Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

centenpik

centenpik

29-10-2009 om 07:59

Vraag over reiskosten

De situatie is als volgt. Mijn partner (J.)werkt bij een bedrijf waar volgens CAO een woonwerk reiskostenvergoeding is. Hij woont 50 km van het werk maar doordat het redelijk filevrij is is dat goed te doen. Het bedrijf heeft voor mensen die samen willen reizen bedrijfs lease auto’s om te gebruiken i.p.v. de km-vergoeding. J. heeft jarenlang met 3 collega’s gereden, ze zijn nu nog met z’n tweeën. De collega woont iets verder weg en komt langs om J. op te halen met de bedrijfsauto. So far so good, mooie regeling.
Nu gaat J. door medische problemen het komende jaar regelmatig in het ziekenhuis moeten zijn, zo eens in de twee weken. Hij zal dan wat uurtjes later op het werk komen. Zelf zegt hij, dat gaat dus mijn eigen benzine kosten want dan moet ik zelf gaan rijden met mijn eigen auto. Ik vind eigenlijk dat hij voor die dagen de kilometervergoeding zou moeten krijgen. Hij zegt ik kies er toch voor om die dagen niet met de poolauto mee te gaan, maar ik vind dat niet een kwestie van keus, dat hadden we ook liever anders gezien!
Het is nog niet voorgelegd aan het bedrijf. Willen jullie je mening eens geven hieronder, hoe moeten we dit zien en wat kunnen we er mee?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
amk

amk

29-10-2009 om 09:39

leg dit voor aan de OR en bij de vakbond.

Cao

Het ligt er helemaal aan wat er in de CAO staat. Wat je nu schrijft is dat er over een reiskostenvergoeding gesproken wordt maar dat wil niet zeggen dat dat km vergoeding is. Er is wettelijk niks verplicht. Als er wel over een km vergoeding gesproken wordt moet je eens overwegen om dat te gaan doen.

Ik denk ook niet dat je aanspraak kunt maken op een vergoeding van die dagen. Ik zou het heel raar vinden nl. Misschien is de werkgever wel zo schappelijk maar recht heb je nergens op. Je man heeft een keuze gemaakt om te carpoolen, de werkgever heeft hier een oplossing voor en je man is hiermee akkoord gegaan.

Jaymza

Jaymza

29-10-2009 om 20:22

Niet eens met lisa

De omstandigheden zijn veranderd. Je man kan niet meer carpoolen en moet daarom voor een km vergoeding kunnen kiezen. Wat als de collega degene was die naar het ziekenhuis moest?

Jaymza

centenpik

centenpik

30-10-2009 om 08:07

Lastig

het is een lastig punt. J. vindt carpoolen veel prettiger dan iedere dag met de eigen auto dat stuk moeten rijden ook met een km vergoeding daarvoor. Hij wil dat daarom niet omzetten. Collega is er ook mee gebaat want die heeft niet eens een eigen auto en zou dan afhangen van het OV, en het bedrijf is daarmee heel slecht bereikbaar.
Als collega met vakantie is staat de auto hier voor de deur.
Het voelt een beetje oneerlijk. Het komende jaar wordt al niet leuk door die ziekte en behandeling en dan moet je ook nog redelijk vaak zelf je benzine ophoesten. Maar er is waarschijnlijk niks aan te doen.

Hanne.

Hanne.

30-10-2009 om 11:46

óf óf

Het lijkt mij dat het óf óf is:

óf je carpoolt, óf je krijgt een km vergoeding, beiden lijkt me raar en ook niet eerlijk tov andere werknemers. Lastig lijkt me inderdaad de situatie van de collega. Als J niet meer wil/gaat carpoolen kan hij het ook niet meer.

Uit practisch oogpunt vraag ik me ook af hoe hoog de km vergoeding is. Is die hoog genoeg om alle kosten te dekken? Zo nee denk ik dat het misschien financieel voordeliger is om te carpoolen, en af en toe de kosten voor eigen km's voor eigen rekening te nemen

Is de km vergoeding trouwens zó hoog dat J daarmee alle kosten vergoed krijgt?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

30-10-2009 om 17:39

Centenpik

De meest voor de hand liggende stap is dat je man dit even overlegd met Personeelszaken. Ik begrijp dat het bedrijf carpoolen stimuleert (want stelt auto's beschikbaar). Veel bedrijven met een actief carpoolbeleid hebben ook nagedacht over dit soort situaties. Want het kan natuurlijk altijd gebeuren dat de chauffeur een keer eerder weg moet om een ziek kind op te halen, naar een cursus moet, zelf ziek is, een begrafenis heeft, of wat dan ook maar. Het is echt heel normaal dat voor de collega die daardoor niet kan meerijden 'iets' geregeld is, zoals een kilometervergoeding voor die dag. Gewoon even vragen dus bij Personeelszaken.

centenpik

centenpik

30-10-2009 om 21:55

Het zakt al

Bedankt Hanne voor die opmerking over de km vergoeding. Die is 9 cent per km dus niet echt dekkend. Mensen die niet poolen leggen dus ook bij. Zo moeten we het maar bekijken dan. Het was vooral ook de schrik dat we dat behandeltraject in moeten, het wordt geen leuk jaar en dan daar bovenop ook nog eens die benzine voor eigen rekening. Maar ja, dat hebben we er door het poolen al wel uitgehaald.
Ijsvogeltje, personeelszaken heeft in zulke gevallen al eerder gezegd dat ze zich daarmee niet bemoeien. Er is een poolauto, en dat is al heel wat want eigenlijk is twee mensen daarvoor te weinig. Het waren er drie en ze zitten nu al telkens op de wip of die auto nog wel blijft. Ze gaan er geen reiskostenvergoeding bij doen als je niet meekan. Weinig hoop dus, maar ik kan het al wat beter relativeren. Bedankt voor het meedenken allemaal.

Tip

Als je man de dagen dat hij niet met de poolauto mee kan rijden met het openbaar vervoer zou reizen kan hij de onkosten opgeven als aftrekpost bij zijn inkomstenbelasting.
Alleen als hij reist per openbaar vervoer dus.
Ik had even gekeken op de site van de belastingdienst, omdat ik me afvroeg of er via de belasting niets was terug te ontvangen. Openbaar vervoer is niet altijd mogelijk, maar ik denk, ik post het toch even.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.