teruggetrokken zal worden. Net als met de Poppenvilla.
Blijkbaar zit er in dit veld een stelletje amateurs met weinig historisch en academisch besef, te onder presteren.

Niet genoeg

Annej, neem eens contact op met dat cjg in den haag en vraag of er werkelijk een huisarts aan de praktijk verbonden is en hoe die dan heet.
Het KNMG kan op die vraag geen antwoord geven.
De warrige tekst van de firma geeft ook geen uitsluitsel.
Groet,
Miriam Lavell

Te kort door de bocht

Annej:"Blijkbaar zit er in dit veld een stelletje amateurs met weinig historisch en academisch besef, te onder presteren."
Hou hiermee op.
Maak eerst eens aannemelijk dat er werkelijk geen huisarts verbonden is aan deze club.
Groet,
Miriam Lavell

Leen13

Leen13

27-01-2013 om 12:17 Topicstarter

Ik moet hier toch wel even grinniken Miriam. Misschien heb je wel gelijk en zit er ergens een arts die via de verlengde arm constructie zo'n legertje buurtzusters machtigt.

Naam bekend maken

Precies. Maar dat is wel eenvoudig te controleren. De naam van die huisarts moet namelijk bekend zijn. Je moet kunnen nagaan of die in het register vermeld staat.
Dus bel, mail, vraag even.
Als men dat niet bekend wil maken, dien dan een klacht in.
IGZ kan wel traag zijn, maar klagen..., het gemopper en de beschuldigingen in een concrete klacht omzetten, dat gaat pas traag!
Groet,
Miriam Lavell

Sancy

Sancy

27-01-2013 om 12:26

Ah jah

Je hebt gelijk Miriam, natuurlijk is huisarts een beschermde titel. What was i thinking? Nou niets zinnigs, ik moet eerst wat koffie en nicotine blijkbaar

Leen13

Leen13

27-01-2013 om 12:39 Topicstarter

Anoniem

Mijn vingers jeuken om te bellen Miriam. Maar dat doe ik niet. Ik heb nog steeds 2 kinderen in de hulpverlening met een dossier waar de honden geen brood van lusten en dat duurt nog even tot ze 18 zijn.

Ook goed

Maar, met uw welnemen, mag het dan een toontje lager?
Ik bedoel: eerst uitzoeken, dan pas beschuldigen.
Zo wil je zelf ook behandeld worden, toch?
Groet,
Miriam Lavell

Leen13

Leen13

27-01-2013 om 12:46 Topicstarter

Miriam

Voor het uitzoeken heb je de helden van Jeugdzorg Darkhorse, de stichting KOG en anderen. Anoniem verzet moet hier voorlopig nog even genoeg zijn. Nee, ik ben geen held.

Mailtje gestuurd

Ik heb zelf maar even een mailtje gestuurd. Niet dat dat vreselijk heldhaftig is. Ik ben namelijk al lang uit de wind van dit soort clubs.
Groet,
Miriam Lavell (niks te vrezen)

Leen13

Leen13

27-01-2013 om 13:12 Topicstarter

Bedankt miriam

Dankjewel Miriam. Dat meen ik van harte. Ben benieuwd wat de reactie zal zijn.

Margriet*

Margriet*

27-01-2013 om 21:04

Sociale huisarts

is een naam bedacht door beleidsmedewerkers. Zeer verwarrende naam. Ze bedenken iets nieuws maar ze hadden nog geen namm....

Overigens Anne en ook Miriam zijn niet alleen huisartsen weldenkende, op academisch niveau geschoolde mensen. Ook al is er een huisarts toegevoegd dan zegt dat nog niets over kwaliteit. Ik vind het nogal achterhaald om daarvan uit te gaan....

En de opvoedpoli werkt zeer intensief samen met BJZ, ik zie niet zo goed waarom die 'beter' zouden zijn en waarom die dan worden aangeraden?

Leen13

Leen13

27-01-2013 om 22:44 Topicstarter

Margriet

Je kunt zelf een naam verzinnen die beter past. https://amsterdamopent.nl/info/challenges
Wat mij betreft dekt de vlag de lading niet. Doen alsof je een vertrouwd iemand bent die komt helpen maar ondertussen nemen de zorgmeldingen toe. Waarmee ouders en kinderen in gedwongen hulpverlening terecht komen tegen hun wil. Afgezien nog van de manier waarop dat gaat.
Ik verwacht van de opvoedpoli meer hulp dan zorgmelding. Per slot is het een commercieel initiatief. Met melding zijn ze hun klanten kwijt. Bij BJZ is dat vestzak broekzak.
Ik heb geen bezwaar tegen niet-academische hulpverlening. Ik verwacht wel dat een beroepsgroep als huisartsen een beter begrip hebben van privacy en het belang van hun patienten op een ongestoord gezinsleven en de reikwijdte en de gevolgen van hun hulp.

Weldenkend?

Margriet:"is een naam bedacht door beleidsmedewerkers. Zeer verwarrende naam. Ze bedenken iets nieuws maar ze hadden nog geen namm...."
Aha, nou Annej, dan heb je gelijk.
Nu nog die klacht bij IGZ.
Margriet "Overigens Anne en ook Miriam zijn niet alleen huisartsen weldenkende, op academisch niveau geschoolde mensen. "
Dat zal beslist, maar voor de medewerkers aan deze dienst kun je daaraan twijfelen. Hoe kun je zo dom zijn om jezelf een titel te geven die je niet mag dragen?
Margriet:"Ook al is er een huisarts toegevoegd dan zegt dat nog niets over kwaliteit. Ik vind het nogal achterhaald om daarvan uit te gaan...."
Als dat algemeen gedacht wordt daar, dan zit daar de kern van het probleem. Allemaal ontslaan die mensen. Of op cursus.
Nog een keer: het gaat even niet om wat jij of je collega's er persoonlijk van vinden. De kwaliteiten van een arts/huisarts (met welke toevoeging ook), zijn vastgelegd en de titel is beschermd. Je hoeft er geen competentie competitie van te maken, je mag alleen maar die titel niet gebruiken.
Dat is toch niet heel moeilijk te begrijpen, wel?
Groet,
Miriam Lavell

klant

klant

28-01-2013 om 10:52

Aanhalingstekens

Wat ik me nou afvraag: ik heb hieronder even een citaat geplakt. Daar is te zien dat deze MBO/HBO'ers de universitaire beschermde titel huisarts tussen aanhalingstekens plaatsen. Zou dat kunnen betekenen dat ze juridisch weg kunnen komen met deze volksverlakkerij?
En merk op dat ze tamelijk krom Nederlands schrijven. Ze zijn niet alleen gericht op het voorkomen van problemen, maar ook op het verslechteren van leefomstandigheden. Woe ha ha ha. Als je gaat pronken met andermans hulpverlenerskwalificaties valt dat verslechteren van leefomstandigheden inderdaad te verwachten.

Hier is het citaat:
Met de term ‘sociale huisarts’ zijn maatschappelijk werkers niet alleen gericht op het vraaggericht ondersteunen, maar ook op het voorkomen van problemen en het verslechteren van leefomstandigheden.

Nee

Doen alsof mag niet met die titel. Ook niet als je het erbij zegt.
Groet,
Miriam Lavell

Kaaskopje

Kaaskopje

28-01-2013 om 17:35

Klant

Ik vrees toch dat jij nu niet goed leest.
"Met de term ‘sociale huisarts’ zijn maatschappelijk werkers niet alleen gericht op het vraaggericht ondersteunen, maar ook op het voorkomen van problemen en het verslechteren van leefomstandigheden."
Hier staat als je het uit elkaar haalt: ... ondersteunen, maar ook op het voorkomen van problemeen en voorkomen van het verslechteren van leefomstandigheden. Het woord 'voorkomen' hoor je ook voor 'verslechteren van leefomstandigheden' te lezen. En dan is het weer helemaal logisch. Ze willen dus hulp op aanvraag bieden, maar ook zelf inhaken op gesignaleerde problemen om te voorkomen dat het erger wordt.

klant

klant

28-01-2013 om 18:41

Hi hi

Maar het zijn beroerde stilisten, want je kunt het dus ook anders lezen. Dat is namelijk mogelijk, dat maakt het zo koddig. Daarom kun je zo'n zin beter in stukken knippen. Maar ja, weten zij veel. Je ziet voor je hoe een stelletje beleidsmutsen zo'n tenenkrommend stukje bij elkaar zit te betuttelen. En voor hun initiatiefje de term sociale huisarts opkoken vanwege de onnodige gewichtigdoenerij. Het leven is soms zo leuk. Alleen jammer dat ze broodnodige zorg gelden op vergaderen. Om nog maar niet te spreken van de salarisuurtjes die in deze onzinPR gaan zitten.

krin

krin

28-01-2013 om 21:25

Jamaar klant

Bekijk het eens met een andere bril.
Ze hebben bedacht dat die persoon bepaalde eigenschappen en in zekere zin zijn/haar positie deelt met een huisarts: lage drempel, generalist, eerste aanspreekpunt, doorschakelaar. Hoe maken we dat duidelijk, vroeg men zich af. Eh... eigenlijk is het een soort huisarts, maar dan sociaal? Ja! Sociale huisarts!

Toegegeven, ze hadden wat langer na kunnen denken, maar je kunt je cynisme ook te ver doorvoeren.

klant

klant

29-01-2013 om 09:20

Doorschakelaars

Krin, je ziet de irritatie er idd doorheen sijpelen. Dat zit ook in de wildgroei aan doorschakelaars die zelf niet zoveel kunnen, in de zorg. Juist in een tijd van Internet worden ze steeds vaker overbodig. Mensen kunnen vaak prima zelf hun weg vinden, ze zijn niet achterlijk. En als ze dat wel zijn, is er adequate hulp nodig, dat is iets anders dan het zoveelste preventieloketje. Door de nadrukbop preventie en melden wordt het sprookje verkocht dat iedereen lang en gelukkig leeft, als de hulpverlening nu masr vroegtijdig wordt ingeschakeld. Niets is minder waar.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.