Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Clarisse

Clarisse

19-08-2009 om 13:22

Tijdje "vrij-af"

Ik ben een pas gescheiden moeder met 2 kinderen in de basisschoolleeftijd. De jongste is (kern)autistisch.

Ik werk 3 soms 4 dagen p.w. bij een groot bedrijf in vast dienstverband. Het begint me even te veel te worden. Niet het werk zelf maar alle andere dingen in combinatie met naar het werk gaan en de logistiek.

Door wat omstandigheden begint het me een klein beetje boven het hoofd te groeien allemaal. Mijn jongste gaat binnenkort ook niet meer naar school omdat de school stopt en ik moet een heleboel regelen. Dit is een redelijk uitzichtloze situatie.

Ik vind het belangrijk om mijn baan te houden en bovendien heb ik het geld hard nodig, maar even een adempauze zou lekker zijn. Er is gisteren iets vrij ernstigs gebeurd (zonder in details te treden) en ik moet even tijd hebben om het een en ander te regelen en op adem te komen. Ik realiseerde me ineens dat het even iets te veel is allemaal om er bij te moeten werken. De zorg voor de kinderen zelf gaat goed, daar heb ik geen moeite mee.

Heeft iemand ervaring op het werk hoe dit misschien geregeld kan worden. Zo maar ziek melden wil ik niet. Zijn er regelingen of tips?

Alle tips en suggesties zijn welkom.

Clarisse

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Nasha 1st

Nasha 1st

19-08-2009 om 13:43

Ik denk

dat je met je werkgever om de tafel moet gaan om te kijken hoe je een en ander kan oplossen. Behalve ouderschapsverlof kan ik zo even niks bedenken, maar ik weet niet of je daar voor in aanmerking komt.

amk

amk

19-08-2009 om 16:25

Overleg

idd overleggen. Want wellicht komen ze er zelfs zelf mee om je gedeeltelijk ziek te melden. Dat was namelijk het eerste wat mijn leidinggevende deed toen ik mijn aanstaande scheiding meldde.
Daarna is het langzaam weer opgebouwd, maar tijdens mijn verbouwing, wilde ik mij helemaal beter melden, maar dat mocht niet. Het werd 100% ziek, want die vrije dagen moest ik als vrije dagen kunnen gebruiken.

Collegaatje met kind met behoorlijke kmea mag nu een uurtje eerder naar huis omdat het dan wat makkelijker te regelen is allemaal. Met kolven, slaap etc.
Ook gewoon in overleg gegaan.

Een volledig uitvallende medewerker is namelijk veel lastiger dan 1 die in overleg wat minder doet.

liora

liora

19-08-2009 om 20:02

Toch ziek

Hoi Clarisse,

Zoals ik het hoor, denk ik toch eerder aan een ziekmelding. Het is je nu echt teveel, dat is duidelijk, en volgens mij is ziekmelden echt het beste.
Ik zou na me ziek te hebben gemeld, bij de bedrijfsarts langsgaan (als je uitlegt dat je overbelast bent, krijg je vanzelf wel een oproep denk ik) en dan een plan maken over terugkeer. Maar op het moment dat je ziek bent, heb je een betere onderhandelingspositie, dan als je volledig werkend behoefte hebt aan minder werk.

Misschien is het anders een idee om eerst eens met de huisarts te gaan praten.

In ieder geval veel sterkte!

Liora

Nasha 1st

Nasha 1st

19-08-2009 om 20:40

Ziek

kost de werkgever geld. Die zit daar dus niet op te wachten. Daarbij zal elke bedrijfsarts zeggen, het is niet werkgerelateerd, en je weer aan het werk sturen....geen handig advies dus. Met honing vang je meer vliegen dan met azijn, en ziekmelden is hier het azijn...

Linda99

Linda99

20-08-2009 om 13:45

Werkgerelateerd

Als je "op" bent en je werk niet meer aan kan dan is dat toch juist wel werkgerelateerd?

Zelf heb ik ook zo'n situatie gehad (zorgenkind wat onder andere 3 jaar niet doorsliep, mama was moe en ook nog veel druk op het werk) en ben 3 weken fulltime in de ziektewet gegaan en nog eens 3 weken half. Heeft er bij mij wel voor gezorgd dat ik overeind bleef en wat rust kon pakken.

Wat ik wel jammer vond was dat de bedrijfsarts het op "psychische problemen" gooide en dat ook zo heeft gecommuniceerd naar werk toe. Vond ik niet eerlijk gevoelsmatig.

Ook werd er bij de bedrijfsarts absoluut "gepushed" wat betreft weer aan het werk gaan. Wat dat betreft was mijn huisarts (eerst daar mijn verhaal gedaan en toen pas ziekgemeld) veel begripvoller.

Dus als je iets kunt regelen buiten de ziektewet om zou dat denk ik voor jezelf en je werkgever prettig zijn. Zo niet dan kan het dus ook op een andere manier.

Nasha 1st

Nasha 1st

20-08-2009 om 20:42

Izar

AMK meldde al dat zij eerst overleg had gehad met haar leidinggevende en dat HIJ toen besloot haar deels ziek te melden. Dat is wat anders. Maar de meeste werkgever worden geconfronteerd met veel geld als ze een zieke werknemer hebben, en je moet als werkgever al vroeg beginnen met zorgen dat je werknemer reintegreert, anders kun je later nog problemen krijgen met het UWV...Dus Clarisse doet er beter aan eerst te gaan praten, om een andere oplossing te zoeken...je ziek melden kan altijd nog....

Nasha 1st

Nasha 1st

20-08-2009 om 20:43

Nee

het is niet werkgerelateerd, Clarisse zit vooral prive even moeilijk, en hoe begrijpelijk ook, een werkgever heeft er eigenlijk geen boodschap aan....maar in overleg blijkt er heel veel te kunnen, dus Clarisse, ga gewoon eerst even praten....

Hanne.

Hanne.

21-08-2009 om 08:57

Zorgverlof?

Je schrijft niet wat er recent gebeurt is, maar is het niet waarvoor je evt kort danwel langdurig zorgverlof kan opnemen?

Verder kan ik me indenken dat je misschien nog wat vrije dagen hebt die je in kan zetten, 1 'dag' per week vrij, verdelen over 4 dagen, en je kan iedere dag 2 uur eerder naar huis...

Tenslotte, ik kan uit je mail niet opmaken of je vooral meer tijd nodig hebt om praktische dingen te regelen, of dat je die tijd ook nodig hebt om jezelf weer te laten functioneren (bv omdat je tegen overspanneheid aanzit)

In dat laatst geval vind ik (gedeeltelijk) ziek melden helemaal niet zo'n rare optie. Je bent dan toch zeker te 'ziek' om volledig te kunnen werken. Dat de oorzaak niet in het werk ligt. Tja, dat is niet relevant. Er zijn nog 100 buiten het werk gelegen redenen voor ziekte. Of moet iedereen met de mexicaanse griep straks ook gewoon komen werken???

amk

amk

21-08-2009 om 09:39

Lang of kort of deels ziek

in alle gevallen moet er overleg zijn over hoe verder.

In mijn bedrijf begint dat al op de dag dat je je ziekmeldt. Dus elke week, paar weken overleg met de verzuimcoordinator over hoe verder.
Bij psychische problemen overleg met bedrijfspsycholoog, maatschappelijkwerk etc.
Maar door mee te denken met de medewerkers is er wel een lager als gemiddeld ziekteverzuim. Dus ook lagere kosten.

zorgverlof is alleen als je moet zorgen voor een zeer gedefinieerde ander. Dus als alleenstaande zonder kinderen kan er nooit iemand voor jou zorgen met zorgverlof. En kun jij ook nooit zorgverlof opnemen.

In dit geval is Clarisse zelf degene die een verminderde belastbaarheid heeft. En dat valt wel degelijk in de categorie ziekteverzuim. En of dat nu door het werk komt of niet, daar maakt de wet geen onderscheid in.

Hanne.

Hanne.

21-08-2009 om 09:59

Zorgverlof - ouders

Geen idee of het voor Clarissa relevant is, maar zorgverlof kan je opnemen voor je kind of partner maar ook voor je ouders. Ook als alleenstaande (zonder kinderen) kan je er dus recht op hebben.

http://home.szw.nl/index.cfm?menu_item_id=13736&hoofdmenu_item_id=1375&rubriek_item=391909&rubriek_id=391817&set_id=2514&doctype_id=6&link_id=72371#link5745200

Heeft u recht op kortdurend zorgverlof?

U kunt kortdurend zorgverlof opnemen als u uw ouder, een thuiswonend ziek kind of uw partner moet verzorgen. U moet dan wel de enige zijn die de zieke op dat moment kan verzorgen. Een ouder hoeft niet op uw adres staan ingeschreven. Dat geldt alleen voor uw partner en uw kind.

Voor langdurig zorgverlof geldt dat dit voor de zelfde mensen opgenomen mag worden.

Nasha 1st

Nasha 1st

21-08-2009 om 20:34

Tja...

ik ben gewoon meer voorstander van eerst eens met je werkgever praten hoe hij het ziet, of hij mogelijkheden ziet, en als dat echt geen oplossing biedt, kun je je altijd nog ziek melden. Mijn ervaringen met bedrijfsartsen zijn wat minder positief.....

Clarisse

Clarisse

22-08-2009 om 19:21

Hoe het er voor staat...

Om antwoord te geven waarom mijn zoon binnenkort niet meer naar school gaat: de school (speciaal onderwijs) waarop hij zit gaat stoppen met het auti-groepje van 6 kinderen en 2 begeleiders, omdat het te duur wordt. Op de school zelf is geen mogelijkheid hem in de reguliere groep te plaatsen (te veel kinderen in de groep en te weinig structuur en individuele aandacht) en het gaat ook niet lukken hem op een andere school of cluster te krijgen (alles geprobeerd). De school heeft geadviseerd na de kerstvakantie ontheffing van de leerplicht aan te vragen.
Omdat het uiterst onzeker is wat ik in die tijd dan met mijn zoon moet doen, wil ik nu niet al mijn vakantiedagen opmaken, want ik heb ze denk ik straks harder nodig.

Mijn leidinggevende heeft uitgezocht welke mogelijkheden ik heb om een periode vrij te kunnen zijn. Helaas zijn dat er niet zo veel en bovendien gaat het me geld kosten. Dat kan ik niet missen, dus dat gaat niet.

Ik kan nog ouderschapsverlof krijgen (mijn jongste is nog 7) maar de dagen dat je niet werkt krijg je natuurlijk ook niet betaald.

Ik kan zorgverlof krijgen, dat is max. 2 weken. Je ontvangt dan 70% van je salaris. Dat kan ik niet missen.
Wel was mijn leidinggevende bereid die 2 weken uit te smeren over meer weken, zodat ik bijv. 1 of 2 dagen in de week minder kan werken.

Ik kan vrije dagen bij "kopen", maar dat kost dus geld.

Ik heb rondgevraagd bij collega's die langdurig ziek zijn (geweest). Al na 1 week wordt er gepusht dat je weer aan het werk gaat. Dit i.v.m. de nieuwe wet "Poortwachter", die verplicht zo snel mogelijk een plan van aanpak te hebben bij een zieke werknemer om hem direct weer aan de slag te krijgen.
Daar schiet ik dus ook niet echt mee op, meer dan 2 weken is er niet uit te slepen, dan moet ik weer aan het werk. De ervaringen met de bedrijfsarts e.a. waren niet prettig. Dus ik laat dat maar zitten, heb geen behoefte aan nog meer druk.

Nou dat zijn zo'n beetje de mogelijkheden, dus ben bang dat ik er niet echt mee opschiet. Van mijn leidinggevende alle begrip, maar geen echte oplossingen waar ik wat mee kan.

Clarisse

Nasha 1st

Nasha 1st

22-08-2009 om 20:48

Jeetje

Clarisse, wat een moeilijke situatie....maarre, ik vind dat de school zich wel erg makkelijk opstelt....vraag maar even ontheffing aan! En dat ga je zomaar krijgen? Moeten ZIJ niet een oplossing zoeken en niet jij? Vraag Miriam Lavell in Ouders en School eens om raad....

Hier ben ik

Ik kan niet de 'even vrij' vraag beantwoorden, behalve dan dat ik dat gewoon met mijn werkgever zou overleggen.
Het helpt in het antwoord denk ik wel als er een oplossing zou zijn voor zoontje. Daar kan de baas ook bij helpen.
Dat kan op twee momenten:
1 Binnen zes weken na de mededeling van de school dat de autigroep staakt (en kind dus van school moet), bezwaar maken met als een van de bezwaargronden het feit dat er gewerkt moet worden.
Of dat helpt is nog maar de vraag trouwens. Wat Clarisse overkomt is niet nieuw. Er kan niet zoveel aan gedaan worden. Hoewel.... De wet gelijke behandeling is net veranderd en daardoor ook toepasbaar op het basisonderwijs. Dat zou ook nog een bezwaargrond kunnen zijn. Maar ja.... je hebt wel even vrij nodig om dat allemaal uit te zoeken.
2 Ga naar het gemeentelijk WMO-zorgloket, leg het probleem met school uit en vraag een oplossing. Zorg voor een briefje van je baas die ook vindt dat jij gewoon moet kunnen blijven werken.
Dan wordt het op drie manieren het probleem van de gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor onderwijsbeschikbaarheid, voor leerplichthandhaving én voor passende zorgvoorzieningen.
Hieruit moet onderwijs en of opvang voor zoon kunnen rollen. Dat kan zelfs thuiszorg zijn.
Groet,
Miriam Lavell

Tineke

Tineke

23-08-2009 om 09:57

Ff praktisch

Voor de dagdelen dat mijn zoon thuisonderwijs krijgt, krijgt hij PGB-dagdeel. Daarmee kan ik dus mensen betalen die dus de schooluren met hem werken.
Ik neem aan dat je niet vlakbij me woont, maar ik zou het zo voor je willen doen.

Nasha 1st

Nasha 1st

23-08-2009 om 20:54

Maar is het niet zo

dat school een oplossing MOET bieden?

Dat zou kunnen

Nasha, dat was zeker niet zo. Dat zou zo kunnen zijn nu de Wet Gelijke Behandeling is aangepast. Maar dan zou Clarisse de eerste zijn met die claim. Reken maar dat de eerste scholen die die claim aan de broek krijgen zich tot de Raad van State zich ertegen zullen verzetten.
Al die procedeertijd heb je als ouders dan toch een probleem.
Kortom: voor Clarissa helpt verontwaardiging over het principe niet. Dat geeft er alleen maar problemen bij. Zij heeft nu een oplossing nodig.
Groet,
Miriam Lavell

Nasha 1st

Nasha 1st

24-08-2009 om 21:10

Toch

vind ik het wel een erg kort door de bocht uitspraak van die school. Het is al een speciaal onderwijs school, die krijgen al veel meer geld dat gewoon onderwijs, en dan is het klasje ineens te duur? En leggen dan het probleem bij Clarisse in dit geval....

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.