Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

balletje

balletje

06-02-2010 om 20:24

Huis voor kind

Ik gooi eens een balletje op, alvast even proberen te sparren hier.
De situatie is als volgt, wij hebben geld achter de hand om onze kinderen te steunen met het kopen van hun eerste huis. Dochter is nu 23 heeft 4 jaar verkering met vriendje van 25. Vriendje is nu afgestudeerd en heeft eerste baan, gaat zo langzamerhand denken aan kopen want huren is ook duur. Dochter is later begonnen met studeren en moet nog wel een jaar of 4 voor ze klaar is en een salaris gaat verdienen, tot die tijd is het stufi. Ze hebben nu allebei een studentenkamer en willen graag samen, zij zou dan voor het bedrag van haar kamer van nu bij hem kunnen 'huren' zodat ze kunnen samenwonen in zijn huis.
Op zich willen we financieel wel helpen bij de aanschaf van vriendjes huis wat ook toch een beetje het eerste huis van dochter wordt. Maar ik zie wel haken en ogen. Alternatief is wachten tot dochter aan een eigen huis toe is is. Maar als de relatie blijft dan zijn ze tegen die tijd al veel meer gesetteld, verdienen ze allebei. De steun zou nu welkomer zijn om de eerste grote sprong te maken.
Zou er een contract op te stellen zijn zodat dochter dat geld weer terug krijgt als het onverhoopt toch uitraakt? En hoe dan met waardestijging of waardedaling? Moeten we aan nog meer dingen denken? Is dit sowieso een dom idee?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
balletje

balletje

07-02-2010 om 16:15

Fijn

dat zijn al handige commentaren. Dat een eerste gesprek bij een notaris gratis is wist ik niet, is dat standaard bij allemaal? Zal er komende week eens achteraan gaan.
Koper, ik dacht dat een huis op 2 namen niet handig was ivm de hypotheekaftrek, die moet totaal op vriend want dochter verdient nog niets immers. Maar dat kan dan toch? Schept perspectieven. Alleen, beide hetzelfde inbrengen gaat niet lukken want steunen kunnen en willen we wel, maar dat is geen bedrag ter hoogte van een half huis! Maar misschien zijn er constructies waarbij ze voor 1/6 eigenaar wordt ofzo, en dan bij een evt. verkoop ook weer 1/6 van de prijs terugkrijgt.
Blijf vooral roepen iedereen! Eigen ervaringen of gewoon gedachtenspinsels, alles is welkom. B.v hoe het dan eerlijk wordt om de woonlasten te verdelen. Als vriend het huis koopt zou dochter a.h.w. bij hem kunnen huren zodat ze niet haar studentenkamer betaalt maar aan vriend betaalt. Als ze voor een deel mede-eigenaar wordt moet dat anders. Wat zou dan een goede rekensleutel zijn, hoe kijk je daar dan naar?

Tinus_p

Tinus_p

07-02-2010 om 18:27

Fiscale partners

Koper:
"Als je niet bent getrouwd (en ik neem aan dat ze dat nog niet zijn) mag je zelf bepalen hoe je de hypotheekrente aftrekt. Dat is al jaren zo, en ik geloof dat het nu ook voor gehuwden geldt."
hmm, let ff op: De regels (voor wanneer je fiscaal partner kunt zijn en dus dit soort truuks kunt uithalen) zijn wel laatst veranderd.

Overigens zou ik gaan voor 50/50 verdeling van het bezit; Als je namelijk later allebei verdient, zul je ook allebei voor de helft meebetalen aan het huis.

balletje

balletje

07-02-2010 om 19:44

Fiscaal partnerschap, hm. Ook maar eens de haken en ogen van zien te achterhalen dan. 's Kijken hoe dat zit als de een wel belasting betaalt en de ander niet.
En ja, we kunnen ons geld ook gebruiken om dochter mee te kunnen laten betalen aan de hypotheeklasten. Maar het idee is nou juist om een bom(metje) duiten in één keer te lossen zodat vriend/ze net wat meer huis kunnen kopen dan een uitgeleefd iets.
Als vriend zelf een huisje zou kopen en dochter gaat daarbij in dan vind ik een soort huurbijdrage niet zo gek. Dat betaalt ze nu ook voor haar kamer, en ze verdient daar ook geen stukjes huis mee, dat houdt de huisbaas lekker helemaal zelf.
Jaha Tinus, da's een leuke natuurlijk 'Overigens zou ik gaan voor 50/50 verdeling van het bezit; Als je namelijk later allebei verdient, zul je ook allebei voor de helft meebetalen aan het huis' maar onze steun is geen half huis en dochter krijgt geen hypotheek op haar stufi. Gaat niet lukken dus.
Eigenlijk is de bottomline vraag hoe ga je om met het eigenaarschap en de woonlastenverdeling van een koophuis als de een (veel) meer inbrengt dan de ander en ook nog eens veel meer kan (en moet) betalen aan die lasten. Dat is een situatie die toch redelijk veel moet voorkomen. Ik ken het niet uit eigen ervaring want man en ik hebben meteen ons eerste huis samen gekocht en samen de hypotheek opgebracht omdat we al allebei verdienden.

Inge M

Inge M

07-02-2010 om 22:44

Meebetalen aan hypotheek

Als je voor dochter haar bijdrage aan de hypotheek zou meebetalen, dan kan ze voor de helft eigenaar worden. Je hoeft geen half huis op te hoesten, alleen de hypotheek voor een aantal jaar totdat ze zelf geld verdient. Dit is vast uit te rekenen.
Als je liever één bedrag bijdraagt, dan kun je dit geld ook op een aparte rekening zetten en vandaar de hypotheek betalen.
De belastingaftrek zou je met vriend kunnen verrekenen (op papier). Daardoor hoef je minder per maand bij te
dragen.
Waarschijnlijk moeten jullie dan wel garant staan voor de hypotheek van dochter. Zodra ze werkt, kan ze dit zelf overnemen.

Hanne.

Hanne.

08-02-2010 om 12:22

Verdeling woonlasten

Ik kom uit een vergelijkbare situatie (partner had al een huis (en inkomen), ik niet. Maar heb me er eigenlijk nooit heel erg druk over gemaakt.

Even uit de losse pols een paar punten

Grote kans dat je dochter sowieso gevraagd wordt om voor de hypotheek te tekenen. Wilde onze hypotheekverstrekker ook. Ondanks dat de hypotheek volledig op naam van partner stond en het huis volledig van hem was.

Bij de belasting aangifte ging de aftrek in eerste instantie volledig naar hem omdat hij het hoogste inkomen had, en je er dan max voordeel uit haalt. In eerste instantie was dat dus bij hem, ondertussen is het wat gelijker verdeeld en verdeel ik de aftrek ook gelijker.

Ik heb me altijd afgevraagd wat het effect is op de duur van de hypotheekrente aftrek. Je mag max x jaar aftrekken. Als je nu eerst x jaar de aftrek op naam van partner 1 doet, zou je daarna ook nog eens x jaar op naam van partner 2 mogen doen?

Tinus_p

Tinus_p

08-02-2010 om 15:35

Balletje

balletje:
"Eigenlijk is de bottomline vraag hoe ga je om met het eigenaarschap en de woonlastenverdeling van een koophuis als de een (veel) meer inbrengt dan de ander en ook nog eens veel meer kan (en moet) betalen aan die lasten. Dat is een situatie die toch redelijk veel moet voorkomen."
Ja, namelijk bij iedereen die getrouwd is in gemeenschap van goederen terwijl de moeder/vrouw niet werkt en voor het huishouden en de kinderen zorgt; eigendom is 50/50 ook al zijn de lasten 100/0 verdeeld.
In die zin is het idee om het huis 50/50 te kopen helemaal niet zo gek, en verder makkelijk te realiseren.

balletje

balletje

08-02-2010 om 19:16

Reacties

Inge, bijdragen aan de hypotheek tot dochter zelf verdient, dat kan natuurlijk. Maar we willen nou juist het hele bedrag in 1 x kwijt. Vriend krijgt max. iets van 160.000 hypotheek incl. kk. Als wij daar flink wat bijdoen kan er een huis worden gekocht van 190.000. Dat is net het verschil tussen een uitgeleefde ouwe zooi en iets wat een echt huis is. Omdat dat boven vriends hypotheekbedrag is zal een deel van het huis van dochter moeten zijn. Wil je vervolgens wel alles bij vriend aftrekken dan zit je weer vast aan fiscaal partnerschap.
Of we moeten een andere manier bedenken om het geld wat zij erin stopt veilig te stellen. En dan nog zo dat het meer wordt als het huis meer waard wordt. Dat wordt een kluifje voor de notaris.
Hanne, waarom grote kans dat dochter sowieso gevraagd wordt om voor de hypotheek te tekenen? Als vriend het huis alleen koopt dan toch niet, zij heeft er dan niets mee te maken. Dat ze bij hem gaat intrekken daarna daar heeft de bank niets mee te maken.
Tinus, dat vind ik een andere situatie. Dan is er een werk-zorg verdeling die niet 50/50 hoeft te zijn, maar de meer-werkende partner heeft voordeel dat de minder-werkende partner meer zorgtaken op zich neemt. De lasten zijn dan niet 100/0 verdeeld maar ook 50/50 omdat zorg voor kinderen, huis en haard ook last is.

mopperkont

mopperkont

11-02-2010 om 14:36

Niet zo slim

Balletje, als ik jou was zou ik het niet doen. Ze kunnen het beste eerst een tijdje gaan samenwonen in een huurhuis, ookal kost dat wat meer, dan blijven ze flexibel, mocht het tegenvallen.
En verkijk je ook niet op de maandlasten van een koophuis, want daar komt het onderhoud nog bij! Huren is zo gek nog niet.

balletje

balletje

11-02-2010 om 16:14

Mopperkont

Ik was niet van plan een huis voor ze te kopen.
Vriend wil die stap gaan zetten. Wij zouden evt. kunnen ondersteunen, maar dan moet het geld wel bij dochter blijven als de relatie toch nog stuk loopt.
Ze kunnen het beste eerst een tijdje gaan samenwonen in een huurhuis, ja, weet jij een huis voor ze? Ze zijn voorlopig nog minstens een jaar of 4 gebonden aan hun dure! studiestad vanwege studie van dochter en baan (promotietraject) van vriend. En ja dat is ook een keus, maar ik kan me goed voorstellen dat ze in hun fase nog niet in een in hun ogen duffe belendende vinex willen zitten. Waar overigens ook niet zomaar een betaalbaar huis te huur is.
Ik ben er overigens nog steeds niet uit wat evt. een goed scenario zou kunnen zijn.

mopperkont

mopperkont

14-02-2010 om 17:10

Nog 4 jaar gebonden

dan zou ik er zeker voor kiezen om iets te huren. Ik zou me er financieel niet mee bemoeien.
Er staan veel woningen leeg en te koop, misschien kunnen ze van die mensen huren, het is dan wel vaak tijdelijk, maar dan kunnen ze het samenwonen eens uitproberen en ondertussen verder zoeken naar iets vasts en zich natuurlijk inschrijven voor een sociale huurwoning.
Als je ze graag iets wilt geven dan kun je misschien een paar leuke meubels geven, en die blijven dan van je dochter.

balletje

balletje

14-02-2010 om 21:58

Bemoeien

mopperkont, ik bemoei me nergens mee. Het is vriend die aan het overwegen is de stap naar een eerste huis te maken en daar komen wij niet tussen. Maar omdat man en ik altijd de bedoeling hebben gehad te ondersteunen met een eerste aankoop van dochter zijn wij ons aan het bedenken of en hoe deze stap van vriend, als hij gezet gaat worden, alvast voor die ondersteuning in aanmerking kan komen.
Tijdelijk huren, iedere paar maanden ongewis met je spullen op sjouw, dat is niet leuk meer voor iemand van 25 die 7 jaar heeft gestudeerd en nu een baan heeft. En wat als er per ongeluk even een gat van een paar weken tussen die huurperioden valt? Onder de brug? Met al je zooi bij je vader en moeder op de stoep gaan staan? Kortom geen optie en dat snap ik best.
Zich natuurlijk inschrijven voor een sociale huurwoning, tja, hum. Dat staat vriend nu 7 jaar en dochter 5 jaar, vanaf hun 18e. Dat betekent dus voorlopig nog niet aan de beurt. En ook niet meer voor goedkoop, aangezien vriend al redelijk verdient nu. Wat dat betreft vind ik de overweging om de studentenkamer om te ruilen voor een gekocht eigen optrekje best te begrijpen en denk ik nog steeds na over de mogelijke vormen waarin dat zou kunnen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.