Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

minder herkenbaar

minder herkenbaar

05-02-2009 om 23:54

Hoe zit dit?

Ik heb een vraag over mijn zeer bijzondere arbeidsomstandigheden.
Ik werk volgens het gemeentelijke verloning systeem. Ik heb in plaats van een gemeentelijke uitkering een arbeidscontract gekregen en ik ben gedetacheerd aan een onderdeel van de gemeente.
Er word in mijn contract met geen woord gerept over een CAO. Het detacherings bedrijf (bij wie ik onder contract sta) is een dochteronderneming van het bedrijf (instelling?)die de sociale werkvoorziening voor de gemeente uit voert.
Ik heb de CAO voor de sociale werkvoorziening gevonden maar ik heb geen idee of die van toepassing is op mijn arbeidscontract.
Ik zit met wat functionele vragen zoals pensioen (word ook niet over gerept) vergoedingen (ik loop ongeveer 4 uur per dag over straat, mijn schoenen zijn nog nooit zo hard gesleten) ik moet zelf zorgen voor vervoer (zeker 5km per dag fietsen, fiets moet je zelf verzorgen) en geen recht op reiskosten vergoeding, nooit (volgens contract).
Ook werken wij door wanneer de bouw stil ligt ivm de weersomstandigheden.
Het gaat dus gewoon om geld. Leven van een bijstandsuitkering is geen vetpot en met de bijkomende kosten die deze arbeid met zich mee brengt ben ik heel nieuwsgierig wat mijn rechten en plichten zijn.
Ik kan ook contact opnemen met mijn werkgever maar die vind mij nu al lastig genoeg (ik ben per ongeluk door omstandigheden daar terecht gekomen).
Ik hoop dan ook dat iemand weet hoe het zit als er geen CAO oid van toepassing is. Geld dan de algemene arbo-wet? En zo ja, moet dat dan niet in het contract vermeld worden?
Even voor de duidelijkheid, ik had geen uitkering en dit contract was de enigste optie die ik had om aan inkomsten te komen, als ik een keuze had (en nu even snel heb) dan was ik voor een reguliere baan gegaan.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Hoe zit het nou?

Je bent dus in dienst van een detacheringsbedrijf? En dat bedrijf is een dochter van het bedrijf dat de soc. werkvoorziening regelt, maar jouw bedrijf werkt zo te lezen niet in de soc. werkvoorziening.

Of een CAO van toepassing is, lees je in die CAO. En meestal is daarvoor bepalend - als het een bedrijfstakcao is - de feitelijke activiteit van het bedrijf. Ik vermoed dat er geen CAO van toepassing is.

Als er geen CAO van toepassing is gelden wet en arbeidscontract. De arbowetgeving is van toepassing (er is nog een heleboel meer van toepassing) maar dat spreekt vanzelf, dat staat in geen enkel contract. Er is geen wettelijk recht op reiskostenvergoeding, en ook niet op een pensioen. In je contract kan natuurlijk van alles afgesproken zijn, maar als dat niet zo is, dan is dat jammer. Er zijn trouwens bosjes mensen zonder pensioenvoorziening, reiskostenvergoeding, of wat voor vergoedingen dan ook.

Ik krijg de indruk dat je jezelf erg tekortgedaan voelt, maar vrees dat daar niet echt aanleiding voor bestaat, althans niet wettelijk. Overigens: 5 km fietsen per dag is nou ook weer niet zo heel veel, en doorwerken tijdens de vorst doen postbodes en politieagenten ook, dus je bent de enige niet.

Verdien je nu meer dan je met de bijstand zou doen? Overigens, je zegt dat je liever voor een reguliere baan was gegaan, maar voor zover ik kan overzien heb je een reguliere baan, zij het dat je die hebt bij een instelling die kennelijk ook banden heeft met de sociale werkvoorziening. Maar jij hebt gewoon een contract, salaris, en alle rechten (en plichten) die daarbij horen.

Als je het allemaal niet vertrouwt of niet eerlijk vindt is een bondslidmaatschap misschien een idee. En als je concrete ideeën hebt over wat er niet zou kloppen kan je altijd advies vragen bij het Juridisch Loket (www.hetjl.nl).

Sterkte

Temet

Nasha 1st

Nasha 1st

06-02-2009 om 19:05

Temet (ot)

Heb jij een mail-adres waar ik je kan mailen? Ik wil wat vragen met het oog op mijn loopbaantraject waar ik in zit....

minder herkenbaar

minder herkenbaar

06-02-2009 om 20:38

Ja en nee

Hoi Temet,
Ja ik heb een echt arbeidscontract maar dat contract staat niet op zichzelf.
Ik verdien exact het zelfde als iemand in mijn leefsituatie aan uitkering zou krijgen van de sociale dienst. Zodra er iets veranderd in mijn leefsituatie (samenwonen, alleen wonen, huis kopen etc.)dan krijgt mijn werkgever daar bericht van en dan word er een aanpassing gemaakt in mijn contract.
Ik mag dan ook niet ergens anders meer gaan werken, dat loon word dan in mindering gebracht en dan moet ik minder uren gaan werken.
Alleen ervaar ik dat rondkomen van dat salaris niet heel makkelijk is. Ik heb geld moeten lenen om die fiets te kunnen aanschaffen (ik kwam uit een situatie waarin ik niks had, geen huis geen bezittingen, geen geld maar wel 2 kinderen). Als ik rond moet komen van een uitkering hoef ik er niet perse representatief uit te zien, nu wel en kleding kost geld.
Ik wil ook niet klagen ik was echt geholpen met deze oplossing en nog want ik heb tot nu toe nog geen andere baan gevonden. Het valt me alleen zwaar om onder deze omstandigheden te voldoen aan de arbeids ethiek.
En ik ga er voor het gemak even vanuit dat de postbode en de politie agent zelf een thermische onderbroek kunnen kopen van hun salaris of dat door hun werkgever verstrekt krijgen. De agent rijd op een dienstfiets bijvoorbeeld.
Ik mag ook absoluut geen opleiding volgen in mijn eigen tijd, want dat mag ook niet met een uitkering.
Ik vraag me gewoon af wat de rechten zijn van mensen die werken onder deze voorwaarden. Ik vind het heel onduidelijk, enerzijds is de mededeling dat ik een volwaardige baan heb en anderzijds krijg ik allerlei beperkingen opgelegd omdat de sociale dienst.......
Met andere woorden, ik weet het niet. Concreet snap ik niet hoe het werkt en welke wet er van toepassing is op mij. De regels die de sociale dienst hanteert of de regels van de arbo etc. En in hoeverre mag met van mij verwachten allerlei onkosten te maken die het mij mogelijk maken mijn werk uit te voeren.
En begrijp me vooral niet verkeerd, ik wil voor geen goud een uitkering hebben, dan werk ik liever op deze basis dan niet. En ik ben druk bezig met solliciteren naar ander werk dit is echt een tussen oplossing, maar ik zie mijn collega's met de zelfde problemen worstelen (geld vs verplichtingen).
Zo zit er dus ongeveer, ik vind het redelijk bijzondere arbeidsomstandigheden.

Ardnax

Ardnax

07-02-2009 om 16:23

Vraagje

Ik begrijp dat je alleenstaand met kinderen bent ?
Dan is toch datgene wat je nu verdient hoger dan een uitkering ?
Want het wettelijk minmumloon (vereist als je ergens werkt) is hoger dan een bijstand uitkering voor een alleenstaande met kinderen.
Grtz.
Ardnax

minder herkenbaar

minder herkenbaar

07-02-2009 om 20:51

Zelfde

Ja mijn salaris is even hoog/laag als een uitkering. Ik werk 34 uur per week, meer mag niet.
Dat geeft voor mij dus ook onduidelijkheid. 34 maal het wettelijk minimum uurloon is mijn salaris en dat is weer gelijk aan een uitkering.

Niet onduidelijk

Er is niet zoveel onduidelijks aan. Jij zit bij een werkgever die kennelijk gespecialiseerd is in Melkertbaan-achtige constructies. En dan wordt de omvang van het dienstverband inderdaad zo gekozen dat je uit precies uit de bijstand komt. Was je alleenstaand geweest, dan had je minder uren gekregen.

Overigens, dat 'meer mag niet'... Dat is nog best een aardige. Voor zover ik het begrijp heb jij een regulier arbeidscontract, en dan is de Wet Aanpassing Arbeidsduur ook gewoon van toepassing. Dus als je een jaar bij deze werkgever in dienst bent kun je vragen om uitbreiding van je uren.

Je kunt natuurlijk ook, als je wilt, een baantje erbij nemen bij een andere werkgever, maar daar zal je de puf niet meer voor hebben denk ik, als je van 0 naar 34 uur per week bent gegaan.
En het handigste is natuurlijk om zo snel mogelijk een andere werkgever te vinden die beter betaalt, maar dat zal waarschijnlijk beter gaan als je wat meer ervaring hebt.

Sterkte ermee

Temet

Oeps! het zit toch anders!

Ik had jouw eerdere posting gemist. En nu ik die alsnog gelezen heb vind ik bij nader inzien dat je een heel raar contract hebt, en dat er inderdaad reden is om daar eens naar te laten kijken.

Men moet kiezen. Of je hebt een uitkering en je wordt ihkv een trajectplan (of hoe ze dat ook mogen noemen in jouw gemeente) naar een of ander werkbedrijf gestuurd. Dat is dus werk met behoud van uitkering. Of je hebt een gewoon arbeidscontract. Maar in dat geval ben je ook een gewone werknemer, met alle rechten die daarbij horen. Het verminderen van je contractsduur op grond van externe omstandigheden hoort daar bijvoorbeeld helemaal niet bij. En het kan best dat er beperkingen zijn aan bijbaantjes (zo'n beding komt in veel arbeidsovereenkomsten voor), maar dat salaris dat je verdient in baan A wordt afgetrokken van salaris in baan B, terwijl je niet minder werkt, dat kan natuurlijk ook niet zomaar.

Dus of je hebt een en ander verkeerd begrepen, of de gemeente, dan wel de werkgever, is hier een portie aan het rotzooien. Helemaal onmogelijk is dat laatste niet, ik kwam laatst in Amsterdam ook iets tegen wat er wel heel vreemd uitzag.

In welke gemeente woon je?

Als je geen bondslid bent, en ik neem aan van niet, dan raad ik je aan naar het Juridisch Loket te gaan en er eens naar te laten kijken. Als zij zeggen dat het klopt, laat je dan even goed uitleggen waarom (ik heb reden het Juridisch Loket een tikje te wantrouwen, niet iedereen is even goed opgeleid daar). Klopt het niet, of lijkt het erop alsof het niet klopt, vraag dan om een doorverwijzing naar een advocaat voor verder advies. Dat kost je hooguit 13,50, dat geld zou ik er toch in investeren.

Je kunt ook rechtstreeks met een advocaat bellen.

In beide situaties geldt: zoek een advocaat (of een andere rechtshulpverlener) die verstand heeft van bijstand, Melkertbaanachtig leed etc. Als je doorgeeft in welke gemeente of streek je woont heb ik misschien wel een tip. Je kan ook kijken op de site van de specialisatievereniging van Sociaal Zekerheidsrechtadvocaten (al ligt jouw zaak op het snijvlak van uitkeringszaken en arbeidsrecht) www.ssz-advocaten.nl (ik doe dit even uit het hoofd. Maar die club heet ssz).
En als er bij jou in de gemeente een club is van of voor bijstandsgerechtigden dan zou ik daar eens contact mee opnemen en vragen of zij dit probleem kennen, en of zij misschien een naam van een goede rechtshulpverlener weten.

Het is wel de moeite waard om dit uit te zoeken, want dit klinkt echt als een heel raar contract. Werken tegen betaling op het sociaal minimum is natuurlijk al niet echt een lolletje, als je dan aan alle kanten klem wordt gecontracteerd is het helemaal vervelend.

Kan je terugmelden hoe e.e.a. is verlopen? En in welke gemeente je woont, dus...

Groeten,

Temet

minder herkenbaar

minder herkenbaar

08-02-2009 om 17:55

Wat antwoorden

Oke, ik heb helemaal geen uitkering gehad, nooit. Ik was zelfstandig ondernemer (werkweek van 60+ was niet vreemd). Dus van 0 naar 34 klopt niet helemaal.
Maar goed ik was samen met mijn onderneming ook mijn huis kwijt en doordat de zaken niet goed gingen ook niet verzekerd voor inkomsten verlies.
Geen recht op ww en omdat ik geen huis had ook geen recht op bijstand.
Ik heb dus even (3 maanden) zonder inkomsten gezeten tot een 3e partij zich ermee ging bemoeien en ik bij hoge uitzondering dit traject in mocht om toch inkomsten op zeer korte termijn te kunnen realiseren.
Ik begon dus met 30 uur (meer mocht niet) want dat was het bedrag dat stond voor een moeder met 2 kids zonder zelfstandige woonruimte.
Ondertussen heb ik weer wel eigen woonruimte en nu mocht ik bij gods gratie (sociale zakens gratie dus) 4 uur meer werken.
Toen ik dus verhuist was moest er toestemming gevraagd worden aan de gemeente of ik meer mocht gaan werken. Ik heb toen ook gevraagd of full-time mocht, maar dat mocht niet, een opleiding kunnen ze me niet geven (ik heb MBO) maar dat mag niet want ik ben al hoog (!?) geschoold.
Een opleiding in mijn eigen tijd (en van mijn eigen geld) mag ik ook niet doen van de sociale dienst waarnaar mijn werkgever dus luistert. Dit speelt zich af in Lelystad.
Ik ben voor alle duidelijkheid dus echt me suf aan het solliciteren. Ik heb een leuke HBO opleiding in het oog en nu moet ik voor september een baan hebben die daar op aan sluit. Ik ben er druk mee bezig. Ik wil allen weten hoe het nou zit. Ik vind het heel vaag allemaal. Ik heb geloof ik in al die jaren dat ik werkgever was nooit de macht gehad een werknemer een studie te ontzeggen. (om maar een voorbeeld te geven)

Het idee dat de werkgever jou een studie op eigen kosten en in eigen tijd zou kunnen verbieden lijkt mij ook volslagen kul. Nogmaals: of je valt onder de uitkering, maar dan ben je geen werknemer, of je bent wel werknemer, maar dan kunnen ze niet van alles verbieden (en ook niet zomaar aan je uren zitten rotzooien)

Ik weet in elk geval een advocatenkantoor in Almere waar ze bijstandszaken doen (en ongetwijfeld ook arbeidszaken): Van der Woude de Graaf. Heeft ook een (grotere) vestiging in Amsterdam waar men sjoege heeft van dit soort dingen, maar in Amsterdam weet ik wel meer advocaten die hier raad mee zouden weten. In Lelystad weet ik zo gauw niemand.

Je zou eens kunnen kijken of het Juridisch Loket (www.hetjl.nl) je voor een advies naar bovengenoemd kantoor in Almere zou willen doorverwijzen, dat is dan zo'n zaak voor 13,50. Ik ga er tenminste vanuit dat dat kantoor in de zgn 'verwijsstructuur'van het loket zit.
Je kan ze, zoals gezegd, ook rechtstreeks bellen.

Ik zag in de gauwigheid (maar nu moet ik er echt een eind aan breien ) dat er een advocatenkantoor in Lelystad zit met een gratis inloopspreekuur, ze doen zowel sociaal zekerheidsrecht als arbeidsrecht. Maar ik ken ze verder dus niet (Appelman en Mes)

Succes ermee, en als je hier verder naar laat kijken, kan je dan t.z.t. eens laten horen hoe het afgelopen is? Ik ben echt benieuwd, ik vind dit zo'n rare gang van zaken...

Succes ermee

Temet

Nasha 1st

Nasha 1st

08-02-2009 om 19:01

Temet, misschien heb je het gemist (ot)

Heb jij een mail-adres waar ik je kan mailen? Ik wil wat vragen met het oog op mijn loopbaantraject waar ik in zit....

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.