Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

onzeker

onzeker

18-10-2009 om 15:42

Dominante collega

Ik heb een dominante collega die ook nog eens erg nieuwsgierig is. Mijn baas vindt dat de makkelijkste manier om conflicten te voorkomen is om gewoon te negeren of toegeven.

En ik merk dat ik dat steeds moeilijker vind. De afgelopen weken waren er privé problemen waardoor ik een aantal keren eerder weg moest. Ik heb dat netjes doorgegeven ,maar mijn collega doet daar telkens moeilijk over en vraagt dan of het niet anders kon, of ik het niet op mijn vrije dag kon doen, vist naar de reden.

Ik plan mijn afspraken in de regel op mijn vrije dag maar dat gaat helaas niet altijd en ik heb geen zin om mijn privé dingen te bespreken met mijn collega.

Het liefste zou ik hebben dat mijn baas er eens iets van zei, maar dat gaat niet gebeuren. Kan iemand mij tips geven? Ik merk dat ik die collega steeds meer uit de weg ga, gewoon omdat ik het commentaar en het vissen meer dan beu ben.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Verantwoording

Je houdt gewoon als mantra: ik ben collega geen verantwoording schuldig!
Als collega weer loopt te vissen zeg je met een lieflijke glimlach: Baas weet ervan!

koentje

koentje

18-10-2009 om 16:44

Maar waarschijnlijk

Scheelt het al als je een mailtje stuurt dat je i.v.m. priveomstandigheden, waar je liever niet over praat, eerder weg moet?
Het geeft in elk geval rust als je rustig vertelt dat er omstandigheden zijn waar je liever niet over praat. Of bedoelt je baas dat je iedere keer een mailtje moet sturen met teklst en uitleg?

Maar ik moet zeggen dat ik in de meeste gevallen ook wel prettig vind om een klein beetje te weten wat er aan de hand is. Je hoeft niet meteen ins en outs te geven, maar een beetje mede menselijke belangstelling is normaal, hoor. Om dat nou meteen nieuwsgierig te noemen...

Eerlijk zijn

Ik denk dat je er beter aan doet om eens een goed gesprek met deze collega te hebben. Hoe lastig en moeilijk ook, maar ga ervoor (ook al heb je geen enkele verantwoording af te leggen tegen deze persoon).

Begin met te zeggen dat je het uiterst vervelend vind dat je soms weg moet in werktijd, maar dat het niet anders kan. Maar wat het jou nog moeilijker maakt is zijn reactie hierop. Gewoon zeggen dat je dat vervelend vind, dat je erg loyaal bent en je best doet om alles zoveel mogelijk buiten werktijd te regelen. Dat zijn reactie niet helpt wanneer je toch al weg moet tijdens werktijd. Maar ook dat je je afwezigheid goed overlegd met je baas en dat je het vervelend vind wanneer je collega er dan een probleem van maakt. Dat je heel goed je eigen verantwoordelijkheid kunt nemen en je het fijn zou vinden wanneer je collega want minder intensief zijn vragen stelt omdat je ook gesteld bent op je privacy.

Dat geeft misschien een shock-effect, omdat men dat niet van je verwacht, maar je kunt het gedrag van je collega onmiddellijk stoppen hiermee. Zeg 'm ook dat het je heel erg dominant overkomt en dat het zaken zijn waarvoor jij geen verantwoordelijkheid tegenover hem hebt te geven.

Zolang jij het dominante gedrag van je collega tollereert, zolang zul je er last van hebben. Je collega krijgt nl. alle ruimte om zich zo te gedragen zoals ie doet toch?

Volgens mij heb je je baas helemaal niet nodig om dit conflict op te lossen. Gewoon even op je strepen staan en je collega vriendelijk en in een open gesprek duidelijk maken dat je het waardeert dat ie zo begaan is met je werk, dat ie zich zorgen maakt hoe het dan moet als je er niet bent, maar dat dat niet nodig is (en zelfs ongewenst).

Inge M

Inge M

18-10-2009 om 19:27

Iets andere aanpak (dan moppeke)

Ik zou eenmalig een mail rondsturen met het bericht dat iedereen weet dat jij tegenwoordig wel eens moet verzuimen vanwege privé omstandigheden. Het verzuim gaat altijd in overleg met de baas. Je vindt het zelf best lastig om onder werktijd te moeten verzuimen, maar soms kan dat niet anders. Je verzoekt iedereen om hier zo min mogelijk aandacht aan te besteden omdat aandacht per keer voor jou te moeilijk is.
Op die manier spreek je collega niet persoonlijk aan, maar kun je met één goede zin deze collega gelijk afkappen als het toch weer gebeurt (verwijzen naar je mail)

Tirza G.

Tirza G.

18-10-2009 om 22:04

Niet alleen je baas

jij ook. Je vermijdt de confrontatie en het conflict. Wat is er mis met:
*Bemoei je er niet mee.
*Als ik jou nodig heb, rammel ik wel met de strontemmer
*Doe de deur maar dicht als je weggaat

Tirza

angel3

angel3

19-10-2009 om 09:21

Oh getver

ik herken het een beetje maar in iets mindere mate. Geen dominante collega's maar wel lichtelijk bemoeizuchtig en vissend.
Ik 'verzon' dan altijd wat. Gewoon iets overdrevens. Met achterliggende boodschap: het gaat je geen reet aan.
Of ik zei zoiets als: wist je niet dat ik tegenwoordig halve dagen werk met behoud van salaris? jij niet? lullig voor je....

Balen maar ik zou niet gaan verdedigen. Het gaat gewoon niemand wat aan behalve je baas...

Ik zou het gewoon 'zeggen'

Ik herken het probleem wel enigzins. En heb wel eens gewoon gezegd : 'Dat ik geen reden zie om aan iedereen uitleg te geven' of 'Dat het in overleg met de baas is en als ze klachten of vragen hebben daar maar moeten aankloppen' ofzoiets.
Of zoals Tirza, maar dan in mindere bewoordingen. (dus iets vriendelijker)
groeten albana

Wat dacht je van...

Wat dacht je van:

Ik geloof niet dat ik je verantwoording verschuldigd ben.

Klaar.

Dorry

Sascha2

Sascha2

19-10-2009 om 13:56

Tja

Ik denk dat het weinig zin heeft om het probleem te relateren aan je baas, die kennelijk niet tegen conflicten kan. Want jij bent degene die bij hem aan de bel zou trekken en dus een conflict zou kunnen maken. En daar heeft hij geen zin in. Dus geeft hij jou het advies om toe te geven aan je collega (door die mailtjes steeds rond te sturen bijv.), waarbij jij wellicht ook nog het gevoel krijgt dat jij de veroorzaker bent en dus de volgende keer niet zo snel klaagt bij de baas. Dat maakt dat de baas niet meer geconfronteerd wordt met iets, waarvan hij wel zeker de verantwoordelijkheid draagt. Bovendien verandert het totaal niets aan het gedrag van je dominante collega, want die kan zijn gang blijven gaan.
Mijn oplossing zou dezelfde zijn als die van Tirza: gewoon op het moment, dat je weer een opmerking van je collega krijgt, adrem en redelijk bot reageren. Niet uit jezelf een gesprek aangaan, maar het moment zelf afwachten. Een gesprek aangaan heeft niet mijn voorkeur, omdat het mijn ervaring is, dat mensen nu eenmaal hun karakter niet zomaar zullen veranderen. Een dominante collega zal een dominante collega blijven, ondanks het feit dat jij hem in een gesprek hebt aangegeven dat je er moeite mee hebt. Pats boem reageren zal op dat moment de kou uit de lucht halen en wie weet dringt het dan een keer tot hem door dat het weinig zin heeft om jou aan te spreken op je afwezigheid. Hij krijgt dan toch geen informatie en dus zal de lol er snel af zijn voor hem.

Sassie

Sassie

19-10-2009 om 14:15

Hier ook hoor

Ik ben het helemaal eens met Tirza en Sascha2.
Jij bent die collega helemaal geen tekst en uitleg verschuldigd. Waar bemoeid hij zich mee zeg! Laat hij zich lekker met zijn eigen zaken bemoeien!!

Ik zou inderdaad ook op het moment zelf direct zijn en zeggen:
"Joh, bemoei jij je lekker met je eigen zaken en als je daar problemen mee hebt dan ga je toch lekker naar mijn baas toe!" Punt uit!

Zeikerds heb je overal hoor. Laat je niet intimideren hoor.
Enne, mailtje op voorhand sturen zou ik al helemaal niet doen zeg! Het gaat een ander toch geen reet aan waarom jij vrij bent. dan lopen ze inderdaad maar bij je baas naar binnen als ze er grote problemen mee hebben. Laat je baas het ze maar uitleggen dat het ze niets aangaat!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.