Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Recht om te solliciteren?

Als er beslag is gelegd op n salaris, heb je dan nog het recht om te solliciteren?
Zoja, hoe gaat dit dan, moet je dit van te voren melden bij de evt. nieuwe werkgever (wel zo netjes denk?) of nemen dan je kansen om aangenomen te worden af?

Er is al gegoogled maar daar nog geen duidelijke antwoorden gevonden, dus kregen we de tip om ouders online eens te proberen.

Dank jullie wel alvast voor evt. reacties

gr. ajax

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Sancy

Sancy

31-03-2009 om 22:42

Even snel

Ik vond dit op een werkgeverssite:
Werknemer met loonbeslag vertrekt:
Stel dat een werknemer op wie een loonbeslag rust naar een andere werkgever vertrekt. U [als werkgever] bent dan verplicht de deurwaarder hiervan op de hoogte stellen. Overigens is het beslag ook van toepassing op ontslagvergoedingen.
Solliciteren mag je natuurlijk altijd. Maar de huidige werkgever is dus verplicht de deurwaarder op de hoogte te stellen als iemand vertrekt, en de deurwaarder zal dan natuurlijk de nieuwe werkgever aanschrijven en opnieuw beslag laten leggen.
Wat vertellen betreft: ja, ik vind het wel zo netjes om dit te melden bij een nieuwe werkgever, maar je bent het - volgens mij - niet verplicht. Wat het tijdstip betreft: dergelijke informatie zou ik niet in een sollicitatiebrief zetten of in een sollicitatiegesprek melden. Ik zou wachten totdat ik in principe aangenomen ben, en het bij het arbeidsvoorwaardengesprek melden.

Sancy

Sancy

31-03-2009 om 22:43

Onduidelijk

sorry, het citaat is: "Werknemer met loonbeslag vertrekt: Stel dat een werknemer op wie een loonbeslag rust naar een andere werkgever vertrekt. U [als werkgever] bent dan verplicht de deurwaarder hiervan op de hoogte stellen. Overigens is het beslag ook van toepassing op ontslagvergoedingen."
De rest van het bericht komt uit mijn hoofd.

Minet

Minet

01-04-2009 om 10:48

Ajax

Natuurlijk heb je recht om te solliciteren. Ik geloof dat ik het ook zelf zou vertellen in een (laatste) arbeidsvoorwaardengesprek, gewoon als mededeling. Het maakt een werkgever uiteindelijk niet uit waar jij je loon aan gaat uitgeven, dat is jouw eigen zaak. Het is alleen een beetje werk voor een werkgever, maar daar zal hij/zij niet wakker van liggen.

Niet wakker van

maar ze vinden het wel hoogst irritant, het kost extra geld (boekhouder)enz. enz. en vaak komt er niet 1 deurwaarder maar meerdere voor een en dezelfde werknemer. Werkgever moet allerlei informatieverzoeken invullen en terug sturen, moet verklaringen terugsturen.
Indien je een vast contract hebt zou ik erg oppassen met overstappen naar een nieuwe baas zeker als daar sprake is van een jaarcontract. Maak het helaas vaak mee dat contracten beeindigd worden mede vanwege de "last" die werknemers de baas bezorgen ivm loonbeslagen.

Ja maar wacht eens even

Als er loonbeslag is gelegd bij werkgever x en de werknemer vertrekt naar werkgever y, dan zal dat loonbeslag vervallen bij werkgever x (die hoeft de werknemer immers niks meer te betalen) en dat gaat niet automatisch over naar de nieuwe werkgever. De deurwaarder weet immers helemaal niet waar de werknemer heen is. Pas als de deurwaarder weet waar de werknemer zijn inkomsten vandaan haalt (nieuwe werkgever, UWV, sociale dienst), kan er bij die nieuwe club beslag gelegd worden.

Maken dat je wegkomt kan juist een mooie manier zijn om van loonbeslag af te komen. Tot het moment dat de schuldeiser achterhaalt waar je je brood verdient, natuurlijk.

En ja, je kan dus zeker ergens anders solliciteren.

Groeten,

Temet

Ja, dat doet mijn ex

Precies zoals Temet vertelt doet mij ex het. Mijn advocaat had beslag op zijn loon laten leggen omdat hij ruim 5000 euro achterliep met de kinderalimentatie (en hij hoeft maar 150 euro per maand te betalen). Hij nam gewoon ontslag en zocht een andere baan. Kon de deurwaarder helemaal opnieuw beslag leggen. En ex wilde natuurlijk niet vertellen waar hij werkte. Bij de laatste keer ging het mis: ex nam ontslag, maar kon geen andere baan meer vinden. Sukkel.

Beslag leggen kost geld

en dat bedrag komt boven op de vordering. Iedere keer een nieuwe baas zoeken waar vervolgens weer beslag gelegd wordt is een kostbare zaak voor de debiteur.
Duurt het nog langer voor de schuld is voldaan.

Stoepkrijt

Kijk, en dan heb je m, want dan wordt meneer afhankelijk van een uitkering en je kan niet van uitkeringsinstantie veranderen (hoewel, bij bijstand kan je nog verhuizen. Heb je een UWV-uitkering, dan is ontsnappen onmogelijk )

Heb je een ex die en geen baan en geen uitkering heeft, dan ben je natuurlijk wel gewoon dik de klos.

Bubbles, het klopt dat beslag geld kost en het dus nog langer duurt voor de schuld is afgelost, maar er zijn mensen die dat niets lijkt te kunnen schelen.

En soms levert een beslag domweg nauwelijks wat op. Heb je in theorie recht op 150 pm alimentatie, incasseer je met loon- of uitkeringsbeslag een schamele 3 tientjes per maand ofzo. Tja, dat schiet niet echt op...

Groeten,

Temet

Minet

Minet

02-04-2009 om 23:28

Temet, verandering voor deurwaarders

'De deurwaarder weet immers helemaal niet waar de werknemer heen is. Pas als de deurwaarder weet waar de werknemer zijn inkomsten vandaan haalt (nieuwe werkgever, UWV, sociale dienst), kan er bij die nieuwe club beslag gelegd worden.
Maken dat je wegkomt kan juist een mooie manier zijn om van loonbeslag af te komen. Tot het moment dat de schuldeiser achterhaalt waar je je brood verdient, natuurlijk.'

Dit is niet meer zo sinds ca. juni vorig jaar. Toen kwamen er nl. ineens erg veel deurwaarders bij mij langs die geld wilden innen bij werknemers. Toen het mij begon op te vallen dat ze wel erg vaak langskwamen heb ik er 1 aan de koffie gezet en gevraagd hoe dat zo ineens kwam.
Hij vertelde dat deurwaarders vanaf dat moment toegang hadden tot de gegevens van de belastingdienst, en daarmee lag ineens een makkelijke weg open om velen te vinden die eerder niet traceerbaar waren.

Groetjes, Minet

ajax

ajax

03-04-2009 om 08:01 Topicstarter

Dank voor de reacties

T kan en mag dus wel alleen zal het er niet makkelijker op worden.
Krijg zelf het gevoel dat er van te voor nagekeken kan worden of er loonbeslag is , en dat er dan een afwijzing volgt
Maar goed, in deze tijd is het zowiezo niet handig om van baan te wisselen, als je al n vast contract hebt maar wil daar zo graag weg.................

In ieder geval bedankt voor de reacties (en voor het aanpassen van de discussietitel LOL)

ajax

Sancy

Sancy

03-04-2009 om 10:27

Ajax

"Krijg zelf het gevoel dat er van te voor nagekeken kan worden of er loonbeslag is , en dat er dan een afwijzing volgt "
Dat is niet onmogelijk, en áls het gebeurt is het vaak zeer lastig te bewijzen, maar het is wel strafbaar om dergelijke persoonlijke gegevens -zonder toestemming van de betrokkene- boven water te halen.

Minet

Dank, zo leert men elke dag weer iets.
Het verbaast me overigens wel een beetje dat het deurwaardersgilde kennelijk zomaar bij de fiscus mag rondsnuffelen. Voor schuldeisers in de categorie Stoepkrijt is het natuurlijk wel een uitkomst (dus, Stoepkrijt, nieuwe ronde, nieuwe kansen )

Groeten,

Temet

Niet zomaar rondsnuffelen

hoor, zo simpel ligt het ook weer niet. Alleen indien er een grosse of bv een vonnis is en deze is betekend door de deurwaarder aan de debiteur dan pas mag een deurwaarder informatie gaan opvragen bij fiscus/werkgever/uwv enz. niet eerder

Bubbles

Nou , ok, niet zomaar dan, maar een loonbeslag kan je sowieso niet leggen zonder grosse, vziw. Maar zelfs dan had ik niet gedacht dat de deurwaarder kennelijk zonder meer de gegevens van de fiscus kan raadplegen.

Groeten,

Temet

Mijn ex

Mijn ex ligt zonder werk en zonder uitkering op de bank bij zijn nieuwe vriendin te vegeteren. Daar valt dus niets te halen. Ik wacht rustig af tot ze klaar met hem is en hem eruit gooit, dan zal hij weer moeten gaan werken wil hij kunnen leven. Op dit moment vertroetelt ze hem nog, omdat ze denkt dat hij wel heel erg veel pech heeft gehad in het leven met die akelige exen van hem en die nare werkgevers. Hij moet gewoon even bijkomen! Over een paar weken tot maanden merkt ze dat ze én werkt én het huishouden doet én de tuin verzorgt en dat vriend alleen maar computert en haar afsnauwt als ze hem vraagt de afwaskwast eens op te tillen. En als hij dan weer gaat werken vraag ik mijn beste vriend de deurwaarder of die even bij de fiscus wil vragen waar hij dat doet.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.