Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

mama van twee

mama van twee

10-04-2009 om 09:02

Verplichte vrije dagen

Hallo,
Weet iemand hoeveel dagen een werkgever verplicht vrij mag stellen of waar ik dat kan vinden? We krijgen 24 vrije dagen per jaar bij een werkweek van 40 uur.
Alvast bedankt.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Sancy

Sancy

10-04-2009 om 09:11

Cao

Het antwoord staat meestal in de CAO waaronder je valt. Doorgaans staat daar een regel in dat de werkgever in overleg met de ondernemingsraad een aantal dagen per jaar kan aanwijzen als verplichte vrije dagen. Val je onder een cao, en zo ja, welke?

mama van twee

mama van twee

10-04-2009 om 09:26

Geen cao

Hoi Sancy,
Wij hebben geen cao in ons bedrijf. Ons bedrijf heeft ook geen OR trouwens.

Vic

Vic

10-04-2009 om 10:52

Bovenwettige

Volgens mij mag je werkgever alleen verplichtingen stellen t.a.v. de bovenwettige vakantiedagen. Bij jou zijn dat er 4 o.b.v. fulltime. Ik weet niet of het dan voor alle vier de dagen geldt. Bij ons (Rijksoverheid) worden per jaar 2 a 3 dagen verplicht gesteld. Eentje krijgen we 'cadeau' (de dag na Hemelvaart), voor de andere 2 moet ik (compensatie-) verlof opnemen.

Sancy

Sancy

10-04-2009 om 10:54

En ook geen pvt?

Er is ook geen personeelsvertegenwoordiging?
Eens even kijken: het wettelijk minimum aantal vakantiedagen is vier keer de overeenkomen arbeidsduur per week, of in jouw geval 4 x 5 werkdagen = 20 vakantiedagen per jaar (op basis van een volledige werkweek). Daar mag de werkgever in ieder geval niet aan tornen.
Dat betekent dat er maximaal 4 vakantiedagen per jaar in aanmerking zouden kunnen komen voor aanwijzing tot verplichte vakantiedag. Als er geen CAO van toepassing is en er ook geen afspraken zijn hierover met een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging, zou het volgens mij in de arbeidsovereenkomst moeten staan. Heb je daar al gekeken?
Overigens ben ik gewend (maar ik werk bij een organisatie met CAO en OR) dat het vaststellen van verplichte vakantiedagen door de werkgever gebeurd moet zijn vóór 1 januari van het kalenderjaar waarop de afspraak betrekking heeft.

O.t. dag na hemelvaart

is dit jaar, bij ons, verdwenen van de lijst van verplichte (geschonken?) vrije dagen..

Minet

Minet

10-04-2009 om 11:00

Vakantierecht

Zonder CAO heb je in ieder geval recht op 4 werkweken per jaar, in jouw geval dus 160 uren.
24 x 8 uur is 192 uur, dus je krijgt meer dan wettelijk is vastgesteld.
Hoeveel dagen per jaar moet je verplicht vrijnemen op een door de werkgever bepaalde dag?

Sancy

Sancy

10-04-2009 om 11:02

Vic?

je schrijft: "Eentje krijgen we 'cadeau' (de dag na Hemelvaart), voor de andere 2 moet ik (compensatie-) verlof opnemen."
Heu, compensatieverlof? Je neemt dan toch een vakantiedag?

Sancy

Sancy

10-04-2009 om 11:03

Minet (o.t)

Zit er al beweging in bij M?

Vic

Vic

10-04-2009 om 11:08

Sancy

Compensatieverlof zijn je atv-uren. We hebben een 36-urige werkweek, en die 4 uur die je o.b.v. van fulltime teveel werkt (bij 5x8) worden door de meeste mensen gebruikt als normale vakantiedagen.

marie

marie

10-04-2009 om 11:10

Sancy - vic bedoelt adv

Hallo
Ik weet precies waar Vic het over heeft. Ik werk namelijk bij een gemeente.
Maar bij ons is de dag na Hemelvaart in principe een werkdag, maar wordt meestal elk jaar aangewezen als 1 van de aangewezen ADV-dagen waarvan de werkgever elk jaar 3 mag aanwijzen. Wij krijgen trouwens Bevrijdingsdag en Goede Vrijdag "cadeau". Daar hoeven we dus geen verlofuren voor op te nemen, maar het gemeentehuis is dan wel dicht.
groetjes

Vic

Vic

10-04-2009 om 11:33

Wat anders

Ik heb het even nagezocht. Marie heeft gelijk, bij ons betreft het geen vakantie-uren maar verplichte ADV-uren. Voor de mensen die geen ADV hebben (4x9 o.i.d.) betekent het dat ze vakantie-uren moeten opnemen. Voor de rest van wat ik zei maakt het niet uit, je werkgever mag alleen eisen stellen m.b.t. bovenwettige vakantiedagen.

Kari1

Kari1

10-04-2009 om 15:54

Bij ons

worden er wel meer dan 4 dagen als verplichte vrije dag aangemerkt: nieuwjaar, 2e paas en 2e pinkster, hemelvaart, koninginnedag, 2e kerst, en 5 mei soms wel soms niet. Maar zal wel van de branche afhangen. Hoewel, ik kan me niet voorstellen dat gemeenten op die dagen open zijn (dus geen verplicht vakantie hebbben)? Als je die dagen "zomaar" vrij krijgt dan moet je ze dus eigenlijk bij je vakantiedagen optellen.
Kari

Vic

Vic

10-04-2009 om 16:29

Kari

Die dagen die je noemt zijn erkende feestdagen. Als het goed is hoef je daarvoor dus geen vrij te nemen. Je kunt ze ook niet bij je vakantiedagen optellen, dan zou je jezelf maar rijk rekenen

Jesse_1

Jesse_1

10-04-2009 om 19:05

Feestdagen

"11 Officiëel erkende feestdagen

Elf feestdagen
Nederland kent elf erkende feestdagen, waarvan twee nationale feestdagen (Koninginnedag en Bevrijdingsdag). Dit houdt in dat de Nederlandse regering deze dagen als officiële feestdag heeft erkend. Het gaat om de volgende dagen:

• Nieuwjaarsdag (1 januari)
• Goede vrijdag (vrijdag voor Pasen)
• 1e en 2e Paasdag (12 en 13 april)
• Koninginnedag (30 april)
• Hemelvaartsdag (21 mei)
• Bevrijdingsdag (5 mei)
• 1e en 2e Pinkerdag (31 mei en 1 juni)
• 1e en 2e Kerstdag (25 en 26 december)

Erkende feestdag?
Erkende feestdagen gelden dus voor iedereen in Nederland, ongeacht geslacht, leeftijd, beroep of welk onderscheid dan ook. Vaak wordt gedacht dat erkende feestdagen alleen voor ambtenaren gelden. Ook denken veel mensen dat niemand tijdens de feestdagen verplicht is om te komen werken, maar dat is niet zo.

Een erkende feestdag houdt alleen in dat de overheid heeft bepaald dat op die dag een bepaalde gebeurtenis wordt herdacht of gevierd. De meeste scholen zijn dan bijvoorbeeld gesloten en veel winkels zijn dicht, maar doorgaans niet allemaal.

Vrij van werk?
Of je tijdens feestdagen vrij bent of meer loon krijgt als je werkt, wordt bepaald door afspraken tussen de werknemer en de werkgever. Deze afspraken vind je in de arbeidsovereenkomst of een toepasselijke CAO. De overheid bepaalt alleen het bruto minimumloon. Meer informatie over werken en loon tijdens feestdagen vind je hier.

Andere feestdagen en bijzondere dagen (bijvoorbeeld Nationale dodenherdenking, of overige religieuze feestdagen) vallen niet onder de in Nederland erkende feestdagen.

5 mei
De misvatting dat 5 mei eens in de vijf jaar een feestdag is, is overigens terug te leiden op het feit dat dit van 1945 tot 1990 inderdaad het geval was. In 1990 besloot de regering om 5 mei jaarlijks te gaan vieren."
M.u.v winkels en horeca denk ik dat iedereen die dagen wel gewoon vrij krijgt.
In onze CAO staat dat de verplichte ADV-dagen 'tijdig' moeten worden aangekondigd. En wat dan tijdig is.... Dan kan ook zomaar een week van te voren zijn als blijkt dan bijna iedereen al van plan was vrij te nemen (klein bedrijf) - waar je dan wel weer tegen kunt protesteren.
Jesse

Kari1

Kari1

10-04-2009 om 20:39

Vic

"Die dagen die je noemt zijn erkende feestdagen. Als het goed is hoef je daarvoor dus geen vrij te nemen."
Nou, wij wel hoor. Een feestdag is niet automatisch een vrije dag. Kijk ook maar wat Jesse schrijft: "Een erkende feestdag houdt alleen in dat de overheid heeft bepaald dat op die dag een bepaalde gebeurtenis wordt herdacht of gevierd...Vrij van werk? Of je tijdens feestdagen vrij bent of meer loon krijgt als je werkt, wordt bepaald door afspraken tussen de werknemer en de werkgever. Deze afspraken vind je in de arbeidsovereenkomst of een toepasselijke CAO."
En in onze CAO staat dat de werkgever in overleg met de OR verplichte vrije dagen kan vaststellen, en dat doen ze dan meestal voor de genoemde feestdagen. Verplicht vakantie-uren afschrijven dus. Het totaal aan vakantie-uren zal daar vast wel op zijn aangepast. Vandaar dat ik schreef: als je deze dagen "gratis" vrij krijgt dan moet je dat eigenlijk bij je vakantie-uren optellen. Je krijgt immers vrij zonder vakantie te hoeven opnemen.
Kari

mama van twee

mama van twee

10-04-2009 om 20:57

Nee ook geen pvt

Sancy : Eens even kijken: het wettelijk minimum aantal vakantiedagen is vier keer de overeenkomen arbeidsduur per week, of in jouw geval 4 x 5 werkdagen = 20 vakantiedagen per jaar (op basis van een volledige werkweek). Daar mag de werkgever in ieder geval niet aan tornen.

Dat betekent dat er maximaal 4 vakantiedagen per jaar in aanmerking zouden kunnen komen voor aanwijzing tot verplichte vakantiedag.

Dit jaar heeft de directie tot nu toe 3 vakantiedagen verplicht aangewezen 2-01, 1-05 en 22-05 (allemaal vrijdagen na een feestdag). Andere jaren hebben we 31-12 ook als verplichte vrije dag gehad, dus dat zal waarschijnlijk dit jaar ook zo zijn (maken ze bij ons bedrijf meestal pas ong. maand van tevoren bekend). Dat zou dan dag 4 zijn. Nu hebben we echter vandaag te horen gekregen dat we vandaag vanaf 15.00 uur verplicht vrij waren. Volgens mij gaat de directie dan (als we 31-12 meetellen) over de 4 vakantiedagen, of tellen de 2 uur van vandaag niet mee omdat dat geen hele dag is?

Minet

Minet

10-04-2009 om 22:22

Sancy (o.t.)

Niets gehoord, dus alles rustig ga ik vanuit
maar dat weet je zelf inmiddels al

Julia64

Julia64

11-04-2009 om 10:00

Vic en altair (dag na hemelvaart)

"Bij ons (Rijksoverheid) worden per jaar 2 a 3 dagen verplicht gesteld. Eentje krijgen we \'cadeau\' (de dag na Hemelvaart)"

"Echt waar? Ik dacht eerlijk gezegd dat die vrijdag na Hemelvaarte ook een verplichte "blokdag" was. Ik zal het dinsdag eens nakijken."

Ik werk ook bij de Rijksoverheid en weet wel zeker dat de dag na Hemelvaart voor ons een verplichte blokdag is...

(Ik las in dit draadje ook van iemand die bij de gemeente werkt dat Goede Vrijdag een "gratis" vrije dag is. Die dag was bij ons tot een paar jaar geleden ook een vrije dag, maar is om de een of andere reden wegbezuinigd, helaas.... )

groet
Julia

Vic

Vic

11-04-2009 om 10:22

Verplicht

De dag na Hemelvaart is een verplichte 'brugdag', maar wij hoeven daar geen verlof voor op te nemen. Als ik aan het begin van het jaar de verlofdagen importeer in mijn kantooragenda staat er bij die dag 'brugdag (zonder verlof)'.
Ik rol hier trouwens wel van de ene verbazing in de andere. Ik was er onlangs al zo verbaasd over dat je niet bij alle werkgevers onder werktijd, zonder verlof, naar de tandarts mag. Maar om te lezen dat sommigen verlof moeten opnemen voor Kerst en Pasen vind ik helemaal opmerkelijk.

Julia64

Julia64

11-04-2009 om 11:33

Vic

Ah, op die manier.... mij kost het echter wel een dag (compensatieverlof), maar dat zal dan wel weer een van de vele verschillen zijn tussen rijksdiensten onderling.

Dat we als (rijks)ambtenaren echt niet mogen klagen over de secundaire arbeidsvoorwaarden wist ik al langer, maar wordt door een draadje als dit maar weer eens bevestigd inderdaad.

groet
Julia

liora

liora

11-04-2009 om 12:20

Valt wel mee julia

Hoi Julia,

wat is er zo bijzonder aan de secundaire arbeidsvoorwaarden van een ambtenaar?

Al mijn vrienden (zonder uitzondering) hebben meer vakantiedagen dan ik.

Liora

En niet vergeten..........

De werkgever moet aan het begin van het jaar de dagen vaststellen. Hij mag niet zomaar tussendoor verplichte dagen doorgeven. Ook moet het in een individuele overeenkomst staan als er geen CAO is.

Je moet dus nu al weten of die 31/12 een verplichte vrije dag is. Is dit niet het geval kun je bezwaar maken.

Vic

Vic

11-04-2009 om 15:41

Liora

Qua vakantiedagen komen we er dan (als ambtenaar) wel een beetje bekaaid vanaf. Volgens mij heb je op ft basis 22 dagen. De rest van de dagen zijn compensatieverlof, en daar lever je dan feitelijk salaris voor in. De goede secundaire voorwaarden zitten voornamelijk in het betaalde ouderschaps-, zorg- en doktersverlof. En bij ons, maar dat zal overal anders zijn, de mogelijkheden om thuis te werken en je uren in te delen zoals je wilt.

Jesse_1

Jesse_1

11-04-2009 om 18:53

Nee hoor lis@

In onze CAO staat:
Behoudens het bepaalde in lid 3 is de werkgever bevoegd om na overleg met het medezeggenschapsorgaan dan wel de werknemersdelegatie ten hoogste drie collectieve verlofdagen vast te stellen. De vaststelling van collectieve verlofdagen geschiedt zo tijdig mogelijk.
De bouwvak moet wel voor 1 januari vastgesteld worden.
Jesse

Jesse

mama van 2 heeft geen cao.

liora

liora

11-04-2009 om 21:53

Vic

Hoi Vic,

Compensatieverlof heb ik nooit van gehoord, volgens mij hebben wij dat niet. Betaald zorgverlof ook niet, behalve het 70% doorbetaalde kortdurend zorgverlof, maar dat heeft iedereen, zie de site van het min van szw.

doktersverlof weet ik eigenlijk niet of dat is doorbetaald bij ons. En ouderschapsverlof slechts voor circa 25-30 procent, ook niet echt zoveel dat je het echt kunt opnemen!

Liora

mama van twee

mama van twee

12-04-2009 om 10:27

Lis@

Lis@, weet jij ergens waar ik dat kan vinden, dat de werkgever deze dagen aan het begin van het jaar moet vaststellen?

mama van twee

mama van twee

12-04-2009 om 10:27

Lis@

Lis@, weet jij ergens waar ik dat kan vinden, dat de werkgever deze dagen aan het begin van het jaar moet vaststellen?

Sancy

Sancy

12-04-2009 om 12:04

Mama van twee

Dat wat Lis@ schrijft over vaststelling voor het begin van het kalenderjaar klopt wel maar ook dat staat dan in een CAO of in de individuele arbeidsovereenkomst. Het is voor zover ik heb kunnen vinden, geen wettelijke bepaling. Wél staat er in de wet een passage over bedrijfssluiting: de werkgever kan verplichte vakantiedagen aanwijzen omdat hij het gehele bedrijf op bepaalde dagen wil sluiten.
Ik zou als ik jou was, eerst kijken in de arbeidsovereenkomst of daar iets over verplichte vakantiedagen staat. Als dat niet het geval is, zou ik kijken of er ergens een bedrijfsregeling is waarin dit is vastgesteld. Als dat er óók niet is, dan zou ik de leidinggevende vragen hoe het precies geregeld is, op een vriendelijk toon uiteraard. Daarbij kun je wijzen op de wettelijke regeling dat je minstens 20 vakantiedagen moet overhouden voor je vakantie (het wettelijk minimum).
Wat die 2 uren betreft van Goede Vrijdag: ik denk dat de werkgever dan inderdaad niet op 31-12 ook een verplichte vakantiedag kan opleggen. Niet omdat hij daarmee het maximum aantal aan te wijzen verplichte vakantiedagen overschrijdt, maar omdat hij daarmee het wettelijk minimum aantal vakantiedagen in gevaar zou brengen.
En daarmee kom ik weer op het eerste punt waarmee ik begon: als een werkgever deze dagen in de loop van het jaar aanwijst, is het lastiger voor werknemers om hun eigen vakanties te plannen. Buiten je wettelijke vakantiedagen zou je misschien nog een vakantie willen plannen, om welke reden dan ook. Misschien wil je wat vakantiedagen achter de hand houden voor onvoorziene omstandigheden of iets dergelijks. Dat lukt niet goed als de werkgever zelf óók rekent op deze bovenwettelijke vakantiedagen in zijn bedrijfsvoering. Vandaar dat het voor alle partijen duidelijker is om voorafgaand aan het kalenderjaar en duidelijk op papier afspraken over te maken.

mama van twee

mama van twee

12-04-2009 om 20:35

Sancy / lis@

Bedankt voor jullie inlichtingen. In mijn arbeidsovereenkomst staat alleen dat we per kalenderjaar recht hebben op 24 vakantiedagen. Er staat niets bij over eventuele verplichte dagen. Ik zal volgende week ons bedrijfsregelement eens nalopen, kijken of hier wat in te vinden is. En anders inderdaad mijn baas eens vriendelijk wijzen op die wettelijke regeling dat je min. 20 vakantiedagen moet overhouden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.