Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Domeinassistent

Domeinassistent

22-12-2009 om 14:09

Slechte beoordeling....

Het lijkt wel alsof iedereen die in deze periode een voortgangsgesprek/beoordeling krijgt óf wordt afgebrand tot en met, óf direkt ontslagen wordt. Echt vreselijk, in mijn omgeving zijn er al 5 negatieve beoordelingen uitgereikt (waaronder die van mijzelf, triggert me wel om door te solliciteren: ik had het toch al niet naar mijn zin...)en twee mensen hebben hun ontslag aangezegd gekregen.
Nou weet ik wel dat dat inherent is aan tijden van crisis, maar dit vond ik wel heel cru.
Hoe ervaren jullie dat nou? Of is het toevallig dat dat in mijn omgeven "even" zoveel voorkomt?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Inderdaad toeval

Mijn man heeft een uitstekende beoordeling met leuke bonus en 5 % loonsverhoging gekregen .Ik zelf gewoon een normale C beoordeling met 3 % maar dat krijgt bij ons iedereen. Hoger dan een C beoordeling komt niemand en lager ook niet . Mijn leidinggevende zegt altijd dat een beoordeling nooit een verassing mag zijn en dat is natuurlijk best waar.

Lies

Lies

22-12-2009 om 17:59

Nou..

hoi

ik heb een 'zeer goed' beoordeling gekregen met extra loonsverhoging daardoor, 100 euro netto dat konden we wel gebruiken
Ik moet ook zeggen dat het wel lekker ging dit jaar. Mijn man is net een schaal omhoog gegaan op zijn werk.
dus bij ons gaat het juist heel erg positief. Maar...

op mijn werk hoor ik veel meer negatieve beoordelingen dan gewoonlijk!! Ik had het nog niet mee gemaakt in de tijd dat ik werk maar ik heb een directe collega met een slechte beoordeling... die heeft met de manager de afspraak gemaakt om weg te gaan. en dat terwijl het naar mijn idee een prima collega is.
een andere collega heeft een beoordeling ' voor verbetering vatbaar' gekregen, waar ik helemaal niets van snap. er bekruipt me toch een gevoel dat dit gedaan wordt om mensen weg te krijgen op een slinkse manier...

Lies

Mamvantwee

Mamvantwee

23-12-2009 om 12:33

Juist een goede beoordeling gehad

Ikzelf dan, met leuke bonus en salarisverhoging van 5%. Man heeft weliswaar een matige beoordeling gehad, maar dat had ook een duidelijke reden (en was in die zin dus niet onverwacht), maar ook hij krijgt salarisverhoging.

groet, Mamvantwee

100%mama

100%mama

24-12-2009 om 15:49

Hier ook

een uitstekende beoordeling gehad met 8% verhoging & bonus, mij hoor je niet klagen hoor!

Domeinassistent

Domeinassistent

24-12-2009 om 22:21

Goh,

Wel apart dat dat blijkbaar alleen in mijn omgeving speelt. Helaas zijn het allemaal dames (waar ik het over heb) die alleenstaand zijn (met en zonder kinderen) en dus afhankelijk zijn van dat bewuste inkomen.
100% mam, ik vind het fijn voor jou dat je beoordeling zo goed was, maar niet zo aardig van je dat je geen compassie toont. "mij hoor je niet klagen hoor" Nee, natuurlijk niet. Zou ik ook niet doen als ik jou was.(Sorry, maar zo'n opmerking steekt enorm: ik ben er echt kapot van, had deze beoordeling ook niet verwacht...)
En hoe zit het eigenlijk met jullie omgeving dan? Hebben die ook allemaal zulke fantastische beoordelingen gehad? Kan het me haast niet voorstellen namelijk..

Met groet.

Sheridan's

Sheridan's

24-12-2009 om 22:31

Bij ons

Hier moesten er dit jaar een aantal mensen uit. Men heeft besloten wie, en welke mensen het bedrijf graag wilde houden. De blijvers hebben een goede beoordeling en opslag gekregen. Ik ben een van de blijvers. Maar dat voelt toch vervelend.

Domeinassistent

Domeinassistent

24-12-2009 om 22:36

Medeleven

Sheridan, je medeleven met je minder gelukkige collega's doet me goed. Voor jou kan ik dan ook oprecht blij zijn dat het voor jou wel goed uitpakt.

Honden en brood

Nou domeinassistent, ik ben er ook met een rare beoordeling uitgewerkt. Op intermediair webdiscussies loopt er ook al een draadje over. De mexicaanse griep zal meer voorkomen maar die slechte beoordelingen zijn wel heel besmettelijk!

Punten waar ik eerder hoog op scoorde werden nu neergesabeld en dan nog wat subjectieve sjit erbij. "Je moet aan je interne imago werken".

Vic

Vic

25-12-2009 om 16:11

Balen

Ik zie in mijn omgeving ook wel dat beoordelingen (kunnen) samenhangen met de ontwikkelingen binnen de organisatie. Mijn zus had altijd prima beoordelingen. Er is nu sprake van minder formatie vanaf volgend jaar en prompt staat er een 2 op haar beoordeling. Ik heb haar aangeraden om bezwaar te maken omdat er vast regels zijn voor het uitdelen van onvoldoendes. Bij ons mag zoiets in ieder geval nooit onverwacht komen, dan moet je vooraf in de gelegenheid zijn gesteld om dat punt te verbeteren.
Zelf had ik trouwens een prima beoordeling én een bonus, maar als ontwikkelpuntje ook dat interne imago. Alles wat ik doe is goed, maar ik moet mezelf meer promoten binnen de organisatie. De verpakking is dus belangrijker dan de inhoud ;-(

Nasha 1st

Nasha 1st

25-12-2009 om 17:15

Beoordeling

mag eigenlijk nooit een verrassing zijn. Als je geen goede beoordeling krijgt, dan had je in het afgelopen jaar toch zeker wel een aantal keren te horen moeten krijgen wat er niet goed ging (bij ons is er elke maand een klein gesprekje met je leidinggevende en 1 keer per jaar een beoordeling). Voor ontslag is 1 slechte beoordeling erg mager, ik denk dat zowel UWV als rechter dat zullen vinden....

Intern imago

..betekent dat de vennoten binnen ons bedrijf, die heel erg verschillend zijn en heel verschillende markten bedienen, allemaal een vetorecht hebben. Dus als er één mij een rare kwast vindt is het einde oefening.

Nasha: ontslageisen kunnen alleen gesteld worden bij vaste contracten. Er stond een heel goed stuk van Kees Tamboer in de krant van de week die zei dat wij zo weinig werklozen hebben in NL omdat heel veel categorieën niet geteld worden. Jaarcontractanten zoals ik horen daarbij, verder alle flexwerkers zoals uitzendkrachten, mensen met die één van verscheidene deeltijdbaantjes verliezen worden ook niet meegeteld, verder de arbeidsongeschikten en dan ook de Wajongers...en de ZZP-ers die nu moeten indikken, en die ook niet per se vrijwillig zzp-er zijn geworden.

Beetje ander onderwerp misschien..

Voor al die mensen gelden minder of geen eisen.

Nasha 1st

Nasha 1st

25-12-2009 om 23:10

>>Nasha: ontslageisen kunnen alleen gesteld worden bij vaste contracten. Er stond een heel goed stuk van Kees Tamboer in de krant van de week die zei dat wij zo weinig werklozen hebben in NL omdat heel veel categorieën niet geteld worden. < <

Als je ingeschreven staat bij UWV en werkzoekend, dat wordt je meegeteld hoor.

>>Jaarcontractanten zoals ik horen daarbij, < <

Ik snap dit even niet, als je een jaarcontract hebt, dan werk je, en ben je dus inderdaad niet werkloos. Je kan wel werkzoekend zijn inderdaad, omdat je contract (binnenkort) afloopt.

>>verder alle flexwerkers zoals uitzendkrachten, mensen met die één van verscheidene deeltijdbaantjes verliezen worden ook niet meegeteld, < <

Volgens mij worden gewoon alle ingeschreven werkzoekenden meegeteld, ongeacht vol of deeltijd.

>>verder de arbeidsongeschikten < <

Dat lijkt me logisch, arbeidsongeschikt is arbeidsongeschikt en dan zoek je ook geen werk....

>>en dan ook de Wajongers...< <

Daar weet ik te weinig van

>>en de ZZP-ers die nu moeten indikken, en die ook niet per se vrijwillig zzp-er zijn geworden. < <

Het zzp verhaal is sowieso een verhaal apart, wat overigens ook al weer op zijn retour is in met name de zorg....

Ik gaf alleen maar aan dat een beoordeling eigenlijk nooit een verrassing behoort te zijn, maar in geval van een tijdelijk contract kan een werkgever wel aangeven die niet te willen verlengen, hij hoeft daar ook niet een reden aan te geven.

Izar

Heb het misschien niet goed weergegeven, het ging ook om de verschillen tussen de tellingen. CBS telt minder slecht dan CWI was de teneur.

Blijft ook staan dat mensen die een van hun deeltijdbanen verliezen maar wel nog meer dan 12 uur werken ook wegvallen.

Minet

Minet

26-12-2009 om 14:32

Ontslag is zo simpel nasha

Nasha tikt: Voor ontslag is 1 slechte beoordeling erg mager, ik denk dat zowel UWV als rechter dat zullen vinden....
Nou Nasha, ik weet uit ervaring bij een ruime handvol mensen in mijn naaste omgeving dat ontslag altijd mogelijk is, daar hoeft zelfs niet 1 slechte beoordeling aan ten grondslag te liggen. Als 'men' jou eruit wil hebben ga je er gewoon uit. Jouw dossier kan dan vol zitten met prachtige beoordelingen, eruit is eruit, als het niet linksom lukt, dan wel rechtsom.

Jaymza

Jaymza

26-12-2009 om 15:15

Precies minet

Mijn man heeft ooit, jaren geeden, meegemaakt dat hij in december een goede beoordeling kreeg en een bonus en na de kerstvakantie werd ontslagen wegens slecht functioneren.
Nooit gesnapt hoe het nou zat.

Jaymza

Nasha 1st

Nasha 1st

26-12-2009 om 15:21

Nou minet

ik werk al bijna 20 jaar in het arbeidsrecht, en ik weet dat het via het UWV echt niet zo simpel is als jij nu stelt....ja, er wordt in bijna 90% van de aanvragen een toestemming verleend, maar altijd alleen als er een deugdelijk en duidelijk dossier van de werkgever ligt en de werknemer niet met een goed onderbouwd verweer komt, of de noodzaak wel kan inzien (bedrijfseconomisch). Vooral in de functioneringszaken ligt het zo makkelijk niet, omdat heel veel werkgevers geen goed dossier hebben. Hoe het via een kantonrechter gaat, daar kan ik weinig over zeggen, maar die zal misschien al snel toch ontbinden omdat er een verstoorde arbeidsrelatie zou zijn....

Jaymza, ik weet niet wat de situatie van jouw man was en ook niet langs welke weg het is gegaan....

Minet

Minet

26-12-2009 om 15:25

Juist

Het UWV wordt in dat soort gevallen echt niet betrokken in de ontslagzaak Nasha, dat is wel erg naïef gedacht.
Werkgevers weten echt andere wegen te bewandelen als ze iemand eruit willen hebben waarvan ze geen (negatief) dossier hebben opgebouwd.

Nasha 1st

Nasha 1st

26-12-2009 om 15:33

Kijk

en dat bedoel ik dus, ja een kantonrechter is nu eenmaal een ander verhaal. Daar kan ik ook niks aan veranderen. En dat werkgevers die wegen kennen, ja ook dat weet ik (maar je wil ze de kost niet geven die het niet weten....)...

Minet

Minet

26-12-2009 om 15:34

Aanvulling

Aan de werkgeverskant heb ik vaak genoeg ontslaggesprekken moeten voeren waarbij ik ooit 1 keer bedacht dat ontslag via het UWV/CWI kon lopen. Wat had ik daar spijt van, het kost je erg veel tijd, een dienstverband loopt nog maandenlang zeer moeizaam door.
Ontslag is veel makkelijker en kortdater te realiseren via de kantonrechter. Beide partijen kunnen dan, al dan niet met hun advocaat, de kantonrechter het ontslag laten bekrachtigen en klaar ben je. Voor degene die ontslagen wordt wel zo prettig, je kunt daarna nl. de vervelende kwestie afsluiten en met frisse moed op zoek naar een andere baan.

Nasha 1st

Nasha 1st

26-12-2009 om 15:40

Minet

vanuit werkgever:

als je een goed onderbouwde aanvraag hebt kan de procedure in 4 tot 6 weken afgerond zijn, als je uitgaat van 1 ronde van hoor en wederhoor....

Alles valt of staat met die goed onderbouwde aanvraag....

pro3

pro3

26-12-2009 om 19:50

In mijn omgeving niet

Wat vervelend zo'n negatieve beoordeling. Helemaal als het niet gegrond is en je het idee hebt dat ze bewust een negatieve beoordeling geven zodat ze je in de toekomst makkelijker kunnen ontslaan. Snel opzoek naar iets anders lijkt me, succes daarmee.

En als antwoord op je vraag moet ik zeggen dat ik dit helemaal niet merk in mijn omgeving. Ik ken zelfs helemaal niemand met ontslag of negavtieve beoordelingen (los van het functioneren van die persoon). Ook hebben bijv. mijn man en schoonzus net een vast contract gekregen en heb ik zelf meer uren op contract gekregen. En dat terwijl de mensen in mijn omgeving werkzaam zijn in verschillende sectoren; het bedrijfsleven, de zorg, onderwijs, industrie, detailhandel etc. Wel voornamelijk hbo banen maar goed, daar kunnen net zo goed ontslagen vallen natuurlijk. Laat ik het afkloppen maar tot nu toe zijn wij gezegend.
Ik hoop dat je snel een leuke werkplek kan vinden.

Minet

Minet

26-12-2009 om 20:27

En dan.......

nasha, na die periode heb je als werkgever dan nog de pech dat je de opzegtermijn nog in acht moet nemen, met wat geluk ben je dan na een maand klaar, maar 2 maand is ook heel gebruikelijk.
Dat bedoel ik dus, 3 maand nog werken nadat jouw ontslag is aangezegd is zeer onprettig!

Nasha 1st

Nasha 1st

26-12-2009 om 20:46

Hoeft niet

Dat ligt aan jezelf....Ik heb 2 jaar geleden, ook al wist ik dat ik weg moest van de afdeling, tot het einde aan toe doorgewerkt en zonder morren. Daarnaast kan je baas je ook op non actief zetten...Opzegtermijn is afhankelijk van je dienstverband en heeft de procedure bij UWV gelopen, mag de werkgever er een maand van intrekken, als er maar minimaal 1 maand overblijft...

Overigens, een kantonrechter hanteert vaak ook een opzegtermijn of laat de werkgever die minimaal uitbetalen. Of je mag hem van je vergoeding bekostigen omdat het UWV bij het berekenen wanneer je uitkering ingaat nog een fictieve opzegtermijn (gelijk aan de opzegtermijn die werkgever had moeten hanteren) in acht neemt....Per saldo hoeft een werkgever dus helemaal niet voordeliger uit te zijn, sterker, vaak zijn ze via UWV goedkoper uit vanwege de ontslagvergoeding die bij UWV niet wordt toegekend...

Minet

Minet

26-12-2009 om 21:04

Nee

Dat ligt in veel gevallen helaas niet aan jezelf, dat heeft alles te maken met communicatie van 2 kanten, en die is na een ontslagaanzegging in de meeste gevallen van tenminste 1 kant niet meer zoals je wilt.

Daarnaast zijn werkgevers graag bereid om gewoon te betalen, dat is voor hem en de rest van de collega's de meest makkelijke weg. Geen gedoe, geen wrevel op de werkvloer, geen gestook/gepraat/gekonkel, wat de werkgever uiteindelijk nog veel meer geld zou kosten.

En nogmaals, ik spreek hier uit ervaring, zowel in mijn werk waarin ik handelde namens de werkgever, als als werknemer (en niet 1 keer maar meerdere malen)

Nasha 1st

Nasha 1st

26-12-2009 om 23:21

Bereid te betalen

nou, de werkgevers die jij getroffen hebt misschien, maar degenen die ik op een dag spreek hebben daar toch hele andere ideeen over....

Minet

Minet

27-12-2009 om 09:01

Lijkt me logisch

De mensen die jij spreekt hebben nl. al besloten dat ze het ontslag via het UWV willen laten lopen. Logisch dat jij de andere werkgevers niet spreekt.

Nasha 1st

Nasha 1st

27-12-2009 om 12:00

Nee hoor minet

de mensen die ik spreek hebben vaak geen flauw idee HOE ze iemand moeten ontslaan, of hebben wel iets van een klepel gehoord, maar weten niet waar de klok hangt....Als ik ze dan de 3 opties voor ontslag geef (UWV, kantonrechter of met wederzijds goedvinden) dan willen 9 van de 10 helemaal niet naar de rechter, want dat kost ze veel te veel geld!

Minet

Minet

27-12-2009 om 12:19

Goede info

Dat heeft dan alles te maken met hoe je hen voorlichting geeft over de verschillende methodes.
In mijn ervaringen is ontslag via de kantonrechter in veel gevallen niets duurder dan ontslag via het UWV.
Een enkele keer heb je als werkgever de pech dat een kantonrechter een achtelijk hoog bedrag toekent aan de werknemer, maar in dat soort gevallen was een ontslag via het UWV ook niet gelukt, dus had het ook veel geld gekost.

Nasha 1st

Nasha 1st

27-12-2009 om 12:24

Wat bedoel je?

Geef ik geen goede info? Daar kun jij niet over oordelen....

Minet

Minet

27-12-2009 om 16:12

Ik bedoel

Jij zegt: Als ik ze dan de 3 opties voor ontslag geef (UWV, kantonrechter of met wederzijds goedvinden) dan willen 9 van de 10 helemaal niet naar de rechter, want dat kost ze veel te veel geld!

Deze werkgevers trekken dus een foute conclusie, en waar dat dan aan ligt laat ik maar in het midden, maar helaas ben jij wel degene die de info verstrekt waarna zij deze conclusie trekken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.